Matcha – wdzięczny proszek powstały z liści zielonej herbaty o nadzwyczaj szerokim zastosowaniu. Ostatnimi czasy cieszy się coraz większą popularnością i ciężko nie zgodzić się z tym trendem, bowiem ilość wartości odżywczych którą przyswajamy z każdym jej gramem jest doprawdy imponująca. Wpływa pozytywnie na pamięć, koncentrację, podnosi poziom energii i pomaga się zrelaksować. Można by powiedzieć, że to produkt wręcz idealny.
Sproszkowana zielona herbata nadaje się nie tylko do picia, ale też do stosowania przy różnego rodzaju wypiekach – pięknie barwi i wzbogaca smakiem. Idąc tym tropem postanowiłam, że tym razem najsłodszy dzień w roku (Tłusty czwartek) będzie nieco inny niż zawsze, czyli bez klasycznych pączków z różą, za to z pączkami z dziurką (donutami, oponkami..) sowicie oblanymi mieszanką białej czekolady i matchy Teapigs. Dla tych, którzy każdego dnia wypijają kubek zielonego latte będzie to nie lada gratka, za to dla tych, którzy nie zdążyli zapoznać się jeszcze ze smakiem matchy – świetna okazja do nadrobienia zaległości.
Przepis na pączki z polewą matcha i biała czekolada
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 7 g suszonych drożdży
- 80 g cukru
- 1⁄2 łyżeczki soli
- 2 żółtka
- 180 ml mleka
- 100 ml wody
- 30 ml alkoholu (brandy, wódka itd.)
- 65 g masła, stopionego i wystudzonego
Polewa:
- 300 g białej czekolady
- 300 ml śmietanki 36%
- 2 łyżeczki sproszkowanej matchy
Przygotowanie:
1. Suche składniki mieszamy*, dodajemy żółtka, wlewamy letnią wodę, mleko i alkohol – mieszamy 3 minuty. Dolewamy stopione, przestudzone masło i mieszamy przez kolejne 7 minut, aż ciasto będzie elastyczne i nieklejące. Gotowe przekładamy do czystej, wysmarowanej odrobiną oleju miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (1-1,5h).
2. Na patelni o grubym dnie lub w garnku na małym ogniu rozgrzewamy olej do 185 stopni.
3. W gotowe ciasto wbijamy pięść, celem odgazowania. Wykładamy je na oprószony mąką blat i rozwałkowujemy na grubość ok. 2 cm. Za pomocą wykrawaczek do ciastek w dwóch rozmiarach lub szklanki i kieliszka wykrawamy pączki z dziurką. Każdy układamy na oddzielnym kawałku wyciętym z papieru do pieczenia i zostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Każdy pączek smażymy z dwóch stron po ok. 1 1⁄2 minuty (do zrumienienia), pamiętając, że temperatura oleju musi wynosić 180-185 stopni. Gotowe studzimy na kratce lub papierowym ręczniku.
4. Śmietankę podgrzewamy, czekoladę drobno siekamy i wkładamy do wysokiego naczynia. Do czekolady wsypujemy matchę i zalewamy śmietanką. Czekamy 2 minuty i blendujemy na gładką masę. Polewę przelewamy przez sitko i zostawiamy na ok. 10 minut do przestygnięcia (inaczej będzie całkowicie spływać z pączków).
5. Każdego pączka maczamy w polewie do połowy wysokości, dajemy chwilę
na odcieknięcie nadmiaru i tak przygotowane możemy jeść w każdej ilości.
*Ciasto można wyrobić ręcznie lub za pomocą miksera planetarnego z płaską końcówką.