Darmowa dostawa od 199 zł
Błyskawiczna wysyłka
365 dni na zwrot

Jaki ekspres kolbowy wybrać? Ranking najlepszych modeli

Espresso to napój nierozerwalnie związany z kawiarnią i włoskim, szybkim stylem picia kawy poza domem. Przygotowuje się je z użyciem specjalistycznego sprzętu oraz korzysta z wiedzy i doświadczenia niezbędnych do prawidłowego przygotowania tej legendarnej kawy oraz napojów mlecznych na jej bazie. A co jeśli chcemy cieszyć się tym włoskim specjałem w naszej kuchni? Jaki dobry ekspres kolbowy do kawy wybrać, aby zostać home baristą? Jak każdy temat związany z wyborem sprzętu, także i ten nie jest łatwy, a producenci nie próżnują i wciąż prezentują nowe modele w różnych zakresach cenowych. W tym artykule postaramy się Wam pomóc i podpowiedzieć na jakie parametry ekspresu kolbowego należy zwrócić uwagę przed zakupem, aby wybrać model dopasowany do naszych potrzeb oraz budżetu.

Ekspres do kawy kolbowy – ranking


Aby wybrać najlepszy ekspres kolbowy dla nas, należy poznać kluczowe elementy wpływające na jego jakość i tym samym cenę. Poniżej omówimy dokładnie kluczowe parametry dobrych ekspresów kolbowych do domu, ich wpływ na jakość zaparzanej kawy oraz funkcjonalność i wydajność, teraz przedstawimy ogólny ranking ekspresów kolbowych.

La Marzocco Linea Mini


La Marzocco Linea Mini to niewątpliwie najlepszy ekspres kolbowy do domu. Posiada wysokiej jakości podwójny bojler, który zapewnia wydajność i stabilność temperatury i cyfrowy kontroler temperatury PID, który zadowoli najbardziej wymagających użytkowników. Ponadto ekspres można połączyć z dedykowaną aplikacją, która umożliwia zdalne sterowanie nim. Jeśli zastanawiacie się jaki ekspres kolbowy do domu będzie najlepszy, odpowiedzią jest La Marzocco.

La Marzocco Linea Micra


La Marzocco Linea Micra to jeszcze mniejszy ekspres do domu tej znanej włoskiej firmy. Podobnie do Linea Mini posiada podwójny bojler i kontrolę temperatury PID. Również możemy połączyć go z dedykowaną aplikacją, która daje dodatkową kontrolę nad ustawieniami. Idealny wybór dla osób szukających najwyższej jakości w nieco mniejszym rozmiarze.

Sage The Barista Express Impress

Sage The Barista Express Impress to dobry ekspres kolbowy do domu dla domowych baristów, którzy poszukują maszyny z wbudowanym młynkiem. Ekspres oprócz tego, że zmieli kawę, to jeszcze pomoże w odmierzeniu idealnej porcji i precyzyjnym ubiciu. Posiada układ grzewczy Thermocoil z systemem kontroli temperatury PID.

Lelit Anna PL41EM

Lelit Anna PL41EM to jedna z tańszych opcji, ale zdecydowanie warta uwagi. Ekspres posiada pojedynczy bojler i duży zbiornik na wodę. Urządzenie charakteryzuje się wysoką jakością wykonania i klasycznym wzornictwem.

Promocja
Sage - Bambino Plus Srebrny - Ekspres ciśnieniowy

Producent: SAGE

Sage Bambino Plus Srebrny (SES500BSS) to ekspres kolbowy do użytku domowego. Największe zalety: - System grzewczy ThermoJet® sprawia, że ekspres jest gotowy do pracy w 3 sekundy. - Elektroniczny system kontroli temperatury zapewnia stałą temperaturę w trakcie ekstrakcji kawy. - System niskociśnieniowego parzenia wstępnego. - Automatyczna dysza pary ze wskaźnikiem temperatury dla perfekcyjnie spienionego mleka. Nowy Ekspres Kolbowy Sage Bambino PLUS o kompaktowych wymiarach pomoże przygotować Ci kawę tak dobrą jak z Twojej ulubionej kawiarni. Wysokiej jakości kolba o średnicy 54 mm, mieszcząca 19 gramów zmielonej kawy, nada pełny smak przygotowywanemu espresso. System podgrzewania wody ThermoJet sprawia, że ekspres Bambino Plus jest gotowy do zaparzania kawy w 3 sekundy. Idealnie spienione mleko jest jednym z najważniejszych elementów w przygotowywaniu cappuccino lub latte.Ekspres Kolbowy Bambino Plus ma integrowaną automatyczną dyszę parową, która pomoże Ci stworzyć idealnie kremowe cappuccino. Funkcje: System grzewczy ThermoJet® sprawia, że ekspres jest gotowy do pracy w 3 sekundy Elektroniczny system kontroli temperatury zapewnia stałą temperaturę w trakcie ekstrakcji kawy System niskociśnieniowego parzenia wstępnego Automatyczna dysza pary ze wskaźnikiem temperatury dla perfekcyjnie spienionego mleka Automatyczne czyszczenie po każdej filiżance kawy, tak aby każde kolejne espresso miało odpowiednie parametry 3 typy ustawienia spieniania mleka 3 typy ustawienia mikropęcherzyków piany mlecznej Automatyczne usuwanie pozostałości wody z systemu grzewczego po użyciu funkcji para / gorąca woda Programowalny czas trwania ekstrakcji Opcja manualnego ustawienia czasu parzenia wstępnego Bardzo duża przestrzeń dla przygotowania „long coffee” 1,8 l pojemnik na wodę z systemem filtracji Powierzchnia do podgrzewania filiżanek Wyjmowana tacka odciekowa Napięcie: 220 – 240 V ~ 50 Hz Moc: 1600 W Wykorzystane materiały: stal nierdzewna, stopy metali, wysokiej jakości plastik Kompaktowe wymiary (wys. x szer. x dł.): 31 x 19.5 x 32 cm Waga: 4.9 kg W zestawie znajdziesz również: Filtry z podwójnym dnem dla 1 lub 2 filiżanek Dzbanek na mleko ze stali nierdzewnej Metalowa, solidna obudowa kolby z plastikowymi kanałami wewnątrz. Wbudowany tamper Narzędzie do wyrównania kawy - RazorTM Zestaw do czyszczenia dyszy parowej Wkładka czyszcząca Tabletki czyszczące (2 szt.) Filtr wody Claris do zmiękczania i filtrowania wody
Najniższa cena: 1 949,00 zł
2199,00 zł
Promocja
Sage - The Barista Express Czarny - Ekspres ciśnieniowy

Producent: SAGE

Sage Barista Express (SES875BKS) to ekspres kolbowy z młynkiem do użytku domowego. Największe zalety: - Wbudowany młynek stożkowy ze stalowymi żarnami. - Elektroniczny system kontroli temperatury zapewnia stałą temperaturę podczas ekstrakcji kawy (+/ -1°C). - System niskociśnieniowego parzenia wstępnego. - 18 ustawień grubości mielenia. - Dysza spieniająca. - Wykonanie z materiałów wysokiej jakości. - Programowanie temperatury i objętości napojów. Doskonała filiżanka kawy jest efektem połączenia kilku czynników – świeżo mielonej kawy, odpowiednio ubitej kawy, odpowiedniego ciśnienia i temperatury wody. Przez wahania temperatury podczas ekstrakcji dochodzi do straty piany i w efekcie kawa traci swój piękny kawowy kolor w kilka sekund. Ekspres do kawy Sage BES875 zapewnia innowacyjną technologię kontroli temperatury podczas całego procesu ekstrakcji. Elektroniczny system PID rejestruje temperaturę podczas ekstrakcji, wyrównuje jej wahania i gwarantuje stabilność podczas całego procesu ekstrakcji. System niskociśnieniowego parzenia wstępnego gwarantuje stopniowe zwiększanie ciśnienia, które równomiernie rozkłada się po powierzchni kawy w filtrze dla równomiernej ekstrakcji kawy. Wbudowany młynek stożkowy do kawy z nierdzewnymi żarnami umożliwia mielenie tylko potrzebnej ilości kawy bezpośrednio do kolby. Możliwość ustawienia grubości i porcjowania mielonej kawy daje okazję do eksperymentowania i osiągnięcia idealnej filiżanki napoju według Twojego gustu.   Funkcje:  Ekspres kolbowy z młynkiem Ekspres kolbowy do przygotowania espresso, cappuccino, latte i innych rodzajów kawy Wbudowany młynek z żarnem stożkowym ze stali nierdzewnej System cieplny Thermocoil Elektroniczny system kontroli temperatury zapewnia stałą temperaturę podczas ekstrakcji kawy (+/ -1°C) System niskociśnieniowego parzenia wstępnego 18 ustawień grubości mielenia 250 g pojemnik na ziarna kawy Automatyczne mielenie bezpośrednio do kolby Automatyczne i ręczne ustawienia ilości ekstrahowanej kawy Wskaźnik ciśnienia podczas ekstrakcji kawy Zdejmowany METALOWY tamper (możliwość praktycznego przechowywania w urządzeniu) Superwysoka przestrzeń do przygotowania long coffee (dużej kawy) Oddzielny przewód gorącej wody 360° obrotowa dysza na parę Wyjmowane 2 l naczynie na wodę z systemem filtrowania Powierzchnia do podgrzewania filiżanek Schowek na kabel zasilający Szufladka na akcesoria Funkcja krótkiego parzenia wstępnego Automatyczne i ręczne porcjowanie kawy Preselekcja ilości mielonej kawy i możliwość programowania ilości mielonej kawy na 1 i 2 filiżanek Przywracanie ustawień fabrycznych Ręczne ustawianie objętości kawy Ustawianie temperatury wody (+/- 2°C) Funkcja „Dry Puck” – elektroniczny wentyl do usuwania nadmiaru wody, z ubitej kawy w filtrze, po zakończeniu ekstrakcji Automatyczne wypuszczanie nadmiaru wody z systemu grzewczego po użyciu funkcji pary Funkcja Clean Me – kontrolka świetlna wskazuje potrzebę włączenia cyklu czyszczenia Napięcie: 220–240 V ~ 50 Hz Moc 1560 – 1850 W Wykorzystane materiały: stal nierdzewna, stop metali szlachetnych Wymiary (wys. x szer. x gł.): 42 x 31 x 30 cm Waga: 9,7 kg W zestawie znajdziesz również: Filtry z prostym dnem dla 1 i 2 filiżanek dla zawodowych baristów Nierdzewny dzbanek do spieniania mleka Wbudowany tamper Przyrząd do wyrównywania kawy Razor TM Przetyczka do czyszczenia/szczoteczka
Najniższa cena: 2 649,00 zł
2999,00 zł
Promocja
Sage - Bambino Plus Czarny - Ekspres ciśnieniowy

Producent: SAGE

Ekspres ciśnieniowy Sage Bambino Plus Czarny przeznaczony jest do domowego użytku. Za jego pomocą możliwe jest stworzenie pysznej kawy, która z powodzeniem może być porównywana do tych robionych w najbardziej prestiżowych kawiarniach. Największe zalety: - System grzewczy ThermoJet® sprawia, że ekspres jest gotowy do pracy w 3 sekundy. - Elektroniczny system kontroli temperatury zapewnia stałą temperaturę w trakcie ekstrakcji kawy. - System niskociśnieniowego parzenia wstępnego. - Automatyczna dysza pary ze wskaźnikiem temperatury dla perfekcyjnie spienionego mleka. Sage Bambino Plus wyróżnia się doskonałym systemem grzewczym ThermoJet- po 3 sekundach urządzenie jest gotowe do pracy. Dzięki elektronicznemu systemowi kontroli temperatury, warunki podczas ekstrakcji kawy są stałe i zrównoważone, co umożliwia nadanie kawie pełnego smaku i aromatu.Dużym udogodnieniem jest system niskociśnieniowego parzenia wstępnego- dzięki temu sitko może napęcznieć, a espresso będzie odpowiadało naszym indywidualnym preferencjom. Sage Bambino Plus Czarny wyróżnia się automatyczną dyszą pary ze wskaźnikiem temperatury do spieniania mleka. W konsekwencji takie specjały, jak latte macchiato i cappuccino, będą smakować jeszcze lepiej. Ekspres automatycznie czyści się po każdorazowym zrobieniu kawy- następne filiżanki będą miały doskonałe parametry. Użytkownik ma do wyboru 3 tryby spieniania mleka i 3 typy ustawienia mikropęcherzyków piany. Oznacza to, że ekspres Sage Bambino Plus Czarny posiada duże możliwości co do indywidualnej personalizacji. Możliwe jest dowolne modyfikowanie parametrów parzenia kawy, jak chociażby czas trwania ekstrakcji czy czas parzenia wstępnego. Warto wspomnieć o wyjmowanej tacce odciekowej i o powierzchni do podgrzewania filiżanek, co jest dodatkowym udogodnieniem. Moc urządzenia wynosi 1600 W, natomiast napięcie 220–240V ~ 50 Hz. Wymiary umożliwiają umieszczenie ekspresu niemalże w każdej kuchni, bowiem wynoszą jedynie 31 x 19.5 x 32 cm. Wykorzystano wysokiej klasy materiały, czyli stal nierdzewną i bezpieczny plastik. Do zestawu producenci dorzucają szereg akcesoriów, które ułatwiają korzystanie z ekspresu Sage Bambino Plus Czarny. Najważniejsze funkcje: System grzewczy ThermoJet® sprawia, że ekspres jest gotowy do pracy w 3 sekundy Elektroniczny system kontroli temperatury zapewnia stałą temperaturę w trakcie ekstrakcji kawy System niskociśnieniowego parzenia wstępnego Automatyczna dysza pary ze wskaźnikiem temperatury dla perfekcyjnie spienionego mleka Automatyczne czyszczenie po każdej filiżance kawy, tak aby każde kolejne espresso miało odpowiednie parametry 3 typy ustawienia spieniania mleka 3 typy ustawienia mikropęcherzyków piany mlecznej Automatyczne usuwanie pozostałości wody z systemu grzewczego po użyciu funkcji para / gorąca woda Programowalny czas trwania ekstrakcji Opcja manualnego ustawienia czasu parzenia wstępnego Bardzo duża przestrzeń dla przygotowania „long coffee” 1,8 l pojemnik na wodę z systemem filtracji Powierzchnia do podgrzewania filiżanek Wyjmowana tacka odciekowa Napięcie: 220 – 240 V ~ 50 Hz Moc: 1600 W Wykorzystane materiały: stal nierdzewna, stopy metali, wysokiej jakości plastik Kompaktowe wymiary (wys. x szer. x dł.): 31 x 19.5 x 32 cm Waga: 4.9 kg W zestawie znajdziesz również: Filtry z podwójnym dnem dla 1 lub 2 filiżanek Dzbanek na mleko ze stali nierdzewnej Metalowa, solidna obudowa kolby z plastikowymi kanałami wewnątrz. Wbudowany tamper Narzędzie do wyrównania kawy - RazorTM Zestaw do czyszczenia dyszy parowej Wkładka czyszcząca Tabletki czyszczące (2 szt.) Filtr wody Claris do zmiękczania i filtrowania wody
Najniższa cena: 1 868,90 zł
2199,00 zł
Promocja
Sage - The Barista Express Srebrny - Ekspres ciśnieniowy

Producent: SAGE

Sage Barista Express (SES875BSS) to ekspres kolbowy z młynkiem do użytku domowego. Największe zalety: - Wbudowany młynek stożkowy ze stalowymi żarnami. - Elektroniczny system kontroli temperatury zapewnia stałą temperaturę podczas ekstrakcji kawy (+/ -1°C). - System niskociśnieniowego parzenia wstępnego. - 18 ustawień grubości mielenia. - Dysza spieniająca. - Wykonanie z materiałów wysokiej jakości. - Programowanie temperatury i objętości napojów. Doskonała filiżanka kawy jest efektem połączenia kilku czynników – świeżo mielonej kawy, odpowiednio ubitej kawy, odpowiedniego ciśnienia i temperatury wody. Przez wahania temperatury podczas ekstrakcji dochodzi do straty piany i w efekcie kawa traci swój piękny kawowy kolor w kilka sekund. Ekspres do kawy Sage BES875 zapewnia innowacyjną technologię kontroli temperatury podczas całego procesu ekstrakcji. Elektroniczny system PID rejestruje temperaturę podczas ekstrakcji, wyrównuje jej wahania i gwarantuje stabilność podczas całego procesu ekstrakcji. System niskociśnieniowego parzenia wstępnego gwarantuje stopniowe zwiększanie ciśnienia, które równomiernie rozkłada się po powierzchni kawy w filtrze dla równomiernej ekstrakcji kawy. Wbudowany młynek stożkowy do kawy z nierdzewnymi żarnami umożliwia mielenie tylko potrzebnej ilości kawy bezpośrednio do kolby. Możliwość ustawienia grubości i porcjowania mielonej kawy daje okazję do eksperymentowania i osiągnięcia idealnej filiżanki napoju według Twojego gustu.   Funkcje:  Ekspres kolbowy z młynkiem Ekspres kolbowy do przygotowania espresso, cappuccino, latte i innych rodzajów kawy Wbudowany młynek z żarnem stożkowym ze stali nierdzewnej System cieplny Thermocoil Elektroniczny system kontroli temperatury zapewnia stałą temperaturę podczas ekstrakcji kawy (+/ -1°C) System niskociśnieniowego parzenia wstępnego 18 ustawień grubości mielenia 250 g pojemnik na ziarna kawy Automatyczne mielenie bezpośrednio do kolby Automatyczne i ręczne ustawienia ilości ekstrahowanej kawy Wskaźnik ciśnienia podczas ekstrakcji kawy Zdejmowany METALOWY tamper (możliwość praktycznego przechowywania w urządzeniu) Superwysoka przestrzeń do przygotowania long coffee (dużej kawy) Oddzielny przewód gorącej wody 360° obrotowa dysza na parę Wyjmowane 2 l naczynie na wodę z systemem filtrowania Powierzchnia do podgrzewania filiżanek Schowek na kabel zasilający Szufladka na akcesoria Funkcja krótkiego parzenia wstępnego Automatyczne i ręczne porcjowanie kawy Preselekcja ilości mielonej kawy i możliwość programowania ilości mielonej kawy na 1 i 2 filiżanek Przywracanie ustawień fabrycznych Ręczne ustawianie objętości kawy Ustawianie temperatury wody (+/- 2°C) Funkcja „Dry Puck” – elektroniczny wentyl do usuwania nadmiaru wody, z ubitej kawy w filtrze, po zakończeniu ekstrakcji Automatyczne wypuszczanie nadmiaru wody z systemu grzewczego po użyciu funkcji pary Funkcja Clean Me – kontrolka świetlna wskazuje potrzebę włączenia cyklu czyszczenia Napięcie: 220–240 V ~ 50 Hz Moc 1560 – 1850 W Wykorzystane materiały: stal nierdzewna, stop metali szlachetnych Wymiary (wys. x szer. x gł.): 42 x 31 x 30 cm Waga: 9,7 kg W zestawie znajdziesz również: Filtry z prostym dnem dla 1 i 2 filiżanek dla zawodowych baristów Nierdzewny dzbanek do spieniania mleka Wbudowany tamper Przyrząd do wyrównywania kawy Razor TM Przetyczka do czyszczenia/szczoteczka
Najniższa cena: 2 624,90 zł
2999,00 zł
Darmowa dostawa
Rancilio - Silvia E - Ekspres kolbowy czarny

Producent: RANCILIO

Rancilio Silvia E to kompaktowy, jednogrupowy ekspres ciśnieniowy do kawy, który zadowoli wymagających entuzjastów domowego espresso. Najważniejsze cechy ekspresu Silvia Rancilio: - solidna, stalowa konstrukcja w czarnym kolorze - bojler o dużej pojemności 0,3 litra - grupa i bojler wykonane z mosiądzu - bojler pokryty z zewnątrz pianką izolacyjną, która dodatkowo zabezpiecza przed utratą temperatury - elementy ekspresu wykonane z materiałów bezpiecznych w kontakcie z żywnością - wyjmowany zbiornik na wodę o pojemności 2,5 litra - profesjonalna, chromowana dysza do spieniania mleka - zawór trójdrożny - pompa wytwarzająca ciśnienie 15 barów - tacka do podgrzewania filiżanek. Zestaw zawiera także: - kolbę z podwójną wylewką - sitko na pojedyncze espresso - sitko na podwójne espresso - plastikową miarkę do kawy - plastikowy tamper - zaślepkę do czyszczenia grupy.
Promocja
Sage - The Barista Express Impress Czarno-srebrny - Ekspres ciśnieniowy

Producent: SAGE

Sage The Barista Express Impress (SES876BTR) to ekspres kolbowy z młynkiem do użytku domowego. Przygotuj prawdziwą kawę jak z kawiarni w domu — od ziaren po gotowe espresso w mniej niż minutę. To, co najlepsze w ekspresie Barista Express z systemem ubijania kawy Impress Puck System™. Pomaga on w odmierzeniu idealnej porcji i precyzyjnym ubiciu przy jednoczesnym zmniejszeniu ilości fusów na ekspresie i blacie. Wiemy, czego oczekujesz od idealnego ekspresu do kawy. Zawsze doskonałą kawę, bez konieczności sprzatania po przygotowaniu. Zawarliśmy Twoje życzenia w ekspresie do kawy Barista Express™ Impress, który daje doskonałe wrażenie w każdych okolicznościach i pod każdym względem. Ale przede wszystkim doskonałe efektay smakowe. Funkcje: - Kawa jak z kawiarni dzięki formule 4 kroków - Nasze ekspresy do espresso zostały zaprojektowane tak, aby używać właściwie dobranej porcji świeżo zmielonych ziaren kawy, zapewniać precyzyjną kontrolę temperatury i optymalne ciśnienie wody, a także robić prawdziwą mleczną mikropiankę niezbędną do tworzenia latte art. Wystarczy jedno dotknięcie, aby zastosować formułę 4 kroków używaną w profesjonalnych ekspresach. - Inteligentne porcjowanie dzięki wbudowanemu młynkowi z żarnami stożkowymi i 25 ustawieniami grubości mielenia - Młynek automatycznie oblicza porcję na podstawie ostatniego mielenia, dzięki czemu ustawienie jest gotowe przy kolejnym użyciu. - Tampowanie w stylu baristy - Precyzyjne ubicie z siłą 10 kg i obrotem o 7 stopni, aby uzyskać zbity kawowy krążek. - Kolba z pojedynczym lub podwójnym sitkiem - Profesjonalna kolba ze stali nierdzewnej o średnicy 54 mm, mieszcząca idealną porcję 18 gramów świeżo zmielonej kawy, sprawia, że kawa zyskuje pełne body i bogate, złożone nuty smakowe. - Preinfuzja - Przygotowanie aromatycznego, kremowego espresso w kolorze karmelu rozpoczynasię od preinfuzji przy niskim ciśnieniu, po której następuje ekstrakcja pod wysokim ciśnieniem (9 barów) uzyskanym dzięki naszej włoskiej pompie o mocy 15 barów. - Układ grzewczy Thermocoil - Układ Thermocoil z systemem kontroli temperatury PID dostarcza wodę o temperaturze dokładnie 93°C, aby zapewnić idealnie zrównoważony smak. - Spienianie mleka parą o temperaturze 130°C - Delektuj się aksamitną mleczną mikropianką stworzoną za pomocą pary pod dużym ciśnieniem. Specyfikacja: Wymiary: (szer. x gł. x wys.) 33 cm x 38 cm x 41 cm Materiał: Stal nierdzewna Pojemność zbiornika na wodę: 2 l W zestawie znajdziesz również: Tamper ze stali nierdzewnej 54 mm Sitka z podwójnym dnem na 1 i 2 filiżanki 480 ml dzbanek ze stali nierdzewnej do spieniania mleka 250g pojemnik na kawę ziarnistą Narzędzie do wyrównywania kawy Razor™ Środek czyszczący do czyszczenia dyszy parowej Dysk czyszczący Szczotka do czyszczenia Tabletki czyszczące Zbiornik na wodę 2l z filtracją klucz imbusowy Proszek odkamieniający
Najniższa cena: 3 799,00 zł
3799,00 zł
Darmowa dostawa
Ekspres Promac Green Compact ME Black 2016

Producent: PROMAC

PROMAC GREEN COMPACT jest ekspresem stworzonym specjalnie do użytku w miejscach, w których trudno o wygospodarowanie przestrzeni na dużą maszynę.  Wyposażony w dwie grupy zaparzające i dwie dysze spieniające, spełni wymagania nawet wymagających użytkowników, mimo niewielkich rozmiarów. Dodatkowo, wyposażony w manometr wskazujący ciśnienie pompy i bojlera oraz w wylewkę gorącej wody. Ekspresy spakowane są fabrycznie z 3-fazowym kablem. Otrzymasz przewody: - neutralny, - uziemienie, - czarny, brązowy i szary przewód dla trzech faz. Możesz również podłączyć maszynę do jednofazowego źródła zasilania 220 V. Wtyczka nie jest dołączona do maszyny. Jeśli chodzi o zaopatrzenie w wodę, nasze maszyny wykorzystują przyłącze wody 3/8. Wąż spustowy znajduje się w pudełku.  
Darmowa dostawa
Sage - The Barista Express Impress Szary - Ekspres ciśnieniowy

Producent: SAGE

Sage The Barista Express Impress (SES876BST) to ekspres kolbowy z młynkiem do użytku domowego. Przygotuj prawdziwą kawę jak z kawiarni w domu — od ziaren po gotowe espresso w mniej niż minutę. To, co najlepsze w ekspresie Barista Express z systemem ubijania kawy Impress Puck System™. Pomaga on w odmierzeniu idealnej porcji i precyzyjnym ubiciu przy jednoczesnym zmniejszeniu ilości fusów na ekspresie i blacie. Wiemy, czego oczekujesz od idealnego ekspresu do kawy. Zawsze doskonałą kawę, bez konieczności sprzatania po przygotowaniu. Zawarliśmy Twoje życzenia w ekspresie do kawy Barista Express™ Impress, który daje doskonałe wrażenie w każdych okolicznościach i pod każdym względem. Ale przede wszystkim doskonałe efektay smakowe. Funkcje: - Kawa jak z kawiarni dzięki formule 4 kroków - Nasze ekspresy do espresso zostały zaprojektowane tak, aby używać właściwie dobranej porcji świeżo zmielonych ziaren kawy, zapewniać precyzyjną kontrolę temperatury i optymalne ciśnienie wody, a także robić prawdziwą mleczną mikropiankę niezbędną do tworzenia latte art. Wystarczy jedno dotknięcie, aby zastosować formułę 4 kroków używaną w profesjonalnych ekspresach. - Inteligentne porcjowanie dzięki wbudowanemu młynkowi z żarnami stożkowymi i 25 ustawieniami grubości mielenia - Młynek automatycznie oblicza porcję na podstawie ostatniego mielenia, dzięki czemu ustawienie jest gotowe przy kolejnym użyciu. - Tampowanie w stylu baristy - Precyzyjne ubicie z siłą 10 kg i obrotem o 7 stopni, aby uzyskać zbity kawowy krążek. - Kolba z pojedynczym lub podwójnym sitkiem - Profesjonalna kolba ze stali nierdzewnej o średnicy 54 mm, mieszcząca idealną porcję 18 gramów świeżo zmielonej kawy, sprawia, że kawa zyskuje pełne body i bogate, złożone nuty smakowe. - Preinfuzja - Przygotowanie aromatycznego, kremowego espresso w kolorze karmelu rozpoczynasię od preinfuzji przy niskim ciśnieniu, po której następuje ekstrakcja pod wysokim ciśnieniem (9 barów) uzyskanym dzięki naszej włoskiej pompie o mocy 15 barów. - Układ grzewczy Thermocoil - Układ Thermocoil z systemem kontroli temperatury PID dostarcza wodę o temperaturze dokładnie 93°C, aby zapewnić idealnie zrównoważony smak. - Spienianie mleka parą o temperaturze 130°C - Delektuj się aksamitną mleczną mikropianką stworzoną za pomocą pary pod dużym ciśnieniem. Specyfikacja: Wymiary: (szer. x gł. x wys.) 33 cm x 38 cm x 41 cm Materiał: Stal nierdzewna Pojemność zbiornika na wodę: 2 l W zestawie znajdziesz również: Tamper ze stali nierdzewnej 54 mm Sitka z podwójnym dnem na 1 i 2 filiżanki 480 ml dzbanek ze stali nierdzewnej do spieniania mleka 250g pojemnik na kawę ziarnistą Narzędzie do wyrównywania kawy Razor™ Środek czyszczący do czyszczenia dyszy parowej Dysk czyszczący Szczotka do czyszczenia Tabletki czyszczące Zbiornik na wodę 2l z filtracją klucz imbusowy Proszek odkamieniający
Promocja
Sage The Oracle Czarny - Ekspres ciśnieniowy

Producent: SAGE

Sage - The Oracle (SES980BTR) to zaawansowany ekspres kolbowy z młynkiem do użytku domowego. Największe zalety: - Wbudowany młynek stożkowy ze stalowymi żarnami. - Automatyczne mielenie i ubijanie kawy. - Niskociśnieniowe parzenie wstępne dla doskonałego rozwinięcia smaku. - Potrójny system podgrzewania – 2 nierdzewne bojlery i aktywnie podgrzewana głowica do piany. - Dwa oddzielne bojlery do przygotowania kawy i produkcji pary umożliwiają jednoczesne spienianie mleka i ekstrakcję kawy. - Komercyjna, aktywnie podgrzewana 58 mm głowica zaparzająca z wbudowaną grzałką utrzymuje stałą temperaturę podczas ekstrakcji kawy. - Elektroniczny system kontroli temperatury PID z tolerancją +/- 1°C. - Regulowane ciśnienie ekstrakcji kawy. Ekspres Oracle posiada funkcję automatycznego mielenia, porcjowania i ubijania kawy. Automatyzuje w ten sposób najtrudniejsze części ręcznego przygotowania wyśmienitego napoju. Ekspres umożliwia ekstrakcję espresso i przygotowanie mleka w tym samym czasie, dzięki temu Twoje ulubione latte lub cappuccino powstanie w przeciągu paru minut. Doskonała filiżanka kawy wymaga prawidłowo przygotowanej i właściwie zmielonej kawy, precyzyjnej temperatury i odpowiedniego ciśnienia podczas całego procesu ekstrakcji. Sercem profesjonalnego ekspresu the Oracle jest system grzewczy z dwoma nierdzewnymi bojlerami (oddzielny bojler do przygotowania kawy z precyzją +/-1°C oraz oddzielny bojler do produkcji pary zapewniający stałe jej podawanie).  Dzięki temu systemowi można jednocześnie przygotowywać kawę w optymalnej temperaturze, osiągając najlepszy smak, oraz spieniać mleko. Ponadto, głowica zaparzająca wyposażona jest w grzałkę, która zapewnia, że w czasie pełnego procesu ekstrakcji kawy temperatura w całym systemie nie będzie się wahać. Wbudowany młynek stożkowy z metalowymi kamieniami automatycznie mieli, porcjuje i ubija 22 gramów kawy dla uzyskania podwójnej eksplozji smaku. Sage BES980 należy do liderów w swojej kategorii dzięki specjalnie zaprojektowanym funkcjom. Szybko i łatwo możesz regulować temperaturę ekstrahowanej kawy, ciśnienie parzenia wstępnego oraz czas ekstrakcji kawy. Można także ustawić grubość mielenia lub temperaturę mleka. Dzięki wentylowi regulującemu z zapadką (OPV) urządzenie zapobiegnie maksymalnemu przeciążeniu ciśnienia podczas ekstrakcji, co zapobiegnie gorzkiemu posmakowi. Urządzenie posiada także prawdziwy niskociśnieniowy system parzenia wstępnego, który stopniowo zwiększa ciśnienie dla równomiernej ekstrakcji kawy. Na wyświetlaczu można wybrać rozmiar filiżanki ulubionej kawy. Szybkie ogrzewanie, napełnianie pojemnika wodą od przodu i od tyłu, ustawianie zegara, automatyczne włączanie, możliwość odkamieniania w warunkach domowych - to tylko niektóre z wielu funkcji, w które wyposażony jest profesjonalny ekspres kolbowy Sage BES980.   Funkcje dodatkowe: System dwóch oddzielnych pomp do przygotowania kawy i produkcji pary. Wbudowany młynek stożkowy z regulowaną grubością mielenia. Programowanie temperatury i struktury mleka. Duża filiżanka kawy poprzez wciśnięcie jednego przycisku. Ustawiona wstępnie ilość kawy 22 gramów na najlepsze espresso. Wskaźnik ciśnienia wewnątrz uchwytu filtra. Funkcja automatycznego uruchamiania. Bezpiecznik termiczny przeciw przegrzaniu. Włoska pompa 15-barowa. Natychmiastowe i ciągłe podawanie pary lub gorącej wody. Oddzielny przewód gorącej wody. Komercyjna obrotowa dysza parowa 360° z 3 otworami. Wyjmowane naczynie na wodę o pojemności 2,5 l z wbudowanym filtrem wodnm. Powierzchnia do podgrzewania filiżanek. System bezpieczeństwa z mechanizmem obrotowym. Wyjmowana taca ociekowa ze wskaźnikiem Empty Me! Programowanie temperatury ekstrakcji kawy w zakresie 86 – 96°C. Programowanie temperatury pary (mleka). Dokładna temperatura wody (PID). Optymalne ciśnienie wody (OPV). Programowanie czasu ekstrakcji lub pojemności ekstrakcji dla 1 lub 2 filiżanek. Funkcja ustawiania czasu i wydajności parzenia wstępnego. 3x wyświetlacz LCD – grubość mielenia ziaren kawy, ustawienia, informacja o przygotowaniu kawy i mleka. Funkcja automatycznego uruchamiania. Funkcja ustawiania zegara. Funkcja automatycznego wyłączania. Funkcja odkamieniania. Funkcja przywracania ustawień fabrycznych. Ręczne ustawianie pojemności kawy. Moc 2400 W. Wykorzystane materiały: szlifowana stal nierdzewna z połyskiem. Wymiary (wys. x szer. x gł.): 45,5 × 37 × 41 cm. W zestawie znajdziesz również: 58 mm nierdzewna kolba. Pojemnik na kawę mieloną. Naczynie nierdzewne do spieniania mleka. Filtry z prostym dnem dla 1 i 2 filiżanek. Filtry z podwójnym dnem dla 1 i 2 filiżanek. Imbus. Przetyczka do czyszczenia. Tester twardości wody. Wymienny filtr wody.  
Najniższa cena: 7 399,00 zł
8499,00 zł
Darmowa dostawa
Rancilio - Silvia PRO - Ekspres kolbowy stalowy

Producent: RANCILIO

Rancilio Silvia PRO to kompaktowy, jednogrupowy ekspres ciśnieniowy do kawy, który zadowoli najbardziej wymagających entuzjastów domowego espresso oraz kaw mlecznych na jego bazie. Model PRO został wyposażony w dwa bojlery z oddzielną kontrolą PID i wygodnym wyświetlaczem. System stosowany w profesjonalnych ekspresach gastronomicznych zapewnia utrzymywanie optymalnej temperatury podczas parzenia kawy oraz wytwarzania pary. Najważniejsze cechy ekspresu Rancilio Silvia PRO: - solidna, stalowa konstrukcja - dwa bojlery zapewniające stabilną temperaturę - bojler kawowy o dużej pojemności 0,3 litra - bojler pary wodnej o pojemności 1 litra - grupa i bojler wykonane z mosiądzu - bojler pokryty z zewnątrz pianką izolacyjną, która dodatkowo zabezpiecza przed utratą temperatury - elementy ekspresu wykonane z materiałów bezpiecznych w kontakcie z żywnością - wyjmowany zbiornik na wodę o pojemności 2 litrów - profesjonalna, chromowana dysza do spieniania mleka - dysza gorącej wody - cyfrowy wyświetlacz wskazujący temperaturę, licznik kaw, niski poziom wody - możliwość ustawienia godziny włączenia ekspresu  - zawór trójdrożny - pompa wytwarzająca ciśnienie 15 barów - tacka do podgrzewania filiżanek. Zestaw zawiera także: - kolbę z podwójną wylewką - sitko na pojedyncze espresso - sitko na podwójne espresso - plastikową miarkę do kawy - stalowy tamper z drewnianą rączką - zaślepkę do czyszczenia grupy - filtr wody - tabletki do czyszczenia ekspresu.

Jak wybrać dobry ekspres kolbowy? Na co zwrócić uwagę?


Bojler

Nadal w głowach macie pytanie: “ekspres do kawy kolbowy jaki wybrać”? Przedstawmy po kolei na jakie elementy warto zwracać uwagę. Po pierwsze bojler – serce dobrego ekspresu kolbowego do domu, w którym znajdują się gorąca woda oraz para. Im większa jego pojemność, tym lepiej dla wydajności ekspresu i stabilności temperatury. Ekspresy kolbowe budowane są zwykle w trzech technologiach, które oferują kolejno coraz wyższe możliwości i są również wyznacznikiem półki cenowej.

Bojler pojedynczy (Single Boiler) – jeden element odpowiedzialny jest za podgrzewanie wody do zaparzania espresso, a także generowanie pary do spieniania mleka. Ten typ bojlera to podstawowa konstrukcja stosowana w tanich ekspresach. Jego minusem jest brak możliwości jednoczesnego zaparzania espresso i spieniania mleka. Wpływa to na wydłużenie czasu przygotowania napojów takich jak np. cappuccino, latte czy flat white. Pojedyncze bojlery mają też zwykle niską pojemność, co przekłada się na ich niewielką wydajność. Takie ekspresy dobrze sprawdzą się dla miłośników czarnej kawy – jeśli pijesz wyłącznie espresso, to w niewielkim budżecie uda się znaleźć dobry ekspres.
Polecane ekspresy kolbowe z pojedynczym boilerem:

  1. Lelit - Anna PL41EM - Ekspres kolbowy
  2. Sage - Duo-Temp Pro

Wymiennik ciepła (HX – Heat Exchanger) – wyższa, profesjonalna półka ekspresów kolbowych oparta jest w większości na tej konstrukcji. Tutaj główny, większy bojler odpowiedzialny jest za generowanie pary do spieniania mleka. Wewnątrz niego znajduje się mniejszy bojler, który jest ogrzewany ciepłem otaczającej go wody. To właśnie wymiennik ciepła, w którym znajduje się woda używana do zaparzania espresso. Zaletą tego rozwiązania jest możliwość jednoczesnego spieniania mleka i zaparzania kawy. Para dostępna jest w każdym momencie i nie trzeba specjalnie podgrzewać bojlera, aby ją wygenerować, tak jak w przypadku konstrukcji jednobojlerowej. HX ma zwykle większe rozmiary, co skutkuje wyższą wydajnością i lepszą stabilizacją temperatury. To technologia, która sprawdza się w gastronomii od wielu lat. Jej minusem jest natomiast zależność temperatury wody od ustawień bojlera pary. Jeśli zatem podnosimy ciśnienie pary, aby np. łatwiej i szybciej spieniać mleko, to automatycznie temperatura ekstrakcji idzie w górę i vice versa – obniżenie temperatury wody skutkuje mniejszą mocą pary, a w skrajnych ustawieniach może ona nie powstawać w ilości niezbędnej do spieniania mleka. HX to dobre rozwiązanie dla każdego, kto ceni sobie wysoką jakość espresso, ale chce również spieniać mleko i cieszyć podniebienie kawami typu cappuccino czy flat white.

Polecany ekspres kolbowy z wymiennikiem ciepła – Lelit Mara PL62 | 5 700,00 zł

Podwójny bojler (DB – Double Boiler) – w tym układzie znajdują się dwa bojlery z osobnymi grzałkami. Jeden zapewnia parę, a drugi gorącą wodę. Obie jednostki są niezależne i można je dowolnie ustawiać. W tym układzie mamy największe pole manewru jeśli chodzi o konfigurację parametrów, a także najwyższą wydajność i stabilność temperatury. Technologia DB jest stosowana w najlepszych modelach profesjonalnych, ale i niektóre ekspresy domowe są w nią wyposażone.
Mały ranking ekspresów kolbowych z podwójnym bojlerem:

  1. La Marzocco Linea Mini
  2. La Marzocco Linea Micra
  3. Sage Dual Boiler
  4. Lelit Bianca PL162T
  5. Lelit Elizabeth PL92T

Kontrola temperatury

Temperatura wody jest jednym z kluczowych parametrów wpływających na ekstrakcję kawy w najlepszych ekspresach kolbowych. Jej ustawienie, a także stabilność w czasie są wysoce pożądane nie tylko ze względu na jakość espresso, ale także wygodę użytkowania.

  • Termostat / presostat – to analogowy system kontroli temperatury. Zwykle nie mamy tutaj oznaczeń konkretnych wartości, więc ustawia się je “na oko”. W wypadku tego rozwiązania konieczna jest pewna wprawa w kontroli temperatury i wyczucia odpowiedniego momentu do rozpoczęcia ekstrakcji. Analogowy system nie jest jednak problemem, jeśli chcesz po prostu napić się espresso lub kawy z mlekiem, a w nocy śnisz o innych rzeczach niż portafiltry, presostaty i pompy rotacyjne.
  • Jeśli jednak należysz do tej drugiej grupy użytkowników, zadowoli Cię tylko cyfrowy kontroler temperatury PID. Korzysta on z zaawansowanego algorytmu, który steruje pracą grzałek tak, aby zadana temperatura była utrzymywana stale. Kontroler cyfrowy pozwala na ustawienie pożądanej temperatury często z dokładnością nawet do 0,1 stopnia Celsjusza, co zadowoli najbardziej wymagających. Ten system zapewnia stabilną temperaturę w każdym momencie, a także pozwala zaoszczędzić energię elektryczną, gdyż grzałki pracują tutaj krócej niż w analogowym wariancie.

Inne parametry dobrego ekspresu kolbowego do domu

Dwa powyższe punkty są decydujące o klasie urządzenia, jego funkcjonalności oraz przede wszystkim, jakości espresso, jakie pozwoli uzyskać nam ekspres kolbowy. To jednak nie wszystko. Dodatkowe czynniki również warto wziąć pod uwagę, kiedy już zdecydujesz się na konkretną kombinację bojlera i systemu kontroli temperatury.

  • Pompa – odpowiedzialna za ciśnienie wody podczas ekstrakcji espresso. Powinna mieć możliwość zmiany ustawień (choć zwykle schowana jest głęboko w środku obudowy i modyfikacja jej ustawień wymagać będzie zdjęcia zewnętrznego panelu). Większość ekspresów posiada pompę wibracyjną, która generuje więcej hałasu niż wariant rotacyjny, który jest też bardziej wydajny, ale i droższy.
  • Izolacja termiczna bojlerów – obniża konsumpcję energii elektrycznej i pozwala na lepszą stabilizację temperatury.


  • Rozmiar grupy zaparzającej – światowy standard w profesjonalnych urządzeniach to 58 mm. Ekspres, który posiada taką grupę zaparzającą będzie kompatybilny z wymiennymi akcesoriami, takimi jak precyzyjne sitka czy tampery. Dzięki nim jakość espresso można wynieść na jeszcze wyższy poziom.

  • Przyłącze wody – funkcja, która znacznie zwiększa wygodę użytkowania. Po podłączeniu ekspresu do filtrowanej wody i odpływu na stałe, nie musimy już nigdy więcej martwić się przepełnionym zbiornikiem na ścieki lub ekstrakcją przerwaną z powodu braku wody w zbiorniku. W tę funkcję wyposażone są ekspresy z wyższej półki, które sprawdzą się nie tylko w domu, ale również małej gastronomii czy biurze.


  • Programowane dozy – dzięki tej funkcji po naciśnięciu przycisku parzenia ekspres dozuje ściśle odmierzoną ilość wody i wyłącza ekstrakcję w żądanym momencie. Dzięki temu rozwiązaniu uzyskujemy większą powtarzalność i wygodę użytkowania.
  • Dysza spieniająca – generalna zasada brzmi: im droższy ekspres, tym lepszy system spieniania mleka. Warto zwrócić uwagę na konstrukcję dyszy – zdejmowana końcówka będzie pomocna w czyszczeniu. Można ją także zmienić aby uzyskać inną charakterystykę pary i np. lepsze efekty spieniania. Ekspresy z wymiennikiem ciepła i podwójnym bojlerem pozwalają szybciej, lepiej i wygodniej spienią mleko niż warianty jednobojlerowe.

Najważniejsza rzecz… młynek!


To nie pomyłka, ani żart – decydując się na manualną metodę przygotowania espresso za pomocą dobrego ekspresu kolbowego do domu musimy pamiętać również o młynku, gdyż ekspresy kolbowe nie są (zazwyczaj) w niego wyposażone. Aby było jeszcze ciekawiej, to właśnie młynek decyduje w największym stopniu o jakości ekstrakcji espresso. Ma on większy wpływ na jej przebieg niż ekspres i jeśli zależy Ci na wyciągnięciu z ziaren maksimum smaku, warto zacząć od niego.
Więcej informacji nt. wyboru młynka do kawy znajdziesz w tym artykule.


W dużym skrócie, wybierając młynek do espresso, należy zwrócić uwagę na:

  • średnicę i materiał żaren – im większe tym lepsze, wybieraj wyłącznie stalowe;
  • system regulacji – najlepszym wyborem będzie bezstopniowa regulacja oparta na śrubie ślimakowej, co zapewni precyzję mielenia i łatwość obsługi;
  • system dozowania – młynek powinien zmielić kawę bezpośrednio do kolby, za każdym razem dokładnie tyle, ile trzeba;
  • przeznaczenie – pamiętaj, że młynek do espresso to nie to samo, co młynek do alternatywnych metod parzenia. Z racji tego, że espresso wymaga większej precyzji mielenia niż np. drip, młynek dedykowany do tej metody parzenia będzie zwykle droższy i nie ma tutaj drogi na skróty.

Planując swój zestaw do espresso zacznij właśnie od tego elementu i pamiętaj, że nawet najdroższy ekspres za kilkanaście tysięcy złotych nie zaparzy poprawnego espresso z kawy zmielonej na tanim młynku. Budżet na ekspres i młynek powinien rozkładać się w proporcji 40:60 na korzyść tego drugiego. Zaskoczenie?

Podsumowanie

Espresso jak z kawiarni w domowym zaciszu jest możliwe. Jego jakość zależeć będzie od naszych wymagań oraz budżetu. Im lepszy młynek oraz ekspres kolbowy do domu wybierzemy, tym więcej smaku wyciągniemy z tych samych ziaren. Pamiętaj, że w pierwszej kolejności to młynek decyduje o przebiegu ekstrakcji i warto od niego zacząć konfigurację domowej kawiarni.

Zobacz również