Jaka jest najlepsza kawa z Etiopii?
Kawa z Etiopii ma kultowy status w świecie kawy specialty i zazwyczaj jest kojarzona z naprawdę wyjątkowymi ziarnami. Jaka jest najlepsza kawa z Etiopii? Oto nasze ulubione kawy z tego regionu.
Historia kawy z Etiopii
Powszechnie uważa się, że historia kawy zaczyna się w Etiopii, gdzie jak głosi legenda, pewien pasterz odkrył energetyzujące działanie owoców kawowca, kiedy jego kozy po zjedzeniu czerwonych wisienek wykazywały szczególne pobudzenie. Do dziś kawa z Etiopii stawia nas na nogi, a jej smak zachwyca swoją złożonością.
Wybieramy najlepszą kawę z Etiopii!
Simplo Etiopia Ora Filter
Etiopia Ora od SIMPLo to bezproblemowa, po prostu dobra kawa pod metody przelewowe. Jedna z chętniej wybieranych kaw pod filtry. Doskonała na początek przygody z kawą specialty.
Czego spodziewać się w filiżance: czarnej herbaty, suszonych owoców, landrynek.
Johan & Nyström Strawberry Fields
Johan & Nyström Strawberry Fields to godna następczyni kultowej Etiopii Guji od szwedzkiej palarni i idealne ziarna na dobry początek dnia. Świetna kawa na szybki przelew, dobrze zbalansowny smak, zawsze wychodzi doskonała.
Czego spodziewać się w filiżance: jagód, słodkości arbuza, dojrzewających w słońcu śliwek.
Najświeższe kawy z Etiopii
Polecamy zajrzeć do naszej selekcji świeżo wypalonych kaw z Etiopii. Znajdziecie tam więcej ciekawych propozycji, a także niepowtarzalne ziarna kawy, produkowane tylko w ograniczonej ilości. Ziarna z tego regionu charakteryzują się niezwykłą różnorodnością smaków i zachęcamy do ich odkrywania!
Kawa z Etiopii — niepowtarzalny smak w jednej filiżance
W Etiopii rośnie wyłącznie Arabika, zbiory odbywają się przeważnie ręcznie, a do tego jedynie 10% upraw pochodzi z farm, a 90% etiopskich ziaren zbieranych jest w lesie lub przydomowych ogródkach. Kawa rośnie tam, tak jak nasze jagody, na dziko, co jest w XXI wieku ewenementem. Stąd też bierze się niepowtarzalność smaku kawy z Etiopii, ponieważ odmiana botaniczna kawy — Ethiopian heirloom — jest tak naprawdę mieszanką wielu varietali, co oznacza, że każda paczka kawy z Etiopii jest pewnego rodzaju tajemnicą.