Darmowa dostawa od 199 zł
Błyskawiczna wysyłka
365 dni na zwrot

HAYB – kawy do metod przelewowych

Filtrowanie i sortowanie
1 - 36 produktów z 41 dostępnych
Nowość
HAYB - Się Przelewa Kawa Bezkofeinowa Filter 250g

Producent: HAYB

Data palenia: 16.08.2024

Bezkofeinowa kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii, wypalona w warszawskiej palarni HAYB. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku pojawiają się nuty zbliżone do brzoskwini, malin i cukru trzcinowego.   Kraj pochodzenia ziaren: Kolumbia Region: Tolima Producent: Elias & Shady Bayter Odmiana: Red & Yellow Caturra Metoda obróbki: Sugar Cane Process Położenie upraw: 1450 m n.p.m. Słodkich przelewów…Możesz spać spokojnie. Teraz Sie Przelewa o każdej porze dnia i nocy, bo mamy w ekipie Decaf.Bezkompromisowo kompromisowa - taka jest ta kawka. Wilk syty, owca cała - przelew zrobiony, pora liczyć barany. Możesz wyrzec się w swojej codziennej rutynie kofeiny, równocześnie nie rezygnując ze smaku i jakości - to kawka speciality, bez lipy. W tych kolumbijskich ziarnach znajdziesz nuty znajome ze słodkich snów usłanych kwietnymi łąkami. Trochę jak u KWIATA, ale wiadomo - bez kofeiny.Seria SIĘ PRZELEWA to w ogóle proste sytuacje. Kawka nie wymaga od Ciebie skrupulatnego liczenia klików, będzie dobra, możesz wsypać ją do ekspresu przelewowego bez wyrzutów sumienia – po prostu Effortless Speciality.Jej supermoce (poza przystępnością i niską ceną) to łagodny smak i niska kwasowość, możesz stosować ją we wszystkich metodach przelewowych: wrzuć ją do swojego ekspresu – nieważne czy to Melitta, czy Moccamaster – strzel sobie Chemex, Aeropress, V60, french press czy co tam sobie zażyczysz. Będzie pysznie!  
HAYB - Się Przelewa Klasyk Filter Blend 1kg

Producent: HAYB

Data palenia: 20.08.2024

Mieszanka kaw ziarnistych jakości speciality wypalona w warszawskiej palarni HAYB. W opakowaniu znajdziesz minimum 85% ziaren z Brazylii i około 15% arabiki różnego pochodzenia. Kawa jest palona jasno, polecana szczególnie do kawiarni  jako ziarno do gastronomicznych ekspresów przelewowych. Sprawdzi się również do dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. Mieszanka składa się z kaw: - 85% Brazylia - 15% Arabica Opinia roastera: NA POCZĄTKU BYŁ KLASYK! To nie przelewki – Się Przelewa Klasyk to nasz pierwszy taki przelewik, blend, który sprawił, że zaczęło Się Przelewać. I przelewa do dziś. Tak zdaniem wielu smakuje wzorcowy przelew – niezobowiązująca kawa, oparta o Brazylię z niewielkimi domieszkami bardziej owocowej Afryki. To propozycja, która wręcz mówi „zapraszam do świata speciality” – i tak sobie grzecznie za nią wchodzisz, a potem zostajesz na dłużej! Seria SIĘ PRZELEWA to w ogóle proste sytuacje. Kawka nie wymaga od Ciebie skrupulatnego liczenia klików, będzie dobra, możesz wsypać ją do ekspresu przelewowego bez wyrzutów sumienia – po prostu Effortless Speciality. Jej supermoce (poza przystępnością i niską ceną) to łagodny smak i niska kwasowość, możesz stosować ją we wszystkich metodach przelewowych: wrzuć ją do swojego ekspresu – nieważne czy to Melitta, czy Moccamasster – strzel sobie Chemex, Aeropress, V60, french press czy co tam sobie zażyczysz. Będzie pysznie! Metody parzenia: O palarni: HAYB to warszawska palarnia kawy speciality, która robi swoją robotę porządnie i z uśmiechem - lubią kawę, coś o niej wiedzą, robią ją - wyobrażacie sobie lepszy układ? Chodzi o to, żeby smakowało bez czarów, dlatego ich motto to Effortless Speciality. Wśród kaw HAYB znajdziesz jedynie ziarno jakości speciality, zarówno pod przelewowe metody parzenia, jak i pod espresso, single oraz blendy.
Promocja
HAYB - Się Zalewa Dwa Filter 250g

Producent: HAYB

Data palenia: 20.08.2024

Mielona kawa jakości specialty, wypalona w warszawskiej palarni HAYB. W jej skład wchodzi głównie kawa z Brazylii, z dodatkiem innych ziaren jakości speciality z innych krajów. Palona jasno, stworzona jako kawa prosta w obsłudze - sparwdzi się jako klasyczna zalewajka i do wszelkich przelewowych metod parzenia. Mieszanka składa się z kaw: - głównie Brazylia (tyle, żeby smakowało jak kawa!) - trochę pysznej kawki Speciality Single Origin (żeby nie było nudy). Opinia roastera: SIĘ ZALEWA DWA – najbardziej EFFORTLESS jak się da! Klasyczna kawa mielona – zalewajka, która smakuje dobrze – bo tak ma być. Jest nieskomplikowana – bo tak chcieliśmy. Smakuje beztroską – bo nam wyszło. Są takie piosenki, które przychodzą Ci na myśl zawsze, kiedy wyruszasz w podróż. Ta kawa jest jak jedna z nich – prosta, przyjemna, zawsze wyjdzie i naprawdę trudno coś w niej zepsuć. Jest gotowa na każdą wyprawę. Nawet, jeśli to po prostu wyjście do rodziny albo znajomych. Byle mieć wrzącą wodę i jakiś kubek – będzie dobra! Się Zalewa jest jak wyjazdy pod namiot, kiedy życie jest proste i dobre, jak spotkania z bliskimi, kiedy po prostu cieszysz się chwilą. Możesz zabierać ją ze sobą, pozostawić po sobie komuś, kto dobrej kawy jeszcze nie zna, a potrzebuje mielonej – kawa pionierka – będzie dobra wszędzie, wszędzie da radę. Jest prosto, jest smacznie, jest miło. Tak Się Zalewa! Metody parzenia: O palarni: HAYB to warszawska palarnia kawy speciality, która robi swoją robotę porządnie i z uśmiechem - lubią kawę, coś o niej wiedzą, robią ją - wyobrażacie sobie lepszy układ? Chodzi o to, żeby smakowało bez czarów, dlatego ich motto to Effortless Speciality. Wśród kaw HAYB znajdziesz jedynie ziarno jakości speciality, zarówno pod przelewowe metody parzenia, jak i pod espresso, single oraz blendy.
Najniższa cena: 23,90 zł
29,00 zł
Promocja
HAYB - Się Przelewa Klasyk Filter Blend 500g

Producent: HAYB

Data palenia: 30.08.2024

Mieszanka kaw ziarnistych jakości speciality wypalona w warszawskiej palarni HAYB. W opakowaniu znajdziesz minimum 85% ziaren z Brazylii i około 15% arabiki różnego pochodzenia. Kawa jest palona jasno, polecana szczególnie do kawiarni  jako ziarno do gastronomicznych ekspresów przelewowych. Sprawdzi się również do dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. Mieszanka składa się z kaw: - 85% Brazylia - 15% Arabica Opinia roastera: NA POCZĄTKU BYŁ KLASYK! To nie przelewki – Się Przelewa Klasyk to nasz pierwszy taki przelewik, blend, który sprawił, że zaczęło Się Przelewać. I przelewa do dziś. Tak zdaniem wielu smakuje wzorcowy przelew – niezobowiązująca kawa, oparta o Brazylię z niewielkimi domieszkami bardziej owocowej Afryki. To propozycja, która wręcz mówi „zapraszam do świata speciality” – i tak sobie grzecznie za nią wchodzisz, a potem zostajesz na dłużej! Seria SIĘ PRZELEWA to w ogóle proste sytuacje. Kawka nie wymaga od Ciebie skrupulatnego liczenia klików, będzie dobra, możesz wsypać ją do ekspresu przelewowego bez wyrzutów sumienia – po prostu Effortless Speciality. Jej supermoce (poza przystępnością i niską ceną) to łagodny smak i niska kwasowość, możesz stosować ją we wszystkich metodach przelewowych: wrzuć ją do swojego ekspresu – nieważne czy to Melitta, czy Moccamasster – strzel sobie Chemex, Aeropress, V60, french press czy co tam sobie zażyczysz. Będzie pysznie! Metody parzenia: O palarni: HAYB to warszawska palarnia kawy speciality, która robi swoją robotę porządnie i z uśmiechem - lubią kawę, coś o niej wiedzą, robią ją - wyobrażacie sobie lepszy układ? Chodzi o to, żeby smakowało bez czarów, dlatego ich motto to Effortless Speciality. Wśród kaw HAYB znajdziesz jedynie ziarno jakości speciality, zarówno pod przelewowe metody parzenia, jak i pod espresso, single oraz blendy.
Najniższa cena: 61,90 zł
66,00 zł
Nowość
HAYB - Indonezja Team Pegasing Washed Filter 250g

Producent: HAYB

Data palenia: 25.09.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Indonezji, wypalona w warszawskiej palarni HAYB. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku pojawiają się nuty zbliżone do brzoskwini, brązowego cukru i grejpfruta. Kraj pochodzenia ziarna: Indonezja Region: Panta Musara, Pegasing Odmiana: Tim Tim & Gayo 1 Metoda obróbki: Washed Wynik w cuppingu: 86,5 / 100 punktów Położenie upraw: 1300 - 1500 m n.p.m. OPINIA ROASTERA Washed, czyli kawa myta, klasyczek! Jak do tego doszło? Wiem, już tłumaczę: Wiśnie trafiają do betonowej wanny. Te które unoszą się na powierzchni wody, farmerzy odławiają i oznaczają jako produkt niższej jakości. Do nas trafia ta kawa, która opadła na dno wanienki z wodą - te wiśnie były bardziej dojrzałe, dlatego dostały bilet, aby polecieć z Indonezji na drugi koniec świata. Za nim jednak kawa wyleci z farmy prosto do HAYBowego pieca, fermentuje przez 12–18 godzin w betonowym zbiorniku wypełnionym wodą. Następnie pozostawia się ją do wyschnięcia na podwyższonych łóżkach. Ten okres trwa od 8 do 14 dni, w zależności od pogody w danym sezonie. Kawcie z obróbki washed najcześciej są najbardziej delikatne w smaku. Nie inaczej jest tutaj! 
Promocja
HAYB - Się Przelewa Tropik Filter 500g

Producent: HAYB

Data palenia: 10.09.2024

Kawa ziarnista jakości speciality z Kolumbii, wypalona w warszawskiej palarni HAYB. Palona jasno, polecana szczególnie do kawiarni  jako ziarno do gastronomicznych ekspresów przelewowych. Sprawdzi się również do dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W filiżance można odnaleźć nuty dojrzałych owoców, karmelu oraz rumu. Mieszanka składa się z kaw: - 100% Kolumbia Opinia roastera: ŻAR TROPIKÓW! To nie przelewki – Się Przelewa Tropik to czwarty (i najnowszy) przelewik z serii, taki owocowy, ale inaczej niż Owoc. Tej kawy potrzebowaliśmy wszyscy – i w końcu ją mamy. Domknęliśmy kwartet tropikalnie owocową Kolumbią w wydaniu daily – a jej atrakcyjna cena zachęca do wypicia jeszcze jednej kawki i kolejnej! Seria SIĘ PRZELEWA to w ogóle proste sytuacje. Kawka nie wymaga od Ciebie skrupulatnego liczenia klików, będzie dobra, możesz wsypać ją do ekspresu przelewowego bez wyrzutów sumienia – po prostu Effortless Speciality. Jej supermoce (poza przystępnością i niską ceną) to łagodny smak i niska kwasowość, możesz stosować ją we wszystkich metodach przelewowych: wrzuć ją do swojego ekspresu – nieważne czy to Melitta, czy Moccamasster – strzel sobie Chemex, Aeropress, V60, french press czy co tam sobie zażyczysz. Będzie pysznie! Metody parzenia: O palarni: HAYB to warszawska palarnia kawy speciality, która robi swoją robotę porządnie i z uśmiechem - lubią kawę, coś o niej wiedzą, robią ją - wyobrażacie sobie lepszy układ? Chodzi o to, żeby smakowało bez czarów, dlatego ich motto to Effortless Speciality. Wśród kaw HAYB znajdziesz jedynie ziarno jakości speciality, zarówno pod przelewowe metody parzenia, jak i pod espresso, single oraz blendy.
Najniższa cena: 89,90 zł
94,00 zł
Promocja
HAYB - Się Przelewa Kwiat 500g

Producent: HAYB

Data palenia: 20.08.2024

Kawa ziarnista jakości speciality z Etiopii, wypalona w warszawskiej palarni HAYB. Palona jasno, polecana szczególnie do kawiarni  jako ziarno do gastronomicznych ekspresów przelewowych. Sprawdzi się również do dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W filiżance można odnaleźć kwiatowy aromat oraz nuty owocowo-herbaciane. Pochodzenie: Etiopia Guji Opinia roastera: Jej supermoce (poza przystępnością i niską ceną) to łagodny smak i niska kwasowość, możesz stosować ją we wszystkich metodach przelewowych: wrzuć ją do swojego ekspresu – nieważne czy to Melitta, czy Moccamasster – strzel sobie Chemex, Aeropress, V60, french press czy co tam sobie zażyczysz. Będzie pysznie. Metody parzenia: O palarni: HAYB to warszawska palarnia kawy speciality, która robi swoją robotę porządnie i z uśmiechem - lubią kawę, coś o niej wiedzą, robią ją - wyobrażacie sobie lepszy układ? Chodzi o to, żeby smakowało bez czarów, dlatego ich motto to Effortless Speciality. Wśród kaw HAYB znajdziesz jedynie ziarno jakości speciality, zarówno pod przelewowe metody parzenia, jak i pod espresso, single oraz blendy.
Najniższa cena: 69,90 zł
87,00 zł
Promocja
HAYB - Się Przelewa Tropik Filter 1kg

Producent: HAYB

Data palenia: 20.08.2024

Kawa ziarnista jakości speciality z Kolumbii, wypalona w warszawskiej palarni HAYB. Palona jasno, polecana szczególnie do kawiarni  jako ziarno do gastronomicznych ekspresów przelewowych. Sprawdzi się również do dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W filiżance można odnaleźć nuty dojrzałych owoców, karmelu oraz rumu. Mieszanka składa się z kaw: - 100% Kolumbia Opinia roastera: ŻAR TROPIKÓW! To nie przelewki – Się Przelewa Tropik to czwarty (i najnowszy) przelewik z serii, taki owocowy, ale inaczej niż Owoc. Tej kawy potrzebowaliśmy wszyscy – i w końcu ją mamy. Domknęliśmy kwartet tropikalnie owocową Kolumbią w wydaniu daily – a jej atrakcyjna cena zachęca do wypicia jeszcze jednej kawki i kolejnej! Seria SIĘ PRZELEWA to w ogóle proste sytuacje. Kawka nie wymaga od Ciebie skrupulatnego liczenia klików, będzie dobra, możesz wsypać ją do ekspresu przelewowego bez wyrzutów sumienia – po prostu Effortless Speciality. Jej supermoce (poza przystępnością i niską ceną) to łagodny smak i niska kwasowość, możesz stosować ją we wszystkich metodach przelewowych: wrzuć ją do swojego ekspresu – nieważne czy to Melitta, czy Moccamasster – strzel sobie Chemex, Aeropress, V60, french press czy co tam sobie zażyczysz. Będzie pysznie! Metody parzenia: O palarni: HAYB to warszawska palarnia kawy speciality, która robi swoją robotę porządnie i z uśmiechem - lubią kawę, coś o niej wiedzą, robią ją - wyobrażacie sobie lepszy układ? Chodzi o to, żeby smakowało bez czarów, dlatego ich motto to Effortless Speciality. Wśród kaw HAYB znajdziesz jedynie ziarno jakości speciality, zarówno pod przelewowe metody parzenia, jak i pod espresso, single oraz blendy.
Najniższa cena: 142,90 zł
179,00 zł
Nowość
HAYB - Kostaryka Las Lajas Perla Negra Filter 250g

Producent: HAYB

Data palenia: 07.08.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kostaryki, wypalona w warszawskiej palarni HAYB. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku pojawiają się nuty zbliżone do ananasa, mango i dżemu porzeczkowego. Kraj pochodzenia ziarna: Kostaryka Region: Central Valley Odmiana: Caturra, Catuai Metoda obróbki: Perla Negra Wynik w cuppingu: 87,5 / 100 punktów Położenie upraw: 1300 - 1825 m n.p.m. Jeden rabin powie tak… Drugi rabin powie mu, że ma być cicho, bo plantacja wie lepiej niż przypadkowi internauci. Na forach internetowych trwała walka, czy obróbka Black Honey to to samo, co Perla Negra. Info prosto z plantacji - NIE, TO INNE PROCESY!!! Tu mamy właśnie Perla Negrę.  Sam proces to w sumie natural, z tym że Francisca suszy ziarna niebezpośrednio pod słońcem, tylko kładzie na kawkę taką plandekę, która ""chroni"" ją przed zbyt agresywnym suszeniem. Kawka zmienia kolor na czarny, stąd nazwa - czarna perła. Suszenie ok. 5 tygodni i przez te 5 tygodni kawa jest obracana kilkanaście razy na dobę! Pomimo kapelusika nie zabrakło w niej słonecznej dzikości - tu leżą mocne tropiki! PRZEPIS Aeropress - 16g kawy / 200 ml wody 96' Wlewasz 100ml wody, wsyoujesz kawe, mieszasz 5 razy, wlewasz 100ml, zakręcasz, czekasz do 1:30, przeciskasz do 2:00 / Drip - 18g kawy / 300 ml wody 96' 22 klik. 300ml wody wlewasz na 3 zalania. Co każde zalanie czekasz 40 sekund. Całośc parzenia powinna trwać ok 2:30-2:40
Nowość
HAYB - Indonezja Team Pegasing Carbonic Maceration Filter 250g

Producent: HAYB

Data palenia: 25.09.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Indonezji, wypalona w warszawskiej palarni HAYB. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku pojawiają się nuty zbliżone do malin, mandarynki i czekolady. Kraj pochodzenia ziarna: Indonezja Region: Panta Musara, Pegasing Odmiana: Tim Tim & Gayo 1 Metoda obróbki: Carbonic Maceration Wynik w cuppingu: 87 / 100 punktów Położenie upraw: 1300 - 1500 m n.p.m. OPINIA ROASTERA Karboniczna maceracja, nudnej kawy masakracja Tutaj proces wyglądał w następujący sposób: Wiśnie umieszcza się w plastikowych zbiornikach fermentacyjnych, do których wprowadzane jest CO2 w celu wyparcia całego tlenu. W beztlenowej atmosferze wiśnie fermentują przez 70 – 80 godzin. Następnie kawę umieszcza się na podniesionych łóżkach i suszy przez 20–25 dni, regularnie obracając. Całość odbywa się w wybudowanym do tego celu pomieszczeniu w którym monitorowana jest temperatura. Efekt tutaj wypada niezwykle słodko! 
HAYB - Się Przelewa Starter Pack 4 x 250g

Producent: HAYB

Data palenia: 30.08.2024

Zestaw 4 kaw ziarnistych jakości specialty z palarni HAYB. Palone jasno, idealne do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. To doskonały sposób na spróbowanie kaw różnego pochodzenia, o różnych profilach smakowych. Kawy w zestawie: 1 x 250g kawy ziarnistej Się Przelewa Owoc 1 x 250g kawy ziarnistej Się Przelewa Kwiat 1 x 250g kawy ziarnistej Się Przelewa Klasyk 1 x 250g kawy ziarnistej Się Przelewa Tropik Seria SIĘ PRZELEWA to proste sytuacje. Kawka nie wymaga od Ciebie skrupulatnego liczenia klików, będzie dobra, możesz wsypać ją do swojego ekspresu przelewowego bez wyrzutów sumienia – po prostu Effortless Speciality. Się Przelewa to kawa dla ludzi, kawa do domu, kawa na dobry początek i środek dnia. To uczciwa, solidnie pracująca seria. Chcesz sobie dripnąć? Sypnąć dobrą kawką, przelać coś smacznego? No to mamy to w wygodnym pakiecie! Cztery warianty od najbardziej klasycznego, czekoladowo-orzechowego KLASYKA (nomen omen), przez syropowo słodziutki (i zupełnie nowy w naszej ofercie!) TROPIK, delikatnie herbaciany KWIAT aż do bomby owocowo-rześkich smaków w OWOCU. Ten zestaw jest po to, żeby łatwiej Ci było znaleźć Twoje daily, Twoją spirit coffee, albo po prostu codziennie spijać inny przelewik (mamo, jaki to jest luksusik!). Smacznego!  
Nowość
HAYB - Kenia Kiri Washed Filter 250g

Producent: HAYB

Data palenia: 25.09.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kenii, wypalona w warszawskiej palarni HAYB. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku pojawiają się nuty zbliżone do Earl Grey, malin i porzeczek. Kraj pochodzenia ziarna: Kenia Region: Kirinyaga Odmiana: SL28, SL34 Metoda obróbki: Washed Wynik w cuppingu: 87 / 100 punktów Położenie upraw: 2000 m n.p.m. OPINIA ROASTERA Świeźy lot niczym debiut Taco w 2015, niczym epka Tonfy, ale ile można pisać slogan: "świezynka z Kenii" ? Zamiast kolejnych sloganów kilka faktór z farmy: Założona w 1997 r. firma Kiri zajmuje powierzchnię 5 akrów ziemi i obsługuje wioski Gitambi, Kirunyuini, Kerere i Kaboia. Stacja myjąca Kiri zlokalizowana jest w prowincji centralnej, w okręgu Kirinyaga, w Njukiini, w oddziale Gichugu, w pobliżu miasta Kianyaga. Liczba członków wynosi 1400, przy czym 1200 rolników aktywnych zawodowo i 200 rolników nieaktywnych - to znaczy, że rolnicy zajmują się kawą jakby "przy okazji". Tak naprawdę cały szyk tej kawki zawdzięczamy doświadczeniu osób odpowiedzailnych za sortowanie i prrocessing. Takie kawki i takie ekpki przechodzą do historii.
Nowość
HAYB - Etiopia Bette Buna Megadu Natural Anaerobic 96h Filter 250g

Producent: HAYB

Data palenia: 25.09.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Etiopii, wypalona w warszawskiej palarni HAYB. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku pojawiają się nuty zbliżone do dżemu truskawkowego, czereśni i rumu. Kraj pochodzenia ziarna: Etiopia Region: Guji Odmiana: 74112, 74110 Metoda obróbki: Natural Anaerobic 96h Wynik w cuppingu: 87,25 / 100 punktów Położenie upraw: 1900 - 2200 m n.p.m. OPINIA ROASTERA Z pierwszej ręki Lubie takie historie, zwłaszcza, gdy mogę ich doświadczyć bezpośrednio.

 Z Hester Westerveld Syoum poznałem się w Amsterdamie, gdzie wygraliśmy Roast Masters, a już wcześniej nasz serdeczny kolega z palarni A.M.O.C polecił nam jej firmę, rekomendując super jakość ziaren które Hester dostarcza. POTWIERDZAM, JEST DOBRZE. A teraz głos do studia. O swoim biznesie Hester opowiadała tak - ""Jesteśmy rodziną holendersko-etiopską, uprawiającą kawę speciality i oferującą możliwości rozwoju na naszych farmach dla lokalnej społeczności.  Wiemy, że przyszłość produkcji kawy nie jest pewna, więc dokładamy wszelkich starań, aby była spokojniejsza. Razem (z Dawitem Syoum) założyliśmy Bette Buna w 2019 r. Nasze doświadczenie w organizacjach pozarządowych i praca rozwojowa wiele nas nauczyły, a nasza praca z Fundacją Joni, której jesteśmy współzałożycielami, nauczyła nas, jak ważna jest przedsiębiorczość i pomaganie ludziom poprzez budowanie ram dla potencjału. Nie chcemy po prostu „nauczyć kogoś łowić ryby”, chcemy go nauczyć budować fabrykę produkującą wędki"" Także w tym odcinku kawowych historii, opowieść o podejściu firmy, z którą działamy, a nie o tym czy kawa suszyła się tyle czy tyle godzin na słońcu. To rzeczy ważne, ale czasem nie najważniejsze. Istotne jest to, że wysuszyła się idealnie i produkt naszej wspólnej pracy (Ethiopia - Holandia - Polska) stoi właśnie przed Wami, smacznego!
Promocja
HAYB - Się Przelewa Tropik Filter 250g

Producent: HAYB

Data palenia: 20.08.2024

Kawa ziarnista jakości speciality z Kolumbii, wypalona w warszawskiej palarni HAYB. Palona jasno, polecana szczególnie do kawiarni  jako ziarno do gastronomicznych ekspresów przelewowych. Sprawdzi się również do dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W filiżance można odnaleźć nuty dojrzałych owoców, karmelu oraz rumu. Mieszanka składa się z kaw: - 100% Kolumbia Opinia roastera: ŻAR TROPIKÓW! To nie przelewki – Się Przelewa Tropik to czwarty (i najnowszy) przelewik z serii, taki owocowy, ale inaczej niż Owoc. Tej kawy potrzebowaliśmy wszyscy – i w końcu ją mamy. Domknęliśmy kwartet tropikalnie owocową Kolumbią w wydaniu daily – a jej atrakcyjna cena zachęca do wypicia jeszcze jednej kawki i kolejnej! Seria SIĘ PRZELEWA to w ogóle proste sytuacje. Kawka nie wymaga od Ciebie skrupulatnego liczenia klików, będzie dobra, możesz wsypać ją do ekspresu przelewowego bez wyrzutów sumienia – po prostu Effortless Speciality. Jej supermoce (poza przystępnością i niską ceną) to łagodny smak i niska kwasowość, możesz stosować ją we wszystkich metodach przelewowych: wrzuć ją do swojego ekspresu – nieważne czy to Melitta, czy Moccamasster – strzel sobie Chemex, Aeropress, V60, french press czy co tam sobie zażyczysz. Będzie pysznie! Metody parzenia: O palarni: HAYB to warszawska palarnia kawy speciality, która robi swoją robotę porządnie i z uśmiechem - lubią kawę, coś o niej wiedzą, robią ją - wyobrażacie sobie lepszy układ? Chodzi o to, żeby smakowało bez czarów, dlatego ich motto to Effortless Speciality. Wśród kaw HAYB znajdziesz jedynie ziarno jakości speciality, zarówno pod przelewowe metody parzenia, jak i pod espresso, single oraz blendy.
Najniższa cena: 39,90 zł
49,00 zł
HAYB - Rwanda Mahembe Anaerobic Honey Filter 250g

Producent: HAYB

Data palenia: 09.07.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Rwandy, wypalona w warszawskiej palarni HAYB. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku pojawiają się nuty zbliżone do miodowego melona, jaśminowej herbaty i grejpfruta. Kraj pochodzenia ziarna: Rwanda Region: Western Province Farma: Mahembe Odmiana: Red Bourbon Metoda obróbki: Anaerobic Honey  Wynik w cuppingu: 87 / 100 punktów Położenie upraw: 1700 - 1900 m n.p.m. Łezka się w oku kręci! Poznalismy Williego - chłopaka odpowiedialnego za obróbkę i jakość kawy która przed Wami. Super gość, pełen zajawki, wiary i energii do testowania nowych sposobów uprawy kawy. Anaerobic charakteryzuje sie tym, że kawa fermentuje w beztlenowej atmosferze, w tym przypadku przez 96 godzin - przedłużona fermentacja dodaje kawie słodyczy i funku. Jednak Willy czówa nad wszystkim i w kawie nie znajdziemy nut cytrynowej lub octowej kwasowości. Kawa jest czysta, elegancka, z bardzo dlugim, przyjemnym, grejpfrutowym posmakiem! PRZEPIS Aeropress - 16g kawy / 200 ml wody 96' Wlewasz 100ml wody, wsyoujesz kawe, mieszasz 5 razy, wlewasz 100ml, zakręcasz, czekasz do 1:30, przeciskasz do 2:00 / Drip - 18g kawy / 300 ml wody 96' 22 klik. 300ml wody wlewasz na 3 zalania. Co każde zalanie czekasz 40 sekund. Całośc parzenia powinna trwać ok 2:30-2:40
Promocja
HAYB - Kostaryka Hacienda Sonora Natural Filter 250g (outlet)

Producent: HAYB

Data palenia: 22.05.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kostaryki, wypalona w warszawskiej palarni HAYB. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku pojawiają się nuty zbliżone do hibiskusa, porzeczki i czerwonej pomarańczy. Kraj pochodzenia ziarna: Kostaryka Region: Alajuela,Central Valley Odmiana: SL28 Metoda obróbki: Natural  Wynik w cuppingu: 88 / 100 punktów Położenie upraw: 1300 m n.p.m.
75,01 zł
Nowość
HAYB - Etiopia Kontoma Washed Filter 250g

Producent: HAYB

Data palenia: 30.07.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Etiopii, wypalona w warszawskiej palarni HAYB. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku pojawiają się nuty zbliżone do limonki, maliny i czarnej herbaty z miodem. Kraj pochodzenia ziarna: Etiopia Region: Sidama Odmiana: Variety 74158 Metoda obróbki: Washed Wynik w cuppingu: 86,75 / 100 punktów Położenie upraw: 2100 - 2300  m n.p.m.  
Promocja
HAYB - Się Przelewa Kwiat 1kg

Producent: HAYB

Data palenia: 29.07.2024

Kawa ziarnista jakości speciality z Etiopii, wypalona w warszawskiej palarni HAYB. Palona jasno, polecana szczególnie do kawiarni  jako ziarno do gastronomicznych ekspresów przelewowych. Sprawdzi się również do dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W filiżance można odnaleźć kwiatowy aromat oraz nuty owocowo-herbaciane. Pochodzenie: Etiopia Guji Opinia roastera: Jej supermoce (poza przystępnością i niską ceną) to łagodny smak i niska kwasowość, możesz stosować ją we wszystkich metodach przelewowych: wrzuć ją do swojego ekspresu – nieważne czy to Melitta, czy Moccamasster – strzel sobie Chemex, Aeropress, V60, french press czy co tam sobie zażyczysz. Będzie pysznie. Metody parzenia: O palarni: HAYB to warszawska palarnia kawy speciality, która robi swoją robotę porządnie i z uśmiechem - lubią kawę, coś o niej wiedzą, robią ją - wyobrażacie sobie lepszy układ? Chodzi o to, żeby smakowało bez czarów, dlatego ich motto to Effortless Speciality. Wśród kaw HAYB znajdziesz jedynie ziarno jakości speciality, zarówno pod przelewowe metody parzenia, jak i pod espresso, single oraz blendy.
Najniższa cena: 131,90 zł
165,00 zł
HAYB - Kostaryka Las Lajas Alma Negra Filter 250g

Producent: HAYB

Data palenia: 09.07.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kostaryki, wypalona w warszawskiej palarni HAYB. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku pojawiają się nuty zbliżone do jagód, dojrzałego agrestu i Cherry Coke. Kraj pochodzenia ziarna: Kostaryka Region: Central Valley Odmiana: Caturra, Catuai Metoda obróbki: Alma Negra (Special) Wynik w cuppingu: 87.5 / 100 punktów Położenie upraw: 1300 - 1825 m n.p.m.
Nowość
HAYB - Birma Ywangan Carbonic Maceration Washed Filter 250g

Producent: HAYB

Data palenia: 06.09.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Birmy, wypalona w warszawskiej palarni HAYB. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku pojawiają się nuty zbliżone do figi, czekolady i brązowego cukru. Kraj pochodzenia ziarna: Birma Region: Shan Odmiana: Red Catuai Metoda obróbki: Carbonic Maceration Washed Wynik w cuppingu: 85,75 / 100 punktów Położenie upraw: 1350 m n.p.m. OPIS Ta kawcia jest dla mnie tak ciekawa jeżeli chodzi o pochodzenie i obróbkę, więc pare słów o jednym i drugim. Mjanma - państwo położone w Azji Południowo-Wschodniej nad Zatoką Bengalską i Morzem Andamańskim, wzdłuż rzeki Irawadi. Graniczy z Chinami, Tajlandią, Indiami, Laosem oraz Bangladeszem. Klimat monsunowy, połowę powierzchni zajmują lasy. Dominującą religią jest buddyzm, a grupą etniczną – Bamarowie, którzy przybyli tu około IX wieku. Początkiem państwowości birmańskiej było powstałe w XI wieku Królestwo Paganu, którego tradycje kontynuowało Taungu, a następnie dynastia Konbaung, pokonana przez Brytyjczyków. Największym miastem jest Rangun, drugie miejsce zajmuje Mandalaj. Gospodarka Mjanmy jest oparta na uprawie ryżu oraz przemyśle spożywczym i drzewnym. To tylko początek historii, po więcej zapraszam do podkastu Dział zagraniczny, a teraz na druga nóżkę garśc informacji o obróbce i samej kawci ten lot zawdzięczamy dwóm innowatorkom sceny kaw speciality w Birmie: Su Nandar Linn i Thi Ha Gyawalie, które chciały poprawić warunki życia kobiet uprawiających kawę w Ywangan. Ich kawy produkowane są wyłącznie przez kobiety i obecnie współpracują z ponad 400 kobietami-producentkami w całym regionie. Kawa ta produkowana jest przy użyciu innowacyjnych technik tz Carbonic Maceration, wykorzystujących zarówno mokrą, jak i suchą fermentację przed suszeniem ziaren na podwyższonych złożach. W przypadku fermentacji na sucho wiśnie umieszcza się w szczelnych zbiornikach, aby podnieść poziom Brixa (stopień słodyczy), co pomaga zwiększyć treściwość i słodycz. W przypadku fermentacji mokrej wiśnie umieszcza się pod wodą w zamkniętych zbiornikach na określony czas, aż do osiągnięcia pożądanego poziomu pH. Do brzegu: mamy bardzo ciekawy napar, ale jednocześnie bardzo kawowy i klasyczny. Jaram się kawkami z Azjii, bo to troche inne smaki niż te, które znałęm dotychczas w kawie. Udało nam się poznać importera wyspecjalizowanego tylko w tych kawach, który regularnie lata na plantacje, więc możecie być pewni, że w krótce kolejne odsłony tej części kawowego światka.
Promocja
HAYB - Się Przelewa Owoc 500g

Producent: HAYB

Data palenia: 20.08.2024

Kawa ziarnista jakości specialty wypalona w warszawskiej palarni HAYB. W opakowaniu znajdziesz ziarna o punktacji 86+ w 100% pochodzące z Rwandy. Kawa palona jasno, polecana szczególnie do kawiarni jako ziarno do gastronomicznych ekspresów przelewowych. Sprawdzi się również do dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W filiżance można odnaleźć wysoką słodycz, która idzie ręka w rękę z przyjemną kwasowością – jak dojrzały, soczysty, letni owoc. Mieszanka składa się z kaw: - 100% Rwanda Opinia roastera: TO OWOC – NIE ZAKAZANY! To nie przelewki – Się Przelewa Owoc to przelewik, taki owocowy, lekki, zbalansowany, z dużą dawką słodyczy i rześką kwaskowością. To owocowa myta Afryka – Rwanda konkretnie – w wydaniu daily. Jej atrakcyjna cena zachęca do wypicia jeszcze jednej kawki i kolejnej! Seria SIĘ PRZELEWA to w ogóle proste sytuacje. Kawka nie wymaga od Ciebie skrupulatnego liczenia klików, będzie dobra, możesz wsypać ją do ekspresu przelewowego bez wyrzutów sumienia – po prostu Effortless Speciality. Jej supermoce (poza przystępnością i niską ceną) to łagodny smak i niska kwasowość, możesz stosować ją we wszystkich metodach przelewowych: wrzuć ją do swojego ekspresu – nieważne czy to Melitta, czy Moccamasster – strzel sobie Chemex, Aeropress, V60, french press czy co tam sobie zażyczysz. Będzie pysznie! Metody parzenia: O palarni: HAYB to warszawska palarnia kawy speciality, która robi swoją robotę porządnie i z uśmiechem - lubią kawę, coś o niej wiedzą, robią ją - wyobrażacie sobie lepszy układ? Chodzi o to, żeby smakowało bez czarów, dlatego ich motto to Effortless Speciality. Wśród kaw HAYB znajdziesz jedynie ziarno jakości speciality, zarówno pod przelewowe metody parzenia, jak i pod espresso, single oraz blendy.
Najniższa cena: 79,90 zł
87,00 zł
HAYB - Indonezja Ijen Highlands Washed Filter 250g

Producent: HAYB

Data palenia: 09.07.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Indonezji, wypalona w warszawskiej palarni HAYB. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku pojawiają się nuty zbliżone do czekolady, suszonej figi i orzechów włoskich. Kraj pochodzenia ziarna: Indonezja Region: East Java Odmiana: Bourbon, Kartika Metoda obróbki: Washed Wynik w cuppingu: 85,25 / 100 punktów Położenie upraw: 1100 - 1500 m n.p.m. Z natury, nie z komputera Wlikajcie sobie w wyszukiwarkę „indonesia ijen”. Bez kawy, bez niczego - patrzcie tylko na ten landszaft. Wygląda trochę AI-generated, nie? A tu popatrz, niespodzianka - matka natura stworzyła piękny teren, na którym rolnicy-prawdziwi profesjonaliści, mogli zajmować się naprawdę wybuchowymi ziarnami ziarnami.. Pestki kawowca przeszły tu przez obróbkę mytą - wpierw 24-godzinna fermentacja, następnie mycie do czysta, by pozbyć się resztek owoców. Następnie ziarna suszone były na słońcu, obracane nieustannie, by osiągnąć równy efekt. Wysłane do suchego młyna Driyorejo pozbyły się pergaminu, czyli naturalnej osłonki ziarna - a potem już tylko sortowanie, by zatrzymać tylko te najładniejsze egzemplarze. I bam - pyszna kawka o mocno czekoladowo-bakaliowym profilu u naszego importera, w naszym piecu - a już zaraz w Twoim kubku. Jest pięknie!
Nowość
HAYB - Etiopia Kontoma Natural Filter 250g

Producent: HAYB

Data palenia: 07.08.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Etiopii, wypalona w warszawskiej palarni HAYB. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku pojawiają się nuty zbliżone do mrożonej herbaty cytrynowej, truskawek i dżemu brzoskwiniowego.  Kraj pochodzenia ziarna: Etiopia Region: Sidama Odmiana: Variety 74158 Metoda obróbki: Natural Wynik w cuppingu: 86,75 / 100 punktów Położenie upraw: 2100 - 2300  m n.p.m. Dżem dobry Natural z Etiopii to zawsze obietnica dżemowatej filiżanki, ale tutaj smak przerósł nasze oczekiwania. Słodka, dżemowa, smakująca jak dojrzałe brzoskwinie - a jednak, kawa. Region Sidama w Ethiopii to gwarancja jakości. W ostatnich latach powstało tam wiele małych stacji myjących, by ułatwić farmerom sprzedaż i poprawić jakość kawy. Jeżeli szukasz słodkiego, pełnego, przelewu, ale marzy Ci się podróż z Ameryki Centralnej do Afryki, to możemy być Twoim biurem podróży. Zapnij pasy, zapraszamy!  PRZEPIS  Aeropress - 16g kawy / 200 ml wody 96' Wlewasz 100ml wody, wsyoujesz kawe, mieszasz 5 razy, wlewasz 100ml, zakręcasz, czekasz do 1:30, przeciskasz do 2:00 / Drip - 18g kawy / 300 ml wody 96' 22 klik. 300ml wody wlewasz na 3 zalania. Co każde zalanie czekasz 40 sekund. Całośc parzenia powinna trwać ok 2:30-2:40  

Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!

Nowość
ROYAL BEANS
HAYB - Fake Fermentation Filter 3x100g

Producent: HAYB

Data palenia: 08.08.2024

Zestaw trzech 100-gramowych opakowań kaw, wypalonych przez warszawską palarnię HAYB. Palone jasno, idealne do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W skład zestawu wchodzą: FF #005/ 2024: Colombia Monteblanco Passion Fruit Fermentation Kraj pochodzenia: Kolumbia Region: Huila Odmiana: Purple Caturra Położenie upraw: 1730 m n. p. m. Obróbka: Washed + Passion Fruit Fermentation Punkty w cuppingu: 89 / 100 punktów Profil sensoryczny: marakuja, pinacolada, syrop z granata Łeb jak sklep Do tej kawki doprowadziła niezła kmina, ale było warto! Rodrigo Sánchez Valencia to dobry gagatek! Niedość, że zasadził bardzo rzadką odmianę - Purple Caturra, to jeszcze postanowił do fermentacji dorzucić marakuję. Jak, po co i dlaczego? No słuchaj: Caturra Purple została dobrana do procesu ze względu na jej wszechstronność. Dzięki swojej dużej słodyczy zapewnia mikroorganizmom optymalną powierzchnię do działania. Ale nie zaczyna się od ziarna - wpierw fermentujemy marakuję z dodatkiem lokalnego owocu - cholupa (urokliwie znana też jako kamienna granadilla). Tę mieszaninę poddaje się fermentacji przez 8 dni. Następnie do umieszczonej w beczce kawy dodaje się 80 litrów otrzymanego materiału. 200-litrowe plastikowe beczki są całkowicie uszczelnione. Tutaj fermentacja trwa przez kolejne 150 godzin. Kolejnym krokiem jest oczyszczenie z resztek śluzu, a następnie suszenie przez 18-20 dni. Ziarna przechowywane są w workach przez jeden lub dwa miesiące. Przed wysłaniem na eksport są czyszczone za pomocą maszyny do łuskania ziaren z parchmentu, czyli naturalnej ""osłonki"" pestki. Ten skomplikowany proces daje bajecznie łatwą do zaparzenia kawkę. Tej kawy nie da się zepsuć! Zaparz tak, jak lubisz i baw się dobrze!   PRZEPIS Aeropress - 16g kawy / 200 ml wody 96' Wlewasz 100ml wody, wsyoujesz kawe, mieszasz 5 razy, wlewasz 100ml, zakręcasz, czekasz do 1:30, przeciskasz do 2:00 / Drip - 18g kawy / 300 ml wody 96' 22 klik. 300ml wody wlewasz na 3 zalania. Co każde zalanie czekasz 40 sekund. Całośc parzenia powinna trwać ok 2:30-2:40 FF #006/ 2024: Colombia Monteblanco Coconut Lemonade Natural Kraj pochodzenia: Kolumbia Region: Huila Odmiana: Purple Caturra Położenie upraw: 1730 m n. p. m. Obróbka: Natural + Coconut Lemonade Punkty w cuppingu: 89 / 100 punktów Profil sensoryczny: pinacolada, papaja, limonka Całą serie kaw fermentowanych z owocami wybrałem z portfolio farmera, z którym miałem okazję się poznać w grudniu u niego na farmie w Colombii. Rodrigo Sanchez ma łeb jak sklep i mega jara się różnymi podejściami do obróbki kawy. Patrzcie co rozkminił tutaj, abyśmy finalnie mogli wypić kawkę o nazwie coconut lemonade: Selekcja mikroorganizmów: czyli hodowla Lactobacillus (bakterii kwasu mlekowego) i saccharomyces cerevisiae (mówiąc ogólnie drozdży) Przygotowanie zaczynu, który będzie dodany do fermentacji: Mieszanka mikroorganizmów z cytrusami i suszonymi płatkami kokosa Fermentacja: Wiśnie kawy są fermentowane z zaczynem przez 190 godzin, bez dostępu powietrza. Koncowy etap: Zapewnienie poziomu Brixa (w tej jednostce mierzymy ilośc cukru) powyżej 6 i utrzymania pH powyżej 4, aby podkreślić nuty owocowe bez zmiany smaku kawy.  PRZEPIS Aeropress - 16g kawy / 200 ml wody 96' Wlewasz 100ml wody, wsyoujesz kawe, mieszasz 5 razy, wlewasz 100ml, zakręcasz, czekasz do 1:30, przeciskasz do 2:00 / Drip - 18g kawy / 300 ml wody 96' 22 klik. 300ml wody wlewasz na 3 zalania. Co każde zalanie czekasz 40 sekund. Całośc parzenia powinna trwać ok 2:30-2:40 FF #007/ 2024: Colombia El Mirador Strawberry Natural Kraj pochodzenia: Kolumbia Region: Huila Odmiana: Catiope Położenie upraw: 1730 m n. p. m. Obróbka: Natural + Strawberry Punkty w cuppingu: 89 / 100 punktów Profil sensoryczny: truskawka, syrop z czarnego bzu, białe żelki Tego pana też poznałem w Colombii. Pionier, naukowiec, zajawkowicz. Jego baza, w której robił eksperymenty na małych próbkach kawy wyglądala jak laboratorium. Patrzcie co zrobił w tym laboratorium, aby kawka bardziej przypominała truskawkowy deser niż regularną kawę. Zebrane wiśnie kawowca poddawane są procesowi dezynfekcji roztworem kwasu cytrynowego - abyśmy byli pewni, że żadne ""dzikie"" drozdże, lub bakterie nie wbijają na naszą impreze pod nazwą fermentacja. Następnie rozpoczynamy proces współfermentacji W 200L naczyniu znajduje się nasz zaczyn - czyli skarmelizowane truskawki. Do 200l zaczynu dodajemy 150kg wiśni kawowca. Do zaczynu i kawy dodawany jest brązowy cukier, aby rozpędzić fermentacje. Fermentacja zachodzi bez dostępu powietrza - w celu aktywacji mikroorganizmów. Następnie dodaje się jeszcze węcej naszego zaczynu - kolejne10 litrów - stosunek na zbiornik dla 96-godzinnej fermentacji. Po 180 godzinach całkowitej fermentacji, kawa zostaje wyciągnięta z wiśni i przeniesiona do strefy suszenia i tam schnie aż osiągnie wilgotność 10,5-11%. PRZEPIS Aeropress - 16g kawy / 200 ml wody 96' Wlewasz 100ml wody, wsyoujesz kawe, mieszasz 5 razy, wlewasz 100ml, zakręcasz, czekasz do 1:30, przeciskasz do 2:00 / Drip - 18g kawy / 300 ml wody 96' 22 klik. 300ml wody wlewasz na 3 zalania. Co każde zalanie czekasz 40 sekund. Całośc parzenia powinna trwać ok 2:30-2:40 Na opakowaniu zawarty jest zły rok palenia.

Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!

HAYB - Honduras Finca el Paraiso Anaerobic Washed Filter 250g

Producent: HAYB

Data palenia: 09.07.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Hondurasu, wypalona w warszawskiej palarni HAYB. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku pojawiają się nuty zbliżone do poziomek, wiśni i yuzu. Kraj pochodzenia ziarna: Honduras Region: Santa Barbara Odmiana: Parainema Metoda obróbki: Natural Anaerobic 72 h Wynik w cuppingu: 88 / 100 punktów Położenie upraw: 1550 m n.p.m. ε(´。•᎑•`)っ  słodka  ૮₍˶ •. • ⑅₎ა ♡ Poziomki, wiśnie i yuzu to ostatnio moje ulubione owocki - a tu wylądowały w świeżym kawczanie. Super soczysta i krągła, a to za sprawą lat doświadczeń, które Wil Edilberto Armijo włożył w produkcję swoich kaw. Wil prowadzi farmę od 1998 roku. Parainema to krzyżówka dwóch przedstawicieli odmiany Sarchimor. Odmiana botaniczna została wyprodukowana w laboratorium przez Instytut Kawy w Hondurasie (IHCAFE). Głównym celem tego eksperymentu było zwiększenie odporności na zarazy, jakie dotykały plantacje kawy, przy jednoczesnym zachowaniu jakości kawy. Ziarna mają piękny kształt [nerdzi docenią], wydaje mi się też, że lubią się z naszym piecem, bo już pierwszy wypał był trafiony w dziesiątkę! Kawa dodatkowo przeszła proces obróbki który polegał na umieszczeniu wiśni w beztlenowej atmosferze na 72h, a następnie na wysuszeniu wiśni jak w tradycyjnym naturalu. Ta kawa to gang słodziaków na jednym obrazku: farmer - importer - roaster. UwU

Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!

Nowość
HAYB - Honduras San Isidro Natural Filter 250g

Producent: HAYB

Data palenia: 06.09.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Hondurasu, wypalona w warszawskiej palarni HAYB. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku pojawiają się nuty zbliżone do mandarynek, suszonej figi i landrynek. Kraj pochodzenia ziarna: Honduras Region: Copán Odmiana: Parainema, Red Catuai Metoda obróbki: Natural Wynik w cuppingu: 86,75 / 100 punktów Położenie upraw: 1200 m n.p.m. OPINIA ROASTERA Wybrałem te ziarna do oferty ze względu na jej prostą złożoność. Oksymoron? Może, ale już tłumacze. Dla mnie ta kawa wbija idealnie w mój segment "daily coffee" Jest słodka, gęsta, przypomina suszone figi i trochę mlecznej czekolady. Jest po prostu bardzo "kawowa" w smaku, ale nie jest nudna. Metoda obróbki to natural, więc klasyczna dlatego regionu metoda przetwarzania kawy. Właściciel farmy - Javier Armando Romero Melga wymasterował ten proces, dlatego zaparzona kawa jest tak czysta, nie znajdziesz tu nut fermentacji. Po festiwalu fake fermentation jaki mieliśmy w sierpniu, z radością zaczynam dzień od takich kawek.  

Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!

Promocja
HAYB - Indie Ratnagiri Estate Red Honey Filter 250g (outlet)

Producent: HAYB

Data palenia: 22.05.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Indii, wypalona w warszawskiej palarni HAYB. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku pojawiają się nuty zbliżone do suszonej figi, daktyli i czekolady mlecznej z orzechami. Kraj pochodzenia ziarna: Indie Region: South Indian Western Ghats Odmiana: Catuai Metoda obróbki: Red Honey Wynik w cuppingu: 86.75 / 100 punktów Położenie upraw: 1200 - 1300 m n.p.m.
60,00 zł

Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!

HAYB - Kenia Karinga AA Washed Filter 250g

Producent: HAYB

Data palenia: 20.08.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kenii, wypalona w warszawskiej palarni HAYB. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku pojawiają się nuty zbliżone do rabarbaru, czarnej porzeczki i bułeczek z jagodami. Kraj pochodzenia ziarna: Kenia Region: Kiambu Odmiana: SL28, SL34 Metoda obróbki: Washed Wynik w cuppingu: 86,75 / 100 punktów Położenie upraw: 1800 - 1950 m n.p.m. PRZEPIS Aeropress - 16g kawy / 200 ml wody 96' Wlewasz 100ml wody, wsyoujesz kawe, mieszasz 5 razy, wlewasz 100ml, zakręcasz, czekasz do 1:30, przeciskasz do 2:00 / Drip - 18g kawy / 300 ml wody 96' 22 klik. 300ml wody wlewasz na 3 zalania. Co każde zalanie czekasz 40 sekund. Całośc parzenia powinna trwać ok 2:30-2:40

Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!

Nowość
HAYB - Kenia Muthuthuini AB Washed Filter 250g

Producent: HAYB

Data palenia: 06.09.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kenii, wypalona w warszawskiej palarni HAYB. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku pojawiają się nuty zbliżone do malin, czarnej herbaty i czarnej porzeczki. Kraj pochodzenia ziarna: Kenia Region: Nyeri Odmiana: SL28, SL34 Metoda obróbki: Washed Wynik w cuppingu: 87,25 / 100 punktów Położenie upraw: 1700 - 1800 m n.p.m. OPIS Podejdź bliżej - bliżej Kenii Team ""Myta Kenia"" nadal piszczy z zachwytu, znowu mamy dla niego gratkę! Nie do pomylenia z żadnym innym regionem, z żadną inną kawą. Kenia w tym sezonie nie zawodzi. Rześki, malinowy w odczuciu napar. Ziarna pochodzą z regionu Nyeri, wiśnie do tej stacji myjącej sprzedaje blisko 1000 rolników. A ja jestem ciekawy czy wśród nas znajdzie się raczej 1000 zwoleniników czy przeciwników kaw z Kenii. Dla mnie te napary to zawsze smak lata. W dripie siedzi to jak złoto. Nie jest ważne czy wypijesz dripa na lodzie, czy na ciepło - nie ma powodu do obaw, bo ta kawka w każdym wariancie wypadnie zjawiskowo! 

Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!

Nowość
HAYB - Kolumbia Aponte Honey Filter 250g

Producent: HAYB

Data palenia: 06.09.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii, wypalona w warszawskiej palarni HAYB. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku pojawiają się nuty zbliżone do brzoskwini, białej herbaty i chmielu. Kraj pochodzenia ziarna: Kolumbia Region: Narino Odmiana: Caturra Metoda obróbki: Honey Wynik w cuppingu: 86,5 / 100 punktów Położenie upraw: 1850 m n.p.m. OPIS La Cooperativa de Cafes Especiales de Narino - to kooperatywa z którą działa nasz importer Cofinet. Ta grupa zrzesza małych farmerów, a head kooperatywy czuwa nad tym, aby farmerzy meli wystarczajaca wiedze, aby do skupu oddać tylko dojrzałe wiśnie. Często dla farmerów z tej kooperatywy kawa to poboczny biznes, nie mają w to takie wkręty jak na plantacjach znanych na całym świecie. Ja jednak mam trochę zajawkę w piciu kaw, które nie pojawiają się w palarniach znanych na całym świecie, albo na zawodach Mistrzostw Świata Baristów. Czuję taką wewnętrzna misję, żeby zarazić Was zajawką na kawy którym Q graderzy dają 85-86 punktów w 100 punktowej skali. To bardzo często zjawiskowe, pełne, pyszne kawy, a są pomijane ze względu na brak wyrobionej marki. Reasumując. Aponte gości u nas drugi rok z rzędu, jaram się kiedy te kawy to bumerangi w naszym sklepie powracające co rok. Możecie spodziewać się w filiżance bardzo delikatnego, czystego naparu. Dla mnie na pierwszym miejscu brzoskwinia i nuty floral. Please enjoy.  

Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!

HAYB - Kolumbia Chillwave LOWCAF Blend Filter 250g

Producent: HAYB

Data palenia: 19.08.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii, wypalona w warszawskiej palarni HAYB. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku pojawiają się nuty zbliżone do mango, ananasa i czerwonych cytrusów. Kraj pochodzenia ziarna: Kolumbia Region: Cauca&Tolimo Odmiana: Caturra&Casillo Metoda obróbki: Washed&Decaf Położenie upraw: 1700 m n.p.m. Weź to na spokojnie, na chłodno – na chillu. Bo to właśnie chillwave blend – czyli kawa, która trochę Cię pobudzi, a trochę da odpocząć. Czyli dokładnie tak, jak powinno być latem. Wszystko dookoła huczy kolorami i zapachami, ty nie musisz już krzyczeć, możesz po prostu spokojnie popłynąć na tej fali. Zrobiliśmy łatwy w obsłudze, nisko-kofeinowy blend, który możesz sączyć od wschodu do zachodu słońca. Kolumbia San Sebastian to czarny koń kawowego magazynu HAYB – cytrusowe orzeźwienie, z solidną słodką bazą. Bezkofeinowa flanka to ziarna od moich dobrych kumpli z Forest Coffee z regionu Tolima w Kolumbii. Z jednej strony ten mix pozwala nam cieszyć się kawką bez herc klekotu, przez (naturalnie!) obniżoną zawartość kofeiny, z drugiej pobudza wyobraźnię – przynosząc soczyste smaki owoców tropikalnych i cytrusów, zwłaszcza na zimno. Pachnie nostalgią, smakuje latem, jak największe chillwave’owe hity. „Hej, ten upadek nie wyglądał dobrze – wszystko w porządku? Stary, co, jaki 2024? Wstawaj, toro y moi wydał debiutancką płytkę, idziemy posłuchać, znalazłem na Soulseeku”.

Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!

HAYB - Kolumbia Condor Decaf Kawa Bezkofeinowa Filter 250g

Producent: HAYB

Data palenia: 07.08.2024

Bezkofeinowa kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii, wypalona w warszawskiej palarni HAYB. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku pojawiają się nuty zbliżone do brzoskwiniowej Ice Tea, malin i melasy.   Kraj pochodzenia ziaren: Kolumbia Region: Tolima Odmiana: Red & Yellow Caturra Metoda obróbki: Sugar Cane Process Położenie upraw: 1450 m n.p.m. Wynik w cuppingu: 85 / 100 punktów   Opinia roastera: NIC SIĘ TU nie zgadza! To Kolumbia, a smakuje jak Etiopia. Decaf, a wcale tego nie czuć. No i to jest powód do dumy. Prężymy się zatem z dumy, bo znowu dowieźliśmy kawkę, którą możesz pić i potem spać. Taką, której wreszcie napiją się ci, którym z kofeiną nie po drodze – co rozumiemy, nawet mimo chorych dawek kofeiny przyjmowanej codziennie przez nas. W ogóle KWIATOWY decaf, no nie było tego, no nie grali jeszcze takiej. A gramy w tę bezkofeinową grę twardo nie od sezonu. Zostanie z nami na dłużej i miej świadomość – poprzednia była naprawdę świetna, a ta jest jeszcze lepsza! Kofeiny pozbawiono ziarna w procesie Sugarcane, który uważa się za jeden z najdelikatniejszych sposobów dekofeinizacji, jednocześnie szybki, ekologiczny i świetnie zachowujący smak kawy. Najpierw ziarno zostaje nawilżone, żeby zwiększyło swoją objętość i podatność na działanie substancji rozpuszczającej. Następnie ziarno obmywa się octanem etylu – naturalnym rozpuszczalnikiem występującym w owocach i warzywach. Pozyskuje się go także z trzciny cukrowej, stąd nazwa metody. Octan etylu łączy się z kwasami chlorogenowymi w kofeinie i wypłukuje ją z ziarna. Następnie ziarna suszy się, do uzyskania pierwotnej wilgotności. Ta metoda uważana jest za jedną z delikatniejszych, bardziej ekologicznych i najlepiej zachowujących walory smakowe kawy. Smak – jest wspaniały. Kofeina – nie ma. No siema, zabraliśmy kawę bezkofeinową na taki poziom, na którym śmiać się z niej mogą tylko mugole.   O palarni: HAYB to warszawska palarnia kawy speciality, która robi swoją robotę porządnie i z uśmiechem - lubią kawę, coś o niej wiedzą, robią ją - wyobrażacie sobie lepszy układ? Chodzi o to, żeby smakowało bez czarów, dlatego ich motto to Effortless Speciality. Wśród kaw HAYB znajdziesz jedynie ziarno jakości speciality, zarówno pod przelewowe metody parzenia, jak i pod espresso, single oraz blendy.

Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!

ROYAL BEANS
HAYB - Kolumbia La Cabana Bourbon Aji Natural Anaerobic + Yeast Filter 250g

Producent: HAYB

Data palenia: 09.07.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii, wypalona w warszawskiej palarni HAYB. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku pojawiają się nuty zbliżone do suszonej śliwki, suszonej figi i limoncello. Kraj pochodzenia ziarna: Kolumbia Region: Huila Odmiana: Bourbon Aji Metoda obróbki: Natural Anaerobic 48h + yeast Wynik w cuppingu: 88.25 / 100 punktów Położenie upraw: 1600 - 1700 m n.p.m. Laboratorium innowacji
 To takie małe eksperymenty - po raz kolejny witamy u siebie  nowości botaniczne.
 Bracia Ortiz potrafią w kawkę! Mamy od nich dwie nowe odmiany botaniczne - Ombligona i tutaj Bourbon Aji. Totalne hiciory, które wypaliliśmy specjalnie na urodziny. A jako że ta ciekawostka botaniczna pojawia się u nas po raz pierwszy - to faktycznie „nowe nowości”.  Ta odmiana pojawiła się niedawno w regionie Huila w Kolumbii. Miejscowi nazywają ją „Bourbon Ají” ze względu na jego pikantny smak. Ten lot William Ortiz przetworzył w następujący sposób: 1. Zbiór 100% dojrzałych wiśni. 2. Fermentacja beztlenowa przez 48 godzin. 3. Utlenianie przez 12 godzin. 4. Mycie kawy w młynku na mokro 5. Fermentacja z sokiem/drożdżami z pierwszej fermentacji przez 48 godzin. 6. Delikatne mycie ziaren w celu usunięcia soku. 7. Suszenie przez około 15 dni. Tyle i aż tyle - krok po kroku nie wydaje się to być takie skomplikowane, ale to naprawdę majstersztyk w niełatwym processingu. Czapki z głów, pijemy ten wyrazisty kompocik! Chociaż,może to już koktajl?

Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!

ROYAL BEANS
HAYB - Kolumbia La Cabana Ombligon Natural Anaerobic + Yeast Filter 250g

Producent: HAYB

Data palenia: 09.07.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii, wypalona w warszawskiej palarni HAYB. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku pojawiają się nuty zbliżone do malin, Lemon Curd i melasy. Kraj pochodzenia ziarna: Kolumbia Region: Huila Odmiana: Ombligon  Metoda obróbki: Natural Anaerobic 120h +yeast (Washed) Wynik w cuppingu: 88,25 / 100 punktów Położenie upraw: 1600 - 1700 m n.p.m. Ciężko o „pierwsze skrzypce” Gdy głośno gra cała orkiestra! Jasne, słychać odmianę botaniczną - a Ombligon mamy u siebie w palarni pierwszy raz! Ale nie sposób zignorować też drożdży, którymi zaszczepiona została ta kawa podczas obróbki. Kawa wpierw fermentowała beztlenowo przez 48h. Z soku, który powstał w tym czasie, bracia Ortiz odseparowali drożdże. Kawa następnie przeszła klasyczny proces washed - wyciągnięcie pestek z wiśni przy użyciu dużej ilości wody. Odhaczono więc już anaerobic i washed - a teraz twist, po tym wszystkim kawa została zaszczepiona drożdżami powstałymi w pierwszej fazie  fermentacji. Ta mieszanka drożdży i kawy washed poleżała kolejne 48 godzin, następnie ziarna zostały dokładnie umyte w wielkiej wannie. Tak wygląda sanatorium w Kolumbii, jeżeli jesteś owocem kawowca. Skomplikowany proces objawia się wysoką, ale zbalansowaną kwasowością. Jak dla mnie mamy tu ciasto z cytrynowym kremem i malinami - które czeka na Ciebie po masażu w miejscowości uzdrowiskowej. Skomplikowany proces objawia się wysoką, ale zbalansowaną kwasowością. Jak dla mnie mamy tu ciasto z cytrynowym kremem i malinami - które czeka na Ciebie po masażu w miejscowości uzdrowiskowej.

Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!

Nowość
HAYB - Kostaryka El Cuzuco Natural Filter 250g

Producent: HAYB

Data palenia: 20.08.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kostaryki, wypalona w warszawskiej palarni HAYB. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku pojawiają się nuty zbliżone do suszonej figi, wiśni i czekolady z rodzynkami. Kraj pochodzenia ziarna: Kostaryka Region: Tarrazú Farma: El Cuzuco Producent: Hellen Mora Odmiana: Caturra Metoda obróbki: Natural Wynik w cuppingu: 87,75 / 100 punktów Położenie upraw: 1700 m n.p.m. OPINIA ROASTERA Do trzech razy sztuka, a pewnie będzie i więcej! Nicolasa poznaliśmy dwa lata temu na kawowych targach w Copenhadze. W zeszłym roku kawy od jego rodziny i przyjaciół debiutowały w naszym sklepiku, a sami pialiśmy za zachwytu pijąc je. Kiedy tylko dostałem cynk, że są dostępne próbki świeżych lotów odrazu poprosiłem o wysyłkę. Wybraliśmy kilka lotów, i ten który przed Wami to powtórka z zeszłego roku. Znakomita, przepysznie przeprocesowana kawa odmiany botanicznej Caturra. Mamy tu natural - złożony, czysty, słodki. Za tą pyszną kawusią z regionu Tarrazu stoi Don William. Full DIY i ja to szanuję - jeszcze do 2015 roku sprzedawał wiśnie do innych młynów, bo sam nie miał odpowiedniej infrastruktury do obróbki. Ale pracował, oszczędzał i w końcu zupełnie się uniezależnił. Od tego czasu doktoryzuje się w obróbce kawy, zwłaszcza w naturalu. Może i nie mam uprawień do wydawania dyplomów (poza kursem Q-gradera…), ale za tak dobrze obrobioną kawkę należy mu się co najmniej habilitacja! Kawa, która idealnie oddaje to jak kompleksowo potrafią smakować kawy z Kolumbii, jednocześnie oddając charakter regionu i odmiany botanicznej. Dużo słodyczy, rześka i rozbudowana kwasowość i odrobinę herbaciany charakter sprawiają, że to dobra kawa zarówno do picia na co dzień, jak i do dłuższej celebracji. PRZEPIS Aeropress - 16g kawy / 200 ml wody 96' Wlewasz 100ml wody, wsyoujesz kawe, mieszasz 5 razy, wlewasz 100ml, zakręcasz, czekasz do 1:30, przeciskasz do 2:00 / Drip - 18g kawy / 300 ml wody 96' 22 klik. 300ml wody wlewasz na 3 zalania. Co każde zalanie czekasz 40 sekund. Całośc parzenia powinna trwać ok 2:30-2:40.

Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!

Nowość
HAYB - Rwanda Rushashi Filter 250g

Producent: HAYB

Data palenia: 07.08.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Rwandy, wypalona w warszawskiej palarni HAYB. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku pojawiają się nuty zbliżone do brzoskwini, dżemu o smaku mango i półwytrawnego wina. Kraj pochodzenia ziarna: Rwanda Region: Gakenke District Odmiana: Red Bourbon Metoda obróbki: Natural Wynik w cuppingu: 87 / 100 punktów Położenie upraw: 1700 - 2000 m n.p.m. Ile znasz zespołów, które druga płytę nagrały lepszą niż pierwszą? Gdyby Rushashi było kapelą to ta płyta była by platyną! Niedawno mieliśmy kawę z tej plantacji w obrobce washed - pierwsza płyta (aczkolwiek nie można tego zespołu wysłac na konkurs debiutantów)  teraz przed Wami natural - druga płyta. Hit! Słodziutka, krągła, z winnym afterem. Kawy z tej kooperatywy znamy od lat i stale są naszym numerem jeden - mogliście je spotkać m.in. w Sie Przelewa Owoc. W zeszłym roku odwiedziliśmy z Wiktorem tę kooperatywę i w końcu poznaliśmy się z właścicielami. Gadaliśmy o robocie - żadne nudy - bo ogrom pracy, jaki jest włożony w dowiezienie tej jakości, zrobił na mnie ogromne wrażenie. Kawy w tej kooperatywie są sortowane i selekcjonowane - tak, aby finalnie zostały tylko te najbardziej czerwone wiśnie - pięć razy. Pięć kurde razy. Przy każdym zbiorze. Znajomy opoiwadał mi, że gdy odwiedzał kawowe kooperatywy w Kenii zauważył, że jest tam bałagan w dokumentach, czasami sa ze sobą mieszane różne partie. Z tym nastawieniem leciałem do Rwandy i mamo jak mi wstyd. Wszysto na tej plantacji chodziło jak w zegraku. kontrola jakości na każdym etapie, a na końcu kontrola jakości przez Q gradera, który odpowiada przed sądem Rwandy za to jakie oceny wystawia. Poważna sprawa! Spróbowalismy z nim kaw przy jednym stole, nasze punktacje prawie, że się pokryły i teraz ten sztosik przed Wami. Zapraszamy.  PRZEPIS Aeropress - 16g kawy / 200 ml wody 96' Wlewasz 100ml wody, wsyoujesz kawe, mieszasz 5 razy, wlewasz 100ml, zakręcasz, czekasz do 1:30, przeciskasz do 2:00 / Drip - 18g kawy / 300 ml wody 96' 22 klik. 300ml wody wlewasz na 3 zalania. Co każde zalanie czekasz 40 sekund. Całośc parzenia powinna trwać ok 2:30-2:40

Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!