Darmowa dostawa od 199 zł
Błyskawiczna wysyłka
365 dni na zwrot

Kawa idealna – jaką kawę wybrać? Każdy coś znajdzie!

Jaką kawę wybrać, skoro w ofercie jest ich kilkaset? Duże, małe, ciemne, jasne, włoskie, polskie, niemieckie, szwedzkie, przelewowe, espressowe, naturalne, umyte… Głowa boli! A ta idealna kawa tam gdzieś jest i to nawet niejedna. Odkryj sekret, jak ją znaleźć i sprawdź, jaka kawa na początek sprawdzi się najlepiej.

Jaką kawę wybrać? Ranking

Jak wybrać dobrą kawę ziarnistą? Poniżej proponujemy kilka kaw, które polecamy spróbować. 

Pod espresso i pod kawiarkę

  • Coffeelab Brazylia Cemorrado Chocolate Edition – kawa pochodząca z Brazylii, wypalana przez warszawską palarnię Coffeelab. Klasyczna, słodka kawa z Brazylii, która da czyste, czekoladowe i nugatowe doznanie. Sztosik zarówno solo, jak i z mlekiem!
  • Arcaffe Roma – choć pochodząca z Włoch, nie straszy zbyt mocnym wypaleniem, a za to zachęca głębokim, konkretnym, ale zbalansowanym smakiem. Mieszanka ziaren wysokiej jakości, która dobrze smakuje jako kawa czarna i biała.
  • HAYB Pink Espresso Blend WTF – kawa idealna dla fanów odrobiny szaleństwa w filiżance! Jest to mieszanka dwóch Etiopii, która w smaku da olbrzymią ilość czerwonych owoców, zwięczoną nutką czekolady.
  • Espresso Miesiąca – Tu zawsze warto zerknąć. Co miesiąc inna, dobra kawa jest wybierana jako Espresso Miesiąca, dzięki czemu za niewielką kwotę można zdobyć zupełnie nowe ziarna pasujące do espresso i kawiarki, odkrywając nowe, kawowe horyzonty!

Nowość
Five Elephant - Salwador Finca Majahual Natural Espresso 250g

Producent: FIVE ELEPHANT

Data palenia: 07.11.2024

Kawa ziarnista jakości speciality wypalona w berlińskiej palarni Five Elephant. Palona w średnim stopniu, przeznaczona do espresso - sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W smaku wyczuwalne są nuty melona miodowego, ananasa i skórki cytryny.   Kraj pochodzenia: Salwador Region: Los Naranjos Valley, Sonsonate Farma: Finca El Majahual Producent: Roberto H. Murray Meza Odmiana: Red Bourbon Metoda obróbki: Natural Położenie upraw: 1350 - 1700 m n.p.m.
Promocja
Five Elephant - Kolumbia Decaf Omniroast - Kawa bezkofeinowa 250g (outlet)

Producent: FIVE ELEPHANT

Data palenia: 17.06.2024

Bezkofeinowa kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii, wypalona w berlińskiej palarni Five Elephant. Palona w średnim stopniu, przeznaczona zarówno do przelewowych metod parzenia, jak i do espresso. Dobrze zbalansowana pod kątem nut słodkich i owocowych. Wyczuwalny łagodny smak jabłek, orzechów laskowych i białych winogron.  Kraj: Kolumbia Region: Cauca Odmiana: Castillo, Colombia Metoda obróbki: Washed Wysokość uprawy: 1000 - 1100 m n.p.m. Kawa bezkofeinowa produkowana bez użycia sztucznych substancji chemicznych. W celu pozbawienia kofeiny, ziarno jest płukane wodą wysokiej jakości z dodatkiem octanu etylu, naturalnej substancji pozyskiwanej z cukru.
Najniższa cena: 73,00 zł
73,00 zł
Lazy Legs - Daily Espresso 250g

Producent: LAZY LEGS

Data palenia: 12.11.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Brazylii, wypalona w Warszawie przez Lazy Legs. Palona w średnim stopniu, przeznaczona do espresso - sprawdzi się przede wszystkim w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W jej smaku dominuje słodycz, kwasowość jest niska - można tu wyczuć nuty białej czekolady, orzechów i wanilii.   Kraj pochodzenia: Brazylia Region: Minas Gerais, Cerrado Odmiana: Bourbon, Mundo Novo Metoda obróbki: Natural Opinia roastera: Daily Espresso powstało szczególnie po to by odnaleźć się w naszej ulubionej metodzie jaką jest kawiarka. Intensywny napar bez względu na to czy dodacie do niego wody czy mleka sprawi wiele przyjemności. Wysoka słodycz i niska kwasowość będzie również idealnie komponowała się z toniciem oraz sokiem pomarańczowym. You will lern the way on the way so brew everyday. Metody parzenia: O palarni: Kilka słów od założycieli palarni, Piotrka i Dziewula: "Jesteśmy dwoma kumplami i wspólnie organizujemy między innymi eventy Coffee Race Poland, Coffee Race Europe i od tego roku jeszcze Coffee Race USA. Jaramy się kawą i robimy to, na co mamy ochotę. Stworzyliśmy kawy, które nam smakują, dają radość i są proste do zaparzenia. Chcesz ich spróbować, to fajnie - życzymy smacznego!"
KYOTO - Creamy Espresso Blend 250g

Producent: KYOTO

Data palenia: 19.08.2024

Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty z Peru, Brazylii i Hondurasu, wypalona we wrocławskiej palarni KYOTO Coffee Roasters. Palona w średnim stopniu, idealna do ekspresu ciśnieniowego oraz kawiarki. W smaku wyczuwalne są nuty czekolady, orzechów i owoców.
KYOTO - Organza Espresso Blend 1kg

Producent: KYOTO

Data palenia: 11.10.2024

Mieszanka ziaren arabiki z Ameryki Środkowej i Południowej (Brazylia, Kostaryka, Salwador, Peru) oraz robusty z Wietnamu i Indii, wypalona we wrocławskiej palarni KYOTO Coffee Roasters. Palona w ciemnym stopniu, ideana do ekspresu ciśnieniowego i kawiarki. Kawa o niskiej kwasowości polecana wielbicielom klasycznego, włoskiego espresso obfitującego w bogatą cremę. Znajdziemy w niej wyraźne akcenty gorzkiej czekolady, orzechów włoskich, karmelu i marcepanu.
Nowość
KYOTO - It's Supreme Espresso Blend 250g

Producent: KYOTO

Data palenia: 14.10.2024

Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty z Ameryki Środkowej i Południowej oraz wysokogatunkowej robusty z Gwatemali, wypalona we wrocławskiej palarni KYOTO Coffee Roasters. Palona w średnim stopniu, idealna do ekspresu ciśnieniowego oraz kawiarki. W smaku wyczuwalne są nuty orzechów, czekolady i karmelu.
Nowość
KYOTO - It's Supreme Espresso Blend 1kg

Producent: KYOTO

Data palenia: 14.10.2024

Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty z Ameryki Środkowej i Południowej oraz wysokogatunkowej robusty z Gwatemali, wypalona we wrocławskiej palarni KYOTO Coffee Roasters. Palona w średnim stopniu, idealna do ekspresu ciśnieniowego oraz kawiarki. W smaku wyczuwalne są nuty orzechów, czekolady i karmelu.
KYOTO - Creamy Espresso Blend 1kg

Producent: KYOTO

Data palenia: 19.08.2024

Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty z Peru, Brazylii i Hondurasu, wypalona we wrocławskiej palarni KYOTO Coffee Roasters. Palona w średnim stopniu, idealna do ekspresu ciśnieniowego oraz kawiarki. W smaku wyczuwalne są nuty czekolady, orzechów i owoców.
KYOTO - Brazylia Chocolater Espresso 1kg

Producent: KYOTO

Data palenia: 22.08.2024

Kawa ziarnista jakości specialty z Brazylii, wypalona we wrocławskiej palarni KYOTO Coffee Roasters. Palona w średnim stopniu, idealna do ekspresu ciśnieniowego oraz kawiarki. W smaku wyczuwalne są nuty czekolady, orzechów i owoców. Delikatnie słodka, o umiarkowanej kwasowości.
KYOTO - Brazylia Chocolater Espresso 250g

Producent: KYOTO

Data palenia: 11.10.2024

Kawa ziarnista jakości specialty z Brazylii, wypalona we wrocławskiej palarni KYOTO Coffee Roasters. Palona w średnim stopniu, idealna do ekspresu ciśnieniowego oraz kawiarki. W smaku wyczuwalne są nuty czekolady, orzechów i owoców. Delikatnie słodka, o umiarkowanej kwasowości.

Pod metody alternatywne

  • Hi! Coffeedesk Holy Cup – to ziarna z Etiopii, poddane obróbce mytej, a przez to czyste i lekkie w smaku. Nuty kwiatowe i herbaciane tej kawy, z pozoru delikatne i dyskretne, z pewnością Was uwiodą. Przyjemna kawa, idealna na co dzień i od święta.
  • COFFEE PLANT FLOW Very Berry – to mieszanka ziaren z Rwandy i Etiopii, które poddane zostały obróbce naturalnej. Jest to kawa bardzo słodka i intensywnie owocowa. Znajdziecie w niej wiśnie, porzeczki i śliwki – prawdziwa uczta!
  • Audun Coffee Brazylia Fazenda Rainha Miaki – to propozycja dla fanów klasycznych, czekoladowych kaw. Ziarna z Brazylii zostały poddane obróbce pulped natural, której efektem jest wysoka słodycz i niska kwasowość.
  • Przelew Miesiąca – Tak samo, jak Espresso Miesiąca, koniecznie zobacz co akurat jest w ramach akcji Przelew Miesiąca. Bardzo fajne ziarna do alternatyw, często zaskakujące, zawsze w lepszej cenie!

Promocja
3fe - Kolumbia La Serrania Omniroast Decaf - Kawa bezkofeinowa Omniroast (outlet)

Producent: 3FE

Data palenia: 22.05.2024

Bezkofeinowa kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii, wypalona w irlandzkiej palarni 3fe (Third Floor Espresso). Palona w średnim stopniu, przeznaczona zarówno do przelewowych metod parzenia, jak i do espresso. W smaku pojawiają się nuty ciemnej czekolady oraz marmolady limonkowej. Kraj: Kolumbia Region: Huila Metoda obróbki: Washed Odmiana: Caturra, Colombia, Castillo Położenie upraw: 1500 - 1750 m n.p.m.
Najniższa cena: 52,70 zł
62,00 zł
Promocja
3fe - Malarkey Blend Omniroast 250g (outlet)

Producent: 3FE

Data palenia: 22.05.2024

Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty pochodząca z Kenii, Etiopii i Salwadoru, wypalona w irlandzkiej palarni 3fe (Third Floor Espresso). Palona w średnim stopniu, przeznaczona zarówno do przelewowych metod parzenia, jak i do espresso. W smaku wyczuwalne są nuty owoców. Kraj pochodzenia ziarna: Kenia / Etiopia / Salwador Farma: Mandela / Sharro / Las Brumas Odmiana: SL28, SL34, Pacamara Metoda obróbki: Washed / Natural
Najniższa cena: 50,15 zł
59,00 zł
Nowość
April - Etiopia Regessa Natural Filter 250g

Producent: APRIL COFFEE

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Etiopii, wypalona w duńskiej palarni April. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku pojawiają się nuty zbliżone do malin, cytrusów i kwiatów. Kraj pochodzenia ziarna: Etiopia Region: Bombe, Bensa, Sidama Producent: Single Farm Project Odmiana: Krume 74158 Metoda obróbki: Natural Położenie upraw: 2270 - 2290 m n.p.m.
Nowość
April - Kenia Kamavindi Washed Filter 250g

Producent: APRIL COFFEE

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kenii, wypalona w duńskiej palarni April. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku pojawiają się nuty zbliżone do kwiatów, czerwonego jabłka i jeżyn. Kraj pochodzenia ziarna: Kenia Region: Embu Producent: Peter Mbature Odmiana: SL28, SL34, Ruiru 11, Batian AA Metoda obróbki: Washed Położenie upraw: 1750 m n.p.m.
Nowość
April - Kostaryka The Volcan Azul SL28 Natural Filter 250g

Producent: APRIL COFFEE

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kostaryki, wypalona w duńskiej palarni April. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku pojawiają się nuty zbliżone do czerwonych owoców, brązowego cukru i pieczonego jabłka. Kraj pochodzenia ziarna: Kostaryka Region: Central Valley Producent: Alejo Castro Odmiana: SL28 Metoda obróbki: Natural Położenie upraw: 1600 - 1650 m n.p.m.
Nowość
April - Panama Hacienda La Esmeralda Natural Filter 250g

Producent: APRIL COFFEE

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Panamy, wypalona w duńskiej palarni April. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku pojawiają się nuty zbliżone do pomarańczy, herbatników i nugatu. Kraj pochodzenia ziarna: Panama Region: Palmira, Boquete, Chiriquí Producent: Rachel Peterson, Hacienda La Esmeralda Odmiana: Catuai (Diamond Mountain) Metoda obróbki: Natural Położenie upraw: 1450 m n.p.m.
Audun Coffee - Brazylia Fazenda Rainha Miaki Filter 250g

Producent: AUDUN

Data palenia: 08.10.2024

Audun Coffee Brazylia Fazenda Rainha Miaki Filter jest to kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Brazylii, wypalona przez Mistrza Świata Roasterów 2015, Auduna Sorbottena. Palarnia Audun Coffee znajduje się w Bydgoszczy i produkuje kawy, które spotkać można w najlepszych kawiarniach w Polsce. Kawa Fazenda Rainha Miaki wypalana jest w jasnym stopniu i poddawana jest obróbce pulped natural. Metoda daje kawy o wysokiej słodyczy i niskiej kwasowości. Audun Fazenda Miaki sprawdzi się zatem idealnie w przelewowych metodach parzenia kawy, czyli w ekspresach przelewowych, pod dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa. Jednak skłonni do eksperymentów kawosze mogą śmiało wypróbować ją w kawiarkach i ekspresach ciśnieniowych. Dzięki stopniowi palenia i metodzie obróbki, kawa Audun Brazylia Fazenda Rainha Miaki charakteryzuje się intensywną czekoladową słodyczą oraz niską kwasowością. Jest zatem idealna dla fanów klasycznych i czekoladowych kaw. Dzięki swojemu uniwersalnemu smakowi może być również dobrym pomysłem na prezent. Rodzina Miaki zajmuje się uprawą kawy już od ponad 40 lat. Pokolenie, które obecnie zajmuje się uprawami, czerpało wiedzę od swoich rodziców oraz posiłkowało się studiami w kierunku upraw. Plantacje są prowadzone z dbałością o środowisko naturalne, dzięki czemu część farm zdobyła certyfikację UTZ oraz Rainforest Alliance. Kraj: Brazylia Region: Minas Gerais Wysokość: 1050 - 1250 m n.p.m. Odmiana: Yellow Bourbon Metoda obróbki: Pulped natural
Audun Coffee - Drip No. 1 Rwanda Muhondo Washed Filter 1kg

Producent: AUDUN

Data palenia: 22.10.2024

Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty wypalona przez Mistrza Świata Roasterów 2015, Auduna Sorbottena. W opakowaniu znajdziesz minimum 75% ziaren z Rwandy i około 25% arabiki różnego pochodzenia. Kawa jest palona jasno, polecana szczególnie do kawiarni  jako ziarno do gastronomicznych ekspresów przelewowych. Sprawdzi się również do dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku można wyczuć nuty jeżyn, czekolady, miodu, pomarańczy, mandarynki i karmelu. Kraj: >75% Rwanda / ok. 25% mieszanka arabiki Metoda obróbki: Washed Odmiana: Arabica, Bourbon Punkty w cuppingu: 86 / 100 punktów
Nowość
Audun Coffee - Drip No. 2 Brazylia Fazenda Pinhal Filter 1kg

Producent: AUDUN

Data palenia: 22.10.2024

Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty wypalona przez Mistrza Świata Roasterów 2015, Auduna Sorbottena. W opakowaniu znajdziesz minimum 75% ziaren z Brazylii i około 25% arabiki różnego pochodzenia. Kawa jest palona jasno, polecana szczególnie do kawiarni  jako ziarno do gastronomicznych ekspresów przelewowych. Sprawdzi się również do dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku można wyczuć nuty czekolady, orzecha laskowego i syropu klonowego. Kraj: >75% Brazylia /  ok. 25% mieszanka arabiki Region: Sul de Minas Farma: Fazenda Pinhal Położenie upraw: 905 - 1160 m n.p.n. Metoda obróbki: Pulped natural Odmiana: Red Catuai
Nowość
Audun Coffee - Etiopia Banko Chelchele Natural Filter 250g

Producent: AUDUN

Data palenia: 10.09.2024

Audun Coffee Etiopia Banko Chelchele Filter jest to kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Etiopii, wypalona przez Mistrza Świata Roasterów 2015, Auduna Sorbottena. Palarnia Audun Coffee znajduje się w Bydgoszczy i produkuje kawy, które spotkać można w najlepszych kawiarniach w Polsce. W jej smaku można wyczuć nuty dżemu brzoskwiniowego, kwiatu pomarańczy, malin, liczi i kandyzowanej cytryny. Kraj: Etiopia Region: Gedeo Farma: Banko Chelchele washing station Producent: Banko Chelchele Położenie upraw: 1900 - 2300 m n.p.m. Odmiana: local heirloom Metoda obróbki: Natural Kawa pochodzi z wioski Banko Chelchele, położonej w strefie Gedeo. Region ten słynie z idealnego klimatu i wysokości.

Jaką kawę wybrać – wstępna selekcja

Kwestię jak wybrać kawę najlepiej rozłożyć na kilka prostych czynników i metodę od ogółu do szczegółu. Tak trochę na Sherlocka. Pierwszą sprawą, którą musicie rozważyć, jest określenie, w jakich urządzeniach będziecie tę kawę parzyć. Jeśli macie ekspres ciśnieniowykawiarkę czy – w niektórych przypadkach – french pressa, skierujcie swój internetowy wzrok w stronę kaw dedykowanych pod espresso.

Jakie kawy do metod ciśnieniowych?

Co charakteryzuje kawy do metod ciśnieniowych? Najczęściej są one wypalone odrobinę ciemniej, w kolorze głębokiego brązu (ale nie czarne i błyszczące!), niż do metod alternatywnych, o których za moment. Dzięki temu, kawa staje się bardziej słodka w momencie zetknięcia się z wysokim ciśnieniem ekspresu bądź nieco niższym w kawiarce.

Kawy pod espresso są tak tworzone by dać dużą esencjonalność. Dlatego nie jest niczym dziwnym, kiedy kawy te są mieszankami (blendami), czyli miksem ziaren z różnych regionów, o różnym profilu smakowym. Wszystko po to, by uzyskać jak najlepszy balans smaku, wysoką słodycz, dobre body oraz ewentualną kompozycję z mlekiem w cappuccino. Oczywiście dostępne są kawy jednorodne, tak zwane single, gdzie w paczce znajdują się ziarna tylko z jednego regionu, a czasami nawet tylko z jednej plantacji. Dzięki temu można świetnie nauczyć się charakterystyk kaw z danej części świata, poznać niuanse i to, jak smakuje ta konkretna. Najczęściej takie kawy odznaczają się słodyczą przypominającą różne owoce.

Jaką kawę wybrać do metod przelewowych?

Używacie innych urządzeń niż ekspres ciśnieniowy czy kawiarka? Lubicie alternatywy i metody takie jak chemex, drip, french press, AeroPress czy ekspres przelewowy? Zerknijcie na kawy dedykowane pod te metody.

Te palone są w sposób nieco jaśniejszy. Ziarna są matowe, w różnych odcieniach jasnego i średniego brązu. Dlaczego? W metodach przelewowych kawa jest lżejsza w smaku, zdecydowanie łatwiej znaleźć różnego rodzaju niuanse smakowe i nuty. Jaśniejsze wypalenie bardziej podkreśla charakter konkretnej kawy – warto o tym pamiętać, zastanawiając się, jakie ziarna kawy wybrać.

Punkty za pochodzenie?

Przynajmniej w prywatnym rankingu można sobie takie przyznawać. Każdy ma jakieś preferencje. Ktoś bardziej preferuje nuty czekoladowo – orzechowe, a ktoś inny rześkie, czerwone porzeczki i rabarbar. Albo i jedno i drugie, w zależności od nastroju i pory roku.

Jeśli zastanawiamy się, jaką kawę kupić, dobrze jest mniej więcej orientować się, co dana kawa może Wam zaoferować pod względem smaku, niezależnie jaką metodą ją parzycie. Oczywiście, należy mieć na uwadze, że sam region, z którego kawa pochodzi, nie może zagwarantować tylko i wyłącznie jednego, takiego samego profilu smakowego, bo na to ma wpływ nie tylko umiejscowienie na mapie świata, ale także szereg innych czynników, tzw. terroir. Jest to na przykład wysokość upraw nad poziomem morza, gleba, nasłonecznienie, opady, obróbka ziarna, ale i wypalenie. Kawa to produkt rolniczy, więc tak jak smak jabłek bądź winogron może różnić się między sezonami, tak samo dzieje się z kawą.

Można pokusić się jednak o pewne ogólne wskazówki. Szukacie czegoś o pełnym smaku, słodkiego, o niekoniecznie dużej kwaskowatości, raczej z dominującą czekoladą i orzechami w smaku? Brazylia będzie dobrym tropem. Nadal czekolada ma grać pierwsze skrzypce, ale jest też chęć na nieco więcej owoców, zwłaszcza takich słodkich, dojrzałych? Rozejrzyjcie się z kawą z Gwatemali, Nikaragui czy Kostaryki. Natomiast lekkie body, piękne, cytrusowe i brzoskwiniowe nuty i herbaciany finisz to klasyczne kawy z Etiopii. Dla fanów mocnych, owocowych, rześkich, słodkich doznań, rozważających, jaka kawa na początek, zdecydowanie dobrym wyborem będą kawy z Kenii.

Jeśli interesuje Was temat pochodzenia ziaren, ich charakterystyki oraz historii, gorąco polecamy świetną książkę The World Atlas of Coffee autorstwa Jamesa Hoffmanna. Przystępny język i hektolitry kawowych informacji oraz ciekawostek.

Przy wielu kawach wysokiej jakości można znaleźć jeszcze informację na temat metody obróbki ziaren. Kawa, gdy jest zebrana z krzewu, jest owocem. Aby wydobyć z niej ziarno, które potem trafia do palarni i naszego młynka, musi zostać specjalnie obrobiona. Podstawowe metody obróbki to natural (sucha), washed (mokra) oraz honey (pomiędzy jedną a drugą). Zerknijcie na tekst Maćka Duszaka o metodach obróbki!

No to w końcu skąd pochodzi?

Mniej więcej wiemy, czego chcemy i pod jaką metodę. Teraz o tym, jak wybrać kawę po tym, skąd jest. Bo to, że może pochodzić z Brazylii, Etiopii czy Burundi, już wiadomo. To jednak wyznacznik tego, skąd jest samo ziarno, ale wypalana może być już w dowolnym miejscu na świecie. A właśnie proces palenia kawy zwieńcza ten długi proces produkcji i nadaje ostateczny, jadalny (pijalny) efekt.

Wybierając kawy wysokiej jakości, z cenionych palarni, tak naprawdę nie ma większego znaczenia, na którą się pokusimy. Naprawdę. Oczywiście, żeby nie było nieporozumień – dając ten sam surowiec dwóm różnym roasterom (osoba wypalająca kawę), efekt w filiżance będzie różny. To jest właśnie ta magia kawowa. Oczywiście, bazowo smak będzie bardzo podobny, ale w niuansach już zagrają inne nuty.




Stąd też najlepszym, co można zrobić, to… próbować, próbować i jeszcze raz próbować.


Nie jest prawdą, że najlepsza kawa to włoska kawa. Owszem, są tam palarnie specialty, jak choćby Gardelli Specialty Coffees, jednak królują tam póki co nadal, palarnie przemysłowe, produkujące tony kawy dziennie.


Warto dać szansę polskim palarniom, których jest już całkiem sporo i nie ustępują zagranicznym, ot, choćby Audun Coffee. Audun Sorbotten jest Norwegiem, który kilka lat temu przeprowadził się do Polski i założył palarnię kawy, bazując na swoim wieloletnim doświadczeniu w norweskiej palarni Solberg & Hansen. W 2014 roku, prowadząc już palarnię w Polsce, wygrał Mistrzostwa Świata Roasterów, czyli właśnie w wypalaniu kawy. Co prawda reprezentując Norwegię, ale Polsce i tak splendoru dodaje!




Jest także silna reprezentacja stolicy, czyli HAYBCOFFEE PLANTStory  czy CoffeeLab. Wrocław też ma coś do zaoferowania w postaci Figa Coffee i Etno Cafe. W Opolu swoją siedzibę ma Hard Beans. To oczywiście nie wszystkie polskie palarnie. Nasza krajowa scena kaw dobrej jakości jest niezwykle szeroka i warta poznawania.


Bardzo mocno trend w kawach, nacisk na jakość i rzemieślniczość, widać na przykładzie Niemiec, zwłaszcza Berlina. Tam palarni specialty, które bardzo mocno utrwaliły się w świadomości fanów dobrej kawy, jest naprawdę dużo. Bonanza czy Five Elephant to bardzo dobre przykłady tego zjawiska.


Pisząc o tym jak wybrać kawę, o jej różnicach, smakach i palarniach oraz wysokiej jakości, absolutnie nie można zapomnieć o Skandynawii, która ma potężny wkład w propagowanie jasnego palenia kawy i wyraźnych, lekkich, owocowych smaków. Właśnie w tej części Europy znajdują się takie palarnie jak wspomniany Solberg & Hansen, szwedzki Johan & Nystrom no i człowiek – instytucja – legenda, Tim Wendelboe, utytułowany barista, roaster, a nawet plantator.

A zatem jak wybrać dobrą kawę ziarnistą?

No właśnie, więc jaką kawę wybieracie? Mam nadzieję, że po tym wpisie przynajmniej odrobinę rozjaśniła Wam się kwestia jak wybrać kawę. Dla przypomnienia, o czym należy pamiętać wybierając najlepszą kawę ziarnistą?

  • O metodzie parzenia. Jeśli przygotowujecie kawę w ekspresie ciśnieniowym lub w kawiarce, sięgnijcie po kawy średnio i ciemno palone, do espresso. Parzycie w metodach przelewowych – dripie, AeroPressie, Chemexie, french pressie lub ekspresie przelewowym? Sięgnijcie po kawy wypalane w stopniu jasnym lub średnim, dedykowane tym metodom.
  • O preferencjach smakowych i pochodzeniu ziaren. Jeżeli lubicie kawy klasyczne, czekoladowe, orzechowe – sięgnijcie po ziarna z Brazylii, Kostaryki lub Gwatemali. Fani owoców i kwiatów w kawie, powinni być zadowoleni z ziaren z Etiopii, Kenii lub Rwandy.
  • Dodatkowo możecie również zerknąć na metodę obróbki. Kawy myte (obróbka washed) najczęściej są bardziej czyste, lekkie i czasem nawet rześkie w smaku, o większej kwasowości. Obróbka na sucho (natural) zazwyczaj wydobywa z kawy słodycz i smaki przypominające konfitury.

Zobacz również