Darmowa dostawa od 199 zł
Błyskawiczna wysyłka
365 dni na zwrot

Jaka jest najlepsza kawa z Etiopii?

Kawa z Etiopii ma kultowy status w świecie kawy specialty i zazwyczaj jest kojarzona z naprawdę wyjątkowymi ziarnami. Jaka jest najlepsza kawa z Etiopii? Oto nasze ulubione kawy z tego regionu.

Historia kawy z Etiopii

Powszechnie uważa się, że historia kawy zaczyna się w Etiopii, gdzie jak głosi legenda, pewien pasterz odkrył energetyzujące działanie owoców kawowca, kiedy jego kozy po zjedzeniu czerwonych wisienek wykazywały szczególne pobudzenie. Do dziś kawa z Etiopii stawia nas na nogi, a jej smak zachwyca swoją złożonością.


Wybieramy najlepszą kawę z Etiopii!



Hi! Coffeedesk Holy Cup


Hi! Holy Cup to nasza — coffeedeskowa — propozycja dla osób poszukujących dobrej kawy z Etiopii. Subtelna, delikatna i kwiatowo — owocowa. Idealna od święta i na co dzień. Jej smak świetnie wydobędzie dripper, Chemex, AeroPress, a także french press i ekspres przelewowy.

Czego spodziewać się w filiżance: kwiatów, delikatnej owocowości.


Simplo Etiopia Ora Filter


Etiopia Ora od SIMPLo to bezproblemowa, po prostu dobra kawa pod metody przelewowe. Jedna z chętniej wybieranych kaw pod filtry. Doskonała na początek przygody z kawą specialty.

Czego spodziewać się w filiżance: czarnej herbaty, suszonych owoców, landrynek.


HAYB Się Przelewa Kwiat


Się Przelewa Kwiat od warszawskiej palarni HAYB to jasno palona Etiopia przeznaczona do codziennego przelewu. Idealna jako kawa do pracy, której nie żal lać całymi kubkami, bo jej cena jest bardzo przystępna, a profil smakowy naprawdę sympatyczny, pełen kwiatowych i herbacianych nut.

Czego spodziewać się w filiżance: brzoskwiń, cytryn, earl greya.


Johan & Nyström Strawberry Fields


Johan & Nyström Strawberry Fields to godna następczyni kultowej Etiopii Guji od szwedzkiej palarni i idealne ziarna na dobry początek dnia. Świetna kawa na szybki przelew, dobrze zbalansowny smak, zawsze wychodzi doskonała.

Czego spodziewać się w filiżance: jagód, słodkości arbuza, dojrzewających w słońcu śliwek.

Gardelli Specialty Coffees - Etiopia Wubanchi Aricha Washed Omniroast 250g

Producent: Gardelli Specialty Coffees

Data palenia: 29.05.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Etiopii, wypalana przez Rubensa Gardelliego, Mistrza Świata w wypalaniu kawy z 2017 roku. Palona w średnim stopniu, sprawdzi się zarówno do przelewowych metod parzenia, jak i espresso. W smaku wyczuwalne są nuty jaśminu, herbaty Earl Grey, cytryny i brzoskwini.  Kraj pochodzenia ziarna: Etiopia Region: Yirgacheffe Metoda obróbki: Washed Położenie upraw: 2000 - 2200 m n.p.m. Ocena w cuppingu: 88,25 / 100 pkt.
HAYB - Etiopia Natural Espresso 250g

Producent: HAYB

Data palenia: 20.08.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Etiopii, wypalona w Warszawie przez HAYB. Palona w średnim stopniu, przeznaczona do espresso - sprawdzi się przede wszystkim w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W jej smaku dominuje słodycz - można tu wyczuć nuty mlecznej czekolady, truskawek i bergamotki. Kraj pochodzenia: Etiopia Region: Guji Metoda obróbki: Natural
HAYB - Pink Espresso Blend WTF 250g

Producent: HAYB

Data palenia: 28.06.2024

Letnia, funkowa eksplozja owoców, kwiatów i słodyczy! To mieszanka dwóch rodzajów arabiki jakości speciality z Etiopii, wypalonych przez warszawską palarnię HAYB. Kawa palona w średnim stopniu, świetnie sprawdzi się do ekspresu ciśnieniowego i kawiarki. W jej smaku można wyczuć lekkie nuty czerwonych owoców,  jagód oraz czekoladową słodycz. Idealnie sprawdzi się w klasycznym espresso, kawach mlecznych oraz w espresso tonic i espresso affogato. Mieszanka składa się z kaw: - 50% Ethiopia Sidamo (washed) - 50% Etiopia Guji (natural) Opinia roastera: WTF? OWOCOWY BLEND POD ESPRESSO? Pink Espresso Blend to nadal dobrze znany funk i to z najlepszym groovem! Połączyliśmy ziarna z Etiopii – w obróbce mytej i naturalnej, żeby uzyskać szalone espresso, jak najbardziej owocowe, z wysoką słodyczą i rześką kwasowością. WHAT THE FUNK to eksplozja w każdym szocie! Wciąż zmieniamy kawę w FUNK – a to dalej to nasz najbardziej przebojowy blend, po którym możesz spodziewać się solidnego uderzenia wysokich owocowych tonów, podbitych głębokim czekoladowym basem. Metody parzenia: O palarni: HAYB to warszawska palarnia kawy speciality, która robi swoją robotę porządnie i z uśmiechem - lubią kawę, coś o niej wiedzą, robią ją - wyobrażacie sobie lepszy układ? Chodzi o to, żeby smakowało bez czarów, dlatego ich motto to Effortless Speciality. Wśród kaw HAYB znajdziesz jedynie ziarno jakości speciality, zarówno pod przelewowe metody parzenia, jak i pod espresso, single oraz blendy.
HAYB - Się Przelewa Kwiat 250g

Producent: HAYB

Data palenia: 20.08.2024

Kawa ziarnista jakości speciality z Etiopii, wypalona w warszawskiej palarni HAYB. Palona jasno, polecana szczególnie do kawiarni  jako ziarno do gastronomicznych ekspresów przelewowych. Sprawdzi się również do dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W filiżance można odnaleźć kwiatowy aromat oraz nuty owocowo-herbaciane. Pochodzenie: Etiopia Guji Opinia roastera: Jej supermoce (poza przystępnością i niską ceną) to łagodny smak i niska kwasowość, możesz stosować ją we wszystkich metodach przelewowych: wrzuć ją do swojego ekspresu – nieważne czy to Melitta, czy Moccamasster – strzel sobie Chemex, Aeropress, V60, french press czy co tam sobie zażyczysz. Będzie pysznie. Metody parzenia: O palarni: HAYB to warszawska palarnia kawy speciality, która robi swoją robotę porządnie i z uśmiechem - lubią kawę, coś o niej wiedzą, robią ją - wyobrażacie sobie lepszy układ? Chodzi o to, żeby smakowało bez czarów, dlatego ich motto to Effortless Speciality. Wśród kaw HAYB znajdziesz jedynie ziarno jakości speciality, zarówno pod przelewowe metody parzenia, jak i pod espresso, single oraz blendy.
Promocja
Johan & Nyström - Strawberry Fields Filter 250g

Producent: Johan & Nyström

Data palenia: 07.08.2024

Tęsknisz za Etiopią Guji? Sprawdź Strawberry Fields od Johan & Nyström. Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Etiopii, wypalana przez szwedzką palarnie Johan & Nyström. Palona jasno, sprawdzi się przede wszystkim w przelewowych metodach parzenia. Jest doskonale zbalansowana, o naturalnych nutach czerwonych jagód, soczystego, słodkiego arbuza i dojrzewających w słońcu śliwek.   Kraj pochodzenia ziarna: Etiopia Region: Guji Producent: Abder Keder  
Najniższa cena: 64,00 zł
64,00 zł
LaCava - Etiopia Koke Anaerobic Natural Filter 250g

Producent: LaCava

Data palenia: 03.07.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Etiopii, wypalona w palarni LaCava. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty kompotu truskawkowego, suszonej śliwki, wina i kakao. Kraj pochodzenia kawy: Etiopia Region: Gedeo, Yirgacheffe Metoda obróbki: Anaerobic natural Odmiana: Heirloom Położenie upraw: 1870 - 1900 m n.p.m. Punkty w cuppingu: 88 / 100 pkt Ethiopia Koke, czyli doskonała równowaga słodyczy kakao i kompotu truskawkowego z głęboką, wytrawną śliwkowo-winną owocowością. Kawa pochodzi ze strefy Gedeo w regionie Yirgacheffe, który znany jest z pierwszej w historii stacji mycia w Etiopii. Ziarna obrabiane są metodą anaerobic natural, dzięki czemu kawa zyskuje bardzo wyraźny, wyrafinowany smak. Taki smak, obok którego trudno przejść obojętnie, zwłaszcza dla miłośników kaw o intensywnym, złożonym i dobrze zbalansowanym profilu sensorycznym. Panie i Panowie – Ethiopia Koke. OPINIA ROASTERA Jaśmin? Borówki? Nie tym razem. Tu mamy do czynienia z naturalnem na sterydach! Dżem, suszone owoce, i inne przetworzone rzeczy. 72 godziny fermentacji wyciągają z kawy wiele nowych smaków i ogrom słodyczy!

Najświeższe kawy z Etiopii

Polecamy zajrzeć do naszej selekcji świeżo wypalonych kaw z Etiopii. Znajdziecie tam więcej ciekawych propozycji, a także niepowtarzalne ziarna kawy, produkowane tylko w ograniczonej ilości. Ziarna z tego regionu charakteryzują się niezwykłą różnorodnością smaków i zachęcamy do ich odkrywania!



Kawa z Etiopii — niepowtarzalny smak w jednej filiżance

W Etiopii rośnie wyłącznie Arabika, zbiory odbywają się przeważnie ręcznie, a do tego jedynie 10% upraw pochodzi z farm, a 90% etiopskich ziaren zbieranych jest w lesie lub przydomowych ogródkach. Kawa rośnie tam, tak jak nasze jagody, na dziko, co jest w XXI wieku ewenementem. Stąd też bierze się niepowtarzalność smaku kawy z Etiopii, ponieważ odmiana botaniczna  kawy  — Ethiopian heirloom — jest tak naprawdę mieszanką wielu varietali, co oznacza, że każda paczka kawy z Etiopii jest pewnego rodzaju tajemnicą.


Zobacz również