Nowy rok zawsze przynosi zmiany. Od kilku ostatnich lat dostrzegamy coraz większy wpływ weganizmu na nasze wybory – mleko owsiane staje się naszym ulubionym, przychylniej podchodzimy do “bezmięsnego mięsa” i z przyjemnością podjadamy znajomym wegański deser w kawiarni. Dla tych, którzy chcieliby zacząć swoją roślinną przygodę, ale potrzebują motywacji, powstała idea wegańskiego stycznia, czyli “Veganuary”. W pierwszy miesiąc roku unikamy produktów pochodzenia zwierzęcego i odkrywamy jak wiele smaku można wydobyć z roślin – małe wyzwanie, które może zmienić nasze dotychczasowe upodobania kulinarne o 180 stopni.
My również postanowiliśmy wziąć udział w styczniowym wyzwaniu! Z tej okazji przepis na klasyczne chocolate chip cookie zamieniliśmy na wersję wegańską, wykorzystując do tego czekoladę od Las Vegan’s. Poranną porcję Brazylii od włoskiej palarni La Piantagioni del Caffe wzbogaciliśmy o kapkę migdałowego mleka i wcale nie żałujemy tej decyzji. Co więcej –
jesteśmy pewni, że tak rozkoszny zestaw zostanie z nami na dłużej.
Przepis na wegańskie chocolate chip cookies – kruche ciasteczka z czekoladą i kawą
Składniki:
- 230 g masła roślinnego
- 100 g drobnego cukru
- 100 g brązowego cukru
- ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 100 g masła orzechowego
- 60 ml espresso lub kawy z kawiarki
- 200 g mąki pszennej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 200 g wegańskiej czekolady 70%
- ⅓ łyżeczki soli + do posypania na wierzchu
Przygotowanie:
- Masło orzechowe mieszamy z zaparzoną, wystudzoną kawą, mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą.
- Miękkie masło ucieramy z cukrami i wanilią na puszystą masę (zajmie to ok. 5 minut). Dodajemy wymieszane masło orzechowe – miksujemy. Przesiewamy suche składniki i mieszamy do połączenia. Dodajemy drobno posiekaną czekoladę, mieszamy i tak przygotowane ciasto wkładamy do zamrażalnika na 20-25 minut.
- Piekarnik nagrzewamy do 165 stopni. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując spore odstępy. Pieczemy 13-15 minut. Zaraz po wyjęciu z piekarnika posypujemy płatkami soli i zostawiamy do wystudzenia na ok. 15 minut. Czynności powtarzamy do wykończenia masy na wegańskie chocolate chip cookies.
Wskazówki:
- Masło musi być miękkie, dlatego należy wyjąć je z lodówki przynajmniej godzinę przed rozpoczęciem pracy z ciastem.
- Można użyć dowolnego rodzaju masła orzechowego – np. arachidowe, migdałowe, z nerkowców.
- Ciastka po upieczeniu będą miękkie, ale po wystygnięciu staną się idealnie chrupiące. Dokładne wystudzenie ich przed zdejmowaniem z blaszki jest bardzo ważnym punktem, w innym wypadku będą się rozpadać.