Darmowa dostawa od 199 zł
Błyskawiczna wysyłka
365 dni na zwrot

Jaką kawę do cold brew wybrać?

Patrząc za okno, zerkając na prognozę pogody i termometry możemy stwierdzić oficjalnie i z wielką radością: przyszło lato! I zostanie z nami na dobre przez najbliższe tygodnie. Dla kawoszy to wyjątkowa okazja na wypróbowanie dziesiątek przepisów i ziaren w formie cold brew.



SPIS TREŚCI

Jaką kawę do cold brew wybrać?  
Niekończąca się opowieść  
Zobacz również  


Jaką kawę do cold brew wybrać?

Jaka kawa do cold brew będzie najlepsza? Poniżej przedstawiamy przykłady polecanych kaw, w zależności od preferencji smakowych.


Przypadek 1: “Ale ja lubię mrożoną herbatę!”

Nie martwcie się, nie zmieniliśmy tematu artykułu i nie piszemy o (warto podkreślić – przepysznych) herbatach parzonych na zimno. Przedstawiamy pierwszy wariant cold brew, który może Was zachwycić. Kawy z Etiopii obróbki mytej będą w większości mieć w swoim profilu smakowym herbatę. Czarna, Earl Grey, zielona typu Sencha, a może biała? Wiele z nich odnajdziecie w ziarnach pochodzących z kolebki owocu kawowca. Kawy z Etiopii potrafią w cold brew smakować niczym dobra, mrożona herbata z dodatkiem brzoskwini, jaśminu, cytrusów, czasem podbita delikatną nutą kakao!

Podczas pierwszej maceracji radzimy zmielić je odrobinę drobniej niż standardowo. Ile kawy do cold brew? Standardowe 6 g ziaren na 100 ml wody. Dzięki temu kawa będzie zwiewna i delikatna, lecz odpowiednio mocno wymacerowana.

Polecane kawy dla fanów lekkich kaw: Hi! Coffeedesk Holy CupHAYB Się Przelewa KwiatSIMPLo Etiopia Ora.


Przypadek 2: “W lato piję wyłącznie świeże, owocowe soki!”

Intensywnie owocowa kawa do cold brew? Spróbujcie szklaneczki macerowanej na zimno Etiopii obróbki naturalnej lub mytej Kenii. Dla wielbicieli kwasowości oraz bardzo owocowej słodyczy to najprostsza droga do uzyskania ochłody. W tych pierwszych znajdziecie stonowaną kwasowość w towarzystwie bardzo dużej słodyczy, najczęściej przypominającej jagody, maliny, truskawki lub owoce tropikalne. Druga świeża i rześka propozycja, czyli Kenia to kawa, którą łatwo opisać kolorem, bo jest ewidentnie czerwona. Wiśnie, porzeczki, czerwone pomarańcze, grejpfruty, cytrusy – to co tygryski lubią najbardziej!

Żeby Wasze cold brew z tego typu kaw było jeszcze bardziej soczyste polecamy mielić kawę podobnie, jak przy kawach z poprzedniego przypadku – odrobinę drobniej oraz zastosować wyższe ratio kawy do wody – 6,5-7 g / 100 ml. Zagwarantuje to wyższą soczystość kawy, a dzięki drobnemu mieleniu nadal poprawną ekstrakcje.

Polecane kawy dla miłośników owoców: Hi! Coffeedesk Juicy MonsterCOFFEE PLANT FLOW Very BerryJohan & Nyström Strawberry Fields, Bracia Ziółkowscy Etiopia Szybki Przelew.

Przypadek 3: “Czarna kawa? FUJ!”

Kawa z mlekiem nadal stanowi większość napojów wydawanych w kawiarniach. Choć w lato coraz częściej ustępuje kawom łączonym z tonikiem lub właśnie cold brew. Co jednak robić w domu, kiedy nie mamy profesjonalnego ekspresu ciśnieniowego? Kawiarka jeszcze bardziej podniosłaby temperaturę w kuchni, a my potrzebujemy mleczno-kofeinowego kopa… Wrzućcie na noc do słoika intensywniej wypaloną kawę lub kawę o klasycznym smaku! Spełnią one Wasze najskrytsze marzenia. Najbardziej klasyczne kawy z Brazylii czy bardziej owocowe Etiopie dzięki ciemniejszemu profilowi palenia nie “znikną” w mleku. Wręcz przeciwnie, przy zachowaniu odpowiednich proporcji, czyli dolaniu od 20 do 50 ml mleka do szklanki, ich walory mogą zostać jeszcze bardziej podkreślone!

Jak zaparzyć takie cold brew? Zmiel kawę nie tak drobno oraz użyj klasycznych 6 g kawy na 100 ml wody. Z ciemniej wypalonej kawy dużo łatwiej wyekstrahować interesujące nas smaki i aromaty. Działa to nie tylko na naszą korzyść – przez to nasza kawa, jeżeli zbyt drobno zmielona, może smakować bardzo gorzko.

Polecane kawy dla fanów mlecznych kaw: Audun Coffee Brazylia Fazenda Rainha MiakiSIMPLo Brazylia Aguas de Marco.

Hi! Coffeedesk - Holy Cup Filter 250g

Producent: HI! COFFEEDESK

Data palenia: 20.08.2024

Oto subtelność w świecie kawy. Urocza i kusząca. Lubi białe kwiaty, pachnące róże i jaśmin. Delikatna i dyskretna, a jednak odważnie rozpęta burzę smaków. Nie daj się zwieść! Zaraz poznasz supermoce naszej kofeinowej ekscelencji. Profil smakowy: kwiatowo-herbaciany Kraj pochodzenia ziarna: Etiopia Region: Sidama Odmiana: Heirloom Obróbka: washed Wysokość upraw: 1800 - 2000 m n.p.m. Ocena w cuppingu: 86 SCA Kawy Hi! Coffeedesk są doskonałą propozycją dla tych, którzy szukają doskonałego i powtarzalnego smaku. Zawsze dostępne świeże ziarna są łatwe w przygotowaniu i nie wymagają aptecznej precyzji. Idealne do zaparzaczy takich jak: Clever, Hario V60, Chemex czy klasyczny Frenchpress. Selected, matched, freshly roasted. Powiedz Hi! kawie specialty idealnej na co dzień i od święta. Dla siebie, dla znajomych, dla rodziny i dla kawowych sceptyków. Pod esko i filtr, do tańca i tak jak tylko chcesz. Z kawami Hi! Coffeedesk odtworzysz najlepsze nuty z pięciolinii specialty. Wciągają, uwodzą, zaskakują, dodają kopa i poprawiają humor jak najlepsza piosenka. W końcu to Hi-Filtered od Coffeedesk.
HAYB - Się Przelewa Kwiat 250g

Producent: HAYB

Data palenia: 30.10.2024

Kawa ziarnista jakości speciality z Etiopii, wypalona w warszawskiej palarni HAYB. Palona jasno, polecana szczególnie do kawiarni  jako ziarno do gastronomicznych ekspresów przelewowych. Sprawdzi się również do dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W filiżance można odnaleźć kwiatowy aromat oraz nuty owocowo-herbaciane. Pochodzenie: Etiopia Guji Opinia roastera: Jej supermoce (poza przystępnością i niską ceną) to łagodny smak i niska kwasowość, możesz stosować ją we wszystkich metodach przelewowych: wrzuć ją do swojego ekspresu – nieważne czy to Melitta, czy Moccamasster – strzel sobie Chemex, Aeropress, V60, french press czy co tam sobie zażyczysz. Będzie pysznie. Metody parzenia: O palarni: HAYB to warszawska palarnia kawy speciality, która robi swoją robotę porządnie i z uśmiechem - lubią kawę, coś o niej wiedzą, robią ją - wyobrażacie sobie lepszy układ? Chodzi o to, żeby smakowało bez czarów, dlatego ich motto to Effortless Speciality. Wśród kaw HAYB znajdziesz jedynie ziarno jakości speciality, zarówno pod przelewowe metody parzenia, jak i pod espresso, single oraz blendy.
HAYB - Się Przelewa Owoc 250g

Producent: HAYB

Data palenia: 30.10.2024

Kawa ziarnista jakości specialty wypalona w warszawskiej palarni HAYB. W opakowaniu znajdziesz ziarna o punktacji 86+ w 100% pochodzące z Rwandy. Kawa palona jasno, polecana szczególnie do kawiarni jako ziarno do gastronomicznych ekspresów przelewowych. Sprawdzi się również do dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W filiżance można odnaleźć wysoką słodycz, która idzie ręka w rękę z przyjemną kwasowością – jak dojrzały, soczysty, letni owoc. Mieszanka składa się z kaw: - 100% Rwanda Opinia roastera: TO OWOC – NIE ZAKAZANY! To nie przelewki – Się Przelewa Owoc to przelewik, taki owocowy, lekki, zbalansowany, z dużą dawką słodyczy i rześką kwaskowością. To owocowa myta Afryka – Rwanda konkretnie – w wydaniu daily. Jej atrakcyjna cena zachęca do wypicia jeszcze jednej kawki i kolejnej! Seria SIĘ PRZELEWA to w ogóle proste sytuacje. Kawka nie wymaga od Ciebie skrupulatnego liczenia klików, będzie dobra, możesz wsypać ją do ekspresu przelewowego bez wyrzutów sumienia – po prostu Effortless Speciality. Jej supermoce (poza przystępnością i niską ceną) to łagodny smak i niska kwasowość, możesz stosować ją we wszystkich metodach przelewowych: wrzuć ją do swojego ekspresu – nieważne czy to Melitta, czy Moccamasster – strzel sobie Chemex, Aeropress, V60, french press czy co tam sobie zażyczysz. Będzie pysznie! Metody parzenia: O palarni: HAYB to warszawska palarnia kawy speciality, która robi swoją robotę porządnie i z uśmiechem - lubią kawę, coś o niej wiedzą, robią ją - wyobrażacie sobie lepszy układ? Chodzi o to, żeby smakowało bez czarów, dlatego ich motto to Effortless Speciality. Wśród kaw HAYB znajdziesz jedynie ziarno jakości speciality, zarówno pod przelewowe metody parzenia, jak i pod espresso, single oraz blendy.
COFFEE PLANT - FLOW Very Berry Filter 250g

Producent: COFFEE PLANT

Data palenia: 15.10.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Etiopii, wypalana w polskiej palarni COFFEE PLANT. Jasno palona, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty truskawek, jeżyn, jagód i cytryn. Kraj pochodzenia ziarna: Etiopia Metoda obróbki: Natural Odmiana: Heirloom, Jarc SMAK Owoce jagodowe to wyjątkowo atrakcyjne deskryptory smakowe w kawie. Blend Very Berry obfituje w te nuty. Dominują w nim jagody i truskawki, a słodycz jeżyny również jest wyczuwalna. Obróbka Natural nadaje kawie konfiturowej soczystości i gęstości. Kawa jest przede wszystkim bardzo aromatyczna i przyjemna. Pachnie truskawką, ale pojawia się też aromat cytrusowy oraz smak słodkiej jeżyny. Posmak jagody i jej krzewny charakter sprawiają, że Flow Very Berry w pełni zasługuje na swoją nazwę. OBRÓBKA Kawa jest naturalnie uprawiana w cieniu drzew, głównie Ensete (fałszywe drzewo bananowe). Najlepsze owoce są kupowane od lokalnych rolników. Po zebraniu ziarna są najpierw unoszone na wodzie, co pozwala na usunięcie słabych ziaren, a następnie umieszczane na łożach do suszenia na 12-15 dni. Zielone ziarna są zbierane ręcznie przez lokalną społeczność kobiet. Etiopia Gedeb, będąca składnikiem blendu Very Berry, to klasa nr 3, uzyskująca wynik 84+ w skali SCA. PARZENIE Very Berry to kawa o dość gęstej konsystencji i intensywnym owocowym wyrazie. Aromaty warto podkreślić poprzez odpowiednią ekstrakcję, co można osiągnąć, używając nieco mniejszej ilości kawy, aby stężenie nie dominowało nad smakiem. Użyj 17,5 g zmielonego ziarna na 19 klikach młynka Comandante. Przy użyciu wody o temperaturze 98°C, zalej kawę w następujący sposób: 0:00 – 45 ml 0:30 – 120 ml 1:00 – 180 ml 1:30 – 240 ml 2:00 – 300 ml Delikatnie zamieszaj. PLANTACJA Stacja myjąca Lalesa znajduje się w Gedeb, będąc miejscem produkcji Etiopii Gedeb, która jest częścią blendu Very Berry. Region Gedeb liczy ponad 300 000 mieszkańców. Obszar ten jest przeważająco chrześcijańsko-protestancki, z niewielką społecznością chrześcijan ortodoksyjnych, a głównym językiem jest Gedeoiniya. Społeczność obchodzi swoje coroczne święto noworoczne 18 stycznia, a ich podstawowym pożywieniem jest Ensete (fałszywy bananowiec). Rzeka Siqe wyznacza granicę między Gedeo, Guji a stanem regionalnym Południowym i Oromią.
COFFEE PLANT - FLOW Juicy Fruit Filter 250g

Producent: COFFEE PLANT

Data palenia: 04.11.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kenii i Tanzanii, wypalana w polskiej palarni COFFEE PLANT. Jasno palona, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty miodu, cytrusów, jaśminu, moreli i śliwki. Kraj pochodzenia ziarna: Tanzania, Kenia Metoda obróbki: Washed  Odmiana: Mix SMAK Soczystość kawy to parametr, którego oczekuje się po kawach owocowych. Juicy Fruit wspaniale podkreśla tę cechę, jak i bogactwo aromatów. W smaku dominuje miód. Jego lepkość i gęstość dobrze odczuwa się w każdym łyku przelewu. Owoce to głównie cytrusy, choć poczuć można też morelę i kwiat jaśminu. Aromaty przeplatają się z dobrym smakiem. Tanzania w swoim orzeźwiającym profilu i słodycz Kenii pięknie współgrają w afrykańskim, słonecznym smaku. Blend jest złożony z ziaren bardzo  soczystych w posmaku i takie też wrażenie ma się po wypicu tego kwiatowo-cytrynowo-miodowego przelewu. OBRÓBKA Tanzania Kusini, wyprodukowana przez grupę zrzeszającą małych producentów AMCOS, to część blendu Juicy Fruit. Farmerzy zazwyczaj uprawiają około 2 hektarów kawy, ale hodują także kukurydzę i soję na własne potrzeby. Produkcja kawy wciąż opiera się na pracy ręcznej, co zapewnia zbieranie tylko dojrzałych owoców. Następnie farmerzy dostarczają zebrane owoce do tzw. ""Centralnych Jednostek Pulpacyjnych"" (CPU), małych stacji myjących, zarządzanych przez 10-80 farmerów AMCOS. Spółdzielnie regularnie uczestniczą w szkoleniach z zakresu agronomii, koncentrując się na poprawie jakości kawy i obróbki. PARZENIE Słodycz Juicy Fruit zasługuje na uwagę, dlatego warto ją podkreślić większą ilością ziarna. Owocowość istotnie wpływa na smak, więc nieco grubsze mielenie idealnie to zbalansuje. Użyj 19 g kawy, zmielonej na 21 klikach młynka Comandante. Zalej ją wodą o temperaturze 98°C, stosując następujące czasy parzenia: 0:00 - 55 ml; 0:30 - 120 ml; 1:00 - 180 ml; 1:30 - 250 ml; 2:00 - 315 ml. Delikatnie zamieszaj. PLANTACJA Tanzania z blendu Juicy Fruit pochodzi z regionu Mbeya, który znajduje się w południowo-zachodniej Tanzanii. Jest on znany z żyznych gleb, co skutkuje wysoką jakością kawy, kakao, herbaty i przypraw. Będąc dość odległym i niezbyt rozwiniętym obszarem, Mbeya ma swoje unikalne cechy. Tutaj kawa jest uprawiana na wysokich płaskowyżach, a nie na stromych zboczach. Rolnicy w tym regionie doświadczają intensywnego nasłonecznienia latem, ale także silnych opadów deszczu zimą.  
Johan & Nyström - Bold Statement Filter 250g

Producent: JOHAN & NYSTRÖM

Data palenia: 05.11.2024

Tęsknisz za Brazylią Fortaleza? Sprawdź Bold Statement od Johan & Nyström. Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Brazylii, wypalona w szwedzkiej palarni Johan & Nyström. Palona w jasnym stopniu, sprawdzi się  do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa i innych alternatywnych metod parzenia. Można tu wyczuć nuty czekolady, orzechów laskowych i słodkich migdałów. Kraj pochodzenia ziarna: Brazylia Region: Mocoa Farma/Producent: Croce Family  
SIMPLo - Etiopia Ora Filter

Producent: SIMPLO

Data palenia: 08.10.2024

Kawa ziarnista jakości speciality pochodząca z Etiopii, wypalona w warszawskiej palarni SIMPLo. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa oraz innych alternatywnych metod parzenia. Kawa kryje się pod tajemniczą nazwą Ora. Taki jest pomysł palarni SIMPLo - nie znajdziemy na opakowaniach znanych z niemal wszystkich palarni specialty szerokiego spektrum informacji. Próżno szukać na opakowaniu nazwy producenta, regionu, metody obróbki, wysokości plantacji czy innych detali. Z przodu widnieje tylko nazwa, która ma być nawiązaniem do wielkich utworów muzycznych oraz profil smakowy kawy - suszone owoce, jagody oraz landrynki. Z tyłu można wyciągnąć z opisu informację o tym, że są to ziarna z Etiopii, które po prostu pokocha się, bo obfitują w smak i są bezproblemowe.   Parzymy Ziarna są ładne, drobne, wypalone w stopniu średnim. Z pewnością dobrze się sprawdzą także we french pressie, ekspresie przelewowym czy nawet w kawiarce i dadzą rześki, przyjemny napój. Po zmieleniu kawa pachnie słodko, z nutami cytrusowymi, niczym klasyczna, fajna Etiopia. Dripper V60: 18g ziaren, 300ml wody o temperaturze 90 stopni. Klasyk. Do tego około 60g wody na preinfuzję. Po wlaniu jej do kawy kręcimy lekko dripperem, żeby woda równomiernie się rozprowadziła. Po 30 sekundach pierwsze zalanie do około 150ml i potem w porcjach sukcesywnie dolawamy do 300ml, co powinno nastąpić w okolicach 2:00 minuty. Pozwalamy przelać się wodzie, kończąc całe parzenie w niecałe 3:00 minuty. Efekt? Czarna herbata, delikatne,  suszone, fioletowe owoce i słodki, cytrusowy finisz. W smaku, prócz czarnej herbaty i ponownie przyjemnych, suszonych owoców pojawia się silny posmak cytrynowych landrynek. Do tego niskie body, lekkość i orzeźwienie.  Chemex: Podobne efekty, ale jeszcze lżejsze, a landrynki przeszły nieco bardziej w stronę słodkiej cytryny, wyszły w chemeksie. Tutaj też, idąc za ideą prostoty, nie kombinujemy za dużo i stawiamy na klasyczne 30g kawy i 500ml wody, z 30-sekundową preinfuzją z 90g wody i czasem parzenia nieco powyżej 4:00 minut. Aeropress może tu dać duże pole do popisu, zarówno w metodzie odwróconej i klasycznej. Ta kawa jest prosta w obsłudze i przyjemna za każdym razem, stąd śmiało można sobie ją parzyć w aeropressie tak, jak lubicie najbardziej. Co proponujemy? Mielimy kawę (18g) ciut drobniej niż do v60, stawiamy aeropress na szklance i za jednym razem wlewamy silnym strumieniem 250g. Zatykamy tubę, czekamy do 1:30 i przeciskamy. Charakterystyczny, "brudny" charakter aeropressu, do tego słodycz owoców i cytrusowy finisz. Kraj pochodzenia kawy: Etiopia Region: Sidamo Położenie upraw: 1600 - 2000 m n.p.m. Odmiana: Heirloom (lokalne odmiany arabiki) Metoda obróbki: Washed
HAYB - Się Przelewa Klasyk Filter Blend 250g

Producent: HAYB

Data palenia: 29.10.2024

Mieszanka kaw ziarnistych jakości speciality wypalona w warszawskiej palarni HAYB. W opakowaniu znajdziesz minimum 85% ziaren z Brazylii i około 15% arabiki różnego pochodzenia. Kawa jest palona jasno, polecana szczególnie do kawiarni  jako ziarno do gastronomicznych ekspresów przelewowych. Sprawdzi się również do dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa oraz innych alternatywnych metod parzenia. Mieszanka składa się z kaw: - 85% Brazylia - 15% Arabica Opinia roastera: NA POCZĄTKU BYŁ KLASYK! To nie przelewki – Się Przelewa Klasyk to nasz pierwszy taki przelewik, blend, który sprawił, że zaczęło Się Przelewać. I przelewa do dziś. Tak zdaniem wielu smakuje wzorcowy przelew – niezobowiązująca kawa, oparta o Brazylię z niewielkimi domieszkami bardziej owocowej Afryki. To propozycja, która wręcz mówi „zapraszam do świata speciality” – i tak sobie grzecznie za nią wchodzisz, a potem zostajesz na dłużej! Seria SIĘ PRZELEWA to w ogóle proste sytuacje. Kawka nie wymaga od Ciebie skrupulatnego liczenia klików, będzie dobra, możesz wsypać ją do ekspresu przelewowego bez wyrzutów sumienia – po prostu Effortless Speciality. Jej supermoce (poza przystępnością i niską ceną) to łagodny smak i niska kwasowość, możesz stosować ją we wszystkich metodach przelewowych: wrzuć ją do swojego ekspresu – nieważne czy to Melitta, czy Moccamasster – strzel sobie Chemex, Aeropress, V60, french press czy co tam sobie zażyczysz. Będzie pysznie! Metody parzenia: O palarni: HAYB to warszawska palarnia kawy speciality, która robi swoją robotę porządnie i z uśmiechem - lubią kawę, coś o niej wiedzą, robią ją - wyobrażacie sobie lepszy układ? Chodzi o to, żeby smakowało bez czarów, dlatego ich motto to Effortless Speciality. Wśród kaw HAYB znajdziesz jedynie ziarno jakości speciality, zarówno pod przelewowe metody parzenia, jak i pod espresso, single oraz blendy.
SIMPLo - Brazylia Aguas de Marco Filter

Producent: SIMPLO

Data palenia: 08.10.2024

Kawa ziarnista jakości speciality pochodząca z Brazylii, wypalona w warszawskiej palarni SIMPLo. Palona w średnio-jasnym stopniu, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa oraz innych alternatywnych metod parzenia, jednak kawa jest również warta spróbowania z kawiarki i ekspresu ciśnieniowego. W smaku pojawia się sporo słodyczy, szczególnie nuty przypominające czekoladę, karmel, orzechy i owoce pestkowe, szczególnie śliwka i nektarynka. Spróbuj także z odrobiną mleka dla podbicia nut orzechowych. Kraj pochodzenia kawy: Brazylia Region: Minas Położenie upraw: 1150 - 1350 m n.p.m. Odmiana: Yellow Bourbon Metoda obróbki: Pulped natural
Audun Coffee - Brazylia Fazenda Rainha Miaki Espresso 250g

Producent: AUDUN

Data palenia: 07.10.2024

Kawa ziarnista jakości speciality pochodząca z Brazylii, wypalona przez Mistrza Świata Roasterów 2015, Auduna Sorbottena. Kawa palona w średnim stopniu, przeznaczona do espresso i kawiarek. Charakteryzuje się intensywną czekoladowo-orzechową słodyczą oraz niską kwasowością. Rodzina Miaki zajmuje się uprawą kawy już od ponad 40 lat. Pokolenie, które obecnie zajmuje się uprawami, czerpało wiedzę od swoich rodziców oraz posiłkowało się studiami w kierunku upraw. Plantacje są prowadzone z dbałością o środowisko naturalne, dzięki czemu część farm zdobyła certyfikację UTZ oraz Rainforest Alliance. Kraj: Brazylia Region: Minas Gerais Wysokość: 1050 - 1250 m n.p.m. Odmiana: Yellow Bourbon Proces: Pulped natural

Przypadek 4: “Dajcie mi po prostu zimną, czarną kawę!”

Jaka kawa do cold brew, jeżeli nie chcecie mieć w filiżance soku z owoców, herbaty ani mleczno-orzechowego orzeźwiacza? Ten akapit pomoże znaleźć odpowiedź na to pytanie! Korzystając z jasno wypalonych kaw z Ameryki Środkowej i Południowej uzyskacie dość klasyczny napar, który zadowoli wszystkich wielbicieli kawy, w której znaleźć można mnóstwo orzechów, mlecznej czekolady czy tych mniej kwaskowatych owoców. Przed wrzuceniem kawy do zimnej wody na całą noc skonsultujcie się jednak z etykietą swoich ziaren. Jeżeli wypisane przez palarnie atrybuty smakowe są dla Was zbyt owocowe, to sama maceracja zamiast parzenia gorącą wodą raczej tego nie ukryje.

Stosując jednak drobniejsze mielenie oraz używając lekko podwyższonej dozy kawy w stosunku do wody, takiej jak 6,5-7 g na 100 ml wody, w filiżance znajdziecie dość spokojny, mocno skoncentrowany napar mający mniej kompleksowy, lecz intensywny smak.

Polecane kawy dla fanów klasycznych smaków: Hi! Coffeedesk Good ChiefBracia Ziółkowscy Brazylia Szybki PrzelewJohan & Nyström Bold StatementHAYB Się Przelewa Klasyk.

Niekończąca się opowieść

Cold brew jest jednym z najbardziej uniwersalnych napojów kawowych. Dzięki tylko dwóm składnikom, z czego jeden (woda) jest neutralny w smaku, wszystko można regulować za pomocą ziaren. Ich pochodzenie, stopień wypalenia, ale również proporcje, jakich użyjemy, będą gwarantowały pełen wachlarz smaków. Ilość kawy oraz parametry, które możemy do woli zmieniać w naszych maceratach jest nieograniczona. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby każda butelka cold brew, którą będziecie trzymać w lodówce tego lata była inna. Pijcie, próbujcie, znajdujcie swoich faworytów. O mnogość kaw na półce oraz najlepsze akcesoria dajcie się zatroszczyć nam!

Zobacz również