Darmowa dostawa od 199 zł
Błyskawiczna wysyłka
365 dni na zwrot

Cascara

W ferworze picia kawy często zapominamy, że kawa, którą przemieniamy w czarny pobudzający płyn to po prostu ziarna owocu kawowca po obróbce!  Owoce kawowca, otaczające zielone ziarno, przypominają wiśnię, a ich skórka również zawiera ciekawe walory smakowe oraz co równie ważne – kofeinę.

Kawa cascara to suszone skórki owoców kawowca, w procesie wytwarzania kawy traktowane są jako produkt uboczny. Owoc kawowca jest usuwany, a najbardziej pożądana część – ziarno zielone, jest następnie obrabiana i wypalana. Jednak coraz popularniejsze jest suszenie skórek, które mają do zaoferowania zupełnie inne wrażenia smakowe niż kawa.

Cascara łączy w sobie równocześnie właściwości kawy i herbaty – ma lekki, „herbaciany” owocowo-cytrusowy aromat oraz dostarcza do organizmu solidną porcję kofeiny.

Cascara kawa, zaparzona na zimno doskonale sprawdzi się w cieplejsze dni. Wiele kawiarni eksperymentuje z cascarą nasączając ją azotem lub serwując jako ciekawostkę. Warto zaproponować ją sceptykom kawy, którzy kojarzą czarny napój wyłącznie z mlecznymi napojami i ciemno palonym espresso. Niezwykle ciekawym doświadczeniem jest spróbowanie części owocu, którego nasionkiem jest kawa, którą codziennie pije w diametralnie innej odsłonie.

Zgarnij kawowy e-book za darmo!

Zapisz się do newslettera Coffeedesk, a otrzymasz darmowy e-book z przepisami, jak dobrze parzyć kawę i herbatę za pomocą naszych zaparzaczy. Bądź również za bieżąco z naszymi nowościami, promkami i akcjami specjalnymi.

Więcej informacji na temat przetwarzania danych znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.