Tradycyjne, wiedeńskie kawiarnie posiadają swój niepowtarzalny klimat, sprawiający wrażenie jakby czas, już dawno temu, zatrzymał się w miejscu. Sprzyjają niespiesznemu delektowaniu się kawą, czytaniu książek i niekończącym się rozmowom. Jeżeli choć przez chwilę chcesz poczuć tę magiczną atmosferę w zaciszu własnego domu, koniecznie przygotuj kawę po wiedeńsku, pozycję wprost stworzoną dla koneserów dobrej kawy i czekolady. Pełną smaku i słodyczy, otulającą ciepłym aromatem, idealną na chłodniejsze, jesienno-zimowe popołudnia i wieczory. Oto nasz przepis na kawę z bitą śmietaną i czekoladą!
Wiedeńska kawa z nutą polskości, czyli historia kawy po wiedeńsku
Początki wiedeńskiej kawy sięgają czasów wygranej pod Wiedniem (1683 r.), do której przysłużył się polski żołnierz i dyplomata Jerzy Franciszek Kulczycki. W nagrodę bohater otrzymał pokaźną sumę pieniędzy oraz posiadłość. Ponadto król Jan Sobieski pozwolił mu wybrać jako nagrodę dowolną rzecz z obozu nieprzyjaciela. Ku zdumieniu innych zdecydował się na worki wypełnione tajemniczymi ziarnami – kawą. Pozwoliło mu to otworzyć pierwszą w Wiedniu kawiarnię funkcjonującą pod nazwą “Dom Pod Błękitną Butelką”.
Początkowo jednak gorzkawy napar nie przypadł do gustu mieszkańcom Wiednia, co skłoniło właściciela kawiarni do eksperymentów. Tak wpadł na pomysł, aby wzbogacać napój miodem i mlekiem. To właśnie Kulczyckiemu przypisuje się spopularyzowanie picia słodkiej kawy, doprawionej mlekiem. Po latach Wiedeń stał się światową stolicą kawiarni, a nasz rodak patronem tamtejszych kawiarzy. Aktualnie kawę po wiedeńsku ze śmietanką przyrządza się nieco inaczej, niemniej jednak bez wątpienia zachowała swój słodki charakter, któremu zawdzięcza sukces.
Kawa po wiedeńsku – co to? Napój z bitą śmietaną i czekoladą
Dzisiaj kawa po wiedeńsku to słodki napój, najczęściej składający się z mocnej kawy, dobrej ciemnej lub mlecznej czekolady oraz opcjonalnie mleka i cukru. Obowiązkowo wykończony dużą ilością bitej śmietany i delikatnie oprószony ciemnym kakao, cynamonem, wiórkami czekolady lub polany syropem czekoladowym. W stolicy Austrii kawę z bitą śmietaną zamówimy pod co najmniej dwoma nazwami: Einspänner (podwójne espresso z dużą ilością bitej śmietany) i Franziskaner (duża czarna kawa z mlekiem i bitą śmietaną). Tak czy inaczej, aby kawa po wiedeńsku zachwycała smakiem, koniecznością jest idealnie zaparzony, wyrazisty napar z wysokiej jakości, świeżo mielonych, zbalansowanych ziaren.
Doskonale sprawdzi się tutaj południowo-amerykańska klasyka gatunku o niskiej kwasowości, w której odnajdziemy czekoladowe i orzechowe nuty. W celu uzyskania skondensowanej esencji można użyć zarówno ekspresu ciśnieniowego, jak i prostej kawiarki. Obie te metody wydobędą z kawy pełnię smaku dając intensywny napar, który doskonale łączy się z mlekiem oraz innymi dodatkami. Jak widzicie, o wszystkie elementy kawy po wiedeńsku powinniśmy zadbać najwyższą starannością.
Jak podawać i pić kawę po wiedeńsku?
Kawę po wiedeńsku serwujemy w eleganckiej, szerokiej filiżance lub w wysokiej, przezroczystej szklance, która dodatkowo eksponuje dwie efektowne warstwy. W wiedeńskich kawiarniach dostaniemy do niej – podobnie jak do każdej innej kawy – szklankę chłodnej, niegazowanej wody. Co więcej, pomimo iż kawa po wiedeńsku jest już sama w sobie dosyć kaloryczna i z powodzeniem zastępuje deser, często podawana jest w słodkim towarzystwie kawałka czekoladowego tortu lub kremowego sernika. Wiedeńska kawa to cudowna rozpusta dla zmysłów, dlatego pijemy ją powoli, sącząc przez puszystą warstwę bitej śmietany i delektując się każdym łykiem.
Zatem, jak przygotować kawę po wiedeńsku z bitą śmietaną i z czekoladą?
Poniżej znajdziecie nasz przepis na pyszną kawę wiedeńską:
Składniki (1 porcja):
- 150 ml mocnej kawy,
- ok. 50 ml mleka,
- 2-4 kostki gorzkiej lub mlecznej czekolady,
- 1 łyżeczka cukru lub do smaku (opcjonalnie),
- bita śmietana,
- gorzkie kakao/cynamon/tarta czekolada/syrop czekoladowy.
Przygotowanie:
- Mleko podgrzać, dodać 2-4 kostki czekolady gorzkiej lub mlecznej według upodobań, opcjonalnie dosłodzić cukrem i wymieszać, tak aby wszystkie składniki się połączyły.
- Mleko z czekoladą przelać do ogrzanej filiżanki/szklanki i dodać mocną kawę.
- Całość udekorować bitą śmietaną i oprószyć gorzkim kakao/cynamonem/tartą czekoladą lub polać syropem czekoladowym. Kawa wiedeńska powinna być podawana od razu po przygotowaniu.
Wiecie już, jak zrobić kawę z bitą śmietaną. Przedstawiony przepis nie powinien sprawić trudności nawet początkującemu kawoszowi, dlatego śmiało częstujcie się przepisem na nasze espresso z bitą śmietaną. Mam nadzieję, że słodka kawa po wiedeńsku w duecie z dobrą książką umili i ogrzeje Wam niejeden jesienny dzień. Trzymajcie się ciepło!