1
- 12 produktów z 12 dostępnych
Bracia Ziółkowscy - Rwanda Kivu Szybki Przelew Filter 250g
Producent: Bracia Ziółkowscy
Data palenia: 04.09.2024
Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty pochodzących z Rwandy, wypalona przez palarnię Bracia Ziółkowscy. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do truskawki, marcepanu i jaśminu.
Kraj pochodzenia ziaren: Rwanda
Region: Kivu Lake
Odmiana: Bourbon
Metoda obróbki: Natural
Położenie upraw: 1600 - 1900 m n.p.m.
COFFEE PLANT - FLOW Juicy Fruit Filter 250g
Producent: COFFEE PLANT
Data palenia: 06.08.2024
Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty pochodzących z Tanzanii i Etiopii, wypalona w polskiej palarni COFFEE PLANT. Jasno palona, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. FLOW Juicy Fruit łączy w sobie orzeźwiające smaki soczystych owoców z kwiatową nutą. Można w niej wyróżnić nuty akacji, brzoskwini, jaśminu, moreli i cytrusów.
Kraj pochodzenia ziarna: Tanzana / Etiopia
Metoda obróbki: Washed
Ocena w cuppingu: 84,5 / 81 pkt.
Coffeelab - Boliwia Asocafe Washed Filter 250g
Producent: Coffeelab
Data palenia: 04.06.2024
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Boliwii, wypalona w warszawskiej palarni Coffeelab. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku pojawiają się nuty zbliżone do dojrzałej cytryny, czarnej herbaty i czekolady.
Kraj pochodzenia ziarna: Boliwia
Region: Taipiplaya, Caranavi
Odmiana: Catuai, Typica, Caturra
Metoda obróbki: Washed
Położenie upraw: 1500 - 1900 m n.p.m.
Trigger - Etiopia Koke Washed Filter 250g
Producent: Trigger
Data palenia: 09.07.2024
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Etiopii, wypalona przez Trigger. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do wiśni, pomarańczy, róży i czekolady.
Kraj: Etiopia
Region: Yirgacheffe
Farma: małe farmy w okolicy Yirgacheffe
Producent: lokalni, drobni farmerzy
Odmiana: Dega, Kudhume, Wolisho
Położenie upraw: 1870 - 1900 m n.p.m.
Metoda obróbki: Washed
Ocena w cuppingu: 87,75 / 100 punktów
PRZEPIS
French press. Mielenie średnie, średnio grube. Woda - wrzątek, doza 6 g kawy na 100 g wody. Zalewamy, zostawiamy. Po 4-6 minutach mieszamy korzuszek. Po kolejnych 2 minutach zakładamy franchpressowi czapeczke i wciskamy tłok. Pijemy.
Promocja
Johan & Nyström - Strawberry Fields Filter 250g
Producent: Johan & Nyström
Data palenia: 07.08.2024
Tęsknisz za Etiopią Guji? Sprawdź Strawberry Fields od Johan & Nyström.
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Etiopii, wypalana przez szwedzką palarnie Johan & Nyström. Palona jasno, sprawdzi się przede wszystkim w przelewowych metodach parzenia. Jest doskonale zbalansowana, o naturalnych nutach czerwonych jagód, soczystego, słodkiego arbuza i dojrzewających w słońcu śliwek.
Kraj pochodzenia ziarna: Etiopia
Region: Guji
Producent: Abder Keder
Najniższa cena: 64,00 zł
Spojka - Nikaragua Amazing Java Washed Filter 200g
Producent: Spojka
Data palenia: 10.07.2024
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Nikaragui, wypalona przez palarnię Spojka. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku można wyczuć nuty cytrusów i czerwonej porzeczki.
Kraj pochodzenia ziaren: Nikaragua
Metoda obróbki: Washed
Zbiór: 2023
Ocena w cuppingu: 85 / 100 pkt.
*Kolor pudełka zakupionego produktu jest dobierany losowo.
Coffeelab - Burundi Ubuto Washed Filter 250g
Producent: Coffeelab
Data palenia: 04.06.2024
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Burundi, wypalona w warszawskiej palarni Coffeelab. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku są wyczuwalne nuty figi, czarnej porzeczki i róży.
Kraj pochodzenia kawy: Burundi
Region: Karuzi
Metoda obróbki: Washed
Odmiana: Bourbon
COFFEE PLANT - Peru Chacra Natural Filter 250g
Producent: COFFEE PLANT
Data palenia: 29.05.2024
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Peru, wypalana w polskiej palarni COFFEE PLANT. Jasno palona, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty kakao, anyżu, jabłka i toffi.
Kraj pochodzenia ziarna: Peru
Region: Cajamarca, Jaen
Metoda obróbki: Natural
Odmiana: Caturra, Bourbon, Catuai
Wysokość upraw: 1850 - 2000 m n.p.m.
Ocena w cuppingu: 84 / 100 pkt.
Hi! Coffeedesk - Juicy Monster Filter 250g
Producent: Coffeedesk
Data palenia: 23.08.2024
Jak w życiu! Gdy poznajesz szaloną i kapryśna osobowość, bez której nie wyobrażasz sobie letniego cold brew. Orzeźwiająco-cytrusowy rozmach dla prawdziwych koneserów. Ekscesy, fanaberie i soczysta rozkosz podniebienia dla odważnych entuzjastów.
Profil smakowy: cytrusowo-owocowy.
Kraj pochodzenia ziarna: Kenia
Region: Nyeri
Odmiana: Ruiru 11, Sl28, SL34
Obróbka: washed
Wysokość upraw: 1600 - 1780 m n.p.m.
Ocena w cuppingu: 86 SCA
Kawy Hi! Coffeedesk są doskonałą propozycją dla tych, którzy szukają doskonałego i powtarzalnego smaku. Zawsze dostępne świeże ziarna są łatwe w przygotowaniu i nie wymagają aptecznej precyzji. Idealne do zaparzaczy takich jak: Clever, Hario V60, Chemex czy klasyczny Frenchpress.
Selected, matched, freshly roasted.
Powiedz Hi! kawie specialty idealnej na co dzień i od święta. Dla siebie, dla znajomych, dla rodziny i dla kawowych sceptyków. Pod esko i filtr, do tańca i tak jak tylko chcesz.
Z kawami Hi! Coffeedesk odtworzysz najlepsze nuty z pięciolinii specialty. Wciągają, uwodzą, zaskakują, dodają kopa i poprawiają humor jak najlepsza piosenka. W końcu to Hi-Filtered od Coffeedesk.
Promocja
Bracia Ziółkowscy - Kolumbia La Esperanza Washed Filter 250g
Producent: Bracia Ziółkowscy
Data palenia: 21.05.2024
Kawa ziarnista jakości specialty pochodzących z Kolumbii, wypalona przez palarnię Bracia Ziółkowscy. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do owoców pestkowych, białego winogrona i ziół.
Kraj pochodzenia ziaren: Kolumbia
Region: Huila, Garzon
Odmiana: Castillo, Caturra, Colombia
Metoda obróbki: Washed
HAYB - Się Przelewa Klasyk Filter Blend 500g
Producent: HAYB
Data palenia: 07.08.2024
Mieszanka kaw ziarnistych jakości speciality wypalona w warszawskiej palarni HAYB. W opakowaniu znajdziesz minimum 85% ziaren z Brazylii i około 15% arabiki różnego pochodzenia.
Kawa jest palona jasno, polecana szczególnie do kawiarni jako ziarno do gastronomicznych ekspresów przelewowych. Sprawdzi się również do dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia.
Mieszanka składa się z kaw:
- 85% Brazylia
- 15% Arabica
Opinia roastera:
NA POCZĄTKU BYŁ KLASYK!
To nie przelewki – Się Przelewa Klasyk to nasz pierwszy taki przelewik, blend, który sprawił, że zaczęło Się Przelewać. I przelewa do dziś. Tak zdaniem wielu smakuje wzorcowy przelew – niezobowiązująca kawa, oparta o Brazylię z niewielkimi domieszkami bardziej owocowej Afryki. To propozycja, która wręcz mówi „zapraszam do świata speciality” – i tak sobie grzecznie za nią wchodzisz, a potem zostajesz na dłużej!
Seria SIĘ PRZELEWA to w ogóle proste sytuacje. Kawka nie wymaga od Ciebie skrupulatnego liczenia klików, będzie dobra, możesz wsypać ją do ekspresu przelewowego bez wyrzutów sumienia – po prostu Effortless Speciality.
Jej supermoce (poza przystępnością i niską ceną) to łagodny smak i niska kwasowość, możesz stosować ją we wszystkich metodach przelewowych: wrzuć ją do swojego ekspresu – nieważne czy to Melitta, czy Moccamasster – strzel sobie Chemex, Aeropress, V60, french press czy co tam sobie zażyczysz. Będzie pysznie!
Metody parzenia:
O palarni:
HAYB to warszawska palarnia kawy speciality, która robi swoją robotę porządnie i z uśmiechem - lubią kawę, coś o niej wiedzą, robią ją - wyobrażacie sobie lepszy układ? Chodzi o to, żeby smakowało bez czarów, dlatego ich motto to Effortless Speciality. Wśród kaw HAYB znajdziesz jedynie ziarno jakości speciality, zarówno pod przelewowe metody parzenia, jak i pod espresso, single oraz blendy.
COFFEE PLANT - Acidity is Not a Crime Espresso 250g
Producent: COFFEE PLANT
Data palenia: 04.07.2024
Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kenii, wypalona w polskiej palarni COFFEE PLANT. Palona w średnim stopniu, sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W smaku wyczuwalne są nuty cytrusów, czerwonej porzeczki, agrestu i kwiatów.
Kraj pochodzenia ziarna: Kenia
Region: Nyeri
Metoda obróbki: Washed
Odmiana: SL28, SL34, Ruiru
Położenie upraw: 1600 - 1780 m n.p.m.
Ocena w cuppingu: 86 / 100 pkt.