Categories: Przepisy

Czas rozpusty, czyli przepis na waniliową kawę

Kawa waniliowa to doskonały wybór dla wszystkich, którzy pragną wzbogacić swój codzienny rytuał kawowy o wyjątkowy smak. Napój łączy w sobie aromatyczną kawę z nutą słodyczy i delikatności wanilii, tworząc napar idealny na każdą porę dnia. Niezależnie od tego, czy preferujesz espresso, cappuccino, czy latte, kawa z syropem waniliowym może dodać Twoim ulubionym napojom nowego wymiaru. Dzisiaj odpinamy paski, luzujemy krawaty i odpalamy kawowe wrotki. Zaszalejemy z wanilią, cukrem i lodem!

Jak zrobić kawę waniliową? Przepisy

Wszystkie poniższe przepisy opierają się na domowym, prostym i szybkim syropie waniliowym.

Przepis na syrop waniliowy

  • 200 g cukru trzcinowego,
  • 200 ml wody,
  • 1 laskę wanilii,
  • rondel.

Składniki gotowe? Sprawdź, jak je wykorzystać w przygotowaniu!

  1. Laskę wanilii przekrój wzdłuż i za pomocą noża lub łyżeczki wyskrob czarne ziarenka (to one w dużej mierze odpowiadają za smak i aromat).
  2. Wszystkie składniki umieść w rondelku (całą laskę wanilii oraz jej miąższ) i doprowadź do zagotowania ciągle mieszając.
  3. Kiedy cukier rozpuści się całkowicie, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez dwie minuty (nie przestając mieszać).
  4. Odstaw do wystudzenia, po czym wyjmij laskę wanilii i przelej syrop do słoika. Możesz go przechowywać w lodówce nawet do dwóch tygodni.

Ice Ice Baby

Ta kawa waniliowa smakuje jak waniliowe lody, więc jeśli chcesz osłodzić sobie dzień, to jest to idealna propozycja. 

Składniki:

  • 30 ml espresso (radzę pójść w klasyczne smaki, jakaś Brazylia, Honduras, albo Mokacrema,
  • 20 ml syropu waniliowego,
  • 100 ml mleka,
  • 40 ml śmietany 30%,
  • 2 kostki lodu.

Przygotowanie:

  1. Do szklanki wrzuć lód, wlej mleko, potem syrop i espresso (po kostkach lodu, powolutku).
  2. Teraz czas na zabawę w barmana – do małego shakera francuskiego wlej schłodzoną śmietankę i wyszejkuj przez ok. 15 sekund, a następnie delikatnie wylej na wierzch (po kostkach lodu). Powinny utworzyć się warstwy.
  3. Przed wypiciem, oczywiście, wymieszaj całość i delektuj się kremową, lodową słodyczą.

*Jeśli nie masz shakera, to w domowych warunkach godnie zastąpi go niewielki, szczelnie zamykany słoiczek.

Vanilla vegan

Ta waniliowa kawa jest banalnie prosta i bajecznie smaczna. Polecam użycie mleka ryżowo-kokosowego lub ryżowego – doda to lekkości i orzeźwienia.

Składniki:

  • 150 ml mleka ryżowo-kokosowego,
  • 30 ml espresso (podobnie jak w poprzedniej propozycji radzę udać się w stronę klasyków),
  • 10 ml syropu waniliowego,
  • 2 kostki lodu.

Przygotowanie:

Do małej szklanki (takiej, jak do whisky) odmierz syrop waniliowy.

Mleko ryżowe wraz z kostkami lodu wyszejkuj w ręcznym shakerze (lub słoiku) przez ok. pół minuty, a następnie wlej do szklanki.

Na koniec, powoli, wlej espresso (na kości lodu, wiadomka).

Po wymieszaniu ta kawa z wanilią smakuje jak tropikalny deser!

Vanilla is The New Black

Do tej propozycji potrzebny będzie syfon (taki, jak do bitej śmietany) – dzięki niemu kawa z wanilią napowietrzy się i zyska wspaniałą teksturę. Jeśli takowego nie posiadasz, to można użyć blendera kielichowego. 

Składniki:

  • owocowe espresso z wysoką kwasowością – 40 ml (ja użyłam Kostaryki),
  • 180 ml zimnej wody,
  • 20 ml syropu waniliowego,
  • 2 kostki lodu.

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki poza lodem wlej do syfonu, zakręć wieko i zamontuj nabój.
  2. Wstrząśnij syfonem, wyciśnij delikatnie naszą miksturę do szklanki z kostkami lodu i delektuj się waniliową kawą.

Jak zrobić kawę waniliową? Podsumowanie

Kawa waniliowa to prawdziwa uczta dla zmysłów, która sprawia, że każda chwila przy filiżance staje się wyjątkowa. Nie tylko zachwyca swoim aromatem, ale również doskonale łączy się z różnorodnymi smakami, dodając nutę słodyczy. Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić kawę waniliową, nie musisz szukać daleko – wystarczy kilka prostych składników i chęć eksperymentowania. Rozkoszuj się tym wyjątkowym smakiem i odkryj, jak wiele radości może przynieść filiżanka aromatycznej kawy!

Smacznego! 

* Kawy użyte do przygotowania tych lodowych marzeń możesz również zaparzyć za pomocą kawiarki lub aeropressa z końcówką prismo.

** Jeśli nie chcesz się bawić w kucharza, na naszej stronie znajdziesz gotowe waniliowe syropy od Mount Caramel.

Basia Ciupińska

Żoliborzanka z wyboru, łodzianka z charakteru. Kawa, muzyka i pieski to trzy filary jej zdrowia psychicznego. Uwielbia porządek, więc nikogo nie dziwi, że kawiarnię nazwała Błysk. Ulubiona kawa - dopieszczona.

Disqus Comments Loading...
Share
Published by
Basia Ciupińska

Recent Posts

Barista vs. sztuczna inteligencja

Ekspres sam mieli, tampuje, parzy i spienia mleko. Roboty robią latte art, a domowe maszyny…

1 dzień ago

Aerocano raz!

Wkraczamy w ten cudowny, ale też momentami bezlitosny gorący czas, kiedy jedyną rozsądną opcją kawową…

2 dni ago

Filtr idealny – jak różne rodzaje filtrów wpływają na smak kawy i co warto o nich wiedzieć?

Niech się przelewa! Dla wielu entuzjastów wysokiej jakości, kawa specialty to przede wszystkim filtrowana rewolucja…

2 tygodnie ago

Wiosenne przebudzenie – czas na detoks!

Witaj wiosno! Długo wyczekiwana pora roku w końcu zawitała, przynosząc ze sobą nowe pokłady energii…

3 tygodnie ago

Czy excelsa to przyszłość kawy?

Kryzys na rynku kawy nie mija, a ceny arabiki i robusty nadal rosną, a rynek…

4 tygodnie ago

Mus czekoladowy z kawą i karmelowym popcornem

Nasza kolejna propozycja deserowa to mus czekoladowy z kawą i karmelowym popcornem. Karmel, kawa i…

1 miesiąc ago

Ta strona używa cookies.

Więcej