Darmowa dostawa od 199 zł
Błyskawiczna wysyłka
365 dni na zwrot

Jak zmielić kawę do ekspresu ciśnieniowego? Jaką grubość mielenia wybrać?

Wymarzony sprzęt właśnie przyszedł. Stoi dumnie w kuchni. Ekspres ciśnieniowy – świat nowych możliwości i eksperymentów. Ale… jak właściwie zmielić do niego kawę? Jaka grubość mielenia kawy w ekspresie będzie odpowiednia? Pytania z pozoru wydają się proste, ale po paru próbach można dostrzec odpływający w dal od naszych oczekiwań smak kawy. Wtedy łatwo o stwierdzenie „moja kawa nigdy nie będzie jak w kawiarni”. Stop! Czytaj dalej… będziesz zwycięzcą!

Darmowa dostawa
Dr. Coffee - H1 Biały - Ekspres ciśnieniowy

Producent: DR.COFFEE

Ekspres Dr. Coffee H1 jest kompaktowym urządzeniem do użytku domowego. Jego niebanalny design sprawia, że stanie się ozdobą każdej kuchni. Prosta obsługa na panelu dotykowym bez użycia przycisków sprawia, że jego użytkowanie jest intuicyjne. Opcja modyfikacji przygotowywanych napojów oraz możliwość zapisania swojej ulubionej kawy sprawia, że każdy z domowników może cieszyć się ulubionym napojem za jednym dotknięciem. Model H1 jest wyposażony w dyszę do spieniania mleka. CICHA PRACA Wysokiej jakości, ceramiczny młynek z płaskimi żarnami mieli ziarna dokładnie a co najważniejsze cicho. Możesz cieszyć się kawa w domu nawet wczesnym rankiem. CZYTELNY, OBROTOWY EKRAN DOTYKOWY Obrotowy ekran sprawia, że wybór ulubionego napoju jest wyjątkowo prosty. Czytelny interface, z graficznym przedstawieniem gamy napojów pozwala wybrać ulubioną kawę za jednym dotknięciem! PERSONALIZACJA Wystarczy raz wybrać swoją własną moc, wielkość kawy lub ilość mleka, i zapisać jako swój ulubiony napój. Ekspres ma pamięć sześciu indywidualnych profili aby cieszyć się kawą dokładnie taką jak lubisz! KAWA ZIARNISTA LUB MIELONA Możliwość użycia kawy mielonej aby móc cieszyć się smakiem ulubionej mieszanki. WYDAJNOŚĆ dzienna 20 godzinowa filiż. / h 10 ilość napojów 7 PARAMETRY TECHNICZNE pojemność zbiornika na wodę 1,5 l pojemność zbiornika na kawę ziarnistą 200 g pojemność zbiornika na produkty instant: nd pojemnik na fusy (max. ilość porcji) 10 wyświetlacz dotykowy 4,0" napięcie 220-240 V 50/60 Hz moc 1450 W waga 12 kg wymiary (szer.*gł.* wys.) 24*46*40 dysza do spieniania mleka
Darmowa dostawa
Dr. Coffee - H1 Czarny - Ekspres ciśnieniowy

Producent: DR.COFFEE

Ekspres Dr. Coffee H1 jest kompaktowym urządzeniem do użytku domowego. Jego niebanalny design sprawia, że stanie się ozdobą każdej kuchni. Prosta obsługa na panelu dotykowym bez użycia przycisków sprawia, że jego użytkowanie jest intuicyjne. Opcja modyfikacji przygotowywanych napojów oraz możliwość zapisania swojej ulubionej kawy sprawia, że każdy z domowników może cieszyć się ulubionym napojem za jednym dotknięciem. Model H1 jest wyposażony w dyszę do spieniania mleka. CICHA PRACA Wysokiej jakości, ceramiczny młynek z płaskimi żarnami mieli ziarna dokładnie a co najważniejsze cicho. Możesz cieszyć się kawa w domu nawet wczesnym rankiem. CZYTELNY, OBROTOWY EKRAN DOTYKOWY Obrotowy ekran sprawia, że wybór ulubionego napoju jest wyjątkowo prosty. Czytelny interface, z graficznym przedstawieniem gamy napojów pozwala wybrać ulubioną kawę za jednym dotknięciem! PERSONALIZACJA Wystarczy raz wybrać swoją własną moc, wielkość kawy lub ilość mleka, i zapisać jako swój ulubiony napój. Ekspres ma pamięć sześciu indywidualnych profili aby cieszyć się kawą dokładnie taką jak lubisz! KAWA ZIARNISTA LUB MIELONA Możliwość użycia kawy mielonej aby móc cieszyć się smakiem ulubionej mieszanki. WYDAJNOŚĆ dzienna 20 godzinowa filiż. / h 10 ilość napojów 7 PARAMETRY TECHNICZNE pojemność zbiornika na wodę 1,5 l pojemność zbiornika na kawę ziarnistą 200 g pojemność zbiornika na produkty instant: nd pojemnik na fusy (max. ilość porcji) 10 wyświetlacz dotykowy 4,0" napięcie 220-240 V 50/60 Hz moc 1450 W waga 12 kg wymiary (szer.*gł.* wys.) 24*46*40 dysza do spieniania mleka
Darmowa dostawa
Dr. Coffee - H2 Biały - Ekspres ciśnieniowy

Producent: DR.COFFEE

Ekspres Dr. Coffee H2 jest kompaktowym urządzeniem do użytku domowego. Jego niebanalny design sprawia, że stanie się ozdobą każdej kuchni. Prosta obsługa na panelu dotykowym bez użycia przycisków sprawia, że jego użytkowanie jest intuicyjne. Model H2 pozwala cieszyć się również szeroką gamą napoi mlecznych. W zestawie posiada szklany pojemnik na mleko. Opcja modyfikacji przygotowywanych napojów oraz możliwość zapisania swojej ulubionej kawy sprawia, że każdy z domowników może cieszyć się ulubionym napojem za jednym dotknięciem. CICHA PRACA Wysokiej jakości, ceramiczny młynek z płaskimi żarnami mieli ziarna dokładnie a co najważniejsze cicho. Możesz cieszyć się kawa w domu nawet wczesnym rankiem. CZYTELNY, OBROTOWY EKRAN DOTYKOWY Obrotowy ekran sprawia, że wybór ulubionego napoju jest wyjątkowo prosty. Czytelny interface, z graficznym przedstawieniem gamy napojów pozwala wybrać ulubioną kawę za jednym dotknięciem! PERSONALIZACJA Wystarczy raz wybrać swoją własną moc, wielkość kawy lub ilość mleka, i zapisać jako swój ulubiony napój. Ekspres ma pamięć sześciu indywidualnych profili aby cieszyć się kawą dokładnie taką jak lubisz! KAWA ZIARNISTA LUB MIELONA Możliwość użycia kawy mielonej aby móc cieszyć się smakiem ulubionej mieszanki. WYDAJNOŚĆ dzienna 20 godzinowa filiż. / h 10 ilość napojów 7 PARAMETRY TECHNICZNE pojemność zbiornika na wodę 1,5 l pojemność zbiornika na kawę ziarnistą 200 g pojemność zbiornika na produkty instant: nd pojemnik na fusy (max. ilość porcji) 10 wyświetlacz dotykowy 4,0" napięcie 220-240 V 50/60 Hz moc 1450 W waga 12 kg wymiary (szer.*gł.* wys.) 24*46*40
Darmowa dostawa
Dr. Coffee - H2 Czarny - Ekspres ciśnieniowy

Producent: DR.COFFEE

Ekspres Dr. Coffee H2 jest kompaktowym urządzeniem do użytku domowego. Jego niebanalny design sprawia, że stanie się ozdobą każdej kuchni. Prosta obsługa na panelu dotykowym bez użycia przycisków sprawia, że jego użytkowanie jest intuicyjne. Model H2 pozwala cieszyć się również szeroką gamą napoi mlecznych. W zestawie posiada szklany pojemnik na mleko. Opcja modyfikacji przygotowywanych napojów oraz możliwość zapisania swojej ulubionej kawy sprawia, że każdy z domowników może cieszyć się ulubionym napojem za jednym dotknięciem. CICHA PRACA Wysokiej jakości, ceramiczny młynek z płaskimi żarnami mieli ziarna dokładnie a co najważniejsze cicho. Możesz cieszyć się kawa w domu nawet wczesnym rankiem. CZYTELNY, OBROTOWY EKRAN DOTYKOWY Obrotowy ekran sprawia, że wybór ulubionego napoju jest wyjątkowo prosty. Czytelny interface, z graficznym przedstawieniem gamy napojów pozwala wybrać ulubioną kawę za jednym dotknięciem! PERSONALIZACJA Wystarczy raz wybrać swoją własną moc, wielkość kawy lub ilość mleka, i zapisać jako swój ulubiony napój. Ekspres ma pamięć sześciu indywidualnych profili aby cieszyć się kawą dokładnie taką jak lubisz! KAWA ZIARNISTA LUB MIELONA Możliwość użycia kawy mielonej aby móc cieszyć się smakiem ulubionej mieszanki. WYDAJNOŚĆ dzienna 20 godzinowa filiż. / h 10 ilość napojów 7 PARAMETRY TECHNICZNE pojemność zbiornika na wodę 1,5 l pojemność zbiornika na kawę ziarnistą 200 g pojemność zbiornika na produkty instant: nd pojemnik na fusy (max. ilość porcji) 10 wyświetlacz dotykowy 4,0" napięcie 220-240 V 50/60 Hz moc 1450 W waga 12 kg wymiary (szer.*gł.* wys.) 24*46*40
Darmowa dostawa
Jura - ENA 4 Full Metropolitan Black EB

Producent: JURA

Jura ENA 4 (EB) to elegancki ekspres domowy dla miłośników kaw czarnych:   Zalety ekspresu Jura ENA 4 (EB):   Posmakuj idealnie zaparzonego espresso! - dzięki systemowi ekstrakcji pulsacyjnej P.E.P. Wbogać swoją kuchnię o elegancki, minimalistyczny design! Kompaktowe wymiary powodują, że ekspres Jura ENA 4 zmieści się nawet w najmniejszej kuchni! Wyjątkowy smak kawy w Twojej filiżance, dzięki najnowszym wbudowanym młynku Professional Aroma Grinder. Jeśli jesteś miłośnikiem kaw czarnych i szukasz ekspresu do domu, to idealny wybór dla Ciebie! W zestawie poza ekspresem są: - Filtr do wody JURA Claris Smart, - Tabletki czyszczące JURA - 2 sztuki, - Tester twardości wody, - Miarka do kawy mielonej,       Wiodąca innowacja P.E.P.® czyli espresso najwyższej jakości, znanej bywalcom kawiarni Kawa najlepszej jakości z nowo opracowanym inteligentną technologią P.E.P.® dla dodatkowej elastyczności podczas programowania wybranego specjału.   Dwukrotnie szybszy młynek AromaG3 zachowujący aromat ziaren po zmieleniu Ekspres został wyposażony w młynek nowej generacji Professional Aroma Grinder, który pozwala w pełni zachować aromat. Przyjemność za naciśnięciem jednego przycisku   Maksymalna przyjemność dzięki minimalistycznemu panelowi obsługi: wystarczy tylko jedno dotknięcie przycisku. Dane techniczne:  Przyciski do przygotowania kaw: Rodzaje napojów 1 Kawa 1 Espresso 2 x Kawa 2x Espresso   Inteligentne wstępne nagrzewanie Komunikacja za pomocą WiFi    Technologie Regulowana jednostka zaparzania 6 - 10g Proces Ekstrakcji Pulsacyjnej (P.E.P.®) Młynek Professional Aroma Grinder Możliwe zastosowanie kawy zmielonej System grzewczy Thermoblock 1 Pokrywa zbiornika na ziarno Aroma Wydajność pompy   15 bar Obieg wody 1  Ustawienia i programowanie Programowanie ilości wody Kompatybilny z J.O.E. ®   Wyświetlacz Symbol display Programowanie indywidualnej ilości wody Programowanie indywidualnej mocy kawy 3 poziomy  Zużycie energii Tryb Energy Save Mode- ESM © Przycisk ON/OFF Programowanie czasu wyłączenia  Konserwacja Wkład filtra CLARIS CLARIS Smart  Inteligentny System Wody (I.W.S.®) Zintegrowane programy płukania, czyszczenia i odkamieniania Monitoring tacy ociekowej Certyfikat higieniczny TUV    Wylewki Regulowana wysokość wylewki kawy 75 - 105 mm Zbiornik na mieloną kawę    W liczbach Pojemność zbiornika na wodę 1,1 L Pojemność zbiornika na ziarna 125g Pojemność pojemnika na fusy (maksymalna ilość porcji) ok. 10 Długość kabla (m) 1,1 Napięcie 230 V Natężenie prądu 10 amp Częstotliwość 50 Hz Moc 1450 W Zużycie energii w trybie Stand-by© 0 W Waga 8,4 kg Szerokość 27,1 cm Wysokość 32,3 cm Głębokość 44,5 cm Efektywność energetyczna 41 kWh Numer produktu 15501
Darmowa dostawa
Jura ONO Coffee Black (EA)

Producent: JURA

Jura ONO to wyjątkowy ekspres na kawę mieloną. Idealny na jedną filiżankę przeznaczony dla tych, którzy kochają kawę, cenią wysoką jakość i dbają o środowisko. ONO to coś więcej niż ekspres do kawy – to wyjątkowe chwile delektowania się kawą. Nie z kapsułki Używając świeżej kawy mielonej, możesz dowolnie wybierać gatunek kawy dla każdej filiżanki. Zapewnia to pełną niezależność i pozwala odkrywać zupełnie nowe smaki, tworzyć własne mieszanki oraz np. wspierać konkretne plantacje kawy działające zgodnie z zasadą Fairtrade lub lokalne palarnie. W ekspresie ONO nie używa się kapsułek ani saszetek, dlatego podczas przyrządzania kawy nie powstają niepotrzebne odpady. Fusy to w stu procentach naturalny produkt, który idealnie nadaje się do kompostowania lub jako nawóz do roślin. Poczuj się jak barista Poczuj niezwykłą przyjemność z przyrządzania wykwintnej kawy – wszystkimi zmysłami: aromat świeżej kawy mielonej, atrakcyjna obsługa za pomocą korbki i dźwigni, dźwięk ekstrakcji, niepowtarzalny smak doskonałej kawy, niezwykły design tego nowatorskiego ekspresu. Dzięki temu ekspresowi możesz za każdym razem wcielić się w rolę baristy, celebrując przyrządzanie kawy i wyrażając uznanie dla jej doskonałego smaku. Doskonała kawa Wyśmienita kawa za każdym razem: dzięki opracowanej przez JURA nowoczesnej technologii zaparzania, ONO pozwala cieszyć się za każdym razem kawą i espresso o tej samej, najwyższej jakości. Podczas przyrządzania każdej filiżanki możesz indywidualnie ustawić moc kawy, a nawet wybrać inny gatunek – zgodnie z własnymi upodobaniami. Idealny dla wszystkich tych, którzy lubią oddać się chwili przyjemności przy filiżance kawy i delektować się smakiem różnych gatunków. ONO jest przeznaczony przede wszystkim do przyrządzania specjałów z czarnej kawy: doskonałego espresso i czarnej kawy.     Dane techniczne:  Przyciski do przygotowania kaw: Rodzaje napojów Espresso Kawa   Liczba specjałów   2  Standardy automatycznych ekspresów do kawy JURA Dozownik kawy mielonej Regulowana jednostka zaparzania 7 - 14g Wysokowydajna pompa, 15 bar 1 System grzewczy termoblok 1 Systemy obiegu wody 1  Standardy obsługi i programowania Wyświetlacz Wyświetlacz symboli Programowanie ilości wody na kawę  Standardy energetyczne Tryb Oszczędzania Energii (Energy Save Mode, E.S.M.©)  Standardy higieny Wkład filtra CLARIS CLARIS Smart Zintegrowany program płukania, czyszczenia i odkamieniania Automatyczne wykrywanie filtra Monitoring napełnienia tacy ociekowej  Wylewki Wysokość wylewki kawy 105 mm  W liczbach Pojemność zbiornika na wodę 0,95 L Pojemność pojemnika na fusy (maksymalna ilość porcji) 6 Długość kabla (m) 1,2 Napięcie / moc 230 V ~ / 1450 W Natężenie prądu 10 amp Moc 1450 W Waga 4,75 kg Szerokość 24,3 cm Wysokość 32 cm Głębokość 46,1 cm Moc w trybie oczekiwania 0,2 W Kraj produkcji Chiny Numer produktu 15505  
Darmowa dostawa
Lelit - Anita PL042EM - Ekspres kolbowy z młynkiem

Producent: LELIT

Lelit Anita PL042EM to ekspres kolbowy z wbudowanym młynkiem żarnowym przeznaczony do użytku domowego. To doskonały wybór dla początkujących miłośników espresso, którzy chcą mieć pełną kontrolę nad procesem mielenia i parzenia. To również świetne rozwiązanie, kiedy nie chcesz kupować oddzielnego młynka lub w Twojej kuchni jest ograniczona przestrzeń. Spieniacz pozwala także na przygotowanie mleka do cappuccino oraz zapewnia gorącą wodę na americano oraz napary herbaciane. Najważniejsze cechy: Młynek Ekspres kolbowy Lelit Anita jest wyposażony we wbudowany młynek ze stalowymi żarnami o średnicy 38mm. Grubość mielenia ustawia się za pomocą bezstopniowego pokrętła. Dzięki wbudowanemu młynkowi oszczędzasz miejsce, a przygotowywana kawa jest zawsze świeżo zmielona.   Bojler Jest wykonany z mosiądzu i ma pojemność 250ml. Pozwala na utrzymanie stałej temperatury wody, a w rezultacie przyczynia się do poprawnej ekstrakcji kawy.   Zbiornik na wodę Zbiornik na wodę o pojemności 2,7 litra pozwala na długą pracę ekspresu bez konieczności uzupełniania wody. Mieści się on z tyłu maszyny, jest wyjmowany, a okienko umieszczone z boku ułatwia kontrolę poziomu wody.   Tradycyjne wzornictwo Korpus ekspresu jest wykonany z wysokiej jakości stali nierdzewnej. Jest on wytrzymały i utrzymany w klasycznym stylu włoskich maszyn. Urządzenie jest obsługiwane poprzez owalne chromowane przyciski. Stalowa tacka ociekowa jest wyjmowana i łatwa w opróżnianiu oraz czyszczeniu. Ekspres jest wyposażony w zawór trójdrożny oraz system zapobiegający kapaniu wody z wylewki po parzeniu. Ciśnienie jest wskazywane przez analogowy manometr. Na górze urządzenia znajduje się podgrzewacz do filiżanek.   Dysza spieniająca mleko Spieniacz do mleka pozwala na przygotowanie cappuccino i latte. Może służyć także za wylewkę gorącej wody do przygotowania herbaty. Portafiltr Portafiltr ma średnicę 57mm, dwie wylewki i może być używany z kawą mieloną oraz z saszetkami ESE. W zestawie znajdują się sitka: na pojedyncze espresso, na podwójne espresso, na saszetki ESE. W zestawie znajduje się także tamper.
Darmowa dostawa
Lelit - Anita PL042EMI - Ekspres kolbowy z młynkiem

Producent: LELIT

Lelit Anita PL042EMI to ekspres kolbowy z wbudowanym młynkiem żarnowym przeznaczony do użytku domowego. To doskonały wybór dla początkujących miłośników espresso, którzy chcą mieć pełną kontrolę nad procesem mielenia i parzenia. To również świetne rozwiązanie, kiedy nie chcesz kupować oddzielnego młynka lub w Twojej kuchni jest ograniczona przestrzeń. Spieniacz pozwala także na przygotowanie mleka do cappuccino oraz zapewnia gorącą wodę na americano oraz napary herbaciane. Najważniejsze cechy: Młynek Ekspres kolbowy Lelit Anita jest wyposażony we wbudowany młynek ze stalowymi żarnami o średnicy 38mm. Grubość mielenia ustawia się za pomocą bezstopniowego pokrętła. Dzięki wbudowanemu młynkowi oszczędzasz miejsce, a przygotowywana kawa jest zawsze świeżo zmielona.   Bojler Jest wykonany z mosiądzu i ma pojemność 250ml. Pozwala na utrzymanie stałej temperatury wody, a w rezultacie przyczynia się do poprawnej ekstrakcji kawy.   Zbiornik na wodę Zbiornik na wodę o pojemności 2,7 litra pozwala na długą pracę ekspresu bez konieczności uzupełniania wody. Mieści się on z tyłu maszyny, jest wyjmowany, a okienko umieszczone z boku ułatwia kontrolę poziomu wody.   Tradycyjne wzornictwo Korpus ekspresu jest wykonany z wysokiej jakości stali nierdzewnej. Jest on wytrzymały i utrzymany w klasycznym stylu włoskich maszyn. Urządzenie jest obsługiwane poprzez stalowe przyciski. Stalowa tacka ociekowa jest wyjmowana i łatwa w opróżnianiu oraz czyszczeniu. Ekspres jest wyposażony w zawór trójdrożny oraz system zapobiegający kapaniu wody z wylewki po parzeniu. Ciśnienie jest wskazywane przez podświetlany analogowy manometr. Na górze urządzenia znajduje się podgrzewacz do filiżanek.   Dysza spieniająca mleko Spieniacz do mleka jst ruchomy i pozwala na przygotowanie cappuccino i latte. Może służyć także za wylewkę gorącej wody do przygotowania herbaty. Portafiltr Portafiltr ma średnicę 57mm i może być używany z kawą mieloną oraz z saszetkami ESE. W zestawie znajdują się sitka: na pojedyncze espresso, na podwójne espresso, na saszetki ESE. 
Darmowa dostawa
Lelit - Anna PL41TEM - Ekspres kolbowy

Producent: LELIT

Lelit Anna PL41TEM to ekspres kolbowy przeznaczony do użytku domowego. To doskonały wybór dla miłośników espresso, którzy chcą mieć pełną kontrolę nad procesem parzenia. Spieniacz pozwala także na przygotowanie mleka do cappuccino oraz zapewnia gorącą wodę na americano oraz napary herbaciane. Najważniejsze cechy modelu PL41TEM Anna: Bojler z systemem PID  Jest wykonany z mosiądzu i ma pojemność 250ml. System PID pozwala ustawić temperaturę bojlera, a ponadto przyczynia się do lepszego utrzymywania stałej temperatury wody, a w rezultacie do poprawnej ekstrakcji kawy.   Zbiornik na wodę Pojemność 2,7 litra pozwala na długą pracę bez konieczności uzupełniania wody. Zbiornik mieści się z tyłu maszyny, jest wyjmowany, a okienko umieszczone z boku zapewnia kontrolę poziomu wody.   Tradycyjne wzornictwo Korpus jest wykonany z wysokiej jakości stali nierdzewnej - urządzenie jest wytrzymałe, utrzymane w klasycznym stylu włoskich maszyn. Do obsługi zastosowano przyciski i przełączniki. Stalowa tacka ociekowa jest wyjmowana i łatwa w opróżnianiu oraz czyszczeniu. Ekspres jest wyposażony w zawór trójdrożny oraz system zapobiegający kapaniu wody z wylewki po parzeniu. Ciśnienie jest wskazywane przez analogowy manometr. Na górze urządzenia znajduje się podgrzewacz do filiżanek.   Dysza spieniająca mleko Spieniacz pozwala na przygotowanie cappuccino i latte. Może służyć także za wylewkę gorącej wody do przygotowania herbaty. Portafiltr Portafiltr ma średnicę 57mm i może być używany z kawą mieloną oraz z saszetkami ESE. W zestawie znajdują się sitka: a pojedyncze espresso, na podwójne espresso, na saszetki ESE. 
Darmowa dostawa
Lelit - Kate PL82T - Ekspres kolbowy z młynkiem

Producent: LELIT

Lelit Kate PL82T to wysokiej klasy ekspres kolbowy z wbudowanym młynkiem oraz komercyjną grupą zaparzającą i spieniaczem, przeznaczony do użytku domowego. To świetne rozwiązanie, kiedy nie chcesz kupować oddzielnego młynka, lub w Twojej kuchni jest ograniczona przestrzeń. W tym modelu zastosowano profesjonalny spieniacz, który pozwala na przygotowanie mleka do cappuccino, a także oddzielną dyszę gorącej wody do americano oraz naparów herbacianych. Najważniejsze cechy: Młynek Urządzenie jest wyposażone we wbudowany młynek ze stalowymi żarnami o średnicy 38mm. Grubość mielenia ustawia się za pomocą bezstopniowego pokrętła. Dzięki wbudowanemu młynkowi oszczędzasz miejsce, a przygotowywana kawa jest zawsze świeżo zmielona. System pozwala na zaprogramowanie dwóch czasów mielenia.   Profesjonalna grupa zaparzająca  W ekspresie zastosowano profesjonalną grupę zaparzającą. Oznacza to jednostkę, która sprosta wysokim wymaganiom. Grupa doskonale utrzymuje temperaturę i jest odpowiednia do parzenia wielu kaw dziennie. Portafiltr ma średnicę 58mm i jest przeznaczony do kawy mielonej. W zestawie znajdziesz sitka na pojedynczą i podwójną dozę oraz ślepe sitko.   System LCC Nowy elektroniczny system kontroli. Jego panel umożliwia programowanie temperatury bojlera przy zaparzaniu kawy i uwalnianiu pary wodnej. Może być także użyty do ustawienia funkcji preinfuzji.   Zbiornik na wodę Pojemność 2,5 litra pozwala na długą pracę bez konieczności uzupełniania wody. Zbiornik mieści się z tyłu maszyny, jest wyjmowany, a okienko umieszczone z boku zapewnia kontrolę poziomu wody. Graficzny wskaźnik sygnalizuje konieczność uzupełnienia wody.   Tradycyjne wzornictwo Korpus jest wykonany z wysokiej jakości stali nierdzewnej - urządzenie jest wytrzymałe, utrzymane w klasycznym stylu włoskich maszyn. Ekspres jest obsługiwany za pomocą przycisków, a informacje są wskazywane na wyświetlaczu LCD. Stalowa tacka ociekowa jest wyjmowana i łatwa w opróżnianiu oraz czyszczeniu. Ekspres jest wyposażony w zawór trójdrożny oraz system zapobiegający kapaniu wody z wylewki po parzeniu. Ciśnienie jest wskazywane przez podświetlany analogowy manometr. Na górze urządzenia znajduje się podgrzewacz do filiżanek. Dodatkowa podstawka ułatwia korzystanie z małych filiżanek.   Dysza spieniająca mleko oraz dysza wodna Spieniacz może być przesuwany we wszystkich kierunkach, co pozwala na przygotowanie cappuccino i latte w wygodny sposób. Ekspres jest także wyposażony w oddzielną dyszę gorącej wody do przygotowywania herbaty i innych gorących napojów.

Zobacz, jak grubo zmielić kawę do ekspresu ciśnieniowego

Na poniższych zdjęciach zobaczysz jak wygląda skala mielenia kawy do espresso. Punktem odniesienia będzie linijka do kawy ze skalą w mikrometrach oraz bardziej życiowa moneta.

Jak zmielić kawę krok po kroku?

  1. Odmierz porcję kawy na espresso.
  2. Ustaw młynek na skali regulacji wybierając opcję drobnego mielenia.
  3. Porównaj stopień mielenia ze zdjęciami, testuj parzenie espresso z różnym stopniem zmielenia kierując się własnym smakiem.

Na pierwszym zdjęciu widzimy kawę zmieloną o wielkości 200 μm, która swoją konsystencją przypomina naprawdę drobny piasek. Drobiny kawy mają niemal pudrową konsystencję.

Na drugim zdjęciu widzimy kawę zmieloną o wielkości 400 μm. Drobiny kawy są wyraźnie większe niż na zdjęciu pierwszym. Konsystencja ziaren przypomina piasek, w którym łatwo dostrzec poszczególne drobiny.

Na trzecim zdjęciu widzimy kawę zmieloną o wielkości 600 μm, wkraczając w przedział przemiału średnio-drobnego. Ziarno kawy jest zmielone na znacznie większe niż na pierwszym zdjęciu i delikatnie grubsze niż na zdjęciu drugim.

W zdecydowanej większości ekspresów zalecana wartość będzie bliższa 1 i 2 zdjęciu, jednak przy regulacji młynka warto kierować się smakiem (i paroma wartościami technicznymi, o których poniżej). O tym, jak grubo zmielić kawę do ekspresu ciśnieniowego, wiesz już wszystko. Istnieje jeszcze kilka wskazówek, które warto poznać przed wkroczeniem w świat kawowy.

Po co mielimy kawę?

Warto zadać sobie pytanie – po co mielimy kawę? Napar z pełnych ziaren nie cieszyłby się taką popularnością (i smakiem), co ich rozdrobnienie. Więc o co w tym chodzi? Poprzez mielenie kawy dzielimy ją na frakcje – ich wielkość będzie miała bezpośrednie przełożenie na smak przygotowywanej kawy. Jaka grubość mielenia kawy do ekspresu ciśnieniowego będzie najlepsza? Im drobniej zmielimy ziarna – tym więcej smaku oddadzą wodzie, którą wykorzystujemy w procesie parzenia. Im grubiej – tym mniej smaku oddadzą. Czy to wszystko? Tyle? Ależ oczywiście, że nie… Grubość mielonej kawy stanowi również opór dla wody przeciskanej przez kawę. Drobno mielona kawa będzie stawiała większy opór niż ta zmielona grubiej, co przełoży się na czas parzenia kawy. Warto pamiętać też o najważniejszej zależności — grubość mielenia kawy a smak kawy — to jak zmielmy kawę będzie również wyznacznikiem smaku finalnej filiżanki kawy.

Należy pamiętać, że jakość kawy jest ściśle powiązana z jakością przemiału – tutaj istotny będzie młynek, którym zmielimy kawę. Gdy mówimy o kawach wysokiej jakości, powinniśmy zapomnieć o młynku nożowym (a najlepiej oddać komuś w “prezencie”). Znane urządzenie z lat dzieciństwa nada się świetnie do mielenia cukru na puder, pieprzu czy tworzenia muzycznych sampli. Dobra kawa do tego sprzętu po prostu nie pasuje. O roli młynka, i dlaczego to właśnie w młynek powinniśmy zainwestować w pierwszej kolejności, przeczytasz w tym artykule. Istnieje określona wartość wielkości ziaren kawy, która przekłada się na smaczny efekt końcowy. Jest to przedział pomiędzy 200 μm a 600 μm (μm – mikrometr). Warto zaznaczyć, że w zależności od konkretnego ekspresu przemiał będzie się różnił, więc należy ten parametr dobrać osobiście. Czy taki przedział zamyka temat i odsiewa wszelkie wątpliwości? Prawdopodobnie nie, dlatego pokazaliśmy bardziej życiowe porównania. 

Pokaż mi swój młynek, a powiem Ci jak go ustawić

Jaka powinna być grubość mielenia ziaren w ekspresie? Zanim przejdziemy do praktyki, warto podkreślić wpływ posiadanego młynka na regulację stopnia zmielenia kawy. Najczęstszym wyborem dla domowego baristy jest ręczny młynek – duża część lepszych modeli z powodzeniem da sobie radę ze zmieleniem kawy do ekspresu ciśnieniowego. Problem może jednak stanowić regulacja – przy doborze grubości mielenia kawy do ekspresu ciśnieniowego, czyli stopnia mielenia, ważna jest tzw. mikroregulacja czyli zdolność do jak najmniejszego odsuwania i zsuwania żaren od siebie. W przypadku młynka Comandante przydatna będzie oś zwiększająca skalę regulacji młynka, tzw. „Red Clix”. W przypadku innych młynków warto zwrócić uwagę na możliwą skalę regulacji – im jest ona drobniejsza, tym łatwiej będzie nam dobrać adekwatny rozmiar zmielonych części kawy. 

Regulacja stopnia zmielenia kawy w młynkach ręcznych odbywa się najczęściej za pomocą pokrętła w dolnej części młynka. Przy przekręcaniu słychać charakterystyczne „kliki”, które określają kolejne stopnie mielenia kawy (im więcej „klików” od pełnego skręcenia młynka, tym na większe części zmielimy kawę).

Inaczej wygląda sprawa regulacji w przypadku młynków automatycznych. Tutaj modele przeznaczone do mielenia pod espresso (nie każdy młynek automatyczny to młynek do espresso), będą miały fabrycznie dokładną skalę regulacji potrzebną przy korzystaniu z ekspresu ciśnieniowego. 

Regulacja stopnia zmielenia kawy w młynkach automatycznych odbywa się za pomocą śruby do regulacji. Niektóre modele posiadają dwa pokrętła – jedno do ustawień głównych, drugie do mikroregulacji.

Promocja
Baratza - Vario W+ - Młynek automatyczny czarny

Producent: BARATZA

Vario W+ to nowy model młynka do kawy Baratza ze stalowym żarnem oraz wbudowaną wagą. Urządzenie sprawdzi się w zastosowaniu domowym, szczególnie do mielenia kawy pod przelewowe metody parzenia, jednak sprawdzi się także do espresso. Młynek Baratza Vario W+ zapewnia równe mielenie oraz ustawienie wagi mielonego ziarna z dokładnością do 0,1 grama, co w znacznym stopniu ułatwia osiągnięcie oczekiwanego smaku kawy. ŻARNO Sercem Vario+ są wytrzymałe stalowe płaskie żarna o średnicy 54 mm od producenta komercyjnych żaren, firmy Ditting. Zostały zaprojektowane do tego, aby mielić w szerokim zakresie (230 - 1150 mikronów) i mielić w równy sposób, bez produkcji zbyt małych drobinek ziarna. WAGA I CYFROWY PANEL STEROWANIA Vario W+ pozwala na ustawienie wagi kawy, jaka ma zostać zmielona, z dokładnością do 0,1 grama. Zamontowany z przodu panel sterowania z wyświetlaczem LED jest intuicyjny i łatwy w obsłudze. Vario W+ umożliwia zapisanie do 3 ustawień wagi, co pozwala przyspieszyć pracę. Wystarczy nacisnąć przycisk START, a młynek zmieli wybraną ilość kawy. REGULACJA MIELENIA Vario W+ jest uniwersalny pod kątem stopni mielenia. Młynek oferuje 220 kroków ustawień: 10x makro i 22 ustawienia mikro. Sprawdzi się zarówno do mielenia kawy pod espresso, jak i pod wszelkie przelewowe metody parzenia. Żarno jest także łatwe w kalibracji przy użyciu dołączonego narzędzia. ZBIORNIK NA ZIARNO  Hopper mieści około 250 - 300g kawy. Zamykany otwór na spodzie umożliwia odłączenie zbiornika od młynka wraz z ziarnem w środku. NISKA RETENCJA Vario W+ charakteryzuje się niską retencją - bardzo mało resztek zmielonej kawy pozostaje w młynku, dzięki czemu jej nie marnujesz. Diody LED zapewniają też dobrą widoczność zawartości zbiornika na mieloną kawę lub portafiltra. SILNIK Żarna są napędzane mocnym silnikiem. Jest on wolnoobrotowy, co zapobiega zbytniemu nagrzewaniu, zapewnia ​​cichą pracę i pozwala na długie cykle mielenia. Obwód jest wyposażony w automatyczny wyłącznik termiczny. POJEMNIK NA ZMIELONĄ KAWĘ Vario W+ jest standardowo wyposażony w pojemnik na zmieloną kawę o pojemności 170g. CZYSZCZENIE Żarna można łatwo wyjąć bez użycia narzędzi, dzięki czemu czyszczenie nie sprawia problemów.
Najniższa cena: 2 280,90 zł
2249,00 zł
Promocja
Baratza - Vario+ - Młynek automatyczny biały

Producent: BARATZA

Vario+ to nowy model młynka do kawy Baratza z ceramicznym żarnem. Urządzenie sprawdzi się w zastosowaniu domowym, zarówno do mielenia kawy pod espresso, jak i pod przelewowe metody parzenia. Młynek Baratza Vario+ zapewnia równe mielenie, które jest niezbędne w osiągnięciu oczekiwanego smaku kawy. ŻARNO Sercem Vario+ są wytrzymałe ceramiczne płaskie żarna o średnicy 54 mm od producenta komercyjnych żaren, firmy Ditting. Żarna są umieszczone w ulepszonej metalowej komorze mielącej, co także ma wpływ na równy przemiał. CYFROWY PANEL STEROWANIA Zamontowany z przodu panel sterowania z wyświetlaczem LED jest intuicyjny i łatwy w obsłudze. Vario+ umożliwia zapisanie do 3 ustawień automatycznego dozowania opartych na czasie mielenia, co pozwala przyspieszyć pracę. REGULACJA MIELENIA Vario+ jest uniwersalny pod kątem stopni mielenia. Młynek oferuje 220 kroków ustawień: 10x makro i 22 ustawienia mikro. Sprawdzi się zarówno do mielenia kawy pod espresso, jak i pod wszelkie przelewowe metody parzenia. Żarno jest także łatwe w kalibracji przy użyciu dołączonego narzędzia. ZBIORNIK NA ZIARNO  Hopper mieści około 250 - 300g kawy. Zamykany otwór na spodzie umożliwia odłączenie zbiornika od młynka wraz z ziarnem w środku. NISKA RETENCJA Vario+ charakteryzuje się niską retencją - bardzo mało resztek zmielonej kawy pozostaje w młynku, dzięki czemu jej nie marnujesz. Diody LED zapewniają też dobrą widoczność zawartości zbiornika na mieloną kawę lub portafiltra. SILNIK Żarna są napędzane mocnym silnikiem. Jest on wolnoobrotowy, co zapobiega zbytniemu nagrzewaniu, zapewnia ​​cichą pracę i pozwala na długie cykle mielenia. Obwód jest wyposażony w automatyczny wyłącznik termiczny. WIDELEC NA PORTAFILTR I POJEMNIK NA ZMIELONĄ KAWĘ Vario+ jest standardowo wyposażony w wytrzymały metalowy uchwyt na portafiltr oraz oddzielny pojemnik na zmieloną kawę o pojemności 180g. CZYSZCZENIE Żarna można łatwo wyjąć bez użycia narzędzi, dzięki czemu czyszczenie nie sprawia problemów.
Najniższa cena: 1 899,00 zł
1899,00 zł
Promocja
Baratza - Vario+ - Młynek automatyczny czarny

Producent: BARATZA

Vario+ to nowy model młynka do kawy Baratza z ceramicznym żarnem. Urządzenie sprawdzi się w zastosowaniu domowym, zarówno do mielenia kawy pod espresso, jak i pod przelewowe metody parzenia. Młynek Baratza Vario+ zapewnia równe mielenie, które jest niezbędne w osiągnięciu oczekiwanego smaku kawy. ŻARNO Sercem Vario+ są wytrzymałe ceramiczne płaskie żarna o średnicy 54 mm od producenta komercyjnych żaren, firmy Ditting. Żarna są umieszczone w ulepszonej metalowej komorze mielącej, co także ma wpływ na równy przemiał. CYFROWY PANEL STEROWANIA Zamontowany z przodu panel sterowania z wyświetlaczem LED jest intuicyjny i łatwy w obsłudze. Vario+ umożliwia zapisanie do 3 ustawień automatycznego dozowania opartych na czasie mielenia, co pozwala przyspieszyć pracę. REGULACJA MIELENIA Vario+ jest uniwersalny pod kątem stopni mielenia. Młynek oferuje 220 kroków ustawień: 10x makro i 22 ustawienia mikro. Sprawdzi się zarówno do mielenia kawy pod espresso, jak i pod wszelkie przelewowe metody parzenia. Żarno jest także łatwe w kalibracji przy użyciu dołączonego narzędzia. ZBIORNIK NA ZIARNO  Hopper mieści około 250 - 300g kawy. Zamykany otwór na spodzie umożliwia odłączenie zbiornika od młynka wraz z ziarnem w środku. NISKA RETENCJA Vario+ charakteryzuje się niską retencją - bardzo mało resztek zmielonej kawy pozostaje w młynku, dzięki czemu jej nie marnujesz. Diody LED zapewniają też dobrą widoczność zawartości zbiornika na mieloną kawę lub portafiltra. SILNIK Żarna są napędzane mocnym silnikiem. Jest on wolnoobrotowy, co zapobiega zbytniemu nagrzewaniu, zapewnia ​​cichą pracę i pozwala na długie cykle mielenia. Obwód jest wyposażony w automatyczny wyłącznik termiczny. WIDELEC NA PORTAFILTR I POJEMNIK NA ZMIELONĄ KAWĘ Vario+ jest standardowo wyposażony w wytrzymały metalowy uchwyt na portafiltr oraz oddzielny pojemnik na zmieloną kawę o pojemności 180g. CZYSZCZENIE Żarna można łatwo wyjąć bez użycia narzędzi, dzięki czemu czyszczenie nie sprawia problemów.
Najniższa cena: 1 423,90 zł
1899,00 zł
Promocja
Baratza Encore - Młynek automatyczny - Biały

Producent: BARATZA

Żarna: Ø 40mm, stalowe, stożkowe Grubość mielenia (mikrometry): 250 – 1200 Ilość stopni regulacji: 40 Prędkość mielenia: 0,8 – 1,1 g/s Prędkość żarna: 450 RPM Pojemność hoppera: 227g Pojemność pojemnika na zmieloną kawę: 142 g Waga: 3,1 kg   Baratza Encore został okrzyknięty przez środowisko kawowe najlepszym rozwiązaniem dla tych, którzy chcą zaparzać rewelacyjną kawę w domu. Jest idealny dla rozpoczynających swoją przygodę z czarnym trunkiem, oraz dla bardziej wymagających domowych baristów. Encore to świetna jakość w niskiej cenie.   Design Obudowa młynka posiada minimalistyczny design, jest kompaktowa i wykonana jest z tworzywa sztucznego, które nie zbiera odcisków palców. Jest to młynek typu on demand, więc mielenie odbywa się na żądanie - kawa mielona jest bezpośrednio przed zaparzaniem prosto do pojemnika lub kolby. Mielenie odbywa się poprzez przycisk pulsacyjny, dzięki któremu masz pełną kontrolę nad ilością mielonej kawy. Dodatkowo Encore posiada przełącznik włączania i wyłączania. Regulacja mielenia Encore oferuje aż 40 stopni mielenia kawy, od bardzo drobnego do grubego. Sprawdzi się przede wszystkim w metodach przelewowych, takich jak Chemex, Aeropress, dripper, syfon czy french press. Żarna Młynek jest wyposażony w stożkowe żarna z hartowanej stali, produkowane w Europie. Konserwacja młynka jest niezwykle łatwa dzięki temu, że wyjęcie żarna zajmuje kilka sekund.   Instrukcja obsługi w języku polskim: Baratza Encore.
Najniższa cena: 669,99 zł
749,00 zł
Promocja
Baratza Encore - Młynek automatyczny - Czarny

Producent: BARATZA

Młynek do kawy Baratza Encore został okrzyknięty przez środowisko kawowe najlepszym rozwiązaniem dla tych, którzy chcą zaparzać rewelacyjną kawę w domu. Jest idealny dla rozpoczynających swoją przygodę z czarnym trunkiem, oraz dla bardziej wymagających domowych baristów. Encore to świetna jakość w niskiej cenie.     Design Młynek do kawy Baratza Encore czarny posiada minimalistyczny design, jego obudowa jest kompaktowa i wykonana jest z tworzywa sztucznego, które nie zbiera odcisków palców. Jest to młynek typu on demand, więc mielenie odbywa się na żądanie- kawa mielona jest bezpośrednio przed zaparzaniem prosto do pojemnika lub kolby. Mielenie odbywa się poprzez przycisk pulsacyjny, dzięki któremu masz pełną kontrolę nad ilością mielonej kawy. Dodatkowo Encore posiada przełącznik włączania i wyłączania. Regulacja mielenia Encore oferuje aż 40 stopni mielenia kawy, od bardzo drobnego do grubego. Sprawdzi się przede wszystkim w metodach przelewowych, takich jak Chemex, Aeropress, dripper, syfon czy french press. Żarna Młynek jest wyposażony w stożkowe żarna z hartowanej stali, produkowane w Europie. Konserwacja młynka jest niezwykle łatwa dzięki temu, że wyjęcie żarna zajmuje kilka sekund. Najważniejsze cechy młynka: - Żarna: Ø 40mm, stalowe, stożkowe - Grubość mielenia (mikrometry): 250 – 1200 - Ilość stopni regulacji: 40 - Prędkość mielenia: 0,8 – 1,1 g/s - Prędkość żarna: 450 RPM - Pojemność hoppera: 227g - Pojemność pojemnika na zmieloną kawę: 142 g - Waga: 3,1 kg   Instrukcja obsługi w języku polskim: Baratza Encore.
Najniższa cena: 749,00 zł
749,00 zł
Promocja
Baratza Encore ESP - Młynek automatyczny - Czarny

Producent: BARATZA

Baratza Encore ESP to automatyczny młynek do kawy do użytku domowego. Dzięki szerokiemu zakresowi grubości mielenia, Encore ESP bez problemu radzi sobie z precyzyjnym mieleniem kawy zarówno pod espresso, jak i pod przelewowe metody parzenia. Młynek jest prosty w obsłudze, zajmuje niewiele miejsca, a zmielenie kawy przy jego użyciu zajmuje tylko chwilę. Jest idealny dla rozpoczynających swoją przygodę z kawą oraz dla bardziej wymagających domowych baristów. Konstrukcja i użycie Obudowa młynka posiada minimalistyczny design, jest kompaktowa i wykonana jest z tworzywa sztucznego, które nie zbiera odcisków palców. Jest to młynek typu on demand, więc mielenie odbywa się na żądanie - kawa mielona jest bezpośrednio przed zaparzaniem prosto do pojemnika. Młynek jest wyposażony w dwa pojemniki - większy do przelewowych metod parzenia i mniejszy dopasowany średnicą do większości portafiltrów (średnica 54mm oraz dodatkowy adapter zwiększający średnicę do 58mm). Mielenie odbywa się poprzez przycisk pulsacyjny, dzięki któremu masz pełną kontrolę nad ilością mielonej kawy. Dodatkowo Encore ESP posiada nowy przełącznik włączania i wyłączania. Regulacja mielenia Encore ESP oferuje aż 40 stopni mielenia kawy, od bardzo drobnego do grubego. Przedział 1-20 jest odpowiedni do espresso oraz pod kawiarkę, natomiast ustawienia 21-40 sprawdzą w metodach przelewowych, takich jak Chemex, AeroPress, dripper, syfon czy french press. Niezależnie od ustawień mielenia, młynek ma niską retencję - pozostałości po zmielonej kawie nie zostają w młynku.  Żarna Młynek jest wyposażony w stożkowe żarna 40mm M2 z hartowanej stali, produkowane w Europie. Konserwacja młynka jest niezwykle łatwa dzięki temu, że wyjęcie żarna nie wymaga żadnych narzędzi i zajmuje kilka sekund. Silnik Baratza Encore ESP jest wyposażony w mocny silnik prądu stałego o wysokim momencie, a przy tym niskich obrotach (550 RPM) dzięki elektronicznej redukcji. Praca silnika jest dzięki temu płynniejsza, cichsza i generuje niższą temperaturę. Przed przegrzaniem dodatkowo chroni go wyłącznik termiczny.   Żarna: M2 Ø 40mm, stalowe, stożkowe Ilość stopni regulacji: 40 Prędkość mielenia: 1,5 – 2,4 g/s Prędkość żarna: 550 RPM Pojemność hoppera: 230g Pojemność pojemnika na zmieloną kawę: duży -142g, mały - 24g Waga: 3,1 kg
Najniższa cena: 899,00 zł
899,00 zł
Promocja
Baratza Forte - AP (All Purpose)

Producent: BARATZA

Żarna: Ø 54 mm, ceramiczne, płaskie Grubość mielenia (mikrometry): 230 – 1150 Ilość stopni regulacji: 10 makro x 26 mikro = 260 Prędkość mielenia: 2,0 – 3,7 g/s Pojemność hoppera: 230 g Pojemność pojemnika na zmieloną kawę: 170 g Waga: 6 kg Forté AP (All Purpose) to młynek wysokiej klasy, który spełni oczekiwania najbardziej wymagających użytkowników. W przeciwieństwie do modelu BG oferuje pełny zakres stopnia mielenia ziaren (także pod espresso), oraz posiada ceramiczne żarna. Żarna Płaskie, ceramiczne żarna produkowane są w Europie. Ich zaletą jest większa wytrzymałość w stosunku do żaren stalowych, co wydłuża ich żywotność nawet dwukrotnie. Konserwacja jest niezwykle łatwa dzięki temu, że wyjęcie żarna zajmuje tylko chwilę. Design Obudowa wykonana jest prawie w całości z metalu, co nadaje eleganckiego wyglądu. Możliwość zamknięcia hoppera ułatwia konserwację w przypadku, gdy nie chcemy go opróżniać. Na froncie znajduje się dotykowy wyświetlacz LCD służący do obsługi młynka. Obsługa Za pomocą panelu możliwe jest kontrolowanie mielenia na podstawie wagi (z dokładnością do 0,1 g) lub czasu, a dostępna jest także opcja mielenia ręcznego. Zaprogramowanie specjalnych przycisków na panelu także jest opcją. Jest to młynek typu on demand, więc mielenie odbywa się na żądanie- kawa mielona jest bezpośrednio przed zaparzaniem prosto do pojemnika lub kolby. Regulacja mielenia Przy panelu znajduje się także regulacja grubości mielenia ziaren. Forte oferuje 10 stopni makro, oraz aż 26 ustawień mikro, co łącznie daje 260 kombinacji. Forte AP jest idealny do wszystkich metod zaparzania kawy - od espresso po French Press oraz metody alternatywne takie jak Chemex, Aeropress, dripper czy syfon. W ciągu sekundy młynek jest w stanie zmielić do 3,7 grama ziaren.
Najniższa cena: 2 299,00 zł
3299,00 zł
Promocja
Baratza Forte - AP (All Purpose) - Automatyczny młynek żarnowy (outlet)

Producent: BARATZA

Żarna: Ø 54 mm, ceramiczne, płaskie Grubość mielenia (mikrometry): 230 – 1150 Ilość stopni regulacji: 10 makro x 26 mikro = 260 Prędkość mielenia: 2,0 – 3,7 g/s Pojemność hoppera: 230 g Pojemność pojemnika na zmieloną kawę: 170 g Waga: 6 kg Forté AP (All Purpose) to młynek wysokiej klasy, który spełni oczekiwania najbardziej wymagających użytkowników. W przeciwieństwie do modelu BG oferuje pełny zakres stopnia mielenia ziaren (także pod espresso), oraz posiada ceramiczne żarna. Żarna Płaskie, ceramiczne żarna produkowane są w Europie. Ich zaletą jest większa wytrzymałość w stosunku do żaren stalowych, co wydłuża ich żywotność nawet dwukrotnie. Konserwacja jest niezwykle łatwa dzięki temu, że wyjęcie żarna zajmuje tylko chwilę. Design Obudowa wykonana jest prawie w całości z metalu, co nadaje eleganckiego wyglądu. Możliwość zamknięcia hoppera ułatwia konserwację w przypadku, gdy nie chcemy go opróżniać. Na froncie znajduje się dotykowy wyświetlacz LCD służący do obsługi młynka. Obsługa Za pomocą panelu możliwe jest kontrolowanie mielenia na podstawie wagi (z dokładnością do 0,1 g) lub czasu, a dostępna jest także opcja mielenia ręcznego. Zaprogramowanie specjalnych przycisków na panelu także jest opcją. Jest to młynek typu on demand, więc mielenie odbywa się na żądanie- kawa mielona jest bezpośrednio przed zaparzaniem prosto do pojemnika lub kolby. Regulacja mielenia Przy panelu znajduje się także regulacja grubości mielenia ziaren. Forte oferuje 10 stopni makro, oraz aż 26 ustawień mikro, co łącznie daje 260 kombinacji. Forte AP jest idealny do wszystkich metod zaparzania kawy - od espresso po French Press oraz metody alternatywne takie jak Chemex, Aeropress, dripper czy syfon. W ciągu sekundy młynek jest w stanie zmielić do 3,7 grama ziaren.
Najniższa cena: 1 799,00 zł
4359,00 zł
Promocja
Baratza młynek Sette 270Wi - Młynek automatyczny

Producent: BARATZA

Sette 270Wi to najnowszy młynek w ofercie Baratza. To najwyższa półka wśród młynków do użytku domowego, niezależnie czy chcesz zmielić kawę drobno pod espresso, lub grubiej pod przelewowe metody parzenia. Wśród zalet młynka można wymienić szeroki zakres mielenia, wysokie jakości żarno, wbudowaną wagę Acaia oraz łączność Bluetooth. W porównaniu do modelu 270W, wersja 270Wi oferuje następujące udoskonalenia: - Inteligentny system monitorowania historii pracy. Na podstawie poprzednich cykli mielenia, młynek dostosowuje moment zatrzymania pracy tak, aby w rezultacie otrzymać jak najdokładniejszą porcję kawy - niezależnie czy zmieniasz stopień mielenia, rodzaj ziarna, czy ustawienie wagi. - System redukujący wibracje pozwala na dokładniejszą pracę wagi. Ogranicza to problemy wywołane na przykład niestabilną powierzchnią. - Funkcja dodawania małych porcji zmielonej kawy. Jeśli zmieliłeś już kawę, po czym stwierdziłeś, że potrzebujesz większej dozy, wystarczy skorzystać z tej opcji. - Urządzenie pozwala na łączenie się z telefonami i tabletami Apple za pomocą technologii Bluetooth. Można w ten sposób aktualizować oprogramowanie. Żarna: Ø 40 mm, stalowe, stożkowe Ilość stopni regulacji: 30 makro + dziewięciowskaźnikowa, bezstopniowa skala mikro Prędkość mielenia: 3,5 – 5,5 g/s Pojemność hoppera: 300 - 400 g Pojemność pojemnika na zmieloną kawę: 160 g Waga: 3,2 kg Wymiary: 13/40/24 (cm) Żarna 40 mm stalowe, stożkowe żarna pozwalają na przemiał od 3,5 do 5,5 gramów kawy ze zredukowaną ilością pyłu (w zależności od grubości cząsteczek) w ciągu sekundy. Producent, firma Etzinger, szacuje ich optymalną eksploatację na kilka lat. Czyszczenie jest niezwykle proste, budowa pozwala na łatwe wyjęcie i ponowne zainstalowanie żarna. Zainstalowane żarna to wersja AP (All Purpose), przeznaczone do szerokiego zakresu mielenia. Regulacja mielenia Sette 270Wi oferuje 30 stopni makro oraz skalę mikro bazującą na dziewięciowskaźnikowej, bezstopniowej regulacji w celu zwiększenia precyzji ustawienia. W praktyce wyznaczamy najpierw grubość pomiędzy stopniami 1-30, a następnie doprecyzowujemy w skali mikro. Wachlarz przemiału pozwala na uzyskiwanie grubości idealnych zarówno pod espresso, jak i metody przelewowe: drip, aeropress czy chemex. Producent zaznacza, że młynki Sette służą do mielenia 1kg kawy na dobę - w tym do 100g mielenia pod espresso. Dodatkowo należy mielić do 150g kawy pod metody przelewowe na raz. Przerwy pomiędzy cyklami mielenia powinny wynosić minimum minutę. Design i obsługa Młynek posiada panel kontrolny wyposażony w siedem przycisków oraz wyświetlacz LCD. Możemy bez trudu zaprogramować ustawienie z dokładnością do 0.1 grama. Za precyzję odpowiada wbudowana waga renomowanej marki Acaia. Po ustaleniu dozy naciskamy już tylko włącznik START, a młynek automatycznie dystrybuuje określoną przez nas porcję. Kolejnym praktycznym elementem jest uniwersalny uchwyt, na którym możemy zamocować portafiltr lub popularne akcesoria do parzenia alternatywnego: Hario v60, Clever czy Able Kone. Bezpośrednie mielenie do urządzeń przyspiesza i ułatwia pracę z młynkiem. Wysokość uchwytu jest regulowana. Budowa jest nowoczesna oraz kompaktowa, z elementami metalowymi i plastikowymi – Sette 270Wi zmieści się z łatwością na blacie w kuchni.
Najniższa cena: 1 999,00 zł
2249,00 zł
Promocja
Baratza Sette 30 AP

Producent: BARATZA

Najnowszy młynek Baratzy z serii Sette. 30 AP  to atrakcyjne rozwiązanie dla szukających idealnej relacji jakości do ceny. Stworzony z myślą o tych, którzy chcą cieszyć się dobrym i precyzyjnym przemiałem pod espresso w domowych warunkach, jednak sprawdzi się także pod metody przelewowe. Nowoczesna technologia opracowana przez Baratzę wykorzystuje mechanizm stałego żarna wewnętrznego i ruchomego zewnętrznego. Taka konstrukcja pozwoliła na podwojenie efektywności procesu mielenia oraz zwiększenie podobieństwa cząstek, a co za tym idzie – uzyskiwanie wyższych ekstrakcji.  Żarna: Ø 40 mm, stalowe, stożkowe Ilość stopni regulacji: 30 Prędkość mielenia: 3,5 – 5,5 g/s Pojemność hoppera: 300 - 400 g Pojemność pojemnika na zmieloną kawę: 160 g Waga: 3,2 kg Wymiary: 13/40/24 cm (szer./wys./gł.) Producent zaznacza, że młynki Sette służą do mielenia 1kg kawy na dobę - w tym do 100g mielenia pod espresso. Dodatkowo należy mielić do 150g kawy pod metody przelewowe na raz. Przerwy pomiędzy cyklami mielenia powinny wynosić minimum minutę. Żarna Zastosowane w Baratza Sette 30 AP 40 mm stalowe, stożkowe żarna pozwalają na przemiał od 3,5 do 5,5 gramów kawy ze zredukowaną ilością pyłu (w zależności od grubości cząsteczek) w ciągu sekundy. Żarna te są również niezwykle trwałe, dzięki temu gwarantują bezawaryjną i długoletnią pracę. Producent szacuje ich optymalną eksploatację na kilka lat. Czyszczenie jest niezwykle proste, budowa pozwala na łatwe wyjęcie i ponowne zainstalowanie żarna. Ponadto, układ jest kompatybilny z żarnami typu BG (Brew Grind), które można stosować zamiennie z domyślnymi ostrzami. Regulacja mielenia Sette 30 AP oferuje 30-stopniową skalę. Wachlarz przemiału pozwala na uzyskiwanie grubości idealnych zarówno pod espresso, jak i metody przelewowe: drip, aeropress czy chemex. Design i obsługa Panel kontrolny Baratza Sette Ap 30 wyposażony jest w czytelny wyświetlacz LED umieszczony z przodu młynka. Użytkownik ma możliwość zaprogramowania czasu mielenia z dokładnością do 0.1 sekundy. Pojedyncze wciśnięcie przycisku uruchamia żądany cykl dostarczając precyzyjną dozę. Budowa młynka jest nowoczesna oraz kompaktowa, z elementami metalowymi i plastikowymi – Baratza Sette 30 AP zmieści się z łatwością na blacie w kuchni czy nawet najbardziej ciasnym brewbarze w kawiarni. Więcej o Baratza Sette 30 przeczytasz na naszym blogu: Sette 30.
Najniższa cena: 1 349,00 zł
1349,00 zł

Oddaj się w ręce… języka

Już wiesz jak teoretycznie zmielić kawę do ekspresu ciśnieniowego. Czas na ćwiczenia praktyczne. Pamiętaj, że kawa to napój, który powinien przede wszystkim smakować – dlatego skorzystaj z pomocy wbudowanego w Ciebie narzędzia – własnego języka. Zwróć uwagę, czy kawa parzy się w przedziale 20 – 35 sekund, czy sitko zawiera odpowiednią ilość kawy (odpowiednią do konkretnego sitka – takie informacje znajdziesz najczęściej w instrukcji konkretnego modelu ekspresu, najczęściej będzie to 7 – 10 g kawy dla sitka pojedynczego i 14 – 20 g dla podwójnego) i czy kawa jest równomiernie ubita tamperem. Odstępstwa od tych warunków będą skutkowały zmianą smaku espresso. Grubość mielenia kawy w ekspresie automatycznym jest kwestią wprawy i odpowiedniego wyczucia.

Niedoparzona kawa to taka, w której dominuje kwaśne odczucie, brak słodyczy, pusty smak i słabo utrzymujący się posmak kawy. Najczęściej taka filiżanka kawy będzie łączyła się ze zbyt krótko parzoną kawą, słabo ubitą kawą, zbyt małą porcją kawy, bądź, i tutaj dochodzimy do sedna, ze zbyt grubo zmielonymi ziarnami. Należy więc zmielić odmierzoną porcję nieco drobniej i… spróbować jeszcze raz. 

Przeparzona kawa to taka, w której wyczujemy dominującą gorycz, suchość i dużą, nadmierną intensywność smaków. Najczęściej wynika to ze zbyt długiego parzenia, za mocno ubitej kawy w sitku, za dużej porcji kawy bądź ze zbyt drobno zmielonej kawy. Ratujemy sytuację mieląc kawę na grubsze części i… próbujemy jeszcze raz.  Kawa wychodzi słodka, pojawia się przyjemna kwasowość, długi posmak i przyjemne nuty. Mamy to! Już wiesz, jak mielić kawę do ekspresu ciśnieniowego! Właśnie o taką filiżankę walczyliśmy ustawiając nasz młynek. Droga do jej osiągnięcia nie jest łatwa ale warto walczyć. Na pocieszenie powiem Ci, że bariści w kawiarniach zaczynają dzień od takiej właśnie kalibracji młynka i zasada jest prosta – im więcej trenujesz, tym lepsze wyniki osiągasz. Powodzenia i pamiętaj o zaufaniu dla swojego języka i nosa.

Dlaczego grubość mielenia jest ważna? Podsumowanie

Zrozumienie tego jak mielenie kawy wpływa na proces parzenia i smak kawy jest kluczowe dla uzyskania jak najlepszej filiżanki naszego ulubionego naparu.

  • Młynek i jego ustawienie ma bardzo dłuży wpływ na smak i parzenie kawy. Najlepsze do kawy przelewowych będą młynki ręczne, a do espresso automatyczne.
  • Jak grubo zmielić kawę do ekspresu ciśnieniowego? Kawa do espresso powinna być zmielona na grubość 200-600 μm.
  • Podczas ustawienia młynka i przepisu na kawę powinniśmy kierować się przede wszystkim smakiem kawy — nadmierna kwaśność może oznaczać niedoparzenie a gorycz przeparzenie. Idealna kawa ma słodki smak, delikatną kwasowość i przyjemne nuty smakowe.


Zobacz również