Herbata

Rozgrzewające napary jesienne i zimowe – przepisy w sam raz na chandrę!

Jesień zbliża się nieuchronnie, a wraz z nią deszcz, wełniane swetry i… rozgrzewające napary! Cynamon, goździki, miód, skórka pomarańczy, imbir, rum – producenci prześcigają się w pomysłach na dodatki. Możesz też wybrać ulubioną herbacianą bazę i stworzyć własną mieszankę. Niezależnie od tego, do której grupy należysz, oto garść przepisów na napary jesienne oraz zimowe.

Rumianek + cytryna + imbir + kurkuma – doskonały rozgrzewający napar na jesień!

Rozgrzewające właściwości imbiru są niezastąpione podczas mrozów; dodatek cytryny i kurkumy sprawia, że otrzymujemy w pakiecie witaminową bombę. Wykorzystaj rumianek jako bazę, dodaj starty i pokrojony w kostkę imbir, kurkumę i ulubione przyprawy (dla większej mocy możesz nawet poeksperymentować z pieprzem cayenne!) – miksturę zostaw na 15 minut, następnie odcedź i dodaj miód – gotowe!

Miód + maliny – napar jesienny dla każdej dziewczyny

Ten napar rozgrzewający zawsze wspominam z wielką nostalgią. W zimie po powrocie ze szkoły zawsze czekał na mnie kubek mocnej, czarnej herbaty z olbrzymią ilością miodu, malinami, goździkami i plastrem pomarańczy, przygotowany przez mojego tatę. Do tego przepisu zawsze wykorzystuje swój ulubiony earl grey – ja za to często recyklinguję herbaty, które nieco zwietrzały, napary owocowe, czasem nawet zieloną herbatę. Eksperymentuj z połączeniami – moim odkryciem była herbata różana, która długo leżała zapomniana w szufladzie, a idealnie nadała się do tego przepisu na napar.

Kubek Loveramics Pro Tea to wygodny sposób na zaparzanie dużej porcji takiego jesiennego naparu dla jednej osoby.

Masala chai

Coś dla fanów herbaty z dodatkiem mleka – indyjski napój Masala Chai. Mój współlokator Kaushik często przygotowywał dla nas tradycyjną masalę, tłustą, nieco gorzką i obficie posłodzoną. Wersja dla leniwych – wykorzystaj gotową mieszankę Chai, dodaj tyle cukru i mleka, ile lubisz – możesz wykorzystać mleko roślinne! I orientalny napar rozgrzewający gotowy!

Wersja dla pracowitych: zacznij od zaparzenia czarnej herbaty; proporcje zależą od Ciebie, tradycyjnie masala chai jest dosyć mocna – około łyżki suszu na 300ml wrzątku. Następnie utłucz goździki, kardamon i cynamon w moździerzu i dodaj do naparu jesiennego. Po upływie 15-20 minut przecedź do osobnego garnuszka, dodaj 300 ml mleka i ponownie doprowadź do wrzenia. Ostatni krok krok w przygotowaniu tego naparu rozgrzewającego to dodanie cukru lub miodu 🙂

Gotowe mieszanki do naparów zimowych i jesiennych

Przygotowywanie własnych, autorskich przepisów na napary rozgrzewające to dużo zabawy, ale każdy czasem potrzebuje szybkiego rozwiązania; na szczęście wielu producentów wykonało pracę za nas i stworzyło gotowe mieszanki. Oto kilka ciekawych propozycji: rooibos z porzeczką, ananasem i papają! Ciekawych wrażeń zachęcam do przejrzenia oferty Paper & Tea: znajdziecie w niej mieszankę chai z dodatkiem kokosa, kopru i…czerwonej papryki.

Fani połączenia wanilii, lukrecji i pieprzu polubią inną herbatę tej samej marki: Winter’s Light.

Teapigs również wykorzystał wanilię w swoim zimowym naparze – dodał do herbaty cynamon, kardamon, goździki i paprykę chilli – sprawdźcie sami.

Niezależnie od tego, czy macie ochotę na eksperymenty, czy szukacie gotowego przepisu na napar, herbaciana oferta Coffeedesku będzie dla Was kopalnią inspiracji i umili zimowe wieczory z książką.

Weronika Siuda

Cześć! Jestem Weronika i mieszkam w Anglii. Kocham wszystko, co związane z herbatą i ciekawym jedzeniem, a wolne chwile spędzam na macie 🧘🏼‍♀️, z książką lub programując. Moja misją jest zarażenie Was miłością do herbaty speciality i zachęcenie do własnych eksperymentów - świat nie kończy się na kawie! 😉

Disqus Comments Loading...
Share
Published by
Weronika Siuda

Recent Posts

Barista vs. sztuczna inteligencja

Ekspres sam mieli, tampuje, parzy i spienia mleko. Roboty robią latte art, a domowe maszyny…

1 dzień ago

Aerocano raz!

Wkraczamy w ten cudowny, ale też momentami bezlitosny gorący czas, kiedy jedyną rozsądną opcją kawową…

2 dni ago

Filtr idealny – jak różne rodzaje filtrów wpływają na smak kawy i co warto o nich wiedzieć?

Niech się przelewa! Dla wielu entuzjastów wysokiej jakości, kawa specialty to przede wszystkim filtrowana rewolucja…

2 tygodnie ago

Wiosenne przebudzenie – czas na detoks!

Witaj wiosno! Długo wyczekiwana pora roku w końcu zawitała, przynosząc ze sobą nowe pokłady energii…

3 tygodnie ago

Czy excelsa to przyszłość kawy?

Kryzys na rynku kawy nie mija, a ceny arabiki i robusty nadal rosną, a rynek…

4 tygodnie ago

Mus czekoladowy z kawą i karmelowym popcornem

Nasza kolejna propozycja deserowa to mus czekoladowy z kawą i karmelowym popcornem. Karmel, kawa i…

1 miesiąc ago

Ta strona używa cookies.

Więcej