Darmowa dostawa od 199 zł
Błyskawiczna wysyłka
365 dni na zwrot

Drip V60 – co to jest? Jak parzyć w nim kawę?

Drip. Synonim kawowej rewolucji, świeżych i pachnących singli najwyższej jakości, pełni smaku oraz slow coffee. Poznając te rewiry dobrego smaku nie można pominąć dripa i jego wpływu na alternatywę kawową. Dowiedz się, co to drip i jaki jest najlepszy przepis na kawę przelewową zaparzoną tą metodą.

Melitta porcelanowy dripper do kawy 102 - Biały

Producent: MELITTA

Kolor: biały Materiał: porcelana Dripper to naczynie służące do ręcznego parzenia kawy. Kawa przygotowywana jest przelewowo, z użyciem papierowego filtra, dzięki czemu jest klarowna, bez fusów, a przy tym pełna smaku. To doskonały sposób na parzenie kawy w domu. Dripper posiada specjalne żłobienia, które ułatwiają przepływ wody, co prowadzi do idealnej ekstrakcji kawy. Podwójny otwór pozwala na jednoczesne przygotowanie naparu do dwóch kubków. Dodatkowo specjalne otwory na podstawce umożliwiają monitorowanie ilości naparu w naczyniu. Do przygotowania wyśmienitej kawy potrzebujemy świeżo mielonej kawy wysokiej jakości, filtra, ulubionego kubka (lub kubków), oraz drippera. Filtr umieszcza się w dripperze, który stawiamy na naczyniu, z którego będziemy serwować kawę. Przygotowanie naparu zajmuje jedynie 3 - 4 minuty. Dripper jest kompatybilny z filtrami w rozmiarze 102. Łatwy w czyszczeniu, można go myć w zmywarce.
Hario Ceramiczny Drip V60-02 Niebieski

Producent: HARIO

Rozmiar: V60-02 Kolor: niebieski Materiał: ceramika Chcielibyście zacząć przygodę z alternatywnymi metodami parzenia kawy, ale nie wiecie co wybrać? Dripper Hario V-60 to coś właśnie dla Was! Ten japoński gadżet pozwala wydobyć z kawy to, co najlepsze w prosty, a przy tym efektowny sposób. Metoda przelewowa zapewnia ogrom zabawy i możliwość eksperymentowania z kawą. Zaskoczcie znajomych bogatym smakiem i aromatem kawy, oraz techniką jej przygotowania! Hario V60-02 pozwala na jednorazowe zaparzenie nawet kilku porcji kawy. Wersja ceramiczna to stylowa konstrukcja dostępna w kilku kolorach, która z pewnością będzie ozdobą każdej kuchni. Ponadto charakteryzuje się ona bardzo dobrym poziomem utrzymywania ciepła. Stożkowa forma oraz specjalne żłobienia po wewnętrznej stronie drippera zapewniają doskonały przepływ wody. Do przygotowania wyśmienitej kawy potrzebujemy świeżo mielonej kawy wysokiej jakości, filtra, ulubionego kubka lub serwera, oraz wagi. Filtr umieszcza się w dripperze, który stawiamy na naczyniu, z którego będziemy serwować kawę. Przygotowanie naparu zajmuje jedynie 3 - 4 minuty. Dokładne instrukcje oraz porady dotyczące parzenia kawy za pomocą drippera znajdziecie na naszym blogu: DRIP. Do plusów tej metody należy także niezwykle łatwa konserwacja. Po użyciu wystarczy usunąć filtr oraz umyć dripper pod bieżącą wodą lub w zmywarce. Hario w tłumaczeniu oznacza „Król Szkła,” co doskonale odzwierciedla dobytek firmy. Marka została założona w 1921 roku i od tego czasu tworzy najwyższej jakości produkty ze szkła, ceramiki i metalu. Proces produkcji odbywa się w Japonii, przy zachowaniu dbałości o środowisko.  
Darmowa dostawa
Cerapotta - Dripper ceramiczny 1-4 Filiżanki

Producent: CERAPOTTA

Cerapotta to japoński zaparzacz do przelewowego parzenia kawy. Dzięki użytemu materiałowi dripper jest lekki, wytrzymały i nie wymaga użycia jednorazowych papierowych filtrów. Cerapotta sprawdzi się do przygotowania jednej lub kilku porcji kawy. Ten japoński gadżet pozwala wydobyć z kawy to, co najlepsze w prosty, a przy tym efektowny sposób. Metoda przelewowa zapewnia ogrom zabawy i możliwość eksperymentowania z kawą. Zaskocz znajomych bogatym smakiem i aromatem kawy, oraz techniką jej przygotowania!  KONSTRUKCJA Dripper Cerapotta jest wykonany z lekkiej, przepuszczalnej ceramiki. Pory w strukturze drippera nie są widoczne - mają 5 μm szerokości, czyli mniej, niż ludzki włos. Nie ma potrzeby użycia dodatkowych filtrów, a napar jest czysty, pozbawiony fusów i pełny smaku. Podstawka drippera jest wykonana z tworzywa sztucznego. Porcelana Hasami jest wytwarzana w Nagasaki, w Japonii, od 400 lat. Cerapotta stanowi połączenie tradycyjnych technik z nowymi osiągnięciami technologicznymi. Formowanie, suszenie i wypalanie nadal są wykonywane przez rzemieślników, tak jak miało to miejsce w przeszłości. Tekstura ceramiki, prostota i dźwięk kawy płynącej z filtra idealnie współgrają z japońską estetyką. Wymiary: 10 cm (średnica) x 11 cm (wysokość). Średnica podstawki wynosi 10 cm. SPOSÓB ZAPARZANIA Do przygotowania wyśmienitej kawy potrzebujesz świeżo zmielonej kawy wysokiej jakości, ulubionego kubka lub serwera, oraz wagi. Dripper postaw na naczyniu, z którego będziesz serwować kawę i wsyp do niego zmielone ziarno, po czym stopniowo zalewaj wodą. Przygotowanie naparu zajmuje jedynie 3 - 4 minuty. Dla najlepszych rezultatów zaleca się użycie średnio/grubo zmielonej kawy w ilości 6 gramów na każde 100ml wody. KONSERWACJA Do plusów tej metody należy także niezwykle łatwa konserwacja. Po użyciu wystarczy umyć dripper pod bieżącą wodą - nie ma potrzeby, a nawet nie zaleca się użycia detergentów. Po dłuższym okresie użytkowania, przepuszczalność drippera może się zmniejszyć. Aby przywrócić mu pierwotne właściwości, należy zanurzyć dripper w gotującej się wodzie na 10 minut.  
Promocja
Fellow Stagg Pour-Over Dripper XF (outlet)

Producent: FELLOW

Fellow Stagg XF to stalowy dripper, za pomocą którego w prosty sposób zaparzysz kawę w domowych warunkach.  Naczynie pozwala na jednorazowe zaparzenie około 600ml kawy. Jego pionowe ścanki i sitko z wieloma dziurkami sprawiają, że przepływ kawy jest dość szybki. Dodatkowa podstawka z miarką ułatwia odmierzenie odpowiedniej ilości ziaren nawet bez wagi; może też pełnić rolę ociekacza. Naczynie jest wykonane ze stali nierdzewnej, która dobrze utrzymuje temperaturę podczas parzenia. Sitko jest otoczone silikonową uszczelką. Zestaw zawiera 10 papierowych filtrów. Opakowania 45 sztuk odpowiednich filtrów znajdziesz tutaj: Filtry Stagg. Jak parzyć kawę w dripperze? Pierwszym krokiem jest postawienie drippera na naczyniu, z którego będziemy serwować napar. Następnie umieszczamy w dripperze papierowy filtr i przelewamy go gorącą wodą. Pozbywamy się wody i wsypujemy do filtra zmieloną kawę. Zalewamy kawę niewielką ilością gorącej wody, czekamy 30 sekund i zalewamy całą objętość filtra. Po około 3-4 minutach napar jest gotowy. Metoda pozwala na eksperymentowanie - sam możesz decydować o proporcjach kawy i wody, temperaturze, czy sposobie zalewania. Więcej o parzeniu kawy w dripie przeczytasz na naszym blogu: Drip  
Najniższa cena: 305,92 zł
359,90 zł
Promocja
Hario - V60 Glass Brewing Kit - Zestaw szklany dripper + serwer + filtry

Producent: HARIO

Połączenie klasycznego szklanego drippera V60-02 wraz ze szklanym serwerem i czterdziestoma filtrami. To doskonały zestaw na rozpoczęcie przygody z przelewowymi metodami parzenia kawy. Sprawdzi się jako domowy sposób na pyszną kawę. W opakowaniu znajdziesz: - Hario - szklany Drip V60-02 - Przezroczysty z przezroczystą podstawką: Hario V60-02 pozwala na jednorazowe zaparzenie nawet kilku porcji kawy. Wersja ceramiczna to stylowa konstrukcja, która z pewnością będzie ozdobą każdej kuchni. Ponadto charakteryzuje się ona bardzo dobrym poziomem utrzymywania ciepła. Stożkowa forma oraz specjalne żłobienia po wewnętrznej stronie drippera zapewniają doskonały przepływ wody. Do drippera dołączona jest miarka do kawy. Do przygotowania wyśmienitej kawy potrzebujemy świeżo mielonej kawy wysokiej jakości, filtra, ulubionego kubka lub serwera, oraz wagi. Filtr umieszcza się w dripperze, który stawiamy na naczyniu, z którego będziemy serwować kawę. Przygotowanie naparu zajmuje jedynie 3 - 4 minuty. - Hario - Szklany serwer 600ml: Hario Server to odporny na wysokie temperatury dzbanek, wykonany z przezroczystego szkła dla lepszej widoczności ilości zaparzonej kawy. Jego pojemność użytkowa wynosi 600ml. - Hario - 40 sztuk papierowych filtrów: Zapewniają doskonały przepływ wody, przy zachowaniu klarownego naparu.
Najniższa cena: 117,90 zł
219,00 zł
Promocja
MiiR - Pourigami Czarny - Dripper

Producent: MIIR

MiiR Pourigami to metalowy dripper do parzenia kawy. Pourigami jest składany, wytrzymały i lekki - to czyni dripper wyjątkowo wygodnym w przechowywaniu i transporcie, a zatem jest świetnym sposobem na kawę w podróży.  Najważniejsze cechy: - Pourigami jest zbudowany z trzech ścianek, które po rozłożeniu mogą być przechowywane jedna na drugiej na płasko. To sprawia, że dripper można nosić nawet w kieszeni. Dołączony materiałowy pokrowiec ułatwia przenoszenie Pourigami. Po złożeniu dripper ma 12,7 cm długości i 6,2 cm wysokości. - Ścianki drippera są wykonane z wysokiej jakości stali nierdzewnej 18/8, o klasie do zastosowań medycznych. Ścianka są malowane proszkowo w technologii Hardshell™. Użyty materiał nie przejmuje smaku napoju i nie nadaje mu metalicznego posmaku. - Kompatybilny z filtrami Hario V60-01 oraz 02. Filtry nie znajdują się w zestawie. - Szeroki rozstaw podstawy pozwala na umieszczenie Pourigami na większości kubków i dzbanków. - Każdy produkt jest oznaczony specjalnym kodem. Zarejestruj kod na stronie i dowiedz się jaki projekt związany z ochroną środowiska wsparłeś poprzez swój zakup!
Najniższa cena: 149,00 zł
149,00 zł
Promocja
Ceado - Hoop Coffee Brewer - Turkusowy

Producent: CEADO

Hoop Coffee Brewer to dripper do parzenia kawy stworzony przez włoską markę Ceado. Unikalna konstrukcja zaparzacza gwarantuje równą ekstrakcję kawy, a w rezultacie ułatwia poprawne zaparzenie kawy, upraszczając jednocześnie sam proces parzenia. Dzięki temu jest idealnym rozwiązaniem dla początkujących entuzjastów przelewowych metod parzenia, lecz także pozostawia miejsce na eksperymenty dla bardziej zaawansowanych. Hoop jest wykonany z lekkiego i wytrzymałego tworzywa sztucznego, dzięki czemu doskonale sprawdzi się jako domowy zaparzacz do kawy, ale będzie także łatwy do zabrania w podróż.  Prostota użycia Hoop to prosta konstrukcja składająca się z dwóch elementów, komory zewnętrznej oraz wewnętrznej. Aby przygotować dripper do parzenia wystarczy włożyć papierowy filtr do komory zewnętrznej, przykręcić komorę wewnętrzną, przepłukać filtr wodą i postawić zaparzacz na kubku. Samo zaparzanie kawy jest wyjątkowo proste: wystarczy wsypać zmielone ziarno do komory wewnętrznej i nalać gorącej wody do komory zewnętrznej, a po około 5 minutach napar będzie gotowy. Producent zaleca używanie maksymalnie 20 gramów kawy, co pozwala na zaparzenie około 300 ml naparu - dripper będzie zatem idealny do przygotowania pojedynczej porcji kawy. W zestawie z Hoop znajdziesz opakowanie 100 filtrów, jednak zaparzacz jest także zgodny z filtrami AeroPress. Wewnętrzna część podstawy drippera ma średnicę 6,9 cm - można go wygodnie postawić na naczyniu o średnicy od ok. 7,5 do 10,2 cm.  Wyjątkowo równa ekstrakcja kawy Wyjątkowość zaparzacza wynika właśnie z jego konstrukcji - woda przelewa się do komory wewnętrznej przez równo rozmieszczone otwory w jej ściankach. Zmielona kawa jest dzięki temu zalewana równomiernie i nie przepływa bokiem, co daje równą ekstrakcję i pozwala na wyciągnięcie pełnego smaku, które oferuje ziarno. Nie ma przy tym potrzeby użycia czajnika z profilowaną wylewką oraz powolnego zalewania kawy - wystarczy wlać wodę w jedno miejsce, a woda przelewa się w odpowiednie miejsca, w odpowiednim tempie sama. Nie oznacza to jednak, że Hoop nie pozwala na eksperymentowanie - możesz zmieniać proporcje wody i kawy, tempo zalewania i wiele więcej.  Materiał i konserwacja Wszystkie elementy drippera Hoop są wykonane z lekkiego, wytrzymałego tworzywa sztucznego, dzięki czemu sprawdzi się on nie tylko w domu, lecz także jako podróżny zaparzacz. Użyty materiał jest także bezpieczny w kontakcie z żywnością, bez BPA. Hoop jest także łatwy w czyszczeniu - może być myty w zmywarce, a jego forma pozwala na dostęp do każdego zakamarka.  Produkt został doceniony nagrodą SCA: Best New Product: Consumer coffee preparation & serving equipment.
Najniższa cena: 109,99 zł
179,90 zł
Ostatnie sztuki Darmowa dostawa
Asobu - Pourover Insulated Coffee Maker - Czarny

Producent: ASOBU

Asobu Pourover to zaparzacz i naczynie do serwowania kawy w jednym. Za jego pomocą w prosty sposób przygotujesz przelewową kawę w domowych warunkach. Wbudowany termos, brak potrzeby posiadania oddzielnego serwera oraz dołączony stalowy filtr to tylko kilka z jego zalet. Najważniejsze cechy: - Praktyczny - pozwala na zaparzenie około 900 ml kawy, bez papierowych filtrów. - Zakręcany termos - długo utrzymuje temperaturę i pozwala na zabranie napar gdzie tylko chcesz. - Prosty w użyciu - wsypujesz, zalewasz, czekasz i gotowe! - Wykonany z wytrzymałych i bezpiecznych w kontakcie z żywnością materiałów. Konstrukcja Zaparzacz cechuje proste, minimalistyczne wzornictwo, wysoka jakość użytych materiałów. Składa się on z termosu z zakrętką, nienagrzewającego się uchwytu, szklanego drippera i filtra. - Termos ma pojemność 1 litra, jego ścianki s wykonane ze stali nierdzewnej z miedzianą izolacją, jest zakręcany, przenośny i utrzymuje wysoką temperaturę naparu do 12 godzin.  - Dripper jest wykonany z borokrzemowego szkła wysokiej jakości.  - Filtr o drobnych, gęstych oczkach zatrzymuje drobiny kawy wewnątrz, dzięki czemu napar jest klarowny. Jest on wyjmowany, więc czyszczenie nie sprawia problemu.  Sposób użycia Przygotowanie kawy jest niezwykle proste i zajmuje jedynie kilka minut: 1. Odmierz odpowiednią ilość średnio zmielonego ziarna (6g kawy na każde 100 ml gorącej wody). 2. Wsyp kawę do umieszczonego w dripperze filtra. 3. Zalej kawę około 50 ml gorącej wody i odczekaj 30 sekund. 4. Powoli wlej pozostałą część wody. 5 Gotowe! Eleganckie opakowanie czyni produkt świetnym pomysłem na prezent.
Darmowa dostawa Nowość
Hario - Zestaw Immersion Switch Tropical Turquoise - dripper ceramiczny V60-02 + filtry

Producent: HARIO

Kiedy mówimy o alternatywnych metodach parzenia kawy nie możemy pominąć firmy Hario, która od lat zajmuje się projektowaniem kawowych akcesoriów. Wiele z tych produktów już na dobre zagościło w świecie kawy, tak jak słynny już dripper V60. Jednak Hario wciąż poszukuje nowych i innowacyjnych rozwiązań, by sprostać oczekiwaniom nawet najbardziej wymagających kawoszy. Immersion Dripper Switch to nowa propozycja tej japońskiej firmy. W tym urządzeniu spotykają się metoda immersji z metodą przelewową. Specjalna metalowa kulka zamyka otwór w dripperze, przez co woda nie przelewa się od razu do serwera. Po około dwóch minutach wystarczy nacisnąć przycisk by otrzymać gotowy kawowy napar. W zestawie z 100 filtrami Hario V60 02. Metoda immersji, charakterystyczna dla French Pressa czy Syfonu, nadaje kawie głębokiego aromatu, podczas gdy metoda przelewowa gwarantuje czystość smaku. To urządzenie pozwala na powtarzalność w zaparzaniu kawy. Za każdym razem możemy się spodziewać tego samego rezultatu. Jest to fantastyczne rozwiązanie kiedy chcemy porównać różne rodzaje kawowych ziaren. Jednocześnie ten dripper pozwala na kreatywność przy dostosowywaniu długości zaparzania, poziomu zmielenia kawy czy jej ilości. Jedyne czego potrzebujemy do przygotowania wyśmienitej kawy to świeżo mielona kawa wysokiej jakości, filtry, ulubiony kubek lub serwer oraz waga. Dripper stawiamy na naczyniu, z którego będziemy serwować kawę. Przygotowanie naparu zajmuje jedynie 2 minuty. Hario w tłumaczeniu oznacza „Król Szkła”, co doskonale odzwierciedla dorobek firmy. Marka została założona w 1921 roku i od tego czasu tworzy najwyższej jakości produkty ze szkła, ceramiki i metalu. Proces produkcji odbywa się w Japonii, przy zachowaniu dbałości o środowisko. Cechy: Materiał: - Dripper: turkusowa porcelana - Baza: turkusowy silikon - Przycisk/Switch: PCT - Stalowa kula: stal nierdzewna Wymiary: - Wysokość: 133 mm - Szerokość: 118 mm Zestaw zawiera 100 papierowych filtrów V60 w rozmiarze 02.  
Promocja
Fellow Stagg X Pour-Over Set

Producent: FELLOW

Fellow Stagg X Set to zestaw do parzenia kawy metodą przelewową. W jego skład wchodzi stalowy dripper, szklanka o podwójnych ściankach oraz papierowe filtry. Prosty w użyciu, wykonany z wysokiej jakości materiałów, pozwalający zaparzyć pyszną kawę, idealny dla jednej osoby. Dripper Stagg X Zaparzacz pozwala na wygodne przygotowanie około pojedynczej porcji kawy. Jego pionowe ścanki i sitko z wieloma dziurkami sprawiają, że przepływ kawy jest dość szybki. Naczynie jest wykonane ze stali nierdzewnej, która dobrze utrzymuje temperaturę podczas parzenia. Sitko jest otoczone silikonową uszczelką. Dodatkowa podstawka ułatwia odmierzenie odpowiedniej ilości ziaren; może też pełnić rolę ociekacza. Stagg Tasting Glass Podwójne ścianki szklanki zapewniają dłuższe utrzymywanie temperatury gorących i zimnych napojów. Nawet jeśli wlejemy do szklanki wrzątek, możemy trzymać naczynie w dłoni, ponieważ zewnętrzna ścianka się nie nagrzewa. Dodatkowo, górna krawędź zakrzywiona pod odpowiednim kątem zwiększa wygodę picia. Szklanka jest produkowana ręcznie, co sprzyja utrzymaniu wysokiego standardu jakości. Papierowe filtry Zestaw zawiera 20 papierowych filtrów.  Jak parzyć kawę w dripperze? Pierwszym krokiem jest postawienie drippera na naczyniu, z którego będziemy serwować napar. Następnie umieszczamy w dripperze papierowy filtr i przelewamy go gorącą wodą. Pozbywamy się wody i wsypujemy do filtra zmieloną kawę. Zalewamy kawę niewielką ilością gorącej wody, czekamy 30 sekund i zalewamy całą objętość filtra. Po około 3-4 minutach napar jest gotowy. Metoda pozwala na eksperymentowanie - sam możesz decydować o proporcjach kawy i wody, temperaturze, czy sposobie zalewania. Więcej o parzeniu kawy w dripie przeczytasz na naszym blogu: Drip  
Najniższa cena: 349,90 zł
399,90 zł

Dripper co to?

Co to jest drip? To zależy, jak spojrzymy na to zagadnienie. Z technicznego punktu widzenia jest to każde urządzenie, które wykorzystuje filtry i przelewanie wody przez zmielone ziarna, aby zaparzyć kawę. Czyli może być to V60 od HarioChemexORIGAMI, Chomka, Melitta, Kalita, Clever i No-Name z marketu.

W końcu, z angielskiego, słówko „drip” oznacza nic innego jak „kapanie”. Choć prawidłowo parzona kawa z dripa kapać nie powinna, a lać się swobodnym, spokojnym, cienkim strumieniem. Jednak o tym za moment, bo trzeba ustalić jeszcze jedną, bardzo istotną kwestię.


Wspomnieliśmy o technicznej stronie dripa. Jednak teoria to jedno, a praktyka i przyzwyczajenia, to drugie. Stworzył się pewien uzus, gdzie drip jest synonimem jednego, konkretnego urządzenia, wspomnianego w pierwszym akapicie Hario V60. Dlaczego V60? V – kształt filtrów, stożkowe. Natomiast 60 to kąt nachylenia ścianek drippera. Proste!

Ten drip wdarł się do świadomości kawowych maniaków wraz z rewolucją tzw. trzeciej fali kawowej, czyli stawiania na jakość kawy i właśnie na metody przelewowe, w miejsce espresso italiano. Stąd pojęcie kaw alternatywnych – alternatywnych dla kawy z maszyny ciśnieniowej. Paradoksalnie te przelewy zostały wynalezione wcześniej, jednak straciły one mocno na znaczeniu w dobie rozkwitu włoskiego espresso.

A więc drip V60

Skoro udało się już naprostować trochę tę skomplikowaną historię, na potrzeby tekstu i wpasowując się w społeczne przyzwyczajenia skupimy się dziś na dripie V60. Jednemu z najbardziej podstawowych i najlepszych sposobów na dobrą przelewową kawę.

Oczywiście, są inne metody, które są świetne na początek, dające się łatwiej okiełznać, jak choćby AeroPress lub Clever, jednak parzenie kawy w dripie daje inne możliwości i pozwala zapoznać się z lekkością kaw jednorodnych, ich czystością i słodyczą.

Kształty, rozmiary, materiały…

Jak zaczniecie się rozglądać za Waszym dripem, zorientujecie się, że wybór jest ogromny. Ceramika, szkło, metal czy tworzywo sztuczne. Na to natkniecie się od razu, szukając V60, zwłaszcza od Hario.

Czym się różnią i czy ma to jakiś realny wpływ na parzenie oraz smak w filiżance? Tak naprawdę, trzeba zacząć po prostu od własnego gustu i zasobności portfela. W przypadku dripów Hario, ich konstrukcja, wymiary czy wewnętrzne ożebrowanie są identyczne, niezależnie czy jest to drip szklany czy plastikowy. Pewnym aspektem, który może się pojawić w głowie jest stabilność temperaturowa podczas parzenia. Jednak w momencie, kiedy parzymy dripa w standardowych, domowych warunkach, a nie na mrozie, wietrze czy deszczu, nie ma większego znaczenia materiał, z którego wykonane jest naczynie. Tym bardziej, że przed każdym użyciem rozgrzewa się urządzenie, o czym za moment.

Więc czy szkło, czy plastik, to raczej kwestia osobista i jak bardzo chcecie rzucać dripem. Plastikowy dripper lepiej zniesie transport, a miedź czy porcelana będzie wyglądać bardziej szykownie w nowoczesnej kuchni.

Warto zastanowić się jeszcze nad rozmiarem 01, 02 lub 03. Pierwszy z nich optymalnie mieści w okolicach do 25 g kawy, co przekłada się na mniej więcej 350 ml naparu. Z 02 500-600 ml, a z 03 nawet do 750 ml. Oczywiście, można naginać te granice, ale mowa tu o optymalnych przepisach.

Parzenie kawy w dripie – co będzie potrzebne?

Przejdźmy w końcu do najważniejszego – parzenia kawy w dripie. Niezbędny, standardowo, jest młynek żarnowy. Bez niego nie ma nawet co myśleć o dobrej kawie, a ta też powinna być odpowiednia. Drip to typowy przedstawiciel alternatyw, co wytłumaczyliśmy sobie na początku tekstu. Stąd też najlepiej sprawdzą się w nim kawy jednorodne, tzw. single, co oznacza że w paczce znajduje się kawa tylko z jednego regionu, z tej samej obróbki, z tej samej farmy lub kooperatywy. Drip pozwoli na wyciągnięcie z tych kaw kwintesencji terroir i odkrycie co dany region może zaoferować w pełnej krasie.

Następnie, potrzebne są filtry w odpowiednim rozmiarze, a także dzbanek, serwer lub kubek, do którego będzie przelewała się kawa. Bardzo przydatnym akcesorium będzie jeszcze waga oraz stoper.

Zatem kawa drip - jak zrobić dobrą kawę w dripie?

Jak zaparzyć kawę w dripie? Zastanówmy się jeszcze wcześniej nad stopniem zmielenia ziaren. Mielenie kawy do dripa powinno być dość grube. Na pewno grubsze niż do kawiarki, drobniejsze niż do chemexa. Przypominające gruby piasek. Należy celować tak, by czas parzenia kawy w dripie zamknął się w okolicach 3:00 minut. Ile tej kawy zmielić? Proporcje do dripa, takie wyjściowe, to 6 g/100 ml lub 1:15 (1 g kawy na 15 g wody). Mamy już zmieloną odpowiednią ilość kawy, przejdźmy przez parzenie kawy w dripie krok po kroku.

Drip przepis podstawowy:

  1. Zanim nastąpi samo parzenie, koniecznie trzeba wsadzić filtr do dripa i przelać całość gorącą wodą. W ten sposób płuczemy filtr i kawa nie będzie miała papierowego posmaku, po drugie, rozgrzewamy urządzenie. Koniecznie pamiętamy o tym, żeby wylać wodę z naczynia, po przelaniu filtra!
  2. Po tym zabiegu, dripper stawiamy na naczyniu, całość na wadze, wsypujemy kawę, uruchamiamy stoper i zaczynamy polewać kawę wodą. Ta powinna mieć temperaturę w okolicach 90-95 stopni. Na początku wlewamy niewielką ilość wody, tak by tylko przykryć zmieloną kawę i pozostawiamy na 30 sekund. Następuje tzw. preinfuzja, czyli drobinki kawy namaczają się i otwierają, co pozwoli na lepsze wydobycie smaku w czasie parzenia.
  3. Po upływie 30 sekund zaczynamy polewać kawę, okrężnymi ruchami, nie lejąc po ściankach filtra. Nie wlewamy od razu pożądanej ilości, tylko tak na dwa – trzy razy (pomiędzy zalaniami możemy odczekać około 30 sekund). Idealnie, gdy mamy specjalną konewkę do metod alternatywnych. Dzięki niej możemy łatwo zapanować nad strumieniem i precyzyjnie polewać kawę.

Dripper to zaparzacz, który daje dużo swobody i możliwości eksperymentowania. Zapewne ile osób parzących kawę w dripie, tyle przepisów. Poniżej prezentujemy, kolejne dwie, niezwykle popularne metody, do których testowania Was zachęcamy!

Metoda Jamesa Hoffmana

James Hoffman to jeden z autorytetów w świecie kawy. Jego przepis jest stosunkowo łatwy w opanowaniu. Zmielona kawa powinna przypominać gruby piasek. Stosunek kawy do wody to standardowe 6 g na 100 ml. W swojej metodzie Hoffman poleca używać jak najgorętszej wody, nawet wrzątku. Całkowity czas parzenia, do którego dążymy to 3 min 30 s.


  1. Umieszczamy filtr w dripperze i przelewamy go gorącą wodą.
  2. Wsypujemy zmieloną kawę i na środku tworzymy małe wgłębienie. Możemy w tym celu użyć palca lub łyżeczki.
  3. Włączamy stoper i wlewamy 2 razy więcej wody niż waga zmielonych ziaren. Jeśli parzymy kawę z 30 g ziaren, w tym kroku wlewamy 60 g wody.
  4. Od razu wykonujemy kilka kolistych i energicznych ruchów całym zaparzaczem, żeby dokładnie zamieszać zawartością drippera.
  5. W 45 s zaczynamy wlewać kolejną porcję wody. Tym razem chcemy wlać do 60% całej ilości wody. Przykładowo jeśli parzymy kawę z 30 g kawy to musimy użyć w sumie 500 g wody. 60% z 500 g to 300 g, a więc w tym kroku dolewamy wodę, dopóki waga nie wskaże nam 300 g. Wlewamy zatem 240 g wody (ponieważ 60 g wlaliśmy w poprzednim zalaniu). Dążymy do tego, by to zalanie trwało 30 s.
  6. W 1 min 15 s zaczynamy ostatnie zalanie i wlewamy pozostałą ilość wody. Tutaj również dążymy do tego, żeby wlewać ją przez 30 s.
  7. Po wlaniu całej wody delikatnie mieszamy zawartość łyżeczką w jedną i drugą stronę, jednak nie w celu wzburzenia wody w dripperze i wytworzenia wirków, ale aby odczepić ewentualne zmielone ziarna ze ścianek drippera, tak by opadły na dno filtra. Kiedy trochę wody przepłynie, możemy ponownie zamieszać całym zaparzaczem.
  8. Poczekaj aż cała woda przepłynie i gotowe!

Metoda 4:6, czyli przepis Tetsu Kasuyi

Zupełnie inną metodą jest sposób parzenia Tetsu Kasuyi. Kasuya stworzył przepis, który można modyfikować na wiele sposobów. W tej metodzie używamy kawy grubo mielonej i nieco zmienia się proporcja kawy do wody, ponieważ wynosi ona 1:15. Przedstawimy najpierw wersję podstawową, a później pokażemy, jak można ją modyfikować.

  • W dripperze umieszczamy filtr i przelewamy go ciepłą wodą. Wsypujemy zmielone ziarna.
  • Włączamy stoper i powoli, pamiętając o kolistych ruchach, zalewamy 1 /5 całej ilości wody. Powtarzamy tę czynność 5 razy co 45 sekund. Przykładowo dla 300 g wody, użyjemy 20 g zmielonej kawy i każde zalanie będzie wynosiło 60 g wody. Całkowity czas parzenia, do którego dążymy to 3 min 30 s.

Podstawowa wersja polega na wlaniu takiej samej ilości wody, pięć razy, co 45 sekund. Natomiast tę ilość zalań możemy modyfikować, ponieważ Tetsu Kasuya dzieli parzenie na dwa etapy, w proporcji 4:6.

Etap pierwszy to dwa pierwsze zalania, które odpowiadają za smak, jaki uzyskamy w finalnym naparze i na niego przeznaczamy 40% używanej przez nas wody. Jeśli chcemy uzyskać więcej kwasowości, w pierwszym zalaniu wlewamy więcej wody, a w drugim mniej. Przykładowo, dla 300 g wody, w pierwszym zalaniu wlejemy 70 g, w drugim 50 g i kolejne trzy po 60 g. Jeśli natomiast chcemy uzyskać w naparze więcej słodyczy, wlewamy więcej wody podczas drugiego zalania, czyli dla 300 g wody: pierwsze zalanie 50 g, drugie 70 g i kolejne po 60 g.

Etap drugi to pozostałe 60% całkowitej ilości wody i odpowiada on za intensywność naparu. Jeżeli zależy nam na mocniejszym smaku kawy, używamy większej ilości zalań. Natomiast jeśli kawa wychodzi za mocna, zmniejszamy ilość tych zalań do np. dwóch lub nawet jednego. Zatem dla 300 g wody, jeśli po pierwszym parzeniu okazuje się, że kawa wychodzi zbyt mocna, w pierwszym i drugim zalaniu wlewamy po 60 g wody, a w trzecim i czwartym po 90 g. Jeśli stwierdzimy, że kawa zaparzona w ten sposób ma odpowiednią moc, ale chcielibyśmy uzyskać w filiżance nieco więcej słodyczy, możemy spróbować w pierwszym zalaniu wlać 50 g wody, w drugim 70 g, a trzecie i czwarte po 90 g.

Początkowo dostosowanie metody wymyślonej przez Kasuyę może być skomplikowane i trudne, jednak pozwala ona na niemal nieskończoną ilość kawowych eksperymentów!

Jak smakuje kawa z dripa?

Jak wspomnieliśmy, drip to taka pierwsza poważna alternatywa. Tu już nie ma zabawy w półśrodki, że można trochę pobawić się w gorzkie, ciemne kawy, a trochę pójść w rześkie single… Nie. Kawa z dripa to opcja dobra dla tych, którzy chcą naprawdę wejść w bogaty świat kaw, niebojących się owocowych nut, przyjemnej kwaskowatości, słodyczy i czystości.

Parzenie kawy w dripie da czysty napar, w którym łatwo będzie wyczuć profil smakowy konkretnej kawy. Jednocześnie nie będzie to aż tak delikatna kawa, jak na przykład z chemexa. Kawa z dripa będzie miała konkretniejsze body i sporo słodyczy.

W zapachu także pojawią się interesujące nuty, charakterystyczne dla danej kawy. Mogą to być czerwone owoce, mogą być owoce tropikalne, czekolada bądź orzechy. Wszystko zależy od użytych ziaren i nic nam nie ograniczy tej percepcji. Tylko nasz nos, zmysły i kawa.

Naprawdę warto dać szansę temu zaparzaczowi, wpuścić go do swojej kuchni i spróbować kawy z dripa. Nie bez powodu właśnie to urządzenie, ta metoda, zyskała największą popularność w dobrych kawiarniach specialty. Wiele mutacji tej metody pojawiło się na rynku, mają swoje nisze i fanów, ale jeśli ktoś wprowadza kawy alternatywne do swojego lokalu, raczej na pewno sięgnie po dripper V60. Wy też sięgnijcie, jeśli jeszcze tego nie zrobiliście!

Podsumowanie

Istnieje wiele rodzajów dripperów, które między sobą różnią się głównie kształtami., a jednym z najpopularniejszych jest Hario V60. Parzenie kawy w dripie, zwłaszcza na początku, może wydawać się skomplikowane. W tej metodzie jest dużo zmiennych, które mogą wpływać na finalny smak naparu. Z drugiej strony swoboda, którą daje dripper i niemal nieograniczona możliwość eksperymentowania jest czymś co przyciąga wiele osób. Parzenie kawy w dripperze może być także krótkim momentem przerwy i oderwania od codziennych spraw i problemów.

Zobacz również