Darmowa dostawa od 199 zł
Błyskawiczna wysyłka
365 dni na zwrot

Rodzaje zielonych herbat – czy da się wybrać najlepszą? Oto nasz ranking i krótki przewodnik

Zielona herbata jest dosyć zagadkowa – z jednej strony bardzo popularna, z drugiej – wymagająca, trudna do przygotowania i łatwo ulegająca przeparzeniu. Zapewne z tego powodu taką popularnością cieszą się jej wersje aromatyzowane. Tym razem jednak wracamy do korzeni: przed Wami krótki przewodnik po zielonych herbatach. Przedstawiamy również ranking zielonych herbat. Jaka zielona herbata będzie najlepsza dla początkujących amatorów, a jaka dla długoletnich miłośników? I jakie dokładnie rodzaje wyróżniamy?

Zielone herbaty – ranking

Poniżej prezentujemy mini ranking zielonych herbat, które warto rozważyć podczas degustacji różnych odmian tego ulubionego napoju. Zostały one wybrane ze względu na swoje wyjątkowe smaki i jakość, które wyróżniają je na tle innych produktów dostępnych na rynku.

Paper & Tea Imperial Dragon

Paper & Tea Imperial Dragon to ekskluzywna herbata oferująca wyjątkowy, złożony smak, który jest zarazem intensywny i subtelny, co sprawia, że jest to doskonała propozycja dla prawdziwych koneserów. Wyczujemy w niej delikatne nuty orzecha, kwiatów, a także świeżego pieczywa.


Teapigs Mao Feng


Teapigs Mao Feng to herbata, która ma delikatny i kwiatowy smak. Da się w niej wyczuć również nuty brzoskwiniowo - morelowe. Subtelny smak, ale jednocześnie wyraźny. Jest to dobra propozycja dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z zieloną herbatą. Dostępna jest w formie sypanej i w torebkach.


Teasome Sencha Yamabuki


Chcecie spróbować klasycznej japońskiej senchy? Spróbujcie Teasome Sencha Yamabuki! Jest to zielona herbata pochodząca z wczesnych, wiosennych zbiorów. W smaku, oprócz charakterystycznych dla japońskich sench aromatów zielonych warzyw, wyczuć można smaki melona i ananasa. Idealny wybór dla wszystkich, niezależnie od tego, czy dopiero zaczynacie odkrywanie nowych smaków herbat, czy jesteście już długoletnimi herbaciarzami!


Leaf Liturgy The Eventide Spirit


Jeśli szukacie genmaichy, spróbujcie Leaf Liturgy The Eventide Spirit. To klasyczna mieszanka zielonej herbaty oraz lekko palonego i prażonego ryżu, zapakowana w estetyczną puszkę. W smaku jest wyrazista i orzechowa. Dość charakterna, ale właśnie za to ją lubimy.


Teasome Hojicha Sand Roasted


Teasome Hojicha Sand Roasted to hojicha, która zachwyci Was swoim smakiem – ciepłym, przyjemnym i otulającym. Wyczujecie w niej przede wszystkim aromat spieczonej skórki chleba, niezwykle charakterystyczny dla tego rodzaju herbat, a także delikatne nuty owocowe. W pierwszej chwili może być to zaskakujące doznanie, zwłaszcza dla osób, które nigdy nie próbowały tego rodzaju herbaty, jednak zdecydowanie polecamy.

Matcha Bros Ceremonial Matcha

Matcha Bros Ceremonial Matcha to jedna z lepszych sproszkowanych zielonych herbat, o pięknym, intensywnie zielonym kolorze. Charakteryzuje się niską goryczką, przyjemną kremowością i wyraźnym smakiem umami. Sprawdzi się idealnie z samą wodą, jak i z mlekiem lub napojem roślinnym.

Rodzaje zielonej herbaty


Jak część z Was na pewno już wie, rodzaj herbaty – czarnabiała, zielona lub inne – zależy od procesu produkcji i stopnia utlenienia liścia. Oznacza to, że choć istnieją odmiany Camellia Sinensis, które lepiej nadają się np. na białe herbaty, teoretycznie każda z nich może powstać z tego samego krzaka.

Ojczyzną zielonej herbaty są Chiny, choć obecnie jej uprawa i produkcja rozprzestrzeniła się po kolejnych krajach Azji; mimo wszystko do głównych producentów zalicza się przede wszystkim właśnie Chiny oraz Japonię. Każdy kraj wypracował własny, unikalny sposób obróbki liścia, dzięki czemu możemy doświadczyć niesamowitego bogactwa smaków – owocowo-kwiatowy chiński long jing, koreański sejak o intensywnie zielonych aromatach, japońska hojicha przypominająca w smaku spieczoną skórkę chleba. Czy da się jednak wybrać najlepszą zieloną herbatę? To już zależy od indywidualnych preferencji i od Ciebie!

Story Coffee Story of Green Tea herbata zielona liściasta Sencha 100g

Producent: STORY COFFEE ROASTERS

Zielona herbata liściasta Sencha. Sencha to jeden gatunek herbaty, ale wytwarzany na bardzo dużym obszarze, w przeciwieństwie na przykład do klasycznych herbat chińskich, które definiuje nie tylko technika produkcji i ograniczony region produkcji.Ta chińska Sencha zaskakuje świeżym aromatem i łagodnym smakiem. Świetnie smakuje także przy drugim parzeniu.Kraj pochodzenia: ChinySposób przygotowania:4g herbaty na 400ml wody.Temperatura: 70 - 80 stopni Celsjusza.Czas parzenia: 1 - 3 minuty.Składniki: herbata zielona.
Mount Everest Tea - Chasen - Mieszadło do matchy

Producent: MOUNT EVEREST TEA

Mieszadełko do matchy Chasen od Mount Everest Tea. Wykonane z bambusa, ma wysokość 10cm i średnicę 5,5cm. Chasen jest używany podczas przygotowywania matchy - proszek jest mieszany z gorącą wodą, aby uzyskać odpowiednią konsystencję napoju.
Moya - Kukicha - Herbata sypana 60g

Producent: MOYA MATCHA

Herbata o czarująco łagodnym orzechowo-miodowym smaku z nutami umami i jasnym naparze powstała w rejonie Uji. To tam, po sprzedaży bardziej wartościowych liści i pąków, z pozostałych gałązek i łodyg rolnicy parzyli swoją własną herbatę inną niż wszystkie – kukichę. Po japońsku “kuki” oznacza właśnie gałązkę, a “cha” herbatę. Kukicha świetnie sprawdza się w parzeniu na zimno metodą cold brew. Moya Kukicha pochodzi z organicznych upraw na wyspie Kiusiu i jest delikatnie prażona, dzięki czemu uzyskuje silniejszy aromat.Fotosynteza zmieniająca L-teaninę w katechiny nie zachodzi w łodygach, dlatego kukicha ma wysoką zawartością tego relaksującego związku, a wyjątkowo niską zawartością kofeiny. Jest polecana w diecie makrobiotycznej jako napój odkwaszający i bogaty w wapń. Mogą ją pić dzieci, kobiety w ciąży oraz osoby starsze. Obok innych japońskich zielonych herbat jest bogatym źródłem katechin i antyoksydantów.KRAJ POCHODZENIA: JaponiaSMAK: delikatnie słodki i lekko orzechowy z nutami morzaKOLOR: jasnozielonySKŁAD: 100% organiczna herbata kukichaJAK PRZYGOTOWAĆ KUKICHĘ?ILOŚĆ HERBATY: 2-3 g na 200 mlTEMPERATURA WODY: 70-80°CCZAS PARZENIA: 2-3 minILOŚĆ ZAPARZEŃ: 4
Leaf Liturgy - Mistress of the Moon - Herbata sypana 60g

Producent: LEAF LITURGY

Leaf Liturgy Mistress of the Moon to zielona jaśminowa herbata liściasta. Delikatne liście herbaty z gór Yunnan są aromatyzowane świeżymi organicznymi kwiatami jaśminu. Bez kompromisów, wszystko najwyższej jakości.Propozycja, która jest nie tylko przepyszna, ale również ma bardzo dobry wpływ na zdrowie i samopoczucie człowieka. Przypisywane są jej właściwości antydepresyjne, uspokajające. Pomaga walczyć z bezsennością. Pomaga się skupić i zwiększyć koncentrację. Jest delikatna i subtelna, z nutą słodkich kwiatów.Charakter: jaśminowy, słodki, długotrwały, treściwyPołożenie upraw: 800 - 1000 m n.p.m.Napar: JasnozłotyLiście: Delikatnie oliwkowo zielone, duże, lekko skręcone, spiczasteSposób parzenia:1 łyżeczka na kubek12g na litr wodyTemperatura wody: 80°CCzas parzenia: 2 minutySkładniki: zielona herbata aromatyzowana kwiatami jaśminu.Leaf Liturgy to herbaty specialty z liści z wyższych części gałązek - bez goryczy, o szerokim wachlarzu niezwykłych smaków. Wszystkie pochodzą z upraw ekologicznych i są zamknięte w piękne opakowania wielorazowe.
Althaus - Sencha Select Deli Pack - Herbata 20 saszetek

Producent: ALTHAUS

Althaus to seria herbat i ziół stworzona w Niemczech. Każda z nich jest inną kompozycją starannie dobranych składników o bogatym smaku i aromacie. Herbaty Althaus są dostępne w różnych formach opakowań. Deli Pack to opakowanie zawierające 20 oddzielnych saszetek, w których kryją się torebki z herbatą na pojedynczą porcję naparu. Torebka zawiera 1,75 grama suszu i jest odpowiednia do przygotowania 200ml herbaty.Althaus Sencha Select Bio/Organic to zielona herbata w saszetkach. Ta organiczna zielona herbata charakteryzuje się jasnym żółto-zielonym kolorem filiżanki i delikatnie cierpkim smakiem przypominającym świeżą trawę.Sposób zaparzania:Czas: 1-2 minutyIlość: saszetka / 0,2lSkładniki: zielona herbata* (Chiny)*z kontrolowanych upraw ekologicznych (DE-ÖKO-001 rolnictwo UE/spoza UE)
Moya - Iri Genmaicha - Herbata sypana 60g

Producent: MOYA MATCHA

Moya Matcha Iri Genmaicha to nowa odsłona bestsellerowej genmaichy, czyli zielonej herbaty z ryżem. Składa się z delikatnych suszonych liści senchy, drobno zmielonej certyfikowanej matchy oraz ziarenek organicznego prażonego brązowego ryżu zwanego w Japonii „genmai”. Jej smak jest delikatny, świeży, słodko-maślany, uzupełniony morskimi nutami umami, za które odpowiada oczywiście matcha. Po zaparzeniu Matcha Iri Genmaicha uwalnia mocny aromat prażenia, a napar odkrywa swój piękny limonkowy, klarowny kolor. Polecana jest miłośnikom zielonych herbat, sushi i umami oraz tęskniącym za autentycznymi smakami Azji. Przypadnie do gustu szczególnie osobom, które już znają i lubią charakterystyczny smak genmaichy.Na tle pozostałych herbat Matcha Iri Genmaicha wyróżnia się nie tylko zawartością chrupkich ziarenek brązowego, prażonego ryżu, ale przede wszystkim zawartością sproszkowanej zielonej matchy. Ta nietuzinkowa kompozycja pobudza bardziej niż klasyczna herbata z ryżem ze względu na zawartość teiny i L-teaniny w matchy.KRAJ POCHODZENIA: JaponiaSMAK: delikatny, z morskimi nutamiKOLOR: limonkowySKŁADNIKI: 49% organiczna zielona herbata, 48% organiczny prażony ryż brązowy, 3% organiczna zielona herbata matcha.JAK PRZYGOTOWAĆ MATCHA IRI GENMAICHA?ILOŚĆ HERBATY: 2-3 g na 200 mlTEMPERATURA WODY: 70-80°CCZAS PARZENIA: 2-3 minILOŚĆ ZAPARZEŃ: 2
Lune Tea - Green Sencha - Herbata sypana 40g

Producent: LUNE TEA

Zielona herbata Lune Tea Green Sencha. Pochodzi z prefektury Kioto na południu Japonii i jest uznawana za herbatę o najwyżej jakości. Liście Senchy zrywane są w pierwszym zbiorze co wpływa na jej delikatny smak pozbawiony goryczy. Do Japonii została ona sprowadzona z Chin przez mnichów, którzy wierzyli w jej właściwości lecznicze. Okazuje się, że mieli rację! Zielona herbata spowalnia procesy starzenia i ma szerokie spektrum działań korzystnych dla zdrowia. WŁAŚCIWOŚCI Zielona herbata to bogactwo przeciwutleniaczy dla wsparcia odporności oraz zwalczania wolnych rodników. Dodatkowo, dzięki zawartości kofeiny i l-teaniny to źródło spokojnej, zrównoważonej energii. SMAK Wysokiej jakości sencha z Japonii to bogactwo smaku umami. Łagodny, jasnozielony kolor naparu charakteryzuje się delikatnym, lekko maślanym, pełnym smakiem, pozbawionym goryczy. JAK ZAPARZAĆ 2-3 g produktu  zalej 180 ml wody o temperaturze 70-80°C. Daj herbatce 2-3 minuty sam na sam. Jeśli serce słodko podpowiada, abyś do herbaty dodał miód lub słodzik, nie wahaj się ani chwili. POCHODZENIE Ta sencha uprawiana jest w Uji w prefekturze Kioto w Japonii. Region ten charakteryzuje się idealnymi warunkami do uprawy zielonej herbaty – słynie z bardzo żyznych gleb, dużej ilości opadów, dobrego nasłonecznienia oraz górzystych terenów. Region ten od ponad 1000 lat słynie z produkcji najlepszej zielonej herbaty na świecie. Sencha Lune Tea uprawiana jest na małych polach herbacianych, zgodnie z zasadami rolnictwa ekologicznego, wolnego od pestycydów. Składniki: zielona herbata.
Darmowa dostawa
Matcha Bros - Ceremonial Matcha Gift Box

Producent: MATCHA BROS

Zestaw do matchy - to idealny zestaw startowy na prezent dla miłośników zielonej herbaty lub jako zestaw dla osób, które dopiero zaczynają przygodę z orzeźwiającą matchą. Elementy zestawu są integralną częścią tradycyjnej japońskiej ceremonii herbacianej matcha.W skład zestawu do herbaty matcha wchodzą następujące elementy:- Matcha Bros: Matcha Ceremonial/Matcha Ceremonialna 50g (japońska herbata z pierwszego zbioru o intensywnym herbacianym smaku z delikatną nutą słodyczy) - idealna również do matcha latte.- Chasen: tradycyjna bambusowa miotełka do mieszania i spieniania herbaty matcha.- Ceramiczna podstawka pod Chasen: pomaga utrzymać chasen w odpowiednim kształcie oraz poprawia jego wytrzymałość.- Chashaku: bambusowa łyżeczka służąca do nakładania matchy.Szukasz idealnego prezentu dla osoby zakochanej w kulturze Japonii lub zafascynowanej herbatą matcha? A może chcesz podzielić się swoją pasją z najbliższą osobą? Matcha zestaw od Matcha Bros - to idealne rozwiązanie w każdej sytuacji.
Darmowa dostawa
Paper & Tea - Matcha Starter Kit - Zestaw startowy

Producent: PAPER & TEA

Zestaw startowy matcha od Paper & Tea. Znajdziesz w nim wszystko, co potrzebne do rozpoczęcia przygody z zaparzaniem tradycyjnej japońskiej herbaty. Całość stanowi piękny zestaw, idealny na prezent.Zestaw składa się z:- Herbata Paper & Tea Matcha Shinto 30g- Miseczka Clarity 350 ml- Chasen - bambusowe mieszadło- Chashaku - bambusowa łyżka- Sitko ze stali nierdzewnej- Instrukcja zaparzania w języku angielskimCałość zapakowana w eleganckie pudełko.Tak jak setki lat temu, matcha nadal jest ręcznie mielona w Uji w Japonii. Jest szlachetnym napojem z gorzkim posmakiem i słodką owocową nutą, o niezwykle długiej tradycji. Oprócz smaku, jest ceniona za walory zdrowotne - jest bogatym źródłem witamin, minerałów i antyoksydantów. 
Paper & Tea - Shinto Matcha No320 - Puszka 30g

Producent: PAPER & TEA

Matcha od Paper & Tea. Delikatna, organiczna, japońska matcha ze szlachetnym gorzkim posmakiem, ale też słodką owocową nutą. Idealna jako codzienny napój. Zapakowana w wygodną puszkę.Składniki: organiczna zielona herbata.Produkt ekologiczny z certyfikatem Organic Bio.Sposób zaparzania:Ilość: 1 łyżeczka / 60 mlTemperatura wody: 70°CCzas (sekundy): 20

Chiny

Zielona herbata produkowana w Chinach różni się od innych sposobem, w jaki zatrzymuje się oksydację liści. Po zebraniu pozostawia się je przez kilka godzin, by zwiędły, a następnie piecze lub praży w olbrzymich wokach, by zahamować proces utleniania.

Na rynku istnieje wiele odmian dobrej zielonej herbaty produkowanej w Chinach; do najpopularniejszych należą: long jing, bi luo chun, mao feng, bai cha, gunpowder i parę innych.

Long Jing (Dragonwell)

Jedna z flagowych herbat chińskich. Charakterystyczne podłużne, płaskie, lekko złote liście po zaparzeniu dają jasne, owocowe nuty. Oryginalny long jing musi pochodzić z prowincji Zhejiang; w przeciwnym wypadku uważa się go za podrobionego (podobnie do szampana i Szampanii).

Bi Luo Chun

Obok long ling, bi luo chun uważana jest za klasyk wśród rodzajów chińskich zielonych herbat. Jej nazwa pochodzi od wyglądu liści, zwiniętych niczym ślimaki. Aromatem odbiega nieco od long linga, idąc w kierunku kwiatowości i świeżych warzyw (ale zdecydowanie mniej od herbat japońskich).

Mao Feng

Herbata uprawiana oryginalnie w prowincji Anhui, najdelikatniejsza wśród chińskich herbat, cechująca się wytrawnymi, słonawymi aromatami. W przeciwieństwie do pozostałych odmian, którym nadaje się podczas przetwarzania charakterystyczny kształt (np. zwiniętych kulek), w przypadku mao feng ten krok jest pominięty, co sprawia, że jej wygląd to w dużej mierze „freestyle”.

Gunpowder

Dobra zielona herbata uprawiana w całych Chinach, która swą nazwę zawdzięcza charakterystycznemu wyglądowi zwiniętych liści, przypominających proch strzelniczy. Klasyczne aromaty, idealna na co dzień.

Japonia

Japońska herbata zielona, podobnie jak chińska, powstaje z liści, których utlenianie zostało zatrzymane poprzez podgrzanie – zamiast woków i prażenia/podpiekania stosuje się jednak metodę „na mokro”, tzn. parę wodną.

W konsekwencji otrzymujemy orzeźwiające, warzywne aromaty świeżej trawy, szparagów, nuty umami i mniej owocowości niż w przypadku herbat chińskich. Japońskie herbaty należą do moich ulubionych – manipulowanie warunkami uprawy i przetwarzania daje w rezultacie skrajne różne smaki. Próbując kilku herbat z tego kraju będziecie zaskoczeni bogactwem aromatów, jakie można uzyskać z jednego krzewu.

Sencha

Klasyk wśród japońskich zielonych herbat, stanowiący ok. 80% produkcji w tym kraju. Senchę otrzymuje się z liści zbieranych na przełomie kwietnia i maja; kolejny, późniejszy zbiór z tych samych krzewów daje z kolei banchę. Sencha ma delikatne, trawiasto-morskie aromaty, tak charakterystyczne dla wszystkich japońskich herbat.

Gyokuro

Wielu uważa, że to najbardziej niezwykła i najlepsza zielona herbata na rynku – mówi się, że gyokuro to nie napój na co dzień, ale wyjątkowe doświadczenie kulinarne. Herbatę tę otrzymuje się z krzewów, które zostały zacienione na trzy tygodnie; zabieg ten powoduje, że roślina produkuje zwiększoną ilość chlorofilu. Jak wpływa to na smak herbaty? Już od pierwszego łyku możemy poczuć wyrazisty smak umami, morskie, niekiedy wręcz słone aromaty bulionu warzywnego i mięsisty napar o niesamowitym body.


Matcha


Zapytaj dowolną osobę, czym jest matcha, i w odpowiedzi najprawdopodobniej usłyszysz: „sproszkowana zielona herbata”. Jest to tylko częściowo prawda; rzeczywiście matcha ma formę roztartych liści, ale nie otrzymasz jej, kupując senchę i ucierając ją w domu na proszek. Różnice pojawiają się już w momencie uprawy krzewów; te, z których ma powstać matcha są zakrywane, podobnie jak przy gyokuro. Zacienienie sięga czasem nawet 90% – wszystko po to, by uzyskać charakterystyczny, piąty smak – umami. Jeśli dopiero rozpoczynacie swoją przygodę z herbatą, smak czystej matchy może być dla Was nieco zbyt kontrowersyjny – trochę jak z kwasowością w kawie, do której przyzwyczajamy się z czasem. Mimo wszystko polecam jej spróbować – sposób produkcji i uzyskane aromaty to niesamowity przykład kreatywności w świecie herbaty.

Hojicha

O hojichy warto wspomnieć z kilku powodów – nie jest najpopularniejszym rodzajem japońskiej zielonej herbaty, nie jest też równie ekskluzywna, co gyokuro lub matcha – mimo to jej smak, mocno odbiegający od pozostałych, zasługuje na uwagę. Hojicha powstaje przez prażenie liści banchy, dlatego często uważa się ją za herbatę gorszej jakości i traktuje po macoszemu. Jednak dodatkowy proces w produkcji wprowadza do hojichy ciekawe nuty sosu sojowego, słodycz i rozgrzewające aromaty karmelu; to interesująca odmiana w japońskiej tradycji herbacianej i niezwykłe połączenie aromatów, którego na próżno szukać wśród innych herbat.

Gyokuro

Kolejna interesująca pozycja i jedyna herbata z dodatkami na naszej liście – genmaicha składa się z liści senchy lub banchy i prażonego brązowego ryżu; z tego powodu możecie również spotkać się z wdzięczną nazwą popcorn tea. Mówi się, że genmaicha początkowo była herbatą pitą przez uboższych, którzy, nie mając pieniędzy na czystą zieloną herbatę, zwiększali jej objętość dodając prażonego ryżu. Obecnie genmaichę docenia się za niezwykły, nieco orzechowy smak i delikatną słodycz.

Podsumowanie


Jak sami widzicie, świat zielonych herbat to wachlarz aromatów – od owocowości long jing do intensywnego umami gyokuro. Kreatywność farmerów nie ma granic i sprawia, że każdy z nas znajdzie coś dla siebie – dlatego gorąco zachęcamy do odkrywania nowych smaków i samodzielnego sprawdzenia, jaka zielona herbata jest najlepsza dla Was.



Źródła:

  1. https://tea-drunk.com/tea-fundamentals-green-tea
  2. https://sevencups.com/learn-about-tea/green-tea/
  3. https://meileaf.com/article/japanese-vs-chinese-green-tea/
  4. https://www.chinahighlights.com/travelguide/chinese-tea/green-tea.htm

Zobacz również