Jeśli szukasz smakowitego deseru na osłodę zimowych dni, nic nie sprawdzi się lepiej niż kawowa tarta z dużą ilością czekolady i serkiem mascarpone. Aromatyczne połączenie kawy i czekolady zapewni nie tylko słodką chwilę przyjemności, ale również dobry humor oraz porządny zastrzyk energii. To sprawdzony, ponadczasowy duet, który zawsze dobrze smakuje i nigdy się nie nudzi. Zobacz, jak zrobić tartę kawową krok po kroku.
Tarta kawowa z czekoladą
Nasza tarta kawowa składa się z kruchego, kawowego ciasta po brzegi wypełnionego czekoladowo-kawowym nadzieniem oraz delikatnym kremem na bazie śmietanki i serka mascarpone z espresso. I chociaż całość wymaga trochę pracy i czasu, zapewniam, że warto, a Wasza wytrwałość zostanie nagrodzona niezwykle efektownym, pysznym deserem. Równie smaczny efekt, jak podany, można uzyskać nadziewając kruche ciasto czekoladowo-kawowym budyniem jaglanym na mleku roślinnym. Dodatkowo, zastępując w cieście zwykłe masło roślinnym, a żółtko jedną lub dwoma dodatkowymi łyżkami zimnego espresso, otrzymacie tartę kawową wege. Niezmienne, w jednym i drugim przepisie niezbędną podstawą będzie dobra kawa i czekolada z wysoką zawartością kakao.
Intensywnie kawowy deser
Tarta czekoladowo-kawowa może być prawdziwą, słodką ucztą dla fanów czarnego trunku. Niemniej jednak, aby tak było, należy szczególnie zadbać o jakość oraz świeżość użytej kawy. Do naszej tarty doskonale sprawdzą się zbalansowane, średnio lub ciemno palone ziarna. Tak jak w przypadku tradycyjnego parzenia kawy, podobnie w przypadku wypieków, ziarna najlepiej zmielić bezpośrednio przed użyciem, gdyż wtedy kawa posiada najintensywniejszy, bogaty aromat. Kiedy ziarna zostaną zmielone wcześniej, niestety stosunkowo szybko wietrzeją. A zależy nam na tym, aby posmak kawy w deserze był wyraźny i dobrze wyczuwalny. Ponadto do przygotowania tarty używamy kawy w formie drobno zmielonej oraz esencjonalnego espresso. Dlatego przydatny może się okazać młynek dający dobrą kontrolę nad grubością mielenia i ekspres ciśnieniowy lub kawiarka.
Czekolada
Drugim obok kawy istotnym składnikiem tarty w naszym przepisie jest czekolada, po którą zwykle sięgamy z wyrzutami sumienia. Głównie z powodu jej kaloryczności, tym bardziej, że pomimo szczerych chęci, trudno poprzestać na jednej małej kosteczce. Jednak dobrej jakości, prawdziwa czekolada z wysoką zawartością kakao, nie tylko nie szkodzi, ale posiada wiele korzystnych właściwości i może mieć pozytywny wpływ na nasz organizm. Przede wszystkim, porcja węglowodanów, magnezu, potasu i żelaza zawarta w czekoladzie szybko dodaje energii i ekspresowo poprawia nastrój. Jedyne o czym należy pamiętać to umiar i zdrowy rozsądek. Takie to proste, a zarazem takie trudne 🙂 Tak, czy inaczej, kawałek mocno czekoladowej tarty, od czasu do czasu, z pewnością nie zaszkodzi.
To jak, gotowi na czekoladowo-kawową przygodę? Zaczynajmy! Oto przepis na pyszną tartę z kremem kawowym i mascarpone.
Przepis na tartę czekoladowo-kawową
Składniki (forma o średnicy 26 cm, najlepiej z wyjmowanym dnem):
Kruche ciasto:
- 1 ½ szklanki (220 g) mąki
- 130 g zimnego masła
- 50 g cukru pudru
- 1 żółtko
- 3 łyżki zimnego espresso
- 1 łyżeczka drobno mielonej kawy
Masa czekoladowo-kawowa:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 ml śmietanki 30%
- 125 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki drobno mielonej kawy
- mała szczypta soli
Krem kawowy:
- 200 ml dobrze schłodzonej śmietanki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki zimnego espresso
Dodatkowo:
- tłuszcz do posmarowania formy
Przygotowanie:
Spód:
- Do przesianej mąki dodać mieloną kawę, pokrojone, zimne masło oraz cukier puder. Całość posiekać ostrym nożem do uzyskania kruszonki.
- Pośrodku zrobić wgłębienie, dodać żółtko, 2-3 łyżki zimnego espresso i szybko zagnieść ciasto. Można również przygotować ciasto za pomocą miksera przy użyciu odpowiedniej końcówki.
- Z gotowego ciasta uformować kulę, delikatnie spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na około 30 minut, aby się schłodziło.
- Po tym czasie, schłodzone ciasto rozwałkować pomiędzy 2 warstwami folii spożywczej na koło o średnicy większej niż forma (ciasto powinno mieć około 3-4 mm grubości).
- Ściągnąć jedną warstwę folii, ciasto nawinąć na wałek i przełożyć na wysmarowaną tłuszczem formę, docisnąć delikatnie do formy, zdjąć drugą warstwę folii i odciąć wystające poza formę ciasto. Ciasto w kilku miejscach nakłuć widelcem i ponownie schłodzić w lodówce przez 30 minut. W międzyczasie nagrzać piekarnik do 220ºC.
- Schłodzone ciasto wyłożyć papierem do pieczenia, a na papier wysypać obciążenie w postaci ryżu lub fasoli, aby ciasto nie podnosiło się podczas pieczenia.
- Wstawić ciasto do piekarnika i piec przez 15 minut. W momencie wstawiania ciasta obniżyć temperaturę piekarnika do 200ºC. Po 15 minutach usunąć obciążenie i piec kolejne 7-10 minut, aż ciasto się zarumieni. Gotowe ciasto wyjąć i wystudzić.
Masa czekoladowo-kawowa:
- W rondelku podgrzać śmietankę z mieloną kawą oraz cukrem pudrem i solą. Gorącą śmietankę zdjąć z palnika, dodać połamaną na kawałki czekoladę i mieszać, aż czekolada się rozpuści, a masa będzie błyszcząca.
- Przestudzoną, ale nadal płynną masę czekoladową zmiksować z serkiem mascarpone na gładki krem.
- Krem czekoladowo-kawowy wyłożyć na wystudzony spód tarty, wyrównać i odstawić do lodówki.
Krem kawowy:
- Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywną pianę.
- Cały czas miksując, dodać cukier puder oraz serek mascarpone (serek mascarpone najlepiej przed dodaniem rozmieszać łyżką, aby ubijanie nie trwało zbyt długo, ponieważ krem może się zwarzyć).
- Dodać stopniowo, po łyżce, schłodzone espresso.
Gotowy krem wyłożyć na tartę za pomocą rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki (można również po prostu nałożyć łyżką i wyrównać). - Gotową tartę przechowywać w lodówce.
Latem tartę kawową można dodatkowo udekorować świeżymi owocami, które cudownie przełamią całość lekko kwaskową nutą. Tak czy inaczej, mam nadzieję, że przepis sprawdzi Wam się nie tylko zimą, ale o każdej porze roku. Wszystkiego słodkiego!
Tarta kawowo-czekoladowa bez pieczenia
Dla tych, którzy nie lubią odpalać piekarnika, przygotowaliśmy równie smaczną tartę kawowo-czekoladową bez pieczenia, na ciasteczkowym spodzie. Pyszny deser, który przygotujecie szybko i łatwo, a jedyne co będzie Wam potrzebne, poza składnikami, to odrobina cierpliwości, aby mógł dobrze zastygnąć w lodówce.
Składniki (forma o średnicy 26 cm z wyjmowanym dnem):
Spód:
300 g ciasteczek zbożowych, herbatników (użyłam ciasteczek Digestive)
- 70 g – 80 g masła
2 łyżeczki kakao
1 łyżka espresso
Nadzienie:
50 ml espresso
200 g czekolady mlecznej
100 g czekolady gorzkiej
150 ml śmietanki 30%
50 g serka mascarpone
Dodatkowo:
300 g świeżych borówek (mogą być również maliny)
Przygotowanie:
Spód:
- Ciasteczka zbożowe zmiksować za pomocą blendera na piasek.
- Dodać kakao oraz espresso i wymieszać za pomocą łyżki.
- Na koniec stopniowo dodać rozpuszczone, przestudzone masło i dokładnie wymieszać, tak aby otrzymać konsystencję mokrego piasku. W razie potrzeby dodać odrobinę więcej masła.
- Przygotowaną masę przełożyć do formy, wyrównać i ugnieść na dnie oraz do brzegów formy np. grzbietem łyżki, a następnie odłożyć do lodówki na kilka minut, na czas przygotowywania kremu.
Krem czekoladowo-kawowy:
- W rondelku podgrzać śmietankę, następnie zdjąć z palnika, dodać świeżo zaparzone espresso, posiekaną na kawałki czekoladę mleczną oraz gorzką i mieszać, aż czekolada się rozpuści, a masa będzie błyszcząca.
- Na koniec dodać serek mascarpone i ponownie wymieszać
- Masę wyłożyć na przygotowany spód i odstawić do lodówki do delikatnego zastygnięcia.
- Kiedy masa delikatnie zastygnie, na wierzchu ułożyć owoce i ponownie odstawić do lodówki na kilka godzin, aż całość dobrze zastygnie.
Gotowy deser przechowywać w lodówce.