Darmowa dostawa od 199 zł
Błyskawiczna wysyłka
365 dni na zwrot

Cytrusowe nuty smakowe

Kawa specialty to przede wszystkim bogactwo smaków i aromatów, które są naturalnie zawarte w ziarenkach kawy. Poniżej znajdziecie kawy o nutach cytrusowych, które wyłamują się z kawowego stereotypu o gorzkiej i cierpkiej kawie.

Skąd w kawie nuty cytrusowe? 

Kawa nie zawsze kojarzy się ze smakiem owoców, ale każdy kto choć trochę zagłębił się w świat kawy specialty i przyzwyczajony do ciemnego espresso lub kawy z mlekiem, po spróbowaniu dripa z Etiopii zakrzyknął: ależ ta kawa jest kwaśna! To jak smakuje kawa zależy przede wszystkim od tego w jakich warunkach wyrosła — od składu gleby, nasłonecznienia, nawodnienia, towarzystwa innych roślin, a także od sposobu obróbki, wypalenia i metody parzenia. Cytrusowe nuty w kawie nie są rzadkością, zwłaszcza w kawach wypalonych w jasnym stopniu, który pozwala na odkrycie owocowego charakteru ziarna — bo przecież ziarenko kawy było kiedyś pestką kawowej wiśni!

Cytrusowe nuty smakowe — jaki region pochodzenia kawy wybrać? 

Każda kawa smakuje trochę inaczej — nawet zbiory z tej samej plantacji będą się różniły w zależności od roku zbiorów. Jednak możemy wyróżnić regiony i kraje, które słyną w pewnych nut smakowych i w których odnajdziemy podobne wątki. Jeśli poszukujecie cytrusowych nut smakowych to kawy z Afryki powinny zwrócić Waszą uwagę. Najbardziej szalone kawy, które do dzisiaj zbierane są na dzikich plantacjach pochodzą z Etiopii, gdzie krzewy kawowca wciąż mieszają się z innymi owocami i nie dają się hodować na dużych plantacjach, co skutkuje ciekawym, niepowtarzalnym i nieco tajemniczym smakiem. 

Cytrusowe nuty smakowe — kawy przelewowe 

Kawy z przelewu, czyli przygotowanie z pomocą metod alternatywnych takich jak Chemex, drip, AeroPress czy ekspres przelewowy, są idealne do kaw o nutach cytrusowych. Zazwyczaj są palone w jasnym lub średnim stopniu, a długie parzenie sprawia, że są pełne kofeiny i delikatnego smaku. 

Cytrusowe nuty smakowe — kawy pod espresso 

Cytrusowe nuty nie muszą wcale wybijać się na pierwszy plan, czasami w kawie grają drugie skrzypce, przełamują kawy w których dominuje smak czekolady i orzechów. Najważniejsze w kawie jest zachowanie balansu pomiędzy słodyczą, goryczą, a kwasowością. Dzięki temu uzyskujemy kompleksowe espresso, które będzie smakowało dobrze zarówno solo, jak i z dodatkiem mleka. Jaśniej palone kawy pod espresso, z mocniej wybijającymi się nutami cytrusów będą idealne bez dodatków, a średnio i ciemno palone lepiej połączą się z mlekiem.

Zgarnij kawowy e-book za darmo!

Zapisz się do newslettera Coffeedesk, a otrzymasz darmowy e-book z przepisami, jak dobrze parzyć kawę i herbatę za pomocą naszych zaparzaczy. Bądź również za bieżąco z naszymi nowościami, promkami i akcjami specjalnymi.

Więcej informacji na temat przetwarzania danych znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.