Darmowa dostawa od 199 zł
Błyskawiczna wysyłka
365 dni na zwrot

HAYB – kawy do metod przelewowych

Filtrowanie i sortowanie
1 - 36 produktów z 55 dostępnych
HAYB - Się Przelewa Klasyk Filter Blend 1kg

Producent: HAYB

Data palenia: 14.11.2024

nullnull
HAYB Się Przelewa Owoc FIL 250g, kawa ziarnista

Producent: HAYB

Data palenia: 07.11.2024

nullnull
HAYB - Się Przelewa Kwiat 1kg

Producent: HAYB

Data palenia: 20.11.2024

Kawa ziarnista jakości speciality z Etiopii, wypalona w warszawskiej palarni HAYB. Palona jasno, polecana szczególnie do kawiarni  jako ziarno do gastronomicznych ekspresów przelewowych. Sprawdzi się również do dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W filiżance można odnaleźć kwiatowy aromat oraz nuty owocowo-herbaciane.Pochodzenie: Etiopia GujiOpinia roastera:Jej supermoce (poza przystępnością i niską ceną) to łagodny smak i niska kwasowość, możesz stosować ją we wszystkich metodach przelewowych: wrzuć ją do swojego ekspresu – nieważne czy to Melitta, czy Moccamasster – strzel sobie Chemex, Aeropress, V60, french press czy co tam sobie zażyczysz. Będzie pysznie. O palarni:HAYB to warszawska palarnia kawy speciality, która robi swoją robotę porządnie i z uśmiechem - lubią kawę, coś o niej wiedzą, robią ją - wyobrażacie sobie lepszy układ? Chodzi o to, żeby smakowało bez czarów, dlatego ich motto to Effortless Speciality. Wśród kaw HAYB znajdziesz jedynie ziarno jakości speciality, zarówno pod przelewowe metody parzenia, jak i pod espresso, single oraz blendy.
HAYB Się Przelewa Klasyk Filter Blend 250g, kawa ziarnista

Producent: HAYB

Data palenia: 22.11.2024

nullnull
HAYB - Się Przelewa Klasyk Filter Blend 500g

Producent: HAYB

Data palenia: 22.11.2024

Mieszanka kaw ziarnistych jakości speciality wypalona w warszawskiej palarni HAYB. W opakowaniu znajdziesz minimum 85% ziaren z Brazylii i około 15% arabiki różnego pochodzenia.Kawa jest palona jasno, polecana szczególnie do kawiarni  jako ziarno do gastronomicznych ekspresów przelewowych. Sprawdzi się również do dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia.Mieszanka składa się z kaw:- 85% Brazylia- 15% ArabicaOpinia roastera:NA POCZĄTKU BYŁ KLASYK!To nie przelewki – Się Przelewa Klasyk to nasz pierwszy taki przelewik, blend, który sprawił, że zaczęło Się Przelewać. I przelewa do dziś. Tak zdaniem wielu smakuje wzorcowy przelew – niezobowiązująca kawa, oparta o Brazylię z niewielkimi domieszkami bardziej owocowej Afryki. To propozycja, która wręcz mówi „zapraszam do świata speciality” – i tak sobie grzecznie za nią wchodzisz, a potem zostajesz na dłużej!Seria SIĘ PRZELEWA to w ogóle proste sytuacje. Kawka nie wymaga od Ciebie skrupulatnego liczenia klików, będzie dobra, możesz wsypać ją do ekspresu przelewowego bez wyrzutów sumienia – po prostu Effortless Speciality.O palarni:HAYB to warszawska palarnia kawy speciality, która robi swoją robotę porządnie i z uśmiechem - lubią kawę, coś o niej wiedzą, robią ją - wyobrażacie sobie lepszy układ? Chodzi o to, żeby smakowało bez czarów, dlatego ich motto to Effortless Speciality. Wśród kaw HAYB znajdziesz jedynie ziarno jakości speciality, zarówno pod przelewowe metody parzenia, jak i pod espresso, single oraz blendy.
HAYB Się Przelewa Tropik FIL 250g, kawa ziarnista

Producent: HAYB

Data palenia: 07.11.2024

nullnull
HAYB - Się Przelewa Tropik Filter 1kg

Producent: HAYB

Data palenia: 19.11.2024

nullnull
HAYB - Się Przelewa Owoc 1kg

Producent: HAYB

Data palenia: 15.11.2024

nullnull
HAYB - Się Zalewa Dwa Filter 250g

Producent: HAYB

Data palenia: 22.11.2024

nullnull
HAYB - Się Przelewa Owoc 500g

Producent: HAYB

Data palenia: 25.11.2024

nullnull
HAYB - Się Przelewa Kwiat 500g

Producent: HAYB

Data palenia: 15.11.2024

nullnull
HAYB Się Przelewa Tropik FIL 500g, kawa ziarnista

Producent: HAYB

Data palenia: 21.11.2024

Kawa ziarnista jakości speciality z Kolumbii, wypalona w warszawskiej palarni HAYB. Palona jasno, polecana szczególnie do kawiarni  jako ziarno do gastronomicznych ekspresów przelewowych. Sprawdzi się również do dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W filiżance można odnaleźć nuty dojrzałych owoców, karmelu oraz rumu.Mieszanka składa się z kaw:- 100% KolumbiaOpinia roastera:ŻAR TROPIKÓW!To nie przelewki – Się Przelewa Tropik to czwarty (i najnowszy) przelewik z serii, taki owocowy, ale inaczej niż Owoc. Tej kawy potrzebowaliśmy wszyscy – i w końcu ją mamy. Domknęliśmy kwartet tropikalnie owocową Kolumbią w wydaniu daily – a jej atrakcyjna cena zachęca do wypicia jeszcze jednej kawki i kolejnej!Seria SIĘ PRZELEWA to w ogóle proste sytuacje. Kawka nie wymaga od Ciebie skrupulatnego liczenia klików, będzie dobra, możesz wsypać ją do ekspresu przelewowego bez wyrzutów sumienia – po prostu Effortless Speciality.O palarni:HAYB to warszawska palarnia kawy speciality, która robi swoją robotę porządnie i z uśmiechem - lubią kawę, coś o niej wiedzą, robią ją - wyobrażacie sobie lepszy układ? Chodzi o to, żeby smakowało bez czarów, dlatego ich motto to Effortless Speciality. Wśród kaw HAYB znajdziesz jedynie ziarno jakości speciality, zarówno pod przelewowe metody parzenia, jak i pod espresso, single oraz blendy.
HAYB - Się Przelewa Kwiat 250g

Producent: HAYB

Data palenia: 03.12.2024

Kawa ziarnista jakości speciality z Etiopii, wypalona w warszawskiej palarni HAYB. Palona jasno, polecana szczególnie do kawiarni  jako ziarno do gastronomicznych ekspresów przelewowych. Sprawdzi się również do dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W filiżance można odnaleźć kwiatowy aromat oraz nuty owocowo-herbaciane.Pochodzenie: Etiopia GujiOpinia roastera:Jej supermoce (poza przystępnością i niską ceną) to łagodny smak i niska kwasowość, możesz stosować ją we wszystkich metodach przelewowych: wrzuć ją do swojego ekspresu – nieważne czy to Melitta, czy Moccamasster – strzel sobie Chemex, Aeropress, V60, french press czy co tam sobie zażyczysz. Będzie pysznie. O palarni:HAYB to warszawska palarnia kawy speciality, która robi swoją robotę porządnie i z uśmiechem - lubią kawę, coś o niej wiedzą, robią ją - wyobrażacie sobie lepszy układ? Chodzi o to, żeby smakowało bez czarów, dlatego ich motto to Effortless Speciality. Wśród kaw HAYB znajdziesz jedynie ziarno jakości speciality, zarówno pod przelewowe metody parzenia, jak i pod espresso, single oraz blendy.
Nowość
Royal Beans
HAYB - Kostaryka Las Lajas Black Diamond Natural Filter 250g

Producent: HAYB

Data palenia: 05.12.2024

nullnull
HAYB Się Przelewa DECAF FIL 250g, kawa ziarnista

Producent: HAYB

Data palenia: 29.11.2024

nullnull
HAYB Rwanda Mahembe Anaerobic 72h FIL 250g, kawa ziarnista

Producent: HAYB

Data palenia: 08.11.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Rwandy, wypalona w warszawskiej palarni HAYB. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku pojawiają się nuty zbliżone do jeżyny whiskey, i toffi.Kraj pochodzenia ziarna: RwandaRegion: Western ProvinceFarma: MahembeOdmiana: Red BourbonMetoda obróbki: Anaerobic 72h Wynik w cuppingu: 87 / 100 punktówPołożenie upraw: 1700 - 1900 m n.p.m.
Nowość
HAYB - Mjanma A Lel Chaung Natural Filter 250g

Producent: HAYB

Data palenia: 08.11.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Mjanmy, wypalona w warszawskiej palarni HAYB. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku pojawiają się nuty zbliżone do białej herbaty, grejpfruta i maliny. Kraj pochodzenia ziarna: Mjanma Region: Ywangan Odmiana: Red Catuai Metoda obróbki: Natural Wynik w cuppingu: 86,5 / 100 punktów Położenie upraw: 1300 m n.p.m.
HAYB - Etiopia Bette Buna Megadu Natural Anaerobic 96h Filter 250g

Producent: HAYB

Data palenia: 12.11.2024

nullnull
Nowość
HAYB - Indonezja Team Pegasing Anaerobic Natural Filter 250g

Producent: HAYB

Data palenia: 08.11.2024

nullnull
Nowość
HAYB - Indonezja Team Pegasing Natural Filter 250g

Producent: HAYB

Data palenia: 08.11.2024

nullnull
Nowość
HAYB - Chiny Banka Washed Filter 250g

Producent: HAYB

Data palenia: 12.11.2024

nullnull
Nowość
HAYB - Kenia Kangacho Washed Filter 250g

Producent: HAYB

Data palenia: 12.11.2024

nullnull
Nowość
HAYB - Kolumbia Alto Cielo Natural Filter 250g

Producent: HAYB

Data palenia: 05.12.2024

nullnull
HAYB Pakiet Się Przelewa 4x250g, kawa ziarnista

Producent: HAYB

Data palenia: 24.10.2024

nullnull
Nowość
HAYB - Etiopia Aricha Natural Filter 250g

Producent: HAYB

Data palenia: 13.11.2024

nullnull
Nowość
HAYB - Meksyk Don Rafa Anaerobic Natural Filter 250g

Producent: HAYB

Data palenia: 05.12.2024

nullnull
Nowość
HAYB - Rwanda Mahembe Anaerobic 96h Filter 250g

Producent: HAYB

Data palenia: 05.12.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Rwandy, wypalona w warszawskiej palarni HAYB. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku pojawiają się nuty zbliżone do jeżyny, whisky i toffi. Kraj pochodzenia ziarna: Rwanda Region: Western Province Odmiana: Red Bourbon Metoda obróbki: Anaerobic Wynik w cuppingu: 87 / 100 punktów Położenie upraw: 1700 - 1900 m n.p.m.
Nowość
HAYB - Etiopia Bench Maji Anaerobic 96h Geisha Filter 250g

Producent: HAYB

Data palenia: 05.12.2024

nullnull
Nowość
HAYB - Honduras Johelyta Natural Filter 250g

Producent: HAYB

Data palenia: 08.11.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Hondurasu, wypalona w warszawskiej palarni HAYB. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku pojawiają się nuty zbliżone do wiśni, karmelu i mlecznej czekolady. Kraj pochodzenia ziarna: Honduras Region: La Paz Odmiana: Catuai Metoda obróbki:  Anaerobic Natural Wynik w cuppingu: 86 / 100 punktów Położenie upraw: 1300 m n.p.m. Hondurasiki ostatnio są u nas na topie, lubimy, pijemy, pijemy bo lubimy. Właścicielką farmy Johelyta jest Mirna Lizeth. Losy tego terenu są zawiłe niczym telenowela. Ojciec musiał sprzedać farmę, by potem Mirna mogła ją odkupić, stracić i finalnie znowu odkupić. Od 2012-2013 roku zajmuje się farmą w pełnym wymiarze. Do dzisiaj szkoli się w temacie obróbki ziaren i utrzymywania farmy. I tutaj to procentuje – pyszny napar, czysty natural, w którym znajdziesz dużo karmelu i czekolady.
Darmowa dostawa
HAYB - Kawowy Kalendarz Adwentowy

Producent: HAYB

W 24 dni dookoła… Świata, adwentu, celebracji! I kawy, oczywiście, bo o nią się tu rozchodzi. Z takim kalendarzem adwentowym ten specjalny czas możesz przeżyć ze specjalną, znaczy speciality, pompą. Gdybyśmy mieli przedstawić to na liczbach, to musielibyśmy powiedzieć, że w środku znajdziecie 2619011736 ziarenek kawy… Nie no, tak to nie liczyliśmy, ale to nie znaczy, że jest mniej imponująco. Dni w kalendarzu, jasna sprawa, jest 24. Każdego dnia w słoiczku znajdziecie 36g kawy. Czyli podwójną dozę standardowego przepisu pod aeropress czy drip - bo kawkę wypaliliśmy pod przelew. Co zrobić z tym fantem? Na przykład podzielić i celebrować jeszcze dłużej - raz samodzielnie, drugi raz z bliską osobą, raz w adwencie, a raz na wspomnienie dobrego czasu po świętach - lub naprawdę solidną porcją specjalnej kawki najwyższej jakości w jednym serwerze. Mówiąc o liczbach, dalej moglibyśmy Ci rozpisać kilometrażówkę tego przedsięwzięcia, bo tu też jest solidnie. Originy tu znajdziesz wszelakie, więc ze smakami kawki nie będzie nudy - zjechała z całego świata. I to sprawa nie tylko zielonego ziarna, bo poza naszymi cudeńkami spotkasz tu również palarnie z różnych zakątków Europy. Gościmy palarnie z wielkiego świata - DAK, A.M.O.C., Hola Coffee i z naszej dumnej sceny krajowej - czyli MAMAM, Heresy i Hard Beans. Będą różne specjale, konkursy i inne fanty, ale o tym dowiesz się dopiero później - karty będziemy odsłaniać po kolei. Świąt oczekujemy wspólnie i codziennie odkryjemy przed Tobą garść informacji… ale tylko 36g dziennie, nie więcej! Wszystko, co piękne, kiedyś się kończy, ale kalendarz może zostać z Tobą na dłużej. Słoiczki możesz wykorzystać do przechowywania przypraw/zębów/błahostek, czego tam chcesz. Samo opakowanie to pudło z klasą, możesz wykorzystać je pod choinką - w końcu i tak skończysz degustację 24-tego. No to co, Coffee to HO-HO-HO!
HAYB - Birma Ywangan Carbonic Maceration Washed Filter 250g

Producent: HAYB

Data palenia: 06.09.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Birmy, wypalona w warszawskiej palarni HAYB. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku pojawiają się nuty zbliżone do figi, czekolady i brązowego cukru. Kraj pochodzenia ziarna: Birma Region: Shan Odmiana: Red Catuai Metoda obróbki: Carbonic Maceration Washed Wynik w cuppingu: 85,75 / 100 punktów Położenie upraw: 1350 m n.p.m. OPIS Ta kawcia jest dla mnie tak ciekawa jeżeli chodzi o pochodzenie i obróbkę, więc pare słów o jednym i drugim. Mjanma - państwo położone w Azji Południowo-Wschodniej nad Zatoką Bengalską i Morzem Andamańskim, wzdłuż rzeki Irawadi. Graniczy z Chinami, Tajlandią, Indiami, Laosem oraz Bangladeszem. Klimat monsunowy, połowę powierzchni zajmują lasy. Dominującą religią jest buddyzm, a grupą etniczną – Bamarowie, którzy przybyli tu około IX wieku. Początkiem państwowości birmańskiej było powstałe w XI wieku Królestwo Paganu, którego tradycje kontynuowało Taungu, a następnie dynastia Konbaung, pokonana przez Brytyjczyków. Największym miastem jest Rangun, drugie miejsce zajmuje Mandalaj. Gospodarka Mjanmy jest oparta na uprawie ryżu oraz przemyśle spożywczym i drzewnym. To tylko początek historii, po więcej zapraszam do podkastu Dział zagraniczny, a teraz na druga nóżkę garśc informacji o obróbce i samej kawci ten lot zawdzięczamy dwóm innowatorkom sceny kaw speciality w Birmie: Su Nandar Linn i Thi Ha Gyawalie, które chciały poprawić warunki życia kobiet uprawiających kawę w Ywangan. Ich kawy produkowane są wyłącznie przez kobiety i obecnie współpracują z ponad 400 kobietami-producentkami w całym regionie. Kawa ta produkowana jest przy użyciu innowacyjnych technik tz Carbonic Maceration, wykorzystujących zarówno mokrą, jak i suchą fermentację przed suszeniem ziaren na podwyższonych złożach. W przypadku fermentacji na sucho wiśnie umieszcza się w szczelnych zbiornikach, aby podnieść poziom Brixa (stopień słodyczy), co pomaga zwiększyć treściwość i słodycz. W przypadku fermentacji mokrej wiśnie umieszcza się pod wodą w zamkniętych zbiornikach na określony czas, aż do osiągnięcia pożądanego poziomu pH. Do brzegu: mamy bardzo ciekawy napar, ale jednocześnie bardzo kawowy i klasyczny. Jaram się kawkami z Azjii, bo to troche inne smaki niż te, które znałęm dotychczas w kawie. Udało nam się poznać importera wyspecjalizowanego tylko w tych kawach, który regularnie lata na plantacje, więc możecie być pewni, że w krótce kolejne odsłony tej części kawowego światka.

Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!

Nowość
Promocja
HAYB - Brewy Xmas Gwatemala Rio Azul Washed Filter 250g

Producent: HAYB

Data palenia: 19.11.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Gwatemali, wypalona w warszawskiej palarni HAYB. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku pojawiają się nuty zbliżone do karmelu, mlecznej czekolady i czerwonego jabłka. Kraj pochodzenia ziarna: Gwatemala Region: Huehuetenango Odmiana: Bourbon, Catuai, Caturra Metoda obróbki: Washed Wynik w cuppingu: 86,5 / 100 punktów Położenie upraw: 1500 - 1800 m n.p.m.
Najniższa cena: 60,00 zł
60,00 zł

Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!

HAYB - Etiopia Kontoma Natural Filter 250g

Producent: HAYB

Data palenia: 07.08.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Etiopii, wypalona w warszawskiej palarni HAYB. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku pojawiają się nuty zbliżone do mrożonej herbaty cytrynowej, truskawek i dżemu brzoskwiniowego. Kraj pochodzenia ziarna: EtiopiaRegion: SidamaOdmiana: Variety 74158Metoda obróbki: NaturalWynik w cuppingu: 86,75 / 100 punktówPołożenie upraw: 2100 - 2300  m n.p.m.Dżem dobryNatural z Etiopii to zawsze obietnica dżemowatej filiżanki, ale tutaj smak przerósł nasze oczekiwania. Słodka, dżemowa, smakująca jak dojrzałe brzoskwinie - a jednak, kawa.Region Sidama w Ethiopii to gwarancja jakości. W ostatnich latach powstało tam wiele małych stacji myjących, by ułatwić farmerom sprzedaż i poprawić jakość kawy.Jeżeli szukasz słodkiego, pełnego, przelewu, ale marzy Ci się podróż z Ameryki Centralnej do Afryki, to możemy być Twoim biurem podróży. Zapnij pasy, zapraszamy! PRZEPIS Aeropress - 16g kawy / 200 ml wody 96' Wlewasz 100ml wody, wsyoujesz kawe, mieszasz 5 razy, wlewasz 100ml, zakręcasz, czekasz do 1:30, przeciskasz do 2:00 / Drip - 18g kawy / 300 ml wody 96' 22 klik. 300ml wody wlewasz na 3 zalania. Co każde zalanie czekasz 40 sekund. Całośc parzenia powinna trwać ok 2:30-2:40

Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!

HAYB - Etiopia Kontoma Washed Filter 250g

Producent: HAYB

Data palenia: 30.07.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Etiopii, wypalona w warszawskiej palarni HAYB. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku pojawiają się nuty zbliżone do limonki, maliny i czarnej herbaty z miodem.Kraj pochodzenia ziarna: EtiopiaRegion: SidamaOdmiana: Variety 74158Metoda obróbki: WashedWynik w cuppingu: 86,75 / 100 punktówPołożenie upraw: 2100 - 2300  m n.p.m.

Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!

HAYB - Fake Fermentation Filter 3x100g

Producent: HAYB

Data palenia: 08.08.2024

Zestaw trzech 100-gramowych opakowań kaw, wypalonych przez warszawską palarnię HAYB. Palone jasno, idealne do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia.W skład zestawu wchodzą:FF #005/ 2024: Colombia Monteblanco Passion Fruit FermentationKraj pochodzenia: KolumbiaRegion: HuilaOdmiana: Purple CaturraPołożenie upraw: 1730 m n. p. m.Obróbka: Washed + Passion Fruit FermentationPunkty w cuppingu: 89 / 100 punktówProfil sensoryczny: marakuja, pinacolada, syrop z granataŁeb jak sklepDo tej kawki doprowadziła niezła kmina, ale było warto!Rodrigo Sánchez Valencia to dobry gagatek! Niedość, że zasadził bardzo rzadką odmianę - Purple Caturra, to jeszcze postanowił do fermentacji dorzucić marakuję. Jak, po co i dlaczego? No słuchaj:Caturra Purple została dobrana do procesu ze względu na jej wszechstronność. Dzięki swojej dużej słodyczy zapewnia mikroorganizmom optymalną powierzchnię do działania. Ale nie zaczyna się od ziarna - wpierw fermentujemy marakuję z dodatkiem lokalnego owocu - cholupa (urokliwie znana też jako kamienna granadilla). Tę mieszaninę poddaje się fermentacji przez 8 dni. Następnie do umieszczonej w beczce kawy dodaje się 80 litrów otrzymanego materiału. 200-litrowe plastikowe beczki są całkowicie uszczelnione. Tutaj fermentacja trwa przez kolejne 150 godzin. Kolejnym krokiem jest oczyszczenie z resztek śluzu, a następnie suszenie przez 18-20 dni.Ziarna przechowywane są w workach przez jeden lub dwa miesiące. Przed wysłaniem na eksport są czyszczone za pomocą maszyny do łuskania ziaren z parchmentu, czyli naturalnej ""osłonki"" pestki. Ten skomplikowany proces daje bajecznie łatwą do zaparzenia kawkę. Tej kawy nie da się zepsuć! Zaparz tak, jak lubisz i baw się dobrze!  PRZEPISAeropress - 16g kawy / 200 ml wody 96' Wlewasz 100ml wody, wsyoujesz kawe, mieszasz 5 razy, wlewasz 100ml, zakręcasz, czekasz do 1:30, przeciskasz do 2:00 / Drip - 18g kawy / 300 ml wody 96' 22 klik. 300ml wody wlewasz na 3 zalania. Co każde zalanie czekasz 40 sekund. Całośc parzenia powinna trwać ok 2:30-2:40FF #006/ 2024: Colombia Monteblanco Coconut Lemonade NaturalKraj pochodzenia: KolumbiaRegion: HuilaOdmiana: Purple CaturraPołożenie upraw: 1730 m n. p. m.Obróbka: Natural + Coconut LemonadePunkty w cuppingu: 89 / 100 punktówProfil sensoryczny: pinacolada, papaja, limonkaCałą serie kaw fermentowanych z owocami wybrałem z portfolio farmera, z którym miałem okazję się poznać w grudniu u niego na farmie w Colombii. Rodrigo Sanchez ma łeb jak sklep i mega jara się różnymi podejściami do obróbki kawy. Patrzcie co rozkminił tutaj, abyśmy finalnie mogli wypić kawkę o nazwie coconut lemonade:Selekcja mikroorganizmów: czyli hodowla Lactobacillus (bakterii kwasu mlekowego) i saccharomyces cerevisiae (mówiąc ogólnie drozdży)Przygotowanie zaczynu, który będzie dodany do fermentacji: Mieszanka mikroorganizmów z cytrusami i suszonymi płatkami kokosaFermentacja: Wiśnie kawy są fermentowane z zaczynem przez 190 godzin, bez dostępu powietrza.Koncowy etap: Zapewnienie poziomu Brixa (w tej jednostce mierzymy ilośc cukru) powyżej 6 i utrzymania pH powyżej 4, aby podkreślić nuty owocowe bez zmiany smaku kawy. PRZEPISAeropress - 16g kawy / 200 ml wody 96' Wlewasz 100ml wody, wsyoujesz kawe, mieszasz 5 razy, wlewasz 100ml, zakręcasz, czekasz do 1:30, przeciskasz do 2:00 / Drip - 18g kawy / 300 ml wody 96' 22 klik. 300ml wody wlewasz na 3 zalania. Co każde zalanie czekasz 40 sekund. Całośc parzenia powinna trwać ok 2:30-2:40FF #007/ 2024: Colombia El Mirador Strawberry NaturalKraj pochodzenia: KolumbiaRegion: HuilaOdmiana: CatiopePołożenie upraw: 1730 m n. p. m.Obróbka: Natural + StrawberryPunkty w cuppingu: 89 / 100 punktówProfil sensoryczny: truskawka, syrop z czarnego bzu, białe żelkiTego pana też poznałem w Colombii. Pionier, naukowiec, zajawkowicz. Jego baza, w której robił eksperymenty na małych próbkach kawy wyglądala jak laboratorium. Patrzcie co zrobił w tym laboratorium, aby kawka bardziej przypominała truskawkowy deser niż regularną kawę. Zebrane wiśnie kawowca poddawane są procesowi dezynfekcjiroztworem kwasu cytrynowego - abyśmy byli pewni, że żadne ""dzikie"" drozdże, lub bakterie nie wbijają na naszą impreze pod nazwą fermentacja. Następnie rozpoczynamy proces współfermentacjiW 200L naczyniu znajduje się nasz zaczyn - czyli skarmelizowane truskawki. Do 200l zaczynu dodajemy 150kg wiśni kawowca. Do zaczynu i kawy dodawany jest brązowy cukier, aby rozpędzić fermentacje.Fermentacja zachodzi bez dostępu powietrza - w celu aktywacji mikroorganizmów. Następnie dodaje się jeszcze węcej naszego zaczynu - kolejne10 litrów - stosunek na zbiornik dla 96-godzinnej fermentacji. Po 180 godzinachcałkowitej fermentacji, kawa zostaje wyciągnięta z wiśni i przeniesiona do strefy suszenia i tam schnie aż osiągnie wilgotność 10,5-11%.PRZEPISAeropress - 16g kawy / 200 ml wody 96' Wlewasz 100ml wody, wsyoujesz kawe, mieszasz 5 razy, wlewasz 100ml, zakręcasz, czekasz do 1:30, przeciskasz do 2:00 / Drip - 18g kawy / 300 ml wody 96' 22 klik. 300ml wody wlewasz na 3 zalania. Co każde zalanie czekasz 40 sekund. Całośc parzenia powinna trwać ok 2:30-2:40Na opakowaniu zawarty jest zły rok palenia.

Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!

HAYB - Honduras Finca el Paraiso Anaerobic Washed Filter 250g

Producent: HAYB

Data palenia: 09.07.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Hondurasu, wypalona w warszawskiej palarni HAYB. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku pojawiają się nuty zbliżone do poziomek, wiśni i yuzu. Kraj pochodzenia ziarna: Honduras Region: Santa Barbara Odmiana: Parainema Metoda obróbki: Natural Anaerobic 72 h Wynik w cuppingu: 88 / 100 punktów Położenie upraw: 1550 m n.p.m. ε(´。•᎑•`)っ  słodka  ૮₍˶ •. • ⑅₎ა ♡ Poziomki, wiśnie i yuzu to ostatnio moje ulubione owocki - a tu wylądowały w świeżym kawczanie. Super soczysta i krągła, a to za sprawą lat doświadczeń, które Wil Edilberto Armijo włożył w produkcję swoich kaw. Wil prowadzi farmę od 1998 roku. Parainema to krzyżówka dwóch przedstawicieli odmiany Sarchimor. Odmiana botaniczna została wyprodukowana w laboratorium przez Instytut Kawy w Hondurasie (IHCAFE). Głównym celem tego eksperymentu było zwiększenie odporności na zarazy, jakie dotykały plantacje kawy, przy jednoczesnym zachowaniu jakości kawy. Ziarna mają piękny kształt [nerdzi docenią], wydaje mi się też, że lubią się z naszym piecem, bo już pierwszy wypał był trafiony w dziesiątkę! Kawa dodatkowo przeszła proces obróbki który polegał na umieszczeniu wiśni w beztlenowej atmosferze na 72h, a następnie na wysuszeniu wiśni jak w tradycyjnym naturalu. Ta kawa to gang słodziaków na jednym obrazku: farmer - importer - roaster. UwU

Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!