Święta pachną piernikiem. Niestety porządny piernik wymaga sporo przygotowań i czasu. Co gdyby tak świąteczny piernik zastąpić równie miękkim i aromatycznym sticky toffee puddingiem? Mamy ciasto szybkie i idealne na świąteczny (lub przedświąteczny) stół.
Delikatnie korzenne, podane z ciepłym karmelem z nutką kawy sprawdzi się doskonale w ten zimowy czas.
Korzenny sticky toffee pudding z nutką kawy
Składniki:
200 g suszonych daktyli 200 ml gorącej wody
80 g miękkiego masła
50 ml syropu klonowego
50 g brązowego cukru
2 jajka
150 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia 15 g przyprawy do piernika
80 g masła
150 g cukru
60 ml śmietanki 30%
50 ml zaparzonej kawy (u nas Arcaffe Roma)
szczypta soli
200 g mascarpone
100 ml śmietanki 30%
20 g cukru pudru
5 g mielonego kardamonu
Przygotowanie:
- Daktyle zalewamy wodą i odstawiamy na 15 minut do namoczenia. Po tym czasie całość blendujemy pulsacyjnie, aby masa nie była całkowicie gładka.
- Mąkę, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika mieszamy.
Masło ucieramy z syropem klonowym za pomocą miksera lub robota planetarnego. Dodajemy cukier, miksujemy. Dodajemy jajka i mąkę – miksujemy ponownie. Na koniec dodajemy daktyle i mieszamy jedynie do połączenia się składników. - Spód blaszki o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia,, a ranty smarujemy masłem. Wlewamy ciasto. Pieczemy ok. 35 minut w 175 stopniach.
- Toffee: Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i gotujemy na średnim ogniu aż cukier rozpuści się*. W oddzielnym naczyniu lekko podgrzewamy śmietankę.
Karmel zdejmujemy z ognia i bardzo powoli, cały czas mieszając, dodajemy ciepłą śmietankę. Następnie dodajemy zaparzoną kawę oraz szczyptę soli, Mieszamy i gotujemy ok. 5 minut (do zgęstnienia). Gotowy karmel przelewamy przez sitko w celu pozbycia się ewentualnych grudek. - Mascarpone mieszamy z cukrem pudrem. Powoli wlewamy schłodzoną śmietankę i mieszamy kilka sekund, aż składniki połączą się. Na koniec dodajemy kardamon, mieszamy.
Kremem smarujemy wierzch gotowego, przestudzonego ciasta. Podajemy z solidną porcją karmelu kawowego.
*toffee może wyglądać na rozwarstwione, ale to nic! Wszystko robicie dobrze 🙂 Połączy się ponownie w kolejnym etapie – przy dodawaniu śmietanki.