Darmowa dostawa od 199 zł
Błyskawiczna wysyłka
365 dni na zwrot

Filtry do kawy – jak ich używać i jaki rozmiar wybrać?

Do stworzenia kawy przelewowej potrzebujemy: kawy (a jakże!), młynkawagi, zaparzacza, wody, czajnika, serwera i związku X… filtrów znaczy się, papierowych filtrów do kawy – i to w odpowiednim rozmiarze. Bez tego niepozornego kawałka papieru każdy poranny przelew zamieniłby się w kawową „plujkę”, zwaną profesjonalnie: „parzeniem kawy metodą cuppingową”. Zapraszamy na prześwietlanie tego kawałka celulozy z kilku stron… „promieniami X”! Po lekturze stanie się jasne jakie rodzaje i rozmiary filtrów do kawy wybrać oraz jak używać filtrów do kawy.

Pewnie zastanawiasz się jak się odnaleźć w gąszczu filtrów? Jakie są rodzaje filtrów do kawy? Spokojnie, to wbrew pozorom nic trudnego. Istnieją cztery podstawowe rodzaje filtrów (pod względem budowy) do alternatyw kawowych.


Filtry stożkowe

Filtrów stożkowych używamy w dripperach, szczególnie marek Hario, Origami i Kinto, a także w Chemexie. Filtry występują w kilku rozmiarach, dostosowanych do wielkości zaparzacza, a także w wersjach białych i brązowych. Jaki jednak rozmiar filtra do kawy wybrać? Odpowiedź na to pytanie znajdziecie poniżej.


Filtry z płaskim dnem

Filtry z płaskim dnem, przypominające foremkę do muffinek, to filtry do drippera April, bądź do Fellow XF. Te filtry, przez swoje płaskie dno, zapewniają więcej odczuć słodyczy w kawie. Wadą tego rodzaju filtrów jest ich utrudniony transport – wymagają przechowywania w pudełku. W innym przypadku „spłaszczony” filtr ciężko przywrócić do pierwotnego kształtu.


Filtry z dnem w kształcie linii

Filtry podwójnie zaginane, z płaskim dnem wykorzystywane są w automatach przelewowych Moccamaster, w zaparzaczach i ekspresach Melitta oraz urządzeniach Clever. Bywają one dość często parowane z innymi urządzeniami mniej rozpoznawalnych firm – najczęściej w elektrycznych ekspresach przelewowych starszego typu. Zajmują mało miejsca i są proste w użyciu.

Filtry okrągłe

Te najmniejsze, cienkie papierowe dyski to filtry pasujące do kawowych strzykawek – AeroPress’u, Deltera oraz urządzenia Slowpresso. Jest też wersja papierowych dysków z dziurką – te pasują do urządzenia zwanego syfonem oraz Clear Water Dripper – stacji od Hario do macerowania kawy na zimno. Ten rodzaj filtrów jest najłatwiejszy w transporcie – zajmują najmniej miejsca i nie są im straszne lekkie zagięcia.

Nowość
AeroPress - Filtr XL ze stali nierdzewnej

Producent: AeroPress

Wielorazowy filtr AeroPress XL ze stali nierdzewnej. Doskonale zatrzymuje kawowe drobinki, przepuszczając przy tym więcej olejków niż papierowy filtr, co daje napar o gęstszej teksturze. Sprawdzi się w domu i w podróży, eliminując problem kończących się papierowych filtrów. Najważniejsze cechy: Odpowiedni do AeroPressa w wersji XL. Wykonany ze stali nierdzewnej typu 316 - bardziej trwałej niż stal typu 304 stosowana w podobnych filtrach. Otwory w filtrze mają średnicę 178 mikronów. Filtr służy do wielokrotnego użytku, dzięki czemu jest przyjazny dla środowiska. Łatwy w czyszczeniu - wystarczy wypłukać lub umyć w zmywarce. Zaprojektowany i wyprodukowany w USA.
Promocja
AeroPress - Filtr ze stali nierdzewnej

Producent: AeroPress

Wielorazowy filtr AeroPress ze stali nierdzewnej. Doskonale zatrzymuje kawowe drobinki, przepuszczając przy tym więcej olejków niż papierowy filtr, co daje napar o gęstszej teksturze. Sprawdzi się w domu i w podróży, eliminując problem kończących się papierowych filtrów. Najważniejsze cechy: Odpowiedni do AeroPressa w wersjach Original, Clear oraz Go. Wykonany ze stali nierdzewnej typu 316 - bardziej trwałej niż stal typu 304 stosowana w podobnych filtrach. Otwory w filtrze mają średnicę 178 mikronów. Filtr służy do wielokrotnego użytku, dzięki czemu jest przyjazny dla środowiska. Łatwy w czyszczeniu - wystarczy wypłukać lub umyć w zmywarce. Zaprojektowany i wyprodukowany w USA.
Najniższa cena: 57,90 zł
79,90 zł
AeroPress - Filtry papierowe Natural Standard 200 sztuk

Producent: AeroPress

200 sztuk naturalnych, brązowych papierowych filtrów do zaparzacza AeroPress. Filtry zapewniają czysty napar pozbawiony drobinek kawy. Biodegradowalne i kompostowalne, odpowiednie do zaparzaczy AeroPress w wersjach Original, Clear, oraz Go. Jeszcze więcej wyśmienitej kawy gdziekolwiek jesteś! Wyprodukowane w USA.
AeroPress - Filtry papierowe Natural XL 200 sztuk

Producent: AeroPress

200 sztuk naturalnych, brązowych papierowych filtrów do zaparzacza AeroPress XL. Filtry zapewniają czysty napar pozbawiony drobinek kawy. Biodegradowalne i kompostowalne, odpowiednie wyłącznie do zaparzacza AeroPress w wersji XL.   Jeszcze więcej wyśmienitej kawy gdziekolwiek jesteś! Wyprodukowane w USA.
Promocja
AeroPress - Filtry papierowe Standard 350 sztuk

Producent: AeroPress

350 sztuk białych papierowych filtrów do zaparzacza AeroPress. Filtry zapewniają czysty napar pozbawiony drobinek kawy. Biodegradowalne i kompostowalne, odpowiednie do zaparzaczy AeroPress w wersjach Original, Clear, oraz Go. Jeszcze więcej wyśmienitej kawy gdziekolwiek jesteś! Wyprodukowane w USA.
Najniższa cena: 22,90 zł
39,90 zł
Promocja
AeroPress - Filtry papierowe XL 200 sztuk

Producent: AeroPress

200 sztuk białych papierowych filtrów do zaparzacza AeroPress XL. Filtry zapewniają czysty napar pozbawiony drobinek kawy. Biodegradowalne i kompostowalne, odpowiednie wyłącznie do zaparzacza AeroPress w wersji XL.   Jeszcze więcej wyśmienitej kawy gdziekolwiek jesteś! Wyprodukowane w USA.
Najniższa cena: 49,99 zł
49,99 zł
April - Filtry papierowe Large 50 sztuk

Producent: April

Opakowanie 50 sztuk papierowych filtrów April w rozmiarze Large. Filtry są karbowane, z płaskim dnem. Filtry w tym rozmiarze są polecane szczególnie do dripperów April wykonanych z tworzywa sztucznego. Wykonane z pulpy drzewnej, dają czysty napar i nie wpływają na smak kawy. Szerokość podstawy: 5,7 cm Wysokość: 6 cm
April - Filtry papierowe Small 50 sztuk

Producent: April

Opakowanie 50 sztuk papierowych filtrów April w rozmiarze Small. Filtry są karbowane, z płaskim dnem. Filtry w tym rozmiarze są polecane szczególnie do dripperów April wykonanych z ceramiki i szkła. Wykonane z pulpy drzewnej, dają czysty napar i nie wpływają na smak kawy. Szerokość podstawy: 4,5 cm Wysokość: 5,5 cm
Darmowa dostawa
Bunn Gourmet C Funnel Filters - Filtry do ekspresu 1000 sztuk

Producent: Bunn

Filtry do ekspresów przelewowych Bunn Gournet, przeznaczone do wylewki typu C - 1000 sztuk. Zapas filtrów ze specjalnego białego papieru wysokiej jakości pozwoli cieszyć się pyszną kawą na długo. Średnica podstawy filtra: 12,07 cm.
Promocja
Bunn Gourmet C Funnel Filters - Filtry do ekspresu 1000 sztuk (outlet)

Producent: Bunn

Filtry do ekspresów przelewowych Bunn Gournet, przeznaczone do wylewki typu C - 1000 sztuk. Zapas filtrów ze specjalnego białego papieru wysokiej jakości pozwoli cieszyć się pyszną kawą na długo. Średnica podstawy filtra: 12,07 cm.
419,00 zł

Filtry do kawy rozmiary

Papierowe filtry do kawy rozmiary mogą mieć różne i - zwłaszcza na początku - może być ciężko połapać się jakie najlepiej wybrać. Skoro przedstawiliśmy już rodzaje filtrów, rozprawmy się jeszcze z pytaniem: filtry do kawy jaki rozmiar? Odpowiedź brzmi: to zależy. Od używanego zaparzacza oczywiście! Posłużmy się tutaj przykładem dripperów Hario. Klasyczny dripper V60 może mieć trzy rozmiary 01, 02 oraz 03 i takie też rozmiary filtrów znajdziemy. Mając dripper Hario V60-02 wybieramy filtr do kawy rozmiar 2. Mniejszy byłby za mały, a większy wystawałby dużo ponad zaparzacz. Brzmi logicznie, prawda? Czy dałoby się przyrządzić z nimi kawę? Pewnie tak, jednak z pewnością byłoby to mniej wygodne.

Innym dobrym przykładem są rozmiary filtrów do kawy Melitta. Tutaj również warto zwrócić uwagę, jakie filtry do danego urządzenia rekomenduje producent i najlepiej się tych wytycznych trzymać. Unikniemy wtedy konieczności kupienia kolejnych lub zabawy w przycinanie czy składanie, które oprócz uciążliwości, mogą na domiar złego nawet nie zadziałać. Zatem, w przypadku dripperów Melitta powinniśmy wybrać filtr do kawy rozmiar 2 czy 4? Jeżeli mamy rozmiar zaparzacza 1x2 wybieramy również filtr z tym oznaczeniem. Natomiast do drippera z oznaczeniem 102 dobieramy filtry 102.

Filtry do kawy rodzaje – biały i… brązowy?

Jakie są rodzaje filtrów do kawy? Spoglądając na ofertę filtrów, łatwo dostrzeżemy dwa dostępne kolory: biały i brązowy. Czym się różnią? He, he, kolorem! Stoi jednak za tym coś więcej… Filtry białe to tzw. „filtry bielone”, w procesie produkcji pozbawia się je ligniny, która powoduje żółknięcie papieru. Białe filtry są więc poddawane dodatkowo procesowi wybielania. Otrzymujemy dzięki temu filtr o mniejszym wpływie na smak kawy kosztem wydłużenia procesu produkcyjnego. Podsumowując – wybierając filtry brązowe musimy je jeszcze dokładniej przepłukiwać wrzątkiem z posmaku papieru niż w filtrach białych. Zmniejszamy jednak, najczęściej, wpływ produkcji filtrów na środowisko, ponieważ ich wytworzenie trwa krócej i wymaga mniejszej ilości procesów. Który kolor wybierzesz? Wszystko zależy od twoich preferencji.


Warstwy! Filtr ma warstwy!

Warstwy, a właściwie grubość filtra ma kolosalny wpływ na to, co otrzymamy w ulubionym kubku bądź filiżance. Im grubszy materiał, z którego zrobiony jest filtr, tym więcej olejków zawartych w kawie zostanie oddzielonych od finalnego napoju. Mówiąc prościej – im filtr grubszy, tym bardziej klarowna i mniej „szorstka” w smaku kawa. Dlatego kawy z Chemex’a smakują bardzo delikatnie i mają herbacianą strukturę – zawdzięczają to grubym filtrom, dedykowanym do tego urządzenia. Filtry do dripperów Hario stworzono z cieńszego papieru, dzięki czemu kawa zawiera więcej olejków pozyskanych z ziaren kawy przy parzeniu. Filtry do AeroPress’a plasują się gdzieś pomiędzy. Niektórzy parząc w „kawowej strzykawce” używają dwóch papierowych filtrów – pozwala to na uzyskanie bardziej klarownego naparu o jednocześnie mniejszym body.


Naturalnie, im filtr grubszy tym dłuższy czas przelewania kawy (w metodach grawitacyjnych – przy użyciu dripperów) bądź większej siły należy użyć przy przeciskaniu czarnego napoju (w przypadku parzenia w AeroPress’ie). Dlatego parzenie w Chemex’ie wymaga nieco grubszego mielenia i trwa zazwyczaj dłużej niż zaparzanie kawy np. w dripperze Hario V60. Należy pamiętać o dobraniu odpowiedniego stopnia zmielenia kawy do posiadanego filtra, mając m. in. na uwadze jego grubość.

Grubość, przez to rodzaj, wybranego filtra ma również wpływ na to jak długo będziemy czuli kawę po jej wypiciu, tzw. „aftertaste”. Im filtr grubszy i bardziej oddziela olejki w napoju, tym finalnie mniejsze body i krótszy aftertaste. Więcej przeczytacie o tym w porównaniu filtrów od Hario z filtrami z Chemex’a na naszym blogu.

Test smaku

Żeby sprawdzić w praktyce jak poszczególne filtry działają, zaaranżowaliśmy krótki test smaku. Z każdego filtra wycięliśmy kółko pasujące wymiarami do AeroPress’a. Każdy suchy filtr został potraktowany 100 ml wrzątku, który po przestudzeniu trafił wprost do kubków smakowych.

Najmniej wyczuwalny posmak papieru uzyskaliśmy z filtra do Chemex’a oraz z urządzenia Delter. Najmocniej wyczuwalny wpływ filtra na smak wody miały brązowe wersje, zwłaszcza brązowy filtr od Gabi. Gdzieś pomiędzy, w tym teście smaku, uplasowały się filtry od Hario V60, niezależnie od koloru.

Przy drugim zalaniu wrzątkiem, wcześniej przelanych filtrów, nie był już wyczuwalny wpływ papieru na smak wody. Potwierdza to tylko konieczność każdorazowego przelewania filtra wrzątkiem przed właściwym parzeniem kawy.

Papierowe filtry do kawy jak używać

Z powyższego fragmentu testu wiecie już, że polecamy przelewać filtry wodą przed przystąpieniem do parzenia, a zatem przedstawmy, krok po kroku, jak używać filtrów do kawy.

  • Zaczynamy od wyjęcia filtra i tutaj możemy spotkać pierwsze różnice. Klasycznym filtrom stożkowym lub z płaskim dnem zazwyczaj wystarczy tylko nadać odpowiedni kształt tak, żeby jak najbardziej przylegały do naszego zaparzacza. Natomiast istnieją filtry, które musimy sami złożyć, przykładowo do Chemexa. Wtedy najlepiej posłużyć się instrukcją składania, która powinna być na opakowaniu.
  • Następnie umieszczamy nasz filtr w zaparzaczu i dokładnie moczymy go wodą. Możemy użyć gorącej wody, wtedy dodatkowo rozgrzejemy też zaparzacz i serwer, lub wody z kranu. Pamiętajcie o opróżnieniu naczynia z wody po przelaniu filtra!
  • W kolejnych krokach wsypujemy zmieloną kawę i zaparzamy zgodnie z metodą, której używamy. Używanie filtra opanowane!

Podsumowanie

Teraz już świat filtrów do kawy nie ma dla Ciebie tajemnic – znasz ich rozmiary, rodzaje oraz wiesz, jak ich używać. Od teraz wybór odpowiedniego filtra nie będzie stanowił dla Ciebie problemu. Jeśli jednak wahasz się między kilkoma opcjami może to idealna okazja i czas na… własne testy? Niezależnie od tego jaki filtr wybierzesz, pamiętaj o najważniejszej zasadzie: zawsze przelewaj filtr wrzątkiem zanim wsypiesz do niego kawę. Dzięki temu nie poczujesz smaku papieru w twojej kawie, a tylko to, co oferują starannie przygotowane ziarna kawy. Powodzenia i udanych przelewów!



Zobacz również