Darmowa dostawa od 199 zł
Błyskawiczna wysyłka
365 dni na zwrot

LaCava – kawy z palarni

Palarnia kawy LaCava powstała w 2009 r. z misją, aby dostarczać najlepszej jakości ziarna. W kawowym portfolio LaCavy znajdują się kawy jakości specialty, które uzyskały w testach minimum 80 punktów na 100 możliwych.

Piece LaCavy wypalają ziarna pod wszystkie metody parzenia: alternatywy oraz espresso. Zespół tej palarni dba, aby każdy miał możliwość wybrać się w kawową podróż po świecie specialty w towarzystwie najciekawszych nut smakowych: od truskawek, guawy, różanej herbaty po rum, koniak i kakao. Całość zamknięta w charakterystycznych opakowaniach z autorskimi ilustracjami zwieńczonych złotą klamrą tworzy najlepszy dodatek na kawową półkę.  

Filtrowanie i sortowanie
1 - 36 produktów z 58 dostępnych
LaCava - Spirit of Origin Espresso 350g

Producent: LACAVA

Data palenia: 28.10.2024

Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty pochodząca z Rwandy, Kolumbii i Gwatemali, wypalona w palarni LaCava. Palona w średnim stopniu, przeznaczona do espresso - doskonale sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W smaku wyczuwalne są nuty truskawek, ciemnej czekolady i brązowego cukru. Kraj pochodzenia ziarna: Rwanda / Kolumbia / Gwatemala Region: Gicumbi / Las Guzmanias / La Pastora Odmiana: Red Bourbon / Castillo / Bourbon, Caturra, Catuai, Pache Obróbka:  Washed / Natural Położenie upraw: 1450 - 1500 / 1500 / 1200 - 1300 m n.p.m. Punkty w cuppingu: 84 / 100 punktów Sezonowy blend pod espresso W przypadku każdej edycji espresso dążymy z pasją do palenia wyłącznie ziaren pochodzących ze świeżych zbiorów. Choć każda edycja może różnić się originem, to zawsze zachowujemy unikalny charakter każdego produktu oraz ducha naszej marki. Nasz Head Coffee Roaster Aleksander Smęt pozyskuje tylko wyraziste, czyste i słodkie ziarna przepełnione owocowym potencjałem gwarantując złożoność i perfekcję sezonowego wyboru kaw. Duchowa przygoda Spirit of Origin to symbol niezwykłych doznań. Zaczyna się od subtelnie owocowej kwasowości, następnie rytmicznie pulsuje nutami czerwonych i leśnych owoców, dając wspaniały, czekoladowy finish otulony słodyczą syropu klonowego. To opowieść o żyznych glebach i ciepłym słońcu oblewającym zjawiskowe wzgórza, gdzie każde drzewko kawowca jest pielęgnowane z oddaniem. To nasze arcydzieło, misja i nasza pasja, zebrane dla tych, którzy doceniają fascynującą drogę od krzewu do wspaniałej filiżanki. Odzwierciedlając dziką istotę natury, ta finezyjna kompozycja jest stworzona, aby pieścić Twoje zmysły i malować jaskrawy krajobraz sensory- czny. Delektuj się bogactwem originu z naszym flagowym blendem.
LaCava - Spirit of Origin Espresso 1kg

Producent: LACAVA

Data palenia: 28.10.2024

Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty pochodząca z Rwandy, Kolumbii i Gwatemali, wypalona w palarni LaCava. Palona w średnim stopniu, przeznaczona do espresso - doskonale sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W smaku wyczuwalne są nuty truskawek, ciemnej czekolady i brązowego cukru. Kraj pochodzenia ziarna: Rwanda / Kolumbia / Gwatemala Region: Gicumbi / Las Guzmanias / La Pastora Odmiana: Red Bourbon / Castillo / Bourbon, Caturra, Catuai, Pache Obróbka:  Washed / Natural Położenie upraw: 1450 - 1500 / 1500 / 1200 - 1300 m n.p.m. Punkty w cuppingu: 84 / 100 punktów Sezonowy blend pod espresso W przypadku każdej edycji espresso dążymy z pasją do palenia wyłącznie ziaren pochodzących ze świeżych zbiorów. Choć każda edycja może różnić się originem, to zawsze zachowujemy unikalny charakter każdego produktu oraz ducha naszej marki. Nasz Head Coffee Roaster Aleksander Smęt pozyskuje tylko wyraziste, czyste i słodkie ziarna przepełnione owocowym potencjałem gwarantując złożoność i perfekcję sezonowego wyboru kaw. Duchowa przygoda Spirit of Origin to symbol niezwykłych doznań. Zaczyna się od subtelnie owocowej kwasowości, następnie rytmicznie pulsuje nutami czerwonych i leśnych owoców, dając wspaniały, czekoladowy finish otulony słodyczą syropu klonowego. To opowieść o żyznych glebach i ciepłym słońcu oblewającym zjawiskowe wzgórza, gdzie każde drzewko kawowca jest pielęgnowane z oddaniem. To nasze arcydzieło, misja i nasza pasja, zebrane dla tych, którzy doceniają fascynującą drogę od krzewu do wspaniałej filiżanki. Odzwierciedlając dziką istotę natury, ta finezyjna kompozycja jest stworzona, aby pieścić Twoje zmysły i malować jaskrawy krajobraz sensory- czny. Delektuj się bogactwem originu z naszym flagowym blendem.
LaCava - Daily BRU Filter 1kg

Producent: LACAVA

Data palenia: 28.10.2024

Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty wypalona w palarni LaCava, pochodząca z Brazylii i Gwatemali. Palona jasno, idealna jako kawa śniadaniowa - sprawdzi się do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty orzechów, mlecznej czekolady i suszonych owoców.  Kraj pochodzenia kawy: Brazylia / Gwatemala Region: Monte Belo / La Pastora Metoda obróbki: Natural / Washed Odmiana: Yellow Bourbon, Yellow Catuai, Mundo novo, Red Catuai / Bourbon, Caturra, Catuai, Pache Położenie upraw: 900 - 1200 / 1200 - 1300 m n.p.m. Punkty w cuppingu: 83 / 100 punktów Sezonowy blend pod filtr W przypadku naszych blendów pod metody przelewowe, starannie palimy wyjątkowe ziarna, które pochodzą ze świeżych zbiorów i osiągają pełnię  swojego potencjału. Wraz ze zmianą pór roku i sezonu na dany origin, modyfikujemy nasze kompozycje, zapewniając powtarzalny oraz jednocześnie unikalny charakter. Wierząc w jakość i zrównoważony rozwój staramy się pozyskiwać ziarna o wyrazistym smaku od certyfikowanych i uznanych farmerów. Niezrównany standard Daily Bru to codzienna dawka rozkoszy w postaci aksamitnej kawy, która rozkwita intensywnymi nutami orzechów i czekolady. Skomponowana z ziaren pochodzących z pogodnych okolic Ameryki Środkowej i Południowej. Dzięki ich jasnemu paleniu, sprofilowanemu pod przelew, w każdym łyku wyczuwalne są rozkosznie owocowe akcenty. To kawa stworzona z ogromną pasją, idealna do picia na co dzień, będąc doskonałym towarzyszem Twojego porannego rytuału. Niech każdy Twój dzień będzie natchniony smakiem naszego wyjątkowego Daily Bru, inspirując Ciebie niezrównanym doświadczeniem kawowym.
LaCava - Juicy BRU Filter 350g

Producent: LACAVA

Data palenia: 04.11.2024

Kawa ziarnista jakości specialty wypalona w palarni LaCava, pochodząca z Rwandy. Palona jasno, idealna jako kawa śniadaniowa - sprawdzi się do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty śliwki, jagody i karmelu.  Kraj pochodzenia kawy: Rwanda Region: Gicumbi / Simbi Metoda obróbki: Natural Odmiana: Red Bourbon Położenie upraw: 1450 - 1500 / 1700 - 2200 m n.p.m. Punkty w cuppingu: 86 pkt. Sezonowy blend pod filtr W przypadku naszych blendów pod metody przelewowe, starannie palimy wyjątkowe ziarna, które pochodzą ze świeżych zbiorów i osiągają pełnię  swojego potencjału. Wraz ze zmianą pór roku i sezonu na dany origin, modyfikujemy nasze kompozycje, zapewniając powtarzalny oraz jednocześnie unikalny charakter. Wierząc w jakość i zrównoważony rozwój staramy się pozyskiwać ziarna o wyrazistym smaku od certyfikowanych i uznanych farmerów. Kawa to owoc Doświadcz eksplozji smaku przy filiżance naszej urzekającej Juicy Bru! Ta tętniąca życiem mieszanka kawy zawiera odmiany afrykańskiej arabiki, znanej ze swojego ożywczego, wyraziście owocowego charakteru. Każdy łyk jest źródłem intensywnego oraz wyjątkowego smaku, który zachwyca miłośników kawy poszukujących soczystych nut jagód i owoców leśnych. Bez względu na to, czy cieszysz się nią o poranku, czy też wybierasz chłodny przelew na gorące popołudnie, Juicy Bru obiecuje zachwycające doznania dla tych, którzy pragną czegoś niezwykłego. Odmień swoją codzienną rutynę dzięki niezapomnianej, owocowej rozkoszy, jaką jest Juicy Bru.
LaCava - Juicy BRU Filter 1kg

Producent: LACAVA

Data palenia: 28.10.2024

Kawa ziarnista jakości specialty wypalona w palarni LaCava, pochodząca z Rwandy. Palona jasno, idealna jako kawa śniadaniowa - sprawdzi się do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty śliwki, jagody i karmelu.  Kraj pochodzenia kawy: Rwanda Region: Gicumbi / Simbi Metoda obróbki: Natural Odmiana: Red Bourbon Położenie upraw: 1450 - 1500 / 1700 - 2200 m n.p.m. Punkty w cuppingu: 86 pkt. Sezonowy blend pod filtr W przypadku naszych blendów pod metody przelewowe, starannie palimy wyjątkowe ziarna, które pochodzą ze świeżych zbiorów i osiągają pełnię  swojego potencjału. Wraz ze zmianą pór roku i sezonu na dany origin, modyfikujemy nasze kompozycje, zapewniając powtarzalny oraz jednocześnie unikalny charakter. Wierząc w jakość i zrównoważony rozwój staramy się pozyskiwać ziarna o wyrazistym smaku od certyfikowanych i uznanych farmerów. Kawa to owoc Doświadcz eksplozji smaku przy filiżance naszej urzekającej Juicy Bru! Ta tętniąca życiem mieszanka kawy zawiera odmiany afrykańskiej arabiki, znanej ze swojego ożywczego, wyraziście owocowego charakteru. Każdy łyk jest źródłem intensywnego oraz wyjątkowego smaku, który zachwyca miłośników kawy poszukujących soczystych nut jagód i owoców leśnych. Bez względu na to, czy cieszysz się nią o poranku, czy też wybierasz chłodny przelew na gorące popołudnie, Juicy Bru obiecuje zachwycające doznania dla tych, którzy pragną czegoś niezwykłego. Odmień swoją codzienną rutynę dzięki niezapomnianej, owocowej rozkoszy, jaką jest Juicy Bru.
LaCava - Limy BRU Filter 350g

Producent: LACAVA

Data palenia: 28.10.2024

Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty wypalona w palarni LaCava, pochodząca z Rwandy i Etiopii. Palona jasno, idealna jako kawa śniadaniowa - sprawdzi się do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty cytrusów, czarnej herbaty i śliwki.  Kraj pochodzenia kawy: Rwanda / Etiopia Region: Gicumbi / Sidamo Metoda obróbki: Washed Odmiana: Red Bourbon / Heirloom Położenie upraw: 1450 - 1500 / 1750 - 2050 m n.p.m. Punkty w cuppingu: 85 pkt. Sezonowy blend pod filtr W przypadku naszych blendów pod metody przelewowe, starannie palimy wyjątkowe ziarna, które pochodzą ze świeżych zbiorów i osiągają pełnię  swojego potencjału. Wraz ze zmianą pór roku i sezonu na dany origin, modyfikujemy nasze kompozycje, zapewniając powtarzalny oraz jednocześnie unikalny charakter. Wierząc w jakość i zrównoważony rozwój staramy się pozyskiwać ziarna o wyrazistym smaku od certyfikowanych i uznanych farmerów. Powrót do raju Odkryj czarującą i zjawiskową Limy Bru – słodką kompozycję stworzoną na bazie etiopskich mytych ziaren arabiki. Z dominującymi nutami cytrusów, każdy łyk uwalnia powiew świeżych kwiatów, oferując prawdziwym miłośnikom kawy klarowny i doskonale zbalansowany napar. Jej uroczy, etiopski charakter i staranny, jaśniejszy profil palenia sprawiają, że jest idealna jako codzienna, niewinna przyjemność. Harmonijny taniec limonki, kwiatów i czarnej herbaty przeistacza się na Twoim podniebieniu w niezwykłe i zniewalające doświadczenia kawowe. Rozpłyń się w tętniącym życiem ogrodzie naszej Limy Bru.
LaCava - Limy BRU Filter 1kg

Producent: LACAVA

Data palenia: 28.10.2024

Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty wypalona w palarni LaCava, pochodząca z Rwandy i Etiopii. Palona jasno, idealna jako kawa śniadaniowa - sprawdzi się do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty cytrusów, czarnej herbaty i śliwki.  Kraj pochodzenia kawy: Rwanda / Etiopia Region: Gicumbi / Sidamo Metoda obróbki: Washed Odmiana: Red Bourbon / Heirloom Położenie upraw: 1450 - 1500 / 1750 - 2050 m n.p.m. Punkty w cuppingu: 85 pkt. Sezonowy blend pod filtr W przypadku naszych blendów pod metody przelewowe, starannie palimy wyjątkowe ziarna, które pochodzą ze świeżych zbiorów i osiągają pełnię  swojego potencjału. Wraz ze zmianą pór roku i sezonu na dany origin, modyfikujemy nasze kompozycje, zapewniając powtarzalny oraz jednocześnie unikalny charakter. Wierząc w jakość i zrównoważony rozwój staramy się pozyskiwać ziarna o wyrazistym smaku od certyfikowanych i uznanych farmerów. Powrót do raju Odkryj czarującą i zjawiskową Limy Bru – słodką kompozycję stworzoną na bazie etiopskich mytych ziaren arabiki. Z dominującymi nutami cytrusów, każdy łyk uwalnia powiew świeżych kwiatów, oferując prawdziwym miłośnikom kawy klarowny i doskonale zbalansowany napar. Jej uroczy, etiopski charakter i staranny, jaśniejszy profil palenia sprawiają, że jest idealna jako codzienna, niewinna przyjemność. Harmonijny taniec limonki, kwiatów i czarnej herbaty przeistacza się na Twoim podniebieniu w niezwykłe i zniewalające doświadczenia kawowe. Rozpłyń się w tętniącym życiem ogrodzie naszej Limy Bru.
LaCava - Daily BRU Filter 350g

Producent: LACAVA

Data palenia: 28.10.2024

Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty wypalona w palarni LaCava, pochodząca z Brazylii i Gwatemali. Palona jasno, idealna jako kawa śniadaniowa - sprawdzi się do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty orzechów, mlecznej czekolady i suszonych owoców.  Kraj pochodzenia kawy: Brazylia / Gwatemala Region: Monte Belo / La Pastora Metoda obróbki: Natural / Washed Odmiana: Yellow Bourbon, Yellow Catuai, Mundo novo, Red Catuai / Bourbon, Caturra, Catuai, Pache Położenie upraw: 900 - 1200 / 1200 - 1300 m n.p.m. Punkty w cuppingu: 83 / 100 punktów Sezonowy blend pod filtr W przypadku naszych blendów pod metody przelewowe, starannie palimy wyjątkowe ziarna, które pochodzą ze świeżych zbiorów i osiągają pełnię  swojego potencjału. Wraz ze zmianą pór roku i sezonu na dany origin, modyfikujemy nasze kompozycje, zapewniając powtarzalny oraz jednocześnie unikalny charakter. Wierząc w jakość i zrównoważony rozwój staramy się pozyskiwać ziarna o wyrazistym smaku od certyfikowanych i uznanych farmerów. Niezrównany standard Daily Bru to codzienna dawka rozkoszy w postaci aksamitnej kawy, która rozkwita intensywnymi nutami orzechów i czekolady. Skomponowana z ziaren pochodzących z pogodnych okolic Ameryki Środkowej i Południowej. Dzięki ich jasnemu paleniu, sprofilowanemu pod przelew, w każdym łyku wyczuwalne są rozkosznie owocowe akcenty. To kawa stworzona z ogromną pasją, idealna do picia na co dzień, będąc doskonałym towarzyszem Twojego porannego rytuału. Niech każdy Twój dzień będzie natchniony smakiem naszego wyjątkowego Daily Bru, inspirując Ciebie niezrównanym doświadczeniem kawowym.
LaCava - Paradox Espresso - Kawa Bezkofeinowa 350g

Producent: LACAVA

Data palenia: 29.10.2024

Bezkofeinowa kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii, wypalona w palarni LaCava. Palona w średnim stopniu, przeznaczona do espresso - doskonale sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W smaku wyczuwalne są nuty brązowego cukru, śliwki i wanilii. Kraj pochodzenia ziarna: Kolumbia Region: La Serrania Odmiana: Caturra, Colombia, Castillo / mixed Obróbka:  Washed Sugar Cane Process / Washed Położenie upraw: 1500 - 1750 m n.p.m. Punkty w cuppingu: 83 / 100 punktów Sezonowy blend po espresso W przypadku każdej edycji espresso dążymy z pasją do palenia wyłącznie ziaren pochodzących ze świeżych zbiorów. Choć każda edycja może różnić się originem, to zawsze zachowujemy unikalny charakter każdego produktu oraz ducha naszej marki. Nasz Head Coffee Roaster Aleksander Smęt pozyskuje tylko wyraziste, czyste i słodkie ziarna przepełnione owocowym potencjałem gwarantując złożoność i perfekcję sezonowego wyboru kaw. Redefiniując decaf W procesie tworzenia Decaf Paradox i wyborze unikalnych ziaren dla tej kompozycji, celem naszego Head Roastera, Aleksandra Smęta, była redukcja charakterystycznego smaku kawy bezkofeinowej oraz uwolnienie pełni potencjału ziaren wybranych originów. Umiejętny proces dekofeinizacji w połączeniu z finezyjnymi technikami palenia naszego Mistrza, skutkują fantastycznym połączeniem nut karmelu, dojrzałego słodu, syropu klonowego i słodkich przypraw. W efekcie otrzymujemy nie tyle kawę bezkofeinową, ale prawdziwego rywala dla najlepszych kofeinowych blendów. Dzięki temu mistrzowskiemu kunsztowi możesz delektować się Paradoxem tak często, jak tylko zapragniesz.
LaCava - Shady BRU Filter 350g

Producent: LACAVA

Data palenia: 25.09.2024

Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty wypalona w palarni LaCava, pochodząca z Indonezji, Gwatemali i Brazylii. Palona jasno, idealna jako kawa śniadaniowa - sprawdzi się do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty przypraw korzennych, drzewa sandałowego, orzechów i czekolady.  Kraj pochodzenia kawy: Indonezja / Brazylia / Gwatemala Region: Lintong / Monte Belo / La Pastora Metoda obróbki: Wet Hulled / Natural / Washed Odmiana: Ateng, Bergendal / Mundo novo, Red Catuai, Yellow Catuai, Yellow Bourbon / Bourbon, Caturra, Catuai, Pache Położenie upraw: 1500 - 1800 / 900 - 1200 / 1200 - 1300 m n.p.m. Punkty w cuppingu: 83 / 100 punktów Sezonowy blend pod filtr W przypadku naszych blendów pod metody przelewowe, starannie palimy wyjątkowe ziarna, które pochodzą ze świeżych zbiorów i osiągają pełnię  swojego potencjału. Wraz ze zmianą pór roku i sezonu na dany origin, modyfikujemy nasze kompozycje, zapewniając powtarzalny oraz jednocześnie unikalny charakter. Wierząc w jakość i zrównoważony rozwój staramy się pozyskiwać ziarna o wyrazistym smaku od certyfikowanych i uznanych farmerów. Prawdziwie egzotyczna Zanurz się w wyjątkowej Shady Bru - kompozycji kaw uwalniającej miraż wyrazistych odcieni smakowych. Kluczowy udział indonezyjskiej arabiki nadaje jej słodkie i korzenne nuty. Pomimo jasnego palenia pod przelew, mieszanka wyróżnia się głębokim, cedrowym i dymnym charakterem. Zdominowana przez akcenty orzechowe i kakaowe, Shady Bru stworzona jest dla miłośników kakaowej kawy. Ta kompozycja harmonijnie łączy azjatycką arabikę z ziarnami południowej i środkowej Ameryki. Intryguje oraz niesie obietnicę rozkosznych doznań wszystkim tym, którzy poszukują sensorycznej przygody w filiżance kawy. Daj się ponieść egzotycznej chwili przy naszej Shady Bru.
LaCava - Super Tuscan Espresso 350g

Producent: LACAVA

Data palenia: 28.10.2024

Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty pochodząca z Hondurasu, Kolumbii i Brazylii, wypalona w palarni LaCava. Palona w ciemnym stopniu, przeznaczona do espresso - doskonale sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W smaku wyczuwalne są nuty prażonych orzechów, mlecznej czekolady i karmelu. Kraj pochodzenia ziarna: Honduras / Kolumbia / Brazylia Region: Los Lirios / Las Guzmanias / Monte Belo Odmiana:  Caturra, Typica, Ihcafe90, Pacas / Castillo / Mundo Novo, Red Catuai, Yellow Catuai, Yellow Bourbon Obróbka:  Washed / Natural Położenie upraw: 1100 / 1500 / 900 - 1200 m n.p.m. Punkty w cuppingu: 83 / 100 punktów Sezonowy blend po espresso W przypadku każdej edycji espresso dążymy z pasją do palenia wyłącznie ziaren pochodzących ze świeżych zbiorów. Choć każda edycja może różnić się originem, to zawsze zachowujemy unikalny charakter każdego produktu oraz ducha naszej marki. Nasz Head Coffee Roaster Aleksander Smęt pozyskuje tylko wyraziste, czyste i słodkie ziarna przepełnione owocowym potencjałem gwarantując złożoność i perfekcję sezonowego wyboru kaw. Włochy na nowo Zakochaj się w naszej interpretacji klasycznego, włoskiego espresso. Rzemieślniczo palona, zgodnie z najwyższymi standardami świata specialty, ta kompozycja jest dowodem naszego oddania idei doskonałości. Na pierwszym planie wyraziście czekoladowa z nutami prażonych orzechów. Dłuższy czas palenia ziaren owocuje pełnym niuansów espresso, oddając urok i klimat toskańskich wzgórz. Niska kwasowość zapewnia gładką, kremową i aksamitną teksturę tańczącego na podniebieniu naparu. Do stworzenia tej kompozycji wybraliśmy wyłącznie ziarna arabiki oraz paliliśmy je jaśniej, aby uwydatnić ich bogaty i pełny potencjał. Oddaj się celebracji mariażu tradycyjnego dziedzictwa oraz innowacji, uchwyconego w  bogactwie naszego espresso.
LaCava - Certified Espresso 350g

Producent: LACAVA

Data palenia: 28.10.2024

Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty pochodząca z Meksyku i Peru, wypalona w palarni LaCava. Palona w średnim stopniu, przeznaczona do espresso - doskonale sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W smaku wyczuwalne są nuty ciemnej czekolady, wanilii i śliwek. Kraj pochodzenia ziarna: Meksyk / Peru Region: Las Hortensias / Cemcavir  Odmiana: Bourbon, Caturra, Catimor, Typica / Caturra Rojo, Amarillo, Tipica, Pache, Catimor, Limani, Bourbon Obróbka:  Washed  Położenie upraw: 1300 - 1700 / 1600 m n.p.m. Punkty w cuppingu: 83 / 100 punktów Sezonowy blend po espresso W przypadku każdej edycji espresso dążymy z pasją do palenia wyłącznie ziaren pochodzących ze świeżych zbiorów. Choć każda edycja może różnić się originem, to zawsze zachowujemy unikalny charakter każdego produktu oraz ducha naszej marki. Nasz Head Coffee Roaster Aleksander Smęt pozyskuje tylko wyraziste, czyste i słodkie ziarna przepełnione owocowym potencjałem gwarantując złożoność i perfekcję sezonowego wyboru kaw. Organiczna harmonia Certified to hołd dla farmerów praktykujących zrównoważone oraz organiczne metody uprawy i handlu, które korzystnie wpływają na ich dobrobyt i otaczający mikroklimat. Każde ziarno kawy w tej mieszance jest uprawiane bez użycia pestycydów, nawozów ani innych chemikaliów. Pielęgnowane wyłącznie przez naturę i przetwarzane ręcznie przy wykorzystaniu naturalnych metod – tak, aby zachować organiczny charakter. Naszym celem jest stopniowe zwiększanie udziału kaw certyfikowanych, które spełniają kryteria sprawiedliwego handlu oraz zasad zrównoważonego rozwoju. Ekstrawagancka w smaku, wiruje wśród słodkich owoców podszytych delikatnym karmelem.
LaCava - Black Art Espresso 350g

Producent: LACAVA

Data palenia: 28.10.2024

Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty pochodząca z Indonezji, Hondurasu i Brazylii, wypalona w palarni LaCava. Palona w ciemnym stopniu, przeznaczona do espresso - doskonale sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W smaku wyczuwalne są nuty przypraw korzennych, melasy i czekolady. Kraj pochodzenia ziarna: Indonezja / Honduras / Brazylia Region: Lintong / Los Lirios / Monte Belo Odmiana: Ateng, Bergendal / Caturra, Typica, Ihcafe90, Pacas / Mundo Novo, Red Catuai, Yellow Catuai, Yellow Bourbon Obróbka: Wet Hulled / Washed / Natural Położenie upraw: 1500 - 1800 / 1100 / 900 - 1200 m n.p.m. Punkty w cuppingu: 83 / 100 punktów Sezonowy blend po espresso W przypadku każdej edycji espresso dążymy z pasją do palenia wyłącznie ziaren pochodzących ze świeżych zbiorów. Choć każda edycja może różnić się originem, to zawsze zachowujemy unikalny charakter każdego produktu oraz ducha naszej marki. Nasz Head Coffee Roaster Aleksander Smęt pozyskuje tylko wyraziste, czyste i słodkie ziarna przepełnione owocowym potencjałem gwarantując złożoność i perfekcję sezonowego wyboru kaw. Zaklinając mrok Wierzymy, że sztuka palenia kawy jest magiczna. Jest to tajemnicza alchemia uprawiana przez wirtuozów fachu przez mroczne dekady. Dzięki korzennym i drzewnym akcentom wschodnioazjatyckiej arabiki, kompozycja Black Art kusi, czaruje i przekracza granice mistrzostwa w paleniu kawy. Osiągając prawie drugi crack, mieszanka ta scala głębokie oraz intensywne nuty w śmiałym tańcu z ciemnością. Opracowanie profilu jej palenia było wymagające, jako że ziarna kaw specialty są zazwyczaj jasno i delika- tnie palone. Udało się nam jednak odnaleźć idealny balans oraz harmonię, by zaspokoić podniebienia tych, którzy poszukują potężnego i głębokiego doświadczenia kawy.
LaCava - Kolumbia La Reserva Anaerobic Honey Filter 250g

Producent: LACAVA

Data palenia: 04.11.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii, wypalona w palarni LaCava. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty kwiatów, czerwonych owoców, miodu i brzoskwini. Kraj pochodzenia kawy: Kolumbia Region: Antioquia Farma: La Reserva Metoda obróbki: Anaerobic Honey Odmiana: Caturra Chiroso Położenie upraw: 1950 - 2000 m n.p.m. Punkty w cuppingu: 87 / 100 pkt OPINIA ROASTERA Ktoś pamięta jeszcze nim2? To tak smakuje ta kawa. Soczysta i owocowa, niby codzienna ale ciągle ekscytuje.  
LaCava - Super Tuscan Espresso 1kg

Producent: LACAVA

Data palenia: 28.10.2024

Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty pochodząca z Hondurasu, Kolumbii i Brazylii, wypalona w palarni LaCava. Palona w ciemnym stopniu, przeznaczona do espresso - doskonale sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W smaku wyczuwalne są nuty prażonych orzechów, mlecznej czekolady i karmelu. Kraj pochodzenia ziarna: Honduras / Kolumbia / Brazylia Region: Los Lirios / Las Guzmanias / Monte Belo Odmiana:  Caturra, Typica, Ihcafe90, Pacas / Castillo / Mundo Novo, Red Catuai, Yellow Catuai, Yellow Bourbon Obróbka:  Washed / Natural Położenie upraw: 1100 / 1500 / 900 - 1200 m n.p.m. Punkty w cuppingu: 83 / 100 punktów Sezonowy blend po espresso W przypadku każdej edycji espresso dążymy z pasją do palenia wyłącznie ziaren pochodzących ze świeżych zbiorów. Choć każda edycja może różnić się originem, to zawsze zachowujemy unikalny charakter każdego produktu oraz ducha naszej marki. Nasz Head Coffee Roaster Aleksander Smęt pozyskuje tylko wyraziste, czyste i słodkie ziarna przepełnione owocowym potencjałem gwarantując złożoność i perfekcję sezonowego wyboru kaw. Włochy na nowo Zakochaj się w naszej interpretacji klasycznego, włoskiego espresso. Rzemieślniczo palona, zgodnie z najwyższymi standardami świata specialty, ta kompozycja jest dowodem naszego oddania idei doskonałości. Na pierwszym planie wyraziście czekoladowa z nutami prażonych orzechów. Dłuższy czas palenia ziaren owocuje pełnym niuansów espresso, oddając urok i klimat toskańskich wzgórz. Niska kwasowość zapewnia gładką, kremową i aksamitną teksturę tańczącego na podniebieniu naparu. Do stworzenia tej kompozycji wybraliśmy wyłącznie ziarna arabiki oraz paliliśmy je jaśniej, aby uwydatnić ich bogaty i pełny potencjał. Oddaj się celebracji mariażu tradycyjnego dziedzictwa oraz innowacji, uchwyconego w  bogactwie naszego espresso.
Nowość
LaCava - Rwanda Muhondo Anaerobic Honey Espresso 250g

Producent: LACAVA

Data palenia: 04.11.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Rwandy, wypalona w palarni LaCava. Palona w średnim stopniu, sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W smaku wyczuwalne są nuty brzoskwini, owoców tropikalnych, migdałów i pomarańczy. Kraj pochodzenia ziarna: Rwanda Region: Gakene District Farma: Muhondo Położenie upraw: 1750-2200 m n.p.m. Odmiana: Bourbon Metoda obróbki: Anaerobic honey Rwanda Muhondo to klasa sama w sobie. Dzięki niezwykłej obróbce metodą anaerobic honey można wyczuć słodycz brzoskwini, egzotyczne nuty owoców tropikalnych, delikatność migdałów oraz słodycz pomarańczy. Unikalny smak ziaren zawdzięczamy wysokiemu położeniu farm, wulkanicznej glebie oraz klimatowi, które tworzą idealne warunki do uprawy kawy, szczególnie odmiany Bourbon. To jest nasza czwarta edycja ziaren Muhondo w ramach bezpośredniej współpracy z kooperatywą. OPINIA ROASTERA Tekstura i soczystość to najmocniejsze punkty tej kawy. Nie za kwaśna ale owocowa i przy tym lepka i gęsta. Mój wakacyjny faworyt
Nowość
LaCava - Rwanda Muhondo Anaerobic Honey Filter 250g

Producent: LACAVA

Data palenia: 04.11.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Rwandy, wypalona w palarni LaCava. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty brzoskwini, czerwonych jagód, mandarynki i białych kwiatów. Kraj pochodzenia kawy: Rwanda Region: Gakenke Metoda obróbki: Anaerobic honey Odmiana: Bourbon Położenie upraw: 1750 - 2200 m n.p.m. Punkty w cuppingu: 87 / 100 pkt Ziarna pochodzące z rwandyjskiej plantacji w malowniczym regionie Gakene. Kawa obrabiana jest metodą honey, a w jej bogatym profilu sensorycznym można wyczuć delikatność słodkiej brzoskwini, kojącą obecność czerwonych jagód i odświeżenie, które niesie ze sobą soczysta mandarynka. W tle pojawiają się subtelne nuty białych kwiatów, które dodają elegancji i złożoności. Rwanda Muhondo to kawa, którą sprowadzamy bezpośrednio z plantacji w każdym sezonie, to nasz flagowy single origin i marka sama w sobie. OPINIA ROASTERA Co roczna odsłona Muhondo już z nami. Długo czekaliśmy! Multiwitamina w filiżance to coś za co zawsze uwielbiam tę kawę  
LaCava - Ecstasy Espresso 350g

Producent: LACAVA

Data palenia: 29.10.2024

Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty pochodząca z Rwandy i Etiopii, wypalona w palarni LaCava. Palona w średnim stopniu, przeznaczona do espresso - doskonale sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W smaku wyczuwalne są nuty truskawek, cytrusów, czarnej herbaty i śliwek. Kraj pochodzenia ziarna: Rwanda / Etiopia Region: Gicumbi / Nensebo Odmiana: Red Bourbon / Heirloom Obróbka:  Natural / Washed Położenie upraw: 1450 - 1500 / 1900 m n.p.m. Punkty w cuppingu: 86 / 100 punktów Sezonowy blend po espresso W przypadku każdej edycji espresso dążymy z pasją do palenia wyłącznie ziaren pochodzących ze świeżych zbiorów. Choć każda edycja może różnić się originem, to zawsze zachowujemy unikalny charakter każdego produktu oraz ducha naszej marki. Nasz Head Coffee Roaster Aleksander Smęt pozyskuje tylko wyraziste, czyste i słodkie ziarna przepełnione owocowym potencjałem gwarantując złożoność i perfekcję sezonowego wyboru kaw. Z innego wymiaru Ecstasy skupia w sobie najważniejsze wartości specialty, w które wierzymy: świeże i sezonowe zbiory ziaren, bardzo wysoka punktacja SCA oraz doskonały balans między owocowością a kwasowością. Ecstasy to nie jest zwykła kompozycja. To manifest naszej kawowej filozofii oraz ukłon w stronę afrykańskich tradycji i historii uprawy kawy. Idealna dla fanów specialty oraz kawiarni trzeciej fali, Ecstasy uwodzi tych, którzy doceniają jaskrawy i barwny smak. Jako że jest to najbardziej szokująca kompozycja naszego Mistrza, Ecstasy to fantastyczne i energetyczne doświadczenie, które na długo pozostawi na Twoim podniebieniu dzikie wrażenia.
LaCava - Certified Espresso 1kg

Producent: LACAVA

Data palenia: 28.10.2024

Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty pochodząca z Meksyku i Peru, wypalona w palarni LaCava. Palona w średnim stopniu, przeznaczona do espresso - doskonale sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W smaku wyczuwalne są nuty ciemnej czekolady, wanilii i śliwek. Kraj pochodzenia ziarna: Meksyk / Peru Region: Las Hortensias / Cemcavir  Odmiana: Bourbon, Caturra, Catimor, Typica / Caturra Rojo, Amarillo, Tipica, Pache, Catimor, Limani, Bourbon Obróbka:  Washed  Położenie upraw: 1300 - 1700 / 1600 m n.p.m. Punkty w cuppingu: 83 / 100 punktów Sezonowy blend po espresso W przypadku każdej edycji espresso dążymy z pasją do palenia wyłącznie ziaren pochodzących ze świeżych zbiorów. Choć każda edycja może różnić się originem, to zawsze zachowujemy unikalny charakter każdego produktu oraz ducha naszej marki. Nasz Head Coffee Roaster Aleksander Smęt pozyskuje tylko wyraziste, czyste i słodkie ziarna przepełnione owocowym potencjałem gwarantując złożoność i perfekcję sezonowego wyboru kaw. Organiczna harmonia Certified to hołd dla farmerów praktykujących zrównoważone oraz organiczne metody uprawy i handlu, które korzystnie wpływają na ich dobrobyt i otaczający mikroklimat. Każde ziarno kawy w tej mieszance jest uprawiane bez użycia pestycydów, nawozów ani innych chemikaliów. Pielęgnowane wyłącznie przez naturę i przetwarzane ręcznie przy wykorzystaniu naturalnych metod – tak, aby zachować organiczny charakter. Naszym celem jest stopniowe zwiększanie udziału kaw certyfikowanych, które spełniają kryteria sprawiedliwego handlu oraz zasad zrównoważonego rozwoju. Ekstrawagancka w smaku, wiruje wśród słodkich owoców podszytych delikatnym karmelem.
LaCava - Black Art Espresso 1kg

Producent: LACAVA

Data palenia: 28.10.2024

Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty pochodząca z Indonezji, Hondurasu i Brazylii, wypalona w palarni LaCava. Palona w ciemnym stopniu, przeznaczona do espresso - doskonale sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W smaku wyczuwalne są nuty przypraw korzennych, melasy i czekolady. Kraj pochodzenia ziarna: Indonezja / Honduras / Brazylia Region: Lintong / Los Lirios / Monte Belo Odmiana: Ateng, Bergendal / Caturra, Typica, Ihcafe90, Pacas / Mundo Novo, Red Catuai, Yellow Catuai, Yellow Bourbon Obróbka: Wet Hulled / Washed / Natural Położenie upraw: 1500 - 1800 / 1100 / 900 - 1200 m n.p.m. Punkty w cuppingu: 83 / 100 punktów Sezonowy blend po espresso W przypadku każdej edycji espresso dążymy z pasją do palenia wyłącznie ziaren pochodzących ze świeżych zbiorów. Choć każda edycja może różnić się originem, to zawsze zachowujemy unikalny charakter każdego produktu oraz ducha naszej marki. Nasz Head Coffee Roaster Aleksander Smęt pozyskuje tylko wyraziste, czyste i słodkie ziarna przepełnione owocowym potencjałem gwarantując złożoność i perfekcję sezonowego wyboru kaw. Zaklinając mrok Wierzymy, że sztuka palenia kawy jest magiczna. Jest to tajemnicza alchemia uprawiana przez wirtuozów fachu przez mroczne dekady. Dzięki korzennym i drzewnym akcentom wschodnioazjatyckiej arabiki, kompozycja Black Art kusi, czaruje i przekracza granice mistrzostwa w paleniu kawy. Osiągając prawie drugi crack, mieszanka ta scala głębokie oraz intensywne nuty w śmiałym tańcu z ciemnością. Opracowanie profilu jej palenia było wymagające, jako że ziarna kaw specialty są zazwyczaj jasno i delika- tnie palone. Udało się nam jednak odnaleźć idealny balans oraz harmonię, by zaspokoić podniebienia tych, którzy poszukują potężnego i głębokiego doświadczenia kawy.
Promocja
LaCava - Kolumbia El Rubi Washed Espresso 250g (outlet)

Producent: LACAVA

Data palenia: 13.05.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii, wypalona w palarni LaCava. Palona w średnim stopniu, przeznaczona do espresso - doskonale sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W jej smaku można wyczuć naturalne akcenty grejpfruta, wanilii, karmelu i czarnej herbaty. Kraj pochodzenia kawy: Kolumbia Region: Acevedo, Huila Metoda obróbki: Washed Odmiana: Pink Bourbon Położenie upraw: 1650 - 1800 m n.p.m. Punkty w cuppingu: 87 / 100 punktów Colombia El Rubi washed to kawa, która już po raz trzeci gości w naszej ofercie. Ziarna pochodzą z okolic miasta San Adolfo w regionie Huila, gdzie połączenie sprzyjającego klimatu, żyznej gleby i troski plantatorów stworzyło niepowtarzalne warunki dla osiągnięcia kawy doskonałej. W filiżance, El Rubi rozkwita wraz z zamkniętą w ziarnach energią grejpfruta i otula aksamitną słodyczą wanilii przeplatanej nutą karmelu. Całość uzupełniona jest subtelnym akcentem czarnej herbaty, który dodaje głębi i wyjątkowego charakteru każdemu łykowi. OPINIA ROASTERA Jedna z dwóch odsłon mojej ulubionej kawy. Tutaj klasyczny washed wypalony pod „esko”. Dzieje się. Spróbuj. Podziękujesz później.
69,00 zł
LaCava - Paradox Espresso - Kawa Bezkofeinowa 1kg

Producent: LACAVA

Data palenia: 28.10.2024

Bezkofeinowa kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii, wypalona w palarni LaCava. Palona w średnim stopniu, przeznaczona do espresso - doskonale sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W smaku wyczuwalne są nuty brązowego cukru, śliwki i wanilii. Kraj pochodzenia ziarna: Kolumbia Region: La Serrania Odmiana: Caturra, Colombia, Castillo / mixed Obróbka:  Washed Sugar Cane Process / Washed Położenie upraw: 1500 - 1750 m n.p.m. Punkty w cuppingu: 83 / 100 punktów Sezonowy blend po espresso W przypadku każdej edycji espresso dążymy z pasją do palenia wyłącznie ziaren pochodzących ze świeżych zbiorów. Choć każda edycja może różnić się originem, to zawsze zachowujemy unikalny charakter każdego produktu oraz ducha naszej marki. Nasz Head Coffee Roaster Aleksander Smęt pozyskuje tylko wyraziste, czyste i słodkie ziarna przepełnione owocowym potencjałem gwarantując złożoność i perfekcję sezonowego wyboru kaw. Redefiniując decaf W procesie tworzenia Decaf Paradox i wyborze unikalnych ziaren dla tej kompozycji, celem naszego Head Roastera, Aleksandra Smęta, była redukcja charakterystycznego smaku kawy bezkofeinowej oraz uwolnienie pełni potencjału ziaren wybranych originów. Umiejętny proces dekofeinizacji w połączeniu z finezyjnymi technikami palenia naszego Mistrza, skutkują fantastycznym połączeniem nut karmelu, dojrzałego słodu, syropu klonowego i słodkich przypraw. W efekcie otrzymujemy nie tyle kawę bezkofeinową, ale prawdziwego rywala dla najlepszych kofeinowych blendów. Dzięki temu mistrzowskiemu kunsztowi możesz delektować się Paradoxem tak często, jak tylko zapragniesz.
LaCava - Ecstasy Espresso 1kg

Producent: LACAVA

Data palenia: 29.10.2024

Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty pochodząca z Rwandy i Etiopii, wypalona w palarni LaCava. Palona w średnim stopniu, przeznaczona do espresso - doskonale sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W smaku wyczuwalne są nuty truskawek, cytrusów, czarnej herbaty i śliwek. Kraj pochodzenia ziarna: Rwanda / Etiopia Region: Gicumbi / Nensebo Odmiana: Red Bourbon / Heirloom Obróbka:  Natural / Washed Położenie upraw: 1450 - 1500 / 1900 m n.p.m. Punkty w cuppingu: 86 / 100 punktów Sezonowy blend po espresso W przypadku każdej edycji espresso dążymy z pasją do palenia wyłącznie ziaren pochodzących ze świeżych zbiorów. Choć każda edycja może różnić się originem, to zawsze zachowujemy unikalny charakter każdego produktu oraz ducha naszej marki. Nasz Head Coffee Roaster Aleksander Smęt pozyskuje tylko wyraziste, czyste i słodkie ziarna przepełnione owocowym potencjałem gwarantując złożoność i perfekcję sezonowego wyboru kaw. Z innego wymiaru Ecstasy skupia w sobie najważniejsze wartości specialty, w które wierzymy: świeże i sezonowe zbiory ziaren, bardzo wysoka punktacja SCA oraz doskonały balans między owocowością a kwasowością. Ecstasy to nie jest zwykła kompozycja. To manifest naszej kawowej filozofii oraz ukłon w stronę afrykańskich tradycji i historii uprawy kawy. Idealna dla fanów specialty oraz kawiarni trzeciej fali, Ecstasy uwodzi tych, którzy doceniają jaskrawy i barwny smak. Jako że jest to najbardziej szokująca kompozycja naszego Mistrza, Ecstasy to fantastyczne i energetyczne doświadczenie, które na długo pozostawi na Twoim podniebieniu dzikie wrażenia.
LaCava - Shady BRU Filter 1kg

Producent: LACAVA

Data palenia: 25.09.2024

Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty wypalona w palarni LaCava, pochodząca z Indonezji, Gwatemali i Brazylii. Palona jasno, idealna jako kawa śniadaniowa - sprawdzi się do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty przypraw korzennych, drzewa sandałowego, orzechów i czekolady.  Kraj pochodzenia kawy: Indonezja / Brazylia / Gwatemala Region: Lintong / Monte Belo / La Pastora Metoda obróbki: Wet Hulled / Natural / Washed Odmiana: Ateng, Bergendal / Mundo novo, Red Catuai, Yellow Catuai, Yellow Bourbon / Bourbon, Caturra, Catuai, Pache Położenie upraw: 1500 - 1800 / 900 - 1200 / 1200 - 1300 m n.p.m. Punkty w cuppingu: 83 / 100 punktów Sezonowy blend pod filtr W przypadku naszych blendów pod metody przelewowe, starannie palimy wyjątkowe ziarna, które pochodzą ze świeżych zbiorów i osiągają pełnię  swojego potencjału. Wraz ze zmianą pór roku i sezonu na dany origin, modyfikujemy nasze kompozycje, zapewniając powtarzalny oraz jednocześnie unikalny charakter. Wierząc w jakość i zrównoważony rozwój staramy się pozyskiwać ziarna o wyrazistym smaku od certyfikowanych i uznanych farmerów. Prawdziwie egzotyczna Zanurz się w wyjątkowej Shady Bru - kompozycji kaw uwalniającej miraż wyrazistych odcieni smakowych. Kluczowy udział indonezyjskiej arabiki nadaje jej słodkie i korzenne nuty. Pomimo jasnego palenia pod przelew, mieszanka wyróżnia się głębokim, cedrowym i dymnym charakterem. Zdominowana przez akcenty orzechowe i kakaowe, Shady Bru stworzona jest dla miłośników kakaowej kawy. Ta kompozycja harmonijnie łączy azjatycką arabikę z ziarnami południowej i środkowej Ameryki. Intryguje oraz niesie obietnicę rozkosznych doznań wszystkim tym, którzy poszukują sensorycznej przygody w filiżance kawy. Daj się ponieść egzotycznej chwili przy naszej Shady Bru.
Nowość
LaCava - Kolumbia Tolima Diego Bermudez Anaerobic Fermentation Washed Filter 250g

Producent: LACAVA

Data palenia: 31.07.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii, wypalona w palarni LaCava. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty herbaty matchy, ziół i kwiatów. Kraj pochodzenia kawy: Kolumbia Region: Cauca, Piendamo Producent: Diego Samuel Bermudez Metoda obróbki: Anaerobic washed with green tea Odmiana: Geisha, Bourbon, Laurina Położenie upraw: 1930 m n.p.m. Punkty w cuppingu: 88 / 100 pkt W malowniczym regionie Piendamo, Cauca, na słynnej farmie Diego Bermudeza, powstaje prawdziwie wyjątkowa kawa. Dzięki innowacyjnej metodzie obróbki fermentacji anaerobicznej z użyciem zielonej herbaty, każda filiżanka tej kolumbijskiej kawy to niezapomniane doświadczenie. Wielokrotnie nagradzane kawy Bermudeza są znane na całym świecie z wyrazistej sensoryki. W tym wydaniu to przyjemnie zbalansowane ziarna podbite ulotną i intrygującą warstwą herbacianą. Delikatne nuty matcha, subtelne zioła i kwiatowe akcenty tworzą lekką, harmonijną i wciągającą kompozycję smaków. Uprawiana z troską o każdy szczegół, obejmuje gatunki botaniczne Geisha, Bourbon i Laurina. Ta kawa to hołd dla tradycji i nowoczesności, doskonały wybór dla tych, którzy cenią sobie zarówno jakość, jak i unikalne doznania smakowe. Idealna na poranną medytację. OPINIA ROASTERA Kawa czy herbata? To już nie problem. Delikatna miękka kwasowość ze smakiem herbaty matcha. Jest to conajmniej zaskakujące połączenie.  
Darmowa dostawa Nowość
LaCava - Rwanda Muhondo Anaerobic Honey Espresso 1kg

Producent: LACAVA

Data palenia: 04.11.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Rwandy, wypalona w palarni LaCava. Palona w średnim stopniu, sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W smaku wyczuwalne są nuty brzoskwini, owoców tropikalnych, migdałów i pomarańczy. Kraj pochodzenia ziarna: Rwanda Region: Gakene District Farma: Muhondo Położenie upraw: 1750-2200 m n.p.m. Odmiana: Bourbon Metoda obróbki: Anaerobic honey Rwanda Muhondo to klasa sama w sobie. Dzięki niezwykłej obróbce metodą anaerobic honey można wyczuć słodycz brzoskwini, egzotyczne nuty owoców tropikalnych, delikatność migdałów oraz słodycz pomarańczy. Unikalny smak ziaren zawdzięczamy wysokiemu położeniu farm, wulkanicznej glebie oraz klimatowi, które tworzą idealne warunki do uprawy kawy, szczególnie odmiany Bourbon. To jest nasza czwarta edycja ziaren Muhondo w ramach bezpośredniej współpracy z kooperatywą. OPINIA ROASTERA Tekstura i soczystość to najmocniejsze punkty tej kawy. Nie za kwaśna ale owocowa i przy tym lepka i gęsta. Mój wakacyjny faworyt
Promocja
LaCava - Ecstasy Espresso 1kg (outlet)

Producent: LACAVA

Data palenia: 13.05.2024

Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty pochodząca z Rwandy i Etiopii, wypalona w palarni LaCava. Palona w średnim stopniu, przeznaczona do espresso - doskonale sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W smaku wyczuwalne są nuty truskawek, cytrusów, czarnej herbaty i śliwek. Kraj pochodzenia ziarna: Rwanda / Etiopia Region: Gicumbi / Nensebo Odmiana: Red Bourbon / Heirloom Obróbka:  Natural / Washed Położenie upraw: 1450 - 1500 / 1900 m n.p.m. Punkty w cuppingu: 86 / 100 punktów Sezonowy blend po espresso W przypadku każdej edycji espresso dążymy z pasją do palenia wyłącznie ziaren pochodzących ze świeżych zbiorów. Choć każda edycja może różnić się originem, to zawsze zachowujemy unikalny charakter każdego produktu oraz ducha naszej marki. Nasz Head Coffee Roaster Aleksander Smęt pozyskuje tylko wyraziste, czyste i słodkie ziarna przepełnione owocowym potencjałem gwarantując złożoność i perfekcję sezonowego wyboru kaw. Z innego wymiaru Ecstasy skupia w sobie najważniejsze wartości specialty, w które wierzymy: świeże i sezonowe zbiory ziaren, bardzo wysoka punktacja SCA oraz doskonały balans między owocowością a kwasowością. Ecstasy to nie jest zwykła kompozycja. To manifest naszej kawowej filozofii oraz ukłon w stronę afrykańskich tradycji i historii uprawy kawy. Idealna dla fanów specialty oraz kawiarni trzeciej fali, Ecstasy uwodzi tych, którzy doceniają jaskrawy i barwny smak. Jako że jest to najbardziej szokująca kompozycja naszego Mistrza, Ecstasy to fantastyczne i energetyczne doświadczenie, które na długo pozostawi na Twoim podniebieniu dzikie wrażenia.
189,00 zł
Promocja
LaCava - Certified Espresso 1kg (outlet)

Producent: LACAVA

Data palenia: 13.06.2024

Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty pochodząca z Meksyku i Peru, wypalona w palarni LaCava. Palona w średnim stopniu, przeznaczona do espresso - doskonale sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W smaku wyczuwalne są nuty ciemnej czekolady, wanilii i śliwek. Kraj pochodzenia ziarna: Meksyk / Peru Region: Las Hortensias / Cemcavir  Odmiana: Bourbon, Caturra, Catimor, Typica / Caturra Rojo, Amarillo, Tipica, Pache, Catimor, Limani, Bourbon Obróbka:  Washed  Położenie upraw: 1300 - 1700 / 1600 m n.p.m. Punkty w cuppingu: 83 / 100 punktów Sezonowy blend po espresso W przypadku każdej edycji espresso dążymy z pasją do palenia wyłącznie ziaren pochodzących ze świeżych zbiorów. Choć każda edycja może różnić się originem, to zawsze zachowujemy unikalny charakter każdego produktu oraz ducha naszej marki. Nasz Head Coffee Roaster Aleksander Smęt pozyskuje tylko wyraziste, czyste i słodkie ziarna przepełnione owocowym potencjałem gwarantując złożoność i perfekcję sezonowego wyboru kaw. Organiczna harmonia Certified to hołd dla farmerów praktykujących zrównoważone oraz organiczne metody uprawy i handlu, które korzystnie wpływają na ich dobrobyt i otaczający mikroklimat. Każde ziarno kawy w tej mieszance jest uprawiane bez użycia pestycydów, nawozów ani innych chemikaliów. Pielęgnowane wyłącznie przez naturę i przetwarzane ręcznie przy wykorzystaniu naturalnych metod – tak, aby zachować organiczny charakter. Naszym celem jest stopniowe zwiększanie udziału kaw certyfikowanych, które spełniają kryteria sprawiedliwego handlu oraz zasad zrównoważonego rozwoju. Ekstrawagancka w smaku, wiruje wśród słodkich owoców podszytych delikatnym karmelem.
Najniższa cena: 159,00 zł
159,00 zł
Promocja
LaCava - Paradox Espresso - Kawa Bezkofeinowa 1kg (outlet)

Producent: LACAVA

Data palenia: 13.05.2024

Bezkofeinowa kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii, wypalona w palarni LaCava. Palona w średnim stopniu, przeznaczona do espresso - doskonale sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W smaku wyczuwalne są nuty brązowego cukru, śliwki i wanilii. Kraj pochodzenia ziarna: Kolumbia Region: La Serrania Odmiana: Caturra, Colombia, Castillo / mixed Obróbka:  Washed Sugar Cane Process / Washed Położenie upraw: 1500 - 1750 m n.p.m. Punkty w cuppingu: 83 / 100 punktów Sezonowy blend po espresso W przypadku każdej edycji espresso dążymy z pasją do palenia wyłącznie ziaren pochodzących ze świeżych zbiorów. Choć każda edycja może różnić się originem, to zawsze zachowujemy unikalny charakter każdego produktu oraz ducha naszej marki. Nasz Head Coffee Roaster Aleksander Smęt pozyskuje tylko wyraziste, czyste i słodkie ziarna przepełnione owocowym potencjałem gwarantując złożoność i perfekcję sezonowego wyboru kaw. Redefiniując decaf W procesie tworzenia Decaf Paradox i wyborze unikalnych ziaren dla tej kompozycji, celem naszego Head Roastera, Aleksandra Smęta, była redukcja charakterystycznego smaku kawy bezkofeinowej oraz uwolnienie pełni potencjału ziaren wybranych originów. Umiejętny proces dekofeinizacji w połączeniu z finezyjnymi technikami palenia naszego Mistrza, skutkują fantastycznym połączeniem nut karmelu, dojrzałego słodu, syropu klonowego i słodkich przypraw. W efekcie otrzymujemy nie tyle kawę bezkofeinową, ale prawdziwego rywala dla najlepszych kofeinowych blendów. Dzięki temu mistrzowskiemu kunsztowi możesz delektować się Paradoxem tak często, jak tylko zapragniesz.
Najniższa cena: 159,00 zł
159,00 zł
Nowość
LaCava - Kolumbia Aponte Honey Filter 250g

Producent: LACAVA

Data palenia: 04.11.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii, wypalona w palarni LaCava. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty suszonych owoców, jagód, kardamonu i karmelu. Kraj pochodzenia kawy: Kolumbia Region: Aponte Nariño Farma: Aponte Producent: La Cooperativa de Cafes Especiales de Narino Metoda obróbki: Honey Odmiana: Caturra, Castillo, Colombia Położenie upraw: 1700 - 2100 m n.p.m. Punkty w cuppingu: 87 / 100 pkt Colombia Aponte to kawa z serca Nariño, gdzie rdzenni producenci, członkowie słynnej kooperatywy, uprawiają ją na małych farmach, rozsianych się po malowniczych zboczach Kolumbii. Wysokość uprawy, w połączeniu z niską wilgotnością, tworzy idealne warunki do uprawy, a staranna obróbka metodą honey skutkuje niezwykle bogatym profilem sensorycznym łączącym czystość smaku z owocową soczystością. Każde ziarno tej kawy to opowieść o gorącym słońcu, które delikatnie pieści kawowe owoce, podczas gdy proces obróbki honey uwypukla ich naturalną słodycz. W filiżance wyczuwalne są nuty dojrzałych jagód oraz ciepło zimowych przypraw, które razem subtelnie tańczą w karmelowej głębii, tworząc niezapomnianą kompozycję smaku. To kawa, która jak letnia bryza, niesie ze sobą opowieść o ziemi, naturze i cierpliwości pokoleń. OPINIA ROASTERA Nietypowa Kolumbia z mało popularnej w tym regione świata obróbki. Użekła mnie swoją nieprzeciętną słodyczą a jednocześnie owocowością. W piecu zachowuje się świetnie. My paląc tę kawę staramy się podkreślić soczystość, którą bardzo cenimy w naszych kawach.
Promocja
LaCava - Kolumbia El Rubi Washed Espresso 1kg (outlet)

Producent: LACAVA

Data palenia: 13.06.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii, wypalona w palarni LaCava. Palona w średnim stopniu, przeznaczona do espresso - doskonale sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W jej smaku można wyczuć naturalne akcenty grejpfruta, wanilii, karmelu i czarnej herbaty. Kraj pochodzenia kawy: Kolumbia Region: Acevedo, Huila Metoda obróbki: Washed Odmiana: Pink Bourbon Położenie upraw: 1650 - 1800 m n.p.m. Punkty w cuppingu: 87 / 100 punktów Colombia El Rubi washed to kawa, która już po raz trzeci gości w naszej ofercie. Ziarna pochodzą z okolic miasta San Adolfo w regionie Huila, gdzie połączenie sprzyjającego klimatu, żyznej gleby i troski plantatorów stworzyło niepowtarzalne warunki dla osiągnięcia kawy doskonałej. W filiżance, El Rubi rozkwita wraz z zamkniętą w ziarnach energią grejpfruta i otula aksamitną słodyczą wanilii przeplatanej nutą karmelu. Całość uzupełniona jest subtelnym akcentem czarnej herbaty, który dodaje głębi i wyjątkowego charakteru każdemu łykowi. OPINIA ROASTERA Jedna z dwóch odsłon mojej ulubionej kawy. Tutaj klasyczny washed wypalony pod „esko”. Dzieje się. Spróbuj. Podziękujesz później.
Najniższa cena: 219,00 zł
219,00 zł
Promocja
LaCava - Salwador El Cocal Anaerobic Natural Espresso 1kg (outlet)

Producent: LACAVA

Data palenia: 13.06.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Salwadoru, wypalona w palarni LaCava. Palona w średnim stopniu, sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W smaku wyczuwalne są nuty wiśni, kakao, melona i ananasa. Kraj pochodzenia ziarna: Salwador Region: Planadas, Tolima Położenie upraw: 1250 - 1300 m n.p.m. Odmiana: Bourbon, Pacas Metoda obróbki: Anaerobic natural Punkty w cuppingu: 87 / 100 punktów Magia, zachwyt, delikatny owocowy twist – i to wszystko w jednej filiżance! El Cocal to salwadorski klasyk z malowniczego regionu Planadas, gdzie rodzina Castaneda już od czterech pokoleń z oddaniem pielęgnuje tradycję uprawy kawy. El Cocal kryje w sobie bogate nuty kakao, którym na finiszu towarzyszy orzeźwiające, nieco szalone trio: melon, ananas i wiśnia. Kawa obrabiana jest metodą anaerobic natural, która jeszcze bardziej podkreśla wyjątkowość ziaren. Efekt? Zachwyt i magia – już od pierwszego poznania. OPINIA ROASTERA Jak lato i wakacje to tropiki i słodycze. Tropikalne owoce wsparte goryczką kakao to idealny przepis na soczyste espresso.
Najniższa cena: 219,00 zł
219,00 zł
Nowość
LaCava - Kolumbia Anibal Calderon Washed Geisha Filter 200g

Producent: LACAVA

Data palenia: 04.11.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii, wypalona w palarni LaCava. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty nektarynki, limonki, trawy cytrynowej, miodu i kwiatów. Kraj pochodzenia kawy: Kolumbia Region: Acevedo, Huila Farma: Villa Betulia Producent: Luis Aníbal Calderón Metoda obróbki: Washed Odmiana: Geisha Położenie upraw: 1500 - 1600 m n.p.m. Punkty w cuppingu: 89 / 100 pkt Ta przepyszna Geisha narodziła się w cieniu gór Huila, gdzie Luis Aníbal Calderón, doświadczony i innowacyjny plantator, z niezwykłą starannością prowadzi swoją farmę Villa Betulia. W tym mikrolocie owoce kawowca poddane są zaplanowanemu procesowi fermentacji. Ziarna, najpierw zamknięte w workach grainpro na 48 godzin, przechodzą przez różne etapy anaerobicznej fermentacji, by w końcu, po subtelnym myciu, odpocząć na podwyższonych łożach, otulone delikatnym ciepłem kolumbijskiego słońca. Tym, co wyróżnia najlepsza ziarna na świecie jest nie tylko precyzyjna obróbka owoców, ale przede wszystkim ich wybór. Do etapu fermentacji są dobierane wyłącznie dojrzałe, słodki i zdrowe owoce, które skrywają cały potencjał tego originu. W każdej filiżance tej Geishy kryje się bogactwo kolumbijskiego krajobrazu. Smaki, jak poranne promienie słońca na górskich polach, rozwijają się powoli, odkrywając przed nami świeżość limonki i trawy cytrynowej, przeplataną słodyczą miodu. Subtelne nuty białych kwiatów przypominają delikatny powiew wiatru, który niesie ze sobą wspomnienia z owocowych sadów. To kawa, która zachwyca swoją elegancją i lekkością, pozostawiając po sobie wspomnienie lata i radości płynącej z natury. OPINIA ROASTERA Wzorowy reprezentant swojej odmiany. Kwiaty - są, brzoskwinie - są, cytrusy - są. Delikatna i wyjatkowa kawa ale jednak myta z gęstymi ziarnami co pomaga w ustaleniu profilu. Dzięki czemu stosujemy dość szybki roast aby podkreślić kwasowość i owocowość przy maksymalnym unikaniu goryczy.
Nowość
LaCava - Kolumbia Jairo Arcila Wine Yeast & Lychee Fermentation Filter 200g

Producent: LACAVA

Data palenia: 04.11.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii, wypalona w palarni LaCava. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty liczi, truskawki, dżemu morelowego i wanilii. Kraj pochodzenia kawy: Kolumbia Region: Armenia, Quindio, Santa Monica Producent: Jairo Arcila Metoda obróbki: Wine yeast & lychee honey fermentation Odmiana: Castillo Położenie upraw: 1450 - 1500 m n.p.m. Punkty w cuppingu: 88 / 100 pkt Jedna z najciekawszych kaw pod filtr w historii naszej palarni. Napar z lychee. Ta Kolumbia to kawa, która zachwyca swoją złożonością, będąc owocem pasji i wielopokoleniowej wiedzy. Jairo, doświadczony plantator z Quindio, dzięki wsparciu swoich synów odkrył świat kawy specialty, przekształcając swoje farmy w oazy egzotycznych odmian. Jedną z najbardziej wyjątkowych partii jest kawa poddana fermentacji honey z użyciem winnych drożdży i owoców lychee. Proces ten nadaje kawie niespotykaną głębię i delikatność, w której subtelne nuty truskawkowej słodyczy przeplatają się z aromatem wanilii i soczystością egzotycznych owoców. Smak, jak letni dżem brzoskwiniowy, otula podniebienie ciepłą falą wspomnień, wprowadzając harmonię między kwasowością a słodyczą. To kawa, która przypomina leniwy poranek wśród kwitnących sadów, pełen obietnicy czegoś wyjątkowego. Dzięki tej unikalnej metodzie obróbki, każda filiżanka odkrywa przed nami nową warstwę opowieści o tradycji i innowacji. Must drink dla wszystkich aficionados kaw specialty pod przelew. OPINIA ROASTERA Liczi to jest słowo którym można opisać tę kawę. Ono po prostu wypływa i wylatuje z każdej filiżanki. Paląc tę kawę chcę przedewszystkim wydobyć z niej jak najwięcej balansu, który w takiej kawie nie jest łatwy do osiągnięcia. Zdecydowaliśmy się na lekko ciemniejszy kolor niż zazwyczaj, który podkreśla kwasowość liczi, a przy tym nie przytłacza tą kwasowością. Wszystko jest na swoim miejscu.
Nowość
LaCava - Kolumbia Paola Trujillo Filter 200g

Producent: LACAVA

Data palenia: 04.11.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii, wypalona w palarni LaCava. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty mandarynki, mango, brzoskwini, kwiatów i karmelu. Kraj pochodzenia kawy: Kolumbia Region: Caldono, Cauca Farma: Patio Bonito Producent: Paola Trujillo Metoda obróbki: Washed Odmiana: Sidra Położenie upraw: 1570 - 1650 m n.p.m. Punkty w cuppingu: 89 / 100 pkt Kawa, która urzeka egzotycznym, ale eleganckim charakterem. Rzadka odmiana botaniczna Sidra jest często używana na zawodach baristycznych z uwagi na nieprawdopodobną jakość i unikalną sensorykę. Colombia Paola Trujillo to kawa, która otwiera przed Tobą świat tropikalnych przyjemności. Pierwszy łyk wita soczystym powiewem mandarynki, której świeżość stapia się z dojrzałym mango, przywodząc na myśl egzotyczny sad skąpany w słońcu. W tle pojawiają się delikatne, eteryczne akcenty białych kwiatów, jakby unoszący się w powietrzu lekki zapach wiosennego ogrodu. Karmelowa słodycz z subtelną brzoskwiniową nutą wypełnia podniebienie, tworząc łagodny, aksamitny finisz, który zaprasza do kolejnego łyka i pozostaje na długo w pamięci. Paola Trujillo, młoda plantatorka z Patio Bonito, jest mistrzynią w sztuce obróbki kawy. W swoim unikalnym procesie fermentacji pozwala owocom kawy spędzić 30 godzin w wodzie. Ta technika wydobywa z ziaren intensywną słodycz i klarowność smaku. Następnie są one delikatnie oddzielane od miąższu i płukane, aby zachować ich kwiatowy charakter. To kawa pełna intensywności i precyzji, będąca efektem ogromnej pasji i doświadczenia producentki. OPINIA ROASTERA Ta kawa dostarcza wielu wrażeń. Tropiki, kwiaty i cytrusy. Nie bez powodu często pojawia się na scenie Mistrzostw Świata Barista. To moja pierwsza styczność z tą odmianą. Jednak myta obróbka, która podkreśla wyjątkowość tej odmiany, pomogła mi w wyborze profilu który podkreśli jej złożoną kwasowość i gładką teksturę.  
Nowość
LaCava - Kolumbia El Puente Natural Filter 250g

Producent: LACAVA

Data palenia: 23.09.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii, wypalona w palarni LaCava. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty melona, pomarańczy, whisky i nugatu. ZIARNO Kraj: Kolumbia Region Palestina Farma: El Puente Producent: Elkin Guzman Metoda obróbki: Natural Odmiana: Colombia, Castillo El Puente to kawa, która przenosi Nas w samo serce kolumbijskich gór, gdzie czas płynie wolniej, a natura tka swoje magiczne historie. Ziarna, dojrzewające na wysokości 1500–1750 m n.p.m., są dziełem rąk lokalnych rolników oraz są przetwarzane w mikro-młynie, który jest mostem łączącym tradycję z nowoczesnością. W każdym łyku tej kawy odnajdziesz nuty soczystego melona, cytrusowej pomarańczy, odrobinę ciepłej whisky i delikatny, kremowy nugat. To napar, który pobudza zmysły i opowiada historię ziemi, która tętni życiem. Wypalona z precyzją przez naszego roastera, kawa El Puente to połączenie wyjątkowej troski o detal i pasji do tworzenia czegoś naprawdę unikalnego. W każdym łyku czuć więź z naturą, harmonię smaków i aromatów, które przeniosą Cię do serca Kolumbii. OPINIA ROASTERA Naturale z Kolumbi mają w sobie to coś. Sporo słodyczy, trochę kwasowości i odrobinę fermentu. Kawa, która cieszy, a nie męczy. Powolne suszenie pozwala na dłuższą fermentację, co rozwija nowe ekscytujące smaki i aromaty. W El Puente objawia się to nutami melona oraz whisky, co daje świetne połączenie z dobrym balansem. Paląc, nie spieszymy się, aby pozwolić na delikatny, powolny i równy przepływ ciepła do środka każdego ziarenka. Przy tej kawie miesiąca zdecydowaliśmy się na palenie na Probacie (o imieniu Marlena), co pozwoliło nam na uzyskanie gładszego i gęstszego body. PRZEPIS AeroPress: 14 g kawy (zmielona na 20 klików na Comandante); 200 ml wody 90 C. Wlej do odwróconego aeropressu wodę. Wsyp kawę, włącz stoper i zamieszaj. Po minucie zamieszaj ponownie, zakręć sitko z filtrem i zacznij powoli (najlepiej samym ciężarem ramienia) przeciskać. Całość powinna trwać około 3 minuty. Drip: zmiel 21 g kawy na 30 kliku Comandante. Woda 320 g 95 C. Preinfuzja 60 g wody, po 45 sekundach, kolejne zalanie 170 g i ostanie 90 g dolewamy, gdy większość wody się już przeleje. Całość nie powinna przekraczać 3 minut.

Zostaw nam swojego maila, damy Ci znać jak tylko wybrany produkt pojawi się w ofercie!

LaCava Speciality Coffee Roastery to polska palarnia kawy speciality. W ofercie marki znaleźć można kawy najwyższej jakości, z całego świata, przeznaczone do parzenia w metodach przelewowych i ciśnieniowych. Odkryj nowe smaki kawy z palarnią LaCava!

Palarnia LaCava – pasja do kawy

LaCava to palarnia kawy, która została założona w 2009 roku w Polsce. Od tego momentu ich misją jest dostarczanie ludziom kawy jak najlepszej jakości, zaskakującej dobrym smakiem. Produkowana przez LaCava kawa to połączenie pasji i innowacji, które napędzają markę do wypalania ciekawych ziaren, które zachwycą niejednego fana kawy.

Kawa LaCava – szeroki wybór

W ofercie LaCava odnajdziesz kawy ziarniste jakości speciality. Oznacza to, że w testowanym przez Q-graderów cuppingu uzyskała minimum 80 punktów na 100 możliwych. LaCava wypala w swoim piecu kawy jasnopalone, idealne do metod alternatywnych, takich jak na przykład dripAeroPressChemex, a także kawy średnio i ciemno palone pod espresso i do kawiarek. Produkowana przez La Cava kawa to gwarancja wspaniałych doznań smakowych niezależnie od tego jaką metodą zaparzysz ich ziarna. 

Palarnia La Cava Speciality Coffee Roastery stara się odpowiedzieć na zróżnicowane potrzeby kawoszy oferując szeroki wybór produktów. 

W ofercie marki LaCava znajdziemy chociażby serię LaCava BRU, która dedykowana jest do metod przelewowych. Napotkamy w niej różne kompozycje ziaren kawy, które po zaparzeniu oferują różne smaki. Soczyste, kwaskowe owoce? Nuty przypraw? A może klasyczny balans? W serii La Cava Daily BRU każdy znajdzie kawę dla siebie. Dostępne są w małych paczkach 250g –doskonałe do spróbowania – i w większych 550g – kiedy mamy już wybraną swoją ulubioną. LaCava Daily Bru to idealna kawa na codzień! 

Fani espresso również mają szeroki wybór kaw LaCava. Poznaj różne wersje kaw z Brazylii dające klasyczne smaki orzechów i czekolady! Te świetnie zbalansowane mieszanki kaw pochodzących z różnych krajów, które idealnie sprawdzą się w domu i w biurze. Szczególnie polecamy wypróbować LaCava Braziliana i LaCava Gran Lattina, a dla fanów dobrej cremy – LaCava Bella Crema. W ofercie znajduje się także odważna, owocowa kawa LaCava do espresso – idealna dla lubiących eksperymenty.

LaCava single origin

La Cava palarnia posiada również zmienną ofertę kaw single origin – kaw jednorodnych, pochodzących z jednego terenu upraw. W zależności od sezonu możemy zatem spróbować kaw pochodzących z różnych rejonów świata, poddawanych różnym obróbkom i wypalanych tak, aby w finalnym naparze uzyskać jak najwięcej ciekawych nut smakowych.