Kawa Miesiąca
Na każdy miesiąc wybieramy dla Was specjalne ziarna i oznaczamy je kawą miesiąca, w wersji dedykowanej do espresso lub jako kawa do metod przelewowych. Wybierając kawę miesiąca bezpośrednio współpracujemy z palarniami, by dostarczyć Wam ziarna o najwyższej jakości, ciekawym smaku, świeżym wypale. Każdą kawę dokładnie testujemy w różnych metodach parzenia i we współpracy opisujemy jak najbardziej szczegółowo, dostarczając Wam polecane przepisy i dogłębną historię ziaren.
Pragniemy w ten sposób przybliżyć Wam ziarna jakości speciality i sprawić, że poznacie różne naturalne smaki kawy. A tym samym kawa wysokiej jakości zagości w Waszych domach na stałe. Przekonajcie się sami co przygotowaliśmy dla Was w tym miesiącu!
-
- 3fe (10)
- 1883 Maison Routin (17)
- Able Brewing (8)
- Acaia (24)
- AeroPress (36)
- Alpro (9)
- Althaus (36)
- AOOMI (97)
- April (15)
- Arcaffe (19)
- Asobu (60)
- Audun Coffee (19)
- Bagdrip (11)
- Baratza (43)
- Barista & Co (10)
- Barista Space (104)
- Bergstrands Kafferosteri (8)
- Bialetti (248)
- Bialetti Dolce&Gabbana
- Blend Tea (2)
- Bonanza Coffee (8)
- Bracia Ziółkowscy (21)
- Brewista (13)
- Brita (3)
- Brown House & Tea (60)
- Bunn (36)
- Buntea (1)
- BWT (25)
- By.herbs (10)
- Caffenation (14)
- Casino Mocca (10)
- Ceado (4)
- Ceramics 36 (32)
- Cerapotta (2)
- Chemex (29)
- Cilia
- Clever (24)
- Clipper (15)
- Coffeedesk (37)
- Coffeelab (42)
- COFFEE PLANT (61)
- Colonna Coffee (6)
- Comandante (86)
- Contigo (28)
- Corsini (5)
- Craft Coffee Roasters
- Dafi (37)
- DAK Coffee Roasters (10)
- Dear Tea Society (10)
- Diemme Caffe (15)
- Dig (8)
- Dobra Palarnia Kawy (7)
- Doubleshot (14)
- Dr. Coffee (18)
- Drink Me Chai (6)
- DRYK (2)
- Dutch Barista (10)
- Dworzysk (23)
- Edesia
- Espresso Gear (24)
- Etno Cafe (22)
- Eureka (110)
- Father's Coffee (10)
- Fellow (198)
- Fentimans (18)
- Ferucci (6)
- Figa Coffee (23)
- Five Elephant (8)
- FLAMQA (1)
- Full Circle
- Gaggia (17)
- Gardelli Specialty Coffees (12)
- GAT (1)
- GBG (2)
- Giovannacci Caffe (17)
- Glowbeans (4)
- Good Coffee (11)
- Good Spirits Co. (2)
- Graef (30)
- Happa to Mame (4)
- Hard Beans (49)
- HAYB (101)
- Heresy (20)
- Hi! Coffeedesk (25)
- HKliving (48)
- illy (17)
- IMS (25)
- Instytut Kawy (22)
- ISH Spirits (5)
- Izzo (7)
- Java Coffee
- Jean Lenoir (2)
- Johan & Nystrom (17)
- Jura (59)
- Kafar (22)
- Kalve (9)
- Kavoholik (10)
- KawePale (11)
- KeepCup (212)
- Kimbo (23)
- KINTO (97)
- Knock (1)
- Kofi Brand (4)
- Kruve (42)
- Kusmi Tea
- KYOTO Coffee Roasters (20)
- La Cabra (4)
- LaCava (71)
- La Marzocco (30)
- Lavazza (34)
- Lazy Legs (8)
- Leaf Liturgy (6)
- Lelit (52)
- Le Piantagioni del Caffe (27)
- Long Man Tea (61)
- Loveramics (369)
- Lucaffe (15)
- Lune Tea (18)
- Lykke (27)
- Mahlkonig (28)
- MAMAM (7)
- Matcha Bros (6)
- Melitta (102)
- Miga Coffee (11)
- MiiR (111)
- Minor Figures (2)
- Moccamaster (79)
- Monbana (36)
- Morning (3)
- Motta (115)
- Mount Caramel (47)
- Mount Everest Tea (31)
- Napar (5)
- Natumi (15)
- New York (9)
- Nivona (15)
- Nomad Coffee (11)
- Oatly (19)
- On Lemon (12)
- Onyx Coffee Lab (9)
- ORIGAMI (97)
- Or Tea? (2)
- Outin (9)
- Paper & Tea (86)
- Paso Paso
- Passalacqua (13)
- Pellini (15)
- PIXEL (13)
- Pizca del Mundo (1)
- Porlex (2)
- Promac (5)
- Pukka (39)
- Puqpress (21)
- Rancilio (4)
- Rekrow (1)
- Rhinowares (54)
- Rocket Bean (13)
- Saeco (1)
- Savage Coffees
- Sencotel (2)
- Shroom (2)
- SIMPLo (8)
- Sloane (6)
- Smeg (8)
- Solberg & Hansen (45)
- So Natural (1)
- Spojka (12)
- Sproud (4)
- Story Coffee Roasters (38)
- Subminimal (9)
- Tastea Heaven (2)
- Teabag (3)
- teapigs (86)
- Teasome (29)
- Teministeriet (103)
- The Barn (14)
- The Coffee Collective
- The Rinser (7)
- Timemore (59)
- Tim Wendelboe (7)
- Toddy (22)
- Trigger (18)
- Urnex (29)
- Varia (4)
- Vialli Design (4)
- Vintage Teas (64)
- VST inc. (10)
- WildPower (18)
- Wilfa (20)
- Willie's Cacao (44)
- Wunda (1)
- YOCO (14)
- YOGI TEA (29)
-
-
Odkryj
-
Metoda parzenia
-
Rodzaj
-
Pochodzenie
-
Palarnia
-
Nuty smakowe
-
-
-
Rodzaj
-
Przeznaczenie
-
Marki
-
- Zestawy
- Promocje
Filtrowanie i sortowanie
–
1
- 3 produktów z 3 dostępnych
Nowość
Promocja
KAWA MIESIĄCA
ESPRESSO MIESIĄCA: COFFEE PLANT - Honduras Las Calaveras Natural 1kg
Producent: COFFEE PLANT
Data palenia: 21.10.2024
Oto nowe Espresso Miesiąca! Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Hondurasu, wypalona w polskiej palarni COFFEE PLANT. Palona w średnim stopniu, sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W smaku wyczuwalne są nuty leśnych jagód, truskawki, mlecznej czekolady i czereśni.
Kraj pochodzenia kawy: Honduras
Region: El Matazano
Farma: Las Calaveras
Producent: Carlos Alonso Castillo
Odmiana: Amarillo, Pacas
Metoda obróbki: Natural
Położenie upraw: 1400 - 1550 m n.p.m.
FARMA
Las Calaveras powstała w 1986 roku, kiedy Carlos Alonso Castillo kupił swoją pierwszą działkę, po tym jak przez lata pracował na pobliskich farmach i oszczędzał, aby w przyszłości zacząć uprawę kawy. Rodzina Castillo jest już drugim pokoleniem plantantorów kawy, którzy obecnie skupiają się na produkcji wysokiej jakości kawy i znalezienia odbiorców na całym świecie.
Plantacja Las Calaveras położona jest na wysokości między 1400, a 1550 m n.p.m. w regionie La Paz w południowo-zachodniej części Hondurasu. Rdzenni mieszkańcy nazywają okolicę ""miejscem kamienia: ze względu na górzysty teren porośnięty dżunglą.
Finca as Calaveras to farma o powierzchni 12 ha zajmująca się ona produkcją kawy wysokiej jakości. Poza kawą, na farmie produkowane są także banany stanowiące dodatkowy dochód rodziny. Alonso wykorzystuję kilka techniki kultywacji, które pomagają mu oszczędzać zasoby oraz dbać o planetę.
OPINIA ROASTERA
Kawy z Hondurasu bardzo rzadko goszczą w naszej ofercie, co nie oznacza, że nie jest to origin, którego unikamy. Raczej podchodzimy do niego z dużymi oczekiwaniami i szukamy słodkich, owocowych kaw wyróżniających się z tłumu. I taki jest właśnie ten Honduras, który w profilu ma głównie owocowe. Pachnie owocowo - trochę truskawek, jagód, czerwonych owoców. W smaku również pierwsze skrzypce grają owoce - jagody leśne, czereśnie oraz truskawka dopełnione mleczną czekoladą. Całość jest bardzo słodka o średniej, owocowej kwasowości, średnio wysokim body i niezłym balansie. Ziarna te pochodzą z klasycznej obróbki naturalnej.
PRZEPIS
Honduras Las Calaveras bardzo łatwo doparzyć i wydobyć całą jego słodycz oraz aromat. Przy użyciu 18 g zmielonego ziarna, parz do uzyskania 38 g espresso. Młynek ustaw tak, by czas parzenia wynosił 30-31 sekund.
Kawa miesiąca
Na każdy miesiąc wybieramy dla Was specjalne ziarna i oznaczamy je kawą miesiąca, w wersji dedykowanej do espresso lub do metod przelewowych. Wybierając kawę miesiąca bezpośrednio współpracujemy z palarniami, by dostarczyć Wam ziarna o najwyższej jakości, ciekawym smaku, świeżym wypale, no i w wyjątkowej cenie. Każdą kawę dokładnie testujemy w różnych metodach parzenia i we współpracy opisujemy jak najbardziej szczegółowo, dostarczając Wam polecane przepisy i dogłębną historię ziaren.
Pragniemy w ten sposób przybliżyć Wam ziarna jakości speciality i sprawić, że poznacie różne naturalne smaki kawy. A tym samym kawa wysokiej jakości zagości w Waszych domach na stałe. Przekonajcie się sami co przygotowaliśmy dla Was w tym miesiącu!
Najniższa cena: 199,00 zł
Nowość
Promocja
KAWA MIESIĄCA
ESPRESSO MIESIĄCA: COFFEE PLANT - Honduras Las Calaveras Natural 250g
Producent: COFFEE PLANT
Data palenia: 21.10.2024
Oto nowe Espresso Miesiąca! Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Hondurasu, wypalona w polskiej palarni COFFEE PLANT. Palona w średnim stopniu, sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W smaku wyczuwalne są nuty leśnych jagód, truskawki, mlecznej czekolady i czereśni.
Kraj pochodzenia kawy: Honduras
Region: El Matazano
Farma: Las Calaveras
Producent: Carlos Alonso Castillo
Odmiana: Amarillo, Pacas
Metoda obróbki: Natural
Położenie upraw: 1400 - 1550 m n.p.m.
FARMA
Las Calaveras powstała w 1986 roku, kiedy Carlos Alonso Castillo kupił swoją pierwszą działkę, po tym jak przez lata pracował na pobliskich farmach i oszczędzał, aby w przyszłości zacząć uprawę kawy. Rodzina Castillo jest już drugim pokoleniem plantantorów kawy, którzy obecnie skupiają się na produkcji wysokiej jakości kawy i znalezienia odbiorców na całym świecie.
Plantacja Las Calaveras położona jest na wysokości między 1400, a 1550 m n.p.m. w regionie La Paz w południowo-zachodniej części Hondurasu. Rdzenni mieszkańcy nazywają okolicę ""miejscem kamienia: ze względu na górzysty teren porośnięty dżunglą.
Finca as Calaveras to farma o powierzchni 12 ha zajmująca się ona produkcją kawy wysokiej jakości. Poza kawą, na farmie produkowane są także banany stanowiące dodatkowy dochód rodziny. Alonso wykorzystuję kilka techniki kultywacji, które pomagają mu oszczędzać zasoby oraz dbać o planetę.
OPINIA ROASTERA
Kawy z Hondurasu bardzo rzadko goszczą w naszej ofercie, co nie oznacza, że nie jest to origin, którego unikamy. Raczej podchodzimy do niego z dużymi oczekiwaniami i szukamy słodkich, owocowych kaw wyróżniających się z tłumu. I taki jest właśnie ten Honduras, który w profilu ma głównie owocowe. Pachnie owocowo - trochę truskawek, jagód, czerwonych owoców. W smaku również pierwsze skrzypce grają owoce - jagody leśne, czereśnie oraz truskawka dopełnione mleczną czekoladą. Całość jest bardzo słodka o średniej, owocowej kwasowości, średnio wysokim body i niezłym balansie. Ziarna te pochodzą z klasycznej obróbki naturalnej.
PRZEPIS
Honduras Las Calaveras bardzo łatwo doparzyć i wydobyć całą jego słodycz oraz aromat. Przy użyciu 18 g zmielonego ziarna, parz do uzyskania 38 g espresso. Młynek ustaw tak, by czas parzenia wynosił 30-31 sekund.
Kawa miesiąca
Na każdy miesiąc wybieramy dla Was specjalne ziarna i oznaczamy je kawą miesiąca, w wersji dedykowanej do espresso lub do metod przelewowych. Wybierając kawę miesiąca bezpośrednio współpracujemy z palarniami, by dostarczyć Wam ziarna o najwyższej jakości, ciekawym smaku, świeżym wypale, no i w wyjątkowej cenie. Każdą kawę dokładnie testujemy w różnych metodach parzenia i we współpracy opisujemy jak najbardziej szczegółowo, dostarczając Wam polecane przepisy i dogłębną historię ziaren.
Pragniemy w ten sposób przybliżyć Wam ziarna jakości speciality i sprawić, że poznacie różne naturalne smaki kawy. A tym samym kawa wysokiej jakości zagości w Waszych domach na stałe. Przekonajcie się sami co przygotowaliśmy dla Was w tym miesiącu!
Najniższa cena: 55,00 zł
Nowość
Promocja
KAWA MIESIĄCA
PRZELEW MIESIĄCA: Figa Coffee - Uganda Nafuna Washed Skin Contact Fermentation 250g
Producent: FIGA COFFEE
Data palenia: 30.10.2024
Oto nowy Przelew Miesiąca! Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Ugandy, wypalona w wrocławskiej palarni Figa Coffee. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty zielonego winogrona, rumianku, brązowego cukru i białej czekolady.
Kraj pochodzenia kawy: Uganda
Region: Upper Bukyabo
Metoda obróbki: washed - skin contact fermentation
Farma: The Coffee Gardens
Odmiana: SL14, SL28, Nyasaland
Położenie upraw: 1800 - 2000 m n.p.m.
ZIARNO
Projekt The Coffee Gardens powstał w 2017 r., a jednym z jego głównych celów jest etyczna produkcja kawy specialty, zapewniająca przejrzyste i bezpośrednie połączenie między plantatorami a konsumentami kawy. TCG prowadzi stację obróbki kawy oraz wspiera lokalną społeczność, m.in. zapewniając zatrudnienie w obszarach wiejskich, promując równość płci, czy szkoląc rolników i rozwijając ich kompetencje.
Ciekawostka: Nafuna to nazwa mikrolotu (partii) kawy, która pochodzi ze zbiorów 172 małych producentów. Owoce ze swoich plantacji dostarczyli samodzielnie do stacji obróbki The Coffee Gardens. Kawa ta była pierwszą w TCG partią eksperymentalnie przetworzoną metodą skin contact fermentation.
Skin contact to jeden z rodzajów obróbki kawy washed. Po zbiorach i sortowaniu owoce kawy są obierane, a świeży miąższ jest zachowywany. Następnie trafia razem z ziarnami do zbiorników, gdzie wszystko jest poddawane fermentacji przez ok. dobę. Ziarna mają kontakt ze skórką - stąd nazwa procesu. Na kolejnych etapach kawa jest płukana, a później suszona.
OPINIA ROASTERA
Lubimy mniej popularne regiony uprawy kawy, dlatego wybór padł na Ugandę. W ten sposób odbiorca może zapoznać się z kawami mniej popularnymi. TIP: tej kawie warto dać czas po paleniu. W miarę jego upływu smakuje coraz lepiej.
PRZEPIS
Używamy metody x5, popularnej wśród baristów. Kawa 16 g, woda 250 g, tempertaura ok. 95-97°C. Preinfuzja bez mieszania 50 g i później 4, w miarę delikatne, zalania po 50 g. Każde zalanie robimy wtedy, gdy poprzednie prawie spłynie do końca. Jeśli kawa jest za słaba, mielimy drobniej, a jak za mocna - grubiej. Technika pozostaje ta sama. Czas ekstrakcji to około 3-4 minuty, w zależnośći od użytego filtra. Jeśli chcemy zaparzyć więcej, np. 500 ml, to dzielimy na 5 i zalewamy 5x100 g wody analogicznie do mniejszej ilości.
Kawa miesiąca
Na każdy miesiąc wybieramy dla Was specjalne ziarna i oznaczamy je kawą miesiąca, w wersji dedykowanej do espresso lub do metod przelewowych. Wybierając kawę miesiąca bezpośrednio współpracujemy z palarniami, by dostarczyć Wam ziarna o najwyższej jakości, ciekawym smaku, świeżym wypale, no i w wyjątkowej cenie. Każdą kawę dokładnie testujemy w różnych metodach parzenia i we współpracy opisujemy jak najbardziej szczegółowo, dostarczając Wam polecane przepisy i dogłębną historię ziaren.
Pragniemy w ten sposób przybliżyć Wam ziarna jakości speciality i sprawić, że poznacie różne naturalne smaki kawy. A tym samym kawa wysokiej jakości zagości w Waszych domach na stałe. Przekonajcie się sami co przygotowaliśmy dla Was w tym miesiącu!
Najniższa cena: 65,00 zł
65,00 zł
Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!
Odbierz 20 zł na pierwsze zakupy*
Zapisz się do newslettera, a otrzymasz kod rabatowy na swoje pierwsze kawowe zakupy w Coffeedesk. Nie przegap też wszystkich naszych nowości i najaktualniejszych artykułów na blogu!
Więcej informacji na temat przetwarzania danych znajdziesz w naszej Polityce Prywatności. Rabat przy zakupach za minimum 199 zł, zniżka jest jednorazowa.