Jeśli szukasz smakowitego deseru na osłodę zimowych dni, nic nie sprawdzi się lepiej niż kawowa tarta z dużą ilością czekolady i serkiem mascarpone. Aromatyczne połączenie kawy i czekolady zapewni nie tylko słodką chwilę przyjemności, ale również dobry humor oraz porządny zastrzyk energii. To sprawdzony, ponadczasowy duet, który zawsze dobrze smakuje i nigdy się nie nudzi. Zobacz, jak zrobić tartę kawową krok po kroku.
Nasza tarta kawowa składa się z kruchego, kawowego ciasta po brzegi wypełnionego czekoladowo-kawowym nadzieniem oraz delikatnym kremem na bazie śmietanki i serka mascarpone z espresso. I chociaż całość wymaga trochę pracy i czasu, zapewniam, że warto, a Wasza wytrwałość zostanie nagrodzona niezwykle efektownym, pysznym deserem. Równie smaczny efekt, jak podany, można uzyskać nadziewając kruche ciasto czekoladowo-kawowym budyniem jaglanym na mleku roślinnym. Dodatkowo, zastępując w cieście zwykłe masło roślinnym, a żółtko jedną lub dwoma dodatkowymi łyżkami zimnego espresso, otrzymacie tartę kawową wege. Niezmienne, w jednym i drugim przepisie niezbędną podstawą będzie dobra kawa i czekolada z wysoką zawartością kakao.
Tarta czekoladowo-kawowa może być prawdziwą, słodką ucztą dla fanów czarnego trunku. Niemniej jednak, aby tak było, należy szczególnie zadbać o jakość oraz świeżość użytej kawy. Do naszej tarty doskonale sprawdzą się zbalansowane, średnio lub ciemno palone ziarna. Tak jak w przypadku tradycyjnego parzenia kawy, podobnie w przypadku wypieków, ziarna najlepiej zmielić bezpośrednio przed użyciem, gdyż wtedy kawa posiada najintensywniejszy, bogaty aromat. Kiedy ziarna zostaną zmielone wcześniej, niestety stosunkowo szybko wietrzeją. A zależy nam na tym, aby posmak kawy w deserze był wyraźny i dobrze wyczuwalny. Ponadto do przygotowania tarty używamy kawy w formie drobno zmielonej oraz esencjonalnego espresso. Dlatego przydatny może się okazać młynek dający dobrą kontrolę nad grubością mielenia i ekspres ciśnieniowy lub kawiarka.
Drugim obok kawy istotnym składnikiem tarty w naszym przepisie jest czekolada, po którą zwykle sięgamy z wyrzutami sumienia. Głównie z powodu jej kaloryczności, tym bardziej, że pomimo szczerych chęci, trudno poprzestać na jednej małej kosteczce. Jednak dobrej jakości, prawdziwa czekolada z wysoką zawartością kakao, nie tylko nie szkodzi, ale posiada wiele korzystnych właściwości i może mieć pozytywny wpływ na nasz organizm. Przede wszystkim, porcja węglowodanów, magnezu, potasu i żelaza zawarta w czekoladzie szybko dodaje energii i ekspresowo poprawia nastrój. Jedyne o czym należy pamiętać to umiar i zdrowy rozsądek. Takie to proste, a zarazem takie trudne 🙂 Tak, czy inaczej, kawałek mocno czekoladowej tarty, od czasu do czasu, z pewnością nie zaszkodzi.
To jak, gotowi na czekoladowo-kawową przygodę? Zaczynajmy! Oto przepis na pyszną tartę z kremem kawowym i mascarpone.
Latem tartę kawową można dodatkowo udekorować świeżymi owocami, które cudownie przełamią całość lekko kwaskową nutą. Tak czy inaczej, mam nadzieję, że przepis sprawdzi Wam się nie tylko zimą, ale o każdej porze roku. Wszystkiego słodkiego!
Dla tych, którzy nie lubią odpalać piekarnika, przygotowaliśmy równie smaczną tartę kawowo-czekoladową bez pieczenia, na ciasteczkowym spodzie. Pyszny deser, który przygotujecie szybko i łatwo, a jedyne co będzie Wam potrzebne, poza składnikami, to odrobina cierpliwości, aby mógł dobrze zastygnąć w lodówce.
300 g ciasteczek zbożowych, herbatników (użyłam ciasteczek Digestive)
2 łyżeczki kakao
1 łyżka espresso
50 ml espresso
200 g czekolady mlecznej
100 g czekolady gorzkiej
150 ml śmietanki 30%
50 g serka mascarpone
300 g świeżych borówek (mogą być również maliny)
Gotowy deser przechowywać w lodówce.
Ekspres sam mieli, tampuje, parzy i spienia mleko. Roboty robią latte art, a domowe maszyny…
Wkraczamy w ten cudowny, ale też momentami bezlitosny gorący czas, kiedy jedyną rozsądną opcją kawową…
Niech się przelewa! Dla wielu entuzjastów wysokiej jakości, kawa specialty to przede wszystkim filtrowana rewolucja…
Witaj wiosno! Długo wyczekiwana pora roku w końcu zawitała, przynosząc ze sobą nowe pokłady energii…
Kryzys na rynku kawy nie mija, a ceny arabiki i robusty nadal rosną, a rynek…
Nasza kolejna propozycja deserowa to mus czekoladowy z kawą i karmelowym popcornem. Karmel, kawa i…
Ta strona używa cookies.
Więcej