Darmowa dostawa od 199 zł
Błyskawiczna wysyłka
365 dni na zwrot
Filtrowanie i sortowanie
1 - 36 produktów z 85 dostępnych
HAYB - Salwador Usulutan Los Pirineos Washed Filter 250g

Producent: HAYB

Data palenia: 22.01.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Salwadoru, wypalona w warszawskiej palarni HAYB. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku pojawiają się nuty zbliżone do białego grejpfruta, malin i czekoladowych pralin.Kraj pochodzenia ziarna: SalwadorRegion: UsulutanOdmiana: Pink BourbonMetoda obróbki: WashedPołożenie upraw: 1400 m n.p.m.Wynik w cuppingu: 86,5 / 100 punktówOPINIA ROASTERANot guilty, ale wciąż pleasureGdyby to wchodziło do Spotify Wrapped, prawdopodobnie powinniśmy włączyć tryb incognito, bo by się okazało, że nic nowego, ciągle kisimy te same kawałki. Ale robimy to dlatego, że się nam podobają i nie ma się czego wstydzić.Kiedy mam ulubioną płytę, zajezdżam ją aż igła w gramofonie traci swój szlif, a na słuchawkach odbija się małżowina mojego ucha. Z kawkami jest podobnie. Usłyszałem o farmie Los Pirineos jakieś 6-7 lat temu i od tego czasu dbam, żeby kawy Diego Barony regularnie wracały do naszej oferty. Poznaliśmy się z resztą parę lat temu i kontakt mamy do dziś.W tym roku ściągnęliśmy trzy kawy, na pierwszy ogień: klasyk. Jedna z moich ulubionych odmian botanicznych – Pink Bourbon w klasycznej odmianie Washed. Kawcia bardzo złożona. Znajdziesz tam wszystko od nut floral do bardziej czekoladowych klimatów. Można na repeacie!
Darmowa dostawa
Trigger - Winey Batch Filter 1kg

Producent: TRIGGER

Data palenia: 29.01.2025

Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty pochodząca z Brazylii i Salwadoru, wypalona przez Trigger. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do suszonych owoców, czekolady i dojrzałych owoców.Kraj: Salwador / BrazyliaRegion: Apaneca-Ilamatepec/ Rio PardoFarma: San Francisco / Fazenda PinheiroProducent: Andrés Salaverría Metoda obróbki: Anaerobic / NaturalOdmiana: Bourbon / MixPołożenie upraw: 1500 / 900 - 1000 m n.p.m.Ocena w cuppingu:88 i 82 / 100 punktówOPINIA ROASTERAChcemy, żeby nasze kawy, były dostępne, mimo rosnących cen. Nie chcemy robić tego kosztem jakości ziaren, ale wykorzystując naszą wiedzę i umiejętności łączenia smaków! Blend Winey łączy smak dojrzałych owoców i wina pochodzących z Salvadoru anaerobic oraz słodycz czekolady z Brazylii naturaPRZEPISFrench press. Mielenie średnie, średnio grube. Woda - wrzątek, doza 6 g kawy na 100 g wody. Zalewamy, zostawiamy. Po 4-6 minutach mieszamy korzuszek. Po kolejnych 2 minutach zakładamy franchpressowi czapeczke i wciskamy tłok. Pijemy. 
Doubleshot - Flirt Blend Filter 300g

Producent: DOUBLESHOT

Data palenia: 05.02.2025

Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty pochodząca z Etiopii i Kostaryki, wypalona w czeskiej palarni Doubleshot. Jasno palona, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty miodu i czekolady.Kraj pochodzenia kawy: Etiopia, KostarykaFarma: Costa Rica Macho, Ethiopia FeroMetoda obróbki: Washed, HoneyOdmiana: Catuai, Heirloom
Nowość
LaCava - Kenia Kiamugumo Washed Filter 250g

Producent: LACAVA

Data palenia: 14.02.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kenii, wypalona z okazji urodzin palarni LaCava. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty śliwki, maliny i jeżyny.Kraj pochodzenia kawy: KeniaRegion: Ngariama, Nyangeni, Kirinyaga CountyMetoda obróbki: WashedOdmiana: SL 28, Ruiru 11, BatianPołożenie upraw: 1600 m n.p.m.Punkty w cuppingu: 87 / 100 pktKenia to bez wątpienia mój drugi ulubiony origin. Te kawy mają swój specyficzny charakter, który zawsze wyróżnia się na stole. 95% kaw z Kenii jest kawami mytymi o bardzo dużej gęstości, a to wymaga również odpowiedniego profilu palenia, który ma podkreślić owocowy charakter kawy z tego regionu świata. Używamy prawie całej mocy pieca, aby przy tak dużych ziarnach dotrzeć też do ich wnętrza a tuż przed crackiem mocno zwalniamy co pozwala nam na dłuższy deveelopment, który przekłada się na bardziej złożony development.
LaCava - Kolumbia El Diviso Washed Filter 250g

Producent: LACAVA

Data palenia: 14.02.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii, wypalona w palarni LaCava. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty pomarańczy, czarnej herbaty i czekolady.Kraj pochodzenia kawy: KolumbiaRegion: PitalioMetoda obróbki: WashedOdmiana: CaturraPołożenie upraw: 17800 - 1900 m n.p.m.Punkty w cuppingu: 86 / 100 pktNa zboczach regionu Huila, w sercu kolumbijskiej kawowej mekki, znajduje się Finca El Diviso – farma pełna pasji i innowacji. Nestor Lasso, młody producent wraz z bratem Adrianem, pielęgnuje tu tradycję, łącząc ją z nowoczesnym podejściem do uprawy kawy. Dzięki starannie dobranym odmianom i eksperymentalnym metodom obróbki powstają ziarna, które opowiadają historię rodziny, ziemi i wyjątkowej troski o każdy detal.Kawa z El Diviso to eksplozja zmysłów. Już pierwszy łyk przynosi soczystą świeżość pomarańczy, przypominającą radosne wspomnienia z letnich poranków. Czarna herbata dodaje elegancji i subtelności, niczym delikatny aromat unoszący się nad filiżanką podczas chwil relaksu. Czekoladowe nuty wypełniają całość głębokim, aksamitnym ciepłem, które otula jak przytulny koc w chłodny wieczór.OPINIA ROASTERASłodka i niezobowiązująca – tak opisałbym ją w dwóch słowach. Dużo czekolady z delikatnymi nutami pomarańczy. Przy ustalaniu profili palenia sprawiła nam trochę problemów, ale ostatecznie najlepiej smakowała, gdy spowolniliśmy proces palenia i wydłużyliśmy development time.
Nowość
Bracia Ziółkowscy - Honduras Fincona Natural Filter 250g

Producent: BRACIA ZIÓŁKOWSCY

Data palenia: 18.02.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Hondurasu, wypalona przez palarnię Bracia Ziółkowscy. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku pojawiają się nuty przypominające wiśnie, śliwki, owoce tropikalne i bourbona.Kraj pochodzenia ziarna: HondurasRegion: Departament IntibucáFarma: Jose ManciaOdmiana: TypicaPołożenie upraw: 1800 m n.p.m.Punkty w cuppingu: 87 / 100 punktówMetoda obróbki: NaturalW czerwcu 2024 w czasie największych na świecie branżowych targów World of Coffee w Kopenhadze spotkaliśmy grupę producentów kawy z Hondurasu. Akurat zarezerwowaliśmy kawę Jose Manci z farmy Fincona i nagle stanęliśmy z nim twarzą w twarz. My nie mówimy po hiszpańsku, on po angielsku, ale i tak był to dla nas szczególny moment.Rolnicy, których spotkaliśmy w Kopenhadze to członkowie kolektywu Intibucà. Uprawiają niewielkie farmy i w honduraskich warunkach nigdy nie byliby w stanie sprzedawać swoich kaw jako mikrolotów specialty. Nie ze względu na jakość – ich kawy są często zjawiskowe, niemniej jednak nie istnieje infrastruktura, która dawałaby drobnemu producentowi dostęp do rynku specilaty. W szczególności chodzi o dostęp do młynów, przez które musi przejść kawa – standardowo ziarna są mieszane w duże regionalne blendy.Kolektyw Intibucà to grupa rolników, która wspierają się w pokonywaniu tych barier. Liderem grupy jest Rony Gámez (którego też spotkaliśmy w Kopenhadze). Służy on jako reprezentant członków kolektywu w kontaktach z młynami przetwórczymi i firmami eksportującymi kawę. Negocjuje ceny sprzedaży i pomaga zachować indywidualny charakter lotów, aż do lądowania kawy w Europie.Jose Mancia uprawia 8-hektarową farmę. Wszystkie kawowce rosną w cieniu wyższych drzew, co służy zarówno jakości kawy, jak i bioróżnorodności. Marzeniem Jose jest z jednej strony możliwość utrzymania się ze swojej ziemi, ale też inwestowanie w infrastrukturę farmy, by móc dalej podnosić jakość swoich kaw. My możemy tylko dodać, że akurat lot, który macie możliwość spróbować tutaj, stoi na bardzo wysokim poziomie, porównywalnym z kawami od najbardziej znanych producentó z Hondurasu.OPINIA ROASTERACo to jest za kawa! Słodka, gęsta, z nutami owoców tropikalnych i alkoholu. Ale przy tym zachowuje bardzo wysoką czystość smaku. Naturale z Hondurasu potrafią oczarować.
Nowość
Miga Coffee - Meksyk Carlos Cadena Natural Filter 200g

Producent: MIGA COFFEE

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Meksyku, wypalona w polskiej palarni Miga Coffee. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. Słodka, świetnie zbalansowana, z suszonymi owocami, jagodami oraz nutami przypraw.Kraj pochodzenia ziarna: MeksykRegion: VeracruzMetoda obróbki: NaturalOdmiana: Mundo MayaPołożenie upraw: 1350 m n.p.m.Punkty w cuppingu: 87 / 100 punktów
LaCava - Etiopia Banko Gotiti Natural Filter 250g

Producent: LACAVA

Data palenia: 14.02.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Etiopii, wypalona w palarni LaCava. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty moreli, pomarańczy, herbaty i karmelu.Kraj pochodzenia kawy: EtiopiaRegion: YirgacheffeMetoda obróbki: NaturalOdmiana: HeirloomPołożenie upraw: 1800 - 2000 m n.p.m.Punkty w cuppingu: 86 / 100 pktW sercu etiopskiego regionu Gedeb, w wiosce Banko Gotiti, znajduje się kooperatywa zrzeszająca około 300 drobnych rolników. Uprawiają oni z pasją kawę na niewielkich działkach, często mniejszych niż pół hektara. Od momentu założenia w 2012 roku, kooperatywa ta zyskała renomę dzięki starannej selekcji dojrzałych owoców kawowca i tradycyjnym metodom obróbki.Kawa z Banko Gotiti to słodka, owocowa bomba. Elegancka, dostojna, ale niesamowicie soczysta. Poddana suchej metodzie obróbki (natural), zachwyca bogactwem gęstych jak dżem i kwieciście rześkich nut. Już pierwszy łyk odsłania akcenty moreli i miodu, które harmonijnie łączą się z delikatnymi tonami melona i surowego cukru. Proces suszenia całych owoców kawowca na słońcu pozwala ziarnom wchłonąć naturalną słodycz miąższu, co nadaje naparowi pełnię smaku i aksamitną teksturę.OPINIA ROASTERANiełatwo o dobrą Etiopię w ostatnich latach. Tym razem jednak udało nam się zdobyć kilka worków pysznej kawy naturalnej, która ma wszystko, czego można oczekiwać od Etiopii. Kawy przetwarzane metodą naturalną palimy delikatniej niż te myte – dłuższy czas palenia z krótszym etapem developmentu przynosi świetne rezultaty.
Nowość
LaCava - Kolumbia San Gabriel Honey Filter 200g

Producent: LACAVA

Data palenia: 14.02.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii, wypalona z okazji urodzin palarni LaCava. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty Jagermeister, anyżu i cynamonu.Kraj pochodzenia kawy: KolumbiaRegion: BruselasMetoda obróbki: Honey, spice fermentedOdmiana: Papayo BourbonPołożenie upraw: 1900 m n.p.m.Punkty w cuppingu: 86 / 100 pktKiedy pierwszy raz spróbowałem tej kawy, to nie wiedziałem co się dzieje. Trochę kawa, trochę Jagermeister, troche Amol. Wszystko to było tak dobrze wkomponowane w kwasową kawę, że wydaje się znacznie słodsze. Tutaj zastosowaliśmy łagodniejszy profil i trochę ciemniejszy kolor palenia, który daje nam więcej balansu między przyprawami a smakiem kawy.
MAMAM Boliwia Finca Genesis Anaerobic Natural FIL 250g, kawa ziarnista

Producent: MAMAM

Data palenia: 04.02.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Boliwii, wypalona przez MAMAM. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do ananasa, papai i kantalupy.Kraj pochodzenia ziaren: BoliwiaRegion: CaranaviFarma: Finca GenesisProducent: Marco CabreraOdmiana: CatuaiMetoda obróbki: Anaerobic NaturalPołożenie upraw: 1550 m n.p.m.Punkty w cuppingu: 87,5 / 100 punktówOPINIA ROASTERABardzo dojrzałe owoce tropikalne, pełne body, żywa i wyrazista kwasowość
Nowość
MAMAM - Meksyk Sierra Mazateca Washed Filter 250g

Producent: MAMAM

Data palenia: 04.02.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Meksyku, wypalona przez MAMAM. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do morwy, grejpfruta i mirabelki.Kraj pochodzenia ziaren: MeksykRegion: OaxacaFarma: LotecitosOdmiana: Typica, Mundo Novo, BourbonMetoda obróbki: WashedPołożenie upraw: 1700 m n.p.m.
Nowość
Doubleshot - Brazylia Ninho da Aguia Natural Filter 300g

Producent: DOUBLESHOT

Data palenia: 03.02.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Brazylii, wypalona w czeskiej palarni Doubleshot. Jasno palona, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty żółtych i tropikalnych owoców.Kraj pochodzenia kawy: BrazyliaRegion: Minas GeraisFarma: Ninho da Águia, Caparaó, Espirito SantoMetoda obróbki: NaturalOdmiana: Red CatuaiPołożenie upraw: 2892 m n.p.m.
Nowość
Figa Coffee - Kolumbia Elias Roa Finca Tamana Washed Filter 250g

Producent: FIGA COFFEE

Data palenia: 18.02.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii, wypalona w wrocławskiej palarni Figa Coffee. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty przypominające żólte owoce i karmel.Kraj pochodzenia kawy: KolumbiaRegion: Acevedo, HuilaProducent: Finca TamanaMetoda obróbki: WashedOdmiana: Castillo, Caturra, ColombiaPołożenie upraw: 1650 m n.p.m.Elias Roa to legendarny producent kawy w regionie Huila w Kolumbii. Był jednym z członków-założycieli i prezesem Asociación Primaveral w Acevedo, aktualnie posiada dwa gospodarstwa - Finca Tamana w Pital i Finca Recuerdo w Acevedo. Są one obsadzone wieloma różnymi odmianami, w tym niektórymi z afrykańskim rodowodem. Na obu farmach Elias stosuje suchą fermentację przez około 14-16 godzin, po której następuje kilka płukań świeżą wodą. Kawa jest następnie przenoszona na drewniane podesty w celu powolnego, skrupulatnego suszenia.Ciekawostka: Farmy Eliasa to biznes rodzinny. W produkcję kawy są zaangażowani m.in. jego żona Bellanid, córka Derlin oraz zięć Diego Campos (mistrz świata baristów w 2021 r.).
Nowość
Five Elephant - Etiopia Magarissa Buku #3 Washed Filter 250g

Producent: FIVE ELEPHANT

Data palenia: 30.01.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Etiopii, wypalona w berlińskiej palarni Five Elephant. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku można wyczuć nuty brzoskwini, czarnej porzeczki i rooibosa.Kraj pochodzenia ziarna: EtiopiaRegion: HambelaProducent: Addisu KidaneOdmiana: HeirloomMetoda obróbki: WashedPołożenie upraw: 2180 m n.p.m.
LaCava - Rwanda Muhondo Anaerobic Honey Filter 250g

Producent: LACAVA

Data palenia: 14.02.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Rwandy, wypalona w palarni LaCava. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty brzoskwini, czerwonych jagód, mandarynki i białych kwiatów.Kraj pochodzenia kawy: RwandaRegion: GakenkeMetoda obróbki: Anaerobic honeyOdmiana: BourbonPołożenie upraw: 1750 - 2200 m n.p.m.Punkty w cuppingu: 87 / 100 pktZiarna pochodzące z rwandyjskiej plantacji w malowniczym regionie Gakene. Kawa obrabiana jest metodą honey, a w jej bogatym profilu sensorycznym można wyczuć delikatność słodkiej brzoskwini, kojącą obecność czerwonych jagód i odświeżenie, które niesie ze sobą soczysta mandarynka. W tle pojawiają się subtelne nuty białych kwiatów, które dodają elegancji i złożoności.Rwanda Muhondo to kawa, którą sprowadzamy bezpośrednio z plantacji w każdym sezonie, to nasz flagowy single origin i marka sama w sobie.OPINIA ROASTERACo roczna odsłona Muhondo już z nami. Długo czekaliśmy! Multiwitamina w filiżance to coś za co zawsze uwielbiam tę kawę
Nowość
Miga Coffee - Kostaryka Villa Sarchi Sonora Natural Filter 200g

Producent: MIGA COFFEE

Data palenia: 10.02.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kostaryki, wypalona w polskiej palarni Miga Coffee. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku pojawiają się nuty przypominające ciemne jagody, suszone owoce, trzcinę cukrową i wino.Kraj pochodzenia ziarna: KostarykaRegion: AlajuelaMetoda obróbki: NaturalOdmiana: Red CatuaiPołożenie upraw: 1300 m n.p.m.Ocena w cuppingu: 87 / 100 pkt
Nowość
Bracia Ziółkowscy - Etiopia Benti Halo #3 Washed Filter 250g

Producent: BRACIA ZIÓŁKOWSCY

Data palenia: 12.02.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodzących z Etiopii, wypalona przez palarnię Bracia Ziółkowscy. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do cytrusów, brzoskwini, kwiatów i czarnej herbaty.Kraj pochodzenia ziaren: EtiopiaRegion: Gedeb, WorkaOdmiana: HeirloomMetoda obróbki: WashedPołożenie upraw: 1950 - 2100 m n.p.m.Ocena w cuppingu: 87 / 100 pktStacja myjąca Halo znajduje się w sąsiedztwie miasta Worka. Jest to jeden z największych obszarów uprawy kawy w regionie Gedeb – łącznie znajduje się tam 1240 hektarów farm. Stacja kupuje owoce kawowca od około 170 drobnych rolników, z których każdy uprawia od pół do dwóch hektarów na wysokości od 1950 do 2100 metrów nad poziomem morza. Ich gospodarstwa znajdują się w niewielkiej odległości od stacji. Maksymalny czas dostawy owoców z farm do stacji myjącej to czterdzieści minut – jest to czynnik sprzyjający jakości. Owoce nie zalegają w transporcie, trafiają do obróbki tego samego dnia, kiedy zostają zebrane.Kawa pochodzi z subregionu Gedeb, należącego do regionu Yirgacheffe. Choć dzielą z szerszym regionem zasadnicze cechy profilu smakowego – cytrusy, kwiaty i herbatę, w ostatnich latach coraz częściej opisywane są jako osobne, co podkreśla ich własne cechy charakterystyczne. Spodziewajcie się dużej ilości nut miękkich, słodkich owoców!OPINIA ROASTERAPoczujecie ten aromat nawet przy otwartym oknie w środku zimy. Kwiaty i owoce po prostu uderzają w nos. Kawa jest słodka i żywa. Coś pięknego!
LaCava - Etiopia Buncho Washed Filter 250g

Producent: LACAVA

Data palenia: 14.02.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Etiopii, wypalona w palarni LaCava. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty nektarynki, bergamotki i kwiatu pomarańczy.Kraj pochodzenia kawy: EtiopiaRegion: SidamoMetoda obróbki: WashedOdmiana: HeirloomPołożenie upraw: 2260-2360 m n.p.m.Punkty w cuppingu: 86 / 100 pktKwintesencja mytej Etiopii.W malowniczej wiosce Shantawene, położonej w regionie Sidama w Etiopii, znajduje się legendarna stacja myjąca Buncho, zarządzana przez Asefę Dukamo Kormę. Ponad 800 drobnych rolników dostarcza tu starannie wyselekcjonowane owoce kawowca, które następnie poddawane są tradycyjnej obróbce na mokro.Kawa z Buncho zachwyca niezwykle złożonym profilem sensorycznym. Już pierwszy łyk odsłania soczyste nuty nektarynki, przywołujące wspomnienia letnich sadów. Delikatny aromat bergamotki dodaje elegancji, przypominając o subtelnych akcentach herbaty Earl Grey. Całość dopełniają kwiaty pomarańczy, wnosząc do naparu lekkość i świeżość.Dzięki mokrej metodzie obróbki, kawa ta charakteryzuje się rześko kwasowym, klarownym i wyrazistym smakiem, idealnym do przelewowych metod parzenia.OPINIA ROASTERATo jest prawdziwa Etiopia! Kwiaty, cytrusy i wszystko, co kochamy w etiopskich kawach. Chyba od lat nie piłem tak dobrej! Małe ziarna pozwalają na szybki wypał i krótki development, który doskonale podkreśla kwiatowe oraz owocowe nuty.
Nowość
Miga Coffee - Kolumbia Black Condor Washed Filter 200g

Producent: MIGA COFFEE

Data palenia: 10.02.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii, wypalona w polskiej palarni Miga Coffee. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku pojawiają się nuty zbliżone do miodu, pomarańczy i prażonych migdałów.Kraj pochodzenia ziarna: KolumbiaRegion: TolimaMetoda obróbki: WashedPołożenie upraw: 1650 - 1950 m n.p.m.
Nowość
Bracia Ziółkowscy - Gwatemala La Maravilla Washed Filter 250g

Producent: BRACIA ZIÓŁKOWSCY

Data palenia: 11.02.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodzących z Gwatemali, wypalona przez palarnię Bracia Ziółkowscy. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do jeżyn, porzeczek i karmelu.Kraj pochodzenia ziaren: GwatemalaRegion: HuehuetanangoOdmiana: H1Metoda obróbki: WashedPołożenie upraw: 1500 - 1850 m n.p.m.Ocena w cuppingu: 88 / 100 pktCudowna jest ta kawa, ale cudowna jest też historia. Mauricio Rosales założył farmę razem ze swoim ojcem w 1997 roku. Na początku do ich gospodarstwa można było dojechać tylko konno. Dzisiaj, dzięki staraniom Mauricia, powstała już droga dla samochodów, ale farma wciąż nie jest podpięta do sieci elektrycznej, prąd produkowany jest przez kilka godzin dziennie przez generator.Mimo tych trudności, La Maravilla posiada dobrze rozwiniętą infrastrukturę do przetwarzania owoców kawowca i rokrocznie produkuje najwyższej jakości ziarno. W 2020 Mauricio został zwycięzcą gwatemalskiej edycji Cup of Excelence, czyli konkursu wyłaniającego najlepsze kawy z danego kraju.OPINIA ROASTERACzy to jest Kenia? Zupełnie nie, ale to połączenie owoców leśnych, żywej kwasowości i cudownej owocowo-karmelowej słodyczy przypomina nam najlepsze kawy ze wschodniej Afryki. Obróbka myta, stąd smaki czyste i dobrze ułożone. Tą kawą się nie znudzicie!
Nowość
Doubleshot - Ethiopia Segera Fully Washed Filter 300g

Producent: DOUBLESHOT

Data palenia: 04.02.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Etiopii, wypalona w czeskiej palarni Doubleshot. Jasno palona, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W samku wyczuwalne są nuty jaśminu, brzoskwini oraz miodu.Kraj pochodzenia kawy: EtiopiaRegion: SidamoFarma: SegeraMetoda obróbki: WashedOdmiana: HeirloomPołożenie upraw: 1600 - 2300 m n.p.m.
Nowość
Heresy - Honduras Santa Barbara Finca La Vistada Washed Filter 252g

Producent: HERESY

Data palenia: 18.02.2025

Kawa ziarnista jakości speciality pochodząca z  regionu Santa Barbara w Hondurasie, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona jasno, przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku. Profil o owocowo-kwiatowych nutach.   Kraj pochodzenia ziarna: HondurasRegion: Santa Barbara, El OcotilloFarma: La VistadaProducent: Juan BenitezOdmiana: PacasObróbka: WashedPołożenie upraw: 1800 m n.p.m.Ocena w cuppingu: 88OBRÓBKAJak w przypadku wszystkich smallholderów z Santa Barbary, tak i u Juana wszystkie owoce zbierane są ręcznie na stromych zboczach. Typowe dla okolicy jest też to, że większość producentów dysponuje uroczymi, małymi młynami, dostosowanymi do potrzeb i niewielkiej skali produkcji, w których odbywa się depulping, fermentacja, a następnie mycie. Mokry parchment suszony jest potem na podniesionych stołach. przez około 20 dni.FARMAJuan jest dla nas wyjątkowym producentem nie tylko dlatego, że kawy z jego ręki są po prostu wybitne. Jego turbo-owocowy pacas z farmy La Vistada to pierwsze ziarna, które kiedykolwiek zawitały w herezyjnych słojach, a było to już cztery lata temu!Juan uprawia kawowce na zaledwie 4 hektarach, w uroczej wioseczce El Ocotillo, w legendarnym regionie Santa Barbara. Jego usposobienie jest nie z tej ziemi – znajdziesz go gdzieś pośród drzewek, wsłuchując się w nieustanne, urokliwe nucenie chyba tylko jemu znanych piosenek. Albo na ganku obok plantacji, gdzie otoczony garstką wnuków [naliczyłem szóstkę – Piotr], rozsiada się w swym unikatowym kowbojskim kapeluszu na głowie. Nie mówi za dużo, tylko kiedy trzeba, za to non stop uśmiecha. Gość mógłby dawać korki mistrzom zen!OPINIA ROASTERAZ wszystkich kaw, które przetoczyły się przez słoiki, najmniej subiektywny potrafię być właśnie w kontekście tej. Cóż – mamy tu najwspanialszy kawowy region świata i wybitnego producenta, co kończy się owocowo-kwiatową, elegancką eksplozją w Twoim kubku.
Nowość
Heresy - Rwanda Bukure Womens Coop Washed Filter 252g

Producent: HERESY

Data palenia: 18.02.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Rwandy, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona jasno, przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku. Owocowa, cytrusowa i niesamowicie czysta filiżanka o pięknym balansie.  Kraj pochodzenia ziarna: RwandaRegion: GicumbiOdmiana: BourbonObróbka: WashedPołożenie upraw: 1800 - 2200 m n.p.m.Wynik w cuppingu: 87 / 100 punktówZIARNOMamy tu kilka nazw, które przydałoby się wyjaśnić! Bukure Women’s Coop to kooperatywa zrzeszająca kobiety-smallholderki, które uprawiają kawę w północnej Rwandzie, w dystrykcie Gicumbi. Mamy tu do czynienia z kwintesencją rwandyjskiego terroir – wiśnie dojrzewają na bogatych w minerały, wulkanicznych glebach i na imponujących wysokościach, przekraczających 2000 m. n.p.m. Nova Coffee to z kolei stacja obróbki, a także firma eksportowa należąca do Agnes i Felixa Mukamushinja, którzy koordynują całe przedsięwzięcie.OPINIA ROASTERAJest nawet ciut bardziej soczyście i głęboko, niż rok temu! Nie przez przypadek gościmy Bukure kolejny sezon z rzędu – to podręcznikowy przykład dopieszczonej na każdym etapie kawy z Rwandy.
Kafar - Kolumbia El Recreo Natural Filter 250g

Producent: KAFAR

Data palenia: 13.02.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii, wypalona w gliwickiej palarni Kafar. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku można wyczuć nuty żurawiny, czekolady deserowej, przypraw i wiśni.Kraj pochodzenia kawy: KolumbiaRegion: RecreoFarma: Alirio RodriguezOdmiana: CaturronMetoda obróbki: NaturalOcena w cuppingu: 87 / 100 pkt
Nowość
Royal Beans
The Coffee Collective - Peru Rosa Washed Filter 250g

Producent: THE COFFEE COLLECTIVE

Data palenia: 29.01.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Peru, wypalona przez duńską palarnię The Coffee Collective. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku można wyczuć naturalne nuty kwiatów, śliwki i czekolady.Kraj pochodzenia ziarna: PeruRegion: CajamarcaMetoda obróbki: WashedOdmiana: Bourbon, Caturra, Gesha, CatimorPołożenie upraw: 1750 m n.p.m.Rosa Mego, pochodząca z Cajamarca w północnym Peru, jest pełną pasji producentką kawy, której kontakt z uprawami kawy rozpoczął się już w młodym wieku – jej rodzice pracowali na plantacjach kawy w prowincji Cutervo.Wraz z mężem, Secundo Oliverą, nabyli własną farmę, El Eucalipto, położoną w dystrykcie San Jose de Lourdes. Farma stała się motorem napędowym dla całej rodziny – Rosy, Secundo i ich czworga dzieci. Rosa Mego jest także członkinią Monte Grande i dostarcza swoją kawę do Caravella.Rosa z dumą rozwija swoją farmę i dba o jej ulepszanie. Od momentu jej założenia w 2018 roku stała się bardziej zorganizowana i efektywna. Obecnie Rosa rozważa powiększenie przestrzeni do suszenia kawy oraz inwestycję w nowy depulper.
Miga Coffee Roasters Everyday Classic FIL 200g, kawa ziarnista

Producent: MIGA COFFEE

Data palenia: 14.01.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Brazylii i Afryki, wypalona w polskiej palarni Miga Coffee. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku pojawiają się nuty zbliżone do mlecznej czekolady, migdałów i czerwonych owoców.Kraj pochodzenia ziarna: Brazylia Santa Rita 70% / Specialty Africa 30%
Nowość
Doubleshot - Kolumbia La Serrania Decaf - Kawa bezkofeinowa Filter 300g

Producent: DOUBLESHOT

Data palenia: 03.02.2025

Bezkofeinowa kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii, wypalona w czeskiej palarni Doubleshot. Jasno palona, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty trzciny cukrowej, wanilii i kakao.Kraj pochodzenia kawy: KolumbiaMetoda obróbki: Fully WashedOdmiana: Caturra, Castillo
Nowość
Figa Coffee - Rwanda Gishyita 170 Washed Filter 250g

Producent: FIGA COFFEE

Data palenia: 18.02.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Rwandy, wypalona w wrocławskiej palarni Figa Coffee. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty przypominające pomarańcze, zielone jabłka i toffi.Kraj pochodzenia kawy: RwandaRegion: dystrykt KarongiProducent: Finca GishyitaMetoda obróbki: WashedOdmiana: Red BourbonPołożenie upraw: 1735 - 1800 m n.p.m.Stacja obróbki Gishyita została zbudowana i zaczęła przetwarzać kawę w 2010 r., przez pierwsze lata była własnością małej spółdzielni, której jednak brakowało wystarczających zasobów i zdolności do obsługi zbiorów. Spółdzielnia zdecydowała się wynająć stację prywatnemu operatorowi, który ostatecznie uzyskał pełną własność w 2019 r. Gishyita znajduje się w dystrykcie Karongi w zachodniej Rwandzie, na wysokości 1750 m n.p.m. Kawa jest tu dostarczana od lokalnych producentów, z upraw znajdujących się na wzgórzach otaczających jezioro Kivu, na wysokości od 1600 do 1800 m.Ciekawostka: zdecydowana większość rwandyjskiej kawy jest produkowana przez drobnych rolników, których jest około pół miliona. Ich działki uprawne są często niewiele większe niż 1 ha.
Nowość
LaCava - Etiopia Bedesa Rusa Natural Filter 250g

Producent: LACAVA

Data palenia: 14.02.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Etiopii, wypalona w palarni LaCava. Palona jasno, sprawdzi się w przelewowych metodach parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty jaśminu, duszonej truskawki, dojrzałej brzoskwini i brązowego cukru.Kraj pochodzenia: EtiopiaRegion: West ArsiFarma: Bedesa RusaPołożenie upraw: 2100 m n.p.m.Odmiana: HeirloomObróbka: NaturalOcena w cuppingu: 87 / 100 punktówNatural z Etiopii to faworyt nie jednej osoby, wielu wprowadziła łagodnie w świat kaw specialty. Aby wydobyć z kawy całą owocowość i przy tym zachować jej naturalną słodycz, zdecydowaliśmy o trochę wolniejszym profilu palenia z dłużyszym developmentem. Zgodnie na QC stwierdziliśmy, że to jest to! Truskawki i jaśmin, czyli Etiopski naturalowy klasyk. Świetnie pije się cały dzień!
Promocja
MAMAM - Nikaragua Los Placeres Anaerobic Natural Filter 250g

Producent: MAMAM

Data palenia: 16.01.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Nikaragui, wypalona przez MAMAM. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do suszonej moreli, śliwki i papai.Kraj pochodzenia ziaren: NikaraguaRegion: MatagalpaFarma: Los PlaceresOdmiana: EthiosarMetoda obróbki: Anaerobic NaturalPołożenie upraw: 950 m n.p.m.
Najniższa cena: 86,00 zł
86,00 zł
Nowość
MAMAM - Rwanda Kilimbi Natural Filter 250g

Producent: MAMAM

Data palenia: 04.02.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Rwandy, wypalona przez MAMAM. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do nektarynki, zielonych winogron i wiśni.Kraj pochodzenia ziaren: RwandaRegion: NyamashekeProducent: Kilimbi Washing StationOdmiana: Red BourbonMetoda obróbki: NaturalPołożenie upraw: 1750 m n.p.m.
The Barn - Mjanma PA-O Natural Filter 250g

Producent: THE BARN

Data palenia: 09.01.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Mjanmy, wypalona w berlińskiej palarni The Barn. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku można wyczuć nuty czerwonych owoców.Kraj pochodzenia ziarna: MjanmaRegion: Pa-O VillagesProducent: Behind The LeafMetoda obróbki: NaturalOdmiana: MixedPołożenie upraw: 1400 - 1500 m n.p.m.
Five Elephant - Etiopia Diima Benti Nenka Natural Filter 250g

Producent: FIVE ELEPHANT

Data palenia: 09.01.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Etiopii, wypalona w berlińskiej palarni Five Elephant. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku można wyczuć nuty nektarynki, karmelu i hibiskusa.Kraj pochodzenia ziarna: EtiopiaRegion: OromiaProducent: Benti Nenka Washing StationOdmiana: HeirloomMetoda obróbki: NaturalPołożenie upraw: 2000 - 2300 m n.p.m.
Nowość
HAYB - Gwatemala La Bolsa Filter 250g

Producent: HAYB

Data palenia: 31.01.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Gwatemali, wypalona w warszawskiej palarni HAYB. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku pojawiają się nuty zbliżone do czekolady, karmelu i orzecha laskowego.Kraj pochodzenia ziaren: GwatemalaRegion: La Libertad, HuehuetenangoOdmiana: Caturra, BourbonPołożenie upraw: 1300 - 1600 m n.p.m.Metoda obróbki: WashedWynik w cuppingu: 85,75 / 100 punktów
KYOTO Drippin All Day Kenia Kirinyaga Kijani Kiboko Washed FIL 250g, kawa ziarnista

Producent: KYOTO

Data palenia: 01.02.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kenii, wypalona we wrocławskiej palarni KYOTO Coffee Roasters. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są naturalne nuty przypominające czarną porzeczkę i pomidora.Kraj pochodzenia kawy: KeniaRegion: NyeriPlantacja: Małe gospodarstwaMetoda obróbki: WashedOdmiana: Sl28, SL34, Ruiru 11Położenie upraw: 1600 - 2000 m n.p.m.
Nowość
MAMAM - Rwanda Kilimbi Honey Filter 250g

Producent: MAMAM

Data palenia: 16.01.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Rwandy, wypalona przez MAMAM. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do kwiatu pomarańczy, miodu i pomelo.Kraj pochodzenia ziaren: RwandaRegion: NyamashekeFarma: Kilimbi Washing StationOdmiana: Red BourbonMetoda obróbki: HoneyPołożenie upraw: 1750 m n.p.m.