Ekspresy ciśnieniowe do domu i biura
-
-
- 3fe (10)
- 1883 Maison Routin (17)
- Able Brewing (8)
- Acaia (24)
- AeroPress (36)
- Alpro (9)
- Althaus (36)
- AOOMI (97)
- April (15)
- Arcaffe (19)
- Asobu (60)
- Audun Coffee (19)
- Bagdrip (11)
- Baratza (43)
- Barista & Co (10)
- Barista Space (104)
- Bergstrands Kafferosteri (8)
- Bialetti (248)
- Bialetti Dolce&Gabbana
- Bonanza Coffee (8)
- Bracia Ziółkowscy (21)
- Brewista (13)
- Brita (3)
- Brown House & Tea (60)
- Bunn (36)
- Buntea (1)
- BWT (25)
- By.herbs (10)
- Caffenation (14)
- Casino Mocca (10)
- Ceado (4)
- Ceramics 36 (32)
- Cerapotta (2)
- Chemex (29)
- Clever (24)
- Clipper (15)
- Coffeedesk (37)
- Coffeelab (42)
- COFFEE PLANT (61)
- Comandante (86)
- Contigo (28)
- Corsini (5)
- Dafi (37)
- DAK Coffee Roasters (10)
- Dear Tea Society (10)
- Diemme Caffe (15)
- Dig (8)
- Dobra Palarnia Kawy (7)
- Doubleshot (14)
- Dr. Coffee (18)
- Drink Me Chai (6)
- DRYK (2)
- Dutch Barista (10)
- Dworzysk (23)
- Edesia
- Espresso Gear (24)
- Etno Cafe (22)
- Eureka (110)
- Father's Coffee (10)
- Fellow (198)
- Fentimans (18)
- Ferucci (6)
- Figa Coffee (23)
- Five Elephant (8)
- FLAMQA (1)
- Gaggia (17)
- Gardelli Specialty Coffees (12)
- GAT (1)
- GBG (2)
- Giovannacci Caffe (17)
- Glowbeans (4)
- Good Coffee (11)
- Good Spirits Co. (2)
- Graef (30)
- Happa to Mame (4)
- Hard Beans (49)
- HAYB (101)
- Heresy (20)
- Hi! Coffeedesk (25)
- HKliving (48)
- illy (17)
- IMS (25)
- Instytut Kawy (22)
- ISH Spirits (5)
- Izzo (7)
- Jean Lenoir (2)
- Johan & Nystrom (17)
- Jura (59)
- Kafar (22)
- Kalve (9)
- Kavoholik (10)
- KawePale (11)
- KeepCup (212)
- Kimbo (23)
- KINTO (97)
- Knock (1)
- Kofi Brand (4)
- Kruve (42)
- Kusmi Tea
- KYOTO Coffee Roasters (20)
- La Cabra (4)
- LaCava (71)
- La Marzocco (30)
- Lavazza (34)
- Lazy Legs (8)
- Leaf Liturgy (6)
- Lelit (52)
- Le Piantagioni del Caffe (27)
- Long Man Tea (61)
- Loveramics (369)
- Lucaffe (15)
- Lune Tea (18)
- Lykke (27)
- Mahlkonig (28)
- MAMAM (7)
- Matcha Bros (6)
- Melitta (102)
- Miga Coffee (11)
- MiiR (111)
- Minor Figures (2)
- Moccamaster (79)
- Monbana (36)
- Moomin
- Morning (3)
- Motta (115)
- Mount Caramel (47)
- Mount Everest Tea (31)
- Moya Matcha
- Natumi (15)
- New York (9)
- Nivona (15)
- Nomad Coffee (11)
- Oatly (19)
- On Lemon (12)
- Onyx Coffee Lab (9)
- ORIGAMI (97)
- Or Tea? (2)
- Outin (9)
- Paper & Tea (86)
- Paso Paso
- Passalacqua (13)
- Pellini (15)
- PIXEL (13)
- Pizca del Mundo (1)
- Porlex (2)
- Promac (5)
- Pukka (39)
- Puqpress (21)
- Rancilio (4)
- Rekrow (1)
- Rhinowares (54)
- Rocket Bean (13)
- Sencotel (2)
- Shroom (2)
- SIMPLo (8)
- Sloane (6)
- Smeg (8)
- Solberg & Hansen (45)
- Spojka (12)
- Sproud (4)
- Story Coffee Roasters (38)
- Subminimal (9)
- Teabag (3)
- teapigs (86)
- Teasome (29)
- Teministeriet (103)
- The Barn (14)
- The Rinser (7)
- Timemore (59)
- Tim Wendelboe (7)
- Toddy (22)
- Trigger (18)
- Urnex (29)
- Varia (4)
- Vialli Design (4)
- Vintage Teas (64)
- VST inc. (10)
- WildPower (18)
- Wilfa (20)
- Willie's Cacao (44)
- YOCO (14)
- YOGI TEA (29)
-
-
Odkryj
-
Metoda parzenia
-
Rodzaj
-
Pochodzenie
-
Palarnia
-
Nuty smakowe
-
-
-
Rodzaj
-
Przeznaczenie
-
Marki
-
- Zestawy
- Promocje
Producent: BUNN
Producent: SAGE
Producent: SAGE
Producent: SAGE
Producent: JURA
Producent: JURA
Producent: SAGE
Producent: PROMAC
Producent: MELITTA
Producent: MELITTA
Producent: MELITTA
Producent: MELITTA
Producent: SAGE
Producent: PROMAC
Producent: JURA
Producent: JURA
Producent: MELITTA
Producent: MELITTA
Producent: RANCILIO
Producent: SAGE
Producent: SAGE
Producent: SAGE
Producent: SAGE
Producent: SAGE
Producent: SAGE
Producent: SAGE
Producent: SAGE
Producent: BUNN
Producent: DR.COFFEE
Producent: DR.COFFEE
Producent: DR.COFFEE
Producent: DR.COFFEE
Producent: DR.COFFEE
Producent: PROMAC
Producent: EUREKA
Producent: EUREKA
Mechanizm działania ekspresu ciśnieniowego do kawy
Ekspresy do kawy ciśnieniowe charakteryzuje prosty i funkcjonalny sposób działania – maszyny filtrują gorącą wodę i przepuszczają ją przez zmielone ziarna kawy. Woda jest pobierana ze specjalnego pojemnika, skąd następnie trafia do podgrzewacza. W zależności od modelu ekspresu ciśnieniowego może być to bojler lub termoblok. Później ekspres wypuszcza wodę pod ciśnieniem, a ekstrakt powstały z nasiąkniętych nią ziaren trafia prosto do kubka.
Warto zaznaczyć, że woda bezpośrednio po procesie podgrzewania jest około dziesięciu stopni chłodniejsza niż temperatura wody podczas wrzenia. Dzięki temu napój po przygotowaniu jest od razu gotowy do picia i nie trzeba martwić się oczekiwaniem, aż ostygnie.
Główne funkcje ekspresów ciśnieniowych do kawy
Ciśnieniowe ekspresy do kawy to urządzenia bardzo łatwe w obsłudze – w większości przypadków całe zadanie polega na wciśnięciu kilku guzików lub przekręceniu gałki, by móc delektować się wybranym typem napoju.
Ekspresy do kawy ciśnieniowe z młynkiem posiadają dodatkowo mechanizm mielenia ziaren i nie wymagają wcześniejszych przygotowań. Ziarna mogą być uzupełniane na bieżąco. Ponadto znajdują się pod pokrywką, dzięki czemu zachowują świeżość.
Obecnie standardem każdego ekspresu ciśnieniowego do kawy jest kilka trybów, pozwalających ustalić rozmiar oraz moc naparu. Oprócz zwykłej czarnej kawy do wyboru jest dostępne również normalne bądź podwójne espresso. Niektóre modele są dodatkowo wyposażone w spieniacz do mleka.
Tak zwany system mleczny jest idealny dla osób, które lubią pić kawę z pianką lub dla tych, którym znudziła się „mała czarna” i wolą spróbować czegoś innego, na przykład cappuccino czy latte. Aby skorzystać z tego udogodnienia, wystarczy wlać mleko do wbudowanego w ekspres ciśnieniowy pojemnika i umieścić w kubku lub szklance specjalną dyszę filtrującą podgrzane mleko. Powstała w ten sposób pianka trafia od razu do naczynia.
Ciśnieniowy ekspres do kawy – kolbowy czy automatyczny?
Oba te urządzenia funkcjonują na podobnej zasadzie. Jedyną różnicą jest stopień zaangażowania – ciśnieniowy ekspres kolbowy wymaga własnoręcznego napełnienia zmieloną kawą i kontroli przepływu wody, podczas gdy skorzystanie z wersji automatycznej ogranicza się wyłącznie do naciśnięcia odpowiednich przycisków.
Pierwsze rozwiązanie będzie lepsze dla osób lubiących brać czynny udział w procesie parzenia, drugie nada się raczej dla tych, którym zależy na oszczędności czasu oraz ceniących sobie różnorodność.
Warto zwrócić uwagę na fakt, że ekspresy ciśnieniowe do kawy z młynkiem to zazwyczaj modele automatyczne, ponieważ wersje kolbowe przeważnie go nie posiadają.
Zalety ekspresu ciśnieniowego do kawy z młynkiem
Korzystając z ekspresów ciśnieniowych do kawy nie trzeba martwić się fusami, ponieważ są zaopatrzone w pojemnik, w którym zbierają się pozostałości po ziarnach w formie pyłu kawowego. Co więcej, ekspres sam przypomni o tym, kiedy należy go opróżnić i opłukać. Maszynę wystarczy wyczyścić i odkamienić raz na jakiś czas. Poza tym jest cały czas gotowa do użytku.
Oprócz tego, ciśnieniowe ekspresy umożliwiają zachowanie składników odżywczych zawartych w ziarnach kawy – na przykład przeciwutleniaczy, spowalniających procesy starzenia organizmu czy kwasu chlorogenowego, który wspomaga odchudzanie.
Najbardziej zaawansowane typy ekspresów ciśnieniowych posiadają tryb, dzięki któremu automatycznie przygotowują wybrany rodzaj kawy – w zależności od potrzeby są w stanie spienić mleko, podgrzać je i wlać na dno kubka lub umieścić na wierzchu. Jest to wygodna opcja dla osób niemających wprawy w przygotowywaniu bardziej wymyślnych naparów kofeinowych.
Ekspresy ciśnieniowe - idealne do biura
Tego rodzaju ekspresy są doskonałym rozwiązaniem dla osób zapracowanych. Nic dziwnego, że to właśnie ten typ najczęściej można spotkać w pomieszczeniach firmowych. Ekspres ciśnieniowy do kawy z młynkiem to ogromna oszczędność czasu – nie wymaga wcześniejszego umieszczenia ziaren w naczyniu ani sprzątania po każdorazowym zaparzeniu, jak to bywa w przypadku innych modeli.
Sam proces parzenia również przebiega wyjątkowo prosto i szybko, a ekspresy ciśnieniowe wyposażone w podwójną wylewkę umożliwiają przygotowanie dwóch kaw jednocześnie. Zaawansowany technologicznie ekspres ciśnieniowy do kawy wzbogacony w ekran na bieżąco informuje, ile płynu znajduje się aktualnie w kubku.
Wybór kawy do ekspresów ciśnieniowych
Najbardziej odpowiednie dla tego typu urządzenia będą ziarna średnio wypalane, ciemne. Sposób palenia na średnio ciemne sprawia, że ziarna są już mocno brązowe, dzięki czemu tracą swoją pierwotną kwasowość. Kawa przygotowana w ekspresach ciśnieniowych z takich ziaren ma intensywniejszy smak, wyczuwalne będą w niej nuty czekolady bądź kakao.
Jeżeli chodzi o gatunek ziaren, w przypadku ekspresów ciśnieniowych do kawy najlepiej sprawdzą się dwie odmiany: Arabica (delikatniejsza, charakteryzująca się kwasowym posmakiem) oraz Robusta (ostrzejsza, z wyczuwalną goryczą).
Ekspresy ciśnieniowe nadają się zarówno dla początkujących kawiarzy, jak i prawdziwych koneserów. Nie wymagają wiedzy na temat parzenia kawy, a przy tym produkują napary, które smakują jak w kawiarni. Cena poszczególnych modeli ciśnieniowych ekspresów do kawy może różnić się w zależności od ich stopnia zaawansowania i waha się od kilku do nawet kilkudziesięciu tysięcy.
Odbierz 20 zł na pierwsze zakupy*
Zapisz się do newslettera, a otrzymasz kod rabatowy na swoje pierwsze kawowe zakupy w Coffeedesk. Nie przegap też wszystkich naszych nowości i najaktualniejszych artykułów na blogu!
Więcej informacji na temat przetwarzania danych znajdziesz w naszej Polityce Prywatności. Rabat przy zakupach za minimum 199 zł, zniżka jest jednorazowa i nie łączy się z innymi promocjami.