Darmowa dostawa od 199 zł
Błyskawiczna wysyłka
365 dni na zwrot

Na ten napój trzeba troszkę poczekać, ale jest w 100% tego wart. Cold brew jest dziecinnie proste w przygotowaniu, a przy tym niezwykle smaczne i esencjonalne. Ziarna kawy lub liście herbaty moczone przez parę godzin w zimnej wodzie, czyli macerowane, oddają smak i aromat do naparu. Dzięki zawartości kofeiny cold brew odpowiednio pobudza i jednocześnie orzeźwia. Nie na co czekać - let’s brew!

Lista składników:

1l zimnej przefiltrowanej wody
70 g zmielonej kawy lub 30 g herbaty*
*kawa pod cold brew powinna być grubo zmielona, herbata natomiast najlepsza będzie w wersji liściastej.

Przygotowanie

Zmieloną wcześniej kawę lub herbatę w liściach umieszczamy w naczyniu. Najlepiej sprawdzą się specjalne naczynia do cold brew, które mają dodatkowe sitko. Możesz skorzystać z innego szklanego naczynia np. słoika.

Całość zalewamy zimną wodą i umieszczamy na parę godzin w lodówce (idealnie na całą noc). Następnie napar filtrujemy. Cold brew od razu nadaje się do spożycia. Serwujemy z kostkami lodu, sezonowymi owocami lub plasterkami cytrusów.

Filtrowanie i sortowanie
1 - 11 produktów z 11 dostępnych
Promocja
Bracia Ziółkowscy - Brazylia Sitio Sao Jose Natural Anaerobic Filter 250g

Producent: Bracia Ziółkowscy

Data palenia: 27.05.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodzących z Brazylii, wypalona przez palarnię Bracia Ziółkowscy. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do jeżyn, karmelu, cynamonu i suszonej moreli. Kraj pochodzenia ziaren: Brazylia Region: Vulcânica Odmiana: Arara Metoda obróbki: Natural Anaerobic
56,00 zł
COFFEE PLANT - FLOW Cold Brew Filter 250g

Producent: COFFEE PLANT

Data palenia: 04.07.2024

Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty z Rwandy i Etiopii, wypalona w polskiej palarni COFFEE PLANT. Jasno palona, polecana szczególnie do cold brew, jednak doskonała również do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. Poczuj flow z letnią propozycją FLOW Cold Brew. Delektuj się smakiem kawy macerowanej na zimno, która orzeźwia i pobudza. W smaku paleta orzeźwiających owoców cytrusowych i słodkich owoców leśnych, muśniętych letnim słońcem. Kraj pochodzenia ziarna: Rwanda / Etiopia Metoda obróbki: Washed / Natural Ocena w cuppingu: 85 / 86 pkt.
Trigger - Etiopia Koke Washed Filter 250g

Producent: Trigger

Data palenia: 09.07.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Etiopii, wypalona przez Trigger. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do wiśni, pomarańczy, róży i czekolady. Kraj: Etiopia Region: Yirgacheffe Farma: małe farmy w okolicy Yirgacheffe Producent: lokalni, drobni farmerzy Odmiana: Dega, Kudhume, Wolisho Położenie upraw: 1870 - 1900 m n.p.m. Metoda obróbki: Washed Ocena w cuppingu: 87,75 / 100 punktów PRZEPIS  French press. Mielenie średnie, średnio grube. Woda - wrzątek, doza 6 g kawy na 100 g wody. Zalewamy, zostawiamy. Po 4-6 minutach mieszamy korzuszek. Po kolejnych 2 minutach zakładamy franchpressowi czapeczke i wciskamy tłok. Pijemy.
Trigger - Brazylia Santa Alina Anaerobic Filter 250g

Producent: Trigger

Data palenia: 09.07.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Brazylii, wypalona przez Trigger. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do banana, kakao, czekolady i suszonych śliwek. Kraj: Brazylia Region: São Sebastião de Grama Farma: Fazenda Santa Alina Producent: Lucia Maria da Silva Dias Odmiana: Yellow Bourbon Położenie upraw: 950 - 1450 m n.p.m. Metoda obróbki: Anaerobic Ocena w cuppingu: 86 / 100 punktów PRZEPIS French press. Mielenie średnie, średnio grube. Woda - wrzątek, doza 6 g kawy na 100 g wody. Zalewamy, zostawiamy. Po 4-6 minutach mieszamy korzuszek. Po kolejnych 2 minutach zakładamy franchpressowi czapeczke i wciskamy tłok. Pijemy.
Nowość
Coffeelab - Peru El Zorro Washed Filter 250g

Producent: Coffeelab

Data palenia: 15.07.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Peru, wypalona w warszawskiej palarni Coffeelab. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku pojawiają się nuty zbliżone do limonki, maliny i hibiskusa. Kraj pochodzenia ziarna: Peru Region: Cajamarca Odmiana: Yellow, Caturra Metoda obróbki: Washed
Promocja
Bracia Ziółkowscy - Kolumbia La Esperanza Washed Filter 250g

Producent: Bracia Ziółkowscy

Data palenia: 21.05.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodzących z Kolumbii, wypalona przez palarnię Bracia Ziółkowscy. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do owoców pestkowych, białego winogrona i ziół. Kraj pochodzenia ziaren: Kolumbia Region: Huila, Garzon Odmiana: Castillo, Caturra, Colombia Metoda obróbki: Washed
57,00 zł
Coffeelab - Burundi Ubuto Washed Filter 250g

Producent: Coffeelab

Data palenia: 04.06.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Burundi, wypalona w warszawskiej palarni Coffeelab. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku są wyczuwalne nuty figi, czarnej porzeczki i róży. Kraj pochodzenia kawy: Burundi Region: Karuzi Metoda obróbki: Washed Odmiana: Bourbon
Hard Beans - Kolumbia Guava Banana Natural Anaerobic Filter 250g

Producent: Hard Beans

Data palenia: 03.06.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii, wypalana przez polską palarnię Hard Beans. Palona jasno, sprawdzi się do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W filiżance można wyczuć nuty czerwonych owoców i czekolady. Kraj pochodzenia ziarna: Kolumbia Region: Tolima Farma: El Vergel Producent: Bayter Metoda obróbki: Natural Anaerobic Odmiana: Red & Yellow Caturra Położenie upraw: 1350 m n.p.m. PRZEPIS 60 g kawy na 1 litr wody Temperatura: 93 °C Mielenie: średnio-grube Czas parzenia: 3:30 minuty Metoda: Zalewaj kawę równymi częściami (np. 5× 60g) w odstępach 30 sekund. Woda pomiędzy zalaniami powinna całkowicie przesączyć się przez kawę. Jeśli woda przepływa za wolno lub za szybko, zmień stopień mielenia na grubszy/drobniejszy. Pamiętaj, aby używać miękkiej, przefiltrowanej wody!
Promocja
Trigger - Salwador Villa Espana Anaerobic Filter 250g

Producent: Trigger

Data palenia: 21.05.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Salwadoru, wypalona przez Trigger. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do rodzynek, truskawek, kakao i rumu. Kraj: Salwador Region: Apaneca-Ilamatepec Farma: Villa Espana Producent: Hermanos Mena Odmiana: Bourbon Położenie upraw: 1300 m n.p.m. Metoda obróbki: Natural Anaerobic Ocena w cuppingu: 88,5 / 100 punktów OPINIA ROASTERA Smakuje, jakby w jażdym ziarenku ukryta była mała czekolada z rodzynkami, która rozpuszcza się w naparze podczas parzenia! Sztos! PRZEPIS French press. Mielenie średnie, średnio grube. Woda - wrzątek, doza 6 g kawy na 100 g wody. Zalewamy, zostawiamy. Po 4-6 minutach mieszamy korzuszek. Po kolejnych 2 minutach zakładamy franchpressowi czapeczke i wciskamy tłok. Pijemy.
73,00 zł
Nowość
Kafar - Honduras Irma Trochez Honey Filter 250g

Producent: Kafar

Data palenia: 01.08.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Hondurasu, wypalona w gliwickiej palarni Kafar. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku przypominająca tamaryndowca, marcepan i wino. Kraj pochodzenia kawy: Honduras Region: Los Andes, Santa Barbara Metoda obróbki: Honey Odmiana: Parainema Ocena w cuppingu: 87 / 100 pkt
Nowość
Kafar - Gwatemala Acatenango La Esmeralda Washed Espresso 1kg

Producent: Kafar

Data palenia: 08.07.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Gwatemali, wypalona w gliwickiej palarni Kafar. Palona w ciemnym stopniu, idealna do ekspresu ciśnieniowego i kawiarki. W jej smaku można wyczuć nuty kakao, chałwy i owoców leśnych. Pełne, gładkie, średnie body. Kraj pochodzenia kawy: Gwatemala Region: Acatenango Odmiana: Bourbon, Typica Farma: Kooperatywa Metoda obróbki: Washed