Jak mielić kawę w młynku Wilfa Svart?
Wilfa Svart to niewątpliwie jeden z najpopularniejszych młynków do kawy. Elektryczny, wygodny, przystępny cenowo, a jednocześnie dający szerokie spektrum mielenia dla różnych metod alternatywnych. Dowiedzcie się, jak najlepiej ustawić młynek Wilfa Svart by kawa była jak najsmaczniejsza, oraz jak w nim zmielić kawę – do kawiarki, AeroPressu, dripa i wielu innych.
Jak zmielić kawę w Wilfa Svart?
Młynek automatyczny Wilfa Svart jest niezwykle prosty i intuicyjny w użyciu. Przejdźmy przez mielenie w nim kawy krok po kroku.
- Ustawiamy grubość mielenia odpowiednią do metody parzenia, którą wybraliśmy. Dokładniejsze wskazówki znajdziecie w dalszych częściach artykułu.
- Do górnego pojemnika wsypujemy ziarna kawy.
- Włączamy przyciskiem mielenie.
- Chwilkę czekamy i gotowe!
Jak długo mielić kawę w młynku Wilfa Svart? Urządzenie oferuje możliwość ustawienia minutnika, który pozwala na precyzyjne dostosowanie dozy za każdym razem. Czas mielenia będzie częściowo uzależniony od ilości kawy, którą chcemy zmielić.
Wilfa Svart – nie do espress
Na początku trzeba jasno powiedzieć kilka rzeczy. Młynek Wilfa Svart występuje w dwóch wersjach. Tak zwanej srebrnej oraz czarnej. Konstrukcyjnie młynki są identyczne. Te same wymiary, identyczne żarna oraz zakres mielenia. Różnią się kolorem oraz silnikiem. W wersji czarnej jest zamontowany motor o wolniejszych obrotach, co w przypadku młynka budżetowego, jakim niewątpliwie jest Wilfa Svart, pozwala na uzyskanie mniej zapylonego przemiału. Poza tym jest cichszy. Co za tym idzie, żadna z tych wersji nie nadaje się do mielenia kawy do espresso! To młynki, które sprawdzą się wszędzie tam, gdzie potrzebny jest grubszy przemiał, począwszy od kawiarki a kończąc na Chemexie. Poniżej podpowiadamy, jak zmielić do nich kawę w Wilfie.
AeroPress
Połączenie Wilfy Svart i AeroPressu to bardzo dobre połączenie. Za niewielkie pieniądze dostajemy zestaw o bardzo dużych możliwościach smakowych. Możemy pójść w kawy nieco ciemniejsze, palone do espresso, albo w jasne, wyraźne, rześkie single. Wybór należy do Was i tak samo, jak grubość mielenia kawy. Dla tej metody parzenia nie ma jednego, idealnego przemiału. Ten musicie dostosować do swojego ulubionego przepisu. Polecamy spróbować ustawienia młynka nieco drobniej niż do V60, jeśli lubicie krótsze czasy parzenia w AeroPressie i intensywniejsze wyciskanie. Dzięki temu z mniejszych cząsteczek łatwiej wyciągnąć najlepsze smaki w krótszym czasie. Stąd na Wilfie Svart proponujemy skalę na piątej kropce pomiędzy oznaczeniami AeroPress i Filter.
Drip V60
Grubość mielenia kawy dla V60 to średnie. Konsystencja grubszego piasku. Oczywiście wszystko zależy od tego, jakie dozy dobierzemy dla siebie. Standardowo korzystamy z 18g kawy na 300ml wody, ale zdarza się czasem użyć 30g na 500ml. I dla takich dwóch opcji kawę trzeba zmielić ciut inaczej, grubiej lub drobniej. Przy młynku Wilfa Svart oscylujemy w okolicach jednej kropki przed oznaczeniem Filter i pierwszej, podkreślonej. Chodzi o to, by czas parzenia, niezależnie od użytych proporcji, był w okolicach 2:40 – 3:30 minut.
Ekspres przelewowy
Tu historia podobna jak z V60, choć w ekspresie przelewowym najczęściej parzymy większe porcje – 500ml, litr. Czasami przy ekspresie przelewowym lepsza kawa wychodzi, gdy parzy się ją w okolicach 4:00 – 5:00 minut. Dlatego w tym młynku proponujemy szukać najlepszych ustawień do mielenia kawy w okolicach pierwszej – drugiej, a czasami nawet pomiędzy drugą a trzecią kropką z oznaczeniem Filter.
French Press
Przyjęło się, że French Press lubi grubsze mielenie, bo następuje tu długi kontakt z wodą stojącą, 3 – 4 minutowy. Sprawdzając grubość przemiału uważamy, że najlepiej poszukiwać optymalnego ustawienia między ostatnią kropką przed oznaczeniem French Press, a pierwszą.
Chemex
Wilfa Svart sprawdzi się także w tej eleganckiej, designerskiej ale i bardzo smacznej metodzie parzenia kawy. Chemex lubi grubsze mielenie, bo najczęściej przygotowuje się w nim około pół litra kawy, albo i więcej. Poza tym, oryginalne, papierowe filtry są dość grube i przedłużają ekstrakcję. Dobrze sprawdzą się ustawienia z okolic French Pressa, na pierwszej – drugiej kropce.
Podsumowując
Wilfa Svart to uniwersalny młynek domowy. Kosztuje względnie niewiele, zajmuje mało miejsca, a można nim mielić kawę do różnych metod parzenia, prócz espresso i tygielka. Oczywiście, nie jest to jakość mielenia idealna. Im grubiej, tym większy rozrzut wielkości cząsteczek i więcej pyłu, co ma realny wpływ na jakość ekstrakcji. Jednak na warunki domowe i większości miłośników kawy jest to w pełni zadowalająca opcja.