Darmowa dostawa od 199 zł
Błyskawiczna wysyłka
365 dni na zwrot

Filtry do kawy – jak ich używać i jaki rozmiar wybrać?

Do stworzenia kawy przelewowej potrzebujemy: kawy (a jakże!), młynkawagi, zaparzacza, wody, czajnika, serwera i związku X… filtrów znaczy się, papierowych filtrów do kawy – i to w odpowiednim rozmiarze. Bez tego niepozornego kawałka papieru każdy poranny przelew zamieniłby się w kawową „plujkę”, zwaną profesjonalnie: „parzeniem kawy metodą cuppingową”. Zapraszamy na prześwietlanie tego kawałka celulozy z kilku stron… „promieniami X”! Po lekturze stanie się jasne jakie rodzaje i rozmiary filtrów do kawy wybrać oraz jak używać filtrów do kawy.

Pewnie zastanawiasz się jak się odnaleźć w gąszczu filtrów? Jakie są rodzaje filtrów do kawy? Spokojnie, to wbrew pozorom nic trudnego. Istnieją cztery podstawowe rodzaje filtrów (pod względem budowy) do alternatyw kawowych.


Filtry stożkowe

Filtrów stożkowych używamy w dripperach, szczególnie marek Hario, Origami i Kinto, a także w Chemexie. Filtry występują w kilku rozmiarach, dostosowanych do wielkości zaparzacza, a także w wersjach białych i brązowych. Jaki jednak rozmiar filtra do kawy wybrać? Odpowiedź na to pytanie znajdziecie poniżej.


Filtry z płaskim dnem

Filtry z płaskim dnem, przypominające foremkę do muffinek, to filtry do drippera April, bądź do Fellow XF. Te filtry, przez swoje płaskie dno, zapewniają więcej odczuć słodyczy w kawie. Wadą tego rodzaju filtrów jest ich utrudniony transport – wymagają przechowywania w pudełku. W innym przypadku „spłaszczony” filtr ciężko przywrócić do pierwotnego kształtu.


Filtry z dnem w kształcie linii

Filtry podwójnie zaginane, z płaskim dnem wykorzystywane są w automatach przelewowych Moccamaster, w zaparzaczach i ekspresach Melitta oraz urządzeniach Clever. Bywają one dość często parowane z innymi urządzeniami mniej rozpoznawalnych firm – najczęściej w elektrycznych ekspresach przelewowych starszego typu. Zajmują mało miejsca i są proste w użyciu.

Filtry okrągłe

Te najmniejsze, cienkie papierowe dyski to filtry pasujące do kawowych strzykawek – AeroPress’u, Deltera oraz urządzenia Slowpresso. Jest też wersja papierowych dysków z dziurką – te pasują do urządzenia zwanego syfonem oraz Clear Water Dripper – stacji od Hario do macerowania kawy na zimno. Ten rodzaj filtrów jest najłatwiejszy w transporcie – zajmują najmniej miejsca i nie są im straszne lekkie zagięcia.

Fellow - Filtry papierowe stożkowe do ekspresu Aiden 40 sztuk

Producent: FELLOW

Opakowanie 40 papierowych filtrów stożkowych do ekspresu Fellow Aiden. Zapewniają odpowiednią ekstrakcję i przepływ wody.
Melitta - Papierowe filtry do kawy 102 - Classic - 80 sztuk

Producent: MELITTA

Opakowanie 80 sztuk filtrów Melitta Classic 102. - Aromazones - trzy strefy aromatu, ze specjalnie rozmieszczonymi porami powodują idealne rozwijanie smaku i aromatu: ROZWIJANIE: dolna strefa, srefa wstępnego parzenia. DOSKONALENIE: środkowa strefa, zapewnia równomierne i stałe parzenie. RÓWNOWAŻENIE: górna strefa, równoważy aromat kawy. - AromaPor - porowata struktura pozwala na przedostanie się do naparu olejków kawowych, które odpowiadają za smak. - W pełni biodegradowalne.
Promocja
Bunn Regular Paper Filters - Filtry do ekspresu 1000 sztuk

Producent: BUNN

Filtry do ekspresów przelewowych Bunn Regular - 1000 sztuk.Zapas filtrów ze specjalnego białego papieru wysokiej jakości pozwoli cieszyć się pyszną kawą na długo.Średnica podstawy filtra: 10,8 cm.Sprowadzany na zamówienie - skontaktuj się z nami w celu ustalenia terminu dostawy.
Najniższa cena: 180,00 zł
180,00 zł
Nowość
Cafec - Zestaw filtrów Cup4 160 sztuk

Producent: CAFEC

Zestaw zawiera 4 rodzaje filtrów Cafec (4 x 40 sztuk) przeznaczonych do stożkowych dripperów do kawy. Filtry w tym zestawie są rozmiarze Cup4 - są odpowiednie do dripperów Hario 02. Zestaw zawiera filtry Abaca+, Light Roast, Medium Roast oraz Dark Roast. Wyprodukowane z japońskiego papieru pod okiem kawowych pasjonatów i specjalistów. Ten zestaw to doskonały sposób na to, aby sprawdzić, które filtry odpowiadają Tobie najbardziej.Filtry w zestawie:- Cafec - Filtry Abaca+ Białe Cup4Parametry:Materiał: włókna ABACA + pulpa drzewna (ścier drzewny)Rozmiar: cup4Kolor: białyPodwójna krepaPapier filtracyjny Abaca to flagowy produkt marki CAFEC. Jednak CAFEC, jako pionier w produkcji papierów filtracyjnych do kawy , ciągle rozwija swoje technologie i produkty. Producent nieustannie dokłada wszelkich starań, aby opracować znacznie lepszy papier filtracyjny o znacznie większej wartości dodanej dla Klienta, a jako firma, której celem jest przyczynianie się do realizacji celów zrównoważonego rozwoju, Cafec chce wytwarzać produkt bardzo przyjazny dla środowiska. Właśnie dlatego powstały filtry Abaca+.Papier do filtrów Abaca + produkowany jest nową technologią wytwarzania - metodą drobnej frakcji. Producentowi udało się zwiększyć powierzchnię papieru, zmniejszając odległość między poszczególnymi pofałdowaniami papieru ( krepami), a ponadto udało się osiągnąć równomierny przepływ wody poprzez ujednolicenie tekstury papieru. Filtr Abaca+ nie tylko zawiera włókna Abaki, ale również posiada certyfikat FSC®. Co więcej, całkowita objętość opakowania jest również mniejsza poprzez obniżenie wysokości krepy (pofałdowania papieru). Przyczynia się to do obniżenia kosztów transportu. Można powiedzieć, że papier filtracyjny Abaca + to produkt nowej generacji.Filtr Abaca+ jest przeznaczony dla profesjonalistów. W procesie produkcji filtrów ABACA+ udaje się zrobić równe pofałdowanie (krepę) poprzez zwiększenie różnicy prędkości między obracającą się rolką a bębnem suszarki. Filtr jest zaprojektowany tak, aby zwiększyć szybkość przepływu wody, co pozwala na kontrolę nad przepływem wody dzięki umiejętnościom zaparzania.Czym jest Abaca?Abaca (Musa textilis), to gatunek banana pochodzącego z Filipin, uprawianego jako roślina komercyjna na Filipinach, w Ekwadorze i na Kostaryce. Roślina, znana również jako konopie manilskie, ma duże znaczenie gospodarcze, ponieważ jest zbierana ze względu na włókno pozyskiwane z łodyg liściowych. Roślina dorasta do 4-7m. Włókno było pierwotnie używane do produkcji sznurków i lin; obecnie większość jest rozcierana na miazgę i wykorzystywana w różnych specjalistycznych produktach papierniczych, takich jak torebki herbaty, papier filtracyjny do kawy i banknoty . Jest klasyfikowana jako włókno twarde. Abakę można zbierać trzy lata po posadzeniu, a następnie co 3-8 miesięcy; zbiera się ją pozostawiając korzeń, a z korzenia wyrasta nowa roślina. Abaka jest jednym z najsilniejszych włókien, posiada wysoką wytrzymałość na działanie promieni słonecznych i wilgoci, charakteryzuje się również odpornością na działanie drobnoustrojów i wody morskiej.- Cafec - Filtry Light Roast Białe Cup4Parametry:Materiał: pulpa drzewna (ścier drzewny)Rozmiar: cup4Kolor: białyGrubość: 0.15 mmGęstość: WysokaKrepa jednostronna - (krepa na zewnątrz)Wewnętrzna część papieru nie jest krepowana, co w rezultacie daje mniejszą powierzchnię do której przylegają drobinki kawy. To zmniejsza przepływ wody i gromadzi się ona wewnątrz filtra, dzięki czemu podczas parzenia uwalnia się wiele aromatów. Dodatkowo, dzięki krepowaniu zewnętrznej warstwy, kawa, która wypływa na zewnątrz, przepływa płynnie. Ze względu na wysoką gęstość papieru, niemal wszystkie drobne cząsteczki są skutecznie oddzielane od naparu, dzięki temu otrzymujesz filiżankę czystej kawy.- Cafec - Filtry Medium Roast Białe Cup4Parametry:Materiał: pulpa drzewna (ścier drzewny)Rozmiar: cup4Kolor: białyGrubość: 0.28 mmGęstość: NiskaKrepa dwustronnaPapier jest krepowany po obu stronach, co zapewnia doskonały przepływ wody. Powierzchnia filtracyjna tego filtra jest największa spośród trzech rodzajów filtrów Cafec. Dobry przepływ wody pozwala uzyskać napar o dobrze zbalansowanym i bogatym smaku.- Cafec - Filtry Dark Roast Białe Cup4Parametry:Materiał: pulpa drzewna (ścier drzewny)Rozmiar: cup4Kolor: białyGrubość: 0.22 mmGęstość: ŚredniaKrepa dwustronnaTen papier posiada dwustronną krepę jednak o niższej wysokości niż w przypadku filtrów do kaw średnio palonych (Medium Roast). Powierzchnia jest nieco większa niż w przypadku krepy jednostronnej, co oznacza, że obszar przyczepności dla drobinek kawy jest również większy. W pierwszej fazie procesu parzenia, gdy przyczepność drobinek kawy nie jest tak duża, woda może płynąć gładko. W drugiej fazie ich przyczepność staje się większa co zaczyna spowalniać przepływ wody. Wysoka prędkość przepływu wody w pierwszej fazie i powolna w drugiej wydobywa z kawy słodycz i podbija body.
Miir - Filtry do zaparzacza New Standard Carafe 100 sztuk

Producent: MIIR

Filtry do zaparzacza do kawy MiiR New Standard Carafe. Konstrukcja filtra zapewnia równomierny przepływ wody przez wszystkie zmielone ziarna kawy, co pozwala na lepszą ekstrakcję i bogatszy smak naparu, usuwając przy tym niepożądane olejki i osad. Czyszczenie jest niezwykle proste – wystarczy wyjąć filtr i wyrzucić go bezpośrednio do kosza lub kompostownika.
Fellow Paper Filters Filtry papierowe do Stagg Pour-Over Dripper XF - 45 sztuk

Producent: FELLOW

Opakowanie 45 papierowych filtrów przeznaczonych do drippera Fellow Stagg XF. Filtry karbowane, białe, o płaskim dnie.
Nowość
Cafec - Filtry Abaca 101 Białe 1-2 Cups 100 sztuk

Producent: CAFEC

100 sztuk papierowych filtrów marki Cafec, przeznaczonych do trapezowych dripperów do kawy. Wyprodukowane z japońskiego papieru oraz włókien ABACA - bananowca pochodzącego z Filipin pod okiem kawowych pasjonatów i specjalistów.Kompatybilne z dripperami trapezowymi w rozmiarze 1-2 filiżanek.Parametry:Materiał: włókna ABACA + pulpa drzewna (ścier drzewny)Rozmiar: 101 - cup 1-2Kolor: białyPodwójna krepaIlość: 100 sztuk - Papier, z którego wytwarzane są filtry CAFEC wyróżnia się podwójną krepą (Two-Side Crepe) - nierówną teksturą powierzchni po obu stronach . Podczas gdy zwykłe filtry mają taką teksturę tylko po jednej stronie. Papier CAFEC dzięki autorskiej technologii produkcji, jaką jest suszenie metodą Air-through, zachowuje strukturę po obu stronach. Dzięki temu pomiędzy papierem a dripperem powstaje odpowiednia warstwa powietrza, co pozwala wodzie przepływać w optymalnym tempie. Innymi słowy, nierówna tekstura na powierzchni po obu stronach to dowód na to, że mamy do czynienia z wysokiej jakości filtrem.- Filtr Abaca jest bardziej przyjazny dla środowiska, ponieważ poprzez dodatek włókien Abaca zmniejszamy całkowitą ilość zużywanego drewna do produkcji papieru. Do produkcji filtrów nie użyto pulpy z recyklingu, barwników ani substancji chemicznych. Są całkowicie biodegradowalne.- Włókno Abaca ma także 4 razy wyższą wytrzymałość, chociaż jest bardzo giętkie, i o połowę mniejszą grubość od pulpy drzewnej. Charakteryzuje się wysoką przepuszczalnością powietrza i cieczy. - Papier Abaca jest wysokofunkcyjnym filtrem papierowym i posiada certyfikat JHDC (Japan Hand Drip Championship). Ten filtr z abaki jest wysoko ceniony przez wielu specjalistów z branży kawowej jako jeden z najlepszych papierowy filtrów. Mówi się, że napar kawowy parzony przez papierowy filtr z abaki uwypukla kwasowość i body.Czym jest Abaca?Abaca (Musa textilis), to gatunek banana pochodzącego z Filipin, uprawianego jako roślina komercyjna na Filipinach, w Ekwadorze i na Kostaryce. Roślina, znana również jako konopie manilskie, ma duże znaczenie gospodarcze, ponieważ jest zbierana ze względu na włókno pozyskiwane z łodyg liściowych. Roślina dorasta do 4-7m. Włókno było pierwotnie używane do produkcji sznurków i lin; obecnie większość jest rozcierana na miazgę i wykorzystywana w różnych specjalistycznych produktach papierniczych, takich jak torebki herbaty, papier filtracyjny do kawy i banknoty . Jest klasyfikowana jako włókno twarde. Abakę można zbierać trzy lata po posadzeniu, a następnie co 3-8 miesięcy; zbiera się ją pozostawiając korzeń, a z korzenia wyrasta nowa roślina. Abaka jest jednym z najsilniejszych włókien, posiada wysoką wytrzymałość na działanie promieni słonecznych i wilgoci, charakteryzuje się również odpornością na działanie drobnoustrojów i wody morskiej.
Promocja
Hario Syphon - papierowe filtry

Producent: HARIO

Zestaw zawiera 100 papierowych filtrów, przeznaczonych do Syfonu Hario. Odpowiednie dla modeli: Technica, Mocha, Nouveau.
Najniższa cena: 22,90 zł
29,00 zł
Nowość
Cafec - Filtry Abaca+ Białe Cup1 100 sztuk

Producent: CAFEC

100 sztuk papierowych filtrów marki Cafec, przeznaczonych do stożkowych dripperów do kawy. Wyprodukowane z japońskiego papieru oraz włókien ABACA - bananowca pochodzącego z Filipin pod okiem kawowych pasjonatów i specjalistów.Kompatybilne z dripperami w rozmiarze Hario 01.Parametry:Materiał: włókna ABACA + pulpa drzewna (ścier drzewny)Rozmiar: cup1Kolor: białyPodwójna krepaIlość: 100 sztuk Papier filtracyjny Abaca to flagowy produkt marki CAFEC. Jednak CAFEC, jako pionier w produkcji papierów filtracyjnych do kawy , ciągle rozwija swoje technologie i produkty. Producent nieustannie dokłada wszelkich starań, aby opracować znacznie lepszy papier filtracyjny o znacznie większej wartości dodanej dla Klienta, a jako firma, której celem jest przyczynianie się do realizacji celów zrównoważonego rozwoju, Cafec chce wytwarzać produkt bardzo przyjazny dla środowiska. Właśnie dlatego powstały filtry Abaca+.Papier do filtrów Abaca + produkowany jest nową technologią wytwarzania - metodą drobnej frakcji. Producentowi udało się zwiększyć powierzchnię papieru, zmniejszając odległość między poszczególnymi pofałdowaniami papieru ( krepami), a ponadto udało się osiągnąć równomierny przepływ wody poprzez ujednolicenie tekstury papieru. Filtr Abaca+ nie tylko zawiera włókna Abaki, ale również posiada certyfikat FSC®. Co więcej, całkowita objętość opakowania jest również mniejsza poprzez obniżenie wysokości krepy (pofałdowania papieru). Przyczynia się to do obniżenia kosztów transportu. Można powiedzieć, że papier filtracyjny Abaca + to produkt nowej generacji.Filtr Abaca+ jest przeznaczony dla profesjonalistów. W procesie produkcji filtrów ABACA+ udaje się zrobić równe pofałdowanie (krepę) poprzez zwiększenie różnicy prędkości między obracającą się rolką a bębnem suszarki. Filtr jest zaprojektowany tak, aby zwiększyć szybkość przepływu wody, co pozwala na kontrolę nad przepływem wody dzięki umiejętnościom zaparzania.Czym jest Abaca?Abaca (Musa textilis), to gatunek banana pochodzącego z Filipin, uprawianego jako roślina komercyjna na Filipinach, w Ekwadorze i na Kostaryce. Roślina, znana również jako konopie manilskie, ma duże znaczenie gospodarcze, ponieważ jest zbierana ze względu na włókno pozyskiwane z łodyg liściowych. Roślina dorasta do 4-7m. Włókno było pierwotnie używane do produkcji sznurków i lin; obecnie większość jest rozcierana na miazgę i wykorzystywana w różnych specjalistycznych produktach papierniczych, takich jak torebki herbaty, papier filtracyjny do kawy i banknoty . Jest klasyfikowana jako włókno twarde. Abakę można zbierać trzy lata po posadzeniu, a następnie co 3-8 miesięcy; zbiera się ją pozostawiając korzeń, a z korzenia wyrasta nowa roślina. Abaka jest jednym z najsilniejszych włókien, posiada wysoką wytrzymałość na działanie promieni słonecznych i wilgoci, charakteryzuje się również odpornością na działanie drobnoustrojów i wody morskiej.
Promocja
AeroPress - Filtr XL ze stali nierdzewnej

Producent: AEROPRESS

Wielorazowy filtr AeroPress XL ze stali nierdzewnej. Doskonale zatrzymuje kawowe drobinki, przepuszczając przy tym więcej olejków niż papierowy filtr, co daje napar o gęstszej teksturze. Sprawdzi się w domu i w podróży, eliminując problem kończących się papierowych filtrów.Najważniejsze cechy:Odpowiedni do AeroPressa w wersji XL.Wykonany ze stali nierdzewnej typu 316 - bardziej trwałej niż stal typu 304 stosowana w podobnych filtrach.Otwory w filtrze mają średnicę 178 mikronów.Filtr służy do wielokrotnego użytku, dzięki czemu jest przyjazny dla środowiska.Łatwy w czyszczeniu - wystarczy wypłukać lub umyć w zmywarce.Zaprojektowany i wyprodukowany w USA.
Najniższa cena: 99,90 zł
99,90 zł

Filtry do kawy rozmiary

Papierowe filtry do kawy rozmiary mogą mieć różne i - zwłaszcza na początku - może być ciężko połapać się jakie najlepiej wybrać. Skoro przedstawiliśmy już rodzaje filtrów, rozprawmy się jeszcze z pytaniem: filtry do kawy jaki rozmiar? Odpowiedź brzmi: to zależy. Od używanego zaparzacza oczywiście! Posłużmy się tutaj przykładem dripperów Hario. Klasyczny dripper V60 może mieć trzy rozmiary 01, 02 oraz 03 i takie też rozmiary filtrów znajdziemy. Mając dripper Hario V60-02 wybieramy filtr do kawy rozmiar 2. Mniejszy byłby za mały, a większy wystawałby dużo ponad zaparzacz. Brzmi logicznie, prawda? Czy dałoby się przyrządzić z nimi kawę? Pewnie tak, jednak z pewnością byłoby to mniej wygodne.

Innym dobrym przykładem są rozmiary filtrów do kawy Melitta. Tutaj również warto zwrócić uwagę, jakie filtry do danego urządzenia rekomenduje producent i najlepiej się tych wytycznych trzymać. Unikniemy wtedy konieczności kupienia kolejnych lub zabawy w przycinanie czy składanie, które oprócz uciążliwości, mogą na domiar złego nawet nie zadziałać. Zatem, w przypadku dripperów Melitta powinniśmy wybrać filtr do kawy rozmiar 2 czy 4? Jeżeli mamy rozmiar zaparzacza 1x2 wybieramy również filtr z tym oznaczeniem. Natomiast do drippera z oznaczeniem 102 dobieramy filtry 102.

Filtry do kawy rodzaje – biały i… brązowy?

Jakie są rodzaje filtrów do kawy? Spoglądając na ofertę filtrów, łatwo dostrzeżemy dwa dostępne kolory: biały i brązowy. Czym się różnią? He, he, kolorem! Stoi jednak za tym coś więcej… Filtry białe to tzw. „filtry bielone”, w procesie produkcji pozbawia się je ligniny, która powoduje żółknięcie papieru. Białe filtry są więc poddawane dodatkowo procesowi wybielania. Otrzymujemy dzięki temu filtr o mniejszym wpływie na smak kawy kosztem wydłużenia procesu produkcyjnego. Podsumowując – wybierając filtry brązowe musimy je jeszcze dokładniej przepłukiwać wrzątkiem z posmaku papieru niż w filtrach białych. Zmniejszamy jednak, najczęściej, wpływ produkcji filtrów na środowisko, ponieważ ich wytworzenie trwa krócej i wymaga mniejszej ilości procesów. Który kolor wybierzesz? Wszystko zależy od twoich preferencji.


Warstwy! Filtr ma warstwy!

Warstwy, a właściwie grubość filtra ma kolosalny wpływ na to, co otrzymamy w ulubionym kubku bądź filiżance. Im grubszy materiał, z którego zrobiony jest filtr, tym więcej olejków zawartych w kawie zostanie oddzielonych od finalnego napoju. Mówiąc prościej – im filtr grubszy, tym bardziej klarowna i mniej „szorstka” w smaku kawa. Dlatego kawy z Chemex’a smakują bardzo delikatnie i mają herbacianą strukturę – zawdzięczają to grubym filtrom, dedykowanym do tego urządzenia. Filtry do dripperów Hario stworzono z cieńszego papieru, dzięki czemu kawa zawiera więcej olejków pozyskanych z ziaren kawy przy parzeniu. Filtry do AeroPress’a plasują się gdzieś pomiędzy. Niektórzy parząc w „kawowej strzykawce” używają dwóch papierowych filtrów – pozwala to na uzyskanie bardziej klarownego naparu o jednocześnie mniejszym body.


Naturalnie, im filtr grubszy tym dłuższy czas przelewania kawy (w metodach grawitacyjnych – przy użyciu dripperów) bądź większej siły należy użyć przy przeciskaniu czarnego napoju (w przypadku parzenia w AeroPress’ie). Dlatego parzenie w Chemex’ie wymaga nieco grubszego mielenia i trwa zazwyczaj dłużej niż zaparzanie kawy np. w dripperze Hario V60. Należy pamiętać o dobraniu odpowiedniego stopnia zmielenia kawy do posiadanego filtra, mając m. in. na uwadze jego grubość.

Grubość, przez to rodzaj, wybranego filtra ma również wpływ na to jak długo będziemy czuli kawę po jej wypiciu, tzw. „aftertaste”. Im filtr grubszy i bardziej oddziela olejki w napoju, tym finalnie mniejsze body i krótszy aftertaste. Więcej przeczytacie o tym w porównaniu filtrów od Hario z filtrami z Chemex’a na naszym blogu.

Test smaku

Żeby sprawdzić w praktyce jak poszczególne filtry działają, zaaranżowaliśmy krótki test smaku. Z każdego filtra wycięliśmy kółko pasujące wymiarami do AeroPress’a. Każdy suchy filtr został potraktowany 100 ml wrzątku, który po przestudzeniu trafił wprost do kubków smakowych.

Najmniej wyczuwalny posmak papieru uzyskaliśmy z filtra do Chemex’a oraz z urządzenia Delter. Najmocniej wyczuwalny wpływ filtra na smak wody miały brązowe wersje, zwłaszcza brązowy filtr od Gabi. Gdzieś pomiędzy, w tym teście smaku, uplasowały się filtry od Hario V60, niezależnie od koloru.

Przy drugim zalaniu wrzątkiem, wcześniej przelanych filtrów, nie był już wyczuwalny wpływ papieru na smak wody. Potwierdza to tylko konieczność każdorazowego przelewania filtra wrzątkiem przed właściwym parzeniem kawy.

Papierowe filtry do kawy jak używać

Z powyższego fragmentu testu wiecie już, że polecamy przelewać filtry wodą przed przystąpieniem do parzenia, a zatem przedstawmy, krok po kroku, jak używać filtrów do kawy.

  • Zaczynamy od wyjęcia filtra i tutaj możemy spotkać pierwsze różnice. Klasycznym filtrom stożkowym lub z płaskim dnem zazwyczaj wystarczy tylko nadać odpowiedni kształt tak, żeby jak najbardziej przylegały do naszego zaparzacza. Natomiast istnieją filtry, które musimy sami złożyć, przykładowo do Chemexa. Wtedy najlepiej posłużyć się instrukcją składania, która powinna być na opakowaniu.
  • Następnie umieszczamy nasz filtr w zaparzaczu i dokładnie moczymy go wodą. Możemy użyć gorącej wody, wtedy dodatkowo rozgrzejemy też zaparzacz i serwer, lub wody z kranu. Pamiętajcie o opróżnieniu naczynia z wody po przelaniu filtra!
  • W kolejnych krokach wsypujemy zmieloną kawę i zaparzamy zgodnie z metodą, której używamy. Używanie filtra opanowane!

Podsumowanie

Teraz już świat filtrów do kawy nie ma dla Ciebie tajemnic – znasz ich rozmiary, rodzaje oraz wiesz, jak ich używać. Od teraz wybór odpowiedniego filtra nie będzie stanowił dla Ciebie problemu. Jeśli jednak wahasz się między kilkoma opcjami może to idealna okazja i czas na… własne testy? Niezależnie od tego jaki filtr wybierzesz, pamiętaj o najważniejszej zasadzie: zawsze przelewaj filtr wrzątkiem zanim wsypiesz do niego kawę. Dzięki temu nie poczujesz smaku papieru w twojej kawie, a tylko to, co oferują starannie przygotowane ziarna kawy. Powodzenia i udanych przelewów!



Zobacz również