Darmowa dostawa od 199 zł
Błyskawiczna wysyłka
365 dni na zwrot

Nuty smakowe – żółte owoce

Owocowe szaleństwo — melon, ananas, cytryna, żółte śliwki i gruszki — jednym słowem żółte owoce, to jedna z grup smakowych, które możemy odkryć w kawie specialty. W jakich kawach możemy je odnaleźć?

Skąd w kawie nuty smakowe żółtych owoców? 

Jak to się dzieje, że kawa zaczyna smakować jak żółte owoce? Otóż zrozumienie procesu powstawania naszej kawy jest kluczowe dla tego zagadnienia. To jak smakuje kawa jest wynikiem wielu złożonych procesów, które zachodzą już na etapie wzrostu krzewu kawowca, kiedy ziarenka nabierają swojego charakteru. Potem jeśli zbierzemy najbardziej dojrzałe owoce, poddamy je odpowiedniej obróbce, a następnie wypalimy zgodnie z naturalnym profilem smakowym kawy, otrzymujemy szeroką gamę smaków i aromatów w filiżance. Ćwicząc się w uważnym piciu kawy nauczymy się rozpoznawać nuty owocowe, które następnie możemy doprecyzować terminem nut owoców żółtych, które mają charakterystyczny słodko-kwaśny smak. Każda kawa to mała zagadka do rozwikłania. 

Nuty smakowe żółte owoce — czy warto kierować się regionem? 

Jeśli lubicie owocowe kawy, to z pewnością nuty smakowe żółtych owoców zwrócą Waszą uwagę. Jednak czy ma sens kierowanie się regionem? Co prawda w niektórych regionach nuty owocowe występują częściej i są dominujące, na przykład w kawach z Afryki, podczas gdy nuty żółtych owoców w kawie na przykład z Brazylii będą występowały raczej w ramach tła balansującego klasyczne czekoladowo-orzechowe nuty. Dlatego większe znaczenie ma charakterystyka sensoryczna poszczególnych mieszanek niż poszukiwanie tego smaku poprzez wybór regionu. 

Nuty smakowe żółte owoce — kawa przelewowa

Przelewowa kawa czyli wszystkiego rodzaju alternatywy dla ekspresu ciśnieniowego — drip, Chemex, Aeropress, ma więcej kofeiny i jest delikatniejsza niż espresso. Dla koneserów nut owoców żółtych w kawie Rwanda od HAYB Się Przelewa Owoc będzie idealnym owocowym kofeinowym koktajlem z morelowymi nutami. A dla amatorów blendów COFFEE PLANT przygotował mieszankę Kenii i Tanzanii, o wątkach cytrusowych pod soczystą nazwą Juicy Fruit Filter.

Nuty smakowe żółte owoce — kawa pod espresso 

Espresso to esencjonalna w smaku kawa przygotowana z pomocą ekspresu ciśnieniowego lub kawiarce. Należy pamiętać, że w dobrym espresso chodzi o idealny balans pomiędzy goryczą, słodyczą i kwasowością, dlatego nuty żółtych owoców odgrywają poważną rolę w mieszankach do ekspresów ciśnieniowych. Na przykład Brasil+ Espresso od HAYB to kompleksowa kawa, pełna orzechów i czekolady, przetykanych delikatnym smakiem żółtych owoców.

Zgarnij kawowy e-book za darmo!

Zapisz się do newslettera Coffeedesk, a otrzymasz darmowy e-book z przepisami, jak dobrze parzyć kawę i herbatę za pomocą naszych zaparzaczy. Bądź również za bieżąco z naszymi nowościami, promkami i akcjami specjalnymi.

Więcej informacji na temat przetwarzania danych znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.