Darmowa dostawa od 199 zł
Błyskawiczna wysyłka
365 dni na zwrot

Kawa z palarni Hard Beans

Hard Beans Coffee Roasters to palarnia kawy z Opola, znana z innowacyjności, kreatywności i wykorzystywania najnowszych technologii. Założona w 2017 roku przez kawowych pasjonatów, Krzysztofa Barabosza i Artura Poradę, obecnie jest jedną z najbardziej rozpoznawalnych i cenionych palarni kawy w Polsce, nagradzaną za swoje pomysły i rozwiązania.
Kawa Hard Beans to najlepsze ziarna, w dużej mierze pozyskiwane w tzw. modelu “direct trade”, czyli bezpośrednio od plantatorów, z którymi palarnia nawiązuje wieloletnie bliskie relacje.

Poznajcie kawy do ekspresów ciśnieniowych, automatycznych i przelewowych prosto od opolskiej ekipy pasjonatów i miłośników kawy najwyższej jakości!
Filtrowanie i sortowanie
37 - 50 produktów z 50 dostępnych
Hard Beans Alpaca Blend ESP 1kg, kawa ziarnista

Producent: HARD BEANS

Data palenia: 11.12.2024

Alpaca Blend to mieszanka kaw jakości specialty stworzona przez polską palarnię Hard Beans. Ziarno jest palone w średnim stopniu pod espresso - doskonała do ekspresów ciśnieniowych i kawiarek. Blend skłąda się z ziarna z Brazylii, Gwatemali i Etiopii. Owocowa i słodka, o wyróżniających się nutach czarnej herbaty, migdałów i grejpfruta.Kraj pochodzenia ziarna: Brazylia, Gwatemala, EtiopiaRegion: Campo das Vertentes, Santa Barbara Mario Recinos, Sidama Daye BensaObróbka: Natural, WashedZbiór: 2021Odmiana: Caturra, Catuai, Heirloom, Acaia, Mundo Novo, Yellow Catucai
Hard Beans x Coffeedesk - Brazylia Campo das Vertentes Espresso 1kg

Producent: HARD BEANS

Data palenia: 03.03.2025

Kawa ziarnista jakości speciality z Brazylii, wypalona w opolskiej palarni Hard Beans jako projekt przygotowany we współpracy z Coffeedesk.Kawa palona w średnim stopniu, przeznaczona do espresso - doskonale sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W kawie dominuje słodycz, szczególnie zbliżona do suszonych fig, nugatu i czekolady.Kraj pochodzenia ziarna: BrazyliaRegion: Campo das VertentesOdmiana: Catuai, Mundo Novo, Acaia, Yellow CatuaiWysokość uprawy: 900 - 1300 m n.p.m.Metoda obróbki: Natural
Nowość
Hard Beans - Gwatemala Finca La Maravilla H1 Washed Filter 250g

Producent: HARD BEANS

Data palenia: 17.12.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Gwatemali, wypalana przez polską palarnię Hard Beans. Kawa palona w jasnym stopniu, przeznaczona do przelewowych metod parzenia. W jej smaku wyczujesz nuty przypominające dżemu jeżynowego, borówki i śliwki.Kraj pochodzenia ziarna: GwatemalaRegion: HuehuetenangoMetoda obróbki: WashedOdmiana: H1Położenie upraw: 1500 - 1850 m n.p.m.
Hard Beans - Kolumbia El Vergel Natural Decaf Filter - Kawa bezkofeinowa 250g

Producent: HARD BEANS

Data palenia: 19.02.2025

Bezkofeinowa kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii, wypalana przez polską palarnię Hard Beans. Palona jasno, sprawdzi się do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku wyczujesz nuty przypominające truskawkę, pomarańczę i marakuję.Kraj pochodzenia ziarna: KolumbiaRegion: TolimaMetoda obróbki: Natural Sugarcane DecafProducent: BayterOdmiana: Red & Yellow CaturraPołożenie upraw: 1450 m n.p.m.PRZEPIS 60 g kawy na 1 litr wodyTemperatura: 94 °CMielenie: grubeCzas parzenia: 3 minutyMetoda:Zalewaj kawę równymi częściami (np. 5× 60g) w odstępach 30 sekund. Woda pomiędzy zalaniami powinna całkowicie przesączyć się przez kawę. Jeśli woda przepływa za wolno lub za szybko, zmień stopień mielenia na grubszy/drobniejszy. Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Promocja
Hard Beans - Peru Cajamarca SHB+ Espresso 1kg (outlet)

Producent: HARD BEANS

Data palenia: 05.11.2024

Kawa ziarnista jakości specialty z Peru,wypalona przez przez polską palarnię Hard Beans. Ziarno jest palone w średnim stopniu, pod espresso - doskonałe do ekspresów ciśnieniowych i kawiarek. W filiżance możesz spodziewać się zbalansowanego body, delikatnej kwasowości cytrusów i słodyczy karmelu oraz czerwonych jabłek.Kraj pochodzenia ziarna: PeruRegion: Jaen, CajamarcaMetoda obróbki: WashedOdmiana: Bourbon, Typica, BourbonPołożenie upraw: 1600 - 2000 m n.p.m.
Najniższa cena: 144,00 zł
144,00 zł
Hard Beans - Brazylia Campo das Vertentes Natural Filter 250g

Producent: HARD BEANS

Data palenia: 19.02.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Brazylii, wypalana przez polską palarnię Hard Beans. Palona jasno, sprawdzi się do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W filiżance można wyczuć nuty nugatu, czekolady i suszonej figi.Kraj pochodzenia ziarna: BrazyliaRegion: Campo das VertentesMetoda obróbki: NaturalOdmiana: Catuai, Acaia, Mundo Novo, Yellow Catucai

Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!

Hard Beans - Brazylia Samambaia Espresso - Kawa ziarnista 250g

Producent: HARD BEANS

Data palenia: 15.10.2024

Kawa ziarnista jakości speciality z Brazylii, wypalona przez Hard Beans. Palona w jasnym stopniu w standardzie espresso, sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach.W filiżance można oczekiwać nut nugatu, orzechów oraz czerwonych jabłek. Doskonała jako kawa czarna, jednak sprawdzi się również w połączeniu z mlekiem.Kraj pochodzenia ziarna: BrazyliaRegion: Sul de MinasMetoda obróbki: Pulped naturalOdmiana: Yellow BourbonPołożenie upraw: 1200 m n.p.m.

Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!

Hard Beans - Brazylia Samambaia Filter 500g

Producent: HARD BEANS

Data palenia: 16.09.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Brazylii, wypalana przez polską palarnię Hard Beans. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku kawy pojawiają się naturalne nuty zbliżone do ciastek orzechowych, krówek i czerwonych jabłek.Kraj pochodzenia ziarna: BrazyliaRegion: Campo das VertentesMetoda obróbki: Pulped naturalOdmiana: Yellow BourbonPołożenie upraw: 1200 m n.p.m.

Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!

Hard Beans - Kolumbia Banana Cake Co-fermented Filter 250g

Producent: HARD BEANS

Data palenia: 19.02.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii, wypalana przez polską palarnię Hard Beans. Palona jasno, sprawdzi się do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku można wyczuć nuty ciasta bananowego, czekolady mlecznej i toffi.Kraj pochodzenia ziarna: KolumbiaRegion: Acevedo, HuilaFarma: Las PalmasProducent: Brayan AlvearMetoda obróbki: Co-fermentedOdmiana: Pink BourbonPołożenie upraw: 1400 - 1600 m n.p.m.ZIARNOBrayan z plantacji San Adolfo to młody pasjonat kawy. Od najmłodszych lat uczył się i rozmawiał o kawie ze swoim ojcem, a dzisiaj z grupą około 60 osób (w tym z członkami swojej rodziny) tworzy prężnie działającą, pełną dobrej energii farmę w sercu regionu Huila. Brayan jest wyjątkowo ambitny - jego marzenie to rozpromowanie kawy z San Adolfo na całym świecie. My przyczyniamy się do tego marzenia i prezentujemy jego wyjątkową kawę w naszej ofercie.Pink Bourbon to wyjątkowa odmiana kawy, znana ze swojego nietypowego, różowego owocu. Jej urzekający, bogaty profil smakowy cechują kwiatowość, nuty owocowe, soczysta kwasowość i miodowa słodycz.Owoce kawowca najpierw przechodzą 48-godzinną pre-fermentację w szczelnych plastikowych workach, co pozwala na rozwinięcie wyjątkowej głębi smaku. Następnie owoce są pozbawiane miąższu, a ziarna zaszczepia się suszonym, zmielonym bananem. Ziarna fermentują przez pięć dni, a później są wstępnie suszone na otwartym patio w promieniach Słońca. Następny krok to mechaniczne dosuszanie w specjalnych silosach. Proces kończy się 30-dniowym okresem stabilizacji, podczas którego smaki harmonizują się, tworząc doskonale zrównoważony profil smakowy.PRZEPIS60 g kawy na 1 litr wodyTemperatura: 93°CMielenie: średnio-grubeCzas parzenia: 3:30 minutMetoda: Zalewaj kawę równymi częściami (np. 5× 60g) w odstępach 30 sekund. Woda pomiędzy zalaniami powinna całkowicie przesączyć się przez kawę. Jeśli woda przepływa za wolno lub za szybko, zmień stopień mielenia na grubszy/drobniejszy. Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!

Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!

Nowość
Hard Beans - Kolumbia Bubble Gum Natural Anaerobic Filter 250g

Producent: HARD BEANS

Data palenia: 06.11.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii, wypalana przez polską palarnię Hard Beans. Palona jasno, sprawdzi się do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku można wyczuć nuty ciemnej czekolady, jagód, śliwek i cytrusów.Kraj pochodzenia ziarna: KolumbiaRegion: Chinchina, CaldasMetoda obróbki: Anaerobic NaturalOdmiana: Caturra & ColombiaPołożenie upraw: 1500 m n.p.m.

Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!

Hard Beans - Kolumbia El Vergel Decaf Espresso - Kawa bezkofeinowa 250g

Producent: HARD BEANS

Data palenia: 05.11.2024

Bezkofeinowa kawa ziarnista jakości specialty z Kolumbii, wypalona przez Hard Beans. Palona w średnim stopniu, sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach.W filiżance można oczekiwać nut czerwonych owoców, przypraw i wysokiej słodyczy. Doskonała jako kawa czarna, jednak sprawdzi się również w połączeniu z mlekiem.Kraj pochodzenia ziarna: KolumbiaRegion: TolimaMetoda obróbki: Sugarcane DecafOdmiana: Red & Yellow CaturraPołożenie upraw: 1450 m n.p.m.

Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!

Nowość
Hard Beans - Kostaryka Sweet Wine Natural Filter 250g

Producent: HARD BEANS

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kostaryki, wypalana przez polską palarnię Hard Beans. Palona jasno, sprawdzi się do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku można wyczuć nuty wina, karmelu i czerwonych owoców.Kraj pochodzenia ziarna: KostarykaRegion: San JoseMetoda obróbki: Natural Odmiana: CatucaiPołożenie upraw: 1700 m n.p.m.Punkty w cuppingu: 87 / 100 punktówCafé Rivense to rodzinny mikro-młyn, założony w 2005 roku przez Regulo Ureñę i Isabel Rojas. W prowadzenie farmy zaangażowani są wszyscy ich synowie – Ricardo, Mario, Esteban i Luis. Młyn znajduje się w południowo-środkowej części Kostaryki, w mikroregionie zwanym Chirripó. Farma jest doskonale zorganizowana, każdy członek rodziny ma swoją specjalizację i może skupić się na poszczególnych etapach produkcji. Rodzina dba o zrównoważony rozwój - na farmie rośnie bujna roślinność, wszyscy dbają o oszczędność wody i umiejętne zarządzanie cieniem. To wyjątkowe miejsce z magicznymi widokami i wspaniałą atmosferą.Catuai to odmiana kawy o niewielkich rozmiarach i intensywnym smaku, idealna dla plantacji na obszarach górskich. Jej zbalansowany profil smakowy z nutami owoców i delikatną kwasowością przyciąga miłośników kawy na całym świecie.Obróbka naturalna, znana także jako metoda suchej obróbki, to proces przetwarzania ziaren kawy, w którym owoce są suszone naturalnie na słońcu lub na specjalnych płachtach. W tej metodzie owoce nie są obrabiane mechanicznie ani nie są usuwane z nich zewnętrzne warstwy. Dzięki temu procesowi ziarna zyskują intensywny, pełny smak z wyraźnymi nutami owocowymi, a kawa charakteryzuje się słodyczą i bogactwem aromatu.PRZEPISProporcje: 60/65 g kawy na 1 litr wodyTemperatura wody: 94°CMielenie: średnieCzas parzenia: 3:30 minutMetoda: Zalewaj kawę na 5 razy równymi częściami (np. 5x 60g) w odstępach 30 sekund.Woda pomiędzy zalaniami powinna całkowicie przesączyć się przez kawę.Jeśli woda przepływa za wolno lub za szybko, zmień stopień mielenia na grubszy/drobniejszy.Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!

Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!

Hard Beans Brazylia Samambaia Yellow Bourbon Pulped Natural ESP 500g, kawa ziarnista

Producent: HARD BEANS

Data palenia: 15.10.2024

Kawa ziarnista jakości specialty z Brazylii, wypalona przez Hard Beans. Palona w jasnym stopniu w standardzie espresso, sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach.W filiżance można oczekiwać nut orzechowych ciasteczek, krówek oraz czerwonych jabłek. Doskonała jako kawa czarna, jednak sprawdzi się również w połączeniu z mlekiem.Kraj pochodzenia ziarna: BrazyliaRegion: Campo das VertentesMetoda obróbki: Pulped naturalOdmiana: Yellow BourbonPołożenie upraw: 1200 m n.p.m.

Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!

Hard Beans Brazylia Samambaia Yellow Bourbon Pulped Natural FIL 250g, kawa ziarnista

Producent: HARD BEANS

Data palenia: 08.01.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Brazylii, wypalana przez polską palarnię Hard Beans. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku kawy pojawiają się naturalne nuty zbliżone do herbatników, toffi, mlecznej czekolady i czerwonych jabłek.Kraj pochodzenia ziarna: BrazyliaRegion: Sul de MinasMetoda obróbki: Pulped naturalOdmiana: Yellow BourbonPołożenie upraw: 1200 m n.p.m.

Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!