Jak szybko i w pysznym stylu poprawić sobie nastrój? To proste. Wykorzystać prosty przepis na włoskie tiramisu z serkiem mascarpone, a samo ciasto popić aromatycznym espresso. Ten kawowy deser zapewnia porządny zastrzyk pozytywnej energii i doskonale pobudza. W końcu nie bez powodu „tira mi sù” znaczy „popraw mi humor” (dosłownie „podnieś mnie”). Jak jednak zrobić domowe tiramisu w szklance?
Klasyczne tiramisu kawowe z mascarpone
Tiramisu to wyjątkowo prosty deser składający się z podłużnych biszkoptów, mocnej kawy oraz gęstego, aksamitnego kremu na bazie żółtek i serka mascarpone. I chociaż nie zawiera wielu składników, a przygotowanie ogranicza się do kilku kroków, doczekał się już wielu odmian, które mniej lub bardziej się od siebie różnią. Jednak ja pokażę Wam przepis na to, jak przygotować oryginalny deser tiramisu, niczym od włoskiej mammy, ale w wygodnej formie, podany w pucharkach lub szklaneczkach. W takiej wersji deser tiramisu nie dość, że smakuje wybornie, to jeszcze cieszy oko.
Jaka kawa do deseru tiramisu sprawdzi się najlepiej?
Podstawą przepisu na tiramisu jest kawa, której smak jest zdecydowanie dominujący i nadaje całości charakteru. Dlatego ważne jest, aby była ona dobrej jakości, świeżo palona i odpowiednio mielona. Do nasączania biszkoptów używamy espresso z ekspresu ciśnieniowego lub mocnej kawy z włoskiej kawiarki. Oba sposoby gwarantują idealnie głęboki napar, a tym samym intensywnie kawowy, stawiający na nogi deser tiramisu w szklance.
Tiramisu na deser czy śniadanie?
Delikatne, rozpływające się w ustach tiramisu obficie oprószone kakao lub wiórkami gorzkiej czekolady, podane w towarzystwie małej czarnej, będzie doskonałym uwieńczeniem niejednej wyjątkowej okazji. Ale z uwagi na to, że przygotowuje się je ekspresowo, możecie również, tak jak Włosi, raczyć się nim na drugie śniadanie, zwłaszcza w cieplejsze dni. Byle nie za często (i ostrożnie z dodatkiem wina 😉). Tak czy inaczej, koniecznie spróbujcie przygotować nasz przepis na tiramisu w szklance!
Tiramisu z mascarpone – prosty przepis. Jak zrobić kawowy deser?
Składniki (2 porcje):
- 6–9 podłużnych biszkoptów,
- 100 ml zimnego espresso lub zimnej, mocnej kawy z kawiarki,
- 20 ml wina marsala (opcjonalnie),
- 250 g serka mascarpone,
- 2 świeże żółtka,
- 2–3 łyżki drobnego cukru,
- gorzkie kakao lub starta gorzka czekolada do oprószenia.
Przygotowanie krok po kroku:
- Za pomocą miksera utrzeć żółtka (całe jajka wcześniej sparzyć) z cukrem na jasną, puszystą masę (zajmuje to kilka minut).
- Cały czas miksując, w kilku partiach dodać serek mascarpone.
- Biszkopty przełamać na pół, tak żeby mieściły się w pucharkach/szklankach, maczać w kawie (opcjonalnie z winem marsala) i układać w naczyniu (u mnie na jedną warstwę wystarczyły 2 połówki, ale w szerszych zmieszczą się 3). Na biszkopty nałożyć porcję kremu.
- Przełożyć kolejną warstwą namoczonych w kawie biszkoptów oraz kremu.
- Zakończyć ostatnią warstwą i odstawić do lodówki, aby deser dobrze się schłodził.
- Mocno schłodzony deser tiramisu przed podaniem oprószyć gorzkim kakao lub wiórkami gorzkiej czekolady.
Gwarantuję, że kremowe tiramisu w szklance skradnie Wasze serce i często będziecie do niego wracać. Śmiało, częstujcie się przepisem i dzielcie z innymi słodkimi kawoszami.