Niełatwo jest mi pisać o Kofi Brasil. Kawa ta na dobre zagościła w setkach miejsc w Polsce, a i ja parzyłem ją z namaszczeniem przez ponad 2 lata w jednej z wrocławskich kawiarni, gdzie zresztą po dziś dzień można jej spróbować. KB, bo takim skrótem nazywa się ją w palarni Kofi Brand, to ziarno, na którym wychowały się dziesiątki, jeśli nie setki baristów, w tym ja sam. To w jej towarzystwie zgłębiałem techniki espresso, ulepszałem ekspres aby wyciągnąć z kawy jeszcze więcej, a co najważniejsze, z jej pomocą potrafiłem wywołać uśmiech na twarzy (nie tylko swojej). Teraz macie doskonałą okazję, by swobodnie spróbować swoich sił z nią, bo jest naszym Espresso Miesiąca w grudniu.
Co najlepsze, Kofi Brasil to nie jest kawa, która chce zmieniać świat i odkrywać przed Wami nieosiągalne dotąd horyzonty smakowych doznań. To jest kawa na co dzień, taka która nigdy Was nie zawiedzie, czasem zaskoczy. Będziecie mogli na niej polegać i bez większych ceregieli zaparzyć w niemal każdych warunkach. Dobra do śniadania, jeszcze lepsza jako popołudniowe espresso, nieoceniona w kontakcie z mlekiem. Espresso miesiąca to doskonała okazja, by samemu się o tym przekonać. Zwłaszcza w tym zimowym, świątecznym okresie. Sprawdzi się idealnie!
Przechodząc do szczegółów: mamy tutaj do czynienia z arabiką jakości specialty, pochodzącą z regionu Rainha w Brazylii. Jak większość kaw z tego kraju, jest łagodna w smaku, zbalansowana i słodka. Dominują tutaj nuty orzechów nerkowca, trzciny cukrowej, mlecznej czekolady i suszonych owoców. Charakteryzuje ją duża słodycz, umiarkowana kwasowość średnie body i długi posmak. To kawa, która po prostu nie może nie smakować. Niedzielni konsumenci uwielbiają ją za klasyczny charakter, a miłośnicy czarnego naparu docenią doskonałe palenie dające w pełni rozwiniętą słodycz i balans.
Jak ją parzyć? Przeznaczona jest do espresso, ale równie dobrze sprawdzi się zaparzona w kawiarce oraz ekspresie przelewowym. W każdej z tych metod równie dobrze łączy się z mlekiem, co sprawia, że trudno o bardziej uniwersalne ziarno.
Espresso:
- doza – 16-16,5 g
- uzysk – 32-36 g
- czas ekstrakcji – 27-33 sek.
- temp. wody – 93-94 st. C
- zamieszaj przed wypiciem!
Kawiarka:
- wypełnij sitko aż po krawędź
- wlej gorącą wodę do wysokości zaworu bezpieczeństwa
- postaw na gazie i czekaj do pojawienia się kawy w wylewkach
- zmniejsz płomień i po chwili wyłącz go zupełnie
- kiedy kawa zmienia kolor na bardzo jasny i jej konsystencja staje się wodnista, zanurz dolną część kawiarki w zimnej wodzie, aby przerwać ekstrakcję
- objętość naparu powinna wynosić ⅔ wody użytej do parzenia
Ekspres przelewowy:
- doza – 65 g kawy na 1litr wody
- czas parzenia 4-5 min.
- grubość mielenia – ustaw tak, aby zmieścić się w zalecanym czasie parzenia
- temp. wody 93-95 st. C
Nasze Espresso Miesiąca, Kofi Brasil to smak, który jest częścią mojego kawowego DNA i jestem pewien, że wielu baristów może identyfikować się z tym stwierdzeniem. Kwintesencja brazylijskiego charakteru i doskonałe palenie składają się na powtarzalność w smaku i łatwość parzenia. Gdybym miał wybrać jedną kawę do wszystkich zastosowań i każdego podniebienia, to właśnie byłby oczywisty wybór.
A czy jest to nadal zbiór 2014/2015?
Tak, skład ten sam, tylko opakowanie świąteczne 🙂