Jesień zbliża się nieuchronnie, a wraz z nią deszcz, wełniane swetry i… rozgrzewające napary! Cynamon, goździki, miód, skórka pomarańczy, imbir, rum – producenci prześcigają się w pomysłach na dodatki. Możesz też wybrać ulubioną herbacianą bazę i stworzyć własną mieszankę. Niezależnie od tego, do której grupy należysz, oto garść przepisów na napary jesienne oraz zimowe.
Rumianek + cytryna + imbir + kurkuma – doskonały rozgrzewający napar na jesień!
Rozgrzewające właściwości imbiru są niezastąpione podczas mrozów; dodatek cytryny i kurkumy sprawia, że otrzymujemy w pakiecie witaminową bombę. Wykorzystaj rumianek jako bazę, dodaj starty i pokrojony w kostkę imbir, kurkumę i ulubione przyprawy (dla większej mocy możesz nawet poeksperymentować z pieprzem cayenne!) – miksturę zostaw na 15 minut, następnie odcedź i dodaj miód – gotowe!
Miód + maliny – napar jesienny dla każdej dziewczyny
Ten napar rozgrzewający zawsze wspominam z wielką nostalgią. W zimie po powrocie ze szkoły zawsze czekał na mnie kubek mocnej, czarnej herbaty z olbrzymią ilością miodu, malinami, goździkami i plastrem pomarańczy, przygotowany przez mojego tatę. Do tego przepisu zawsze wykorzystuje swój ulubiony earl grey – ja za to często recyklinguję herbaty, które nieco zwietrzały, napary owocowe, czasem nawet zieloną herbatę. Eksperymentuj z połączeniami – moim odkryciem była herbata różana, która długo leżała zapomniana w szufladzie, a idealnie nadała się do tego przepisu na napar.
Masala chai
Coś dla fanów herbaty z dodatkiem mleka – indyjski napój Masala Chai. Mój współlokator Kaushik często przygotowywał dla nas tradycyjną masalę, tłustą, nieco gorzką i obficie posłodzoną. Wersja dla leniwych – wykorzystaj gotową mieszankę Chai, dodaj tyle cukru i mleka, ile lubisz – możesz wykorzystać mleko roślinne! I orientalny napar rozgrzewający gotowy!
Wersja dla pracowitych: zacznij od zaparzenia czarnej herbaty; proporcje zależą od Ciebie, tradycyjnie masala chai jest dosyć mocna – około łyżki suszu na 300ml wrzątku. Następnie utłucz goździki, kardamon i cynamon w moździerzu i dodaj do naparu jesiennego. Po upływie 15-20 minut przecedź do osobnego garnuszka, dodaj 300 ml mleka i ponownie doprowadź do wrzenia. Ostatni krok krok w przygotowaniu tego naparu rozgrzewającego to dodanie cukru lub miodu 🙂
Gotowe mieszanki do naparów zimowych i jesiennych
Przygotowywanie własnych, autorskich przepisów na napary rozgrzewające to dużo zabawy, ale każdy czasem potrzebuje szybkiego rozwiązania; na szczęście wielu producentów wykonało pracę za nas i stworzyło gotowe mieszanki. Oto kilka ciekawych propozycji: rooibos z porzeczką, ananasem i papają! Ciekawych wrażeń zachęcam do przejrzenia oferty Paper & Tea: znajdziecie w niej mieszankę chai z dodatkiem kokosa, kopru i…czerwonej papryki.
Fani połączenia wanilii, lukrecji i pieprzu polubią inną herbatę tej samej marki: Winter’s Light.
Teapigs również wykorzystał wanilię w swoim zimowym naparze – dodał do herbaty cynamon, kardamon, goździki i paprykę chilli – sprawdźcie sami.
Niezależnie od tego, czy macie ochotę na eksperymenty, czy szukacie gotowego przepisu na napar, herbaciana oferta Coffeedesku będzie dla Was kopalnią inspiracji i umili zimowe wieczory z książką.