Czy to chwilowa moda, czy matcha latte z truskawkami powinna wejść do Twojego stałego menu? Może brzmi to jak dość nietypowy napój (zielona herbata, truskawki i mleko), ale ta wyjątkowa kombinacja jest idealna z wielu powodów!
Po pierwsze różowa matcha latte jest niezwykle smaczna, łącząc smak matchy z naturalną słodyczą truskawek. Po drugie, jeśli dopiero zaczynasz przygodę z matchą, ten napój pozwoli Ci zaprzyjaźnić się z nią na dłużej, dzięki łagodnemu wprowadzeniu do jej unikalnego smaku. Po trzecie – to idealny deser. Doskonale sprawdzi się w upalne dni!
Zamiast truskawek możesz użyć innych owoców np. malin lub jagód i stworzyć swój własny, sezonowy napój.
Składniki:
– 3⁄4 szklanki mleka (mlecznego lub roślinnego) – 3⁄4 szklanki truskawek
– 2 łyżki syropu klonowego
– 3 łyżki gorącej wody
– 1⁄2 łyżeczki matchy
– lód do podania
Przygotowanie:
Truskawkowe puree
1. Zmiksuj truskawki z syropem klonowym za pomocą blendera. Jeśli puree jest dla ciebie za mało słodkie – dodaj więcej syropu klonowego.
Matcha
2. Matchę umieść w czarce/kubeczku, dodaj wodę o temperaturze 75-80 stopni i energicznie wymieszaj chasenem lub ręcznym spieniaczem do mleka.
3. Dodaj warstwę truskawkowego puree na dno szklanki. Dodaj lód, a następnie wlej mleko, aby utworzyło drugą warstwę nad truskawkowym puree. Na koniec delikatnie wlej warstwę matchy na wierzch, aby utworzyć ostatnią warstwę.