Darmowa dostawa od 199 zł
Błyskawiczna wysyłka
365 dni na zwrot

Jaka jest najlepsza kawa ziarnista do ekspresu automatycznego? Ranking

Codziennie, w polskich biurach i domach, automatyczne ekspresy ciśnieniowe, nasi prywatni bariści, parzą nam niezliczone ilości kaw. W tym artykule omówiliśmy ogólne zasady parzenia różnych kaw w poszczególnych typach ekspresów do kawy. Dziś jednak skupimy się na cichych bohaterach, którzy sami dozują, ubijają, zaparzają i spieniają mleko bez naszego udziału – sprawdźmy, jaka dobra kawa ziarnista nada się do ekspresu automatycznego!


Arcaffe Roma


Jaka kawa do ekspresu dla fanów włoskiej klasyki? Zdecydowanie Arcaffe Roma! Posiada delikatny, ale jednocześnie kompleksowy profil smakowy. Delikatne body, średnia kwasowość i wysoka słodycz – to wszystko poczujemy pijąc przygotowane z Romy espresso. W połączeniu z mlekiem, kawa nieco zmienia swoje oblicze, dając wyważony, odrobinę słodki i czekoladowy napój.


HAYB Brasil Espresso


HAYB Brasil Espresso to kawa pochodząca z Brazylii. Jest to delikatna kawa o słodkim profilu smakowym, z nutami karmelu, czekolady i nugatu. Doskonale nadaje się do przygotowania espresso o łagodnym, zbalansowanym smaku. Idealna pod codzienne espresso, jak i mlecznych.


Audun Coffee Brazylia Fazenda Rainha Miaki


Audun Coffee Brazylia Fazenda Rainha Miaki to kawa o pełnym body i niskiej kwasowości, z nutami czekolady, karmelu i orzechów. Doskonale nadaje się do przygotowania espresso o bogatym i intensywnym smaku lub z dodatkiem mleka, które nieco złagodzi jej charakter, ale pozwoli nadal cieszyć się czekoladowymi nutami.


Hi! Coffeedesk Esko!


Hi! Coffeedesk Esko! to pobudzająca i intensywna mieszanka ziaren, o waniliowo – czekoladowym smaku, z odrobiną owocowego akcentu. Świetny wybór, niezależnie od tego, czy wolicie pić kawę czarną, czy z mlekiem.

Kofi Brand Brazylia Guaxupe

Kofi Brand Brazylia Guaxupe to klasyczna brazylijska kawa espresso. Charakteryzuje się delikatnym profilem smakowym, z nutami karmelu, czekolady i orzechów. Jest to kawa o średnim body i niskiej kwasowości, idealna do przygotowania espresso o łagodnym, słodkim smaku, a także do kaw mlecznych.

To co w takim razie zrobić i jaką kawę do ekspresu automatycznego wybrać?

Jeżeli jesteście jeszcze przed zakupem swojego wymarzonego domowego baristy, to sprawdźcie jego parametry! Stalowe żarna, jasny interfejs, regulacja grubości mielenia i dużej ilości parametrów to te najważniejsze cechy dobrego kombajnu do parzenia kaw. Oczywistym wyborem zawsze będą ekspresy wiodących marek – Jura i Nivona. Dobre zaplecze serwisowe, dostępność części zamiennych i wysoka jakość wykonania zapewnią nam długie i bezproblemowe użytkowanie. Oprócz tego, należy dbać o swój sprzęt, troszczyć się o jego regularny serwis i czyścić najlepszymi środkami chemicznymi dedykowanymi do ekspresów.

Nowość
April - Milk Espresso Roast Espresso 250g

Producent: APRIL COFFEE

Data palenia: 05.11.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Gwatemali, wypalona w duńskiej palarni April. Palona w średnim stopniu, sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W smaku wyczuwalne są nuty melona i karmelu. Kraj pochodzenia kawy: Gwatemala Region: Palencia Farma: El Socorro Producent: Diego de la Cerda Metoda obróbki: Washed Processed java
Nowość
Five Elephant - Salwador Finca Majahual Natural Espresso 250g

Producent: FIVE ELEPHANT

Data palenia: 07.11.2024

Kawa ziarnista jakości speciality wypalona w berlińskiej palarni Five Elephant. Palona w średnim stopniu, przeznaczona do espresso - sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W smaku wyczuwalne są nuty melona miodowego, ananasa i skórki cytryny.   Kraj pochodzenia: Salwador Region: Los Naranjos Valley, Sonsonate Farma: Finca El Majahual Producent: Roberto H. Murray Meza Odmiana: Red Bourbon Metoda obróbki: Natural Położenie upraw: 1350 - 1700 m n.p.m.
Lazy Legs - Daily Espresso 250g

Producent: LAZY LEGS

Data palenia: 12.11.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Brazylii, wypalona w Warszawie przez Lazy Legs. Palona w średnim stopniu, przeznaczona do espresso - sprawdzi się przede wszystkim w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W jej smaku dominuje słodycz, kwasowość jest niska - można tu wyczuć nuty białej czekolady, orzechów i wanilii.   Kraj pochodzenia: Brazylia Region: Minas Gerais, Cerrado Odmiana: Bourbon, Mundo Novo Metoda obróbki: Natural Opinia roastera: Daily Espresso powstało szczególnie po to by odnaleźć się w naszej ulubionej metodzie jaką jest kawiarka. Intensywny napar bez względu na to czy dodacie do niego wody czy mleka sprawi wiele przyjemności. Wysoka słodycz i niska kwasowość będzie również idealnie komponowała się z toniciem oraz sokiem pomarańczowym. You will lern the way on the way so brew everyday. Metody parzenia: O palarni: Kilka słów od założycieli palarni, Piotrka i Dziewula: "Jesteśmy dwoma kumplami i wspólnie organizujemy między innymi eventy Coffee Race Poland, Coffee Race Europe i od tego roku jeszcze Coffee Race USA. Jaramy się kawą i robimy to, na co mamy ochotę. Stworzyliśmy kawy, które nam smakują, dają radość i są proste do zaparzenia. Chcesz ich spróbować, to fajnie - życzymy smacznego!"
KYOTO - Organza Espresso Blend 1kg

Producent: KYOTO

Data palenia: 11.10.2024

Mieszanka ziaren arabiki z Ameryki Środkowej i Południowej (Brazylia, Kostaryka, Salwador, Peru) oraz robusty z Wietnamu i Indii, wypalona we wrocławskiej palarni KYOTO Coffee Roasters. Palona w ciemnym stopniu, ideana do ekspresu ciśnieniowego i kawiarki. Kawa o niskiej kwasowości polecana wielbicielom klasycznego, włoskiego espresso obfitującego w bogatą cremę. Znajdziemy w niej wyraźne akcenty gorzkiej czekolady, orzechów włoskich, karmelu i marcepanu.
KYOTO - Creamy Espresso Blend 1kg

Producent: KYOTO

Data palenia: 19.08.2024

Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty z Peru, Brazylii i Hondurasu, wypalona we wrocławskiej palarni KYOTO Coffee Roasters. Palona w średnim stopniu, idealna do ekspresu ciśnieniowego oraz kawiarki. W smaku wyczuwalne są nuty czekolady, orzechów i owoców.
KYOTO - Brazylia Chocolater Espresso 250g

Producent: KYOTO

Data palenia: 11.10.2024

Kawa ziarnista jakości specialty z Brazylii, wypalona we wrocławskiej palarni KYOTO Coffee Roasters. Palona w średnim stopniu, idealna do ekspresu ciśnieniowego oraz kawiarki. W smaku wyczuwalne są nuty czekolady, orzechów i owoców. Delikatnie słodka, o umiarkowanej kwasowości.
Nowość
KYOTO - It's Supreme Espresso Blend 1kg

Producent: KYOTO

Data palenia: 14.10.2024

Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty z Ameryki Środkowej i Południowej oraz wysokogatunkowej robusty z Gwatemali, wypalona we wrocławskiej palarni KYOTO Coffee Roasters. Palona w średnim stopniu, idealna do ekspresu ciśnieniowego oraz kawiarki. W smaku wyczuwalne są nuty orzechów, czekolady i karmelu.
Nowość
KYOTO - It's Supreme Espresso Blend 250g

Producent: KYOTO

Data palenia: 14.10.2024

Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty z Ameryki Środkowej i Południowej oraz wysokogatunkowej robusty z Gwatemali, wypalona we wrocławskiej palarni KYOTO Coffee Roasters. Palona w średnim stopniu, idealna do ekspresu ciśnieniowego oraz kawiarki. W smaku wyczuwalne są nuty orzechów, czekolady i karmelu.

Jeżeli wypełniliśmy powyższe punkty, to nie pozostaje nic innego, tylko wybrać idealną kawę ziarnistą! Do ekspresów automatycznych powinno wybrać się kawę wypalaną pod espresso. Zazwyczaj najlepsza kawa ziarnista do ekspresu na początek nie powinna być zbyt kwaśna. Dobrym wyborem będą zatem włoskie kawy rzemieślnicze z ewentualnym potencjałem na kawy jaśniejsze w ramach eksperymentu. Jeżeli zdecydujecie się na te bardziej wysublimowane, jednorodne kawy, to zwróćcie uwagę na ich obróbkę oraz kraj pochodzenia. Kawy z Ameryki Środkowej oraz Południowej będą miały niższy stopień kwasowości od tych z Afryki. Jeżeli chcecie uniknąć jej jeszcze bardziej – wybierajcie kawy obróbki typu natural lub pulped natural, jeżeli jest ona dla Was czymś pożądanym to szukajcie kaw obróbki na mokro.

A może skusisz się na trochę owoców?

Parząc kawę w ekspresie automatycznym nie jesteś skazany na klasyczne espresso bez owocowych nut. Najprostsza opcja na spróbowanie czegoś nowego? Espresso miesiąca! Po prostu wejdź na Coffeedesk, znajdź polecane przez nas ziarna i kup je w wyjątkowej cenie. Jaka najlepsza kawa do ekspresu dla miłośników szaleństwa i ogromnej ilości owocowej kwasowości? Kawy z Afryki, a w szczególności z Kenii i Rwandy – odwdzięczą się one ogromem czerwonych owoców, soczystością malin i wiśni. Na próżno szukać tam jednak orzechów czy czekolady, które dla wielu osób są wyznacznikiem dobrego espresso.

A może coś o wysokiej słodyczy, która będzie szła w parze ze stosunkowo wysoką kwasowością? Spróbuj What The Funk od HAYB Speciality Coffee. Świetny balans między czekoladą, jagodami i truskawkami – spróbuj!

Klasyka zawsze się obroni!

Jaka kawa ziarnista do ekspresu na początek? Dobra, włoska klasyka w rzemieślniczym wydaniu, czyli nasze ulubione Arcaffe. Wybierzcie na początek małe opakowania różnych kaw z tej palarni i wśród nich wyłońcie najsmaczniejszą. Na początku najlepiej zamówić kawy o różnym stosunku arabiki do robusty. Najbardziej “robuściana”, intensywna w smaku i z dużą ilością goryczy kawa to Arcaffe Margo – 50% arabiki i 50% robusty.

Kolejna propozycja dobrej kawy ziarnistej do ekspresu, najmniej “hardkorowa” jeżeli chodzi o zatrzymanie pewnej ilości robusty, to Arcaffe Roma, o której wspomnieliśmy już wyżej. Blend wielu arabik speciality oraz domieszka dobrej jakościowo robusty dają w smaku balans, lekką kwasowość, ale dzięki robuście nadal mamy sporo goryczy i piękną cremę. Jaka kawa najlepsza do ekspresu poszukiwaczom włoskich kaw, które są 100% arabiką? Jeden z naszych faworytów, czyli Arcaffe Mokacrema – orzechy, czekolada i mnóstwo słodyczy, która kojarzy się z miodem spadziowym!

Szukajcie, a znajdziecie najlepszą kawę do ekspresu

Kawy opisane powyżej powinny być dobrym początkiem w poszukiwaniach “tej jedynej”, najlepszej kawy do ekspresu automatycznego. Ważne jest jednak zrozumienie, że “ta jedyna” potrafi zmieniać się wraz z naszymi upodobaniami, humorem i porą roku.

  • Jeśli preferujecie klasyczne, czekoladowo – orzechowe smaki lub pijecie głównie kawy mleczne, sięgnijcie po kawy z Brazylii lub włoskie mieszanki kawy, np Arcaffe.
  • Osobom szukającym owocowych i niecodziennych smaków, polecamy zerknąć na kawy z Kenii, Etiopii i Rwandy.
  • Fani espresso z porządną cremą, niech zwracają uwagę na dodatek Robusty do mieszanki – zazwyczaj ułatwi on uzyskanie tej charakterystycznej, kawowej pianki.
  • Osoby, które nie lubią nudy i ciągle poszukują nowych wrażeń smakowych, zachęcamy do testowania naszych Espresso Miesiąca.

Pamiętajcie więc, że kawa ma tysiące możliwych do wyczucia smaków i aromatów, a najlepsza kawa do ekspresu to taka, która Wam smakuje!


Zobacz również