Cukierek, albo psikus! Jeśli obchodzić Halloween to tylko kolorowo, z przytupem i przede wszystkim z przymrużeniem oka. Dlatego dzisiaj mamy dla Was strasznie smaczne, strasznie kawowe ciasteczka, które przygotujecie nawet na ostatnią chwilę. Co więcej, kiedy przyozdobicie je kolorowym lukrem z pewnością niejedna osoba krzyknie na ich widok, oczywiście z zachwytu 😀
Strasznie kawowe ciasteczka
Ciasteczka kawowe nie powstaną bez mąki, masła i słodzika. Jednak tym co je wyróżnia jest kawa. To ona w głównej mierze decyduje o ich wyjątkowym smaku i aromacie. Ważne, aby była to kawa wysokiej jakości, świeżo palona i w tym przypadku jak najdrobniej mielona. Dlatego przydatny może okazać się młynek dający dobrą kontrolę nad grubością mielenia. Dodatkowo, do przygotowania ciasteczek użyjemy espresso z ekspresu ciśnieniowego lub kawę z kawiarki. Obiema metodami uzyskamy idealnie skoncentrowany, intensywny napar.
Dekorowanie
Ciasteczka kawowe nawet bez lukru są bardzo smaczne. Natomiast nie od dzisiaj wiadomo, że je się również oczami. Dlatego udekorowałam je tematycznie, kolorowym lukrem. Jednakże Wasze ciasteczka mogą wyglądać zupełnie inaczej. Mogą przybierać najróżniejsze postacie i kształty. Ponadto, jeżeli nie chcecie dodawać do lukru białka, zastąpcie go odrobiną gorącej wody, mimo wszystko pamiętajcie, że lukier królewski całkowicie zastyga, dzięki czemu jest trwalszy.
To jak, gotowi na kawową noc strachów? Zaczynajmy! Oto przepis na strasznie kawowe ciasteczka w dwóch wersjach: kruche z lukrem oraz mięciutkie, mocno maślane.
Strasznie kawowe ciasteczka z lukrem
Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g zimnego masła
- 70 g cukru pudru
- 1 żółtko
- 2 łyżki bardzo drobno mielonej kawy pod espresso
- 1-2 łyżki zimnego espresso
- ½ łyżeczki cynamonu
Lukier królewski:
- 1 białko
- ok. 150 g cukru pudru
- kilka kropel soku z cytryny
- barwniki spożywcze
Zamiast lukru można udekorować ciasteczka kolorowymi pisakami cukrowymi.
Przygotowanie:
- Do mielonej kawy dodać espresso, wymieszać i odstawić.
- Do przesianej mąki pszennej dodać cukier puder, cynamon oraz pokrojone, zimne masło. Całość posiekać ostrym nożem lub rozcierać między palcami do uzyskania kruszonki.
- Pośrodku zrobić wgłębienie, dodać żółtko oraz kawę z espresso i szybko zagnieść ciasto. Można również wyrobić ciasto za pomocą miksera przy użyciu odpowiedniej końcówki.
- Z ciasta uformować kulę, delikatnie spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na około godzinę.
- Po tym czasie, schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 4 mm, za pomocą wybranej foremki wycinać ciasteczka kawowe i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180° Celsjusza przez 10-12 minut, uważając, aby się nie przypaliły, a następnie wystudzić.
- Przygotować lukier: do miseczki dodać białko, cukier puder i kilka kropelek soku z cytryny. Następnie utrzeć na jednolitą, gęstą masę. Jeżeli lukier jest zbyt rzadki, dodać więcej cukru pudru, do zbyt gęstego dodać więcej soku z cytryny. Jeżeli lukier barwimy, dodać odpowiedni barwnik spożywczy i dokładnie wymieszać.
- Wystudzone ciasteczka kawowe udekorować lukrem za pomocą rękawa cukierniczego lub specjalnego pisaka do lukrowania.
Miękkie ciasteczka kawowe
Składniki:
- 100 g mąki
- 110 g miękkiego masła
- ⅓ – ½ szklanki (ok. 70g-100g) drobnego, brązowego cukru
- 2 jajka
- ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1½ łyżki bardzo drobno mielonej kawy pod espresso
- 3 łyżki wystudzonego espresso
- ½ łyżeczki cynamonu
Składniki powinny mieć temperaturę pokojową!
Dodatkowo:
- czarny pisak cukrowy do dekorowania
- masło do posmarowania foremek i mąka do oprószenia
Przygotowanie:
- Do mielonej kawy dodać espresso, wymieszać i odstawić.
- Masło utrzeć z brązowym cukrem na puszystą masę.
- Zmniejszyć obroty miksera i cały czas miksując, wbić jajka. Dodać kawę z espresso i mieszać do połączenia składników.
- Na koniec, dodać suche składniki (przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem) i wymieszać szpatułką, krótko, tylko do połączenia składników.
- Halloweenowe foremki (ja użyłam silikonowych) bardzo cieniutko wysmarować masłem i delikatnie oprószyć mąką (nadmiar mąki strzepać).
- Ciasto na babeczki przełożyć do rękawa cukierniczego i wypełnić nim foremki do około połowy ich wysokości.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180° Celsjusza przez około 15 minut, do tzw. suchego patyczka. Przed wyjęciem z foremek odczekać chwilę, aby odrobinę wystygły. Po wyciągnięciu z foremek studzić na kratce.
- Wystudzone ciasteczka udekorować pisakiem cukrowym.
Każdy powód do zabawy jest dobry, dlatego korzystajcie z przepisu i niech Wam się dobrze piecze!