Darmowa dostawa od 199 zł
Błyskawiczna wysyłka
365 dni na zwrot

Single origin kawa

Jeśli kręcicie się po orbicie świata kawy pewnie zastanawialiście się co kryje się pod tajemniczym zapisem na naszej paczce kawy – single origin coffee? Single origin zwana jest również kawą jednorodną, co oznacza, że została zebrana z jednego terytorium upraw, małej plantacji lub wyznaczonego terenu państwa. Ma to bezpośrednie przełożenie na to, co odnajdziemy w filiżance. Kawa to wyjątkowy produkt, każda oddaje z siebie to co zaczerpnęła z gleby i regionu, w jakim wyrastała. Dlatego każda kawa ma swój niepowtarzalny smak, który zależny jest od regionu, pory zbioru i mnóstwa zmiennych klimatycznych w danym okresie zbiorów. Dlatego kawa z miejsca oddalonego choćby o 50 kilometrów będzie smakowała trochę inaczej niż kawa z tej samej plantacji. 

Single origin a jakość

Single origin opinie wśród kawoszy ma bardzo przychylne ze względu na swoją jakość, która zawsze jest bardzo wysoka. Kawy single origin to przede wszystkim kawy jakości specialty. To oznacza, że ziarna zostały zebrane nie mechanicznie, a ręcznie, a Q-graderzy ocenili jej walory smakowe na minimum 80 punktów w 100 punktowej skali. Dbałość o produkt od samego początku — czyli od zasadzenia krzewu kawowca, jego wzrost, staranny zbiór, obróbkę a następnie wypał angażuje wiele się osób, które przyczyniają się do ostatecznego efektu w filiżance. Taka pieczołowitość przekłada się na najwyższą jakość.

Smak kaw single origin

Kawa single origin zazwyczaj będzie smakowała podobnie, ponieważ ziarna wyrastały w podobnych warunkach glebowych i klimatycznych. Palarnia single origin to miejsce w którym kawa uzyskuje swój charakter. To od roasterów zależy jaki smak wydobędą oni z zielonego ziarna. Wybierając kawę jednorodną możemy spróbować, jak smakuje kawa bezpośrednio z jednego miejsca, czym się charakteryzuje i jakie ma w sobie niuanse. Jeśli dopiero zaczynacie pić kawę specialty to warto jest zacząć przygodę z piciem jakościowej kawy od wybierania kaw jednorodnych. Odnajdziemy wówczas swoje ulubione smaki, a następnie łatwiej będzie nam określić swoje preferencje w przypadku kaw zmieszanych w różnych konfiguracjach. Na tej podstawie będziemy mogli kształtować swój gust i później odpowiednio wybierać kawowe mieszanki, które mogą nam zasmakować.

Parzenie kaw single origin

Jak zaparzyć kawę single origin? Nie ma jednej metody, która byłaby idealna dla każdej kawy. Kawy jednorodne jakości specialty palone są jasno i średnio, dlatego dobór odpowiedniej metody parzenia pozwoli nam wydobyć cały potencjał z kawy. 

Warto kierować się sugestią palarni — to roasterzy nadają charakter kawie, więc najlepiej też wiedzą w jakiej metodzie sprawdzi się dane ziarno. Jeśli na opakowaniu kawy nie znajdziemy wskazówek to warto jest zacząć od zaparzenia kawy w dripie, który pozowała na maksymalną ilość eksperymentów i manipulowania smakiem kawy. Jeśli lubicie jeszcze delikatniejszą kawę — Chemex pozwoli na wydobycie z ziaren ich najsubtelniejszego oblicza. A jeśli wolicie bardziej zawiesiste, pełne w smaku kawy, Aeropress Coffee Maker umożliwi Wam stworzenie kawy o pełnym profilu smakowym.


Odbierz 20 zł na pierwsze zakupy*

Zapisz się do newslettera, a otrzymasz kod rabatowy na swoje pierwsze kawowe zakupy w Coffeedesk. Nie przegap też wszystkich naszych nowości i najaktualniejszych artykułów na blogu!

Więcej informacji na temat przetwarzania danych znajdziesz w naszej Polityce Prywatności. Rabat przy zakupach za minimum 199 zł, zniżka jest jednorazowa i nie łączy się z innymi promocjami.