Witaj wiosno! Długo wyczekiwana pora roku w końcu zawitała, przynosząc ze sobą nowe pokłady energii i chęci do działania. To idealny moment, by zadbać o swoje ciało i umysł, a najlepiej zacząć od wiosennych porządków. I wcale nie mówię tu o porządkach w domu, choć pewnie każdy z nas już od dawna o nich rozmyśla. Mówię tu o zasłużonym wiosennym detoksie. Jednym z najprzyjemniejszych i najsmaczniejszych sposobów na oczyszczenie organizmu po długiej zimie i nawodnienie go jest regularne picie wody i herbatek ziołowych, a wiadomo, że wszystko smakuje lepiej z dodatkami.
Wiosną warto sięgnąć po napary, które nie tylko doskonale smakują, ale także wspierają naturalne procesy detoksykacji organizmu. Przepisy na te trzy wyjątkowe kompozycje umilą Ci pierwsze wiosenne dni
Wiosenny detoks = zmiana diety i dbałość o odpowiednie nawodnienie. Sięgaj po te pyszne i aromatyczne napary każdego dnia, a to pomoże Ci jeszcze bardziej docenić piękno wiosny!
Napar z zieloną herbatą z mango, z bazylią i cytryną
Orzeźwiający napar z zielonej herbaty Dear Tea Society Cool Miss Green z bazylią i cytryną – połączenie pobudzającej zielonej herbaty z owocowym mango i rokitnikiem, wzbogacone świeżością bazylii i cytryny, to doskonały sposób na poranne orzeźwienie i wsparcie koncentracji.
Składniki:
Zagrzej wodę do temperatury 80°C. Do dzbanka wsyp odmierzoną ilość herbaty. Dodaj świeże listki bazylii, sok i plasterek cytryny. Możesz lekko zgnieść listki bazylii, aby uwolnić aromat. Zalej herbatę i dodatki gorącą wodą. Parz pod przykryciem przez 3 minuty. Jeżeli chcesz pozbądź się bazylii i zaparzonej herbaty. Możesz ją zostawić na kolejne parzenie. Do naparu dodaj miód i wymieszaj. Podawaj na ciepło.
Napar z herbaty jaśminowej z miodem i limonką
Relaksujący napar z Kusmi Tea Green Jasmine Bio z miodem i limonką – delikatny smak jaśminowej zielonej herbaty w połączeniu z miodową słodyczą i orzeźwiającą nutą limonki to idealny wybór na popołudniowy relaks i chwilę ukojenia.
Składniki:
Zagrzej wodę do temperatury 80°C. Do filiżanki lub zaparzacza wsyp odmierzoną ilość herbaty. Zalej herbatę gorącą wodą. Parz pod przykryciem przez 3-4 minuty. Wyjmij herbatę. Dodaj miód i sok z limonki (lub plasterek limonki) do naparu. Dokładnie wymieszaj, aż miód się rozpuści. Podawaj na ciepło. Można również przygotować jako napój na zimno, ostudzić i dodać lodu.
Napar z Teministeriet Matcha Verbena Organic z miodem i imbirem
Pobudzający napar z Teministeriet NOTE Matcha Verbena Organic z miodem i imbirem, ta unikalna mieszanka yerba mate, werbeny i matcha z cytrusowym akcentem trawy cytrynowej, wzmocniona rozgrzewającym imbirem i słodyczą miodu, to naturalny zastrzyk energii na dobry początek dnia.
Składniki:
Zagrzej wodę do temperatury około 80°C. Umieść saszetkę herbaty w filiżance. Dodaj plasterek świeżego imbiru lub szczyptę startego imbiru. Zalej saszetkę i imbir gorącą wodą. Parz pod przykryciem przez około 3-5 minut (możesz dostosować czas do preferowanej intensywności smaku imbiru). Wyjmij saszetkę i imbir. Dodaj miód do smaku i dokładnie wymieszaj. Podawaj na ciepło.
Niech się przelewa! Dla wielu entuzjastów wysokiej jakości, kawa specialty to przede wszystkim filtrowana rewolucja…
Kryzys na rynku kawy nie mija, a ceny arabiki i robusty nadal rosną, a rynek…
Nasza kolejna propozycja deserowa to mus czekoladowy z kawą i karmelowym popcornem. Karmel, kawa i…
Latte art wygląda jak magia, ale w rzeczywistości to po prostu kwestia techniki i odrobiny…
Kawowa panna cotta z prażonym jabłkiem i kruszonką to delikatny deser, który smakuje jak połączenie…
Sproszkowane liście zielonej herbaty stały się tak popularne, że możliwości produkcyjne Japonii nie nadążają za…
Ta strona używa cookies.
Więcej