Darmowa dostawa od 199 zł
Błyskawiczna wysyłka
365 dni na zwrot

Nuty smakowe – czerwone owoce

Żurawina, czereśnie, wiśnie, truskawki — letnie czerwone owoce mają wielu oddanych fanów, dlatego kawy naturalnie zawierające w sobie ich nuty cieszą się dużą popularnością. Dajcie się skusić na lato w filiżance!

Skąd w kawie nuty czerwonych owoców? 

Skąd w kawie bierze się owocowy smak, który możemy doprecyzować jako nuty czerwonych owoców? Kawa jakości specialty, czyli taka, która uzyskała 80 na 100 możliwych punktów w skali jakości, zawiera w sobie naturalne smaki i aromaty, które ziarenka wchłaniają w siebie w czasie wzrostu na krzewie kawowca. Ich smak zależy od regionu, składu gleby, nasłonecznienia i poziomu nawodnienia, a także stopnia wypalenia przez roastera. Kawa może mieć różne podstawowe smaki taki jak orzechowy, czekoladowy, ziołowy, kwiatowy a także owocowy. Kiedy zidentyfikujemy w kawie nuty owocowe możemy pochylić się nad dalszą interpretacją smaku i spróbować rozróżnić poszczególne owoce, możemy posłużyć się w tym celu specjalnym kołem smaków kawy, które pomoże nam trenować nasze zmysły. 

Nuty smakowe czerwonych owoców — jaki region upraw kawy wybrać?

Jeśli wiecie, że lubicie owocowe smaki w kawie, a w szczególności nuty czerwonych owoców, to niektóre konkretne regiony będą potencjalnie bardziej owocowe od innych. Na przykład z pewnością kawa z Brazylii będzie miała niską kwasowość i czekoladowo-orzechowe nuty, ale w jej tle mogą znaleźć się subtelne owocowe nuty. Kawa z Etiopii może uraczyć nas wyraźnie owocowym smakiem konfitury truskawkowej. Warto jednak pamiętać o tym, że dobra kawa to zbalansowanie pomiędzy goryczą, słodyczą, a kwasowością, zatem nawet w dość tradycyjnych kawach nuty czerwonych owoców mogą przewijać się jako przeciw ważące tło. 

Nuty smakowe czerwonych owoców — kawy przelewowe

Kawy przelewowe czyli przygotowane w takich metodach jak AeroPress, Drip, Chemex czy ekspres przelewowy pozwalają na cieszenie się smakiem dłużej — są objętościowo większe niż espresso i delikatniejsze w smaku, co pozwala na rozwikływanie sensorycznych kawowych zagadek. Jeśli chcecie odnaleźć w filiżance nuty czerwonych owoców zwróćcie uwagę na takie mieszanki jak Się Przelewa Tropik od HAYB oraz Elixir Unstable Filter od Heresy

Nuty smakowe czerwonych owoców — kawy pod espresso 

Espresso jest z natury wyrazistą kawą, od której też powinniśmy oczekiwać zbalansowanego smaku. Nuty czerwonych owoców, które stanowią dobrą przeciwwagę dla czekoladowego smaku znajdziecie na przykład w mieszance Brazylii i Etiopii pod espresso od COFFEE PLANT Sweet Smooth.

Zgarnij kawowy e-book za darmo!

Zapisz się do newslettera Coffeedesk, a otrzymasz darmowy e-book z przepisami, jak dobrze parzyć kawę i herbatę za pomocą naszych zaparzaczy. Bądź również za bieżąco z naszymi nowościami, promkami i akcjami specjalnymi.

Więcej informacji na temat przetwarzania danych znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.