Darmowa dostawa od 199 zł
Błyskawiczna wysyłka
365 dni na zwrot

Heresy – palarnia kawy

Mikroloty zamknięte w charakterystycznych brązowych słoiczkach to znak, że mowa o Heresy! Od 2021 reformują kawę, szerząc wiarę w farmy ponad akcesoria i rysując odjazdowe smakowe kółka ponad aptekarskie nuty.

Palarnię interesują wyłącznie nadzwyczajne ziarna od najlepszych farm i producentów. Najwyższa jakość specialty powyżej ≥86 punktów jest na wyciągnięcie ręki. Uprzedzamy, przygoda z herezjami naprawdę wciąga.

Filtrowanie i sortowanie
1 - 11 produktów z 11 dostępnych
Heresy - Antidotum Filter 252g

Producent: HERESY

Data palenia: 29.10.2024

Jakieś 75% całej kawy produkowanej na świecie pochodzi z Brazylii, zdecydowana większość to komercyjne wielkie blendy z całego regionu. W świecie kawy speciality też mamy z nimi do czynienia. Dlatego stworzyliśmy Antidotum, kawę która jest odtrutką na zalew santosów, cerradów, i innych kaw, dalekich od transparentności i ukazywania roli producenta w całym procesie. Dla fanów klasyki, którzy nie odpuszczają sobie jakości. Dla tych, co cenią prawdziwy fair trade. Pierwsza klasyczna Brazylka w ofercie Heresy! Kawa ziarnista jakości specialty, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona jasno, przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku. Profil o klasycznym brazylijskim smaku, z nutami orzechowo-czekoladowymi, w najbardziej jakościowym wydaniu. Kraj pochodzenia ziarna: Brazylia Producent: 20 członków kooperatywy San Coffee Farma: San Coffee Odmiana: mundo novo, topazio, catuai Obróbka: natural Położenie upraw: 900 - 1200 m n.p.m. OBRÓBKA 20 producentów, ta sama, skalibrowana między nimi, naturalna technika obróbki. Dzięki ścisłej współpracy i sztywniutkim standardom każdy z lotów jest przeprocesowany i wysuszony  w niemalże identyczny sposób. FARMA San Coffee to ewenement w Brazylii. Większość kooperatyw w tym kraju zrzesza setki lub tysiące producentów, których rola nierzadko ogranicza się jedynie do dostarczenia kawy, rach-ciach i cześć. San Coffee to tylko 20 producentów, którzy są w tym samym czasie właścicielami firmy, z równo rozłożonymi udziałami po 5%. Pracujemy z nimi od samego początku Heresy, prezentując owocowe mikroloty jak Taquaral, Campo Alegre czy Samambaia. Tym razem czas na klasyczny owoc ich pracy! OPINIA ROASTERA W filiżance najbardziej klasycznie, jak się da. Kwasowość praktycznie niewidoczna, w roli szarej eminencji. Czekolada i orzechy w płynie. No wiesz o co chodzi! OPAKOWANIE Kawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
Darmowa dostawa
Heresy - Elixir Unstable Filter Blend 1001g

Producent: HERESY

Data palenia: 29.10.2024

Jeśli hasło “blend” kojarzy Ci się jedynie z budżetową mieszanką z klasyczną Brazylką, to czas przełamać nudne dogmaty! Ten słoik zawiera 69% owocowego Hondurasu oraz 31% tego-co-akurat-przyszło-roasterowi-do-głowy. Efekt? Zawsze słodko. Zawsze owocowo. Zawsze zaskakująco! A no i zawsze ponad 86 punktów, bo tylko takie kawy mamy w menu. To wielosokowy Elixir, wzniecający emocje jak podczas otwierania prezentu niespodzianki. Do picia na co dzień lub od święta, dla tych co wymagają od codziennej kawy więcej lub dla tych, co od wyjątkowej kawy wymagają też wyjątkowej ceny. Można użyć, aby zacząć przygodę z Herezjami (uwaga, to wciąga)! Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona jasno, przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku. Profil o wysokiej intensywności, głębi oraz zawsze owocowym charakterze! Kraj pochodzenia ziarna: Honduras / jakiś ładny Producent: Marysabel Caballero / jakiś pros Farma: El Puente / jakaś piękna Odmiana: catuai / coś fajnego Obróbka: washed / jakaś dobra Położenie upraw: 1600 - 1900 m n.p.m. / gdzieś wysoko Zbiór: zawsze świeży Wynik w cuppingu: zawsze ponad 86 / 100 punktów OBRÓBKA Baza to klasyczny washed, tak jak pan buk przykazał. Depulping, mycie, chwila fermentacji w tanku i suszenie w idealnych warunkach regionu Marcala. FARMA Catuai z El Puente to ziarno-archetyp. Czysty, słodki, prosty karmelowy napar z nutami czerwonych owoców i pieczątką z cytrusa w tle. Od legendy wśród producentów, znanej na cały świat Marysabel Caballero. Tego nawet nie trzeba specjalnie przedstawiać! Nie da się tutaj nic zrobić źle. OPINIA ROASTERA Niepodobna dwa razy pić tego samego blendu. Wiedział to już Heraklit, a my gościowi wierzymy. Nie miał z kolei jak ogarnąć tego, że życie jest jak izotop helu 6 - szalenie niestabilnym żartem wszechświata. My to wiemy i tak powstał Elixir! Szalenie niestabilny, zawsze słodki. Za każdym razem inny, za każdym razem owocowy. Wrzucamy do niego najlepsze kawy, no bo kto nam zabroni? Siorbnij łyk Elixiru i poczuj się jak… jak chcesz! OPAKOWANIE Kawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
Nowość
Heresy - Gwatemala Mario Recinos Washed Filter 252g

Producent: HERESY

Data palenia: 29.10.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Gwatemali, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona jasno, przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku. W jej smaku można wyczuć nuty ziół, czekolady, jagód i cytrusów. Kraj pochodzenia ziarna: Gwatemala Region: Huehuetenango Producent: Mario Recinos & smallholders farmers Odmiana: caturra & typica Obróbka: washed Położenie upraw: 1600-2000 m n.p.m. Wynik w cuppingu: 86.25 / 100 punktów Kawa od Mario i kilkunastu małych producentów to prawdziwy ewenement. Pochodzi od rdzennych mieszkańców mikroregionu Santa Barbara w znanym kawowym departamencie Huehuetenango. Specyficzne warunki klimatyczne, wysokie położenie do ponad 2000 metrów nad poziomem morza oraz przekazywane z pokolenia na pokolenie umiejętności w zbieraniu wybitnie dojrzałych owoców, dosłownie na moment przed tym, kiedy byłoby już za późno, dają w filiżance głęboki, słodki, wyraźnie owocowy napar, który mógłby z powodzeniem stanąć w szranki z niejednym kilku-torbowym mikrolocikiem. Klasyczny washed, tak jak pan buk przykazał. Depulping świeżych owoców, mycie, dwa dni fermentacji w tanku i suszenie w idealnych warunkach gwatemalskiej Santa Barbary. OPINIA ROASTERA Nieśmiertelny klasyk. Kawa do picia hektolitrami, dniem i nocą. Ewidentne skojarzenia z leśnymi owocami wchodzą tu idealnie w pląsik z bardziej klasycznymi, karmelowymi historiami. Wszystko opięte średnią, lecz bardzo dojrzałą kwasowością. Balans to jej drugie imię. Wkładam koszulę z Wólczanki oraz wystudiowany przez lata uśmiech na twarz i mówię: “W tej cenie??? Panie kochany, to jak za półdarmo!”  
Nowość
Royal Beans
Heresy - Gwatemala La Soledad Washed Filter 252g

Producent: HERESY

Data palenia: 29.10.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Gwatemali, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku.. W jej smaku można wyczuć nuty cytrusów, kwiatów, czekolady, owoców pestkowych i jagód. Kraj: Gwatemala Region: Acatenango Producent: Raul Perez Odmiana: Pacamara Obróbka: Washed Położenie upraw: 1650 m n.p.m. Wynik w cuppingu: 87,25 / 100 punktów O FARMIE I PRODUCENCIE KAWY Finca La Soledad to farma rozpoznawalna zarówno w Polsce jak i w kawowej branży, na te ziarna czekają rok w rok zarówno palarnie, jak i kawowe świrki. Rodzina Raula zajmuje się kawą od 5 pokoleń, nie ustając w poszukiwaniu nowych metod na jeszcze lepsze zbiory. A wychodzi im to świetnie, gdyż wielokrotnie zgarniali wysokie miejsca w Cup of Excellence, a wśród ich klientów od dwóch dekad znajdują się najbardziej cenione palarnie na globie. La Soledad ma idealne warunki do uprawy kawy, dzięki unikalnemu mikroklimatowi Acatenango. Farma ma 90 ha, ale aż połowa jej terenu jest zachowana formie naturalnego lasu, a część przeznaczona pod uprawę awokado, aby zachować równowagę gleby. Bliska relacja z Raulem i jego rodziną powoduje, że znamy te ziarna na wylot i kupujemy je rok w rok, od samego początku istnienia Heresy. O OBRÓBCE ZIAREN KAWY NA FARMIE Obróbka, która została przez Perezów dopracowana do perfekcji przez te wszystkie lata. Mamy depulping, czyli oddzielenie pestek od owocu. Następnie ziarna fermentują w tankach od 36 do 40 godzin. Ten szczególny mikrolot jest potem myty i trafia na afrykańskie łóżka, których przewaga względem patio dotyczy głównie równiejszego przepływu powietrza podczas suszenia, co skutkuje większą kontrolą nad procesem. OPINIA ROASTERA To, że kawy od Raula są w naszym ścisłym topie, jest sprawą jasną jak słońce. Ale tu mamy dodatkowo do czynienia z wyjątkową odmianą botaniczną, pacamarą, jedną z naszych ulubionych w ogóle. Dlaczego? Dobrze wyprodukowana, charakteryzuje się niesamowitą kompleksowością, głęboką słodyczą i szerokim spektrum wyraźnych smaków, których szukamy w kawach. Tutaj na pierwszym planie kwiaty i cała gama owoców. Wszystko domknięte długim, kakaowym posmakiem. Czystość 10/10. Bajka. NASZE OPAKOWANIE Kawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
Nowość
Heresy - Kenia Gakuyuini AA Washed Filter 252g

Producent: HERESY

Data palenia: 29.10.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kenii, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona jasno, przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku. W jej smaku można wyczuć nuty ziół, kwiatów, cytrusów i jagód. Kraj pochodzenia ziarna: Kenia Region: Kirinyaga Farma: Thirikwa coop Odmiana: mixed Kenyan cultivars Obróbka: washed Położenie upraw: 1600 m n.p.m. Wynik w cuppingu: 87.5 / 100 punktów Kooperatywa Thirikwa zrzesza 1553 (!) małych producentów, tzw. smallholderów, z czego prawie połowa to kobiety! Producenci i producentki zbierają w stu procentach ręcznie, a jeszcze tego samego dnia dostarczają wiśnie do Gakuyuini – stacji obróbki, gdzie do procesu używana jest recyrkulowana, świeża woda z pobliskiej rzeki. Niektórzy na piechotę, bo mają całkiem blisko. A inni, ci których poletka położone są dalej w górach, do jednego z dwóch miejsc zbiórki. Świetnie ułożona logistyka do spółki z niezwykle bogatymi, wulkanicznymi glebami w całym regionie pozwalają smallholderom z Thirikwa na produkcję około 250 ton owoców kawowca rocznie. Myta obróbka ma się do Kenii tak, jak wódeczka na stole do polskich imienin.  Typowe i musi być. Przed odarciem z godn…, przepraszam, z wiśni ziarna są najpierw sortowane. Potem spędzają noc i dzień na szalonych rzeczach, w sensie, że fermentują. Około 24 godzin. Następnego dnia chlust wodą na odmułkę! No a potem od ośmiu, do nawet czternastu dni suszenia… OPINIA ROASTERA W końcu, mamy to! Świeże Kenie! Jeden z ulubionych momentów w roku niemal każdego roastera, który wie, co jest pięć. Rok w rok, kupujemy kawy od tych samych kooperatyw z legendarnego regionu Kirinyaga i zaczynamy ten opóźniony sezon od czystej, eleganckiej i pełnej owocowych historii kawy z Thirikwy. Rok temu AB, tym razem AA, czyli większe ziarno i teoretycznie jeszcze wyższe poziomy intensywności i soczystości.  
Heresy - Illuminati Blend Espresso 252g

Producent: HERESY

Data palenia: 29.10.2024

Co powstaje z połączenia Gwatemali z Gwatemalą? Jeszcze więcej Gwatemali w Gwatemali! Ten kraj to nasz ukochany region, do którego robimy regularne wyjazdy, zawsze zaskakując się tym, jak różnorodne kawy potrafi zaserwować. Jeśli Gwatemala kojarzy Ci się z klasycznym smakiem, to Amigo, zazdrościmy Ci jak wiele masz jeszcze do odkrycia! Mamy nadzieję, że lubisz dżemik! Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona średnio, przeznaczona do espresso, kawiarki lub zaparzania w kubku. Profil zbalansowany w smaku, łączący klasyczne i bardziej owocowe nuty, dostarczający wrażeń zarówno fanom tradycyjnych jak i nowoczesnego espresso. Uniwersalne espresso - zarówno pod shota jak i pod mleko. Zarówno dla kawiarni, jak i do domu. Na stałe w heretycznej ofercie! Kraj pochodzenia ziarna: Gwatemala Producent: mali producenci z regionu Jalapa Farma: San Martin i Santa Rosa Odmiana: caturra i bourbon Obróbka: washed i natural Położenie upraw: 1600 - 2200 m n.p.m. OBRÓBKA Mamy tu połączenie mytej i naturalnej obróbki kaw odmiany caturra i bourbon. San Martin to klasyczny washed. Santa Rosa to bardziej pofermentowany naturalnie wariacik. Mytonatural blend! FARMA Kawy z San Martin i Santa Rosa to blendy pochodzące od małych lokalnych producentów z regionu Jalapa. Ich zbiory są łączone i wspólnie obrabiane jako jeden lot. OPINIA ROASTERA Kolejny raz stosujemy tu równanie: bardzo dobre + bardzo dobre ≤ bardzo dobre. W bazie głęboka karmelowa słodycz i mnóstwo dżemowej owocowości, takiej granatowej, z lasu. A jako joker, winno-tropikalny natural. Synergia XXI wieku. OPAKOWANIE Kawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
Heresy - Pastor Universal Blend 1001g

Producent: HERESY

Data palenia: 05.11.2024

Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona ciemniej, przeznaczona do parzenia w ekspresie, kawiarce, french pressie lub w przelewowych metodach parzenia czy zalania w kubku. Profil o niskiej kwasowości, wysokiej słodyczy oraz wyraźniejszej goryczy. To najbardziej budżetowa kawa w ofercie Heresy i być może najbardziej heretyczna! Pastor jest blendem kaw z poprzedniego sezonu, który udowadnia, że nie ma nic złego w transparentnym mówieniu o dacie zbiorów! Palimy tę kawę ciemniej, choć     w taki sposób, aby nadawała się do różnych metod parzenia. Sprawdzi się szczególnie dobrze w ekspresie lub kawiarce, a dla fanów niższej kwasowości, większej goryczy          i ciemniejszych, czekoladowo-karmelowych nut, także w metodach przelewowych. Dlatego nazywamy go blendem uniwersalnym. Pastor nie oferuje kawom życia wiecznego, ale daje drugie tym, które na to zasłużyły! CO TO ZA HEREZJA W niemal każdej palarni zostaje trochę kawy z poprzednich zbiorów, kiedy wjeżdżają już nowe, świeższe, z ostatniego cropu. Te ziarna często wciąż są dobre, szczególnie jeśli ich jakość była wysoka od samego początku, choć zazwyczaj zdarza się, że tracą trochę na intensywności a czasem pojawiają się w nich nuty, kojarzące się z drewnem. Są różne pomysły na ich zagospodarowanie. Sporo palarni sprzedaje je w cenie regularnej, bez ujawniania informacji o dacie zbiorów, niektóre dorzucają do tańszych blendów, inne próbują ukryć smak ciemniejszym paleniem lub aromatyzacją. Aby podkreślić w naszej ofercie nacisk na świeże, aktualne cropy, zawsze w opisie kaw podajemy ich daty. Marzy nam się, by był to branżowy standard! By konsument mógł bardziej świadomie oceniać jakość i świeżość w stosunku do ceny. Tymczasem w samych “past cropach” nie ma nic złego, jeśli powiemy o tym wprost i odpowiednio niżej je wycenimy. Być może to jedno z niewielu takich podejść na rynku, ale czas wnieść trochę więcej transparentności w temacie kaw z poprzednich zbiorów! OPIS KAWY Odmiana: blend Obróbka: blend Producent: blend Farma: blend Origin: blend Położenie upraw: różnie Zbiór: zbiory z poprzedniego sezonu! Wynik w cuppingu: kawy ocenione na minimum 86 / 100 punktów podczas cuppingów na świeżym ziarnie OPINIA ROASTERA Jeśli jesteś coffee geekiem, który szuka w kawie kwiatków i owocków, znajdziesz ich całą gamę w naszej sezonowej ofercie! Jeśli za to wolisz ciemniejsze, klasyczne kawy lub szukasz prezentu dla wujka, babci czy kogoś, kto jeszcze nie poznał świata kawy specialty - mamy to! To intensywna kawa o wysokiej słodyczy, niskiej kwasowości i wyraźnej, choć przyjemnej goryczce (coś jak czekolada 85%), a dzięki wykorzystaniu ziaren z poprzednich zbiorów, ma też dużo niższą cenę, bo sprzedajemy ją “po kosztach”! To też nasz sposób na less waste, bo trochę świetnego ziarna zostało w naszym magazynie.. I tak powstał Pastor. Zdrówko! OPAKOWANIE Kawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
Nowość
Heresy - Kostaryka Finca Carrizal Black Honey Filter 252g

Producent: HERESY

Data palenia: 29.10.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kostaryki, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona jasno, przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku. W jej smaku można wyczuć nuty jagód, wina i przypraw. Kraj pochodzenia: Kostaryka Region: Central Valley Odmiana: caturra Obróbka: black honey Producent: Rodolfo & Ariela Boillat Farma: Finca Carrizal Położenie upraw: 1500 m n.p.m. Wynik w cuppingu: 87,5 / 100 punktów   Uwaga, Finca Carrizal powstała w tym samym roku, kiedy odbył się… pogrzeb Adama Mickiewicza. 134 lata temu. W tym samym czasie rozegrano pierwszy oficjalny mecz piłki nożnej z założonymi siatkami na bramkach. Tak tylko dajemy znać. Dzisiaj prowadzą ją ojciec z córką, kolejno trzecia i czwarta generacja rodzinnych właścicieli farmy. Granice plantacji stanowią dwie czyściutkie rzeki, a 15% powierzchni to naturalny, nietknięty ludzką ręką las. Warun do rozwoju tych czerwonych wisienek jest doskonały – ciepłe, słoneczne dni i chłodne noce. To pierwszy rok, kiedy kupiliśmy kawy od Rodolfo i Arieli i mamy nadzieję na, jak mawiają synowie Albionu, wiele następnych lat, które przyjdą! Przede wszystkim każda pojedyncza wiśnia w Carrizal jest zbierana ręcznie i przechodzi przez dodatkową selekcję jeszcze przed procesem. Następnie, przed oddzieleniem skórki, kalibrowana jest maszyna – w zależności jak rodzaj obróbki honey jest w przypadku konkretnego lotu do zastosowania. Tutaj – black honey, czyli gruba warstwa miąższu wciąż okala ziarno zarówno podczas fermentacji, jak i suszenia. Dzięki temu, oprócz soczystego, owocowego profilu, mamy tutaj głęboką, intensywną,  charakterystyczną dla procesu słodycz. Miodzio!  OPINIA ROASTERA Czas sezonowych debiutów! Kupiliśmy w tym roku wiele pięknych kostarykańskich lotów i mamy tych kąsków sporo na zapleczu. Na pierwszy ogień idzie debiut podwójny, bo kawę z Carrizal kupujemy po raz pierwszy w historii. Rodolfo i Ariela to niesamowicie sympatyczni i uśmiechnięci ludzie, a ich kawy to ścisła jakościowa topka tego originu. Powiem tak – samo mięcho. Słodkie, owocowe, pełne, syropowe, okalające usta. Koniecznie!
Darmowa dostawa
Heresy - Illuminati Blend Espresso 1001g

Producent: HERESY

Data palenia: 29.10.2024

Co powstaje z połączenia Gwatemali z Gwatemalą? Jeszcze więcej Gwatemali w Gwatemali! Ten kraj to nasz ukochany region, do którego robimy regularne wyjazdy, zawsze zaskakując się tym, jak różnorodne kawy potrafi zaserwować. Jeśli Gwatemala kojarzy Ci się z klasycznym smakiem, to Amigo, zazdrościmy Ci jak wiele masz jeszcze do odkrycia! Mamy nadzieję, że lubisz dżemik! Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona średnio, przeznaczona do espresso, kawiarki lub zaparzania w kubku. Profil zbalansowany w smaku, łączący klasyczne i bardziej owocowe nuty, dostarczający wrażeń zarówno fanom tradycyjnych jak i nowoczesnego espresso. Uniwersalne espresso - zarówno pod shota jak i pod mleko. Zarówno dla kawiarni, jak i do domu. Na stałe w heretycznej ofercie! Kraj pochodzenia ziarna: Gwatemala Producent: mali producenci z regionu Jalapa Farma: San Martin i Santa Rosa Odmiana: caturra i bourbon Obróbka: washed i natural Położenie upraw: 1600 - 2200 m n.p.m. OBRÓBKA Mamy tu połączenie mytej i naturalnej obróbki kaw odmiany caturra i bourbon. San Martin to klasyczny washed. Santa Rosa to bardziej pofermentowany naturalnie wariacik. Mytonatural blend! FARMA Kawy z San Martin i Santa Rosa to blendy pochodzące od małych lokalnych producentów z regionu Jalapa. Ich zbiory są łączone i wspólnie obrabiane jako jeden lot. OPINIA ROASTERA Kolejny raz stosujemy tu równanie: bardzo dobre + bardzo dobre ≤ bardzo dobre. W bazie głęboka karmelowa słodycz i mnóstwo dżemowej owocowości, takiej granatowej, z lasu. A jako joker, winno-tropikalny natural. Synergia XXI wieku. OPAKOWANIE Kawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
Nowość
Heresy - Etiopia Aaga Dinsa Washed Filter 252g

Producent: HERESY

Data palenia: 29.10.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Etiopii, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona jasno, przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku. Profil charakteryzuje się wysoką słodyczą i body, perfekcyjnym balansem  oraz nutami przypominającymi kwiaty, cytrusy, herbatę i pestkowe owoce. Kraj pochodzenia ziarna: Etiopia Region: Yirgacheffe Farma: Aga Producent: Aaga Dinsa Odmiana: kurume Obróbka: Washed Położenie upraw: 2200 m n.p.m. Wynik w cuppingu: 88 / 100 punktów Habtamu Fekadu Aga, znana również jako „Kuri Mountain Coffee”, została założona w 2015 roku przez Aaga Dinsę, który odziedziczył farmę oraz stację obróbki po swoim dziadku. Gospodarstwo obejmuje 105 hektarów w Kuri Kebele, o łącznej powierzchni 837 hektarów, w tym gospodarstwa 144 zarejestrowanych smallholderów, którzy dostarczają wiśnie do stacji obróbki. Farma posiada certyfikat organiczny oraz certyfikat Fair for Life. W ramach tego, Habtamu Fekadu przekazuje 12 centów za każdy funt eksportowanej kawy oraz 5% zysków na fundusz rozwoju społeczności. Wykorzystywany on jest następnie do poprawy lokalnej infrastruktury, zapewniając żywność, odzież, edukację, drogi oraz obiekty i sprzęt opieki zdrowotnej. Przed liberalizacją systemu eksportu w Etiopii w 2017 r. firma sprzedawała swoją kawę za pośrednictwem Etiopskiej Giełdy Towarowej (ECX), ale obecnie eksportuje ją bezpośrednio. Piotr odwiedził Aagę w styczniu 2024 roku i był pod ogromnym wrażeniem organizacji, czystości i protokołów, z których korzysta się w Habtamu Fekadu. Dlatego nie mogliśmy doczekać się przez te wszystkie miesiące, aż kawa wyląduje bezpiecznie pod Warszawą i zaczniemy wrzucać ją do słojów! OPINIA ROASTERA Mamy to, w końcu! Pierwsza od daaaaaaawna myta Etiopia pod banderą Heresy. Dla fanów gatunku – kwiatki, cytrusy, herbatka, trochę pestkowych owoców, wszystko w ultra czystym anturażu.  
Nowość
Heresy - Indie Riverdale Estate Lactic Natural Filter 252g

Producent: HERESY

Data palenia: 29.10.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Indii, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona jasno, przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku. Profil charakteryzuje się nutami wina, czekolady, przypraw i owoców tropikalnych. Kraj pochodzenia ziarna: Indie Region: Yercaud Producent: Bracia Balaraman Odmiana: SLN 9 Obróbka: lactic natural Położenie upraw: 1500 m n.p.m. Wynik w cuppingu: 87 / 100 punktów Riverdale Estate to farma prowadzona przez dwóch braci, Prakasha i Mohana, którzy ponad dziesięć lat temu odziedziczyli przepiękny, górzysty teren w Yercaud, idealny pod uprawę kawy. Kawa z Indii kojarzona jest w naszej części świata głównie z produkcji średniojakościowej robusty i jeszcze mnie jakościowej arabiki. Prakash i Mohan od lat przełamują ten stereotyp, stosując nowoczesne i zaawansowane techniki farmingu oraz obróbki. Dzięki całej gamie procesów, od klasycznego washeda, przez naturale o różnych czasach fermentacji, co-fermenty, kończąc na lactikach czy karboniku, różnorodność profili smakowych z Riverdale jest niesłychanie imponująca.

Heresy to polska palarnia kawy, oferująca ziarna jakości specialty ocenione przynajmniej na 86 punktów na 100 możliwych. Brak określania nut smakowych, skupienie na roli farmerów, niepodawanie przepisów parzenia, czy słoiki o pojemności 252 gramów, to tylko niektóre z „herezji” głoszonych przez założycieli marki Heresy, dzięki którym chcą reformować podejście do kawy.

Twórcami Heresy są Piotr Jeżewski - Q-Grader i Vice Mistrz Polski Roasting 2020 oraz Karolina Kosno, wcześniej związana z Coffeedesk i Specialty Coffee Association.

Heresy - kawa i jej wyróżniki


Palarnia Heresy stawia na selekcję najciekawszych mikrolotów, podkreślając przede wszystkim rolę farmy, gdzie kształtuje się większość smaku kawy. Właściciele cenią stałą współpracę z farmerami, bezpośrednią i zrównoważoną dystrybucję oraz regularnie wyjeżdżają na plantacje.

Produkowana przez Heresy kawa pakowana jest w wygodne słoiczki w pełni nadające się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. Etykieta opisuje smak kawy Heresy w formie intuicyjnego wykresu kołowego, na który składają się nuty owocowe, kwiatowe lub pochodne reakcji Maillarda w różnych proporcjach. Widać zatem jak dużo w gotowej kawie będzie można wyczuć cytrusów, słodyczy, kwiatowości i innych smaków.

Heresy coffee najczęściej zamknięta jest w opakowaniu o niestandardowej gramaturze 252g. Dlaczego? Poza przełamywaniem standardów, jednym z argumentów właścicieli jest fakt, że 252 jest podzielne przez 6, a standardowa proporcja zmielonych ziaren kawy do wody, w metodach przelewowych, to 6g do 100g.

Palarnia Heresy - oferta specialty


Heresy palarnia ma ciągle zmieniającą się ofertę najwyższej jakości kaw do metod przelewowych i do espresso. Upolować można zatem różne odmiany kawy z Kenii, Etiopii, Brazylii i innych krajów, poddawane najróżniejszym obróbkom. Wszystko, aby pokazać jak najwięcej dobrych i ciekawych smaków kawy. Zmienność portfolio zdecydowanie zadowoli odkrywców nowych, kawowych smaków.

Jednak w ofercie palarni jest jedna stała pozycja - Heresy Elixir. Soczysty, słodki i owocowy blend kawy z Hondurasu i innego wybranego przez roastera rejonu. Idealna kawa do metod przelewowych na co dzień! Ta kawa Heresy dostępna jest w pojemnościach 252g i 1001g. Mniejsza - w sam raz na spróbowanie - i większa - kiedy już ją pokochacie!