Darmowa dostawa od 199 zł
Błyskawiczna wysyłka
365 dni na zwrot

Kwiatowe nuty smakowe

Bukiet kwiatów w waszej filiżance? Być może nie jest to pierwsze skojarzenie ze smakiem kawy, ale z ziarnami specialty wszystko jest możliwe, bo naturalnie zawarte w kawie smaki i aromaty to nie tylko orzechy i czekolada, ale także kwiatowe nuty smakowe.

Skąd w kawie kwiatowe nuty smakowe? 

Skąd biorą się w kawie kwiatowe, subtelne nuty? Warto zrozumieć, że na smak kawy wpływa cała masa różnych czynników, które zaczynają się już na etapie wzrostu krzewu kawowca. Znaczenia ma region, skąd gleby, warunki atmosferyczne, sposób zbioru, a także metoda obróbki zielonego ziarna, sposób wypalenia i parzenia kawy. Wiele osób jest zaangażowanych w proces powstawania naszej kawy i każdy z etapów jest równie ważny jeśli chodzi o ostateczny efekt w filiżance. Jeśli pijemy kawę najlepszej jakości to rozciągają się przed nami szerokie horyzonty doznań sensorycznych, bo naturalnie w kawie występuje aż 4 tysiące różnych smaków i aromatów, w tym nuty kwiatowe takie jak jaśmin, chmiel, lawenda, róża czy bez. 

Kwiatowe nuty smakowe — jaki region wybrać? 

Region kawy ma spore znaczenie w ostatecznym profilu smakowym kawy. Jednym z podstawowych smaków jakie możemy odnaleźć w kawie są kwiatowe wątki, które najczęściej występują w kawach z Afryki, w szczególności w Etiopii i Kenii. Nie oznacza to jednak, że znajdziemy je wyłącznie w tych regionach, bo kwiatowe nuty mogą znaleźć się jako tło w kawach z innych krajów. Warto pamiętać, że kawa z różnych plantacji z tego samego regionu będzie smakowała nieco inaczej, co oznacza, że nie ma dwóch identycznych filiżanek kawy! 

Kwiatowe nuty smakowe — kawa przelewowa 

Kawa przelewowa czyli taka, do której nie potrzebujemy ekspresu ciśnieniowego, jest bogata w kofeinę i delikatniejsza w smaku niż espresso. Przygotowuje się ją w AeroPressie, Chemexie, dripie lub ekspresie przelewowym, a wątki smakowe są w nich wyjątkowo dobrze wyczuwalne, bo kawa jest parzona długo, więc może rozwinąć swój smak w pełni. Jeśli lubicie świeże kawy, z soczystymi nutami owoców i kwiatów to koniecznie spróbujcie Kenii od warszawskiej palarni Trigger Fruity Batch.

Kwiatowe nuty smakowe — kawa pod espresso 

Espresso jest wyrazistą z natury kawą, a jeśli jest przygotowane dobrze, to charakteryzuje się zbalansowanym smakiem, wyważonym pomiędzy słodyczą, goryczą a kwasowością. Nuty kwiatowe stanowią doskonałą przeciwwagę dla wątków czekoladowych i owocowych, nadając mieszankom odpowiedniej harmonii tak jak w espresso od COFFEE PLANT Floral Espresso.

Zgarnij kawowy e-book za darmo!

Zapisz się do newslettera Coffeedesk, a otrzymasz darmowy e-book z przepisami, jak dobrze parzyć kawę i herbatę za pomocą naszych zaparzaczy. Bądź również za bieżąco z naszymi nowościami, promkami i akcjami specjalnymi.

Więcej informacji na temat przetwarzania danych znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.