Lemoniada z pewnością bardziej kojarzy nam się z upalnym latem, jednak lemoniada na ciepło może być wspaniałym remedium na długie zimowe wieczory. Prócz rozgrzewającej herbaty w naszym jesienno-zimowym repertuarze powinna pojawić się lemoniada na gorąco, jeśli chcemy jednocześnie powspominać z nostalgią ciepłe dni, a także przetrwać ciemne i zimne miesiące.
Lemoniada na ciepło – letnie smaki także podczas zimy!
Tradycyjnie lemoniada jest napojem cytrynowym, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby dorzucić do niej trochę owoców, które kojarzą się z latem, a do tego świetnie smakują. Cytryna jest dobrą bazą do lemoniady z dodatkiem innych owoców — malin, truskawek, wiśni. Połączenie cytryny z letnimi owocami pozwoli nam stworzyć owocowy napar, który będzie zachwycał swoim smakiem.
Przepis na lemoniadę na gorąco
Lemoniada malinowa na gorąco może nie tylko zabrać nas w podróż do letnich miesięcy, ale także wspomóc naszą odporność i poprawić nastrój. Zawarte w cytrynie i malinach antyoksydanty pomagają zwalczać wolne rodniki w organizmie i pomogą w walce z przeziębieniem. Oprócz malin w naszej lemoniadzie dobrze odnajdzie się także syrop malinowy, który nada napojowi dodatkowego smaku i słodyczy.
Dodatkową zaletą lemoniady na ciepło jest to, że naturalnie jest bezkofeinowa, możemy zatem bez obaw wypić ją wieczorem, a także podać dzieciom.
Składniki
- 1 szklanka mrożonych lub świeżych malin
- Sok z dwóch cytryn
- 3 łyżki miodu lub innego ulubionego słodzika
- Litr wody
- Laska cynamonu
- Kilka listków świeżej mięty
- Syrop malinowy
Przygotowanie
Przygotowanie lemoniady na ciepło nie jest niczym trudnym. Na początku podgrzewamy w garnku wodę, dodajemy maliny i miętę, gotujemy na małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia przez około 10 minut. Dorzucamy laskę cynamonu i gotujemy przez kolejne 5 minut. Po ściągnięciu lemoniady z gazu dodajemy sok z cytryny, możemy dorzucić także kilka plasterków cytryny i – kiedy lemoniada troszkę ostygnie – dodajmy miód oraz trzy łyżki syropu malinowego. Całość możemy ozdobić kilkoma listkami świeżej mięty. Lemoniada gotowana ma wyjątkowy charakter, powolne przygotowanie pozwala wydobyć z owoców dużo smaku i aromatu. Cynamon nadaje całości zimowego klimatu, a mięta doskonale przełamuje słodycz miodu i syropu, dodając lemoniadzie orzeźwiającego charakteru.