Darmowa dostawa od 199 zł
Błyskawiczna wysyłka
365 dni na zwrot

Jak zaparzyć kawę w zaparzaczu? Jak używać french pressa?

French Press – bardzo charakterystyczne i bardzo proste urządzenie do parzenia kawy. Mnóstwo osób, które szukają lepszego sposobu na czarny napój, wybierają właśnie tę metodę. Dlaczego i czy warto ją kupować? Przekonajmy się! Oto jak zaparzyć kawę w klasycznym zaparzaczu – oraz jak go w ogóle używać.

A więc jak zaparzyć kawę w zaparzaczu French Press

Niezależnie, jaki French Press zagości w Waszej kuchni, duży czy mały, metalowy bądź szklany, parzenie we french pressie kawy przebiega w taki sam sposób. Bardzo prosty. To, co się przyda, to filtrowana, gorąca woda (okolice 90 st. C), kawa ziarnista dobrej jakości (może być zarówno wypalana do espresso jak i do metod przelewowych, w zależności od chęci i preferencji), młynek żarnowy oraz stoper. Ile kawy do french pressu? Trzymamy się standardowych 6 g kawy na 100 ml wody.  Przejdźmy krok po kroku, jak używać zaparzacz tłokowy do kawy.

  1. Zmieloną kawę wsypujemy do french pressu i zalewamy gorącą wodą, tak aby przykryć drobinki. Mieszamy i zostawiamy na pół minuty.
  2. Po tym czasie wlewamy pozostałą część wody, ponownie mieszamy ze dwa – trzy razy, zakładamy pokrywkę, ale jeszcze nie przeciskamy tłoka i pozostawiamy do parzenia na około trzy – cztery minuty.
  3. Po tym czasie można zdjąć pokrywkę i łyżką zebrać z wierzchu kawowy osad, co pozwoli na uzyskanie czystszego w smaku naparu, ale nie jest to krok obowiązkowy. Teraz nie pozostaje nic innego, jak przecisnąć tłok do dna, jednostajnym, spokojnym ruchem i przelać kawę do filiżanek. Voilà!

Hi! Coffeedesk - Juicy Monster Filter 250g

Producent: HI! COFFEEDESK

Data palenia: 23.08.2024

Jak w życiu! Gdy poznajesz szaloną i kapryśna osobowość, bez której nie wyobrażasz sobie letniego cold brew. Orzeźwiająco-cytrusowy rozmach dla prawdziwych koneserów. Ekscesy, fanaberie i soczysta rozkosz podniebienia dla odważnych entuzjastów. Profil smakowy: cytrusowo-owocowy. Kraj pochodzenia ziarna: Kenia Region: Nyeri Odmiana: Ruiru 11, Sl28, SL34 Obróbka: washed Wysokość upraw: 1600 - 1780 m n.p.m. Ocena w cuppingu: 86 SCA Kawy Hi! Coffeedesk są doskonałą propozycją dla tych, którzy szukają doskonałego i powtarzalnego smaku. Zawsze dostępne świeże ziarna są łatwe w przygotowaniu i nie wymagają aptecznej precyzji. Idealne do zaparzaczy takich jak: Clever, Hario V60, Chemex czy klasyczny Frenchpress. Selected, matched, freshly roasted. Powiedz Hi! kawie specialty idealnej na co dzień i od święta. Dla siebie, dla znajomych, dla rodziny i dla kawowych sceptyków. Pod esko i filtr, do tańca i tak jak tylko chcesz. Z kawami Hi! Coffeedesk odtworzysz najlepsze nuty z pięciolinii specialty. Wciągają, uwodzą, zaskakują, dodają kopa i poprawiają humor jak najlepsza piosenka. W końcu to Hi-Filtered od Coffeedesk.
Coffeelab - Brazylia Cemorrado Chocolate Edition Espresso 250g

Producent: COFFEELAB

Data palenia: 04.11.2024

Kawa ziarnista jakości speciality pochodząca z Brazylii, wypalona w warszawskiej palarni Coffeelab. Palona w średnim stopniu, sprawdzi się do ekspresów ciśnieniowych i kawiarek. W smaku pojawiają się nuty czekolady oraz nugatu. Kraj pochodzenia kawy: Brazylia Region: Cerrado, Mogiana Metoda obróbki: Natural Odmiana: Mundo Nuovo, Catuai
Audun Coffee - Brazylia Fazenda Rainha Miaki Espresso 250g

Producent: AUDUN

Data palenia: 07.10.2024

Kawa ziarnista jakości speciality pochodząca z Brazylii, wypalona przez Mistrza Świata Roasterów 2015, Auduna Sorbottena. Kawa palona w średnim stopniu, przeznaczona do espresso i kawiarek. Charakteryzuje się intensywną czekoladowo-orzechową słodyczą oraz niską kwasowością. Rodzina Miaki zajmuje się uprawą kawy już od ponad 40 lat. Pokolenie, które obecnie zajmuje się uprawami, czerpało wiedzę od swoich rodziców oraz posiłkowało się studiami w kierunku upraw. Plantacje są prowadzone z dbałością o środowisko naturalne, dzięki czemu część farm zdobyła certyfikację UTZ oraz Rainforest Alliance. Kraj: Brazylia Region: Minas Gerais Wysokość: 1050 - 1250 m n.p.m. Odmiana: Yellow Bourbon Proces: Pulped natural
Hi! Coffeedesk - Mad Jungle Filter 250g

Producent: HI! COFFEEDESK

Data palenia: 01.10.2024

Jak w życiu! Gdy poznajesz szaloną i kapryśna osobowość, bez której nie wyobrażasz sobie letniego cold brew. Orzeźwiająco-cytrusowy rozmach dla prawdziwych koneserów. Ekscesy, fanaberie i soczysta rozkosz podniebienia dla odważnych entuzjastów. Profil smakowy: cytrusowo-owocowy. Kraj pochodzenia ziarna: Rwanda / Indonezja Region: Nyamagabe / North Sumatra Odmiana: Red Bourbon / Abyssinia, Ateng, Gayo 1, Gayo 2, Timtim Obróbka: natural / anaerobic Wysokość upraw: 1600 / 1500 - 1700 m n.p.m. Ocena w cuppingu: 86 / 85,5 SCA Kawy Hi! Coffeedesk są doskonałą propozycją dla tych, którzy szukają doskonałego i powtarzalnego smaku. Zawsze dostępne świeże ziarna są łatwe w przygotowaniu i nie wymagają aptecznej precyzji. Idealne do zaparzaczy takich jak: Clever, Hario V60, Chemex czy klasyczny Frenchpress. Selected, matched, freshly roasted. Powiedz Hi! kawie specialty idealnej na co dzień i od święta. Dla siebie, dla znajomych, dla rodziny i dla kawowych sceptyków. Pod esko i filtr, do tańca i tak jak tylko chcesz. Z kawami Hi! Coffeedesk odtworzysz najlepsze nuty z pięciolinii specialty. Wciągają, uwodzą, zaskakują, dodają kopa i poprawiają humor jak najlepsza piosenka. W końcu to Hi-Filtered od Coffeedesk.
Hi! Coffeedesk - Holy Cup Filter 250g

Producent: HI! COFFEEDESK

Data palenia: 20.08.2024

Oto subtelność w świecie kawy. Urocza i kusząca. Lubi białe kwiaty, pachnące róże i jaśmin. Delikatna i dyskretna, a jednak odważnie rozpęta burzę smaków. Nie daj się zwieść! Zaraz poznasz supermoce naszej kofeinowej ekscelencji. Profil smakowy: kwiatowo-herbaciany Kraj pochodzenia ziarna: Etiopia Region: Sidama Odmiana: Heirloom Obróbka: washed Wysokość upraw: 1800 - 2000 m n.p.m. Ocena w cuppingu: 86 SCA Kawy Hi! Coffeedesk są doskonałą propozycją dla tych, którzy szukają doskonałego i powtarzalnego smaku. Zawsze dostępne świeże ziarna są łatwe w przygotowaniu i nie wymagają aptecznej precyzji. Idealne do zaparzaczy takich jak: Clever, Hario V60, Chemex czy klasyczny Frenchpress. Selected, matched, freshly roasted. Powiedz Hi! kawie specialty idealnej na co dzień i od święta. Dla siebie, dla znajomych, dla rodziny i dla kawowych sceptyków. Pod esko i filtr, do tańca i tak jak tylko chcesz. Z kawami Hi! Coffeedesk odtworzysz najlepsze nuty z pięciolinii specialty. Wciągają, uwodzą, zaskakują, dodają kopa i poprawiają humor jak najlepsza piosenka. W końcu to Hi-Filtered od Coffeedesk.
Promocja
COFFEE PLANT - FLOW Very Berry Filter 250g

Producent: COFFEE PLANT

Data palenia: 15.10.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Etiopii, wypalana w polskiej palarni COFFEE PLANT. Jasno palona, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty truskawek, jeżyn, jagód i cytryn. Kraj pochodzenia ziarna: Etiopia Metoda obróbki: Natural Odmiana: Heirloom, Jarc SMAK Owoce jagodowe to wyjątkowo atrakcyjne deskryptory smakowe w kawie. Blend Very Berry obfituje w te nuty. Dominują w nim jagody i truskawki, a słodycz jeżyny również jest wyczuwalna. Obróbka Natural nadaje kawie konfiturowej soczystości i gęstości. Kawa jest przede wszystkim bardzo aromatyczna i przyjemna. Pachnie truskawką, ale pojawia się też aromat cytrusowy oraz smak słodkiej jeżyny. Posmak jagody i jej krzewny charakter sprawiają, że Flow Very Berry w pełni zasługuje na swoją nazwę. OBRÓBKA Kawa jest naturalnie uprawiana w cieniu drzew, głównie Ensete (fałszywe drzewo bananowe). Najlepsze owoce są kupowane od lokalnych rolników. Po zebraniu ziarna są najpierw unoszone na wodzie, co pozwala na usunięcie słabych ziaren, a następnie umieszczane na łożach do suszenia na 12-15 dni. Zielone ziarna są zbierane ręcznie przez lokalną społeczność kobiet. Etiopia Gedeb, będąca składnikiem blendu Very Berry, to klasa nr 3, uzyskująca wynik 84+ w skali SCA. PARZENIE Very Berry to kawa o dość gęstej konsystencji i intensywnym owocowym wyrazie. Aromaty warto podkreślić poprzez odpowiednią ekstrakcję, co można osiągnąć, używając nieco mniejszej ilości kawy, aby stężenie nie dominowało nad smakiem. Użyj 17,5 g zmielonego ziarna na 19 klikach młynka Comandante. Przy użyciu wody o temperaturze 98°C, zalej kawę w następujący sposób: 0:00 – 45 ml 0:30 – 120 ml 1:00 – 180 ml 1:30 – 240 ml 2:00 – 300 ml Delikatnie zamieszaj. PLANTACJA Stacja myjąca Lalesa znajduje się w Gedeb, będąc miejscem produkcji Etiopii Gedeb, która jest częścią blendu Very Berry. Region Gedeb liczy ponad 300 000 mieszkańców. Obszar ten jest przeważająco chrześcijańsko-protestancki, z niewielką społecznością chrześcijan ortodoksyjnych, a głównym językiem jest Gedeoiniya. Społeczność obchodzi swoje coroczne święto noworoczne 18 stycznia, a ich podstawowym pożywieniem jest Ensete (fałszywy bananowiec). Rzeka Siqe wyznacza granicę między Gedeo, Guji a stanem regionalnym Południowym i Oromią.
Najniższa cena: 32,99 zł
44,00 zł
Bracia Ziółkowscy - Słodkie Espresso 250g

Producent: BRACIA ZIÓŁKOWSCY

Data palenia: 26.09.2024

Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty pochodząca z Brazylii, Kolumbii i Kostaryki wypalona przez palarnię Bracia Ziółkowscy. Palona w średnim stopniu, idealna do ekspresu ciśnieniowego i kawiarki. W smaku można wyczuć orzechy, czekoladę i czerwone owoce. Kraj pochodzenia ziaren: Brazylia, Kolumbia, Kostaryka

Trochę Francji, trochę Skandynawii…

French Press to urządzenie, którego historia sięga początków XX wieku. Wynaleziony we Francji, jak sama nazwa wskazuje. Zetknąć się można także z takimi określeniami jak prasa francuska, press pot czy… cafeteria, choć ta nazwa nie wskazuje dokładnie, czy przedmiotem wypowiedzi jest french press czy kawiarka. French press największą popularność zdobył jednak w Wielkiej Brytanii oraz Danii.


Niesłabnąca popularność parzenia kawy w zaparzaczu French Press

Co wpływa na to, że French Press jest nadal tak popularną formą parzenia kawy, przede wszystkim w zaciszu domowym? Ileż to razy w kadrach filmowych french press lądował w łóżku między dwójką bohaterów o poranku, po upojnej nocy! Ha! Bo z jednej strony, parzenie kawy w zaparzaczu French Press jest bardzo proste, z drugiej, daje ciekawe efekty. Konstrukcja każdej prasy francuskiej jest taka sama. Jest to szklany lub metalowy cylinder, w który wchodzi tłok, na końcu którego znajduje się sitko dobrze przylegające do ścianek. Tyle danych technicznych, bo nic więcej tu nie znajdziemy (no dobrze, jeszcze pokrywka, znajdująca się na tej samej osi, co tłok). Prosta konstrukcja oznacza prostotę użytkowania, a to często przekłada się na popularność. Tak jest z tym urządzeniem. Jednak zastanawiając się french press jaki wybrać, warto zwrócić uwagę na kilka niuansów.

Jaki French Press wybrać?

Urządzenia te można dostać już za kilkanaście – kilkadziesiąt złotych w większości marketów. Może być z nimi pewien problem. Po pierwsze – nieszczelne sitko na końcu tłoka. Krawędzie tej części muszą bardzo dokładnie przylegać do ścianek naczynia. Chodzi o to, by drobinki kawy podczas przeciskania nie uciekały gdzieś bokiem, przedostając się do gotowego naparu. Wszystko ma zostać pod sitkiem, nad nim tylko gotowa kawa. Ponadto, samo sitko powinno być bardzo drobne.
Drugą sprawą są materiały, z jakich French Press jest zrobiony. Zwracajmy uwagę, żeby był wykonany z dobrej jakości szkła i pozostałych elementów. Przykładowo, złej jakości plastik będzie oddawał swój sztuczny i nieprzyjemny smak naszej kawie i może się zdarzyć, że nie wiele pomoże mycie lub przelewanie go gorącą wodą. Taki sam efekt może wystąpić, gdy decydujemy się na metalowe urządzenie średniej jakości. Tu dodatkowo łatwiej tworzy się osad z kawy, także z czasem wpływający negatywnie na jej smak. Do najciekawszych obecnie modeli należą French Pressy od włoskiego producenta Bialetti. Jeśli jednak równie mocno co jakość, cenisz sobie design, koniecznie zobacz modele od Timemore i model Clara od Fellow.

Hi! Coffeedesk - Holy Cup Filter 250g

Producent: HI! COFFEEDESK

Data palenia: 20.08.2024

Oto subtelność w świecie kawy. Urocza i kusząca. Lubi białe kwiaty, pachnące róże i jaśmin. Delikatna i dyskretna, a jednak odważnie rozpęta burzę smaków. Nie daj się zwieść! Zaraz poznasz supermoce naszej kofeinowej ekscelencji. Profil smakowy: kwiatowo-herbaciany Kraj pochodzenia ziarna: Etiopia Region: Sidama Odmiana: Heirloom Obróbka: washed Wysokość upraw: 1800 - 2000 m n.p.m. Ocena w cuppingu: 86 SCA Kawy Hi! Coffeedesk są doskonałą propozycją dla tych, którzy szukają doskonałego i powtarzalnego smaku. Zawsze dostępne świeże ziarna są łatwe w przygotowaniu i nie wymagają aptecznej precyzji. Idealne do zaparzaczy takich jak: Clever, Hario V60, Chemex czy klasyczny Frenchpress. Selected, matched, freshly roasted. Powiedz Hi! kawie specialty idealnej na co dzień i od święta. Dla siebie, dla znajomych, dla rodziny i dla kawowych sceptyków. Pod esko i filtr, do tańca i tak jak tylko chcesz. Z kawami Hi! Coffeedesk odtworzysz najlepsze nuty z pięciolinii specialty. Wciągają, uwodzą, zaskakują, dodają kopa i poprawiają humor jak najlepsza piosenka. W końcu to Hi-Filtered od Coffeedesk.
Bracia Ziółkowscy - Słodkie Espresso 250g

Producent: BRACIA ZIÓŁKOWSCY

Data palenia: 26.09.2024

Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty pochodząca z Brazylii, Kolumbii i Kostaryki wypalona przez palarnię Bracia Ziółkowscy. Palona w średnim stopniu, idealna do ekspresu ciśnieniowego i kawiarki. W smaku można wyczuć orzechy, czekoladę i czerwone owoce. Kraj pochodzenia ziaren: Brazylia, Kolumbia, Kostaryka
Promocja
COFFEE PLANT - FLOW Very Berry Filter 250g

Producent: COFFEE PLANT

Data palenia: 15.10.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Etiopii, wypalana w polskiej palarni COFFEE PLANT. Jasno palona, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty truskawek, jeżyn, jagód i cytryn. Kraj pochodzenia ziarna: Etiopia Metoda obróbki: Natural Odmiana: Heirloom, Jarc SMAK Owoce jagodowe to wyjątkowo atrakcyjne deskryptory smakowe w kawie. Blend Very Berry obfituje w te nuty. Dominują w nim jagody i truskawki, a słodycz jeżyny również jest wyczuwalna. Obróbka Natural nadaje kawie konfiturowej soczystości i gęstości. Kawa jest przede wszystkim bardzo aromatyczna i przyjemna. Pachnie truskawką, ale pojawia się też aromat cytrusowy oraz smak słodkiej jeżyny. Posmak jagody i jej krzewny charakter sprawiają, że Flow Very Berry w pełni zasługuje na swoją nazwę. OBRÓBKA Kawa jest naturalnie uprawiana w cieniu drzew, głównie Ensete (fałszywe drzewo bananowe). Najlepsze owoce są kupowane od lokalnych rolników. Po zebraniu ziarna są najpierw unoszone na wodzie, co pozwala na usunięcie słabych ziaren, a następnie umieszczane na łożach do suszenia na 12-15 dni. Zielone ziarna są zbierane ręcznie przez lokalną społeczność kobiet. Etiopia Gedeb, będąca składnikiem blendu Very Berry, to klasa nr 3, uzyskująca wynik 84+ w skali SCA. PARZENIE Very Berry to kawa o dość gęstej konsystencji i intensywnym owocowym wyrazie. Aromaty warto podkreślić poprzez odpowiednią ekstrakcję, co można osiągnąć, używając nieco mniejszej ilości kawy, aby stężenie nie dominowało nad smakiem. Użyj 17,5 g zmielonego ziarna na 19 klikach młynka Comandante. Przy użyciu wody o temperaturze 98°C, zalej kawę w następujący sposób: 0:00 – 45 ml 0:30 – 120 ml 1:00 – 180 ml 1:30 – 240 ml 2:00 – 300 ml Delikatnie zamieszaj. PLANTACJA Stacja myjąca Lalesa znajduje się w Gedeb, będąc miejscem produkcji Etiopii Gedeb, która jest częścią blendu Very Berry. Region Gedeb liczy ponad 300 000 mieszkańców. Obszar ten jest przeważająco chrześcijańsko-protestancki, z niewielką społecznością chrześcijan ortodoksyjnych, a głównym językiem jest Gedeoiniya. Społeczność obchodzi swoje coroczne święto noworoczne 18 stycznia, a ich podstawowym pożywieniem jest Ensete (fałszywy bananowiec). Rzeka Siqe wyznacza granicę między Gedeo, Guji a stanem regionalnym Południowym i Oromią.
Najniższa cena: 32,99 zł
44,00 zł
Coffeelab - Brazylia Cemorrado Chocolate Edition Espresso 250g

Producent: COFFEELAB

Data palenia: 04.11.2024

Kawa ziarnista jakości speciality pochodząca z Brazylii, wypalona w warszawskiej palarni Coffeelab. Palona w średnim stopniu, sprawdzi się do ekspresów ciśnieniowych i kawiarek. W smaku pojawiają się nuty czekolady oraz nugatu. Kraj pochodzenia kawy: Brazylia Region: Cerrado, Mogiana Metoda obróbki: Natural Odmiana: Mundo Nuovo, Catuai
Audun Coffee - Brazylia Fazenda Rainha Miaki Filter 250g

Producent: AUDUN

Data palenia: 08.10.2024

Audun Coffee Brazylia Fazenda Rainha Miaki Filter jest to kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Brazylii, wypalona przez Mistrza Świata Roasterów 2015, Auduna Sorbottena. Palarnia Audun Coffee znajduje się w Bydgoszczy i produkuje kawy, które spotkać można w najlepszych kawiarniach w Polsce. Kawa Fazenda Rainha Miaki wypalana jest w jasnym stopniu i poddawana jest obróbce pulped natural. Metoda daje kawy o wysokiej słodyczy i niskiej kwasowości. Audun Fazenda Miaki sprawdzi się zatem idealnie w przelewowych metodach parzenia kawy, czyli w ekspresach przelewowych, pod dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa. Jednak skłonni do eksperymentów kawosze mogą śmiało wypróbować ją w kawiarkach i ekspresach ciśnieniowych. Dzięki stopniowi palenia i metodzie obróbki, kawa Audun Brazylia Fazenda Rainha Miaki charakteryzuje się intensywną czekoladową słodyczą oraz niską kwasowością. Jest zatem idealna dla fanów klasycznych i czekoladowych kaw. Dzięki swojemu uniwersalnemu smakowi może być również dobrym pomysłem na prezent. Rodzina Miaki zajmuje się uprawą kawy już od ponad 40 lat. Pokolenie, które obecnie zajmuje się uprawami, czerpało wiedzę od swoich rodziców oraz posiłkowało się studiami w kierunku upraw. Plantacje są prowadzone z dbałością o środowisko naturalne, dzięki czemu część farm zdobyła certyfikację UTZ oraz Rainforest Alliance. Kraj: Brazylia Region: Minas Gerais Wysokość: 1050 - 1250 m n.p.m. Odmiana: Yellow Bourbon Metoda obróbki: Pulped natural
Audun Coffee - Brazylia Fazenda Rainha Miaki Espresso 250g

Producent: AUDUN

Data palenia: 07.10.2024

Kawa ziarnista jakości speciality pochodząca z Brazylii, wypalona przez Mistrza Świata Roasterów 2015, Auduna Sorbottena. Kawa palona w średnim stopniu, przeznaczona do espresso i kawiarek. Charakteryzuje się intensywną czekoladowo-orzechową słodyczą oraz niską kwasowością. Rodzina Miaki zajmuje się uprawą kawy już od ponad 40 lat. Pokolenie, które obecnie zajmuje się uprawami, czerpało wiedzę od swoich rodziców oraz posiłkowało się studiami w kierunku upraw. Plantacje są prowadzone z dbałością o środowisko naturalne, dzięki czemu część farm zdobyła certyfikację UTZ oraz Rainforest Alliance. Kraj: Brazylia Region: Minas Gerais Wysokość: 1050 - 1250 m n.p.m. Odmiana: Yellow Bourbon Proces: Pulped natural
Hi! Coffeedesk - Good Chief Filter Kawa Ziarnista 250g

Producent: HI! COFFEEDESK

Data palenia: 20.08.2024

W tej paczce czeka szef wszystkich szefów: czekoladowo–orzechowe dobro, które sprawdzi się w każdej metodzie parzenia. Nigdy Cię nie zawiedzie! Nigdy nie opuści! Możemy śmiało i bezceremonialnie powiedzieć, że to najlepszy start w sztuce parzenia kawy. Profil smakowy: czekoladowo-orzechowy. Kraj pochodzenia ziarna: Kolumbia Region: Antioquia Odmiana: Bourbon, Typica, Caturra, Castillo, Colombia, Catuai Obróbka: washed Wysokość upraw: 1300 - 2200 m n.p.m. Ocena w cuppingu: 84 SCA Kawy Hi! Coffeedesk są doskonałą propozycją dla tych, którzy szukają doskonałego i powtarzalnego smaku. Zawsze dostępne świeże ziarna są łatwe w przygotowaniu i nie wymagają aptecznej precyzji. Idealne do zaparzaczy takich jak: Clever, Hario V60, Chemex czy klasyczny Frenchpress. Selected, matched, freshly roasted. Powiedz Hi! kawie specialty idealnej na co dzień i od święta. Dla siebie, dla znajomych, dla rodziny i dla kawowych sceptyków. Pod esko i filtr, do tańca i tak jak tylko chcesz. Z kawami Hi! Coffeedesk odtworzysz najlepsze nuty z pięciolinii specialty. Wciągają, uwodzą, zaskakują, dodają kopa i poprawiają humor jak najlepsza piosenka. W końcu to Hi-Filtered od Coffeedesk.

Jaka kawa do French Pressa?

French press ile kawy powinniśmy wsypać? Jak przy każdej metodzie parzenia, tak i we French Pressie ważne są proporcje. Pozwoli to złapać jakiś punkt zaczepienia. Warto zacząć od standardowych 60g kawy na 1 litr wody, dostosowując do wielkości Waszego zaparzacza. Kawę tę mielimy grubo. Zbyt drobne mielenie może przytkać sitko, a kawa nabierze zbyt ciężkiego i brudnego smaku.
Jaka kawa do french press będzie najlepsza? Zależy od naszych preferencji smakowych. Osoby lubiące owocowe i kwiatowe kawy powinny spróbować jasnopalonych kaw z Etiopii, Kenii lub Rwandy, np.: Hi! Coffeedesk Holy CupHi! Coffeedesk Juicy MonsterCOFFEE PLANT FLOW Very Berry. Fanom kaw klasycznych, o czekoladowych nutach, spróbujcie kaw jasno- lub średniopalonych z Ameryki Południowej, np: Hi! Coffeedesk Good ChiefCoffeelab Brazylia Cemorrado Chocolate EditionAudun Coffee Brazylia Fazenda Rainha Miaki.

French Press czy kawiarka, a może drip?

Wszystkie z nich produkują całkiem różne rodzaje kawy. Kawiarka parzy kawę, która jest mocna, ostra i bardzo energetyzująca. Świetnie miesza się z mlekiem lub śmietaną. Prasa francuska ma tendencję do produkcji kawy, która jest bardziej treściwa i bogata w teksturę. Z kolei główną różnicą między French Pressem, a kawą z dripa jest ekstrakcja kawy w gorącej wodzie. W metodach przelewowych gorąca woda przepływa przez fusy podczas ekstrakcji olejów z kawy. Z kolei we francuskiej prasie fusy są moczone w wodzie przez dłuższy czas. Czego więc się spodziewać? Do parzenia lepszy jest french press czy drip? Kawa z French Pressa nie jest tak delikatna i czysta jak z dripa bądź Chemeksa. Wiele osób ceni sobie praskę właśnie za ten szorstki charakter.


Podsumowanie

Parzenie kawy we french pressie jest niezwykle proste i przyjemne, a sam sprzęt jest prawdziwym klasykiem. Wybierając kawę do praski francuskiej kierujmy się przede wszystkim swoimi smakami, a zastanawiając się nad tym jaki french press kupić, zwróćmy uwagę nie tylko na design, ale także na jakość wykonania.



Zobacz również