Darmowa dostawa od 199 zł
Błyskawiczna wysyłka
365 dni na zwrot

Nuty smakowe – owoce tropikalne

Owoce tropikalne w Twojej porannej filiżance kawy? To możliwie jeśli wybierzecie kawę specialty z najlepszych palarni! Kawa to nie tylko smak czekolady i orzechów, to także całe spektrum owocowych, kwiatowych i słodkich smaków.

Skąd w kawie nuty owoców tropikalnych?

Smak kawy może być bardzo różny, a wszystko zależy od tego gdzie wyrosła kawa, w jakim stopniu została wypalona i jak zaparzona. Kawa wielu osobom kojarzy się z dość gorzkim smakiem, ale ziarna specialty pozwalają na wydobycie z kawy wielu złożonych smaków i aromatów dzięki starannej hodowli, obróbce i jaśniejszemu paleniu. Biorąc pod uwagę fakt, że kawa była kiedyś owocem, nie ma nic dziwnego w tym, że w filiżance odkrywamy wspomnienie jej poprzedniej formy, czasami pod postacią nut owoców tropikalnych. 
Rozpoznawanie smaków w kawie to osobna umiejętność, którą możemy kształtować poprzez uważne smakowanie kawy, posiłkują się na przykład kołem sensorycznym. Kiedy rozpoznamy nuty owocowe w kawie możemy dalej doprecyzować je na różne smaki — w tym owoce tropikalne takie jak ananas, mango czy melon. 

Tropikalne nuty smakowe — jaki region wybrać? 

Choć każda kawa smakuje nieco inaczej, a nawet ziarna z tej samej plantacji rok do roku lekko się od siebie różnią, to możemy kierować się generalną charakterystyką konkretnych regionów, w których rośnie kawa. Dominujące nuty tropikalnych owoców możemy znaleźć w kawach z Afryki, ale nierzadko występują w kawach z Ameryki Środkowej, Południowej i w Azji. 

Tropikalne nuty smakowe — kawy przelewowe

Kawy przelewowe czyli wszystkie napary przygotowane bez użycia ekspresu ciśnieniowego jak Aeropress, Chemex, Drip czy ekspres przelewowy są bogate w kofeinę i mają łagodny smak. Dzięki temu, że kawa pod przelewy wypalona jest w stopniu jasnym i średnim, to wszystkie owocowe, tropikalne nuty mogą grać pierwsze skrzypce. Delikatny smak owoców takich jak mango, marakuje i ananas znajdziecie w przelewie Juicy Fruit Filter od COFFEE PLANT.

Tropikalne nuty smakowe — kawy pod espresso 

Espresso nie kojarzy się większości osób z wybuchem owocowej świeżości, ale z gorzkimi smakiem, który trzeba szybko zalać mlekiem lub zasypać cukrem. Jeśli przygotujemy jednak espresso z kawy specialty, wypalonej jaśniej to sprawa przedstawia się zupełnie inaczej i nawet w tak małej kawie, będziemy mogli odkryć całe spektrum subtelnych smaków i aromatów zawartych ziarnach. Taką kawę warto próbować bez mleka ani innych dodatków, aby nie zaburzyć jej naturalnego profilu smakowego.

Zgarnij kawowy e-book za darmo!

Zapisz się do newslettera Coffeedesk, a otrzymasz darmowy e-book z przepisami, jak dobrze parzyć kawę i herbatę za pomocą naszych zaparzaczy. Bądź również za bieżąco z naszymi nowościami, promkami i akcjami specjalnymi.

Więcej informacji na temat przetwarzania danych znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.