Darmowa dostawa od 199 zł
Błyskawiczna wysyłka
365 dni na zwrot

Orzechowe nuty smakowe

Delikatny smak orzechów w kawie bez dodawania syropu czy sztucznego aromatu? To możliwe bez żadnych dodatków, jeśli tylko wiemy gdzie szukać! Kawa jakości specialty posiada całą gamę smaków i aromatów, zaklętych w niepozornym brązowym ziarenku, a poniższe mieszanki charakteryzują się delikatnymi nutami orzechowymi.

Skąd bierze się orzechowy smak w kawie? 

Możemy zastanowić się, skąd właściwie bierze się w kawie smak orzechów? Otóż owoce kawowca, których ziarenko staje się naszą kawą, chłonie z gleby wszystkie składniki mineralne, które wpływają na ostateczny smak kawy w filiżance, a każdy region w którym kawa rośnie, ma swoje charakterystyczne nuty smakowe, w tym orzechowe. Więcej o smakach kawy możecie dowiedzieć się z kawowego koła smaków, które pomaga rozwikływać złożony smak kawy dobrej jakości, ponieważ na smak kawy składa się zazwyczaj kilka wątków.

Orzechowe nuty smakowe w kawie — wśród jakich regionów szukać? 

Kawy z Ameryki Południowej mają opinię najbardziej klasycznych — bogatych w orzechowe nuty smakowe, które zachęcają wszystkie osoby o bardziej tradycyjnym profilu smakowym, które wolą mało kwaskową kawę. Po regionach takich jak Brazylia, Gwatemala lub Honduras, możecie spodziewać się po niej raczej klasycznego, niskokwasowego smaku, pełnego nut orzechowych i czekoladowych. Bariści zwykle proponując kawę komuś mniej obeznanemu z kawą opisują ją jako orzechowo-czekoladowe lub owocowo-kwiatową, aby ułatwić wybór gościom, jednak warto wiedzieć po jakim regionie możemy spodziewać się orzechowego smaku.

Orzechowe nuty smakowe — kawa przelewowa 

Kawa przelewowa lub alternatywna to ziarna palone jasno i średnio, parzone z pomocą urządzeń takich jak ekspres przelewowy, AeroPress, Chemex i drip charakteryzuje się delikatnym smakiem i dużą ilością kofeiny. Orzechowe wątki smakowe w kawie przelewowej znajdziecie w mieszankach o klasycznym, niekwaśnym profilu smakowym jak Antidotum Filter od Heresy lub Bold Statement od Johan & Nystrom. To dobre pozycje dla tych, którzy dopiero zaczynają przygodę z kawą dobrej jakości. 

Orzechowe nuty smakowe — kawa pod espresso 

Espresso o nutach orzechowych to gratka dla każdego amatora klasycznego espresso i kawy mlecznej. Lekko słodkie, wyraziste espresso, które dobrze będzie smakowało solo, ale także połączone z mlekiem do przygotowania w kawiarce i ekspresie ciśnieniowych to mieszanki takie jak HAYB Brasil Espresso lub Audun Coffee Brazylia Fazenda Raihna Miaki Espresso.

Zgarnij kawowy e-book za darmo!

Zapisz się do newslettera Coffeedesk, a otrzymasz darmowy e-book z przepisami, jak dobrze parzyć kawę i herbatę za pomocą naszych zaparzaczy. Bądź również za bieżąco z naszymi nowościami, promkami i akcjami specjalnymi.

Więcej informacji na temat przetwarzania danych znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.