Darmowa dostawa od 199 zł
Błyskawiczna wysyłka
365 dni na zwrot

Rodzaje zielonych herbat – czy da się wybrać najlepszą? Oto nasz ranking i krótki przewodnik

Zielona herbata jest dosyć zagadkowa – z jednej strony bardzo popularna, z drugiej – wymagająca, trudna do przygotowania i łatwo ulegająca przeparzeniu. Zapewne z tego powodu taką popularnością cieszą się jej wersje aromatyzowane. Tym razem jednak wracamy do korzeni: przed Wami krótki przewodnik po zielonych herbatach. Przedstawiamy również ranking zielonych herbat. Jaka zielona herbata będzie najlepsza dla początkujących amatorów, a jaka dla długoletnich miłośników? I jakie dokładnie rodzaje wyróżniamy?

Zielone herbaty – ranking

Poniżej prezentujemy mini ranking zielonych herbat, które warto rozważyć podczas degustacji różnych odmian tego ulubionego napoju. Zostały one wybrane ze względu na swoje wyjątkowe smaki i jakość, które wyróżniają je na tle innych produktów dostępnych na rynku.

Paper & Tea Imperial Dragon

Paper & Tea Imperial Dragon to ekskluzywna herbata oferująca wyjątkowy, złożony smak, który jest zarazem intensywny i subtelny, co sprawia, że jest to doskonała propozycja dla prawdziwych koneserów. Wyczujemy w niej delikatne nuty orzecha, kwiatów, a także świeżego pieczywa.


Teapigs Mao Feng


Teapigs Mao Feng to herbata, która ma delikatny i kwiatowy smak. Da się w niej wyczuć również nuty brzoskwiniowo - morelowe. Subtelny smak, ale jednocześnie wyraźny. Jest to dobra propozycja dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z zieloną herbatą. Dostępna jest w formie sypanej i w torebkach.


Teasome Sencha Yamabuki


Chcecie spróbować klasycznej japońskiej senchy? Spróbujcie Teasome Sencha Yamabuki! Jest to zielona herbata pochodząca z wczesnych, wiosennych zbiorów. W smaku, oprócz charakterystycznych dla japońskich sench aromatów zielonych warzyw, wyczuć można smaki melona i ananasa. Idealny wybór dla wszystkich, niezależnie od tego, czy dopiero zaczynacie odkrywanie nowych smaków herbat, czy jesteście już długoletnimi herbaciarzami!


Leaf Liturgy The Eventide Spirit


Jeśli szukacie genmaichy, spróbujcie Leaf Liturgy The Eventide Spirit. To klasyczna mieszanka zielonej herbaty oraz lekko palonego i prażonego ryżu, zapakowana w estetyczną puszkę. W smaku jest wyrazista i orzechowa. Dość charakterna, ale właśnie za to ją lubimy.


Teasome Hojicha Sand Roasted


Teasome Hojicha Sand Roasted to hojicha, która zachwyci Was swoim smakiem – ciepłym, przyjemnym i otulającym. Wyczujecie w niej przede wszystkim aromat spieczonej skórki chleba, niezwykle charakterystyczny dla tego rodzaju herbat, a także delikatne nuty owocowe. W pierwszej chwili może być to zaskakujące doznanie, zwłaszcza dla osób, które nigdy nie próbowały tego rodzaju herbaty, jednak zdecydowanie polecamy.

Matcha Bros Ceremonial Matcha

Matcha Bros Ceremonial Matcha to jedna z lepszych sproszkowanych zielonych herbat, o pięknym, intensywnie zielonym kolorze. Charakteryzuje się niską goryczką, przyjemną kremowością i wyraźnym smakiem umami. Sprawdzi się idealnie z samą wodą, jak i z mlekiem lub napojem roślinnym.

Rodzaje zielonej herbaty


Jak część z Was na pewno już wie, rodzaj herbaty – czarnabiała, zielona lub inne – zależy od procesu produkcji i stopnia utlenienia liścia. Oznacza to, że choć istnieją odmiany Camellia Sinensis, które lepiej nadają się np. na białe herbaty, teoretycznie każda z nich może powstać z tego samego krzaka.

Ojczyzną zielonej herbaty są Chiny, choć obecnie jej uprawa i produkcja rozprzestrzeniła się po kolejnych krajach Azji; mimo wszystko do głównych producentów zalicza się przede wszystkim właśnie Chiny oraz Japonię. Każdy kraj wypracował własny, unikalny sposób obróbki liścia, dzięki czemu możemy doświadczyć niesamowitego bogactwa smaków – owocowo-kwiatowy chiński long jing, koreański sejak o intensywnie zielonych aromatach, japońska hojicha przypominająca w smaku spieczoną skórkę chleba. Czy da się jednak wybrać najlepszą zieloną herbatę? To już zależy od indywidualnych preferencji i od Ciebie!

Promocja
Teministeriet - 220 Green Moroccan Mint - Herbata Sypana 100g

Producent: TEMINISTERIET

Przedstawiamy serię sypanych herbat stworzoną przez szwedzką markę Teministeriet. Mnóstwo naturalnych składników, ogrom smaku i moc aromatu! 220 Green Moroccan Mint jest mieszanką zielonej herbaty i mięty pieprzowej. Bomba zdrowia i smaku! Marokańska mięta wpływa kojąco na układ pokarmowy, a zielona herbata jest pełna antyoksydantów. Sposób parzenia: Temperatura wody: 80 stopni Celsjusza Czas: 2 - 3 minuty Składniki: zielona herbata (84,6%), mięta pieprzowa (15%), naturalne aromaty. Całość zapakowana w elegancką puszkę. Świetnie sprawdzi się jako prezent.
Najniższa cena: 49,90 zł
59,00 zł
Promocja
Zestaw herbat Moomin 3x

Producent: TEMINISTERIET

Green Tea Chokeberry jest mieszanką zielonej herbaty z dodatkiem trawy cytrynowej, aronii, jagód goji, skórki rokitnika oraz fig. Szczególnie wyczuwalna jest aronia.Moomin Rooibos Red Berries to sypana herbata liściasta opracowana przez szwedzką firmę Teministeriet. Już oryginalne opakowanie z uroczą postacią ze świata Muminków sugeruje, ze gorący napar z tej herbaty liściastej stanie się niezapomnianą ucztą dla podniebienia. Dzięki optymalnie zbilansowanym proporcjom składników finalnego produktu — herbaty rooibos, papai, ananasa, porzeczki, płatków róż oraz truskawki i maliny — można rozkoszować się wyśmienitym smaku i przyjemnym wyrazistym aromatem. Fascynująca mieszanka urozmaici niejedno spotkanie w gronie rodziny lub znajomych. Oryginalny bukiet smakowy sprawi, ze każdy łyk tej znakomitej herbaty liściastej przypomni przygodę w świecie Muminków.Rooibos Cranberry jest mieszanką herbaty rooibos z dodatkiem jagód goji, marakui, ananasa, papai, żurawiny, aronii i kiwi. Szczególnie wyczuwalna jest żurawina.
209,70 zł
Matcha Bros - Ceremonial Matcha 100g

Producent: MATCHA BROS

Matcha ceremonialna (Matcha Ceremonial) to najlepsza matcha w ofercie Matcha Bros. Zachwyca swoją kremowością i smakiem Umami. Umami jest jednym z pięciu podstawowych smaków, jakie może odczuwać człowiek. Słowo umami pochodzi z języka japońskiego i znaczy coś smacznego, pysznego, wyśmienitego. Matcha ceremonialna to najwyższej jakości japońska zielona herbata matcha z pierwszego zbioru. Idealna do ceremonii herbacianej matchy, "zielonego espresso" - Koicha, lub jako składnik do latte, shake’ow, koktajli i innych napojów. Matcha Ceremonialna charakteryzuje się głęboką zieloną barwą, intensywnym herbacianym smakiem z delikatną nutą słodyczy. Zielona herbata w proszku pochodząca z Japonii jest znana ze swoich właściwości zdrowotnych, a oto tylko kilka z nich: Czysta, zrównoważona energia: Matcha ceremonialna zapewnia stopniowy, przypominający zen, zastrzyk energii, który pomoże Ci pozostać umysłowo zaangażowanym i gotowym do działania o każdej porze dnia. Spokój, skupienie i odprężenie: L-teanina zawarta w matchy pomaga osiągnąć stan czujnego odprężenia podobny do stanu osiągniętego podczas medytacji. Już wieki temu, japońscy mnisi sięgali po matchę, aby zwiększyć swoje skupienie podczas medytacji. Szybszy metabolizm: Naturalna kofeina znajdująca się w matchy i przeciwutleniacze ECGC zwiększają metaboliczne tętno i przyspieszają spalania tłuszczu. Bogate źródło przeciwutleniaczy: Matcha jest najbogatszym naturalnym źródłem antyoksydantów, które spowalniają procesy starzenia się organizmu i przyczyniają się do zapobiegania wielu poważnym chorobom. Wspomaga odporność: Matcha wzmacnia układ odpornościowy oraz immunologiczny. Katechiny, jeden z głównych składników matchy, wyróżniają się właściwościami antybiotycznymi i wzmacniają organizm działając antybakteryjnie oraz antywirusowo. W jednej filiżance naparu znajdują się znaczne pokłady witamin A i C oraz wapnia, żelaza i potasu. Detoksykacja organizmu: Chlorofil, zawarty w liściach matchy, który odpowiada za jej intensywny zielony kolor, sprawia, że matcha posiada bogate właściwości oczyszczające nasz organizm z toksyn.
Promocja
Teasome - Zestaw Starter Pack #1 - Zaparzacz + Golden Tips Herbata sypana 50g + Spring Tips Herbata sypana 50g

Producent: TEASOME

Teasome Starter Pack #1 to herbaciany zestaw dla początkujących. Zawiera jakościowe herbaty bez dodatków. Są to zielona herbata Spring Tips oraz czarna herbata Golden Tips. Do tego w zestawie znajduje się praktyczny zaparzacz. Będzie to doskonałe wprowadzenie w świat jakościowej herbaty! Zestaw zawiera: Zaparzacz. Herbata zielona Spring Tips - Sypana 50g. Sposób parzenia: Temperatura wody: 95°C Doza: 5g / 250ml Czas: I parzenie: 2 min / II parzenie: 3 min / III parzenie: 5 min Składniki: Herbata zielona. Kraj pochodzenia: Chiny   Herbata Golden Tips - Sypana 50g. Sposób parzenia - Styl gongfu: Temperatura wody: 95°C Doza: 5g / 100ml Czas: I parzenie: 30 s / II parzenie: 15 s / III parzenie: 30 s / IV parzenie: 40 s / każde kolejne nieco dłuższe Sposób parzenia - Styl europejski: Temperatura wody: 95°C Doza: 5g / 250ml Czas: I parzenie: 1,5 min / II parzenie: 2 min / III parzenie: 4 min Składniki: Herbata czarna Kraj pochodzenia: Chiny  
Najniższa cena: 115,00 zł
115,00 zł
Long Man Tea - Jasminite - Herbata sypana 100g - Opakowanie uzupełniające

Producent: LONG MAN TEA

Long Man Tea Jasminite to aromatyczna mieszanka zielonej herbaty i jaśminu. Harmonijna oraz kojąca w smaku. Doskonała, gdy potrzebne są zarówno skupienie, jak i spokój. Składniki: herbata zielona Yunnan, płatki jaśminu. Long Man Tea to seria najwyższej jakości herbat i ziół stworzona w Krakowie. Wszystkie herbaty są starannie wybierane przez niewielki zespół herbacianych entuzjastów, którzy uwielbiają ją odkrywać, pić i dzielić się z innymi.
Promocja
Teministeriet - 290 Green Apricot Peach Organic - Herbata Sypana 100g refill

Producent: TEMINISTERIET

Przedstawiamy serię sypanych herbat stworzoną przez szwedzką markę Teministeriet. Mnóstwo naturalnych składników, ogrom smaku i moc aromatu! 290 Green Apricot Peach Organic to mieszanka organicznej zielonej herbaty, kwiatów aksamitki i ananasa, z aromatem moreli oraz brzoskwini. Słodka, o apetycznym zapachu, pełna zdrowych antyoksydantów. Sposób parzenia: Temperatura wody: 80 stopni Celsjusza Czas: 2 - 3 minuty Składniki: zielona herbata* (90%), kwiaty aksamitki*, ananas*, naturalny aromat moreli (2,5%), naturalny aromat brzoskwini (2,5%). *Organiczne. Opakowanie uzupełniające - karton.
Najniższa cena: 43,90 zł
52,00 zł
Teasome - Matcha Kotobuki - Matcha 50g

Producent: TEASOME

Matcha Kotobuki od Teasome. Bardzo wysokiej jakości matcha z pierwszego zbioru z certyfikowanych plantacji. Matcha Kotobuki to klasyczna matcha bardzo dobrej jakości, wyprodukowana zupełnie bez użycia sztucznych środków ochrony roślin. Warto zaznaczyć, że została zmielona zaraz przed wysyłką z Japonii do naszego magazynu, dzięki czemu jest to produkt niezwykle świeży. Tencha, czyli liście herbaty matcha przed zmieleniem, pochodzą oczywiście z pierwszego zbioru i były pokryte matami cieniującymi przez ok. 22 dni przed zbiorami. Jej walory smakowe są dodatkowo wzbogacone przez wulkaniczne gleby, na których rosną krzewy. Herbata ta idealnie nadaje się na codzienną matchę w lekkim stylu usucha o bardzo bogatym, słodkim smaku. Zbiór: wiosna 2023 Pochodzenie: Kagoshima, Japonia Kultywar: Okumidori, Asanoka, Saemidori Składniki: matcha Jak zaparzyć: 1.6g matchy / 70ml wody / temp. 75-80°C Zmoczyć włókna chasenu (miotełki bambusowej) przez pół minuty w ciepłej wodzie. Warto przesiać matchę przez sitko prosto do chawanu (dużej czarki/miski na herbatę), by uniknąć wzbrylania. Dodać wodę i pomieszać chasenem 4-5 razy zamaszyście kolistym ruchem po dnie czarki, by wprawić proszek w ruch, a następnie przez 30 sekund energicznie poruszać chasenem na kształt litery „W” po dnie czarki w tę i z powrotem. Na koniec, lekko „przejechać” chasenem po wierzchu naparu, by delikatnie rozbić zbyt dużą ilość piany.
Ostatnie sztuki
Paper & Tea - Mighty Green - 15 saszetek

Producent: PAPER & TEA

Organiczna zielona herbata od Paper & Tea. Delikatny w smaku susz wysokiej jakości, pochodzący z Japonii - połączenie trawiastej senchy i jednej ze słodszych odmian zielonej herbaty.  W celu zatrzymania procesu utleniania, herbata jest poddawania działaniu pary. Piękna zielona barwa, przyjemna słodycz i delikatny posmak trawy, świeżych ziół i zielonych pomidorów. Skład: zielona herbata. Sposób zaparzania: Ilość: 1 saszetka / 250 ml Temperatura wody: 80°C Czas (sekundy): 120 / 120 (herbatę można zaparzyć dwukrotnie).  
Teministeriet - 220 Green Moroccan Mint - Herbata Sypana 100g - Opakowanie Uzupełniające

Producent: TEMINISTERIET

Przedstawiamy serię sypanych herbat stworzoną przez szwedzką markę Teministeriet. Mnóstwo naturalnych składników, ogrom smaku i moc aromatu! 220 Green Moroccan Mint jest mieszanką zielonej herbaty i mięty pieprzowej. Bomba zdrowia i smaku! Marokańska mięta wpływa kojąco na układ pokarmowy, a zielona herbata jest pełna antyoksydantów. Sposób parzenia: Temperatura wody: 80 stopni Celsjusza Czas: 2 - 3 minuty Składniki: zielona herbata (84,6%), mięta pieprzowa (15%), naturalne aromaty. Opakowanie uzupełniające - karton.
Teministeriet - Supertea Green Tea Lemon Organic - Herbata 20 Torebek

Producent: TEMINISTERIET

Supertea to seria organicznych herbat i ziół, stworzona przez szwedzką markę Teministeriet. Każde opakowanie zawiera 20 oddzielnych saszetek, w których kryją się torebki z herbatą - biodegradowalne, wykonane z dbałością o środowisko. Mnóstwo naturalnych składników, ogrom smaku i moc aromatu! Green Tea Lemon Organic to organiczna zielona herbata z dodatkiem trawy cytrynowej. Doskonały, orzeźwiający smak i zielona herbata pełna zdrowych antyoksydantów. Sposób parzenia: Temperatura wody: 80 stopni Celsjusza Czas: 2 - 3 minuty Doskonała również na zimno! Składniki: zielona herbata*, trawa cytrynowa*. *Organiczne. Całość zapakowana w eleganckie i kolorowe opakowanie. Świetnie sprawdzi się jako prezent.

Chiny

Zielona herbata produkowana w Chinach różni się od innych sposobem, w jaki zatrzymuje się oksydację liści. Po zebraniu pozostawia się je przez kilka godzin, by zwiędły, a następnie piecze lub praży w olbrzymich wokach, by zahamować proces utleniania.

Na rynku istnieje wiele odmian dobrej zielonej herbaty produkowanej w Chinach; do najpopularniejszych należą: long jing, bi luo chun, mao feng, bai cha, gunpowder i parę innych.

Long Jing (Dragonwell)

Jedna z flagowych herbat chińskich. Charakterystyczne podłużne, płaskie, lekko złote liście po zaparzeniu dają jasne, owocowe nuty. Oryginalny long jing musi pochodzić z prowincji Zhejiang; w przeciwnym wypadku uważa się go za podrobionego (podobnie do szampana i Szampanii).

Bi Luo Chun

Obok long ling, bi luo chun uważana jest za klasyk wśród rodzajów chińskich zielonych herbat. Jej nazwa pochodzi od wyglądu liści, zwiniętych niczym ślimaki. Aromatem odbiega nieco od long linga, idąc w kierunku kwiatowości i świeżych warzyw (ale zdecydowanie mniej od herbat japońskich).

Mao Feng

Herbata uprawiana oryginalnie w prowincji Anhui, najdelikatniejsza wśród chińskich herbat, cechująca się wytrawnymi, słonawymi aromatami. W przeciwieństwie do pozostałych odmian, którym nadaje się podczas przetwarzania charakterystyczny kształt (np. zwiniętych kulek), w przypadku mao feng ten krok jest pominięty, co sprawia, że jej wygląd to w dużej mierze „freestyle”.

Gunpowder

Dobra zielona herbata uprawiana w całych Chinach, która swą nazwę zawdzięcza charakterystycznemu wyglądowi zwiniętych liści, przypominających proch strzelniczy. Klasyczne aromaty, idealna na co dzień.

Japonia

Japońska herbata zielona, podobnie jak chińska, powstaje z liści, których utlenianie zostało zatrzymane poprzez podgrzanie – zamiast woków i prażenia/podpiekania stosuje się jednak metodę „na mokro”, tzn. parę wodną.

W konsekwencji otrzymujemy orzeźwiające, warzywne aromaty świeżej trawy, szparagów, nuty umami i mniej owocowości niż w przypadku herbat chińskich. Japońskie herbaty należą do moich ulubionych – manipulowanie warunkami uprawy i przetwarzania daje w rezultacie skrajne różne smaki. Próbując kilku herbat z tego kraju będziecie zaskoczeni bogactwem aromatów, jakie można uzyskać z jednego krzewu.

Sencha

Klasyk wśród japońskich zielonych herbat, stanowiący ok. 80% produkcji w tym kraju. Senchę otrzymuje się z liści zbieranych na przełomie kwietnia i maja; kolejny, późniejszy zbiór z tych samych krzewów daje z kolei banchę. Sencha ma delikatne, trawiasto-morskie aromaty, tak charakterystyczne dla wszystkich japońskich herbat.

Gyokuro

Wielu uważa, że to najbardziej niezwykła i najlepsza zielona herbata na rynku – mówi się, że gyokuro to nie napój na co dzień, ale wyjątkowe doświadczenie kulinarne. Herbatę tę otrzymuje się z krzewów, które zostały zacienione na trzy tygodnie; zabieg ten powoduje, że roślina produkuje zwiększoną ilość chlorofilu. Jak wpływa to na smak herbaty? Już od pierwszego łyku możemy poczuć wyrazisty smak umami, morskie, niekiedy wręcz słone aromaty bulionu warzywnego i mięsisty napar o niesamowitym body.


Matcha


Zapytaj dowolną osobę, czym jest matcha, i w odpowiedzi najprawdopodobniej usłyszysz: „sproszkowana zielona herbata”. Jest to tylko częściowo prawda; rzeczywiście matcha ma formę roztartych liści, ale nie otrzymasz jej, kupując senchę i ucierając ją w domu na proszek. Różnice pojawiają się już w momencie uprawy krzewów; te, z których ma powstać matcha są zakrywane, podobnie jak przy gyokuro. Zacienienie sięga czasem nawet 90% – wszystko po to, by uzyskać charakterystyczny, piąty smak – umami. Jeśli dopiero rozpoczynacie swoją przygodę z herbatą, smak czystej matchy może być dla Was nieco zbyt kontrowersyjny – trochę jak z kwasowością w kawie, do której przyzwyczajamy się z czasem. Mimo wszystko polecam jej spróbować – sposób produkcji i uzyskane aromaty to niesamowity przykład kreatywności w świecie herbaty.

Hojicha

O hojichy warto wspomnieć z kilku powodów – nie jest najpopularniejszym rodzajem japońskiej zielonej herbaty, nie jest też równie ekskluzywna, co gyokuro lub matcha – mimo to jej smak, mocno odbiegający od pozostałych, zasługuje na uwagę. Hojicha powstaje przez prażenie liści banchy, dlatego często uważa się ją za herbatę gorszej jakości i traktuje po macoszemu. Jednak dodatkowy proces w produkcji wprowadza do hojichy ciekawe nuty sosu sojowego, słodycz i rozgrzewające aromaty karmelu; to interesująca odmiana w japońskiej tradycji herbacianej i niezwykłe połączenie aromatów, którego na próżno szukać wśród innych herbat.

Gyokuro

Kolejna interesująca pozycja i jedyna herbata z dodatkami na naszej liście – genmaicha składa się z liści senchy lub banchy i prażonego brązowego ryżu; z tego powodu możecie również spotkać się z wdzięczną nazwą popcorn tea. Mówi się, że genmaicha początkowo była herbatą pitą przez uboższych, którzy, nie mając pieniędzy na czystą zieloną herbatę, zwiększali jej objętość dodając prażonego ryżu. Obecnie genmaichę docenia się za niezwykły, nieco orzechowy smak i delikatną słodycz.

Podsumowanie


Jak sami widzicie, świat zielonych herbat to wachlarz aromatów – od owocowości long jing do intensywnego umami gyokuro. Kreatywność farmerów nie ma granic i sprawia, że każdy z nas znajdzie coś dla siebie – dlatego gorąco zachęcamy do odkrywania nowych smaków i samodzielnego sprawdzenia, jaka zielona herbata jest najlepsza dla Was.



Źródła:

  1. https://tea-drunk.com/tea-fundamentals-green-tea
  2. https://sevencups.com/learn-about-tea/green-tea/
  3. https://meileaf.com/article/japanese-vs-chinese-green-tea/
  4. https://www.chinahighlights.com/travelguide/chinese-tea/green-tea.htm

Zobacz również