Darmowa dostawa od 199 zł
Błyskawiczna wysyłka
365 dni na zwrot

Jaka kawa do ekspresu przelewowego? Ranking

Ekspresy przelewowe przeżywają ostatnio swoją drugą młodość. Jeszcze kilka lat temu były kojarzone z przeparzoną, gorzką, przypaloną kawą laną litrami. Dziś dobry ekspres przelewowy zdobi niejedną, współczesną kuchnię oraz dobre kawiarnie. To doskonały sprzęt na prostą, smaczną, powtarzalną, czarną kawę przelewową każdego dnia. Pod warunkiem, że wsypiecie do środka coś dobrego. A jaka jest najlepsza kawa do ekspresu przelewowego? Popatrzmy.

Najlepsza kawa do ekspresu przelewowego - ranking



Brazylia


Jako kawa przelewowa świetnie powinna się sprawdzić niejedna jasno palona kawa z Brazylii lub mieszanki z dobrych, na przykład polskich palarni, gdzie większość składu stanowi kawa właśnie z tego regionu świata. Można się tu wtedy spodziewać przyjemnej, czekoladowej słodyczy, posmaku orzechów czy karmelu, z niewielkim dodatkiem czerwonych, słodkich, suszonych owoców. Takie kawy dobrze skomponują się z odrobiną mleka.

Przykładowe kawy: Audun Coffee Brazylia Fazenda Rainha MiakiHard Beans Brazylia SamambaiaHeresy Antidotum.


Gwatemala


Popatrzcie też na dobre kawy z Gwatemali. To region, z którego kawy cechują się najczęściej sporą słodyczą idącą w czekoladowe nuty, ale pojawią się także akcenty czerwonych owoców.

Przykładowa kawa: Story Coffee Poranny Klasyk


Etiopia


Kawa to niesamowite bogactwo smaków. To widać przede wszystkim w kawach przeznaczonych właśnie do metod przelewowych. Kawy z Etiopii mają niezwykle różnorodne profile smakowe. Od cytrusowo-herbacianych, po przypominające dżemy i konfitury z dodatkiem kakao. Zatem jaka kawa do ekspresu przelewowego dla osób lubiących lekkie czarne kawy i fanów poznawania nowych smaków? Kawa z Etiopii z pewnością Was nie zawiedzie!

Przykładowe kawy: Hi! Coffeedesk Holy CupHAYB Się Przelewa KwiatBracia Ziółkowscy Etiopia Szybki PrzelewJohan & Nyström Strawberry Fields


Kenia


Jaka kawa do przelewu dla miłośników owoców? Intensywnie porzeczkowe i malinowe Kenie zachwycą Was swoimi smakami. Ziarna z Kenii zazwyczaj są sezonowe, dlatego zachęcamy do próbowania nowości z tego regionu, wypalanych przez różne palarnie.

Przykładowa kawa: Hi! Coffeedesk Juicy Monster


Rwanda


Kawy z Rwandy to kolejne owocowe propozycje, które jednak mogą w smaku mieć nieco więcej czekoladowych i karmelowych nut, niż ziarna z Kenii. Fani soczystych i orzeźwiających kaw z Etiopii i Kenii, z pewnością polubią się także z ziarnami z tego kraju.

Polecane kawy: Hi! Coffeedesk Mad JungleHAYB Się Przelewa OwocLaCava Juicy BRU

Hi! Coffeedesk - Holy Cup Filter 250g

Producent: HI! COFFEEDESK

Data palenia: 20.08.2024

Oto subtelność w świecie kawy. Urocza i kusząca. Lubi białe kwiaty, pachnące róże i jaśmin. Delikatna i dyskretna, a jednak odważnie rozpęta burzę smaków. Nie daj się zwieść! Zaraz poznasz supermoce naszej kofeinowej ekscelencji. Profil smakowy: kwiatowo-herbaciany Kraj pochodzenia ziarna: Etiopia Region: Sidama Odmiana: Heirloom Obróbka: washed Wysokość upraw: 1800 - 2000 m n.p.m. Ocena w cuppingu: 86 SCA Kawy Hi! Coffeedesk są doskonałą propozycją dla tych, którzy szukają doskonałego i powtarzalnego smaku. Zawsze dostępne świeże ziarna są łatwe w przygotowaniu i nie wymagają aptecznej precyzji. Idealne do zaparzaczy takich jak: Clever, Hario V60, Chemex czy klasyczny Frenchpress. Selected, matched, freshly roasted. Powiedz Hi! kawie specialty idealnej na co dzień i od święta. Dla siebie, dla znajomych, dla rodziny i dla kawowych sceptyków. Pod esko i filtr, do tańca i tak jak tylko chcesz. Z kawami Hi! Coffeedesk odtworzysz najlepsze nuty z pięciolinii specialty. Wciągają, uwodzą, zaskakują, dodają kopa i poprawiają humor jak najlepsza piosenka. W końcu to Hi-Filtered od Coffeedesk.
HAYB - Się Przelewa Kwiat 250g

Producent: HAYB

Data palenia: 30.10.2024

Kawa ziarnista jakości speciality z Etiopii, wypalona w warszawskiej palarni HAYB. Palona jasno, polecana szczególnie do kawiarni  jako ziarno do gastronomicznych ekspresów przelewowych. Sprawdzi się również do dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W filiżance można odnaleźć kwiatowy aromat oraz nuty owocowo-herbaciane. Pochodzenie: Etiopia Guji Opinia roastera: Jej supermoce (poza przystępnością i niską ceną) to łagodny smak i niska kwasowość, możesz stosować ją we wszystkich metodach przelewowych: wrzuć ją do swojego ekspresu – nieważne czy to Melitta, czy Moccamasster – strzel sobie Chemex, Aeropress, V60, french press czy co tam sobie zażyczysz. Będzie pysznie. Metody parzenia: O palarni: HAYB to warszawska palarnia kawy speciality, która robi swoją robotę porządnie i z uśmiechem - lubią kawę, coś o niej wiedzą, robią ją - wyobrażacie sobie lepszy układ? Chodzi o to, żeby smakowało bez czarów, dlatego ich motto to Effortless Speciality. Wśród kaw HAYB znajdziesz jedynie ziarno jakości speciality, zarówno pod przelewowe metody parzenia, jak i pod espresso, single oraz blendy.
HAYB - Się Przelewa Owoc 250g

Producent: HAYB

Data palenia: 30.10.2024

Kawa ziarnista jakości specialty wypalona w warszawskiej palarni HAYB. W opakowaniu znajdziesz ziarna o punktacji 86+ w 100% pochodzące z Rwandy. Kawa palona jasno, polecana szczególnie do kawiarni jako ziarno do gastronomicznych ekspresów przelewowych. Sprawdzi się również do dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W filiżance można odnaleźć wysoką słodycz, która idzie ręka w rękę z przyjemną kwasowością – jak dojrzały, soczysty, letni owoc. Mieszanka składa się z kaw: - 100% Rwanda Opinia roastera: TO OWOC – NIE ZAKAZANY! To nie przelewki – Się Przelewa Owoc to przelewik, taki owocowy, lekki, zbalansowany, z dużą dawką słodyczy i rześką kwaskowością. To owocowa myta Afryka – Rwanda konkretnie – w wydaniu daily. Jej atrakcyjna cena zachęca do wypicia jeszcze jednej kawki i kolejnej! Seria SIĘ PRZELEWA to w ogóle proste sytuacje. Kawka nie wymaga od Ciebie skrupulatnego liczenia klików, będzie dobra, możesz wsypać ją do ekspresu przelewowego bez wyrzutów sumienia – po prostu Effortless Speciality. Jej supermoce (poza przystępnością i niską ceną) to łagodny smak i niska kwasowość, możesz stosować ją we wszystkich metodach przelewowych: wrzuć ją do swojego ekspresu – nieważne czy to Melitta, czy Moccamasster – strzel sobie Chemex, Aeropress, V60, french press czy co tam sobie zażyczysz. Będzie pysznie! Metody parzenia: O palarni: HAYB to warszawska palarnia kawy speciality, która robi swoją robotę porządnie i z uśmiechem - lubią kawę, coś o niej wiedzą, robią ją - wyobrażacie sobie lepszy układ? Chodzi o to, żeby smakowało bez czarów, dlatego ich motto to Effortless Speciality. Wśród kaw HAYB znajdziesz jedynie ziarno jakości speciality, zarówno pod przelewowe metody parzenia, jak i pod espresso, single oraz blendy.
Heresy - Antidotum Filter 252g

Producent: HERESY

Data palenia: 29.10.2024

Jakieś 75% całej kawy produkowanej na świecie pochodzi z Brazylii, zdecydowana większość to komercyjne wielkie blendy z całego regionu. W świecie kawy speciality też mamy z nimi do czynienia. Dlatego stworzyliśmy Antidotum, kawę która jest odtrutką na zalew santosów, cerradów, i innych kaw, dalekich od transparentności i ukazywania roli producenta w całym procesie. Dla fanów klasyki, którzy nie odpuszczają sobie jakości. Dla tych, co cenią prawdziwy fair trade. Pierwsza klasyczna Brazylka w ofercie Heresy! Kawa ziarnista jakości specialty, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona jasno, przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku. Profil o klasycznym brazylijskim smaku, z nutami orzechowo-czekoladowymi, w najbardziej jakościowym wydaniu. Kraj pochodzenia ziarna: Brazylia Producent: 20 członków kooperatywy San Coffee Farma: San Coffee Odmiana: mundo novo, topazio, catuai Obróbka: natural Położenie upraw: 900 - 1200 m n.p.m. OBRÓBKA 20 producentów, ta sama, skalibrowana między nimi, naturalna technika obróbki. Dzięki ścisłej współpracy i sztywniutkim standardom każdy z lotów jest przeprocesowany i wysuszony  w niemalże identyczny sposób. FARMA San Coffee to ewenement w Brazylii. Większość kooperatyw w tym kraju zrzesza setki lub tysiące producentów, których rola nierzadko ogranicza się jedynie do dostarczenia kawy, rach-ciach i cześć. San Coffee to tylko 20 producentów, którzy są w tym samym czasie właścicielami firmy, z równo rozłożonymi udziałami po 5%. Pracujemy z nimi od samego początku Heresy, prezentując owocowe mikroloty jak Taquaral, Campo Alegre czy Samambaia. Tym razem czas na klasyczny owoc ich pracy! OPINIA ROASTERA W filiżance najbardziej klasycznie, jak się da. Kwasowość praktycznie niewidoczna, w roli szarej eminencji. Czekolada i orzechy w płynie. No wiesz o co chodzi! OPAKOWANIE Kawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
Hard Beans - Brazylia Samambaia Filter - Kawa ziarnista 250g

Producent: HARD BEANS

Data palenia: 22.10.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Brazylii, wypalana przez polską palarnię Hard Beans. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku kawy pojawiają się naturalne nuty zbliżone do herbatników, toffi, mlecznej czekolady i czerwonych jabłek. Kraj pochodzenia ziarna: Brazylia Region: Sul de Minas Metoda obróbki: Pulped natural Odmiana: Yellow Bourbon Położenie upraw: 1200 m n.p.m.
Story Coffee - Poranny Klasyk Morning Brew Filter 250g

Producent: STORY COFFEE ROASTERS

Data palenia: 31.10.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Gwatemali, wypalona w warszawskiej palarni Story Coffee Roasters. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. Kawa charakteryzuje się nutami czekolady, orzechów i czerwonych winogron. Kraj pochodzenia kawy: Gwatemala Region: Acatenango Farma: Finca La Soledad Producent: Rodzina Perez Metoda obróbki: Washed Odmiana: Red Bourbon Położenie upraw: 1400 - 1700 m n.p.m.
LaCava - Juicy BRU Filter 350g

Producent: LACAVA

Data palenia: 04.11.2024

Kawa ziarnista jakości specialty wypalona w palarni LaCava, pochodząca z Rwandy. Palona jasno, idealna jako kawa śniadaniowa - sprawdzi się do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty śliwki, jagody i karmelu.  Kraj pochodzenia kawy: Rwanda Region: Gicumbi / Simbi Metoda obróbki: Natural Odmiana: Red Bourbon Położenie upraw: 1450 - 1500 / 1700 - 2200 m n.p.m. Punkty w cuppingu: 86 pkt. Sezonowy blend pod filtr W przypadku naszych blendów pod metody przelewowe, starannie palimy wyjątkowe ziarna, które pochodzą ze świeżych zbiorów i osiągają pełnię  swojego potencjału. Wraz ze zmianą pór roku i sezonu na dany origin, modyfikujemy nasze kompozycje, zapewniając powtarzalny oraz jednocześnie unikalny charakter. Wierząc w jakość i zrównoważony rozwój staramy się pozyskiwać ziarna o wyrazistym smaku od certyfikowanych i uznanych farmerów. Kawa to owoc Doświadcz eksplozji smaku przy filiżance naszej urzekającej Juicy Bru! Ta tętniąca życiem mieszanka kawy zawiera odmiany afrykańskiej arabiki, znanej ze swojego ożywczego, wyraziście owocowego charakteru. Każdy łyk jest źródłem intensywnego oraz wyjątkowego smaku, który zachwyca miłośników kawy poszukujących soczystych nut jagód i owoców leśnych. Bez względu na to, czy cieszysz się nią o poranku, czy też wybierasz chłodny przelew na gorące popołudnie, Juicy Bru obiecuje zachwycające doznania dla tych, którzy pragną czegoś niezwykłego. Odmień swoją codzienną rutynę dzięki niezapomnianej, owocowej rozkoszy, jaką jest Juicy Bru.
Audun Coffee - Brazylia Fazenda Rainha Miaki Filter 250g

Producent: AUDUN

Data palenia: 08.10.2024

Audun Coffee Brazylia Fazenda Rainha Miaki Filter jest to kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Brazylii, wypalona przez Mistrza Świata Roasterów 2015, Auduna Sorbottena. Palarnia Audun Coffee znajduje się w Bydgoszczy i produkuje kawy, które spotkać można w najlepszych kawiarniach w Polsce. Kawa Fazenda Rainha Miaki wypalana jest w jasnym stopniu i poddawana jest obróbce pulped natural. Metoda daje kawy o wysokiej słodyczy i niskiej kwasowości. Audun Fazenda Miaki sprawdzi się zatem idealnie w przelewowych metodach parzenia kawy, czyli w ekspresach przelewowych, pod dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa. Jednak skłonni do eksperymentów kawosze mogą śmiało wypróbować ją w kawiarkach i ekspresach ciśnieniowych. Dzięki stopniowi palenia i metodzie obróbki, kawa Audun Brazylia Fazenda Rainha Miaki charakteryzuje się intensywną czekoladową słodyczą oraz niską kwasowością. Jest zatem idealna dla fanów klasycznych i czekoladowych kaw. Dzięki swojemu uniwersalnemu smakowi może być również dobrym pomysłem na prezent. Rodzina Miaki zajmuje się uprawą kawy już od ponad 40 lat. Pokolenie, które obecnie zajmuje się uprawami, czerpało wiedzę od swoich rodziców oraz posiłkowało się studiami w kierunku upraw. Plantacje są prowadzone z dbałością o środowisko naturalne, dzięki czemu część farm zdobyła certyfikację UTZ oraz Rainforest Alliance. Kraj: Brazylia Region: Minas Gerais Wysokość: 1050 - 1250 m n.p.m. Odmiana: Yellow Bourbon Metoda obróbki: Pulped natural
Johan & Nyström - Strawberry Fields Filter 250g

Producent: JOHAN & NYSTRÖM

Data palenia: 25.09.2024

Tęsknisz za Etiopią Guji? Sprawdź Strawberry Fields od Johan & Nyström. Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Etiopii, wypalana przez szwedzką palarnie Johan & Nyström. Palona jasno, sprawdzi się przede wszystkim w przelewowych metodach parzenia. Jest doskonale zbalansowana, o naturalnych nutach czerwonych jagód, soczystego, słodkiego arbuza i dojrzewających w słońcu śliwek.   Kraj pochodzenia ziarna: Etiopia Region: Guji Producent: Abder Keder  
Hi! Coffeedesk - Good Chief Filter Kawa Ziarnista 250g

Producent: HI! COFFEEDESK

Data palenia: 20.08.2024

W tej paczce czeka szef wszystkich szefów: czekoladowo–orzechowe dobro, które sprawdzi się w każdej metodzie parzenia. Nigdy Cię nie zawiedzie! Nigdy nie opuści! Możemy śmiało i bezceremonialnie powiedzieć, że to najlepszy start w sztuce parzenia kawy. Profil smakowy: czekoladowo-orzechowy. Kraj pochodzenia ziarna: Kolumbia Region: Antioquia Odmiana: Bourbon, Typica, Caturra, Castillo, Colombia, Catuai Obróbka: washed Wysokość upraw: 1300 - 2200 m n.p.m. Ocena w cuppingu: 84 SCA Kawy Hi! Coffeedesk są doskonałą propozycją dla tych, którzy szukają doskonałego i powtarzalnego smaku. Zawsze dostępne świeże ziarna są łatwe w przygotowaniu i nie wymagają aptecznej precyzji. Idealne do zaparzaczy takich jak: Clever, Hario V60, Chemex czy klasyczny Frenchpress. Selected, matched, freshly roasted. Powiedz Hi! kawie specialty idealnej na co dzień i od święta. Dla siebie, dla znajomych, dla rodziny i dla kawowych sceptyków. Pod esko i filtr, do tańca i tak jak tylko chcesz. Z kawami Hi! Coffeedesk odtworzysz najlepsze nuty z pięciolinii specialty. Wciągają, uwodzą, zaskakują, dodają kopa i poprawiają humor jak najlepsza piosenka. W końcu to Hi-Filtered od Coffeedesk.

Klasycznie

Parzenie kawy w ekspresie przelewowym sprawdzi się zarówno u współczesnej rodzinki hipsterów z dwoma eko-psami i kotem-weganinem jak i w małomiasteczkowym, radomskim bloku z wielkiej płyty u Mirka i Zosi. Pomiędzy tymi biegunami także! Słowem, wszędzie tam, gdzie chce się dobrej, czarnej kawy. A dobra, czarna kawa to pojęcie dość względne. Mówiąc oczywiście o kwestii gustu, a nie jakości.

Lubicie zwykłą białą kawę, bez fikuśnych wzorków z pianki? Jaką więc kawę do ekspresu przelewowego wybrać? Nic prostszego. Do ekspresu przelewowego nie polecamy kaw ciemno palonych, w stylu włoskim. Te wyjdą płaskie, gorzkie, bez głębi i słodyczy, nawet po dodaniu mleka. Nie będzie się to różniło od tych kaw z dawnych lat.

Fanom klasyki polecamy głównie kawy z Brazylii i Gwatemali. W profilach smakowych szukajcie czekolady, kakao i orzechów. Te kawy fajnie się sprawdzą jako alternatywa dla zalewajek z mlekiem. Będzie dużo łagodniej, czyściej w smaku i przyjemniej, ale jednocześnie smaki nie pogryzą się, gdy odrobinę zabielimy ulubiony napój. Jeśli ktoś woli coś na kształt americano czy czarnej zalewajki, brazylijskie czy gwatemalskie ziarna też będą dobrą opcją. Jaśniej palone mieszanki do espresso też się sprawdzą.

Alternatywnie

Warto pamiętać, że jeśli lubicie kawowe doznania, ale nie chce się Wam stać każdego ranka z konewką, chemexemdripperem, stoperem i wagą, to ekspres przelewowy będzie doskonałym wyborem. Jaką kawę do niego wybrać? Sprawdzają się w nim bardzo dobrze właśnie takie lekko palone kawy single origin jakości specialty. Odkryjecie tu całą paletę smaków, a jednocześnie taką kawę przygotujecie w bardzo prosty sposób.

Połączenie jasnych singli specialty i parzenie kawy w ekspresie przelewowym w domu to bardzo dobre rozwiązanie, zwłaszcza jeśli przygotowujecie więcej niż jedną porcję. Trudno tu polecać kawę z jakiegoś konkretnego regionu, bo wybór zależy tylko od Waszych preferencji. Brazylie palone pod przelewy mogą mieć posmak ciężkich, dojrzałych, słodkich owoców z nutą czekolady. Kolumbia to przekrój od czekolady i orzechów po cudne maliny i pestkowce. Etiopie, Kenie i Rwandy to często raj dla miłośników owoców w kawie. Świetną opcją jest także Przelew Miesiąca, który zawsze bardzo dobrze sprawdzi się w ekspresie przelewowym, jak sama nazwa wskazuje. To dobra propozycja dla kawowych odkrywców!

Jak zaparzyć kawę w ekspresie przelewowym?

Jeśli masz już ekspres przelewowy oraz wybraną kawę, nie pozostaje nic innego, jak zabrać się za przygotowanie napoju! Ile kawy na ile wody użyć oraz jak zrobić to poprawnie? To bardzo proste, ponieważ kawa w ekspresie przelewowym praktycznie robi się sama.

Dozowanie – ile kawy do ekspresu przelewowego?

Standardowo przy parzeniu kaw przelewowych stosuje się proporcję 6 g kawy na 100 ml wody. Jeśli chcesz zaparzyć kawę z 1 l wody, odmierz 60 g ziaren.


Mielenie kawy


Przy mieleniu kawy do ekspresu przelewowego należy celować w średni stopień, lub odrobinę bardziej w stronę grubszego mielenia. Świetnie sprawdzi się tu domowy młynek automatyczny od Fellow. Jeśli chcesz poczytać więcej o wyborze młynka, koniecznie zajrzyj tutaj. A jaka jest najlepsza kawa mielona do ekspresu przelewowego? Od siebie polecamy spróbować Hi! Coffeedesk Good ChiefHAYB Się Zalewa Dwa oraz Johan & Nyström Fika. Szerszy ranking kaw mielonych znajdziecie tutaj.


Filtr


Do przygotowania kawy potrzebujemy filtrów. Jeśli korzystacie z ekspresu Moccamaster, najlepiej zaopatrzyć się w pasujące filtry tej samej marki. Filtr składamy wzdłuż zgrzewów i umieszczamy w odpowiednim miejscu a następnie przepłukujemy pod bieżącą wodą.

Do tak przygotowanego filtra wsypujemy zmieloną kawę, wlewamy odpowiednią ilość wody do zbiorniczka, włączamy ekspres przełącznikiem i… magia dzieje się sama! Po kilku minutach możemy cieszyć się pysznym napojem.

Podsumowanie

Wybór kawy do ekspresu przelewowego może początkowo wydawać się bardzo trudny, ale nic bardziej mylnego. Pamiętajcie o kilku podstawowych rzeczach:

  • wybierajcie kawy palone w stopniu jasnym i średnim, które są dedykowane do metod przelewowych,
  • jeżeli lubicie kawy, które smakiem przypominają czekoladę, orzechy i kakao lub chcecie dodawać do swojego naparu mleka, sięgnijcie po kawy z Brazylii lub Gwatemali,
  • jeśli jesteście miłośnikami owocowych kaw, polecamy spróbować ziaren z Etiopii, Kenii lub Rwandy.

Zachęcamy do eksperymentowania i poszukiwania Waszej ulubionej kawy do ekspresu przelewowego.



Zobacz również