Darmowa dostawa od 199 zł
Błyskawiczna wysyłka
365 dni na zwrot

Herbaciane nuty smakowe

Kawa o herbacianych nutach smakowych? Brzmi jak pomyłka w opisie, ale z kawami specialty wszystko jest możliwe! Poznajcie ziarna, które charakteryzują się delikatnymi, herbacianymi nutami.

Skąd w kawie herbaciane nuty smakowe? 

Herbaciane nuty smakowe brzmią dość nieoczywiście kiedy myślimy o tym, jak smakuje kawa. Dlatego warto rozumieć, że smak kawy jest wypadkową wielu czynników i zmiennych. Wpływa na niego miejsce w którym rośnie: skład gleby, nasłonecznienie, poziom opadów, ale też sposób zbioru ziaren, ich obróbka, wypalenie prze roastera i metoda parzenia. Kiedy mamy do czynienia z kawą najlepszej jakości, to w filiżance powinna czekać nas symfonia różnych smaków i aromatów, które występują w kawie naturalnie — Arabika ma ich ponad 4 tysiące! Możemy wyróżnić podstawowe smaki jak słodycz, orzechy, czekolada, owoce i kwiaty. Jednym z mniej oczekiwanych w kawie wątków są herbaciane nuty smakowe, które nadają kawie szlachetnej głębi.

Herbaciane nuty smakowe — jaki region wybrać? 

Kierowanie się regionem w wyborze kawy ma sens do pewnego momentu, kiedy poszukujemy generalnego kierunku smakowego. Wówczas pierwsze skojarzenia są dobre — kawa z Afryki w większości przypadków będzie bardziej owocowa niż ta z Ameryki Południowej, ale kiedy chcemy kierować się bardzo specyficzną nutą smakową jaką jest wątek herbaciany, to generalizowanie regionu może na niewiele nam się zdać. Warto również pamiętać, że kawa z każdej plantacji, nawet w obrębie tego samo kraju, może smakować inaczej! Dlatego w tym przypadku lepiej jest oprzeć się na opisie sensorycznym roastera, a niektóre regiony mogą nas pozytywnie zaskoczyć. 

Herbaciane nuty smakowe — kawa przelewowa

Kawa przelewowa czyli przygotowana bez użycia ekspresu ciśnieniowego, z pomocą urządzeń takich jak AeroPress, drip, Chemex lub ekspres przelewowy. Jest bogata w kofeinę, ale zdecydowanie subtelniejsza w smaku niż espresso. Wiele osób, które pierwszy raz próbują kawy przelewowej nasuwa się porównanie do herbaty, zwłaszcza przygotowanej w Chemexie. Herbaciane wątki smakowe odnajdziecie na przykład w Etiopii z serii Się Przelewa Kwiat od HAYB

Herbaciane nuty smakowe — kawa pod espresso 

W espresso liczy się dobry balans, kiedy jest zaburzony, kawa staje się zbyt kwaśna lub gorzka, a na idealne espresso muszą się składać uzupełniające się nuty słodkie, kwaśne i goryczkowe. Dlatego herbaciane nuty smakowe dobrze uzupełniają owocowe i orzechowe wątki tak jak w espresso od Hard Beans Alpaca Blend.

Zgarnij kawowy e-book za darmo!

Zapisz się do newslettera Coffeedesk, a otrzymasz darmowy e-book z przepisami, jak dobrze parzyć kawę i herbatę za pomocą naszych zaparzaczy. Bądź również za bieżąco z naszymi nowościami, promkami i akcjami specjalnymi.

Więcej informacji na temat przetwarzania danych znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.