Darmowa dostawa od 199 zł
Błyskawiczna wysyłka
365 dni na zwrot

Filtrowanie i sortowanie
1 - 36 produktów z 94 dostępnych
Promocja
COFFEE PLANT - FLOW Very Berry Filter 250g

Producent: COFFEE PLANT

Data palenia: 15.10.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Etiopii, wypalana w polskiej palarni COFFEE PLANT. Jasno palona, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty truskawek, jeżyn, jagód i cytryn. Kraj pochodzenia ziarna: Etiopia Metoda obróbki: Natural Odmiana: Heirloom, Jarc SMAK Owoce jagodowe to wyjątkowo atrakcyjne deskryptory smakowe w kawie. Blend Very Berry obfituje w te nuty. Dominują w nim jagody i truskawki, a słodycz jeżyny również jest wyczuwalna. Obróbka Natural nadaje kawie konfiturowej soczystości i gęstości. Kawa jest przede wszystkim bardzo aromatyczna i przyjemna. Pachnie truskawką, ale pojawia się też aromat cytrusowy oraz smak słodkiej jeżyny. Posmak jagody i jej krzewny charakter sprawiają, że Flow Very Berry w pełni zasługuje na swoją nazwę. OBRÓBKA Kawa jest naturalnie uprawiana w cieniu drzew, głównie Ensete (fałszywe drzewo bananowe). Najlepsze owoce są kupowane od lokalnych rolników. Po zebraniu ziarna są najpierw unoszone na wodzie, co pozwala na usunięcie słabych ziaren, a następnie umieszczane na łożach do suszenia na 12-15 dni. Zielone ziarna są zbierane ręcznie przez lokalną społeczność kobiet. Etiopia Gedeb, będąca składnikiem blendu Very Berry, to klasa nr 3, uzyskująca wynik 84+ w skali SCA. PARZENIE Very Berry to kawa o dość gęstej konsystencji i intensywnym owocowym wyrazie. Aromaty warto podkreślić poprzez odpowiednią ekstrakcję, co można osiągnąć, używając nieco mniejszej ilości kawy, aby stężenie nie dominowało nad smakiem. Użyj 17,5 g zmielonego ziarna na 19 klikach młynka Comandante. Przy użyciu wody o temperaturze 98°C, zalej kawę w następujący sposób: 0:00 – 45 ml 0:30 – 120 ml 1:00 – 180 ml 1:30 – 240 ml 2:00 – 300 ml Delikatnie zamieszaj. PLANTACJA Stacja myjąca Lalesa znajduje się w Gedeb, będąc miejscem produkcji Etiopii Gedeb, która jest częścią blendu Very Berry. Region Gedeb liczy ponad 300 000 mieszkańców. Obszar ten jest przeważająco chrześcijańsko-protestancki, z niewielką społecznością chrześcijan ortodoksyjnych, a głównym językiem jest Gedeoiniya. Społeczność obchodzi swoje coroczne święto noworoczne 18 stycznia, a ich podstawowym pożywieniem jest Ensete (fałszywy bananowiec). Rzeka Siqe wyznacza granicę między Gedeo, Guji a stanem regionalnym Południowym i Oromią.
Najniższa cena: 32,99 zł
44,00 zł
Promocja
COFFEE PLANT - FLOW Juicy Fruit Filter 250g

Producent: COFFEE PLANT

Data palenia: 04.11.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kenii i Tanzanii, wypalana w polskiej palarni COFFEE PLANT. Jasno palona, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty miodu, cytrusów, jaśminu, moreli i śliwki. Kraj pochodzenia ziarna: Tanzania, Kenia Metoda obróbki: Washed  Odmiana: Mix SMAK Soczystość kawy to parametr, którego oczekuje się po kawach owocowych. Juicy Fruit wspaniale podkreśla tę cechę, jak i bogactwo aromatów. W smaku dominuje miód. Jego lepkość i gęstość dobrze odczuwa się w każdym łyku przelewu. Owoce to głównie cytrusy, choć poczuć można też morelę i kwiat jaśminu. Aromaty przeplatają się z dobrym smakiem. Tanzania w swoim orzeźwiającym profilu i słodycz Kenii pięknie współgrają w afrykańskim, słonecznym smaku. Blend jest złożony z ziaren bardzo  soczystych w posmaku i takie też wrażenie ma się po wypicu tego kwiatowo-cytrynowo-miodowego przelewu. OBRÓBKA Tanzania Kusini, wyprodukowana przez grupę zrzeszającą małych producentów AMCOS, to część blendu Juicy Fruit. Farmerzy zazwyczaj uprawiają około 2 hektarów kawy, ale hodują także kukurydzę i soję na własne potrzeby. Produkcja kawy wciąż opiera się na pracy ręcznej, co zapewnia zbieranie tylko dojrzałych owoców. Następnie farmerzy dostarczają zebrane owoce do tzw. ""Centralnych Jednostek Pulpacyjnych"" (CPU), małych stacji myjących, zarządzanych przez 10-80 farmerów AMCOS. Spółdzielnie regularnie uczestniczą w szkoleniach z zakresu agronomii, koncentrując się na poprawie jakości kawy i obróbki. PARZENIE Słodycz Juicy Fruit zasługuje na uwagę, dlatego warto ją podkreślić większą ilością ziarna. Owocowość istotnie wpływa na smak, więc nieco grubsze mielenie idealnie to zbalansuje. Użyj 19 g kawy, zmielonej na 21 klikach młynka Comandante. Zalej ją wodą o temperaturze 98°C, stosując następujące czasy parzenia: 0:00 - 55 ml; 0:30 - 120 ml; 1:00 - 180 ml; 1:30 - 250 ml; 2:00 - 315 ml. Delikatnie zamieszaj. PLANTACJA Tanzania z blendu Juicy Fruit pochodzi z regionu Mbeya, który znajduje się w południowo-zachodniej Tanzanii. Jest on znany z żyznych gleb, co skutkuje wysoką jakością kawy, kakao, herbaty i przypraw. Będąc dość odległym i niezbyt rozwiniętym obszarem, Mbeya ma swoje unikalne cechy. Tutaj kawa jest uprawiana na wysokich płaskowyżach, a nie na stromych zboczach. Rolnicy w tym regionie doświadczają intensywnego nasłonecznienia latem, ale także silnych opadów deszczu zimą.  
Najniższa cena: 42,00 zł
42,00 zł
Promocja
COFFEE PLANT - Flow Brownie Filter 250g

Producent: COFFEE PLANT

Data palenia: 16.10.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Brazylii, wypalana w polskiej palarni COFFEE PLANT. Jasno palona, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty czekolady deserowej, kakao i orzechów. Kraj pochodzenia ziarna: Brazylia Metoda obróbki: Natural Odmiana: Mixed SMAK Słodkie kawy są pożądane, niezależnie od tego, z jakiego kraju pochodzą i jakiej metody parzenia się używa. To uniwersalny parametr, który korzystnie wpływa na nasze zmysły. Flow Brownie na nim się opiera, a nazwa blendu nie jest przypadkowa. Profil smakowy, który tam dominuje, to deserowa czekolada – taka dobra, droga i z dużą zawartością kakao. Posiada więc także charakterystyczny dla takich czekolad aromat. W przelewie pojawia się nuta orzechów, w smaku przypominająca włoski orzech i jego specyficzną cierpkość. Profil kakaowy, czekolada, orzechy – klasyka dobrego, słodkiego i amerykańskiego przelewu. OBRÓBKA Brazylia Rancho Grande jest częścią blendu Flow Brownie. Po zbiorze kawa jest oddzielana na podstawie gęstości, co pozwala na wyselekcjonowanie poziomu dojrzałości owoców. Owoce boia (dojrzałe) i boian (lekko przejrzałe) są następnie wybierane do umieszczenia w statycznych pudełkach do suszenia. Początkowo przez 12 godzin do pudełek dmuchane jest zimne powietrze, co spowalnia proces fermentacji. Następnie stopniowo zwiększa się temperaturę powietrza, co pozwala na suszenie przez 7–10 dni. W pudełkach znajdują się dwa termometry umieszczone na różnych głębokościach, aby zapewnić, że temperatura zawsze pozostaje poniżej 40°C. Nazywane są statycznymi, ponieważ kawa pozostaje nieruchoma w pudełkach i nie jest obracana ani mieszana podczas suszenia. PARZENIE Flow Brownie to kawa słodka, ale posiada także fakturę, którą warto podkreślić większą proporcją ziarna. Użyj 18,5 g kawy zmielonej na 17 klikach młynka Comandante. Zalej wodą o temperaturze 96°C, odpowiednio w czasie: 0:00 – 50 ml 0:30 – 120 ml 1:00 – 180 ml 1:30 – 240 ml 2:00 – 300 ml. Na koniec delikatnie zamieszaj. RANCZO Produkcja kawy na farmie Rancho Grande rozpoczęła się w 1933 roku, kiedy to pan Aneite Reis odziedziczył 5 hektarów upraw, aby rozpocząć produkcję. Dziś farmę prowadzą Jos Carlos Reis oraz jego syn Flovio (Fafa) Reis, obaj są synem i wnukiem pana Aneite. W celu dywersyfikacji farmy hodowane są również krowy dla produkcji mleka i mięsa. Misją farmy jest odpowiedzialna produkcja kawy o jak najwyższej jakości, z jednoczesnym dbaniem o ochronę środowiska i dobrobyt pracowników. Wielu pracowników mieszka na farmie w domach, które mają zapewnioną subsydiowaną energię elektryczną i żywność. Na farmie są otwarci na zmiany i eksperymentowanie z nowymi technikami, inwestując w kilka statycznych pudeł do suszenia, aby poprawić jakość i profil produkowanej kawy.
Najniższa cena: 38,99 zł
37,00 zł
Promocja
COFFEE PLANT - Chocolate Bomb Espresso 250g

Producent: COFFEE PLANT

Data palenia: 15.10.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Brazylii, wypalona w polskiej palarni COFFEE PLANT. Palona w średnim stopniu, sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W smaku wyczuwalne są nuty mlecznej czekolady, kakao, orzechów i rodzynek. Kraj pochodzenia ziarna: Brazylia Metoda obróbki: Natural Odmiana: Mix SMAK Brazylia doskonała? Klasyk espresso często kojarzy się z kawą brazylijską, jednak Chocolate Bomb staje na wysokości tego zadania. Bomba czekoladowa to nieprzypadkowa nazwa. Dominuje w niej smak czekolady mlecznej oraz aromat deserowej. Może kojarzyć się z gęstym, słodkim kakao, ale nie zabraknie też kontrapunktu. Owocowość, jaka występuje tutaj, jest bardzo subtelna. Rodzynki i ich szlachetna słodycz gronowa uzupełniają całą tę architekturę. Aromat słodkich, wręcz skarmelizowanych orzechów dopełnia Chocolate Bomb. Kawa, która wydaje się prosta w profilu, jest tak naprawdę w tę prostotę bogata. OBRÓBKA Jednym z ziaren tego blendu jest Brazylia Castanhas. Ziarna stamtąd są suszone w statycznych pojemnikach, które mają głębokość 1 metra i pojemność 15 000 litrów, co odpowiada 25-30 workom zielonej kawy. Skrzynie wyposażone są w wentylowane grille na dole, co umożliwia cyrkulację powietrza od spodu przez suszącą się kawę. W skrzyniach znajdują się dwa termometry umieszczone na różnych głębokościach, aby zapewnić, że temperatura nie przekracza 40°C. Nazywane są „statycznymi”, ponieważ kawa pozostaje w miejscu i nie jest obracana ani mieszana podczas suszenia. Po wysuszeniu kawa jest pozostawiana do odpoczynku na około 1-2 tygodnie. Ta metoda pozwoliła uzyskać bardziej owocowe i wyraziste profile smakowe, różniące się od typowego profilu, który kojarzymy z naturalną kawą z Brazylii. PARZENIE Chocolate Bomb to klasyk smakowy. Warto jednak pogłębić wrażenia smakowe poprzez minimalne zwiększenie ekstrakcji. 18 g kawy parzymy, uzyskując 38 g naparu. Młynek kalibrujemy tak, aby czas parzenia wyniósł 29 sekund. Jeśli chcesz poczuć gęstość czekolady i orzechów z lekko kwasowym akcentem winogronowym, skróć ilość espresso do 34 g, parząc przez 28 sekund. PLANTACJA Brazylia Castanhas, która wchodzi w skład blendu Chocolate Bomb, została wyprodukowana w kooperatywie Cocatrel. Kooperatywa ta została założona w 1961 roku w Tres Pontas i obecnie jest drugą co do wielkości kooperatywą w Brazylii. Liczy ponad 6000 członków, którzy mają 11 różnych punktów zakupu w regionie. Cała kawa jest elektronicznie oznaczana i rejestrowana przy dostawie za pomocą unikalnego kodu QR, co zapewnia pełną identyfikowalność, umożliwiając producentom dokładne śledzenie pochodzenia ich kawy. Ponad 50% członków kooperatywy uprawia kawę na działkach o powierzchni mniejszej niż 10 ha.
Najniższa cena: 41,99 zł
42,00 zł
Promocja
Coffeelab - Brazylia Cemorrado Sweet Edition Espresso 250g

Producent: COFFEELAB

Data palenia: 23.09.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Brazylii, wypalona w z warszawskiej palarni Coffeelab. Palona w średnim stopniu, przeznaczona do espresso - sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W filiżance można oczekiwać nut malin, migdałów i mlecznej czekolady. Kraj pochodzenia: Brazylia Region: Cerrado / Mogiana Wysokość Farmy: 1150 - 1350 m n.p.m. Obróbka: Natural Odmiana: Yellow Catuai, Yellow Bourbon
Najniższa cena: 29,99 zł
31,00 zł
Promocja
HAYB - Black Espresso Blend 250g

Producent: HAYB

Data palenia: 30.10.2024

Mieszanka wysokiej jakości ziarna arabiki oraz indyjskiej robusty, wypalana w warszawskiej HAYB. W paczce znajdziesz ziarno z Brazylii i Indii. Kawa palona w ciemnym stopniu - we Włoskim stylu, sprawdzi się pod espresso i do kawiarek. Po zaparzeniu jest gęsta i kremowa, o nutach gorzkiej czekolady, orzechów i melasy. Doskonała zarówno dla miłośników czarnych kaw, jak i napojów mlecznych. Mieszanka składa się z kaw: - Brazylia Cerrado (80%) - Indie Parchment (20%) Opinia roastera: To klasyka w czystym wydaniu, we włoskim stylu, dla kawowych tradycjonalistów. Polecamy jako mocne espresso lub bazę do kaw mlecznych. Dużo ciemnej czekolady, prażonych orzechów, melasy. To gęsta, słodka, mocna i wyrazista kawa! Ideał dla tych, co nie lubią kwasowości w kawie. Metody parzenia: O palarni: HAYB to warszawska palarnia kawy speciality, która robi swoją robotę porządnie i z uśmiechem - lubią kawę, coś o niej wiedzą, robią ją - wyobrażacie sobie lepszy układ? Chodzi o to, żeby smakowało bez czarów, dlatego ich motto to Effortless Speciality. Wśród kaw HAYB znajdziesz jedynie ziarno jakości speciality, zarówno pod przelewowe metody parzenia, jak i pod espresso, single oraz blendy.
Najniższa cena: 28,00 zł
28,00 zł
Promocja
Coffeelab - Brazylia Cemorrado Sweet Edition Espresso 1kg

Producent: COFFEELAB

Data palenia: 06.11.2024

Kawa ziarnista jakości speciality pochodząca z Brazylii, wypalona w z warszawskiej palarni Coffeelab. Palona w średnim stopniu, przeznaczona do espresso - sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W filiżance można oczekiwać gęstego body, długiej czekoladowej słodyczy, lekkich nut migdałów i malin. Kraj pochodzenia: Brazylia Region: Cerrado / Mogiana Wysokość Farmy: 1150 - 1350 m n.p.m. Obróbka: Natural Odmiana: Yellow Catuai, Yellow Bourbon
Najniższa cena: 97,90 zł
115,00 zł
Promocja
HAYB - Yellow Espresso Blend 250g

Producent: HAYB

Data palenia: 16.10.2024

Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty wypalanych przez warszawską HAYB. W paczce znajdziesz ziarna z Brazylii i Gwatemali. Kawa palona w średnim stopniu, idealna do ekspresów ciśnieniowych i kawiarek. W jej smaku dominuje słodycz o nutach czekolady, migdałów i suszonych owoców. Świetnie sprawdzi się zarówno jako czarna kawa, jak i z dodatkiem mleka. Opinia roastera: ZŁOTY ŚRODEK – BLEND NA SŁODKO, Z OWOCAMI Yellow Espresso Blend to kawa słodsza w smaku niż nasz Black, bardziej owocowa, z ciut wyższą kwasowością. Doskonały wybór dla kogoś, kto lubi szukać ciekawych smaków w swojej codziennej filiżance espresso! To także połączenie dwóch naszych bestsellerowych kaw – espresso z Brazylii i espresso z Gwatemali, równo po połowie. Jeżeli ta pierwsza jest dla Ciebie zbyt stereotypowo-orzechowa, a druga zbyt szalenie-owocowa, to właśnie Yellow Espresso Blend jest rozwiązaniem! Metody parzenia: O palarni: HAYB to warszawska palarnia kawy speciality, która robi swoją robotę porządnie i z uśmiechem - lubią kawę, coś o niej wiedzą, robią ją - wyobrażacie sobie lepszy układ? Chodzi o to, żeby smakowało bez czarów, dlatego ich motto to Effortless Speciality. Wśród kaw HAYB znajdziesz jedynie ziarno jakości speciality, zarówno pod przelewowe metody parzenia, jak i pod espresso, single oraz blendy.
Najniższa cena: 34,99 zł
34,00 zł
Promocja
COFFEE PLANT - FLOW Mellow Kawa Bezkofeinowa Filter 250g

Producent: COFFEE PLANT

Data palenia: 15.10.2024

Bezkofeinowa kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Hondurasu i Kolumbii, wypalona w polskiej palarni COFFEE PLANT. Jasno palona, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. Można w niej wyczuć nuty kakao, śliwki i czerwonego jabłka. Kraj pochodzenia ziarna: Honduras, Kolumbia Metoda obróbki: CO2 Washed, Sugarcane Washed Odmiana: Typica, Caturra, Castillo SMAK Decaf nie zawsze kojarzył się z bogatym smakiem, ale Flow Mellow Decaf jest kolejnym wyjątkiem. To blend dwóch ziaren o odmiennych procesach dekofeinizacyjnych, ale tej samej obróbce. Honduras ze swoją prostotą i gęstością oraz Kolumbia z niezwykle czystym smakiem i niuansami owocowymi łączą się w harmonijną całość. Ich pomieszanie, zmielenie i zaparzenie skutkuje nieodwracalnym obdarzeniem ich miłością. Może to także prowadzić do regularnego picia przelewu wieczorami – na szczęście, bezkofeinowego. Profil kakaowy oraz odrobina ciemnej czekolady stanowią bazę dla dodatkowych wrażeń. Lekkość czerwonego jabłka i aromat śliwki od razu ujawniają się w smaku. Flow Mellow Decaf to prosty smak kawy w bogatym profilu. OBRÓBKA Proces dekofeinizacji ziarna z Kolumbii opiera się na naturalnym procesie zwanym Sugarcane. Ziarna są namaczane w wodzie, co otwiera pory i ułatwia późniejsze usuwanie kofeiny – ten krok jest kluczowy dla skuteczności całego procesu. Po namoczeniu ziarna są poddawane działaniu etylenu uzyskanego z fermentacji trzciny cukrowej. Etylen działa jako rozpuszczalnik, wiążąc się z cząsteczkami kofeiny. W trakcie tego procesu etylen, łącząc się z kofeiną, umożliwia jej usunięcie z ziaren. Kofeina zostaje wyekstrahowana, a reszta ziarna pozostaje nienaruszona. Po dekofeinizacji ziarna są suszone, aby przywrócić im odpowiednią wilgotność. W tym etapie usuwana jest także reszta etylenu, co zapewnia, że kawa jest bezpieczna do spożycia. PARZENIE Gęstość kawy bezkofeinowej różni się nieco od tej z kofeiną. Warto użyć jej odrobinę więcej, aby podbić wrażenie na języku. Użyj 18,5 g kawy, zmielonej na 19 klikach młynka Comandante. Wodą o temperaturze 98°C zalej odpowiednio w czasie: 0:00 - 50 ml 0:30 - 120 ml 1:00 - 180 ml 1:30 - 240 ml 2:00 - 300 ml Na koniec delikatnie zamieszaj. PLANTACJA Kolumbia i Honduras to kraje, z których pochodzą ziarna blendu Mellow. Region Tolima w Kolumbii, położony między Andami a dorzeczem rzeki Magdalena, to trudnodostępny obszar, który sprzyja uprawie kawy i odpowiada za 12% produkcji kawy w Kolumbii. Jest to trzeci co do wielkości region kawowy w kraju, gdzie małe, rodzinne farmy o średniej powierzchni 3 hektarów są zarządzane przez rodziny i przyjaciół. Drugim regionem jest Marcala w Hondurasie, znany z wysokiej jakości oraz zrównoważonego rolnictwa. Producent COMSA S.A. współpracuje z lokalnymi rolnikami, oferując im możliwość sprzedaży zarówno kawy organicznej, jak i konwencjonalnej w konkurencyjnych cenach. Rolnicy z Marcala z pasją i zaangażowaniem dbają o produkcję kawy, korzystając z doskonałych warunków klimatycznych.
Najniższa cena: 45,00 zł
45,00 zł
Promocja
HAYB - Blue Espresso Blend 250g

Producent: HAYB

Data palenia: 30.10.2024

Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty wypalanych przez warszawską HAYB. W paczce znajdziesz ziarna z Brazylii, Gwatemali i Etiopii. Kawa palona w średnim stopniu, idealna do ekspresów ciśnieniowych i kawiarek. W jej smaku dominuje słodycz o nutach mlecznej czekolady, marcepanu i jagód, z delikatną herbacianą nutą i lżejszym body. Świetnie sprawdzi się zarówno jako czarna kawa, jak i z dodatkiem mleka. Mieszanka składa się z kaw: - 40% Brazylia Cerrado - 40% Gwatemala Huehuetenango - 20% Etiopia Sidamo Opinia roastera: FEELING BLUE I NIE CHODZI O SMUTEK Blue Espresso Blend to klasyczne dzieło, ale coś w nim mocno skręca w szaloną awangardę. I nadal mówimy o kawie! Połączyliśmy ziarna z Brazylii, Gwatemali i Etiopii, żeby wyciągnąć z nich mnóstwo słodyczy i gładkości. I mamy to: to jeden z naszych najsłodszych blendów, jest tu słodko, gładko i przyjemnie. Dodatek ziaren z Etiopii wprowadza tu nieco owocowej i herbacianej nuty – jest ciekawiej z każdym łykiem. Niby baza prawie jak Yellow, ale uwierzcie nam – to 20% robi różnicę, bo blendowanie to alchemia! Jeśli kochasz słodkie, gładkie kawki – jesteś w domu Metody parzenia: O palarni: HAYB to warszawska palarnia kawy speciality, która robi swoją robotę porządnie i z uśmiechem - lubią kawę, coś o niej wiedzą, robią ją - wyobrażacie sobie lepszy układ? Chodzi o to, żeby smakowało bez czarów, dlatego ich motto to Effortless Speciality. Wśród kaw HAYB znajdziesz jedynie ziarno jakości speciality, zarówno pod przelewowe metody parzenia, jak i pod espresso, single oraz blendy.
Najniższa cena: 29,90 zł
36,00 zł
Promocja
COFFEE PLANT - Sweet Smooth Espresso 250g

Producent: COFFEE PLANT

Data palenia: 15.10.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Etiopii i Brazylii, wypalona w polskiej palarni COFFEE PLANT. Palona w średnim stopniu, sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W smaku wyczuwalne są nuty słodkiej truskawki, czekolady, maliny i róży. Kraj pochodzenia ziarna: Brazylia, Etiopia Metoda obróbki: Natural Odmiana: Yellow Borubon, Jarc SMAK Espresso z owocowych ziaren często charakteryzuje się lekkim profilem, a jego gęstość pozostawia wiele do życzenia. Inaczej jest ze Smooth Sweet. Blend Brazylii i Etiopii doskonale harmonizuje w słodkim, czekoladowym smaku, przełamanym intensywnym aromatem. Gęstość i charakter pozostają na swoim miejscu, a aby poczuć naturę owocu kawowca, w nosie pojawia się delikatny aromat malinowy, z subtelnymi nutami różanymi. Na podniebieniu odczuwamy słodycz typową dla Brazylii, ale pojawia się także lekka kwasowość czerwonych owoców, która doskonale uzupełnia całość. Etiopska kawa o obróbce naturalnej nie pozbawia tej słodyczy, lecz pięknie ją podkreśla swoim konfiturowym charakterem. OBRÓBKA Etiopia w blendzie Smooth Sweet pochodzi z regionu Guji, gdzie kawa jest obrabiana metodą Natural. Podczas suszenia miąższ owoców fermentuje, co pozwala na wydobycie naturalnych cukrów i aromatów. Proces fermentacji znacząco wpływa na ostateczny profil smakowy kawy, nadając jej unikalne nuty owocowe. Produkcja kawy specialty w stacji myjącej w regionie Guji to skomplikowany i dokładny proces, łączący tradycję z nowoczesnymi technikami. Dzięki staranności na każdym etapie, kawa z Guji zyskuje uznanie na międzynarodowej scenie kawowej. Jej renoma i wyjątkowy smak sprawiają, że doskonale łączy się z brazylijską Arabiką w Smooth Sweet. PLANTACJA Lot A odnosi się do pierwszego i najlepszego zbioru kawy, w którym zbierane są tylko dojrzałe owoce. Zbieracze są odpowiednio szkoleni, aby wybierać wyłącznie te owoce, które są w idealnym stanie, co znacząco wpływa na jakość kawy. W Smooth Sweet obok brazylijskiej odmiany Yellow Bourbon znajduje się również etiopska kawa, pochodząca z odmiany botanicznej JARC. Odmiana ta jest efektem badań prowadzonych przez Centrum Badawcze Kawy w Jimma (JARC - Jimma Agricultural Research Center) w Etiopii. Badania, które rozpoczęły się w latach 70. i 80. XX wieku, miały na celu opracowanie odmian kawy o lepszej jakości oraz większej odporności na choroby.
Najniższa cena: 49,00 zł
49,00 zł
Nowość
Promocja
COFFEE PLANT - Kolumbia Piendamo Washed Filter 250g

Producent: COFFEE PLANT

Data palenia: 10.10.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii, wypalana w polskiej palarni COFFEE PLANT. Jasno palona, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty jabłka, skórki z cytryny i toffi. Kraj pochodzenia ziarna: Kolumbia Region: Piendamo, Cauca Metoda obróbki: Washed Odmiana: Colombia, Castillo, Caturra Wysokość upraw: 1700 - 2100 m n.p.m. Ocena w cuppingu: 84,5 / 100 pkt.
49,00 zł
Promocja
COFFEE PLANT - FLOW Very Berry Filter 800g

Producent: COFFEE PLANT

Data palenia: 30.10.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Etiopii, wypalana w polskiej palarni COFFEE PLANT. Jasno palona, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty truskawek, jeżyn, jagód i cytryn. Kraj pochodzenia ziarna: Etiopia Metoda obróbki: Natural Odmiana: Heirloom, Jarc SMAK Owoce jagodowe to wyjątkowo atrakcyjne deskryptory smakowe w kawie. Blend Very Berry obfituje w te nuty. Dominują w nim jagody i truskawki, a słodycz jeżyny również jest wyczuwalna. Obróbka Natural nadaje kawie konfiturowej soczystości i gęstości. Kawa jest przede wszystkim bardzo aromatyczna i przyjemna. Pachnie truskawką, ale pojawia się też aromat cytrusowy oraz smak słodkiej jeżyny. Posmak jagody i jej krzewny charakter sprawiają, że Flow Very Berry w pełni zasługuje na swoją nazwę. OBRÓBKA Kawa jest naturalnie uprawiana w cieniu drzew, głównie Ensete (fałszywe drzewo bananowe). Najlepsze owoce są kupowane od lokalnych rolników. Po zebraniu ziarna są najpierw unoszone na wodzie, co pozwala na usunięcie słabych ziaren, a następnie umieszczane na łożach do suszenia na 12-15 dni. Zielone ziarna są zbierane ręcznie przez lokalną społeczność kobiet. Etiopia Gedeb, będąca składnikiem blendu Very Berry, to klasa nr 3, uzyskująca wynik 84+ w skali SCA. PARZENIE Very Berry to kawa o dość gęstej konsystencji i intensywnym owocowym wyrazie. Aromaty warto podkreślić poprzez odpowiednią ekstrakcję, co można osiągnąć, używając nieco mniejszej ilości kawy, aby stężenie nie dominowało nad smakiem. Użyj 17,5 g zmielonego ziarna na 19 klikach młynka Comandante. Przy użyciu wody o temperaturze 98°C, zalej kawę w następujący sposób: 0:00 – 45 ml 0:30 – 120 ml 1:00 – 180 ml 1:30 – 240 ml 2:00 – 300 ml Delikatnie zamieszaj. PLANTACJA Stacja myjąca Lalesa znajduje się w Gedeb, będąc miejscem produkcji Etiopii Gedeb, która jest częścią blendu Very Berry. Region Gedeb liczy ponad 300 000 mieszkańców. Obszar ten jest przeważająco chrześcijańsko-protestancki, z niewielką społecznością chrześcijan ortodoksyjnych, a głównym językiem jest Gedeoiniya. Społeczność obchodzi swoje coroczne święto noworoczne 18 stycznia, a ich podstawowym pożywieniem jest Ensete (fałszywy bananowiec). Rzeka Siqe wyznacza granicę między Gedeo, Guji a stanem regionalnym Południowym i Oromią.
Najniższa cena: 104,99 zł
129,00 zł
Promocja
COFFEE PLANT - FLOW Juicy Fruit Filter 800g

Producent: COFFEE PLANT

Data palenia: 17.10.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kenii i Tanzanii, wypalana w polskiej palarni COFFEE PLANT. Jasno palona, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty miodu, cytrusów, jaśminu, moreli i śliwki. Kraj pochodzenia ziarna: Tanzania, Kenia Metoda obróbki: Washed  Odmiana: Mix SMAK Soczystość kawy to parametr, którego oczekuje się po kawach owocowych. Juicy Fruit wspaniale podkreśla tę cechę, jak i bogactwo aromatów. W smaku dominuje miód. Jego lepkość i gęstość dobrze odczuwa się w każdym łyku przelewu. Owoce to głównie cytrusy, choć poczuć można też morelę i kwiat jaśminu. Aromaty przeplatają się z dobrym smakiem. Tanzania w swoim orzeźwiającym profilu i słodycz Kenii pięknie współgrają w afrykańskim, słonecznym smaku. Blend jest złożony z ziaren bardzo  soczystych w posmaku i takie też wrażenie ma się po wypicu tego kwiatowo-cytrynowo-miodowego przelewu. OBRÓBKA Tanzania Kusini, wyprodukowana przez grupę zrzeszającą małych producentów AMCOS, to część blendu Juicy Fruit. Farmerzy zazwyczaj uprawiają około 2 hektarów kawy, ale hodują także kukurydzę i soję na własne potrzeby. Produkcja kawy wciąż opiera się na pracy ręcznej, co zapewnia zbieranie tylko dojrzałych owoców. Następnie farmerzy dostarczają zebrane owoce do tzw. ""Centralnych Jednostek Pulpacyjnych"" (CPU), małych stacji myjących, zarządzanych przez 10-80 farmerów AMCOS. Spółdzielnie regularnie uczestniczą w szkoleniach z zakresu agronomii, koncentrując się na poprawie jakości kawy i obróbki. PARZENIE Słodycz Juicy Fruit zasługuje na uwagę, dlatego warto ją podkreślić większą ilością ziarna. Owocowość istotnie wpływa na smak, więc nieco grubsze mielenie idealnie to zbalansuje. Użyj 19 g kawy, zmielonej na 21 klikach młynka Comandante. Zalej ją wodą o temperaturze 98°C, stosując następujące czasy parzenia: 0:00 - 55 ml; 0:30 - 120 ml; 1:00 - 180 ml; 1:30 - 250 ml; 2:00 - 315 ml. Delikatnie zamieszaj. PLANTACJA Tanzania z blendu Juicy Fruit pochodzi z regionu Mbeya, który znajduje się w południowo-zachodniej Tanzanii. Jest on znany z żyznych gleb, co skutkuje wysoką jakością kawy, kakao, herbaty i przypraw. Będąc dość odległym i niezbyt rozwiniętym obszarem, Mbeya ma swoje unikalne cechy. Tutaj kawa jest uprawiana na wysokich płaskowyżach, a nie na stromych zboczach. Rolnicy w tym regionie doświadczają intensywnego nasłonecznienia latem, ale także silnych opadów deszczu zimą.  
Najniższa cena: 104,99 zł
129,00 zł
Nowość
Promocja
COFFEE PLANT - Brazylia Mogiana Espresso 250g

Producent: COFFEE PLANT

Data palenia: 04.11.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Brazylii, wypalona w polskiej palarni COFFEE PLANT. Palona w średnim stopniu, sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W smaku wyczuwalne są nuty kakao, mlecznej czekolady i orzechów laskowych. Kraj pochodzenia kawy: Brazylia Region: Mogiana, Sao Paulo Odmiana: Mudo Nuovo Metoda obróbki: Natural Położenie upraw: 800 - 1200 m n.p.m. Ocena w cuppingu: 82 / 100 pkt
Najniższa cena: 29,00 zł
29,00 zł
Promocja
COFFEE PLANT - Kenia Kegwa Washed Filter 250g

Producent: COFFEE PLANT

Data palenia: 04.11.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kenii, wypalana w polskiej palarni COFFEE PLANT. Jasno palona, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty maliny, winogrona i kompotu rabarbarowego.  Kraj pochodzenia ziarna: Kenia Region: Kirinyaga Metoda obróbki: Washed Odmiana: SL28, SL34, Batian Wysokość upraw: 1580 m n.p.m. Ocena w cuppingu: 85,25 / 100 pkt.
55,00 zł
Promocja
COFFEE PLANT - Brazylia Mogiana Espresso 1kg

Producent: COFFEE PLANT

Data palenia: 04.11.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Brazylii, wypalona w polskiej palarni COFFEE PLANT. Palona w średnim stopniu, sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W smaku wyczuwalne są nuty kakao, mlecznej czekolady i orzechów laskowych. Kraj pochodzenia kawy: Brazylia Region: Mogiana, Sao Paulo Odmiana: Mudo Nuovo Metoda obróbki: Natural Położenie upraw: 800 - 1200 m n.p.m. Ocena w cuppingu: 82 / 100 pkt
Najniższa cena: 84,99 zł
99,00 zł
Nowość
Promocja
COFFEE PLANT - Honduras La Paz Marcala Washed Espresso 250g

Producent: COFFEE PLANT

Data palenia: 18.10.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Honduras, wypalona w polskiej palarni COFFEE PLANT. Palona w średnim stopniu, sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W smaku wyczuwalne są nuty cukru trzcinowego, czekolady i orzechów.  Kraj pochodzenia kawy: Honduras Region: La Paz, Marcala Odmiana: Catuai, Parainema Metoda obróbki: Washed Położenie upraw: 1100 - 1200 m n.p.m. SMAK Alternatywa dla często spotykanych kaw brazylijskich. Honduras Marcala to ziarno o bardzo gęstym profilu. Jego słodycz dominuje w smaku, w którym odnajdujemy cukier trzcinowy oraz słodką, gęstą melasę, a w większości odczuwamy szlachetną czekoladę. W nosie pojawia się lekki, cytrusowy akcent, który może wynikać z charakteru środkowoamerykańskiego ziarna. Niemniej jednak nie można go odnaleźć w smaku. Kwasowości w kawie brakuje, ale dominuje w niej ogromna ilość czekolady i słodkich orzechów. To idealne ziarno do gęstych kaw mlecznych. Marcala to przyjemne, proste espresso. PLANTACJA Region pochodzenia ziarna znajduje się w Centralnych Górach Hondurasu, na wysokości około 1100 metrów nad poziomem morza. Dzięki łagodnemu klimatowi oferuje doskonałe warunki do uprawy kawy. COHORSIL ma ponad 40-letnie doświadczenie w produkcji kawy i stosuje praktyki odpowiedzialne społecznie oraz środowiskowo, dbając o naturalne zasoby regionu. Rolnicy wdrażają najlepsze praktyki rolnicze i specjalne techniki, aby nieustannie zwiększać swoją wydajność oraz poprawiać jakość kawy. OBRÓBKA Kawy uprawiane przez około 1200 członków COHORSIL (producenta) to głównie odmiany Catuai i Parainema. Podczas zbiorów owoce kawowca są starannie zbierane ręcznie, a następnie przetwarzane w młynie kooperatywy. Po usunięciu miąższu i fermentacji ziarna są dokładnie myte czystą wodą, aby usunąć pozostały śluz i zanieczyszczenia, a następnie suszone na patio do osiągnięcia pożądanej wilgotności, wynoszącej około 12,5%. PARZENIE Espresso z Hondurasu Marcala ma gęstą, syropowatą strukturę, która jest przyjemna dla oka. Warto parzyć ją z 18 g kawy, aby uzyskać około 36-38 g naparu, co dodatkowo podkreśli jej body. Czas parzenia nie musi być zbyt długi; 28-29 sekund wystarczy.
Najniższa cena: 35,00 zł
35,00 zł
Promocja
HAYB - Pink Espresso Blend WTF 1kg

Producent: HAYB

Data palenia: 04.10.2024

Letnia, funkowa eksplozja owoców, kwiatów i słodyczy! To mieszanka dwóch rodzajów arabiki jakości speciality z Etiopii, wypalonych przez warszawską palarnię HAYB. Kawa palona w średnim stopniu, świetnie sprawdzi się do ekspresu ciśnieniowego i kawiarki. W jej smaku można wyczuć lekkie nuty czerwonych owoców,  jagód oraz czekoladową słodycz. Idealnie sprawdzi się w klasycznym espresso, kawach mlecznych oraz w espresso tonic i espresso affogato. Mieszanka składa się z kaw: - 50% Ethiopia Sidamo (washed) - 50% Etiopia Guji (natural) Opinia roastera: WTF? OWOCOWY BLEND POD ESPRESSO? Pink Espresso Blend to nadal dobrze znany funk i to z najlepszym groovem! Połączyliśmy ziarna z Etiopii – w obróbce mytej i naturalnej, żeby uzyskać szalone espresso, jak najbardziej owocowe, z wysoką słodyczą i rześką kwasowością. WHAT THE FUNK to eksplozja w każdym szocie! Wciąż zmieniamy kawę w FUNK – a to dalej to nasz najbardziej przebojowy blend, po którym możesz spodziewać się solidnego uderzenia wysokich owocowych tonów, podbitych głębokim czekoladowym basem. Metody parzenia: O palarni: HAYB to warszawska palarnia kawy speciality, która robi swoją robotę porządnie i z uśmiechem - lubią kawę, coś o niej wiedzą, robią ją - wyobrażacie sobie lepszy układ? Chodzi o to, żeby smakowało bez czarów, dlatego ich motto to Effortless Speciality. Wśród kaw HAYB znajdziesz jedynie ziarno jakości speciality, zarówno pod przelewowe metody parzenia, jak i pod espresso, single oraz blendy.
Najniższa cena: 139,90 zł
165,00 zł
Promocja
Coffeelab - Meksyk Esmeralda Washed Espresso 250g

Producent: COFFEELAB

Data palenia: 21.10.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Meksyku, wypalona w z warszawskiej palarni Coffeelab. Palona w średnim stopniu, przeznaczona do espresso - sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W filiżance można oczekiwać nut marcepanu, orzecha włoskiego i ciasteczek czekoladowych. Kraj pochodzenia: Meksyk Region: Pluma, Oaxaca Obróbka: Washed Odmiana: Typica, Bourbon
Najniższa cena: 31,00 zł
31,00 zł
Promocja
Coffeelab - Brazylia Yellow Bourbon Fazenda Rainha Espresso 1kg

Producent: COFFEELAB

Data palenia: 23.09.2024

Kawa ziarnista jakości speciality pochodząca z Brazylii, wypalona w z warszawskiej palarni Coffeelab. Palona w średnim stopniu, przeznaczona do espresso - sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. Kawa o pełnym body, o nutach brązowego cukru, gorzkiej czekolady i czerwonej pomarańczy. Słodka i soczysta. Kraj pochodzenia ziarna: Brazylia Region: Alto Moggiana, Sao Paulo Farma: La Rainha Farmer: Luis Marin Położenie: 1150 – 1350 m n.p.m. Odmiana: Yellow Bourbon Obróbka: Pulped Natural
Najniższa cena: 109,90 zł
115,00 zł
Promocja
COFFEE PLANT - FLOW Mellow Kawa Bezkofeinowa Filter 800g

Producent: COFFEE PLANT

Data palenia: 15.10.2024

Bezkofeinowa kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Hondurasu i Kolumbii, wypalona w polskiej palarni COFFEE PLANT. Jasno palona, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. Można w niej wyczuć nuty kakao, śliwki i czerwonego jabłka. Kraj pochodzenia ziarna: Honduras, Kolumbia Metoda obróbki: CO2 Washed, Sugarcane Washed Odmiana: Typica, Caturra, Castillo SMAK Decaf nie zawsze kojarzył się z bogatym smakiem, ale Flow Mellow Decaf jest kolejnym wyjątkiem. To blend dwóch ziaren o odmiennych procesach dekofeinizacyjnych, ale tej samej obróbce. Honduras ze swoją prostotą i gęstością oraz Kolumbia z niezwykle czystym smakiem i niuansami owocowymi łączą się w harmonijną całość. Ich pomieszanie, zmielenie i zaparzenie skutkuje nieodwracalnym obdarzeniem ich miłością. Może to także prowadzić do regularnego picia przelewu wieczorami – na szczęście, bezkofeinowego. Profil kakaowy oraz odrobina ciemnej czekolady stanowią bazę dla dodatkowych wrażeń. Lekkość czerwonego jabłka i aromat śliwki od razu ujawniają się w smaku. Flow Mellow Decaf to prosty smak kawy w bogatym profilu. OBRÓBKA Proces dekofeinizacji ziarna z Kolumbii opiera się na naturalnym procesie zwanym Sugarcane. Ziarna są namaczane w wodzie, co otwiera pory i ułatwia późniejsze usuwanie kofeiny – ten krok jest kluczowy dla skuteczności całego procesu. Po namoczeniu ziarna są poddawane działaniu etylenu uzyskanego z fermentacji trzciny cukrowej. Etylen działa jako rozpuszczalnik, wiążąc się z cząsteczkami kofeiny. W trakcie tego procesu etylen, łącząc się z kofeiną, umożliwia jej usunięcie z ziaren. Kofeina zostaje wyekstrahowana, a reszta ziarna pozostaje nienaruszona. Po dekofeinizacji ziarna są suszone, aby przywrócić im odpowiednią wilgotność. W tym etapie usuwana jest także reszta etylenu, co zapewnia, że kawa jest bezpieczna do spożycia. PARZENIE Gęstość kawy bezkofeinowej różni się nieco od tej z kofeiną. Warto użyć jej odrobinę więcej, aby podbić wrażenie na języku. Użyj 18,5 g kawy, zmielonej na 19 klikach młynka Comandante. Wodą o temperaturze 98°C zalej odpowiednio w czasie: 0:00 - 50 ml 0:30 - 120 ml 1:00 - 180 ml 1:30 - 240 ml 2:00 - 300 ml Na koniec delikatnie zamieszaj. PLANTACJA Kolumbia i Honduras to kraje, z których pochodzą ziarna blendu Mellow. Region Tolima w Kolumbii, położony między Andami a dorzeczem rzeki Magdalena, to trudnodostępny obszar, który sprzyja uprawie kawy i odpowiada za 12% produkcji kawy w Kolumbii. Jest to trzeci co do wielkości region kawowy w kraju, gdzie małe, rodzinne farmy o średniej powierzchni 3 hektarów są zarządzane przez rodziny i przyjaciół. Drugim regionem jest Marcala w Hondurasie, znany z wysokiej jakości oraz zrównoważonego rolnictwa. Producent COMSA S.A. współpracuje z lokalnymi rolnikami, oferując im możliwość sprzedaży zarówno kawy organicznej, jak i konwencjonalnej w konkurencyjnych cenach. Rolnicy z Marcala z pasją i zaangażowaniem dbają o produkcję kawy, korzystając z doskonałych warunków klimatycznych.
Najniższa cena: 135,00 zł
135,00 zł
Nowość
Promocja
COFFEE PLANT - FLOW Blossom Filter 250g

Producent: COFFEE PLANT

Data palenia: 30.10.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Tanzanii, wypalana w polskiej palarni COFFEE PLANT. Jasno palona, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty cytrusów, żółtych owoców i kwiata akacji.
45,00 zł
Promocja
HAYB - Peru Espresso 1kg

Producent: HAYB

Data palenia: 30.10.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Peru, wypalona w Warszawie przez HAYB. Palona w średnim stopniu, sprawdzi się przede wszystkim w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W profilu sensorycznym palarni są nuty kandyzowanych owoców, migdałów i białej czekolady. Mieszanka składa się z kaw: - 100% Peru Opinia roastera: …między Brazylią a Gwatemalą W sam środek deseru, PERUńsko dobre… Cajamarca – jeśli szukasz miejsca, gdzie naprawdę królował Tupac, to proszę – oto Twoje miejsce. Wprawdzie był to Tupac Yupanqui i jakoś pod koniec XV w., ale liczy się… Ten żyzny górski region tego górskiego kraju wydaje się być wymarzonym miejscem na uprawę kawy – zatem proszę, marzenie spełnione. Nasze Peru Espresso to smaki gdzieś między brazylijską czekoladą z orzechami i gwatemalską czekoladą o owocowym charakterze. To taka muzyka, do której będą chętnie pląsać Twoje ciocie i Twoi znajomi miłośnicy retrobrzmienia z nowoczesnym twistem. Ale to nadal espresso! Metody parzenia: O palarni: HAYB to warszawska palarnia kawy speciality, która robi swoją robotę porządnie i z uśmiechem - lubią kawę, coś o niej wiedzą, robią ją - wyobrażacie sobie lepszy układ? Chodzi o to, żeby smakowało bez czarów, dlatego ich motto to Effortless Speciality. Wśród kaw HAYB znajdziesz jedynie ziarno jakości speciality, zarówno pod przelewowe metody parzenia, jak i pod espresso, single oraz blendy.
Najniższa cena: 113,90 zł
135,00 zł
Promocja
HAYB - Gwatemala Dark Espresso 1kg

Producent: HAYB

Data palenia: 09.10.2024

Kawa ziarnista jakości specialty z Gwatemali wypalona przez warszawską palarnię HAYB. Palona w ciemnym stopniu, przeznaczona do espresso, sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W jej smaku pojawiają się nuty ciemnej czekolady, czerwonych owoców i brązowego cukru. Świetnie sprawdzi się zarówno jako czarna kawa, jak i z dodatkiem mleka. Kraj pochodzenia ziarna: Gwatemala Region: Huehuetenango Odmiana: Caturra, Catuai, Bourbon Metoda obróbki: Washed
Najniższa cena: 99,90 zł
135,00 zł
Nowość
Promocja
COFFEE PLANT - Kenia Thiururi Washed Filter 250g

Producent: COFFEE PLANT

Data palenia: 04.11.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kenii, wypalana w polskiej palarni COFFEE PLANT. Jasno palona, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty czarnej porzeczki, maliny i białej herbaty. Kraj pochodzenia ziarna: Kenia Region: Kiambu Metoda obróbki: Washed Odmiana: SL28, SL34, Ruiru 11 Położenie upraw: 1550 - 1650 m n.p.m. Ocena w cuppingu: 86 / 100 pkt.
62,00 zł
Nowość
Promocja
COFFEE PLANT - FLOW Jungle Fruit Filter 250g

Producent: COFFEE PLANT

Data palenia: 30.10.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Indonezji i Peru, wypalana w polskiej palarni COFFEE PLANT. Jasno palona, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty dojrzałego mango, słodkiego ananasa i marakui. 
Najniższa cena: 49,00 zł
49,00 zł
Promocja
HAYB - Gwatemala Dark Espresso 250g

Producent: HAYB

Data palenia: 24.09.2024

Kawa ziarnista jakości specialty z Gwatemali wypalona przez warszawską palarnię HAYB. Palona w ciemnym stopniu, przeznaczona do espresso, sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W jej smaku pojawiają się nuty ciemnej czekolady, czerwonych owoców i brązowego cukru. Świetnie sprawdzi się zarówno jako czarna kawa, jak i z dodatkiem mleka. Kraj pochodzenia ziarna: Gwatemala Region: Huehuetenango Odmiana: Caturra, Catuai, Bourbon Metoda obróbki: Washed
Najniższa cena: 26,90 zł
38,00 zł
Promocja
COFFEE PLANT - Kolumbia Finca Los Robles Espresso 250g

Producent: COFFEE PLANT

Data palenia: 18.10.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii, wypalona w polskiej palarni COFFEE PLANT. Palona w średnim stopniu, sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W smaku wyczuwalne są nuty dojrzałych czereśni i mlecznej czekolady z winną kwasowością. Kraj pochodzenia kawy: Kolumbia Region: Huila Odmiana: Caturra Metoda obróbki: Washed Położenie upraw: 1600 m n.p.m. SMAK Espresso słodkie, gęste, o zakręconym charakterze? Taka jest Kolumbia Finca Los Robles. Bogata kwasowość, przypominająca czerwone wino i dojrzałą czereśnię, jest wyrazista, ale nie dominująca. Ziarno jest arcysłodkie, a jego profil bardziej przypomina mleczną czekoladę niż wiele klasycznych słodkich ziaren. Ta laktozowa doskonałość i orzeźwiający charakter kawy przypominają nam, jak bogate potrafią być kawy kolumbijskie. Bogate na tyle, że ich profil jest satysfakcjonujący już w samym espresso, co sprawia, że można skusić się na użycie jego słodkiego charakteru w kawach mlecznych. OBRÓBKA Obróbka kawy specialty w Kolumbii, zwłaszcza w regionie Huila, jest niezwykle staranna i oparta na tradycyjnych metodach, które podkreślają unikalne cechy ziaren. Huila jest znana z doskonałych warunków do uprawy kawy, dzięki wulkanicznej glebie i korzystnemu klimatowi. Owoce kawy Finca Los Robles są najpierw namaczane, a następnie miąższ jest usuwany, po czym ziarna fermentują w wodzie. Ten proces podkreśla czystość smaku i kwasowość, co jest charakterystyczne dla wielu kaw z tej metody obróbki. PLANTACJA Stan Huila znajduje się w południowej części Kolumbii. To miejsce, w którym Andy tworzą węzeł. Tutaj trzy kordylery dzielą się na zachodnią, centralną i wschodnią, które sięgają północnej Kolumbii. Między wschodnią a centralną kordylery przepływa rzeka Magdalena, prowadząca w kierunku wybrzeża karaibskiego. Między centralnymi a zachodnimi łańcuchami górskimi znajduje się rzeka Cauca, która wpada do rzeki Magdalena na równinach karaibskich. Gleba w tym obszarze jest wulkaniczna, co czyni ją idealną do uprawy kawy wysokiej jakości. Dzięki lokalizacji geograficznej w pobliżu równika różnice między porami roku w Kolumbii są niewielkie. PARZENIE Espresso z Kolumbii Finca Los Robles posiada bardzo przyjemną, winną kwasowość. Warto je zaparzyć tak, aby główny, słodki profil dominował, a owoce tylko go dopełniały. 18 g kawy zaparz do finalnej objętości 39 g espresso. Minimalne zmniejszenie body i zwiększenie ekstrakcji dzięki większej proporcji pozwoli podkreślić smak kawy.
Najniższa cena: 35,00 zł
35,00 zł
Promocja
Coffeelab - Brazylia Santos Espresso 1kg

Producent: COFFEELAB

Data palenia: 06.11.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Brazylii, wypalona w z warszawskiej palarni Coffeelab. Palona w średnim stopniu, przeznaczona do espresso - sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W filiżance można oczekiwać nut kakao i mlecznej czekolady. Kraj pochodzenia: Brazylia Region: Minas Gerias Obróbka: Natural Odmiana: Yellow Bourbon, Caturra, Catuai
Najniższa cena: 100,00 zł
100,00 zł
Nowość
Promocja
COFFEE PLANT - Etiopia Guji Filter 250g

Producent: COFFEE PLANT

Data palenia: 04.11.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Etiopii, wypalana w polskiej palarni COFFEE PLANT. Jasno palona, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty truskawki, czerwonego jabłka i czereśni.
Najniższa cena: 49,00 zł
49,00 zł
Promocja
Coffeelab - Kolumbia Colibri Sugarcane Decaf Filter - Kawa bezkofeinowa 250g

Producent: COFFEELAB

Data palenia: 28.10.2024

Bezkofeinowa kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii, wypalona w warszawskiej palarni Coffeelab. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty orzechów laskowych, monte i daktyli. Kraj pochodzenia kawy: Kolumbia Region: Pitalito, Huila Metoda obróbki: Washed - Sugar Cane Odmiana: Castillo
Najniższa cena: 54,00 zł
54,00 zł
Promocja
HAYB - Yellow Espresso Blend DARK 250g

Producent: HAYB

Data palenia: 30.10.2024

Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty wypalanych przez warszawską HAYB. W paczce znajdziesz ziarna z Brazylii i Gwatemali. Kawa palona w ciemnym stopniu, idealna do ekspresów ciśnieniowych i kawiarek. W jej smaku dominuje słodycz o nutach czekolady, migdałów i suszonych owoców. Świetnie sprawdzi się zarówno jako czarna kawa, jak i z dodatkiem mleka. Mieszanka składa się z kaw: - 50% Brazylia - 50% Gwatemala  Opinia roastera: CIEMNO/ZŁOTY ŚRODEK – BLEND NA SŁODKO, NA CIEMNO Wydłużony roast zwiększa odczucie słodyczy i pełni, a także jeszcze mocniej redukuje kwasowość. To DARK Yellow Espresso Blend! W profilu sensorycznym znajdziesz wciąż te same, dobrze znane Ci z klasyków smaki – ale nieco podkręcone, bardziej w stronę słodyczy i czekolady. My szczególnie polecamy ten wariant pod domowe ekspresy automatyczne. Espresso, Americano, kawa mleczna – każda z tych opcji wyjdzie super! Yellow Espresso Blend to kawa słodsza w smaku niż nasz Black, a w wersji DARK jeszcze obniżyliśmy jej kwasowość – ma też nieco mniej owoców, ale wyraźniejsze nuty czekolady i orzechów. Doskonały kompromis między soczystością a klasycznym espresso. To także połączenie dwóch naszych bestsellerowych kaw – espresso z Brazylii i espresso z Gwatemali, równo po połowie. Metody parzenia: O palarni: HAYB to warszawska palarnia kawy speciality, która robi swoją robotę porządnie i z uśmiechem - lubią kawę, coś o niej wiedzą, robią ją - wyobrażacie sobie lepszy układ? Chodzi o to, żeby smakowało bez czarów, dlatego ich motto to Effortless Speciality. Wśród kaw HAYB znajdziesz jedynie ziarno jakości speciality, zarówno pod przelewowe metody parzenia, jak i pod espresso, single oraz blendy.
Najniższa cena: 34,00 zł
34,00 zł
Nowość
Promocja
COFFEE PLANT - FLOW Brownie Filter 100g

Producent: COFFEE PLANT

Data palenia: 17.10.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Brazylii, wypalana w polskiej palarni COFFEE PLANT. Jasno palona, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty czekolady deserowej, kakao i orzechów.
Najniższa cena: 22,00 zł
22,00 zł
Nowość
Coffeelab - Honduras Jorge Anival Ventura Anaerobic Filter 250g

Producent: COFFEELAB

Data palenia: 23.09.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Hondurasu, wypalona w warszawskiej palarni Coffeelab. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku pojawiają się nuty zbliżone do jabłka, czereśni i herbaty Oolong. Kraj pochodzenia ziarna: Honduras Region: Ocotepeque Odmiana: Parainema Metoda obróbki: Anaerobic 
Nowość
Promocja
COFFEE PLANT - Brazylia Lua Roxa Espresso 1kg

Producent: COFFEE PLANT

Data palenia: 18.10.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Brazylii, wypalona w polskiej palarni COFFEE PLANT. Palona w średnim stopniu, sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W smaku wyczuwalne są nuty wanilii, orzechów i białej czekolady. Kraj pochodzenia kawy: Brazylia Region: Minas Gerais, Cerrado Odmiana: Bourbon, Mudo Nuovo Metoda obróbki: Natural Położenie upraw: 800 - 1300 m n.p.m. SMAK Lua Roxa to idealna kawa brazylijska do espresso. Satysfakcjonuje swoją słodyczą, która przypomina czekoladę deserową. Choć aromat jest delikatny, przywołuje na myśl coś w rodzaju mlecznego napoju orzechowego. Pojawia się również aromat wanilii, a także delikatny, owocowy niuans. Suszone owoce stanowią świetne uzupełnienie klasycznej Brazylii. Z mlekiem nabiera bogatszego posmaku migdałowego. Im więcej kawa, tym bogatszy smak. Mimo szerokiego profilu, Lua Roxa pozostaje kawą dla każdego, kto kocha klasyczny smak espresso. OBRÓBKA Tradycyjna obróbka dla regionu. Klasyk w przypadku kaw brazylijskich. Można powiedzieć, że to nic nowego. Do czasu… aż się jej spróbuje. Cały owoc kawowca jest czyszczony i umieszczany na słońcu do wysuszenia. Plantacje kawowe w Brazylii są bardzo wymagające pod względem ilości miejsca przeznaczonego do produkcji oraz liczby pracowników. Gdy zrozumie się, że obróbka Natural nie jest taką oczywistością, jaką mogłaby się wydawać, zaczyna się dostrzegać powody, dla których Lua Roxa jest tak słodkim, lekkim ziarnem. Pochodzenie i jakość produkcji to kluczowe elementy tej kawy. PLANTACJA Nazwa tej kawy jest niezwykle urokliwa. Dosłownie oznacza „fioletowy księżyc”. Na jej logo widnieje również ten motyw, oświetlający drzewko kawowe. Ziarno pochodzi z regionu Cerrado Mineiro i zostało wyprodukowane przez wiele plantacji. Dominują tam odpowiednio określone pory roku, takie jak gorące, wilgotne lato oraz dość przyjemna, sucha zima. To odpowiedni klimat dla kawy, dlatego nic dziwnego, że pochodzi stamtąd tak wiele kaw o dobrej jakości. PARZENIE Lua Roxa nie posiada dużej kwasowości. Nie jest trudna do zaparzenia, ale warto zwrócić uwagę na uzysk (ostateczną objętość kawy). Kawa bardzo przyjemnie smakuje przy użyciu 18 g i parzeniu do uzyskania 38-40 g. Większy stosunek wody do kawy powoduje, że pogłębia się jej lekkość i słodycz smaku, nie tracąc jednocześnie poczucia gęstości. Czas parzenia wynosi 30 sekund.
Najniższa cena: 125,00 zł
125,00 zł