Darmowa dostawa od 199 zł
Błyskawiczna wysyłka
365 dni na zwrot

Jaka jest najlepsza kawa z Etiopii?

Kawa z Etiopii ma kultowy status w świecie kawy specialty i zazwyczaj jest kojarzona z naprawdę wyjątkowymi ziarnami. Jaka jest najlepsza kawa z Etiopii? Oto nasze ulubione kawy z tego regionu.

Historia kawy z Etiopii

Powszechnie uważa się, że historia kawy zaczyna się w Etiopii, gdzie jak głosi legenda, pewien pasterz odkrył energetyzujące działanie owoców kawowca, kiedy jego kozy po zjedzeniu czerwonych wisienek wykazywały szczególne pobudzenie. Do dziś kawa z Etiopii stawia nas na nogi, a jej smak zachwyca swoją złożonością.


Wybieramy najlepszą kawę z Etiopii!



Hi! Coffeedesk Holy Cup


Hi! Holy Cup to nasza — coffeedeskowa — propozycja dla osób poszukujących dobrej kawy z Etiopii. Subtelna, delikatna i kwiatowo — owocowa. Idealna od święta i na co dzień. Jej smak świetnie wydobędzie dripper, Chemex, AeroPress, a także french press i ekspres przelewowy.

Czego spodziewać się w filiżance: kwiatów, delikatnej owocowości.


Simplo Etiopia Ora Filter


Etiopia Ora od SIMPLo to bezproblemowa, po prostu dobra kawa pod metody przelewowe. Jedna z chętniej wybieranych kaw pod filtry. Doskonała na początek przygody z kawą specialty.

Czego spodziewać się w filiżance: czarnej herbaty, suszonych owoców, landrynek.


HAYB Się Przelewa Kwiat


Się Przelewa Kwiat od warszawskiej palarni HAYB to jasno palona Etiopia przeznaczona do codziennego przelewu. Idealna jako kawa do pracy, której nie żal lać całymi kubkami, bo jej cena jest bardzo przystępna, a profil smakowy naprawdę sympatyczny, pełen kwiatowych i herbacianych nut.

Czego spodziewać się w filiżance: brzoskwiń, cytryn, earl greya.


Johan & Nyström Strawberry Fields


Johan & Nyström Strawberry Fields to godna następczyni kultowej Etiopii Guji od szwedzkiej palarni i idealne ziarna na dobry początek dnia. Świetna kawa na szybki przelew, dobrze zbalansowny smak, zawsze wychodzi doskonała.

Czego spodziewać się w filiżance: jagód, słodkości arbuza, dojrzewających w słońcu śliwek.

HAYB - Się Przelewa Kwiat 250g

Producent: HAYB

Data palenia: 04.02.2025

Kawa ziarnista jakości speciality z Etiopii, wypalona w warszawskiej palarni HAYB. Palona jasno, polecana szczególnie do kawiarni  jako ziarno do gastronomicznych ekspresów przelewowych. Sprawdzi się również do dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W filiżance można odnaleźć kwiatowy aromat oraz nuty owocowo-herbaciane.Pochodzenie: Etiopia GujiOpinia roastera:Jej supermoce (poza przystępnością i niską ceną) to łagodny smak i niska kwasowość, możesz stosować ją we wszystkich metodach przelewowych: wrzuć ją do swojego ekspresu – nieważne czy to Melitta, czy Moccamasster – strzel sobie Chemex, Aeropress, V60, french press czy co tam sobie zażyczysz. Będzie pysznie. O palarni:HAYB to warszawska palarnia kawy speciality, która robi swoją robotę porządnie i z uśmiechem - lubią kawę, coś o niej wiedzą, robią ją - wyobrażacie sobie lepszy układ? Chodzi o to, żeby smakowało bez czarów, dlatego ich motto to Effortless Speciality. Wśród kaw HAYB znajdziesz jedynie ziarno jakości speciality, zarówno pod przelewowe metody parzenia, jak i pod espresso, single oraz blendy.
Hi! Coffeedesk Holy Cup FIL 100g, kawa ziarnista

Producent: HI! COFFEEDESK

Data palenia: 28.01.2025

Oto subtelność w świecie kawy. Urocza i kusząca. Lubi białe kwiaty, pachnące róże i jaśmin. Delikatna i dyskretna, a jednak odważnie rozpęta burzę smaków. Nie daj się zwieść! Zaraz poznasz supermoce naszej kofeinowej ekscelencji.Profil smakowy: kwiatowo-herbacianyKraj pochodzenia ziarna: EtiopiaRegion: SidamaOdmiana: HeirloomObróbka: washedWysokość upraw: 1800 - 2000 m n.p.m.Ocena w cuppingu: 86 SCAKawy Hi! Coffeedesk są doskonałą propozycją dla tych, którzy szukają doskonałego i powtarzalnego smaku. Zawsze dostępne świeże ziarna są łatwe w przygotowaniu i nie wymagają aptecznej precyzji. Idealne do zaparzaczy takich jak: Clever, Hario V60, Chemex czy klasyczny Frenchpress.Selected, matched, freshly roasted.Powiedz Hi! kawie specialty idealnej na co dzień i od święta. Dla siebie, dla znajomych, dla rodziny i dla kawowych sceptyków. Pod esko i filtr, do tańca i tak jak tylko chcesz.Z kawami Hi! Coffeedesk odtworzysz najlepsze nuty z pięciolinii specialty. Wciągają, uwodzą, zaskakują, dodają kopa i poprawiają humor jak najlepsza piosenka. W końcu to Hi-Filtered od Coffeedesk.
HAYB - Pink Espresso Blend WTF 250g

Producent: HAYB

Data palenia: 25.02.2025

Letnia, funkowa eksplozja owoców, kwiatów i słodyczy! To mieszanka dwóch rodzajów arabiki jakości speciality z Brazylii i Etiopii, wypalonych przez warszawską palarnię HAYB. Kawa palona w średnim stopniu, świetnie sprawdzi się do ekspresu ciśnieniowego i kawiarki. W jej smaku można wyczuć lekkie nuty truskawek, jagód oraz czekoladową słodycz.Idealnie sprawdzi się w klasycznym espresso, kawach mlecznych oraz w espresso tonic i espresso affogato.Mieszanka składa się z kaw:- 50% Brazylia Cerrado (natural)- 50% Etiopia Guji (natural)Opinia roastera:HAYB dorasta i na parkiecie nie kręci już brejka na głowie, a raczej porusza się z gracją i pewnie. Wciąż ma ten groove.Dlatego postanowiliśmy zmienić skład naszego najbardziej funky blendu i lekko go wygładzić. Wypolerować. Spokojnie, dzikie ruchy i szaleńcze łamańce nie zniknęły z parkietu – zostały w Ethiopii Natural Espresso. Tam znajdziesz dużo owoców, które tutaj zostały zbalansowane gęstym body kawy z Brazylii i jej czekoladowymi nutami. Tu wszystko jest równo zmiksowane – gramy z deków 50/50!Ta kawa to ideał dla ludzi szukających owocowych smaków, ale ze słodką bazą. Na słuchawkach Don Beto i Fela Kuti, w filiżance odświeżony WTF – zapraszamy do tańca!O palarni:HAYB to warszawska palarnia kawy speciality, która robi swoją robotę porządnie i z uśmiechem - lubią kawę, coś o niej wiedzą, robią ją - wyobrażacie sobie lepszy układ? Chodzi o to, żeby smakowało bez czarów, dlatego ich motto to Effortless Speciality. Wśród kaw HAYB znajdziesz jedynie ziarno jakości speciality, zarówno pod przelewowe metody parzenia, jak i pod espresso, single oraz blendy.
YOCO - Etiopia Gerbota Washed Filter 250g

Producent: YOCO

Data palenia: 24.01.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Etiopii, wypalona przez YOCO. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do mandarynki, bergamotki, czekolady, miodu i brzoskwini.Kraj pochodzenia ziarna: EtiopiaRegion: Southern NationsOdmiana: KurumeiMetoda obróbki: Washed 35 hours fermentationPołożenie upraw: 2000 m n.p.m.Zbiór: październik - styczeń 2022-2023Ocena w cuppingu: 86,75 / 100 pkt.Ziarno to pochodzi z okręgu Yirgacheffe w południowo-zachodniej części Etiopii. Yirgacheffe słynie z jednej z najlepszych kaw na świecie, którą uzyskuje się dzięki ciepłemu, tropikalnemu klimatowi, żyznym glebom i dużej wysokości nad poziomem morza. Plantacje znajdują się na wysokości 2000 m. Ta wysokość kwalifikuje kawę Yirgachefe jako Strictly High Grown (SHG) / Strictly Hard Bean (SHB). Oznacza to, że ziarna dojrzewają wolniej, zapewniając dodatkowy czas, aby drzewo dostarczyło składniki odżywcze i rozwinęło głębię smaku.Bogata historia i tradycje lokalnych rolników pozwalają na uprawę kawy bez użycia środków chemicznych. Łącznie w Yirgacheffe mieszka ponad 45 000 rolników uprawiających kawę. W 1970 roku to właśnie tutaj została wymyślona myta obróbka kawy.
Ostatnie sztuki
HAYB - Etiopia Natural Espresso 250g

Producent: HAYB

Data palenia: 19.03.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Etiopii, wypalona w Warszawie przez HAYB. Palona w średnim stopniu, przeznaczona do espresso - sprawdzi się przede wszystkim w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W jej smaku dominuje słodycz - można tu wyczuć nuty mlecznej czekolady, truskawek i bergamotki.Kraj pochodzenia: EtiopiaRegion: GujiMetoda obróbki: Natural
Johan & Nyström - Strawberry Fields Filter 250g

Producent: JOHAN & NYSTRÖM

Data palenia: 26.02.2025

Tęsknisz za Etiopią Guji? Sprawdź Strawberry Fields od Johan & Nyström.Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Etiopii, wypalana przez szwedzką palarnie Johan & Nyström. Palona jasno, sprawdzi się przede wszystkim w przelewowych metodach parzenia. Jest doskonale zbalansowana, o naturalnych nutach czerwonych jagód, soczystego, słodkiego arbuza i dojrzewających w słońcu śliwek.Kraj pochodzenia ziarna: EtiopiaRegion: GujiProducent: Abder Keder
Bracia Ziółkowscy Etiopia Szybki Przelew FIL 250g, kawa ziarnista

Producent: BRACIA ZIÓŁKOWSCY

Data palenia: 06.02.2025

Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty pochodzących z Etiopii, wypalona przez palarnię Bracia Ziółkowscy. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do jagód i czarnej herbaty.Kraj pochodzenia ziaren: EtiopiaRegion: GujiMetoda obróbki: Natural

Najświeższe kawy z Etiopii

Polecamy zajrzeć do naszej selekcji świeżo wypalonych kaw z Etiopii. Znajdziecie tam więcej ciekawych propozycji, a także niepowtarzalne ziarna kawy, produkowane tylko w ograniczonej ilości. Ziarna z tego regionu charakteryzują się niezwykłą różnorodnością smaków i zachęcamy do ich odkrywania!



Kawa z Etiopii — niepowtarzalny smak w jednej filiżance

W Etiopii rośnie wyłącznie Arabika, zbiory odbywają się przeważnie ręcznie, a do tego jedynie 10% upraw pochodzi z farm, a 90% etiopskich ziaren zbieranych jest w lesie lub przydomowych ogródkach. Kawa rośnie tam, tak jak nasze jagody, na dziko, co jest w XXI wieku ewenementem. Stąd też bierze się niepowtarzalność smaku kawy z Etiopii, ponieważ odmiana botaniczna  kawy  — Ethiopian heirloom — jest tak naprawdę mieszanką wielu varietali, co oznacza, że każda paczka kawy z Etiopii jest pewnego rodzaju tajemnicą.


Zobacz również