Darmowa dostawa od 199 zł
Błyskawiczna wysyłka
365 dni na zwrot

Ranking kawiarek na indukcję — którą wybrać?

Kawiarka to idealne rozwiązanie do domowego parzenia kawy dla miłośników espresso — nie wymaga dużej inwestycji, a pozwala uzyskać smaczny napar z ciemniej palonych ziaren w domowych warunkach. Od powstania pierwszej kawiarki minęło już ponad 100 lat, czy zatem możliwe jest używanie jej na kuchence indukcyjnej? Jaką kawiarkę na indukcję wybrać oraz jak jej używać? Przedstawiamy ranking proponowanych przez nas modeli.

Najlepsze kawiarki na indukcję — ranking


Marka Bialetti posiada w swojej ofercie kilka świetnych modeli — oto nasz ranking kawiarek na indukcję.

Bialetti New Moka Induction

Bialetti New Moka Induction to dobra kawiarka na indukcję dla miłośników klasyki. Ta kafetiera nawiązuje do pierwszego, kultowego modelu Bialetti. Projekt został odświeżony i zaktualizowany tak, by odpowiadać na współczesne potrzeby — to najlepszy wybór dla poszukujących sprawdzonej kawiarki na indukcję.


Kolory: czarny, czerwony.

Indukcja: tak.

Tworzywo: stal i aluminium.

Bialetti Brikka Induction

Bialetti Brikka Induction wizualnie przypomina model New Moka, wyróżnia ją jednak system, dzięki któremu osiągniesz rewelacyjną konsystencję kawy. Specjalny zaworek wytwarza cremę na powierzchni kawy, którą ciężko osiągnąć w pozostałych modelach kawiarki. Kawiarka wykonana z aluminium.


Dostępne pojemności: 4tz.

Kolory: szary.

Indukcja: tak.

Tworzywo: aluminium.

Bialetti New Venus

Bialetti New Venus to nowoczesna, odświeżona wersja klasycznego modelu — ze zmienionym kształtem górnego zbiornika, przykrywki oraz uchwytu. Najlepsza kawiarka na indukcję wykonana jest z polerowanej stali nierdzewnej, czemu zawdzięcza elegancki połysk.


Dostępne pojemności: 2tz, 4tz, 6tz, 10tz.

Kolory: metaliczny, metaliczny niebieski, miedziany.

Indukcja: tak

Tworzywo: polerowana stal nierdzewna.

Bialetti Adapter do płyt indukcyjnych

Bonusowo, w rankingu kawiarek na indukcję znalazł się adapter do płyt indukcyjnych Bialetti, który pozwala korzystać z każdej kawiarki na kuchence indukcyjnej. Wystarczy ustawić dowolny model kawiarki na adapterze i rozpocząć parzenie kawy!


Kolory: ciemna rączka, jasna rączka.

Średnica: 13 cm.

Jaka kawiarka jest najlepsza na indukcję?


Kawiarkę wymyślił i opatentował włoski przedsiębiorca Alfonso Bialetti w 1919 roku i właśnie jego nazwiskiem oryginalne kawiarki sygnowane są do dziś. Jest wiele aspektów decydujących o przewadze oryginalnej kawiarki Bialetti nad zamiennikami: niepowtarzalna forma, najwyższa jakość tworzywa oraz to, że każda kawiarka posiada zawór bezpieczeństwa. Do listy zalet kawiarek Bialetti należy dodać również dostępność w ofercie specjalnej kawiarki na indukcję, w kilku modelach i kolorach. To właśnie dedykowana kawiarka Bialetti jest najlepsza na indukcję, ze względu na bezpieczeństwo użytkowania, jakość i trwałość.  Jaka kawiarka na indukcję? Czym różni się od zwykłej kafetiery? Kawiarka na indukcję różni się od tradycyjnej tym, że przede wszystkim ma ferromagnetyczne dno, które umożliwia jej działanie na tym rodzaju płyty. Często kawiarki dedykowane indukcjom wykonane są ze stali lub mają stalowy dolny pojemnik. Szukając odpowiedniej kawiarki koniecznie sprawdźmy czy może być używana na źródle ciepła, które posiadamy. Szukając odpowiedzi jaka kawiarka najlepsza będzie dla nas, zastanówmy się ile kawy będziemy chcieli w niej zazwyczaj przygotowywać. Jeśli jednorazowo wystarczy nam jedna mała filiżanka espresso — wybierzmy rozmiar 2 tz, ale jeśli potrzebujemy przygotowywać kilka filiżanek kawy sięgnijmy po większe pojemności — 6 tz lub 8 tz. Pamiętajmy, że rozmiar kawiarki jest kluczowy — zawsze będziemy musieli w niej przygotować dokładnie tyle naparu, na ile jest przeznaczona


Zobacz też: Kawiarka stalowa czy aluminiowa – która jest lepsza?

Jaka kawiarka na indukcję – jak jej używać?


Sposób używania kawiarki na indukcję nie różni się od użytkowania klasycznej kawiarki. To, na co warto zwrócić uwagę, by uzyskać najsmaczniejszy napar, to temperatura, którą ustawiamy na płycie – należy pamiętać, by już na początku ustawić relatywnie niską temperaturę (w przypadku indukcji nawet poniżej połowy mocy), a kiedy zobaczymy przepływ kawy, moc należy zmniejszyć do najniższej. To pozwoli całości wody swobodnie przepłynąć przez odpowiednio zmieloną kawę, bez wytwarzania gwałtownego ciśnienia i zbyt wysokiej temperatury, skutkującej gorzkim smakiem. Jaka będzie więc najlepsza kawiarka na indukcję?


Zobacz też: Mała wielka rzecz. Co warto wiedzieć o parzeniu kawy w kawiarce?

Zobacz również