Ekspresy
Ile razy przebywając w kawiarni towarzyszy nam myśl „A gdyby się taką kawę piło w domu…” Dlaczego odmawiać sobie tej przyjemności? A może planujesz wprowadzenie kawy do swojej gastronomii? Jedno jest pewne – życie jest za krótkie, żeby pić niedobrą kawę! Parząc kawę w ekspresie wydobędziesz z niej więcej smaków i aromatów. Tak przygotowana będzie lepsza od zwykłej „zalewajki” i zrobisz ją szybciej niż za pomocą kawiarki lub metody alternatywnej. Zaletą korzystania z ekspresu jest oszczędność czasu – wymagają mniej zaangażowania w przygotowanie napoju.
-
- 3fe (10)
- 1883 Maison Routin (17)
- Able Brewing (8)
- Acaia (24)
- AeroPress (36)
- Alpro (9)
- Althaus (36)
- AOOMI (97)
- April (15)
- Arcaffe (19)
- Asobu (60)
- Audun Coffee (19)
- Bagdrip (11)
- Baratza (43)
- Barista & Co (10)
- Barista Space (104)
- Bergstrands Kafferosteri (8)
- Bialetti (248)
- Bialetti Dolce&Gabbana
- Bonanza Coffee (8)
- Bracia Ziółkowscy (21)
- Brewista (13)
- Brita (3)
- Brown House & Tea (60)
- Bunn (36)
- Buntea (1)
- BWT (25)
- By.herbs (10)
- Caffenation (14)
- Casino Mocca (10)
- Ceado (4)
- Ceramics 36 (32)
- Cerapotta (2)
- Chemex (29)
- Clever (24)
- Clipper (15)
- Coffeedesk (37)
- Coffeelab (42)
- COFFEE PLANT (61)
- Comandante (86)
- Contigo (28)
- Corsini (5)
- Dafi (37)
- DAK Coffee Roasters (10)
- Dear Tea Society (10)
- Diemme Caffe (15)
- Dig (8)
- Dobra Palarnia Kawy (7)
- Doubleshot (14)
- Dr. Coffee (18)
- Drink Me Chai (6)
- DRYK (2)
- Dutch Barista (10)
- Dworzysk (23)
- Edesia
- Espresso Gear (24)
- Etno Cafe (22)
- Eureka (110)
- Father's Coffee (10)
- Fellow (198)
- Fentimans (18)
- Ferucci (6)
- Figa Coffee (23)
- Five Elephant (8)
- FLAMQA (1)
- Gaggia (17)
- Gardelli Specialty Coffees (12)
- GAT (1)
- GBG (2)
- Giovannacci Caffe (17)
- Glowbeans (4)
- Good Coffee (11)
- Good Spirits Co. (2)
- Graef (30)
- Happa to Mame (4)
- Hard Beans (49)
- HAYB (101)
- Heresy (20)
- Hi! Coffeedesk (25)
- HKliving (48)
- illy (17)
- IMS (25)
- Instytut Kawy (22)
- ISH Spirits (5)
- Izzo (7)
- Jean Lenoir (2)
- Johan & Nystrom (17)
- Jura (59)
- Kafar (22)
- Kalve (9)
- Kavoholik (10)
- KawePale (11)
- KeepCup (212)
- Kimbo (23)
- KINTO (97)
- Knock (1)
- Kofi Brand (4)
- Kruve (42)
- Kusmi Tea
- KYOTO Coffee Roasters (20)
- La Cabra (4)
- LaCava (71)
- La Marzocco (30)
- Lavazza (34)
- Lazy Legs (8)
- Leaf Liturgy (6)
- Lelit (52)
- Le Piantagioni del Caffe (27)
- Long Man Tea (61)
- Loveramics (369)
- Lucaffe (15)
- Lune Tea (18)
- Lykke (27)
- Mahlkonig (28)
- MAMAM (7)
- Matcha Bros (6)
- Melitta (102)
- Miga Coffee (11)
- MiiR (111)
- Minor Figures (2)
- Moccamaster (79)
- Monbana (36)
- Morning (3)
- Motta (115)
- Mount Caramel (47)
- Mount Everest Tea (31)
- Natumi (15)
- New York (9)
- Nivona (15)
- Nomad Coffee (11)
- Oatly (19)
- On Lemon (12)
- Onyx Coffee Lab (9)
- ORIGAMI (97)
- Or Tea? (2)
- Outin (9)
- Paper & Tea (86)
- Paso Paso
- Passalacqua (13)
- Pellini (15)
- PIXEL (13)
- Pizca del Mundo (1)
- Porlex (2)
- Promac (5)
- Pukka (39)
- Puqpress (21)
- Rancilio (4)
- Rekrow (1)
- Rhinowares (54)
- Rocket Bean (13)
- Sencotel (2)
- Shroom (2)
- SIMPLo (8)
- Sloane (6)
- Smeg (8)
- Solberg & Hansen (45)
- Spojka (12)
- Sproud (4)
- Story Coffee Roasters (38)
- Subminimal (9)
- Teabag (3)
- teapigs (86)
- Teasome (29)
- Teministeriet (103)
- The Barn (14)
- The Rinser (7)
- Timemore (59)
- Tim Wendelboe (7)
- Toddy (22)
- Trigger (18)
- Urnex (29)
- Varia (4)
- Vialli Design (4)
- Vintage Teas (64)
- VST inc. (10)
- WildPower (18)
- Wilfa (20)
- Willie's Cacao (44)
- YOCO (14)
- YOGI TEA (29)
-
-
Odkryj
-
Metoda parzenia
-
Rodzaj
-
Pochodzenie
-
Palarnia
-
Nuty smakowe
-
-
-
Rodzaj
-
Przeznaczenie
-
Marki
-
- Zestawy
- Promocje
Producent: MELITTA
Producent: MELITTA
Producent: MELITTA
Producent: MELITTA
Producent: OUTIN
Producent: OUTIN
Producent: MELITTA
Producent: MOCCAMASTER
Producent: OUTIN
Producent: MORNING
Producent: MELITTA
Producent: MOCCAMASTER
Producent: MOCCAMASTER
Producent: OUTIN
Producent: MOCCAMASTER
Producent: MELITTA
Producent: MOCCAMASTER
Producent: MOCCAMASTER
Producent: MOCCAMASTER
Producent: OUTIN
Producent: MOCCAMASTER
Producent: MOCCAMASTER
Producent: MOCCAMASTER
Producent: SAGE
Producent: MOCCAMASTER
Producent: SAGE
Producent: MOCCAMASTER
Producent: SAGE
Producent: MELITTA
Producent: WILFA
Producent: MOCCAMASTER
Producent: MOCCAMASTER
Producent: MOCCAMASTER
Producent: MELITTA
Producent: MOCCAMASTER
Producent: SAGE
Jaki ekspres do kawy wybrać?
Wybierając ekspres do kawy, w pierwszej kolejności, zastanów się jaką kawę najbardziej lubisz i jak dużo jej pijesz. Zależy Ci na pełnej automatyzacji procesu czy wolisz oddać się rytuałowi parzenia zekspresem kolbowym? Wolisz kawę czarną czy z mlekiem? Po zweryfikowaniu swoich wymagań możesz wybrać odpowiedni ekspres kawowy, który idealnie wpasuje się w Twoje potrzeby.
Rodzaje ekspresów do kawy
Wyróżniamy trzy główne rodzaje ekspresów do kawy: przelewowe, automatyczne i kolbowe. Każdy z nich charakteryzuje się innymi cechami, które odpowiadają na różne potrzeby użytkowników.
Ekspres do kawy przelewowy
Taki ekspres do kawy jest idealnym wyborem dla fanów czarnej kawy, delikatniejszej niż espresso, jednak zawierającej więcej kofeiny. Sprawdzi się zarówno w domu, jak i w gastronomii, czy w biurze. Najlepiej w ekspresach tego typu wychodzą jasno i średnio palone kawy 100% arabiki. Warto pamiętać, że ekspres do kawy przelewowy nie przygotuje nam kaw mlecznych, natomiast jego dużą zaletą jest możliwość przygotowania bardzo dużej ilości kawy, w krótkim czasie.
Ciśnieniowy automatyczny ekspres do kawy
Ten rodzaj ekspresu do kawy to dobry wybór dla tych, którzy chcą oszczędzić czas i dla małych gastronomii, w których kawa jest tylko elementem dodatkowym. Zazwyczaj są to bardzo proste w obsłudze maszyny, które przyrządzą kawę po kliknięciu paru guzików. Sprawdzą się idealnie osobom ceniącym szybkość i wygodę. Te ekspresy do kawy są też dobrym wyborem do biur - głównie ze względu na łatwość użytkowania i szeroką ofertę kawowych napojów. W takich maszynach dobrze wychodzą ciemno i średnio palone kawy – 100% arabiki i mieszanki z robustą w różnych proporcjach.
Takie ekspresy kawowe najczęściej oferują zarówno czarną, jak i białą kawę, jednak zdarzają się wyjątki i modele przygotowujące tylko espresso, bądź americano. Dodatkową zaletą jest fakt, że ekspresy automatyczne zazwyczaj mają wbudowany młynek. Najtańsze modele najpewniej nie będą posiadały tej funkcji, jednak warto pamiętać o tym udogodnieniu, jeśli zależy nam na maksymalnej oszczędności miejsca na kuchennym blacie i jak największej automatyzacji procesu przygotowania kawy.
Minusem tego rodzaju ekspresu do kawy jest z pewnością mniejsza kontrola nad jakością zaparzanego naparu. Jeżeli nasza maszyna ma wbudowany młynek, nie będziemy mogli go tak łatwo wymienić na lepszy, jeśli uznamy, że przemiał nie jest wystarczająco dobry. Ekspres do kawy ciśnieniowy automatyczny nie przygotuje nam też aż tak dużej ilości kawy, jak ekspres przelewowy.
Ekspres ciśnieniowy kolbowy
Wymarzony sprzęt dla dużych i małych gastronomii, kawiarni oraz domowych baristów, którzy chcą poczuć się jak w najlepszej kawiarni, eksperymentować z przepisami i odkrywać nowe smaki kawy. Te ekspresy do kawy oferują dużo więcej kontroli i pozwalają na dostosowywanie większej ilości parametrów. Najczęściej posiadają opcję zrobienia espresso i kawy z mlekiem - zwróćmy tutaj uwagę na obecność dyszy spieniającej. W tych ekspresach również sprawdzą się ciemno i średnio palone arabiki i mieszanki z robustą. Niektóre modele posiadają wbudowane młynki, jednak najczęściej będziemy musieli dokupić je oddzielnie.
Minusem ekspresów do kawy ciśnieniowych kolbowych może być brak możliwości przygotowania dużej ilości kawy w krótkim czasie, a dla niektórych także brak automatyzacji i łatwości w obsłudze. Z tego właśnie powodu najczęściej nie są polecane do biur.
Ekspres do kawy - dodatkowe funkcje
Wybierając ekspres do kawy warto również zwrócić uwagę na kilka dodatkowych funkcji, które wielu ułatwią życie, a dla niektórych mogą być wręcz niezbędne.
Ekspres do kawy z wbudowanym młynkiem
Ekspres do kawy z młynkiem to idealny wybór kiedy nie mamy dużo miejsca na kuchennym blacie i nie możemy sobie pozwolić na postawienie dwóch maszyn. Niewątpliwą zaletą tego rozwiązania jest również wygoda. Wsypujemy tylko ziarna, a ekspres do kawy często sam odmierzy ile gramów potrzebuje, żeby zaparzyć nam kawę. Modele z wbudowanym młynkiem znajdziemy wśród wszystkich rodzajów ekspresów, jednak najczęściej będą to ekspresy do kawy automatyczne i przelewowe. Warto zwrócić uwagę na jakość młynka - absolutnie nie powinien być nożowy, ale posiadać wytrzymałe (najlepiej stalowe) żarna.
Jednak, tak jak już wspomnieliśmy, ekspres kawowy z wbudowanym młynkiem nie zawsze będzie dobrym rozwiązaniem. Jeżeli zależy nam na najwyższej jakości przemiału, planujemy parzyć kawę w ekspresie kolbowym i chcemy eksperymentować ze smakiem - warto rozważyć kupno młynka i ekspresu osobno. Da nam to zdecydowanie większą swobodę.
Kawa na konkretną godzinę
Niektóre ekspresy kawowe posiadają funkcję zaprogramowania parzenia kawy na konkretną godzinę. Jest to idealna opcja dla osób, które lubią budzić się do energetyzującego zapachu świeżo zmielonej i zaparzonej kawy. Wyobraźmy sobie te poranki - wstajecie i ulubiona, ciepła kawa jest już gotowa! Ekspres do kawy z parzeniem na godzinę to także dobry wybór dla zabieganych - od teraz to Wasza kawa będzie na Was czekać, a nie Wy na nią!
Funkcję programowania godziny parzenia znajdziemy najczęściej w ekspresach do kawy przelewowych i czasem w automatycznych.
Łatwe czyszczenie w ekspresie do kawy
Kupując ekspres kawowy warto również zwrócić uwagę na łatwość jego czyszczenia i konserwacji. Utrzymywanie maszyny w czystości jest niezwykle ważne, jeśli zależy nam na przedłużeniu jej żywotności. Wiele dostępnych na rynku modeli ekspresów do kawy posiada programy czyszczenia, które nieco ułatwiają konserwację i sprawiają, że wystarczy regularnie wymieniać filtr do wody i używać odkamieniaczy. Niektóre ekspresy nawet same nam o tym przypomną. Cecha, która ułatwia dbanie o porządek, to także budowa ekspresu do kawy. Przed zakupem sprawdźmy, czy wszystkie części, które będziemy potrzebowali czyścić są łatwo dostępne.
Funkcja podtrzymywania temperatury
Funkcję podtrzymywania temperatury już zaparzonej kawy najczęściej znajdziemy w przelewowych ekspresach do kawy. Jest to przydatna cecha, kiedy parzymy litr kawy i chcemy, żeby pozostała jak najdłużej ciepła.
Kiedy powstał ekspres do kawy?
W 1884 roku Angelo Moriondo zaprezentował i opatentował pierwszy ciśnieniowy ekspres do kawy. Przed tym wydarzeniem używano zaparzaczy, które swoim działaniem, bardziej przypominały ekspresy kawowe przelewowe. Maszyna stworzona przez Angelo Moriondo, pozwalała na zaparzenie pysznego naparu przy użyciu ciśnienia, jednak była olbrzymich rozmiarów i nie zyskała dużej popularności.
Pierwszy ekspres do kawy zainspirował kolejnych naukowców i wynalazców do udoskonalania kawowej maszyny. Na początku XX w. Luigi Bazzera i Desidero Pavoni stworzyli własne ekspresy kawowe, które pozwoliły na przygotowywanie filiżanki kawy w zaledwie kilka sekund. Po II wojnie światowej Achille Gaggia udoskonalił poprzednie maszyny zwiększając ciśnienie z 2 barów, do 10 barów.
Pozwoliło to na przygotowywanie jeszcze gęstszego naparu, na którego wierzchu zaczęła pojawiać się, doceniana przez miłośników espresso, crema.
Pamiętaj!
Nawet najlepsze ekspresy do kawy nie będą czynić cudów, jeżeli będziemy używać zwietrzałej kawy słabej jakości i nie będziemy odpowiednio konserwować naszej maszyny. Dlatego pamiętaj, żeby parzyć świeżo mieloną kawę i dbać o czystość sprzętu, tak aby ekspres do kawy służył jak najdłużej.
Odbierz 20 zł na pierwsze zakupy*
Zapisz się do newslettera, a otrzymasz kod rabatowy na swoje pierwsze kawowe zakupy w Coffeedesk. Nie przegap też wszystkich naszych nowości i najaktualniejszych artykułów na blogu!
Więcej informacji na temat przetwarzania danych znajdziesz w naszej Polityce Prywatności. Rabat przy zakupach za minimum 199 zł, zniżka jest jednorazowa i nie łączy się z innymi promocjami.