Herbata

Wiosenne przebudzenie – czas na detoks!

Witaj wiosno! Długo wyczekiwana pora roku w końcu zawitała, przynosząc ze sobą nowe pokłady energii i chęci do działania. To idealny moment, by zadbać o swoje ciało i umysł, a najlepiej zacząć od wiosennych porządków. I wcale nie mówię tu o porządkach w domu, choć pewnie każdy z nas już od dawna o nich rozmyśla. Mówię tu o zasłużonym wiosennym detoksie. Jednym z najprzyjemniejszych i najsmaczniejszych sposobów na oczyszczenie organizmu po długiej zimie i nawodnienie go jest regularne picie wody i herbatek ziołowych, a wiadomo, że wszystko smakuje lepiej z dodatkami. 

Wiosną warto sięgnąć po napary, które nie tylko doskonale smakują, ale także wspierają naturalne procesy detoksykacji organizmu. Przepisy na te trzy wyjątkowe kompozycje umilą Ci pierwsze wiosenne dni 

Wiosenny detoks = zmiana diety i dbałość o odpowiednie nawodnienie. Sięgaj po te pyszne i aromatyczne napary każdego dnia, a to pomoże Ci jeszcze bardziej docenić piękno wiosny! 

Napar z zieloną herbatą z mango, z bazylią i cytryną

Orzeźwiający napar z zielonej herbaty Dear Tea Society Cool Miss Green z bazylią i cytryną – połączenie pobudzającej zielonej herbaty z owocowym mango i rokitnikiem, wzbogacone świeżością bazylii i cytryny, to doskonały sposób na poranne orzeźwienie i wsparcie koncentracji.  

Składniki: 

  • 4 g herbaty Dear Tea Society Cool Miss Green na 400 ml wody
  • 5 listków świeżej bazylii
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 Plastry cytryny
  • Łyżka miodu lipowego

Zagrzej wodę do temperatury 80°C. Do dzbanka wsyp odmierzoną ilość herbaty. Dodaj świeże listki bazylii, sok i plasterek cytryny. Możesz lekko zgnieść listki bazylii, aby uwolnić aromat. Zalej herbatę i dodatki gorącą wodą. Parz pod przykryciem przez 3 minuty. Jeżeli chcesz pozbądź się bazylii i zaparzonej herbaty. Możesz ją zostawić na kolejne parzenie. Do naparu dodaj miód i wymieszaj. Podawaj na ciepło. 

Napar z herbaty jaśminowej z miodem i limonką 

Relaksujący napar z Kusmi Tea Green Jasmine Bio z miodem i limonką – delikatny smak jaśminowej zielonej herbaty w połączeniu z miodową słodyczą i orzeźwiającą nutą limonki to idealny wybór na popołudniowy relaks i chwilę ukojenia. 

Składniki: 

  • 2 g herbaty Kusmi Tea Green Jasmine Bio
  • Plaster limonki lub kilka kropel soku z limonki
  • 1 łyżeczka miodu (lub więcej, do smaku)
  • 250 ml wody (80°C)

Zagrzej wodę do temperatury 80°C. Do filiżanki lub zaparzacza wsyp odmierzoną ilość herbaty. Zalej herbatę gorącą wodą. Parz pod przykryciem przez 3-4 minuty. Wyjmij herbatę. Dodaj miód i sok z limonki (lub plasterek limonki) do naparu. Dokładnie wymieszaj, aż miód się rozpuści. Podawaj na ciepło. Można również przygotować jako napój na zimno, ostudzić i dodać lodu. 

Napar z Teministeriet Matcha Verbena Organic z miodem i imbirem 

Pobudzający napar z Teministeriet NOTE Matcha Verbena Organic z miodem i imbirem, ta unikalna mieszanka yerba mate, werbeny i matcha z cytrusowym akcentem trawy cytrynowej, wzmocniona rozgrzewającym imbirem i słodyczą miodu, to naturalny zastrzyk energii na dobry początek dnia. 

Składniki: 

  • 1 saszetka herbaty Teministeriet NOTE Matcha Verbena Organic
  • Mały plasterek świeżego imbiru (około 0,5 cm grubości) lub szczypta startego imbiru 1 łyżeczka miodu wielokwiatowego
  • 250 ml wody (około 80°C)

Zagrzej wodę do temperatury około 80°C. Umieść saszetkę herbaty w filiżance. Dodaj plasterek świeżego imbiru lub szczyptę startego imbiru. Zalej saszetkę i imbir gorącą wodą. Parz pod przykryciem przez około 3-5 minut (możesz dostosować czas do preferowanej intensywności smaku imbiru). Wyjmij saszetkę i imbir. Dodaj miód do smaku i dokładnie wymieszaj. Podawaj na ciepło.

Jessica Nadziejko

Emerytowana baristka, początkująca cukierniczka i fotograf. Uwielbia spędzać godziny w kuchni – najlepiej obserwując rosnące w piecu ciasto drożdżowe oraz w studio fotograficznym – gdzie skrupulatnie powstrzymuje się od zjedzenia fotografowanych wypieków i innych dobroci. Uznaje sen, ciepły chleb z masłem i kawę przelewową za najlepsze, co każdy może mieć w swoim życiu na co dzień.

Disqus Comments Loading...
Share
Published by
Jessica Nadziejko

Recent Posts

Filtr idealny – jak różne rodzaje filtrów wpływają na smak kawy i co warto o nich wiedzieć?

Niech się przelewa! Dla wielu entuzjastów wysokiej jakości, kawa specialty to przede wszystkim filtrowana rewolucja…

2 dni ago

Czy excelsa to przyszłość kawy?

Kryzys na rynku kawy nie mija, a ceny arabiki i robusty nadal rosną, a rynek…

2 tygodnie ago

Mus czekoladowy z kawą i karmelowym popcornem

Nasza kolejna propozycja deserowa to mus czekoladowy z kawą i karmelowym popcornem. Karmel, kawa i…

3 tygodnie ago

Latte art – porady baristów!

Latte art wygląda jak magia, ale w rzeczywistości to po prostu kwestia techniki i odrobiny…

3 tygodnie ago

Panna cotta z prażonym jabłkiem, kruszonką i kawową nutą

Kawowa panna cotta z prażonym jabłkiem i kruszonką to delikatny deser, który smakuje jak połączenie…

4 tygodnie ago

Jak rozpoznać dobrą matchę i na co zwracać uwagę?

Sproszkowane liście zielonej herbaty stały się tak popularne, że możliwości produkcyjne Japonii nie nadążają za…

4 tygodnie ago

Ta strona używa cookies.

Więcej