Darmowa dostawa od 199 zł
Błyskawiczna wysyłka
365 dni na zwrot

Jaki ekspres kolbowy wybrać? Ranking najlepszych modeli

Espresso to napój nierozerwalnie związany z kawiarnią i włoskim, szybkim stylem picia kawy poza domem. Przygotowuje się je z użyciem specjalistycznego sprzętu oraz korzysta z wiedzy i doświadczenia niezbędnych do prawidłowego przygotowania tej legendarnej kawy oraz napojów mlecznych na jej bazie. A co jeśli chcemy cieszyć się tym włoskim specjałem w naszej kuchni? Jaki dobry ekspres kolbowy do kawy wybrać, aby zostać home baristą? Jak każdy temat związany z wyborem sprzętu, także i ten nie jest łatwy, a producenci nie próżnują i wciąż prezentują nowe modele w różnych zakresach cenowych. W tym artykule postaramy się Wam pomóc i podpowiedzieć na jakie parametry ekspresu kolbowego należy zwrócić uwagę przed zakupem, aby wybrać model dopasowany do naszych potrzeb oraz budżetu.

Ekspres do kawy kolbowy – ranking


Aby wybrać najlepszy ekspres kolbowy dla nas, należy poznać kluczowe elementy wpływające na jego jakość i tym samym cenę. Poniżej omówimy dokładnie kluczowe parametry dobrych ekspresów kolbowych do domu, ich wpływ na jakość zaparzanej kawy oraz funkcjonalność i wydajność, teraz przedstawimy ogólny ranking ekspresów kolbowych.

La Marzocco Linea Mini


La Marzocco Linea Mini to niewątpliwie najlepszy ekspres kolbowy do domu. Posiada wysokiej jakości podwójny bojler, który zapewnia wydajność i stabilność temperatury i cyfrowy kontroler temperatury PID, który zadowoli najbardziej wymagających użytkowników. Ponadto ekspres można połączyć z dedykowaną aplikacją, która umożliwia zdalne sterowanie nim. Jeśli zastanawiacie się jaki ekspres kolbowy do domu będzie najlepszy, odpowiedzią jest La Marzocco.

La Marzocco Linea Micra


La Marzocco Linea Micra to jeszcze mniejszy ekspres do domu tej znanej włoskiej firmy. Podobnie do Linea Mini posiada podwójny bojler i kontrolę temperatury PID. Również możemy połączyć go z dedykowaną aplikacją, która daje dodatkową kontrolę nad ustawieniami. Idealny wybór dla osób szukających najwyższej jakości w nieco mniejszym rozmiarze.

Sage The Barista Express Impress

Sage The Barista Express Impress to dobry ekspres kolbowy do domu dla domowych baristów, którzy poszukują maszyny z wbudowanym młynkiem. Ekspres oprócz tego, że zmieli kawę, to jeszcze pomoże w odmierzeniu idealnej porcji i precyzyjnym ubiciu. Posiada układ grzewczy Thermocoil z systemem kontroli temperatury PID.

Lelit Anna PL41EM

Lelit Anna PL41EM to jedna z tańszych opcji, ale zdecydowanie warta uwagi. Ekspres posiada pojedynczy bojler i duży zbiornik na wodę. Urządzenie charakteryzuje się wysoką jakością wykonania i klasycznym wzornictwem.

Ostatnie sztuki Darmowa dostawa
Lelit - MaraX PL62X-2Q30 Złoty - Ekspres kolbowy

Producent: LELIT

Limitowana wersja ekspresu Lelit w kolorze złotym. Stworzony specjalnie dla koneserów kawy ekspres kolbowy Lelit MaraX PL62X-2Q30 zadowoli każdego miłośnika tego dającego energii napoju! Za pośrednictwem tego urządzenia można łatwo przygotować ulubioną wersję kawy. Ekspres przeznaczony jest do użytku domowego. Lelit MaraX PL62X-2Q30 został wyposażony w nową grupę zaparzającą L58E. Jednostka oferuje mechaniczną preinfuzję, która z pewnością sprosta wszystkim wymaganiom użytkownika. Warto wspomnieć także o niezwykle pojemnym, bo mającym aż 1,8 litra bojlerze z wymiennikiem ciepła. Takie rozwiązanie pozwala na przygotowanie wielu ulubionych napojów bez obaw, że stracą one sporo na jakości. Bojler pozwala także na utrzymanie stałej temperatury wody, co z kolei przekłada się na odpowiednią ekstrakcję kawy. Warto jeszcze wspomnieć o niezawodnym spieniaczu, który można przesuwać w dowolnych kierunkach! Przygotowanie ulubione latte czy smakowego cappuccino będzie zatem nie tylko proste, ale naprawdę przyjemne! Ten ekspres kolbowy posiada także oddzielną dyszę gorącej wody, przy pomocy której można przygotować na przykład swoją ulubioną herbatę.     Najważniejsze cechy: Profesjonalna grupa zaparzająca L58E W ekspresie zastosowano nową grupę Lelit. To profesjonalna jednostka z mechaniczną preinfuzją, która sprosta wysokim wymaganiom. Grupa doskonale utrzymuje temperaturę dzięki ogrzewaniu przez obieg termosyfonowy i jest odpowiednia do parzenia wielu kaw dziennie. Portafiltr ma średnicę 58mm i jest przeznaczony do kawy mielonej.    Innowacyjny system HX System z podwójną sondą i termosyfonem zapewniają utrzymanie stałej temperatury zaparzania, eliminują potrzebę czekania pomiędzy przygotowaniem kolejnych kaw oraz przegrzewanie urządzenia.   Bojler z wymiennikiem ciepła Zastosowanie bojlera o pojemności 1,8 litra z wymiennikiem ciepła hx pozwala na przygotowanie wielu espresso, kaw mlecznych i herbat bez utraty jakości.  Pozwala na utrzymanie stałej temperatury wody, a w rezultacie przyczynia się do poprawnej ekstrakcji kawy.      Cicha pompa Zapewnia wyjątowo cichą pracę ekspresu.   Przycisk regulacji temperatury Elektroniczny system kontroli temperatury pozwala na regulację pomiędzy ciepłą gorącą i bardzo gorącą wodą.   Zbiornik na wodę Pojemność 2,5 litra pozwala na długą pracę bez konieczności uzupełniania wody. Zbiornik mieści się z tyłu maszyny, jest wyjmowany, a okienko umieszczone z boku zapewnia kontrolę poziomu wody. Akustyczny alarm sygnalizuje konieczność uzupełnienia wody.   Tradycyjne wzornictwo Oprócz wielu udogodnień technicznych, ekspres Lelit MaraX PL62X-2Q30 posiada klasyczny design, który doskonale komponuje się z kuchenną przestrzenią. Korpus urządzenia wykonany został z wysokiej jakości stali nierdzewnej, dzięki czemu sprzęt jest niezwykle wytrzymały i z pewnością przypadnie do gustu każdemu wielbicielowi dobrej kawy! Ekspres jest obsługiwany za pomocą pokręteł w tradycyjnym stylu. Stalowa tacka ociekowa jest wyjmowana i łatwa w opróżnianiu oraz czyszczeniu. Ekspres jest wyposażony w zawór trójdrożny oraz system zapobiegający kapaniu wody z wylewki po parzeniu. Ciśnienie jest wskazywane przez podświetlany analogowy manometr. Na górze urządzenia znajduje się podgrzewacz do filiżanek. Diody led wskazują pracę maszyny. Urządzenie jest dostosowane zarówno do filiżanek, jak  kubków.   Dysza spieniająca mleko oraz dysza wodna Spieniacz może być przesuwany we wszystkich kierunkach, co pozwala na przygotowanie cappuccino i latte w wygodny sposób. Ekspres jest także wyposażony w oddzielną dyszę gorącej wody do przygotowywania herbaty i innych gorących napojów, która również może być przestawiana w każdym kierunku. Portafiltr Portafiltr ma średnicę 58mm i służy do parzenia kawy mielonej. W zestawie znajdziesz sitko na pojedynczą dozę (9 - 11g), dwa sitka na podwójną dozę (14 - 18g oraz 18 - 21g)oraz ślepe sitko. Zestaw zawiera także tamper z drewnianym uchwytem, miarkę, podstawkę na tackę ociekową, zestaw czyszczący i szczotkę.  
Darmowa dostawa
Lelit - Anita PL042EM - Ekspres kolbowy z młynkiem

Producent: LELIT

Lelit Anita PL042EM to ekspres kolbowy z wbudowanym młynkiem żarnowym przeznaczony do użytku domowego. To doskonały wybór dla początkujących miłośników espresso, którzy chcą mieć pełną kontrolę nad procesem mielenia i parzenia. To również świetne rozwiązanie, kiedy nie chcesz kupować oddzielnego młynka lub w Twojej kuchni jest ograniczona przestrzeń. Spieniacz pozwala także na przygotowanie mleka do cappuccino oraz zapewnia gorącą wodę na americano oraz napary herbaciane. Najważniejsze cechy: Młynek Ekspres kolbowy Lelit Anita jest wyposażony we wbudowany młynek ze stalowymi żarnami o średnicy 38mm. Grubość mielenia ustawia się za pomocą bezstopniowego pokrętła. Dzięki wbudowanemu młynkowi oszczędzasz miejsce, a przygotowywana kawa jest zawsze świeżo zmielona.   Bojler Jest wykonany z mosiądzu i ma pojemność 250ml. Pozwala na utrzymanie stałej temperatury wody, a w rezultacie przyczynia się do poprawnej ekstrakcji kawy.   Zbiornik na wodę Zbiornik na wodę o pojemności 2,7 litra pozwala na długą pracę ekspresu bez konieczności uzupełniania wody. Mieści się on z tyłu maszyny, jest wyjmowany, a okienko umieszczone z boku ułatwia kontrolę poziomu wody.   Tradycyjne wzornictwo Korpus ekspresu jest wykonany z wysokiej jakości stali nierdzewnej. Jest on wytrzymały i utrzymany w klasycznym stylu włoskich maszyn. Urządzenie jest obsługiwane poprzez owalne chromowane przyciski. Stalowa tacka ociekowa jest wyjmowana i łatwa w opróżnianiu oraz czyszczeniu. Ekspres jest wyposażony w zawór trójdrożny oraz system zapobiegający kapaniu wody z wylewki po parzeniu. Ciśnienie jest wskazywane przez analogowy manometr. Na górze urządzenia znajduje się podgrzewacz do filiżanek.   Dysza spieniająca mleko Spieniacz do mleka pozwala na przygotowanie cappuccino i latte. Może służyć także za wylewkę gorącej wody do przygotowania herbaty. Portafiltr Portafiltr ma średnicę 57mm, dwie wylewki i może być używany z kawą mieloną oraz z saszetkami ESE. W zestawie znajdują się sitka: na pojedyncze espresso, na podwójne espresso, na saszetki ESE. W zestawie znajduje się także tamper.
Promocja
Sage - The Barista Touch Impress Srebrny - Ekspres ciśnieniowy

Producent: SAGE

Sage The Barista Touch Impress (SES881BSS) to ekspres kolbowy z młynkiem do użytku domowego. The Barista Touch™ Impress w kolorze czarnej stali nierdzewnej to profesjonalny ekspres kolbowy marki Sage, który zapewnia smak domowej kawy taki sam, jak w ulubionej kawiarni. Dotykowy wyświetlacz z wbudowaną funkcją ustawienia optymalnych parametrów do zaparzenia perfekcyjnej kawy oraz automatyczny spieniacz mleka Auto Milq™ obsługujący również mleka pochodzenia roślinnego pozwoli Ci poczuć się jak prawdziwy barista. Wysokiej klasy młynek z precyzyjnymi żarnami marki Baratza® i 30 ustawieniami stopnia mielenia zapewnia dokładnie odmierzoną ilość zmielonej kawy, a dzięki trwającemu zaledwie 3 sekundy procesowi nagrzewania urządzenia zamiana ziaren kawy w filiżankę espresso jest krótsza niż kiedykolwiek wcześniej. Możesz z łatwością dopasować moc kawy, stopień spienienia bądź temperaturę mleka do własnych upodobań smakowych. A następnie zapisać ustawienie, nadając mu własną, unikalną nazwę. W ten sposób możesz skomponować i zapisać do 8 własnych kaw. Formuła 4 kroków, pozwoli zasmakować kawy w domu jak z kawiarni - the Barista Touch™ Impress został zaprojektowany tak, aby używać właściwie dobranej porcji świeżo zmielonych ziaren kawy, zapewniać precyzyjną kontrolę temperatury i optymalne ciśnienie wody, a także robić prawdziwą mleczną mikropiankę niezbędną do tworzenia latte art. Wystarczy jedno dotknięcie, aby zastosować formułę 4 kroków używaną w profesjonalnych ekspresach. Bogaty, pełny Aromat - Kawa o pełnym aromacie i bogatym, złożonym smaku powstaje przy idealnej porcji 18-22 g świeżo zmielonych ziaren. Kawowa kreacja, której nie można się oprzeć - Intensywne, kremowe espresso o kolorze karmelu zaczyna się od niskociśnieniowej preinfuzji, po której następuje właściwy proces ekstrakcji pod stałym ciśnieniem 9 barów uzyskanym dzięki włoskiej pompie o mocy 15 barów. Idealnie wyważony smak - Słodkie, pyszne i pełne niuansów nuty smakowe zaczynają się od precyzyjnej, cyfrowej kontroli nad temperaturą wody PID. Jedwabista, aksamitna konsystencja - Delektuj się jedwabistym smakiem i aksamitną konsystencją prawdziwej mlecznej mikropianki utworzonej pod wysokim ciśnieniem pary. Impress™ Puck System - System, który pomoże Ci w odmierzeniu idealnej proporcji kawy oraz precyzyjnie ją ubije zmniejszając przy tym ilość fusów na ekspresie i blacie. Jeśli Twoja kawa potrzebuje trochę więcej lub mniej zmielonej kawy, inteligentny system dozowania 2 automatycznie skoryguje, pamiętając ostatnią przyrządzoną kawę. Za pomocą dźwigni, z naciskiem 10 kg 1 oraz lekkim obrotem o 7 stopni, ubijesz zmielone ziarno. Na urządzeniu pojawi się komunikat czy ilość ubitej kawy w sitku kolby jest wystarczająca. Urządzenie zapamięta ostatnie ustawienia. Wskazówki the Barista Touch™ Impress - perfekcyjny proces parzenia kawy - Wykorzystaj dostępne na wyciągnięcie ręki szczegółowe wskazówki ekspresu. Za pomocą informacji zwrotnych the Barista Touch™ Impress przeprowadzi Cię przez system Impress™ Puck, precyzyjna ekstrakcję i automatyczne tworzenie jedwabiście gładkiej mikropianki. System grzewczy ThermoJet® pozwala podgrzać ekspres w 3 sekundy i zmienić ziarna w filiżankę kawy szybciej niż kiedykolwiek wcześniej. Przesuń palcem. Wybierz. Zachwyć się. Automatyczna mikropianka z funkcją Auto Milq™ i ustawieniami dla zamienników mleka - Automatyczna dysza pary umożliwia regulację temperatury mleka w zakresie od 40°C do 75°C i oferuje 8 poziomów spienienia, pozwalając Ci dostosować rezultat do własnych upodobań. Zapewnia jedwabiście gładką mikropiankę, zawierającą co najmniej milion mikropęcherzyków na mililitr, która uwydatnia smak kawy i jest niezbędna do tworzenia latte art. Możesz też przełączyć na tryb manualny i spieniać mleko jak barista. Funkcja Auto Milq™ oferuje trzy ustawienia zamienników mleka, które obliczają czas wprowadzania powietrza i temperaturę dla wybranych rodzajów mleka: krowie, migdałowe, owsiane, sojowe. System grzewczy ThermoJet® - 3 sekundy - Innowacyjny system grzewczy ThermoJet® osiąga optymalną temperaturę ekstrakcji w zaledwie 3 sekundy. Dzięki temu ekspres jest gotowy do przygotowania najlepszej kawy bez zbędnego czekania. Zużywa do 32% mniej energii rocznie w porównaniu z systemem grzewczym Thermoblock. Intuicyjny wyświetlacz dotykowy - the Barista Touch™ Impress posiada wbudowany wyświetlacz dotykowy, dzięki któremu każdy etap przygotowania perfekcyjnej kawy jest w pełni zautomatyzowany. Intuicyjny wyświetlacz rozdziela proces parzenia ulubionej kawy na 3 proste kroki: mielenie, zaparzanie i spienianie mleka. Wybierz intensywność kawy, teksturę oraz temperaturę mleka, a następnie zapisz autorski przepis swojej ulubionej kawy. Możesz zapisać nawet 8 spersonalizowanych kaw. Mielenie pod kontrolą - Wbudowany stożkowy młynek żarnowy marki Baratza®, umożliwia zmielenie właściwej ilości świeżej kawy bezpośrednio do kolby, a wybór aż 30 ustawień poziomu mielenia ziaren pozwala na osiągnięcie najlepszego smaku kawy adekwatnie do Twoich oczekiwań. Pojemność zbiornika to aż 340 gramów co pozwala na zaparzenie kilkunastu filiżanek bez konieczności napełniania zbiornika. Precyzyjnie dostrojony proces ekstrakcji espresso PID - the Barista Touch™ Impress dzięki innowacyjnej technologii kontroli temperatury podczas całego procesu ekstrakcji PID (+/- 1°C ), w łatwy sposób kontroluję temperaturę przygotowywanej kawy 93 °C. Elektroniczny system kontroli temperatury rejestruje temperaturę zachodzącą podczas ekstrakcji, skutecznie wyrównuje jej wahania, gwarantując stabilność podczas parzenia kawy. Daje to jeszcze większą pewność smaku oraz jakości przygotowywanej kawy. Niskociśnieniowy system parzenia wstępnego - Przygotowanie aromatycznego, kremowego espresso w kolorze karmelu rozpoczyna się od krótkiej preinfuzji przy niskim ciśnieniu uwalniając aromat i smak, po której następuje ekstrakcja kawy pod stałym ciśnieniem (9 barów) uzyskanym dzięki naszej włoskiej pompie o mocy 15 barów. Automatyczny feedback po każdej filiżance kawy - Po każdym cyklu parzenia, ekspres analizuje jakość i smak kawy, a następnie generuje komunikat zwrotny dla użytkownika. Jeśli proces przygotowania kawy przebiegł pomyślnie, użytkownik otrzymuje informację o doskonałym parzeniu. Jednak jeśli parametry potrzebują dostosowania, ekspres dostarcza dokładne wskazówki, takie jak długość ekstrakcji czy ilość kawy, pozwalając użytkownikowi na precyzyjną kontrolę i doskonalenie swojego napoju. Ta innowacyjna funkcja zapewnia użytkownikowi stałą opiekę nad jakością kawy, umożliwiając dostosowanie parametrów do osobistych preferencji smakowych i gwarantując doskonały aromat i smak każdej filiżanki. Nowoczesny design - Ekspres the Barista Touch™ Impress w kolorze czarnym został wyprodukowany z najwyższej jakości stali nierdzewnej oraz stopów metali szlachetnych. Urządzenie charakteryzuje się solidnym wykonaniem oraz odpornością na uszkodzenia mechaniczne i zarysowania. Oryginalny i nowoczesny design powoduje, że the Barista Touch™ Impress wygląda elegancko i profesjonalnie w każdym wnętrzu. Właściwości i parametry techniczne ekspresu Sage the Barista Touch™ Impress: Model: SES881BST Moc: 1430 – 1700 W Napięcie: 220 – 240 V System parzenia: System ThermoJet Spienianie mleka: Auto Milq™ – automatyczna mikropianka z ustawieniami dla zamienników – krowie, migdałowe, owsiane, sojowe Panel obsługowy: Wbudowany ekran dotykowy Mielenie ziaren kawy: Wbudowany młynek żarnowy marki Baratza®, 30 ustawień precyzyjnego mielenia Materiał: Szczotkowana stal nierdzewna Kolor: Czarny, srebrne elementy wykończenia Pojemność zbiornika na wodę: 2 litry Pojemność młynka: 340 gramów Akcesoria w zestawie: Kolba ze stali nierdzewnej 54 mm, dzbanek do mleka ze stali nierdzewnej o pojemności 480 ml, sitka z pojedynczym i podwójnym dnem (1 filiżanka i 2 filiżanki), uchwyt do filtra wody i filtr, pasek do pomiaru twardości wody, przyrząd do wyrównywania kawy Razor™, tabletki do czyszczenia, narzędzie do czyszczenia dyszy pary, tarcza czyszcząca, szczotka do czyszczenia, proszek do odkamieniania.
5999,00 zł
Darmowa dostawa
Eureka - Costanza R - Ekspres kolbowy - Chrom

Producent: EUREKA

Eureka Costanza R to kolbowy ekspres do kawy do użytku domowego. Costanza R to maszyna dla najbardziej wymagających domowych baristów, która doskonale łączy estetykę i funkcjonalność. Ekspres jest wyposażony w regulator PID z wyświetlaczem oraz pompę rotacyjną zapewniającą cichą pracę.  Zalety: - Kontrola temperatury za pomocą regulatora PID pozwala na wybór spośród trzech poziomów temperatury, dostosowanych do rodzaju kawy i indywidualnych preferencji. - Tygodniowy program aktywacji umożliwia zaplanowanie czasu włączania urządzenia na każdy dzień tygodnia, aby zawsze było gotowe do pracy i abyście mogli uniknąć straty czasu. - Licznik pozwala na monitorowanie całkowitej liczby zaparzeń. - Licznik czasu umożliwia osiągnięcie większej precyzji podczas ekstrakcji. - Tryb oszczędzania energii (eco mode) pomaga zaoszczędzić energię i sprawia, że urządzenie zawsze jest gotowe do pracy, dzięki utrzymywaniu ciepła. - Bez potrzeby skomplikowanego ustawiania: rozpakuj, włącz i parz kawę! - Całkowita ręczna kontrola pary, wody i ekstrakcji kawy, aby poczuć się jak profesjonalny barista. - Technologia Total Cool Touch zapewniająca bezpieczniejsze i bardziej komfortowe użytkowanie obu dysz. - Wyjmowany zbiornik na wodę (pojemność 2 litrów) - łatwy do wyjęcia dzięki wygodnym klapkom. - Szybkie nagrzewanie: maszyna jest gotowa do parzenia w zaledwie 12-15 minut. - Pojemna tacka ociekowa (1 litr) zapewnia komfortową pracę. Poziome wyjmowanie, bez przechylania, zapobiegające wylewaniu wody na zewnątrz. ŁJest także łatwa do czyszczenia. - Profesjonalna grupa E61, zapewniająca najlepszą jakość kawy. - Starannie wykonana obudowa ze stali nierdzewnej z metalową podstawą zapewnia stabilność i wytrzymałość. - Bojler najwyższej jakości ze stali nierdzewnej. - Czujnik pustego zbiornika, który informuje o konieczności napełnienia zbiornika na wodę. Specyfikacja techniczna Grupa zaparzająca: - Średnica filtra: 58 mm - Wstępne parzenie: Tak - Typ: E61 Bojler: - Pojemność bojlera: 1,5 l - Materiał bojlera: Stal nierdzewna - Izolacja termiczna: Tak Zbiornik na wodę: - Pojemność zbiornika: 2 l - Materiał zbiornika: Plastik Różne: - System profilowania ciśnienia: Rotacyjny - PID: Tak - Podawanie wody: Zbiornik - Pobór mocy: 1250 W - Manometr: Nie - Pojemność tacki ociekowej: 1 l - Tryb rezerwowy: Tak - OPV (zawór ciśnienia wyjściowego): 9 barów Wyświetlacz: - Wbudowany: Tak - Program tygodniowy: Tak - Timer: Tak - Przełącznik temperatury: Tak (3 opcje) - Wskaźnik wstępnego parzenia: Tak - Tryb eco: Tak Nagrzewanie: - Szybkie nagrzewanie (12-15 min) Wymiary: - Wysokość: 337 mm - Szerokość: 300,5 mm - Głębokość: 444,5 mm - Waga: 20 kg
Promocja
Sage - The Barista Express Impress Czerwony - Ekspres ciśnieniowy

Producent: SAGE

Sage The Barista Express Impress (SES876RVC) to ekspres kolbowy z młynkiem do użytku domowego. Przygotuj prawdziwą kawę jak z kawiarni w domu — od ziaren po gotowe espresso w mniej niż minutę. To, co najlepsze w ekspresie Barista Express z systemem ubijania kawy Impress Puck System™. Pomaga on w odmierzeniu idealnej porcji i precyzyjnym ubiciu przy jednoczesnym zmniejszeniu ilości fusów na ekspresie i blacie. Wiemy, czego oczekujesz od idealnego ekspresu do kawy. Zawsze doskonałą kawę, bez konieczności sprzatania po przygotowaniu. Zawarliśmy Twoje życzenia w ekspresie do kawy Barista Express™ Impress, który daje doskonałe wrażenie w każdych okolicznościach i pod każdym względem. Ale przede wszystkim doskonałe efektay smakowe. Funkcje: - Kawa jak z kawiarni dzięki formule 4 kroków - Nasze ekspresy do espresso zostały zaprojektowane tak, aby używać właściwie dobranej porcji świeżo zmielonych ziaren kawy, zapewniać precyzyjną kontrolę temperatury i optymalne ciśnienie wody, a także robić prawdziwą mleczną mikropiankę niezbędną do tworzenia latte art. Wystarczy jedno dotknięcie, aby zastosować formułę 4 kroków używaną w profesjonalnych ekspresach. - Inteligentne porcjowanie dzięki wbudowanemu młynkowi z żarnami stożkowymi i 25 ustawieniami grubości mielenia - Młynek automatycznie oblicza porcję na podstawie ostatniego mielenia, dzięki czemu ustawienie jest gotowe przy kolejnym użyciu. - Tampowanie w stylu baristy - Precyzyjne ubicie z siłą 10 kg i obrotem o 7 stopni, aby uzyskać zbity kawowy krążek. - Kolba z pojedynczym lub podwójnym sitkiem - Profesjonalna kolba ze stali nierdzewnej o średnicy 54 mm, mieszcząca idealną porcję 18 gramów świeżo zmielonej kawy, sprawia, że kawa zyskuje pełne body i bogate, złożone nuty smakowe. - Preinfuzja - Przygotowanie aromatycznego, kremowego espresso w kolorze karmelu rozpoczynasię od preinfuzji przy niskim ciśnieniu, po której następuje ekstrakcja pod wysokim ciśnieniem (9 barów) uzyskanym dzięki naszej włoskiej pompie o mocy 15 barów. - Układ grzewczy Thermocoil - Układ Thermocoil z systemem kontroli temperatury PID dostarcza wodę o temperaturze dokładnie 93°C, aby zapewnić idealnie zrównoważony smak. - Spienianie mleka parą o temperaturze 130°C - Delektuj się aksamitną mleczną mikropianką stworzoną za pomocą pary pod dużym ciśnieniem. Specyfikacja: Wymiary: (szer. x gł. x wys.) 33 cm x 38 cm x 41 cm Materiał: Stal nierdzewna Pojemność zbiornika na wodę: 2 l W zestawie znajdziesz również: Tamper ze stali nierdzewnej 54 mm Sitka z podwójnym dnem na 1 i 2 filiżanki 480 ml dzbanek ze stali nierdzewnej do spieniania mleka 250g pojemnik na kawę ziarnistą Narzędzie do wyrównywania kawy Razor™ Środek czyszczący do czyszczenia dyszy parowej Dysk czyszczący Szczotka do czyszczenia Tabletki czyszczące Zbiornik na wodę 2l z filtracją klucz imbusowy Proszek odkamieniający
Najniższa cena: 3 799,00 zł
3799,00 zł
Promocja
Sage - The Barista Touch Czarny - Ekspres ciśnieniowy

Producent: SAGE

Sage Barista Touch (SES880BTR) to ekspres kolbowy z młynkiem do użytku domowego. Ekspres ciśnieniowy do przygotowywania espresso, cappuccino, latte i innych rodzajów kawy. Obsługa ekspresu za jednym dotknięciem. Wyświetlacz pokazuje pełne informacje o tym, jak zrobić wspaniałą kawę. Z Sage SES880 ustawisz moc swojej ulubionej kawy, teksturę i temperaturę spienionego mleka, i zapiszesz ustawienia pod własną nazwą. Możesz zapisać do 6 spersonalizowanych kaw. Automatyczna dysza parowa pozwala na stworzenie wysokiej jakości konsystencji mleka, wpływającego na smak Twojej kawy oraz niezbędnego do przygotowania Latte Art. Czujnik temperatury zapewni prawidłową temperaturę spienionego mleka. Dysza po każdym użyciu jest czyszczona automatycznie. Wbudowany stożkowy młynek do kawy z żarnami ze stali nierdzewnej pozwala na zmielenie niezbędnej ilości kawy bezpośrednio do kolby. Możliwości ustawienia grubości mielenia oraz ilości przygotowywanej kawy pozwalają na eksperymentowanie i uzyskanie idealnej filiżanki napoju, dopasowanego do Twoich potrzeb. Funkcje: Zintegrowany młynek stożkowy z żarnami ze stali nierdzewnej Intuicyjny wyświetlacz dotykowy Automatyczne, wstępnie ustawione programy dla różnych rodzajów kawy System ogrzewania wody – ThermoJet Elektroniczny system kontroli temperatury PID - zapewnia stałą temperaturę podczas ekstrakcji kawy (+/- 1°C) Niskociśnieniowy układ parzenia wstępnego Innowacyjny system grzewczy - urządzenie jest gotowe do pracy w 3 sekundy Nowa automatyczna dysza pary ze zintegrowanym termometrem Pojemnik 230 g na ziarna kawy Automatyczne mielenie kawy bezpośrednio do kolby Automatyczne i ręczne ustawianie ilości mielonej kawy Zdejmowany metalowy tamper (może być wygodnie przechowywany w urządzeniu) Bardzo duża przestrzeń dla przygotowania wysokiej kawy 2 l wyjmowany zbiornik na wodę (z filtrem) Półka do podgrzewania kubków Miejsce na przewód zasilający Schowek do przechowywania akcesoriów Napięcie: 220 - 240 V ~ 50 Hz Moc: 1680 W Użyte materiały: stal nierdzewna, stop metali szlachetnych Wymiary (szer. x w. x gł.): 42 x 31 x 30 cm Waga: 9,7 kg W zestawie znajdziesz również: Sitka z pojedynczym i podwójnym dnem dla 1 i 2 filiżanek Dzbanek do mleka ze stali nierdzewnej Zintegrowany zdejmowany tamper Narzędzie do wyrównywania kawy – RazorTM Narzędzie do czyszczenia / szczotka
Najniższa cena: 4 399,00 zł
5999,00 zł
Promocja
Sage The Oracle Touch Czarny - Ekspres ciśnieniowy

Producent: SAGE

Sage - The Oracle Touch (SES990BTR) to zaawansowany ekspres kolbowy z młynkiem do użytku domowego. Największe zalety: - Duży dotykowy wyświetlacz zapewniający wygodną obsługę. - Możliwość zapisania do 8 napojów. - Szczegółow przewodnik po przyrządzaniu kawy. - Wbudowany młynek stożkowy ze stalowymi żarnami. - Automatyczne mielenie i ubijanie kawy. - Niskociśnieniowe parzenie wstępne dla doskonałego rozwinięcia smaku. - Potrójny system podgrzewania – 2 nierdzewne bojlery i aktywnie podgrzewana głowica do piany. - Dwa oddzielne bojlery do przygotowania kawy i produkcji pary umożliwiają jednoczesne spienianie mleka i ekstrakcję kawy. - Komercyjna, aktywnie podgrzewana 58 mm głowica zaparzająca z wbudowaną grzałką utrzymuje stałą temperaturę podczas ekstrakcji kawy. - Elektroniczny system kontroli temperatury PID z tolerancją +/- 1°C. - Regulowane ciśnienie ekstrakcji kawy. The Oracle ™ Touch to automatyczny kolbowy ekspres do kawy z wyświetlaczem dotykowym. Sage stworzył urządzenie, dzięki któremu przyrządzisz kawę tak samo jak barista z Twojej ulubionej kawiarni. W porównaniu z w pełni zautomatyzowanymi urządzeniami, wciąż masz bezpośredni kontakt z przygotowaniem kawy. System The Oracle ™ Touch posiada funkcję automatycznego mielenia, porcjowania i ubijania kawy. Automatyzuje w ten sposób najtrudniejsze części ręcznego przygotowania wyśmienitego espresso dobrej jakości. Dzięki profesjonalnej kolbie i dyszy parowej można jednocześnie ekstrahować espresso i przygotowywać mleko, co umożliwi Ci przyrządzenie ulubionego latte lub cappuccino w ciągu kilku minut.   Staranne przygotowanie Doskonała filiżanka kawy wymaga prawidłowo przygotowanej i właściwie zmielonej kawy, precyzyjnej temperatury i odpowiedniego ciśnienia podczas całego procesu ekstrakcji. Sercem profesjonalnego Ekspresu The Oracle ™ Touch jest system grzewczy z dwoma nierdzewnymi bojlerami (oddzielny bojler do przygotowania kawy z precyzją +/-1°C oraz oddzielny bojler do produkcji pary zapewniający stałe podawanie pary). Dzięki temu systemowi można jednocześnie przygotowywać kawę w optymalnej temperaturze, osiągając najlepszy smak, oraz spieniać mleko. Ponadto głowica zaparzająca wyposażona jest w grzałkę, która zapewnia że w czasie pełnego procesu ekstrakcji kawy temperatura w całym systemie nie będzie się wahać. Wbudowany młynek stożkowy z metalowymi kamieniami automatycznie mieli, porcjuje i ubija 22 gramów kawy dla uzyskania podwójnej eksplozji smaku. Można też użyć mniejszego sitka o pojemności 14 gramów kawy. Wszystko to obsługuje prosty wyświetlacz dotykowy.   Wyposażenie wewnętrzne Niemal wszystkie profesjonalne urządzenia do przygotowywania kawy są standardowo wyposażone w wentyl ciśnieniowy. Profesjonalny ekspres The Oracle ™ Touch nie jest wyjątkiem. Ten w pełni komercyjny element określa maksymalne ciśnienie podczas całego procesu ekstrakcji. W ten sposób zapobiega ewentualnemu gorzkiemu smakowi kawy, który może powstać właśnie przez brak wentyla ciśnieniowego, jeśli dojdzie do spalenia kawy w filtrze. Drugą jego funkcją jest tzw. niskociśnieniowe parzenie wstępne. Dzięki tej funkcji dochodzi do stopniowego zwiększania ciśnienia, które równomiernie rozkłada się po powierzchni kawy w filtrze, aby zagwarantować maksymalnie równomierną ekstrakcję. Doskonała filiżanka kawy jest efektem prawidłowego połączenia kilku czynników – świeżo mielonej kawy, odpowiednio ubitej kawy, właściwego ciśnienia, podgrzania filiżanki oraz temperatury wody. Przez wahania temperatury podczas ekstrakcji dochodzi do straty piany i w efekcie kawa traci swój piękny kawowy kolor w kilka sekund. Profesjonalny ekspres The Oracle ™ Touch zapewnia innowacyjną technologię kontroli temperatury podczas całego procesu ekstrakcji.   Funkcje specjalne Profesjonalny ekspres Sage należy do liderów w swojej kategorii także dzięki specjalnie zaprojektowanym funkcjom. Szybko i łatwo możesz regulować temperaturę ekstrahowanej kawy, ciśnienie parzenia wstępnego oraz czas ekstrakcji kawy. Można także ustawić grubość mielenia lub temperaturę mleka. Dzięki wentylowi regulującemu z zapadką (OPV) urządzenie zapobiegnie maksymalnemu przeciążeniu ciśnienia podczas ekstrakcji, co z kolei zapobiegnie gorzkiemu posmakowi. Urządzenie posiada także prawdziwy niskociśnieniowy system parzenia wstępnego, który stopniowo zwiększa ciśnienie dla równomiernej ekstrakcji kawy. Na wyświetlaczu można wybrać rozmiar filiżanki ulubionej kawy lub po prostu jednym dotknięciem wybrać rodzaj kawy. Szybkie ogrzewanie, napełnianie zasobnika wodą od przodu i od tyłu, ustawianie zegara, automatyczne włączenie, możliwość odkamieniania w warunkach domowych - to tylko niektóre z wielu funkcji, w które wyposażony jest profesjonalny ekspres Sage.   Funkcje dodatkowe: Dotykowy wyświetlacz. Możliwość zapamiętania do 8 napojów według preferencji użytkownika. Szczegółowy przewodnik po przyrządzaniu kawy System dwóch oddzielnych pomp do przygotowania kawy i produkcji pary. Wbudowany młynek stożkowy z regulowaną grubością mielenia. Programowanie temperatury i struktury mleka. Duża filiżanka kawy poprzez wciśnięcie jednego przycisku. Ustawiona wstępnie ilość kawy 22 gramów na najlepsze espresso. Wskaźnik ciśnienia wewnątrz uchwytu filtra. Funkcja automatycznego uruchamiania. Bezpiecznik termiczny przeciw przegrzaniu. Natychmiastowe i ciągłe podawanie pary lub gorącej wody. Oddzielny przewód gorącej wody. Komercyjna obrotowa dysza parowa 360° z 3 otworami. Wyjmowane naczynie na wodę o pojemności 2,5 l z wbudowanym filtrem wodnm. Powierzchnia do podgrzewania filiżanek. System bezpieczeństwa z mechanizmem obrotowym. Wyjmowana taca ociekowa ze wskaźnikiem Empty Me! Programowanie temperatury ekstrakcji kawy w zakresie 86 – 96°C. Programowanie temperatury pary (mleka). Dokładna temperatura wody (PID). Optymalne ciśnienie wody (OPV). Programowanie czasu ekstrakcji lub pojemności ekstrakcji dla 1 lub 2 filiżanek. Funkcja ustawiania czasu i wydajności parzenia wstępnego. Funkcja automatycznego uruchamiania. Funkcja ustawiania zegara. Funkcja automatycznego wyłączania. Funkcja odkamieniania. Funkcja przywracania ustawień fabrycznych. Ręczne ustawianie pojemności kawy. Moc 2400 W. Wykorzystane materiały: szlifowana stal nierdzewna z połyskiem. Wymiary (wys. x szer. x gł.): 45,5 × 37 × 41 cm. W zestawie znajdziesz również: 58 mm nierdzewna kolba Pojemnik na kawę mieloną Sitko na zmieloną kawę Naczynie nierdzewne do spieniania mleka Filtry z prostym dnem dla 1 i 2 filiżanek Filtry z podwójnym dnem dla 1 i 2 filiżanek Imbus Przetyczka do czyszczenia Tester twardości wody Wymienny filtr wody
Najniższa cena: 10 999,00 zł
10999,00 zł
Darmowa dostawa
Lelit - Bianca PL162T-EUCB - Ekspres kolbowy

Producent: LELIT

Bianca PL162T-EUCB to wysokiej klasy, zaawansowany ekspres kolbowy przeznaczony do użytku domowego. Wyróżnia go zastosowanie grupy zaparzającej L58E, dwóch niezależnych bojlerów o dużej pojemności, profesjonalnej dyszy spieniającej i dyszy gorącej wody oraz materiałów wysokiej jakości. To ekspres, który spełni wymagania każdego domowego baristy oraz poradzi sobie z intensywną pracą przez długi czas. Ekspres do kawy Lelit Bianca PL162T-EUCB został zaprojektowany i wykonany we Włoszech, wobec czego jego jakość wykonania z pewnością sprosta wymaganiom niejednego konesera doskonałego espresso czy baristy. Ekspres jest niezwykle cichy podczas swojej pracy, a wykonanie ze stali nierdzewnej sprawia, że jest on zarówno nowoczesny jak i elegancki. Niespotykane wykończenie elementami z drewna klonowego czyni ekspres Lelit Bianca sprzętem niepowtarzalnym, unikalnym i jedynym w swoim rodzaju.   Najważniejsze cechy:   - Grupa zaparzająca L58E Grupa doskonale utrzymuje temperaturę dzięki ogrzewaniu przez obieg termosyfonowy i jest odpowiednia do parzenia wielu kaw dziennie. Strumień wody jest regulowany na bieżąco w wygodny sposób, za pomocą przesuwanej łopatki. Zestaw zawiera także tamper z aluminiowym uchwytem.   - Dwa niezależne bojlery Zastosowanie bojlera pary o pojemności 1,5 litra pozwala na przygotowanie wielu kaw mlecznych i herbat bez utraty jakości. Bojler wody jest wykonany ze stali nierdzewnej i ma pojemność 800ml. Wyposażenie ekspresu w dwa oddzielne bojlery sprawia, że przygotowywana kawa zyskuje na jakości dzięki zwiększonej stabilności temperatury. - System LCC Nowy elektroniczny system kontroli. Jego panel umożliwia programowanie temperatury bojlera przy zaparzaniu kawy i uwalnianiu pary wodnej. Może być także użyty do ustawienia funkcji preinfuzji.    - Zbiornik na wodę Ponadczasowy i jednocześnie unikalny design idą w parze z doskonałą jakością sprzętu, którego główną zaletą jest możliwość zasilania wodą bezpośrednio z sieci lub z dużego zbiornika o pojemności 2,5 litra. Dowolność taka sprawdzi się szczególnie przy domowym zastosowaniu ekspresu, dając tym samym możliwość swobody w wyborze miejsca montażu zbiornika na wodę (tył lub jeden z boków).   - Tradycyjne wzornictwo Korpus jest wykonany z wysokiej jakości polerowanej stali nierdzewnej - urządzenie jest wytrzymałe, utrzymane w klasycznym stylu włoskich maszyn. Ekspres jest obsługiwany za pomocą pokręteł w tradycyjnym stylu.  Są one wykonane z drewna wraz z rączką portafiltra i nóżkami. Nóżki mają dodatkowo regulowaną wysokość. Stalowa tacka ociekowa jest wyjmowana i łatwa w opróżnianiu oraz czyszczeniu. Ekspres jest wyposażony w zawór trójdrożny oraz system zapobiegający kapaniu wody z wylewki po parzeniu. Ciśnienie jest wskazywane przez analogowy manometr. Na górze urządzenia znajduje się podgrzewacz do filiżanek.   - Dysza spieniająca mleko oraz dysza wodna Ekspres do kawy Lelit Bianca PL162T-EUCB wyposażony został także w dwie profesjonalne dysze, z czego jedna przeznaczona jest do spieniania mleka, a druga wykorzystywana jest do dozowania gorącej wody. Spieniacz może być przesuwany we wszystkich kierunkach, co pozwala na przygotowanie cappuccino i latte w wygodny sposób. Ekspres jest także wyposażony w oddzielną dyszę gorącej wody do przygotowywania herbaty i innych gorących napojów, która również może być przestawiana w każdym kierunku.   - Akcesoria W zestawie znajdziesz także: portafiltr o średnicy 58 mm z sitkiem na pojedynczą dozę, sitkiem na podwójną dozę, sitkiem ślepym, filtr wody 70l, stalowy tamper z aluminiową rączką, szczotka do czyszczenia grupy, ściereczka z mikrofibry, dodatkowa końcówka do dyszy parowej, miarka do kawy, akcesoria do stałego przyłącza wody.  
Darmowa dostawa
Sage The Oracle Touch Czarny Noir - Ekspres ciśnieniowy

Producent: SAGE

Sage - The Oracle Touch (SES990NRE) to zaawansowany ekspres kolbowy z młynkiem do użytku domowego. Limitowana edycja - wszystkie elementy w wersji Noir są w kolorze czarnym. Największe zalety: - Duży dotykowy wyświetlacz zapewniający wygodną obsługę. - Możliwość zapisania do 8 napojów. - Szczegółow przewodnik po przyrządzaniu kawy. - Wbudowany młynek stożkowy ze stalowymi żarnami. - Automatyczne mielenie i ubijanie kawy. - Niskociśnieniowe parzenie wstępne dla doskonałego rozwinięcia smaku. - Potrójny system podgrzewania – 2 nierdzewne bojlery i aktywnie podgrzewana głowica do piany. - Dwa oddzielne bojlery do przygotowania kawy i produkcji pary umożliwiają jednoczesne spienianie mleka i ekstrakcję kawy. - Komercyjna, aktywnie podgrzewana 58 mm głowica zaparzająca z wbudowaną grzałką utrzymuje stałą temperaturę podczas ekstrakcji kawy. - Elektroniczny system kontroli temperatury PID z tolerancją +/- 1°C. - Regulowane ciśnienie ekstrakcji kawy. The Oracle ™ Touch to automatyczny kolbowy ekspres do kawy z wyświetlaczem dotykowym. Sage stworzył urządzenie, dzięki któremu przyrządzisz kawę tak samo jak barista z Twojej ulubionej kawiarni. W porównaniu z w pełni zautomatyzowanymi urządzeniami, wciąż masz bezpośredni kontakt z przygotowaniem kawy. System The Oracle ™ Touch posiada funkcję automatycznego mielenia, porcjowania i ubijania kawy. Automatyzuje w ten sposób najtrudniejsze części ręcznego przygotowania wyśmienitego espresso dobrej jakości. Dzięki profesjonalnej kolbie i dyszy parowej można jednocześnie ekstrahować espresso i przygotowywać mleko, co umożliwi Ci przyrządzenie ulubionego latte lub cappuccino w ciągu kilku minut.   Staranne przygotowanie Doskonała filiżanka kawy wymaga prawidłowo przygotowanej i właściwie zmielonej kawy, precyzyjnej temperatury i odpowiedniego ciśnienia podczas całego procesu ekstrakcji. Sercem profesjonalnego Ekspresu The Oracle ™ Touch jest system grzewczy z dwoma nierdzewnymi bojlerami (oddzielny bojler do przygotowania kawy z precyzją +/-1°C oraz oddzielny bojler do produkcji pary zapewniający stałe podawanie pary). Dzięki temu systemowi można jednocześnie przygotowywać kawę w optymalnej temperaturze, osiągając najlepszy smak, oraz spieniać mleko. Ponadto głowica zaparzająca wyposażona jest w grzałkę, która zapewnia że w czasie pełnego procesu ekstrakcji kawy temperatura w całym systemie nie będzie się wahać. Wbudowany młynek stożkowy z metalowymi kamieniami automatycznie mieli, porcjuje i ubija 22 gramów kawy dla uzyskania podwójnej eksplozji smaku. Można też użyć mniejszego sitka o pojemności 14 gramów kawy. Wszystko to obsługuje prosty wyświetlacz dotykowy.   Wyposażenie wewnętrzne Niemal wszystkie profesjonalne urządzenia do przygotowywania kawy są standardowo wyposażone w wentyl ciśnieniowy. Profesjonalny ekspres The Oracle ™ Touch nie jest wyjątkiem. Ten w pełni komercyjny element określa maksymalne ciśnienie podczas całego procesu ekstrakcji. W ten sposób zapobiega ewentualnemu gorzkiemu smakowi kawy, który może powstać właśnie przez brak wentyla ciśnieniowego, jeśli dojdzie do spalenia kawy w filtrze. Drugą jego funkcją jest tzw. niskociśnieniowe parzenie wstępne. Dzięki tej funkcji dochodzi do stopniowego zwiększania ciśnienia, które równomiernie rozkłada się po powierzchni kawy w filtrze, aby zagwarantować maksymalnie równomierną ekstrakcję. Doskonała filiżanka kawy jest efektem prawidłowego połączenia kilku czynników – świeżo mielonej kawy, odpowiednio ubitej kawy, właściwego ciśnienia, podgrzania filiżanki oraz temperatury wody. Przez wahania temperatury podczas ekstrakcji dochodzi do straty piany i w efekcie kawa traci swój piękny kawowy kolor w kilka sekund. Profesjonalny ekspres The Oracle ™ Touch zapewnia innowacyjną technologię kontroli temperatury podczas całego procesu ekstrakcji.   Funkcje specjalne Profesjonalny ekspres Sage należy do liderów w swojej kategorii także dzięki specjalnie zaprojektowanym funkcjom. Szybko i łatwo możesz regulować temperaturę ekstrahowanej kawy, ciśnienie parzenia wstępnego oraz czas ekstrakcji kawy. Można także ustawić grubość mielenia lub temperaturę mleka. Dzięki wentylowi regulującemu z zapadką (OPV) urządzenie zapobiegnie maksymalnemu przeciążeniu ciśnienia podczas ekstrakcji, co z kolei zapobiegnie gorzkiemu posmakowi. Urządzenie posiada także prawdziwy niskociśnieniowy system parzenia wstępnego, który stopniowo zwiększa ciśnienie dla równomiernej ekstrakcji kawy. Na wyświetlaczu można wybrać rozmiar filiżanki ulubionej kawy lub po prostu jednym dotknięciem wybrać rodzaj kawy. Szybkie ogrzewanie, napełnianie zasobnika wodą od przodu i od tyłu, ustawianie zegara, automatyczne włączenie, możliwość odkamieniania w warunkach domowych - to tylko niektóre z wielu funkcji, w które wyposażony jest profesjonalny ekspres Sage.   Funkcje dodatkowe: Dotykowy wyświetlacz. Możliwość zapamiętania do 8 napojów według preferencji użytkownika. Szczegółowy przewodnik po przyrządzaniu kawy System dwóch oddzielnych pomp do przygotowania kawy i produkcji pary. Wbudowany młynek stożkowy z regulowaną grubością mielenia. Programowanie temperatury i struktury mleka. Duża filiżanka kawy poprzez wciśnięcie jednego przycisku. Ustawiona wstępnie ilość kawy 22 gramów na najlepsze espresso. Wskaźnik ciśnienia wewnątrz uchwytu filtra. Funkcja automatycznego uruchamiania. Bezpiecznik termiczny przeciw przegrzaniu. Natychmiastowe i ciągłe podawanie pary lub gorącej wody. Oddzielny przewód gorącej wody. Komercyjna obrotowa dysza parowa 360° z 3 otworami. Wyjmowane naczynie na wodę o pojemności 2,5 l z wbudowanym filtrem wodnm. Powierzchnia do podgrzewania filiżanek. System bezpieczeństwa z mechanizmem obrotowym. Wyjmowana taca ociekowa ze wskaźnikiem Empty Me! Programowanie temperatury ekstrakcji kawy w zakresie 86 – 96°C. Programowanie temperatury pary (mleka). Dokładna temperatura wody (PID). Optymalne ciśnienie wody (OPV). Programowanie czasu ekstrakcji lub pojemności ekstrakcji dla 1 lub 2 filiżanek. Funkcja ustawiania czasu i wydajności parzenia wstępnego. Funkcja automatycznego uruchamiania. Funkcja ustawiania zegara. Funkcja automatycznego wyłączania. Funkcja odkamieniania. Funkcja przywracania ustawień fabrycznych. Ręczne ustawianie pojemności kawy. Moc 2400 W. Wykorzystane materiały: szlifowana stal nierdzewna z połyskiem. Wymiary (wys. x szer. x gł.): 45,5 × 37 × 41 cm. W zestawie znajdziesz również: 58 mm nierdzewna kolba Pojemnik na kawę mieloną Sitko na zmieloną kawę Naczynie nierdzewne do spieniania mleka Filtry z prostym dnem dla 1 i 2 filiżanek Filtry z podwójnym dnem dla 1 i 2 filiżanek Imbus Przetyczka do czyszczenia Tester twardości wody Wymienny filtr wody
Darmowa dostawa
Lelit - Anita PL042EMI - Ekspres kolbowy z młynkiem

Producent: LELIT

Lelit Anita PL042EMI to ekspres kolbowy z wbudowanym młynkiem żarnowym przeznaczony do użytku domowego. To doskonały wybór dla początkujących miłośników espresso, którzy chcą mieć pełną kontrolę nad procesem mielenia i parzenia. To również świetne rozwiązanie, kiedy nie chcesz kupować oddzielnego młynka lub w Twojej kuchni jest ograniczona przestrzeń. Spieniacz pozwala także na przygotowanie mleka do cappuccino oraz zapewnia gorącą wodę na americano oraz napary herbaciane. Najważniejsze cechy: Młynek Ekspres kolbowy Lelit Anita jest wyposażony we wbudowany młynek ze stalowymi żarnami o średnicy 38mm. Grubość mielenia ustawia się za pomocą bezstopniowego pokrętła. Dzięki wbudowanemu młynkowi oszczędzasz miejsce, a przygotowywana kawa jest zawsze świeżo zmielona.   Bojler Jest wykonany z mosiądzu i ma pojemność 250ml. Pozwala na utrzymanie stałej temperatury wody, a w rezultacie przyczynia się do poprawnej ekstrakcji kawy.   Zbiornik na wodę Zbiornik na wodę o pojemności 2,7 litra pozwala na długą pracę ekspresu bez konieczności uzupełniania wody. Mieści się on z tyłu maszyny, jest wyjmowany, a okienko umieszczone z boku ułatwia kontrolę poziomu wody.   Tradycyjne wzornictwo Korpus ekspresu jest wykonany z wysokiej jakości stali nierdzewnej. Jest on wytrzymały i utrzymany w klasycznym stylu włoskich maszyn. Urządzenie jest obsługiwane poprzez stalowe przyciski. Stalowa tacka ociekowa jest wyjmowana i łatwa w opróżnianiu oraz czyszczeniu. Ekspres jest wyposażony w zawór trójdrożny oraz system zapobiegający kapaniu wody z wylewki po parzeniu. Ciśnienie jest wskazywane przez podświetlany analogowy manometr. Na górze urządzenia znajduje się podgrzewacz do filiżanek.   Dysza spieniająca mleko Spieniacz do mleka jst ruchomy i pozwala na przygotowanie cappuccino i latte. Może służyć także za wylewkę gorącej wody do przygotowania herbaty. Portafiltr Portafiltr ma średnicę 57mm i może być używany z kawą mieloną oraz z saszetkami ESE. W zestawie znajdują się sitka: na pojedyncze espresso, na podwójne espresso, na saszetki ESE. 

Jak wybrać dobry ekspres kolbowy? Na co zwrócić uwagę?


Bojler

Nadal w głowach macie pytanie: “ekspres do kawy kolbowy jaki wybrać”? Przedstawmy po kolei na jakie elementy warto zwracać uwagę. Po pierwsze bojler – serce dobrego ekspresu kolbowego do domu, w którym znajdują się gorąca woda oraz para. Im większa jego pojemność, tym lepiej dla wydajności ekspresu i stabilności temperatury. Ekspresy kolbowe budowane są zwykle w trzech technologiach, które oferują kolejno coraz wyższe możliwości i są również wyznacznikiem półki cenowej.

Bojler pojedynczy (Single Boiler) – jeden element odpowiedzialny jest za podgrzewanie wody do zaparzania espresso, a także generowanie pary do spieniania mleka. Ten typ bojlera to podstawowa konstrukcja stosowana w tanich ekspresach. Jego minusem jest brak możliwości jednoczesnego zaparzania espresso i spieniania mleka. Wpływa to na wydłużenie czasu przygotowania napojów takich jak np. cappuccino, latte czy flat white. Pojedyncze bojlery mają też zwykle niską pojemność, co przekłada się na ich niewielką wydajność. Takie ekspresy dobrze sprawdzą się dla miłośników czarnej kawy – jeśli pijesz wyłącznie espresso, to w niewielkim budżecie uda się znaleźć dobry ekspres.
Polecane ekspresy kolbowe z pojedynczym boilerem:

  1. Lelit - Anna PL41EM - Ekspres kolbowy
  2. Sage - Duo-Temp Pro

Wymiennik ciepła (HX – Heat Exchanger) – wyższa, profesjonalna półka ekspresów kolbowych oparta jest w większości na tej konstrukcji. Tutaj główny, większy bojler odpowiedzialny jest za generowanie pary do spieniania mleka. Wewnątrz niego znajduje się mniejszy bojler, który jest ogrzewany ciepłem otaczającej go wody. To właśnie wymiennik ciepła, w którym znajduje się woda używana do zaparzania espresso. Zaletą tego rozwiązania jest możliwość jednoczesnego spieniania mleka i zaparzania kawy. Para dostępna jest w każdym momencie i nie trzeba specjalnie podgrzewać bojlera, aby ją wygenerować, tak jak w przypadku konstrukcji jednobojlerowej. HX ma zwykle większe rozmiary, co skutkuje wyższą wydajnością i lepszą stabilizacją temperatury. To technologia, która sprawdza się w gastronomii od wielu lat. Jej minusem jest natomiast zależność temperatury wody od ustawień bojlera pary. Jeśli zatem podnosimy ciśnienie pary, aby np. łatwiej i szybciej spieniać mleko, to automatycznie temperatura ekstrakcji idzie w górę i vice versa – obniżenie temperatury wody skutkuje mniejszą mocą pary, a w skrajnych ustawieniach może ona nie powstawać w ilości niezbędnej do spieniania mleka. HX to dobre rozwiązanie dla każdego, kto ceni sobie wysoką jakość espresso, ale chce również spieniać mleko i cieszyć podniebienie kawami typu cappuccino czy flat white.

Polecany ekspres kolbowy z wymiennikiem ciepła – Lelit Mara PL62 | 5 700,00 zł

Podwójny bojler (DB – Double Boiler) – w tym układzie znajdują się dwa bojlery z osobnymi grzałkami. Jeden zapewnia parę, a drugi gorącą wodę. Obie jednostki są niezależne i można je dowolnie ustawiać. W tym układzie mamy największe pole manewru jeśli chodzi o konfigurację parametrów, a także najwyższą wydajność i stabilność temperatury. Technologia DB jest stosowana w najlepszych modelach profesjonalnych, ale i niektóre ekspresy domowe są w nią wyposażone.
Mały ranking ekspresów kolbowych z podwójnym bojlerem:

  1. La Marzocco Linea Mini
  2. La Marzocco Linea Micra
  3. Sage Dual Boiler
  4. Lelit Bianca PL162T
  5. Lelit Elizabeth PL92T

Kontrola temperatury

Temperatura wody jest jednym z kluczowych parametrów wpływających na ekstrakcję kawy w najlepszych ekspresach kolbowych. Jej ustawienie, a także stabilność w czasie są wysoce pożądane nie tylko ze względu na jakość espresso, ale także wygodę użytkowania.

  • Termostat / presostat – to analogowy system kontroli temperatury. Zwykle nie mamy tutaj oznaczeń konkretnych wartości, więc ustawia się je “na oko”. W wypadku tego rozwiązania konieczna jest pewna wprawa w kontroli temperatury i wyczucia odpowiedniego momentu do rozpoczęcia ekstrakcji. Analogowy system nie jest jednak problemem, jeśli chcesz po prostu napić się espresso lub kawy z mlekiem, a w nocy śnisz o innych rzeczach niż portafiltry, presostaty i pompy rotacyjne.
  • Jeśli jednak należysz do tej drugiej grupy użytkowników, zadowoli Cię tylko cyfrowy kontroler temperatury PID. Korzysta on z zaawansowanego algorytmu, który steruje pracą grzałek tak, aby zadana temperatura była utrzymywana stale. Kontroler cyfrowy pozwala na ustawienie pożądanej temperatury często z dokładnością nawet do 0,1 stopnia Celsjusza, co zadowoli najbardziej wymagających. Ten system zapewnia stabilną temperaturę w każdym momencie, a także pozwala zaoszczędzić energię elektryczną, gdyż grzałki pracują tutaj krócej niż w analogowym wariancie.

Inne parametry dobrego ekspresu kolbowego do domu

Dwa powyższe punkty są decydujące o klasie urządzenia, jego funkcjonalności oraz przede wszystkim, jakości espresso, jakie pozwoli uzyskać nam ekspres kolbowy. To jednak nie wszystko. Dodatkowe czynniki również warto wziąć pod uwagę, kiedy już zdecydujesz się na konkretną kombinację bojlera i systemu kontroli temperatury.

  • Pompa – odpowiedzialna za ciśnienie wody podczas ekstrakcji espresso. Powinna mieć możliwość zmiany ustawień (choć zwykle schowana jest głęboko w środku obudowy i modyfikacja jej ustawień wymagać będzie zdjęcia zewnętrznego panelu). Większość ekspresów posiada pompę wibracyjną, która generuje więcej hałasu niż wariant rotacyjny, który jest też bardziej wydajny, ale i droższy.
  • Izolacja termiczna bojlerów – obniża konsumpcję energii elektrycznej i pozwala na lepszą stabilizację temperatury.


  • Rozmiar grupy zaparzającej – światowy standard w profesjonalnych urządzeniach to 58 mm. Ekspres, który posiada taką grupę zaparzającą będzie kompatybilny z wymiennymi akcesoriami, takimi jak precyzyjne sitka czy tampery. Dzięki nim jakość espresso można wynieść na jeszcze wyższy poziom.

  • Przyłącze wody – funkcja, która znacznie zwiększa wygodę użytkowania. Po podłączeniu ekspresu do filtrowanej wody i odpływu na stałe, nie musimy już nigdy więcej martwić się przepełnionym zbiornikiem na ścieki lub ekstrakcją przerwaną z powodu braku wody w zbiorniku. W tę funkcję wyposażone są ekspresy z wyższej półki, które sprawdzą się nie tylko w domu, ale również małej gastronomii czy biurze.


  • Programowane dozy – dzięki tej funkcji po naciśnięciu przycisku parzenia ekspres dozuje ściśle odmierzoną ilość wody i wyłącza ekstrakcję w żądanym momencie. Dzięki temu rozwiązaniu uzyskujemy większą powtarzalność i wygodę użytkowania.
  • Dysza spieniająca – generalna zasada brzmi: im droższy ekspres, tym lepszy system spieniania mleka. Warto zwrócić uwagę na konstrukcję dyszy – zdejmowana końcówka będzie pomocna w czyszczeniu. Można ją także zmienić aby uzyskać inną charakterystykę pary i np. lepsze efekty spieniania. Ekspresy z wymiennikiem ciepła i podwójnym bojlerem pozwalają szybciej, lepiej i wygodniej spienią mleko niż warianty jednobojlerowe.

Najważniejsza rzecz… młynek!


To nie pomyłka, ani żart – decydując się na manualną metodę przygotowania espresso za pomocą dobrego ekspresu kolbowego do domu musimy pamiętać również o młynku, gdyż ekspresy kolbowe nie są (zazwyczaj) w niego wyposażone. Aby było jeszcze ciekawiej, to właśnie młynek decyduje w największym stopniu o jakości ekstrakcji espresso. Ma on większy wpływ na jej przebieg niż ekspres i jeśli zależy Ci na wyciągnięciu z ziaren maksimum smaku, warto zacząć od niego.
Więcej informacji nt. wyboru młynka do kawy znajdziesz w tym artykule.


W dużym skrócie, wybierając młynek do espresso, należy zwrócić uwagę na:

  • średnicę i materiał żaren – im większe tym lepsze, wybieraj wyłącznie stalowe;
  • system regulacji – najlepszym wyborem będzie bezstopniowa regulacja oparta na śrubie ślimakowej, co zapewni precyzję mielenia i łatwość obsługi;
  • system dozowania – młynek powinien zmielić kawę bezpośrednio do kolby, za każdym razem dokładnie tyle, ile trzeba;
  • przeznaczenie – pamiętaj, że młynek do espresso to nie to samo, co młynek do alternatywnych metod parzenia. Z racji tego, że espresso wymaga większej precyzji mielenia niż np. drip, młynek dedykowany do tej metody parzenia będzie zwykle droższy i nie ma tutaj drogi na skróty.

Planując swój zestaw do espresso zacznij właśnie od tego elementu i pamiętaj, że nawet najdroższy ekspres za kilkanaście tysięcy złotych nie zaparzy poprawnego espresso z kawy zmielonej na tanim młynku. Budżet na ekspres i młynek powinien rozkładać się w proporcji 40:60 na korzyść tego drugiego. Zaskoczenie?

Podsumowanie

Espresso jak z kawiarni w domowym zaciszu jest możliwe. Jego jakość zależeć będzie od naszych wymagań oraz budżetu. Im lepszy młynek oraz ekspres kolbowy do domu wybierzemy, tym więcej smaku wyciągniemy z tych samych ziaren. Pamiętaj, że w pierwszej kolejności to młynek decyduje o przebiegu ekstrakcji i warto od niego zacząć konfigurację domowej kawiarni.

Zobacz również