Darmowa dostawa od 199 zł
Błyskawiczna wysyłka
365 dni na zwrot

Kawa świeżo palona

Pierwszą i najważniejszą zasadą poprawnego parzenia kawy jest stosowanie ziaren najwyższej jakości. Oprócz czynników takich jak kraj pochodzenia, wysokość uprawy i stopień wypalenia, ważne jest również, aby była to kawa świeżo palona. Świeżo palona kawa jest gwarancją, że zaparzone ziarna oddadzą z siebie wszystko to co najlepsze. Ziarenka kawy są higroskopijne, co oznacza, że łatwo przechodzą aromatami z otoczenia, chłonąc wilgoć, wraz z tym procesem kawa wietrzeje tracąc swoje smaki i aromaty. Dlatego tak ważne jest, aby pić kawę do kilku miesięcy po wypaleniu. Pamiętajmy również o przechowywaniu kawy w szczelnym opakowaniu, najlepiej zamkniętą w ciemnej szafce z dala od promieni słonecznych.

Dlaczego warto kupować kawę świeżopaloną?

Niezależnie od tego jak wspaniały sprzęt do parzenia kawy posiadamy, jeśli kawa, której używamy, będzie niskiej jakości, daleko nie zajedziemy, a już na pewno możemy zapomnieć o złożonym smaku pełnym owoców i innych niuansów. Takie doświadczenia smakowe daje nam tylko kawa świeżopalona. Ostatecznie nawet najlepszy ekspres i najdoskonalszy młynek będą bezużyteczne w połączeniu ze starą, zwietrzałą kawą, która już swoje przeleżała na sklepowej półce. 

Kiedy kawa jest świeża?

Jeśli chcemy jak najdłużej cieszyć się smaczną kawą najlepszą opcją będzie świeżo palona kawa ziarnista. Jeśli robicie zapasy kawy, zawsze starajcie się wybrać te paczki z najświeższą datą wypału. Data palenia kawy powinna znajdować się na każdej paczce oraz być podana w informacji na stronie internetowej. Jeśli nie możecie znaleźć tej informacji, istnieje duża szansa, że taka kawa może być średniej jakości. Jak długo kawa pozostaje świeża? Przyjmuje się, że kawa jest dobra do spożycia dwa lata po wypaleniu. Jednak idealnie jest pić kawę w tydzień po wypaleniu oraz do pół roku po dacie wypalenia. Zbyt świeża kawa dalej pracuje, oddając dwutlenek węgla i zmieniając smak. Kilkumiesięczna kawa nie straci na swoich właściwościach smakowych i możemy spokojnie kupić kawę, która opuściła palarnię 2-3 miesiące wstecz. Większość palarni specialty wypuszcza kawy, które rozchodzą się w szybkim tępie, dlatego w przypadku kawy specialty raczej nie natrafimy na dwuletnią kawę. 

Kawa ziarnista świeżopalona

Niezależnie od tego czy gustujesz w delikatnych przelewach czy preferujesz esencjonalne espresso rodem z włoskiej kawiarni, kawa ziarnista świeżo palona będzie zawsze najlepszym rozwiązaniem jeśli poszukujesz odpowiedniej dla siebie kawy. Ponadto kawa świeżo palona Arabica zawsze będzie bardziej złożona i bogatsza w aromaty niż kawa z dodatkiem Robusty. Dlatego jeśli szukasz w kawie nie tylko pobudzenia, ale również niezwykłego sensorycznego doświadczenia to kawy stuprocentowe Arabiki sprawdzą się doskonale. Nie bez przyczyny cały czas piszemy o kawie ziarnistej — pójście na skróty i kupowanie mielonych kaw być może oszczędzi nam trochę czasu podczas parzenia kawy, ale z całą pewnością pozbawi nas części doznań smakowych. Kawa bardzo szybko traci swój aromat, już kilka minut po zmieleniu. Jeśli chcesz pić kawę w najlepszym możliwym wydaniu, miel dokładnie wymierzone ziarno bezpośrednio przed zaparzeniem. Dzięki temu kawa zachowa wszystkie smaki i aromaty. 

Odbierz 20 zł na pierwsze zakupy*

Zapisz się do newslettera, a otrzymasz kod rabatowy na swoje pierwsze kawowe zakupy w Coffeedesk. Nie przegap też wszystkich naszych nowości i najaktualniejszych artykułów na blogu!

Więcej informacji na temat przetwarzania danych znajdziesz w naszej Polityce Prywatności. Rabat przy zakupach za minimum 199 zł, zniżka jest jednorazowa i nie łączy się z innymi promocjami.